Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-07-13

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 132/2021 13.07.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Πακιστανών διπλωματών με Τατάρ
  • [02] Λάθη περιέχουν οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, ισχυρίζεται το καθεστώς
  • [03] Θα προσφωνήσει τη «βουλή» στα κατεχόμενα ο Έρντογαν, λένε πληροφορίες
  • [04] Τσελίκ: Σημαντική η επίσκεψη Έρντογαν στις 20 Ιουλίου με πολυμελή αντιπροσωπεία
  • [05] Αρικλί: «Θα ανοίξουμε όλες τις δημόσιες περιουσίες και παραλίες στο Βαρώσι»
  • [06] Τουρκοκύπριοι πρόσφυγες ζητούν ως αντάλλαγμα περιουσίες στο Βαρώσι
  • [07] Απέλυσε τον δημοσιογράφο Σερχάτ Ιντζιρλί από το κανάλι της η σύζυγος του Τατάρ
  • [08] Όζγιγιτ: Πολιτικό εμπάργκο από την Τουρκία - Αντιδράσεις για απαγόρευση εισόδου σε Αν και Μπιζντέν
  • [09] Δεν θα ζητούν τεστ από εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους
  • [10] Στα 118 χθες τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Στις 20 Ιουλίου θα δώσουμε ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι υποστηρίζουμε την ΤΔΒΚ»
  • [02] «Πρακτική ρουτίνας» η επίσκεψη αντιπροσωπείας στα κατεχόμενα , λέει η Πρεσβεία του Πακιστάν στην Τουρκία
  • [03] «Βήμα για έναρξη επίσημων σχέσεων μεταξύ δύο κρατών», χαρακτηρίζει ο Χασίπογλου την επίσκεψη αντιπροσωπείας από το Πακιστάν
  • [04] Τούρκος αρθρογράφος καλεί την Τουρκία να συνεχίσει τις διπλωματικές της ενέργειες για αναγνώριση του ψευδοκράτους
  • [05] Διπλωματική κρίση για την απαγόρευση να εισέλθει η Γαλατάσαραϊ στην Ελλάδα λόγω των μέτρων για την πανδημία
  • [06] Για μισαλλοδοξία κατηγορεί την Ελλάδα το Τουρκικό ΥΠΕΞ μετά το περιστατικό με την Γαλατάσαραϊ
  • [07] Καταδικάζει ο Ερντογάν αυτούς που ασέβησαν σε Αρμενική εκκλησία-Συνελήφθησαν οι ύποπτοι
  • [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν- Χερτζόγκ
  • [09] Σε ψηφιακή παρακολούθηση των υποψηφίων βουλευτών του για τις εκλογές του 2023 προχωρεί το AKP
  • [10] Στις 5,404 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Συνάντηση Πακιστανών διπλωματών με Τατάρ

    Η Diyalog (13.07.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες στο γραφείο του με την Πρώτη Γραμματέα της Πρεσβείας του Πακιστάν στην Άγκυρα, Ifrah Tariq και τον τρίτο γραμματέα της ίδιας Πρεσβείας Faraz Arshad, οι οποίοι επισκέπτονται τα κατεχόμενα.

    Εκφράζοντας ικανοποίηση για την επίσκεψη της πακιστανικής αντιπροσωπείας, ο Τατάρ είπε ότι Πακιστάν και «ΤΔΒΚ» είναι «φίλες χώρες» και πρόσθεσε ότι ζουν χιλιάδες Πακιστανοί πολίτες στα κατεχόμενα ως φοιτητές και εργαζόμενοι.

    Ο Τατάρ υπενθύμισε ότι πριν μερικές μέρες είχε συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν, Shah Mahmood Qureshi κατά τη διάρκεια του Διπλωματικού Φόρουμ στην Αττάλεια και σημείωσε ότι σε εκείνη την συνάντηση είχε εκφράσει ικανοποίηση για την παρουσία χιλιάδων Πακιστανών στα κατεχόμενα και ανέφερε τις απόψεις του σε σχέση με την εργατικότητα και την αξιοπιστία αυτών των ανθρώπων. Είπε ότι οι απόψεις του προκάλεσαν ικανοποίηση στον Υπουργό Εξωτερικών «των αδελφών Μουσουλμάνων του Πακιστάν».

    Υπενθυμίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» διαθέτει «ειδική αντιπροσωπεία» στην Ισλαμαμπάντ, ο Τατάρ ανέφερε ότι οι σχέσεις των «δύο χωρών» είναι πολύ καλές και ευχήθηκε να προχωρήσουν περαιτέρω.

    Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» μετά την πανδημία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι τότε θα αρχίσουν κανονικά και οι επισκέψεις στο Πακιστάν.

    Στις δικές της δηλώσεις, η Ifrah Tariq ευχαρίστησε τον Τατάρ για τις απόψεις και τα αισθήματά του για το Πακιστάν. Επισημαίνοντας την ικανοποίηση που τους εκφράστηκε κατά τη διάρκεια των επαφών τους με Πακιστανούς φοιτητές και εργαζόμενους στα κατεχόμενα όσον αφορά την εκπαίδευση και την γραφειοκρατία, η Tariq ευχαρίστησε για τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει στους Πακιστανούς πολίτες που θα έρθουν στα κατεχόμενα η «αντιπροσωπεία» του καθεστώτος στην Ισλαμαμπάντ.

    Είπε επίσης ότι αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των Πακιστανών στα κατεχόμενα και εξέφρασε περηφάνια για την συμβολή των ατόμων αυτών στην οικονομία της «ΤΔΒΚ». Επεσήμανε, τέλος, την ποιότητα της εκπαίδευσης στα «πανεπιστήμια» που λειτουργούν στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Λάθη περιέχουν οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, ισχυρίζεται το καθεστώς

    Η G?ne? (13.07.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία του καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι λάθη και λανθασμένες αξιολογήσεις που πρέπει να διορθωθούν περιέχονται στα προσχέδια των εκθέσεων που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες για την αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών που περιλαμβάνει την περίοδο 19 Δεκεμβρίου 2020 ? 18 Ιουνίου 2021 και για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

    Σε γραπτή δήλωση, η λεγόμενη προεδρία αναφέρει ότι θα αξιολογήσουν τα εν λόγω προσχέδια μαζί με το «υπουργείο εξωτερικών» και θα διαβιβάσουν λεπτομερώς τις αντιρρήσεις και τις απόψεις τους μέσω της «αντιπροσωπείας» της «ΤΔΒΚ» στη Νέα Υόρκη.

    Η «προεδρία» υποστηρίζει ότι στο προσχέδιο της έκθεσης για τις Καλές Υπηρεσίες του ΟΗΕ επαναλαμβάνονται οι απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς που εκφράστηκαν ξεκάθαρα και εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ κατά το πέρας της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη και χαρακτηρίζει σημαντικό θέμα που προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι απόψεις αυτές δεν μεταφέρθηκαν πλήρως και ορθώς σε άλλα τμήματα της έκθεσης.

    Επισημαίνει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εξήγησε και θα συνεχίσει να εξηγεί ξεκάθαρα τις θέσεις σε όλους τους συνομιλητές της, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Εθνών, και θα δημοσιοποιήσει την περιεκτική της αξιολόγηση για τις τελικές εκδοχές των εκθέσεων μετά την έκδοση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Θα προσφωνήσει τη «βουλή» στα κατεχόμενα ο Έρντογαν, λένε πληροφορίες

    Κάτω από τον τίτλο «Θα μιλήσει στη βουλή! Θα μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση;» η Detay (13.07.21) γράφει ότι σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να λάβουν χώρα κατά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου.

    Ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής», Οντέρ Σεννάρογλου δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφτεί και την «βουλή» κατά την διάρκεια της παραμονής του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ο Έρντογαν θα προσφωνήσει την ολομέλεια της «βουλής» την ίδια μέρα.

    Η πιθανότητα να μιλήσει ο Έρντογαν στη «βουλή» προκάλεσε συζητήσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης σε σχέση με μποϊκοτάρισμα της επίσκεψης Έρντογαν λόγω των παρεμβάσεων της Τουρκίας κατά τις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» και στο συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας που ακολούθησε.

    Η Yeni D?zen (13.07.21) στεγάζει την είδηση κάτω από τον τίτλο «Πανικός Έρντογαν στη βουλή που δεν μπορεί να συνέλθει» και γράφει ότι άρχισαν ήδη οι ετοιμασίες για το ενδεχόμενο να προσφωνήσει ο Έρντογαν την «βουλή», κάτι που, αν συμβεί, θα γίνει για πρώτη φορά. Πληροφορίες της εφημερίδας και του Kanal S?M αναφέρουν ότι σε περίπτωση που καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί η σύνοδος, ο «πρόεδρος» της λεγόμενης βουλής, Οντέρ Σεννάρογλου θα καλέσει τον Έρντογαν στο βήμα και δεν θα δοθεί ο λόγος στην «κυβέρνηση» ή την αντιπολίτευση.

    Θεωρείται ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης, η κυβέρνηση της Τουρκίας, που θα λάβει μέρος στους εορτασμούς για την εισβολή με μιαν πολυπληθή αντιπροσωπεία, θα δώσει το μήνυμα για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, θα ταχθεί ενάντια στη θέση των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ομοσπονδιακή λύση και θα τονίσει «την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της ΤΔΒΚ», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι αναμένονται επίσης και άλλα ανοίγματα στο Βαρώσι, ανάμεσα στα οποία θα είναι η αφαίρεσή του από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης.

    Στα παρασκήνια συζητείται επίσης και η δημιουργία στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο και ναυτικής βάσης στην Καρπασία, σημειώνει η εφημερίδα και καταλήγει αναφέροντας ότι διεξάγονται κάποιες επαφές σε σχέση με την στάση της αντιπολίτευσης ή της Πλατφόρμας Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας κατά την επίσκεψη Έρντογαν, λόγω της απαγόρευσης εισόδου κάποιων Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία πρόσφατα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τσελίκ: Σημαντική η επίσκεψη Έρντογαν στις 20 Ιουλίου με πολυμελή αντιπροσωπεία

    Η Avrupa (13.07.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος την Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ επανέλαβε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ένργοαν θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου στην κατεχόμενη Κύπρο συνοδευόμενος από μιαν «πολύ ισχυρή αντιπροσωπεία».

    Μιλώντας χθες στα Άδανα, ο Τσελίκ χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό» το γεγονός αυτό και ισχυρίστηκε:

    «Διότι σε μια περίοδο που επιχειρείται ο σφετερισμός των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΤΔΒΚ και οι Ελληνοκύπριοι προβαίνουν σε ένα σωρό προκλήσεις μαζί με την Ελλάδα για να σφετεριστούν αυτά τα δικαιώματα και συμφέροντα, η Τουρκική Δημοκρατία επανέλαβε πολλές φορές ότι είναι στο πλευρό των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΤΔΒΚ. Επιδεικνύοντας την σημαία μας εκεί τόσο με τα πλοία γεωτρύπανά μας όσο και με τις ηρωικές Ναυτικές Δυνάμεις μας, δείξαμε ξεκάθαρα ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας».

    Εξάλλου, ο Τσελίκ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει την Συμφωνία της Αθήνας και προέβη σε δραστηριότητες μέσω της ΕΕ και άλλων κρατών προσπαθώντας να στριμώξει την Τουρκία κατά τρόπο που δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ισχυρίστηκε ότι στο τέλος φάνηκε ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν κάνει την Τουρκία να αλλάξει πορεία και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην «αποφασιστική πολιτική» του Προέδρου Έρντογαν. Είπε ότι ο σωστός τρόπος είναι η επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στα δύο κράτη χωρίς την ανάμειξη άλλων, όπως είχε αναφέρει ο Έρντογαν στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ χαρακτήρισε «πολύ απεχθή» την επίθεση που δέχτηκε χριστιανική εκκλησία στο Καντίκιοϊ και ανέφερε ότι «η ασέβεια προς τους χώρους λατρείας είναι ασέβεια έναντι όλων των θρησκειών, έναντι της ανθρωπότητας».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αρικλί: «Θα ανοίξουμε όλες τις δημόσιες περιουσίες και παραλίες στο Βαρώσι»

    Η Detay (13.07.21) γράφει ότι η λεγόμενη ομοσπονδία θαλασσίων αθλημάτων «βόρειας Κύπρου» διοργανώνει μαραθώνιο κολύμβησης στις 18 Ιουλίου με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Μιλώντας για το θέμα, ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας αυτή την εκδήλωση που θα διοργανωθεί στο Βαρώσι. Ο Αρικλί ανέφερε και τα εξής για το θέμα:

    «Εμείς θα ανοίξουμε για χρήση όλες τις δημόσιες περιουσίες και παραλίες στο Βαρώσι, εκτός των ιδιωτικών περιουσιών. Έχουν και οι Τούρκοι δικαίωμα λόγου στις δημόσιες περιουσίες στο Βαρώσι, δηλαδή στα πάρκα, στους δρόμους, στις παραλίες, στα σχολεία, στα τζαμιά και στους άλλους χώρους λατρείας. Ο μαραθώνιος είναι σημαντικός από την άποψη άσκησης αυτού ακριβώς του δικαιώματός μας. Καλούμε τους Ελληνοκύπριους πρώην κάτοικους Βαρωσιού σε αυτή την ωραία εκδήλωση. Να κοπιάσουν, ο αθλητισμός είναι μια ανθρώπινη εκδήλωση στην οποία βγαίνουν μπροστά η φιλία και η αδελφοσύνη».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Τουρκοκύπριοι πρόσφυγες ζητούν ως αντάλλαγμα περιουσίες στο Βαρώσι

    Η G?ne? (13.07.21) γράφει ότι ο «σύνδεσμος των Τουρκοκυπρίων πληγέντων προσφύγων από τον νότο», όπως χαρακτηρίζονται οι Τουρκοκύπριοι που εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές το 1974, υποστήριξε ότι εκκρεμούν τα δικαιώματα χιλιάδων ατόμων που εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους στη «νότια Κύπρο» και ότι είναι «συνταγματικό δικαίωμα» αυτών των ανθρώπων να τους δοθούν με προτεραιότητα τα δικαιώματά τους έναντι περιουσιών ίσης αξίας.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο «σύνδεσμος» ανέφερε ότι κατά τις προσεχείς μέρες θα γίνει μια συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της Διοίκησης Βακουφιών (ΕΒΚΑΦ) για να συζητηθεί το κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πόροι για το σκοπό αυτό οι περιουσίες του ιδρύματος Λαλά Μουσταφά Πασά στο Βαρώσι.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Απέλυσε τον δημοσιογράφο Σερχάτ Ιντζιρλί από το κανάλι της η σύζυγος του Τατάρ

    Η Yeni D?zen (13.07.21) γράφει ότι η διευθύντρια του τηλεοπτικού σταθμού Kanal T και σύζυγος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Σιμπέλ Τατάρ ανακοίνωσε ότι τερματίστηκε το πρόγραμμα που παρουσίαζε στο εν λόγω κανάλι ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σερχάτ Ιντζιρλί.

    «Τερματίστηκε στις 13 Ιουλίου 2021 εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Kanal T το πρόγραμμα του Σερχάτ Ιντζιρλί, ο οποίος παρουσίαζε πρωινή εκπομπή στο κανάλι μας στο πλαίσιο συμφωνίας που έγινε με την Medya Life και ακυρώθηκε η συμφωνία», ανέφερε ο Σιμπέλ Τατάρ επικαλούμενη ως λόγο γι’ αυτή την απόφαση την «αρχή της αμεροληψίας». Είπε ότι ο Σερχάτ Ιντζιρλί προειδοποιήθηκε πολλές φορές στο θέμα των «θεμελιωδών αρχών» του καναλιού, αλλά συνέχισε το πρόγραμμά του χωρίς να λαμβάνει υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι παρά το γεγονός ότι ο Ιντζιρλί είναι γνωστός για την αντίθεσή του στην διαίρεση της Κύπρου, κατά τις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» είχε στηρίξει τον Ερσίν Τατάρ. Ο δημοσιογράφος επικρίνει έντονα την άποψη για χωριστό και ανεξάρτητο τουρκικό κράτος στην Κύπρο, υποστηρίζει λύση «ενιαίου κράτους» στα άρθρα του και θεωρεί την ομοσπονδιακή λύση ως το «τελευταίο του σημείο» [υποχώρησης]. Στις 6 Δεκεμβρίου είχε διοριστεί «συντονιστής επικοινωνίας» στο λεγόμενο προεδρικό, όμως παραιτήθηκε μία μέρα μετά.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη K?br?s Postas? (13.07.21, kibrispostasi.com), η Σιμπέλ Τατάρ ανέφερε επίσης ότι οι δικηγόροι της άρχισαν τις απαραίτητες εργασίες σε σχέση με το περιεχόμενο του προγράμματος που ο Ιντζιρλί παρουσίασε στις 8 Ιουλίου 2021. Σήμερα φιλοξενούμενος του Ιντζιρλί θα ήταν ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν.

    Η K?br?s Postas? (13.07.21, kibrispostasi.com) αναφέρει επίσης ότι τον τερματισμό της εκπομπής του Ιντζιρλί επέκρινε και ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (Bas?n-Sen), Αλί Κισμίρ, ο οποίος επεσήμανε ότι το γεγονός αυτό δείχνει ότι η «κυβέρνηση» μειοψηφίας έχει στόχο την φίμωση όλων των αντιπολιτευόμενων φωνών στον Τύπο και την φοβίζει έστω και η παραμικρή αντίθετη φωνή.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Ιντζιρλί έχει και εκφράζει τις ίδιες απόψεις εδώ και χρόνια, ο Κισμίρ σημειώνει: «Το παράξενο είναι ότι οι απόψεις και οι θέσεις που υπερασπίζεται ο Ιντζιρλί ενόχλησαν κάποιους αυτή την περίοδο».

    Υποστηρίζοντας ότι οι απόψεις του Ιντζιρλί εκφράζουν ένα «σοβαρό κομμάτι» της κοινωνίας, ο Κισμίρ αναφέρει ότι ο τρόπος που εκδιώχθηκε ο Ιντζιρλί αντίκειται στον «εργατικό νόμο» και στον «εργατικό νόμο περί Τύπου» και είναι μια ανήθικη συμπεριφορά.

    «Ως συντεχνία αναφέρουμε ότι είμαστε από κάθε άποψη στο πλευρό του μέλους μας Σερχάτ Ιντζιρλί έναντι αυτής της τυραννικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένου και του νομικού του αγώνα», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Όζγιγιτ: Πολιτικό εμπάργκο από την Τουρκία - Αντιδράσεις για απαγόρευση εισόδου σε Αν και Μπιζντέν

    Η Halk?n Sesi (13.07.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι έκλεισαν για τους Τουρκοκύπριους και τα λιμάνια τα οποία ήταν τα μόνα που ίσχυε το «διαβατήριο» της «ΤΔΒΚ». Σχολιάζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την απαγόρευση εισόδου των Αλί Μπιζντέν και Αχμέτ Τζαβίτ Αν στην Τουρκία, ο Όζγιγιτ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται κάτω από το πολιτικό εμπάργκο της Τουρκίας.

    «Σήμερα έγινε φανερό, όπως εικάζαμε, ότι υπάρχει μια λίστα στην οποία η Τουρκική Δημοκρατία θα εφαρμόζει απαγόρευση εισόδου στη χώρα», σημείωσε και πρόσθεσε:

    «Ετσιθελικά, σύμφωνα με τις πολιτικές τους απόψεις, κατά τρόπο που προσβάλλονται οι Τουρκοκύπριοι, έκλεισαν για εμάς και τα μόνα λιμάνια στα οποία ίσχυε το διαβατήριο της ΤΔΒΚ. Δεν θα ήταν λάθος να λεχθεί ότι από σήμερα οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται κάτω από το πολιτικό εμπάργκο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Βεβαίως και δεν θα κλονιστεί η αγάπη των Τουρκοκυπρίων προς τους ανθρώπους της Τουρκίας, όμως σε αυτή την νέα κατάσταση, θα αναδιαμορφωθεί η πολιτική.

    Από την άλλη, το υπουργείο των εξωτερικών μας είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι άρχισε ενέργειες προς την Τουρκία για τις εισόδους. Πέρασαν πέντε μέρες από τότε. Είναι φανερό ότι, με την ηπιότερη έκφραση, δεν τους έλαβαν υπόψη. Κοντολογίς, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και ο Τατάρ πρώτα έθαψαν και τώρα ρίχνουν χώμα πάνω στο κράτος στον δρόμο που πρώτα ξεκίνησαν με το Κόμμα του Λαού λέγοντας ‘θα το κάνουμε να αναγνωριστεί’ και τώρα συνεχίζουν με το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα τη Αναγέννησης».

    Στο μεταξύ, ο πρώην σύμβουλος Τύπου του Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Μπιζντέν δήλωσε ότι ζήτησε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερτσίν Τατάρ για να του μεταφέρει τις απόψεις του για την «απαράδεχτη», κατά την έκφρασή του, κατάσταση που προέκυψε με την απαγόρευση της εισόδου του στην Τουρκία και να ακούσει τις δικές του εκτιμήσεις και απόψεις. «Και αν δεν είναι δυνατόν να γίνω δεχτός στην προεδρία της ΤΔΒΚ, παρακάλεσα να με πληροφορήσουν», ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Η Vatan (13.07.21) γράφει ότι το Κόμμα Νέα Κύπρος (ΒΚΡ) καταδίκασε την απαγόρευση εισόδου των Μπιζντεν και Αχμέτ Τζαβίτ Αν στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα ως «ανοικτή επίθεση στην ταυτότητα και στην ύπαρξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας». Σε γραπτή δήλωση, το κόμμα επισημαίνει επίσης ότι η Τουρκία ετοιμάζει ένα νέο «σύνταγμα» για την «ΤΔΒΚ» και προτίθεται να συστήσει ένα απολυταρχικό καθεστώς καταπίεσης πάνω στους Τουρκοκύπριους. Τέλος καλεί την «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία να αποκαλύψει την λίστα των απαγορεύσεων και ζητά να απαγορευθεί η είσοδος στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο όλων όσοι έθεσαν αυτές τις απαγορεύσεις.

    Η Yeni D?zen (13.07.21) γράφει ότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα πλέον στη λίστα των απαγορεύσεων και ότι έστω και αν τα δύο άτομα που απαγορεύτηκε η είσοδός τους στην Τουρκία παραπέμφθηκαν στην «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία για λεπτομερείς εξηγήσεις, ακόμα δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση. Καμία δήλωση δεν έγινε και από το γραφείο Τύπου της «αστυνομίας» με το οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα, ενώ ο «υφυπουργός εξωτερικών», Ισμέτ Κορούκογλου ανέφερε ότι δεν έχει καμία επιπρόσθετη πληροφορία εκτός από τη δήλωση που έγινε τις προάλλες και ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

    Ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ο πρόεδρος της «ένωσης δικηγορικών συλλόγων», Χασάν Εσένταγλι, ο οποίος δήλωσε ότι η απαγόρευση σε Αν και Μπιζντέν δείχνει ότι η κυβέρνηση στην Τουρκία εφαρμόζει για κάποιους Τουρκοκύπριους μιαν πρακτική που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πιο συστηματική». Επισημαίνοντας ότι η προσέγγιση αυτή είναι «αξιοπρόσεχτη» και «σημείο καμπής», ο Εσένταγλί εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι του καθεστώτος παραμένουν σιωπηλοί και δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια για το θέμα.

    Είπε ότι η Τουρκία είναι προβληματική από την άποψη της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης και πρόσθεσε ότι αυτό δείχνουν οι πρακτικές που εφαρμόζονται έναντι των ίδιων των Τούρκων πολιτών. Υποστήριξε ότι η Τουρκία επιδεικνύει αρνητική προσέγγιση» και έναντι των αντιπολιτευόμενων στα κατεχόμενα τώρα, γεγονός ου συμβαίνει πρώτη φορά.

    Εξάλλου, σε νέες δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Αχμέτ Αν είπε ότι τα γεγονότα πρέπει να αξιολογούνται από την άποψη της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης και διερωτήθηκε γιατί δεν γνωστοποιείται η απόφαση απαγόρευσης εισόδου του στην Τουρκία, αν έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Σημείωσε ότι η απόφαση για απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία λήφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως και η απόφαση για τον Αλί Μπιζντέν και κάλεσε την «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία να εξηγήσει του λόγους.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Δεν θα ζητούν τεστ από εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους

    Η Vatan (13.07.21) γράφει ότι νέες αποφάσεις ανακοίνωσε χθες η λεγόμενη ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων του «υπουργείου υγείας». Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, όσοι έρχονται από την Βρετανία στα κατεχόμενα μέχρι τι 29 Ιουλίου δεν θα χρειάζεται θα μένουν σε καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εμβολιασμένοι.

    Σε σχέση με τους κλειστούς χώρους, η «επιτροπή» αποφάσισε ότι άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα θα χρειάζονται τεστ αντιγόνου ή PCR που να έγινε τις τελευταίες 72 ώρες για να εισέλθουν σε αυτούς τους χώρους. Το ίδιο θα ισχύει και για ανοικτούς χώρους μπαρ ή κλαμπ, τα οποία υποχρεούνται να δέχονται μέγιστο αριθμό πελατών ίσο με το ένα τρίτο της χωρητικότητάς τους.

    Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί δεν θα χρειάζεται να κάνουν τεστ. Καταργείται επίσης η υποχρέωση να κάνουν τεστ αντιγόνου ή PCR τα άτομα που έχουν περάσει την ασθένεια από 30 έως και 180 ημέρες προηγουμένως.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Στα 118 χθες τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (13.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 24,741 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 118 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου, εκ των οποίων τα 108 είναι εγχώριες μολύνσεις, το 1 είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 9 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Εξάλλου, 50 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο χθες.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 36 κρούσματα, στην Κερύνεια 53, στην Αμμόχωστο 10, στη Μόρφου 1, στη Λεύκα 2 και στο Τρίκωμο 6.

    Μέχρι τις 12 Ιουλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,621,722 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 9,184 κρούσματα Covid-19, 8,120 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 1,028 ασθενών, 59 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 880 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 88 περιστατικών και 1 άτομο βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 36.

    Εξάλλου, στις 12 Ιουλίου διενεργήθηκαν 4,797 εμβολιασμοί.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Στις 20 Ιουλίου θα δώσουμε ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι υποστηρίζουμε την ΤΔΒΚ»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (13.07.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία, της οποίας προέδρευε, ανακοίνωσε ότι την πρώτη μέρα της Εορτής των Θυσιών (Kurban Bayram?) θα βρίσκεται στην «ΤΔΒΚ» για τους εορτασμούς της «επετείου της ημέρας ειρήνης και ελευθερίας», όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    «Στα πλαίσια του προγράμματος για τους εορτασμούς της μέρας ειρήνης και ελευθερίας στις 20 Ιουλίου, θα βρισκόμαστε στην ΤΔΒΚ για να παραβρεθούμε στους εορτασμούς. Θα πάμε με μια μεγάλη αντιπροσωπεία. Θα περάσουμε την πρώτη μέρα του Μπαϊραμιού μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας και θα συμμετέχουμε στους εορτασμούς της 20ης Ιουλίου. Έτσι, θεωρώ ότι θα δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ΤΔΒΚ για την αναζήτηση των δικαιωμάτων της και της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Ο Έρντογαν στις δηλώσεις του ανακοίνωσε επίσης ότι οι διακοπές για την Εορτή των Θυσιών (Kurban Bayram?) θα αρχίσουν από τις 16 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 26 του ίδιους μηνός.

    Αναφέροντας ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες από όλους τους οργανισμούς στην Τουρκία για την Εορτή των Θυσιών, ο Έρντογαν κάλεσε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης κατά του COVID-19.

    (ΑΚ)

    [02] «Πρακτική ρουτίνας» η επίσκεψη αντιπροσωπείας στα κατεχόμενα , λέει η Πρεσβεία του Πακιστάν στην Τουρκία

    Η Sabah (13.07.21) σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Πανικοβλήθηκαν οι Ελληνοκύπριοι από την δήλωση του Πακιστάν για την ‘ΤΔΒΚ’», γράφει μετά την ανάρτηση της Πρεσβείας του Πακιστάν στην Άγκυρα ότι θα αποστείλει μια αντιπροσωπεία στην «ΤΔΒΚ», προκλήθηκε πανικός στην Ελλάδα και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό το φόβο ότι πίσω από αυτή την ανάρτηση κρύβεται η «επίσημη αναγνώριση της ΤΔΒΚ», ενώ αντιθέτως, αυτό προκάλεσε ενθουσιασμό από την άλλη στους Τουρκοκύπριους.

    Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», η οποία έγινε πλήρες μέλος της ΕΕ αντίθετα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, τονίζει συνεχώς ότι δεν είναι εφικτή η λύση δύο κρατών στον νησί και ενεργεί στη διεθνή αρένα κατά τρόπο που παραβλέπει τις «ντε φάκτο πραγματικότητες», κατά την έκφρασή της.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Πρεσβεία του Πακιστάν, σχολιάζοντας στην εφημερίδα το θέμα της επίσκεψης αντιπροσωπείας της στα κατεχόμενα, την χαρακτήρισε ως μια «πρακτική ρουτίνας» και ενημέρωσε ότι μια ομάδα που αποτελείται από υπάλληλους του προξενείου τους, μετέβη στα κατεχόμενα σχετικά με τις διατυπώσεις για παραχώρηση βίζας σε Πακιστανούς πολίτες, αφού δεν έχουν προξενείο εκεί.

    «Αυτή η ανάρτηση, προκάλεσε πανικό στην Ελλάδα και στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου και ενθουσιασμό στους Τουρκοκύπριους που την αποτύπωσαν ως ‘επίσημη αναγνώριση της ΤΔΒΚ’», αναφέρει το δημοσίευμα.

    Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι ενοχλημένοι αφού αξιολόγησαν το θέμα αυτό ως ένα βήμα που γίνεται προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ», από αδελφικές και φιλικές χώρες όπως το «Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν, την Λιβύη, το Μπαγκλαντές και την Γκάμπια», ειδικότερα μετά την «εκλογή» του Ερσίν Τατάρ στην «προεδρία της ΤΔΒΚ».

    Επίσης, πηγές από τα κατεχόμενα χαρακτηρίζουν ως ένα αξιοσημείωτο βήμα από το Πακιστάν την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην «ΤΔΒΚ» πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, είτε αυτό σημαίνει αναγνώριση, είτε όχι, αυτό που έχει σημασία είναι ότι κατά την προσεχή περίοδο η Τουρκία θα εντατικοποιήσει τις επαφές της με διάφορες φιλικές και αδελφικές χώρες και θα ενισχύσει τους μηχανισμούς της για οικονομική και εμπορική συνεργασία.

    Εξάλλου, η T?rkiye (13.07.21) κάτω από τον τίτλο: «Περιμένουμε μια κίνηση αναγνώρισης από το Πακιστάν», φιλοξενεί δηλώσεις από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να αναγνωρίσει το Πακιστάν την «ΤΔΒΚ».

    Σημειώνουν επίσης πως αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση, κι άλλες χώρες μπορούν να ακολουθήσουν και ότι μετά το Πακιστάν, «τουρκικές και μουσουλμανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, του Πακιστάν και της Λιβύης, αλλά και η Ρωσία ενδέχεται να αναγνωρίσουν επίσημα την ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ-ΚΣ)

    [03] «Βήμα για έναρξη επίσημων σχέσεων μεταξύ δύο κρατών», χαρακτηρίζει ο Χασίπογλου την επίσκεψη αντιπροσωπείας από το Πακιστάν

    Η Yeni ?afak (13.07.21) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι η επίσκεψη της προξενικής αντιπροσωπείας του Πακιστάν στην «ΤΔΒΚ» είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της έναρξης επίσημων σχέσεων μεταξύ των «δύο χωρών». «Πολλοί Πακιστανοί εργάζονται εδώ (στα κατεχόμενα), υπάρχουν μαθητές. Υπήρχε λοιπόν μια τέτοια ανάγκη. Είναι πολύ σημαντικό να συναντηθούν επίσης με τις επίσημες αρχές μας. Το περιγράφουμε ως ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά την έναρξη επίσημων σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών», είπε.

    Ο Χασίπλογολου είπε επίσης τα ακόλουθα: «Τώρα είναι καιρός για το κράτος της ΤΔΒΚ να καθιερώσει διμερείς σχέσεις με άλλα κράτη προκειμένου να επιτύχει τη λύση των δύο κρατών. Σε αυτό το σημείο, διάφορες πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην προεδρία, το κοινοβούλιο και το υπουργείο εξωτερικών».

    (ΚΣ)

    [04] Τούρκος αρθρογράφος καλεί την Τουρκία να συνεχίσει τις διπλωματικές της ενέργειες για αναγνώριση του ψευδοκράτους

    Ο αρθρογράφος της Hurriyet (13.07.21) Γιαλτσίν Μπαγιέρ, σε σημερινό του άρθρο με τίτλο «Ένα έθνος, τρία κράτη στην Κύπρο», αναφέρεται στις διπλωματικές ενέργειες που καταβάλλει η Τουρκία για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», υποστηρίζοντας ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Τουρκία σήμερα, είναι να καταβάλει κάθε είδους διπλωματικές προσπάθειες για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» από κράτη που έχουν συγγενικούς δεσμούς μαζί της.

    «Η Τουρκία, θα πρέπει να μην μείνει μόνο στα λόγια όσον αφορά στη ρητορική που χρησιμοποιεί για ‘ένα έθνος, δύο κράτη στην Κύπρο’, αλλά θα πρέπει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη ρητορική αυτή και να αναφέρεται σε ‘ένα έθνος, τρία κράτη’, κατά τρόπο που θα περιλαμβάνει και την αναγνώριση της ΤΔΒΚ», γράφει ο αρθρογράφος.

    Συνεχίζοντας, ο Γιαλτσίν Μπαγιέρ γράφει ότι ο τέως Υπουργός Άμυνας και Δικαιοσύνης στην Τουρκία, Prof. Dr. Hikmet Sami T?rk, απαντώντας στην πρόσφατη δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία είπε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο, υποστηρίζει ότι η καλύτερη απάντηση που θα μπορούσε να δώσει σήμερα η Τουρκία στην ΕΕ, είναι να εντατικοποιήσει τις διπλωματικές τις προσπάθειες προκειμένου να πετύχει την αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [05] Διπλωματική κρίση για την απαγόρευση να εισέλθει η Γαλατάσαραϊ στην Ελλάδα λόγω των μέτρων για την πανδημία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (13.07.21) γράφει ότι η ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλατάσαραϊ, η οποία θα μετέβαινε στην Αθήνα για φιλικό αγώνα με την ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς, επέστρεψε από την Αθήνα, χωρίς να εισέλθει στη χώρα «ως απάντηση στην άρνηση των ελληνικών αρχών να αποδεχθούν τα νέα τεστ για τον Covid-19 και την αγενή συμπεριφορά των Ελλήνων».

    Στη δήλωση του τουρκικού συλλόγου αναφέρθηκε ότι το πρόβλημα δεν μπορούσε να επιλυθεί αφού οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τεστ PCR από ολόκληρη τη συνοδεία της ομάδας. Σε ανακοίνωση της Γαλατάσαραϊ, αναφέρεται ότι ένας Έλληνας αξιωματούχος δεν αποδέχτηκε τα αποτελέσματα των αρνητικών τεστ που προσκόμισε η τουρκική ομάδα και ζήτησε να γίνουν ξανά νέα τεστ με τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι υπήρχε πρωτόκολλο μεταξύ των δύο χωρών για την αναγνώριση των αποτελεσμάτων των τεστ PCR. Η ομάδα περίμενε στο αεροδρόμιο για περίπου δύο ώρες και τελικά αποφάσισε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, καθώς το πρόβλημα δεν μπορούσε να επιλυθεί με κανέναν τρόπο.

    Σε νέα δήλωσή της η τουρκική ομάδα υποστήριξε ότι αναμένει από τις Ελληνικές αρχές να ζητήσουν συγνώμη «για αυτήν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η ομάδα, που έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, αντιμετωπίστηκε με τέτοια έλλειψη σεβασμού. Η ομάδα ευχαρίστησε επίσης το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με το οποίο, όπως ανέφερε, ήταν σε επαφή από την πρώτη στιγμή και «προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ανάρτηση του στο Twitter δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτη η κακομεταχείριση της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατάσαραϊ στην Ελλάδα στην οποία μετέβηκε για έναν φιλικό αγώνα. Είμαστε πάντα δίπλα στις ομάδες μας», δήλωσε.

    Ο Τούρκος Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Μεχμέτ Κασάπογλου αντέδρασε στο περιστατικό και σε ανάρτηση του στο Twitter, είπε πως επικοινώνησε με τους παράγοντες της τουρκικής ομάδας στους οποίους εξέφρασε την στήριξη του. Καταδίκασε επίσης το συμβάν.

    (ΚΣ)

    [06] Για μισαλλοδοξία κατηγορεί την Ελλάδα το Τουρκικό ΥΠΕΞ μετά το περιστατικό με την Γαλατάσαραϊ

    Το Ankara Anatolia (13.07.21) μετέδωσε ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με το συμβάν που έγινε στο αεροδρόμιο της Αθήνας και οδήγησε την ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλατάσαραϊ να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Το τουρκικό υπουργείο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επέδειξε μισαλλοδοξία απέναντι στην τουρκική ομάδα.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Τάντζου Μπιλγκίτς, επέκρινε τη μεταχείριση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική ομάδα ποδοσφαίρου. «Το γεγονός ότι η Ελλάδα καλωσορίζει μια από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας μας με μια τέτοια στάση δείχνει τη μισαλλοδοξία της έναντι της χώρας μας, ακόμη και στον τομέα του αθλητισμού», δήλωσε.

    Εξάλλου το Ankara Anatolia (13,07.21) μετέδωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια στον οποίο «ανέφερε την αυθαίρετη μεταχείριση της Ομάδας Ποδοσφαίρου της Γαλατάσαραϊ, στην Αθήνα».

    (ΚΣ)

    [07] Καταδικάζει ο Ερντογάν αυτούς που ασέβησαν σε Αρμενική εκκλησία-Συνελήφθησαν οι ύποπτοι

    Το Ankara Anatolia (13.07.21) γράφει στο δικαστήριο παραπέμφθηκαν τρεις ύποπτοι, οι οποίοι φέρονται να αναρριχήθηκαν σε Αρμενική εκκλησία στο Καντίκοϊ της Τουρκίας και να έπαιζαν μουσική.

    Σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε: «Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος, Άρμαν Μπουκιούγιαν για την βεβήλωση της Αρμενικής Εκκλησίας στο Καντικόϊ και εξέφρασα τη λύπη μου. Οι ύποπτοι που δεν σεβάστηκαν την εκκλησία συνελήφθησαν από την Αστυνομία της Κωνσταντινούπολης στις 05:30 το πρωί και η νομική διαδικασία συνεχίζεται».

    Ο Πατριάρχης των Αρμενίων της Τουρκίας Σαχάκ Μασχαλιάν, καταδίκασε την ασέβεια προς την εκκλησία. Σε γραπτή του δήλωση αναφέρεται σε βίντεο που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων που δείχνει το πλήθος που μαζεύτηκε στην πλατεία μπροστά από την εκκλησία να διασκεδάζει με μουσική και τρία άτομα να ανεβαίνουν στην οροφή της εκκλησίας και να χορεύουν.

    Το γεγονός καταδίκασαν και επέκριναν πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι.

    Όπως σημειώνει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (13.07.21) το γεγονός καταδίκασε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σε δήλωση μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είπε: «Θα ακολουθήσουμε αυτό το ζήτημα μέχρι το τέλος. Είναι αδύνατο για εμάς να δεχτούμε τέτοια αγένεια. [?] Είναι απολύτως αδύνατο να δεχτούμε αυτήν την επίθεση στους ναούς τους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία».

    (ΚΣ)

    [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν- Χερτζόγκ

    Η Yeni ?afak (13.07.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Πρόεδρο του Ισραήλ Γιτζάκ Χέρτζογκ.

    Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού και της τεχνολογίας. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει μιαν μόνιμη, περιεκτική λύση δύο κρατών για την παλαιστινιακή-ισραηλινή σύγκρουση στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΣ)

    [09] Σε ψηφιακή παρακολούθηση των υποψηφίων βουλευτών του για τις εκλογές του 2023 προχωρεί το AKP

    Η Milliyet (13.07.21) γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP) ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή την ψηφιακή παρακολούθηση των Βουλευτών του Κόμματος για τις εκλογές του 2023, με μιαν ειδική εφαρμογή που θα υπάρχει στο κινητό τους, προκειμένου να καταγράφει όλες τις δραστηριότητες τους, τις ενέργειες και τις εργασίες τους στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος θα αξιολογήσει την επίδοση των Βουλευτών.

    Η εφημερίδα, αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος στα πλαίσια συμμετοχής του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα είχε πει ότι με το κλείσιμο των εργασιών της Βουλής για διακοπές, όλοι θα βρίσκονται στις πλατείες.

    «Για τις εργασίες που θα κάνουμε στις πλατείες και στα πεδία της μάχης, θα δίνουμε αναφορά στην κεντρική επιτροπή. Θα δίνουμε αναφορά στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων. Θα δίνουμε αναφορά για το τι έκανε ο καθένας και για το ποια είναι η κατάσταση. [?]», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Έρντογαν.

    (ΑΚ)

    [10] Στις 5,404 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (12.07.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,404 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 227,273 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 49 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,506.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 61,16% του πληθυσμού άνω των 18 χρονών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ το 28,26% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση συνολικά 37,960,880 άτομα, με τις δύο δόσεις 17,543,398 και με τις τρεις δόσεις 3,089,859.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 13 July 2021 - 15:43:04 UTC