Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-07-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 136/2021 17-19.07.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα σήμερα από Έρντογαν
  • [02] Επικρίσεις Τατάρ προς όσους διαμαρτύρονται κατά του Έρντογαν
  • [03] Απάντηση Έρχουρμαν στους χαρακτηρισμούς Τατάρ περί «προδοτών»
  • [04] Ταλάτ: Μπάλωμα στην Τουρκία οι Τουρκοκύπριοι - Δεν θα παραστεί στους εορτασμούς της εισβολής
  • [05] Έρογλου: Να συνεχιστεί η πολιτική των δύο κρατών
  • [06] CTP: Οι 16 λόγοι για το μποϊκοτάζ της ομιλίας Έρντογαν στη «βουλή»
  • [07] Θα υπερασπιστεί τα «δικαιώματα της βόρειας Κύπρου» στο Συμβούλιο της Ευρώπης το Αζερμπαϊτζάν
  • [08] Το Βαρώσι θα ενισχύσει την «ΤΔΒΚ», λέει ο Τατάρ
  • [09] Εγκαίνια κτιρίου της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου παρουσία του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού της Σενεγάλης
  • [10] Στα κατεχόμενα η Εθνική Ομάδα Κιργισίας-Για ιστορικές στιγμές μιλά ο Αρικλί
  • [11] Για μελλοντική συνεργασία της «ΤΔΒΚ» με το Αζερμπαϊτζάν στον τομέα του τουρισμού, μίλησε ο Ατάογλου
  • [12] Στα 9,890 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Δηλώσεις Ερντογάν πριν την αναχώρηση του για τα κατεχόμενα: «Είμαστε υπέρ λύσης δύο ίσων κυρίαρχων κρατών»
  • [02] Στα σενάρια για τα «καλά νέα» που θα ανακοινώσει ο Έρντογαν, αναφέρεται ο τουρκικός Τύπος
  • [03] Σε πολιτικούς ελιγμούς του ΑΚΡ με επίκεντρο την Κύπρο, αναφέρονται Τούρκοι αρθρογράφοι
  • [04] Ο Έρντογαν ίσως ανακοινώσει «καλά νέα» όσον αφορά στη διασύνδεση της Τουρκίας με την «ΤΔΒΚ» στον ηλεκτρισμό, υποστηρίζει ο Αρικλί
  • [05] Ο Τατάρ επικρίνει το μποϊκοτάζ των CTP-TDP στον Ερντογάν αποκαλώντας τα «συνεργάτες της ελληνοκυπριακής πλευράς»
  • [06] Κυπριακό και εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν ο Καλίν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ
  • [07] Αντίδραση της Τουρκίας για την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στην εργασία από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • [08] Στις 7,680 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα σήμερα από Έρντογαν

    Η Avrupa (19.07.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία, φθάνει σήμερα 19 Ιουλίου στις 15.00 στα κατεχόμενα στο πλαίσιο των εορτασμών για την τουρκική εισβολή. Η προσφώνησή του στην «βουλή» αναμένεται να γίνει γύρω στις 16.00, στην απουσία των κομμάτων Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού (CTP) και Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP).

    Στις 17.00 αναμένεται να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο και στις 17.30 να συμμετάσχει σε «συνάντηση με νέους» στο Μπουγιούκ Χαν στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στις 19.30 θα διοργανωθεί επίδειξη στην αίθουσα αθλοπαιδιών Ατατούρκ και στις 20.50, Έρντογαν και Τατάρ θα δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ «βουλευτών» και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών. Στις 19 Ιουλίου το πρόγραμμα του Έρντογαν και της αντιπροσωπείας του ολοκληρώνεται στις 22.30 με συμμετοχή στην λεγόμενη «Σκοπιά της Αυγής» στην παραλία της κατεχόμενης Κερύνειας.

    Στις 20 Ιουλίου θα παραστεί σε προσευχή στο Τζαμί Χαλά Σουλτάν στις 06.00 το πρωί, σε τελετή στο μνημείο Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 08.00 το πρωί και στην στρατιωτική παρέλαση στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ στις 09.00 το πρωί. Στις 13.30 θα μεταβεί με την αντιπροσωπεία του στο ξενοδοχείο Concorde όπου θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του νέου «προεδρικού μεγάρου» το οποίο θα ανεγερθεί στην περιοχή Αγίου Δομετίου, τζαμιού στο περίκλειστο Βαρώσι, του «εθνικού κήπου» στο περίκλειστο Βαρώσι, του βόρειου περιφερειακού δρόμου, του έργου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του πλοίου μουσείου στον κατεχόμενο Καραβά.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, για να μην φαίνονται άδεια τα καθίσματα στην «βουλή» λόγω της απουσίας των «βουλευτών» των κομμάτων CTP και TDP, δόθηκαν οδηγίες στην «προεδρία» της «βουλής» να μικρύνει ο χώρος. Κατά την ομιλία του Έρντογαν στην αίθουσα της «βουλής» θα παρίστανται στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), όπως ο Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί και ο πρόεδρος του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ) Μουσταφά Ντεστετζί.

    Χθες η φίλια προσκείμενη στον Τούρκο Πρόεδρο τουρκική εφημερίδα T?rkiye χαρακτήρισε «προδότες» τα κόμματα CTP και TDP που θα μποϊκοτάρουν την ομιλία του Έρντογαν στην «βουλή», στεγάζοντας την είδηση κάτω από τον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο «Η θέση των προδοτών είναι η ελληνοκυπριακή βουλή».

    Η Halk?n Sesi (19.07.21) γράφει ότι η ομιλία του Έρντογαν στη «βουλή» θα γίνει στις 15.45 και ότι τα «χαρμόσυνα νέα» που θα εξαγγείλει αναμένονται με ενδιαφέρον από τον τουρκοκυπριακό «λαό» και με ανησυχία από το δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέντε σενάρια συζητιούνται αναφορικά με τις «χαρμόσυνες ειδήσεις» που θα ανακοινώσει ο Έρντογαν:

    1) Θα εξαγγείλει σύναψη διπλωματικών σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-«ΤΔΒΚ».

    2) Θα καλέσει τους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στο Βαρώσι.

    3) Θα εξαγγείλει μόνιμη βάση μη επανδρωμένων πτητικών μέσων στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.

    4) Θα εξαγγείλει ναυτική βάση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    5) Θα εξαγγείλει ανακάλυψη φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.

    Η G?ne? (19.07.21) γράφει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) κάλεσε τον «λαό» να συγκεντρωθεί έξω από την «βουλή» κατά την διάρκεια της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου για εκφράσει την στήριξή του προς αυτόν. Σε γραπτή δήλωση, το UBP καταδίκασε τα κόμματα CTP και TDP που δεν θα παραστούν στην ομιλία του ‘Ερντογαν στην «βουλή».

    Εξάλλου χαρά και ενθουσιασμό εκφράζει για την επίσκεψη Έρντογαν ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου. Σε γραπτή δήλωση, ο Ατάογλου εκφράζει την πεποίθηση ότι με τις επαφές, τα εγκαίνια και το «φιλάνθρωπο όραμα του» Έρντογαν, θα αποκτήσουν μεγαλύτερα πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά κέρδη στο εγγύς μέλλον.

    Η Vatan (19.07.21) γράφει ότι συλλαλητήριο έξω από τη «βουλή» κατά την διάρκεια της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει και το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, το οποίο αναφέρει ότι περιμένει με αγωνία τις λεπτομέρειες της ομιλίας αυτής και δεν μπορεί να ανεχτεί την ασέβεια κατά του Έρντογαν, η οποία είναι ασέβεια προς το αξίωμα που εκπροσωπεί και την ίδια την Τουρκία.

    Κάτω από τον τίτλο «Ιστορική μέρα», η Diyalog (19.07.21) γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, κατά την ομιλία του στην «βουλή» ο Έρντογαν θα δώσει σημαντικά μηνύματα όχι μόνο στο θέμα του ανοίγματος του Βαρωσιού, αλλά και στο θέμα των διπλωματικών σχέσεων της «ΤΔΒΚ» με το Αζερμπαϊτζάν. Διπλωματικοί παρατηρητές επισημαίνουν τις επαφές που είχε την περασμένη βδομάδα στα κατεχόμενα αντιπροσωπεία από την βουλή του Αζερμπαϊτζάν και αναφέρουν ότι αυτό είναι προπομπός μιας σημαντικής είδησης.

    Ο διευθυντής της εφημερίδας, Ρεσάτ Ακάρ υποστηρίζει ότι το Αζερμπαϊτζάν, με την βοήθεια της Τουρκίας, έχει πλέον καταφέρει να απαλλαχτεί από την «αρμενική κατοχή» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ενίσχυσε τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο Έρντογαν. Υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Αλίγιεφ είναι πιο άνετος πλέον, ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έδειξαν στον κόσμο ότι είναι «ένα έθνος δύο κράτη» και ήρθε η ώρα να δείξουν ότι είναι «ένα έθνος τρία κράτη».

    Η Avrupa (17.07.21) γράφει ότι το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην συνεδρία της «βουλής» στην οποία θα μιλήσει ο Πρόεδρος Έρντογαν. Σε δήλωση του κόμματος αναφέρεται ότι πρέπει να ενεργήσουν με λογική. «Εμείς είμαστε οι σπιτονοικοκύρηδες και εκείνη την ημέρα θα είμαστε στο σπίτι μας. Είναι σημαντικό να επιδειχθεί η ελάχιστη ευγένεια που χρειάζεται για να είναι κανείς κράτος», υποστηρίζεται στην δήλωση του ΗΡ.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επικρίσεις Τατάρ προς όσους διαμαρτύρονται κατά του Έρντογαν

    Η G?ne? (19.07.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι είναι θρασύς ο χαρακτηρισμός «παράνομη» που χρησιμοποιείται για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγί Έρντογαν στα κατεχόμενα. Σε γραπτή του δήλωση, ο Τατάρ ανέφερε ότι προκαλεί πολύ προβληματισμό και θλίψη το γεγονός ότι κάποιοι «που στέκονται προσοχή» μπροστά στον Έλληνα Πρωθυπουργό και ηγέτες ξένων χωρών θα μποϊκοτάρουν την συνεδρία της «βουλής» στην οποία θα συμμετάσχει και θα μιλήσει ο Πρόεδρος Έρντογαν. Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Και η ελληνοκυπριακή ηγεσία τους χειροκροτεί όρθια, τους επαινεί και τους απευθύνει έκκληση για ‘κοινό αγώνα’. Αντιλαμβανόμαστε και γνωρίζουμε ότι όλα αυτά κατευθύνονται εκ μέρους των ίδιων κέντρων. Κύριος δε στόχος τους είναι να αποκόψουν τις ακλόνητες σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε εμάς και την μητέρα πατρίδα Τουρκία, να απομονώσουν τον λαό μας και να επιβάλουν την λύση την οποία επιθυμούν. Ο λαός μας γνωρίζει πολύ καλά εκείνους που τα κάνουν αυτά και δεν θα παίξει αυτά τα απεχθή παιχνίδια και τις προβοκάτσιες. Θα αγκαλιάσουμε πιο σφικτά την μητέρα πατρίδα μας Τουρκία κατά την 47η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης της 20ης Ιουλίου και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε πιο αποφασιστικά στον δρόμο που καθορίσαμε με την δύναμη που παίρνουμε απ’ αυτό».

    Αναφερόμενος στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Βλέπουμε ότι εκείνοι που ενοχλήθηκαν από το άνοιγμά μας που συνεχίζεται στο κλειστό Βαρώσι και την πρότασή μας για λύση στη βάση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών που πρώτη φορά θέσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη, κινητοποιήθηκαν για να τα εμποδίσουν αυτά και χρησιμοποιούν κάθε τρόπο και μέθοδο. Αλλά άδικος κόπος. Ούτε από το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού ούτε από την πρότασή μας για λύση στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων ίσων κρατών πρόκειται να παραιτηθούμε. [?]»

    Επικρίνοντας δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Τατάρ υποστηρίζει τα εξής:

    «Σε δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συνεχίζει με υπερβάλλων ζήλο να κρύβει τις πραγματικότητες που βιώθηκαν στην Κύπρο και να εξαπατά τον κόσμο, ισχυρίζεται ότι ‘η Τουρκία θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο’. Ο Αναστασιάδης πρέπει να κοιτάζει την ιστορία και έτσι να μιλά. Οι επιθέσεις των Ματωμένων Χριστουγέννων που άρχισαν προς την κατεύθυνση του Σχεδίου Ακρίτας ήταν για να κάνει την Κύπρο ελληνικό προτεκτοράτο. Στόχος και του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 ήταν να κάνει την Κύπρο ελληνικό προτεκτοράτο. Η δε Τουρκία με την Ειρηνευτική Επιχείρηση που πραγματοποίησε εμπόδισε την μετατροπή της Κύπρου σε ελληνικό προτεκτοράτο και έφερε την ειρήνη και την ηρεμία στο νησί. Αύριο θα βρίσκεται ανάμεσά μας ο Πρόεδρος της μητέρα πατρίδας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και θα τύχει υποδοχής με μεγάλη αγάπη και ενθουσιασμό εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού. Μια χούφτα μειοψηφία που θα κάνει κάθε είδους απεχθών επιθέσεων και προβοκατσιών θα μείνει με την ντροπή».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Απάντηση Έρχουρμαν στους χαρακτηρισμούς Τατάρ περί «προδοτών»

    Η Yeni D?zen (19.07.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν απάντησε σε δηλώσεις που προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζοντας προδοσία την μη συμμετοχή του CTP στην συνεδρία της «βουλής» στην οποία θα μιλήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν και υποστηρίζοντας ότι «η θέση των προδοτών είναι η ελληνοκυπριακή βουλή».

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται η ίδια γλώσσα και το ίδιο ύφος, δημιουργούνται εχθροί και επιχειρείται να αποκομίσουν κάποιοι όφελος από την ένταση και την σύγκρουση. Σημείωσε ότι το κόμμα του εξέφρασε τους λόγους της απόφασης που έλαβε και τις διαφορές των απόψεών του με τους Τούρκους αξιωματούχους, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να είναι ανοικτό σε διάλογο και να κάνει αυτό που του αναλογεί.

    «Εσείς συνεχίστε να ελπίζετε σε βοήθεια από την σύγκρουση, από την ένταση. Και εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε μόνο διάλογος και ειρήνη και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», καταλήγει ο Έρχουρμαν.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ταλάτ: Μπάλωμα στην Τουρκία οι Τουρκοκύπριοι - Δεν θα παραστεί στους εορτασμούς της εισβολής

    Η Yeni D?zen (19.07.21) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι «στις ομοσπονδίες τα δύο κράτη είναι ίσα και οι δύο κοινότητες είναι πολιτικά ίσες». Σε συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Ταλάτ ανέφερε ότι η ισότητα είναι εφικτή μόνο με την λύση του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους Τουρκοκύπριους, ο Ταλάτ επεσήμανε ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος έρχεται και επιθεωρεί τα έργα που συνεχίζονται αυτή την στιγμή και η «πρεσβεία» της Τουρκίας ενημερώνει αναφορικά με την πορεία των προσφορών. «Δηλαδή βιώνεται μια κατάσταση σαν να έχει βάλει χέρι στην διοίκηση η Τουρκία», πρόσθεσε ο Ταλάτ σημειώνοντας ότι δεν προτίθεται να λάβει μέρος στις τελετές εορτασμού της εισβολής κατά τις οποίες «θα προκληθεί ο κόσμος και κατά πάσα πιθανότητα θα εκφραστούν πρωτόγονες πολιτικές».

    Υποστηρίζοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ λέει ότι ο ίδιος βρίσκεται κάτω από τις διαταγές της Τουρκίας, ο Ταλάτ ανέφερε ότι ο Τατάρ δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι του πει η Τουρκία και μάλιστα άκουσε πως είπε ακόμα και ότι «αν η Τουρκία πει ομοσπονδία, θα θέλω ομοσπονδία».

    Αναφερόμενος στη δήλωση περί μπαλώματος στους Ελληνοκύπριους σε περίπτωση λύσης ομοσπονδίας, ο Ταλάτ είπε ότι «αν τώρα αναζητείται κάποιο μέρος στο οποίο είμαστε μπάλωμα, αυτό είναι η Τουρκία και πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις της Τουρκιάς στις ούτω καλούμενες εκλογές «αποδυνάμωσαν και ξέγραψαν» τους Τουρκοκύπριους όσο ποτέ άλλοτε.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Έρογλου: Να συνεχιστεί η πολιτική των δύο κρατών

    Η Vatan (19.07.21) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να προχωρήσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία με αμοιβαίο σεβασμό και αγάπη και όχι μπαίνοντας σε αχρείαστες συγκρούσεις. Σε γραπτό του μήνυμα με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της Γιορτής των Θυσιών, ο Έρογλου ισχυρίστηκε ότι έμειναν στην ζωή και απέκτησαν την κυριαρχία τους με την στήριξη της Τουρκίας και υποστήριξε:

    «Εκείνοι που ακόμα υποστηρίζουν την ομοσπονδία με τους Ελληνοκύπριους κάνουν λάθος. Η πρόθεση των Ελληνοκυπρίων είναι να μας πάρουν πίσω στο περιβάλλον της προ της 20ης Ιουλίου 1974 περιόδου».

    Ισχυριζόμενος ότι πρέπει να συνεχιστεί χωρίς ενδοιασμούς η πολιτική λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχίας, ο Έρογλου υποστήριξε ότι θα πετύχουν τον στόχο τους σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η πολιτική και επιδειχθεί «η απαραίτητη ικανότητα και αποφασιστικότητα».

    (Ι/Τσ.)

    [06] CTP: Οι 16 λόγοι για το μποϊκοτάζ της ομιλίας Έρντογαν στη «βουλή»

    Η Yeni D?zen (17.07.21) γράφει ότι ανακοίνωση με 16 σημεία εξέδωσε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) για να αιτιολογήσει την μη συμμετοχή των «βουλευτών» του στην συνεδρία της «βουλής» την οποία θα προσφωνήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι στη βάση της ιστορικής ύπαρξης του τουρκοκυπριακού «λαού» σε αυτό το νησί και του μακροχρόνιου αγώνα του βρίσκεται το γεγονός ότι είναι ενεργό «υποκείμενο».

    «Οι σχέσεις με την Τουρκία πρέπει να θεσμοθετηθούν, να διαμορφωθούν στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού, αγάπης και οφέλους και να ενισχυθούν σε αυτό το πλαίσιο», αναφέρει η ανακοίνωση προσθέτοντας: «Οι παρεμβάσεις ειδικά στην εσωτερική πολιτική της ΤΔΒΚ, στη δημοκρατία της και στη διοίκησή της, δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές ειδικά στο πλαίσιο του αγώνα των Τουρκοκυπρίων να κάνουν τον εαυτό τους ‘υποκείμενο’».

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι είναι φανερό πως δεν θα ενισχύσουν και δεν θα αναπτύξουν τις σχέσεις ανάμεσα στις «δύο χώρες» και στους «δύο λαούς» οι εξελίξεις που διαδραματίστηκαν πρόσφατα σε σχέση με τις «εκλογές», ορισμένες «διοικητικές» και «δικαστικές» αποφάσεις καθώς και την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία.

    «Δεν ήταν στο επίπεδο που επιθυμούσε το CTP το περιβάλλον διαλόγου με τους αξιωματούχους της Τουρκίας από την περίοδο πριν τις προεδρικές εκλογές και εντεύθεν», σημειώνεται και προστίθεται ότι «το CTP θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια στο θέμα της σύστασης καλών σχέσεων στη σωστή βάση με τον αδελφό λαό της Τουρκικής Δημοκρατίας».

    Επισημαίνεται ότι το CTP αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην συνεδρία της «βουλής» που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης Έρντογαν σε ένα περιβάλλον που δεν θα υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και διάλογος, δεν θα έχει δικαίωμα λόγου το κόμμα της «αξιωματικής αντιπολίτευσης» και δεν θα δοθεί η δυνατότητα να θέσει τις διαφορετικές του απόψεις για τις απόψεις με τις οποίες δεν θα συμφωνεί στην ομιλία του Τούρκου Προέδρου.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Θα υπερασπιστεί τα «δικαιώματα της βόρειας Κύπρου» στο Συμβούλιο της Ευρώπης το Αζερμπαϊτζάν

    Η G?ne? (17.07.21) γράφει ότι χωριστές συναντήσεις με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ είχε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων της Εθνικής Βουλής του Αζερμπαϊτζάν, αποτελούμενη από τους Samed Seyidov, Asim Mollado, Erkin Gadirli, Nigar Arpadarai και Nasib Mahamaliyev.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Σανέρ, ο επικεφαλής της Αζερικής αντιπροσωπείας, Samed Seyidov δήλωσε ότι θα υπερασπίζονται «τα δικαιώματα και το δίκαιο της βόρειας Κύπρου» στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είπε ότι στην αντιπροσωπεία τους συμμετέχουν τόσο μέλη της κυβερνητικής παράταξης όσο και μέλη της αντιπολίτευσης του Αζερμπαϊτζάν.

    Υπενθυμίζοντας ότι η παράνομη επίσκεψή τους στα κατεχόμενα ακολούθησε επίσκεψή τους στην Τουρκία, ο Seyidov υποστήριξε ότι «είναι και αυτό έδαφός μας», προσθέτοντας ότι ο τουρκικός κόσμος έχει την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και την «βόρεια Κύπρο».

    Σημειώνοντας ότι η επίσκεψή τους στα κατεχόμενα ήταν προγραμματισμένη να γίνει μεταξύ 16 και 19 Ιουλίου, ο Αζέρος βουλευτής είπε ότι αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή τους και για τις 20 Ιουλίου λόγω της παρουσίας του Προέδρου Έρντογαν στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μια πολιτική αντιπροσωπεία από το Αζερμπαϊτζάν επισκέπτεται την κατεχόμενη Κύπρο, ο Seyidov ανέφερε ότι θα υπάρξει και συνέχεια και ότι επιθυμούν να είναι ισχυρή η «βόρεια Κύπρος» και να «εξυψωθεί ο τουρκικός κόσμος», κάτι για το οποίο πρέπει να είναι μαζί η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η «βόρεια Κύπρος».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Σανέρ ανέφερε ότι το Αζερμπαϊτζάν μαζί με την Τουρκία συμβάλλει στον αγώνα των Τουρκοκυπρίων ειδικά στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ευχαρίστησε ειλικρινώς την αντιπροσωπεία από την βουλή του Αζερμπαϊτζάν επειδή είναι μαζί τους στην εθνική τους υπόθεση και τους στηρίζει.

    Ο Σανέρ είπε επίσης ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και η «κυβέρνηση» στηρίζει την βούληση για λύση δύο κυρίαρχων κρατών που εξέφρασε ο Ερσιν Τατάρ κατά τις «προεδρικές εκλογές» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι και το Αζερμπαϊτζάν θα μας στηρίξει κατά τις προσεχείς διαδικασίες πάνω σε αυτό το θέμα μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία».

    Ο Σανέρ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην ελληνοκυπριακή νοοτροπία στη Γενεύη και ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία ενόσω συνεχίζεται αυτή η νοοτροπία.

    «Στην Κύπρο υπάρχει ειρήνη. Λείπει μόνο η συμφωνία. Εμείς ζούμε ειρηνικά. Καθημερινά πηγαίνει πιο μπροστά το καθεστώς της ΤΔΒΚ [?]», ισχυρίστηκε ο Σανέρ.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι «ένα έθνος τρία κράτη» με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία και πρόσθεσε ότι ο ίδιος περιγράφει τα γεγονότα στην Κύπρο ως «σύγκρουση πολιτισμών». Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μουσουλμανικός λαός», οι Ελληνοκύπριοι επιχειρούν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί και γι’ αυτό τον λόγο υπήρξαν συγκρούσεις και αγωνίζονταν πάντοτε οι Τουρκοκύπριοι. Εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την εγγύτητα της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν και επανέλαβε ότι προέρχονται όλοι από την τουρκική φυλή, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στην ανάπτυξη πολιτιστικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των Τουρκοκυπρίων.

    Υποστηρίζοντας ότι γράφτηκε ιστορία με την επίσκεψή της αντιπροσωπείας του Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα, ο Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ενεργήσουν μαζί για σταδιακή ανάπτυξη των πολιτικών τους δεσμών και των αδελφικών τους αισθημάτων.

    Απευθυνόμενος στον Τατάρ, ο Seyidov ισχυρίστηκε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» πρέπει να απαλλαχτεί από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά και πρόσθεσε: «Ο αδελφός πρέπει να είναι δίπλα στον αδελφό, ο Τούρκος πρέπει να είναι δίπλα στον Τούρκο και ο κόσμος πρέπει να το δει αυτό».

    Ευχαριστώντας τον Τατάρ που τους συνάντησε, ο Seyidov ευχήθηκε να συνεχίσουν και να ενισχυθούν οι σχέσεις τους στο εξής υποστηρίζοντας ότι «η δύναμη της Τουρκίας, είναι δύναμη του Αζερμπαϊτζάν, είναι δύναμη της ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Το Βαρώσι θα ενισχύσει την «ΤΔΒΚ», λέει ο Τατάρ

    Η G?ne? (19.07.21) γράφει ότι τον «Εθνικό Κήπο» στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού επισκέφτηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και επιθεώρησε τις εργασίες που διεξάγονται εκεί.

    Μιλώντας κατά την επίσκεψη, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι το Βαρώσι άνοιξε τον περασμένο Οκτώβριο και υποστήριξε ότι έγινε ένα «ιστορικό βήμα» μετά από μισό αιώνα.

    Ισχυριζόμενος ότι με αυτό το βήμα, το Βαρώσι αποδόθηκε στην ανθρωπότητα, ο Τατάρ είπε ότι θα ενισχυθεί πιο πολύ η «ΤΔΒΚ» με την αξιοποίηση των οικονομικών και τουριστικών δυνατοτήτων του Βαρωσιού που βρίσκεται «εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ» και επανέλαβε ότι παρά την πανδημία, περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι επισκέφτηκαν το Βαρώσι μέχρι σήμερα.

    Ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι η «ΤΔΒΚ» θα γίνει ένα πολύ πιο ισχυρό «κράτος» σε όλους τους τομείς κάνοντας τα σωστά βήματα σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Εγκαίνια κτιρίου της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου παρουσία του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού της Σενεγάλης

    Η G?ne? (17.07.21) γράφει ότι στην παρουσία του Αντιπροέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ερυθράς Ημισελήνου-Ερυθρού Σταυρού και Προέδρου του Ερυθρού Σταυρού της Σενεγάλης, Abdoul Azize Diallo τελέστηκαν την Παρασκευή τα εγκαίνια του Γραφείου και του Πολιτιστικού Κέντρου της Αντιπροσωπείας της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου στα κατεχόμενα. Στην τελετή, στην οποία αναγνώστηκε μήνυμα και του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, παρόντες ήταν επίσης ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπάστσερι, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, ο πρόεδρος της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου Δρ. Κερέμ Κινίκ, ο πρόεδρος της λεγόμενης Ερυθράς Ημισελήνου της «βόρειας Κύπρου», Σεζάι Σεζέν και άλλοι.

    Μιλώντας κατά την τελετή, ο Abdoul Azize Diallo εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία του στα εγκαίνια και πρόσθεσε ότι εργάζονται για την αναγνώριση της «Ερυθράς Ημισελήνου της βόρειας Κύπρου».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Στα κατεχόμενα η Εθνική Ομάδα Κιργισίας-Για ιστορικές στιγμές μιλά ο Αρικλί

    Η Avrupa (18.07.21) γράφει ότι η Εθνική Ομάδα Καλαθόσφαιρας της Κιργισίας βρίσκεται στα κατεχόμενα για να συμμετάσχει σε αγώνα με την αντίστοιχη ομάδα της «ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Ερχάν Αρικλί, υποδέχθηκε την Εθνική Ομάδα Καλαθόσφαιρας της Κιργισίας στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Σε δηλώσεις του, ο Αρικλί αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στην «ΤΔΒΚ» λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα στείλει σημαντικά μηνύματα. Ο Αρικλί χαρακτήρισε επίσης τις μέρες που ζουν ιστορικές, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό ότι η εθνική ομάδα μιας άλλης χώρας βρίσκεται στην «ΤΔΒΚ» για να παίξει σε αγώνα με την «εθνική ομάδας της ΤΔΒΚ».

    Ο Αρικλί εξήγησε επίσης ότι θα διεξαχθούν δύο ξεχωριστοί αγώνες μεταξύ των «εθνικών ομάδων» των δύο «χωρών». Ο πρώτος θα είναι στις 19 Ιουλίου και ο δεύτερος στις 21 Ιουλίου.

    (ΑΚ)

    [11] Για μελλοντική συνεργασία της «ΤΔΒΚ» με το Αζερμπαϊτζάν στον τομέα του τουρισμού, μίλησε ο Ατάογλου

    Η Halk?n Sesi (17.07.21), σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το πρώτο βήμα για τουρισμό με το Αζερμπαϊτζάν μετά από 10 χρόνια», γράφει ότι μετά από πρωτοβουλία του λεγόμενου υφυπουργού τουρισμού και περιβάλλοντος Σερχάν Ακτούντς και του «εκπροσώπου» της «ΤΔΒΚ» στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, Novber Ferit Vechi, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Ένωσης Ταξιδιωτικών πρακτόρων του Αζερμπαϊτζάν και του «υφυπουργείου τουρισμού».

    Στη συνάντηση παρέστη και ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου.

    Σε δηλώσεις του, ο Ατάογλου εξέφρασε την ευχαρίστηση του για την συνάντηση λέγοντας ότι γίνεται το πρώτο βήμα για διεύρυνση της συνεργασίας τους στον τομέα του τουρισμού στα πλαίσια των αδελφικών σχέσεων των «δύο χωρών», αλλά και των προσπαθειών που γίνονται για επανέναρξη και αναβάθμιση των σχέσεων τους μετά από 10 χρόνια.

    Ο Ατάογλου ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο προγραμματίζεται να επισκεφθεί την «ΤΔΒΚ» μια αντιπροσωπεία από το Αζερμπαϊτζάν, αποτελούμενη από τουριστικούς πράκτορες, για να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο προκειμένου να ληφθούν ουσιαστικά βήματα για την συνεργασία τους στον τομέα του τουρισμού.

    (ΑΚ)

    [12] Στα 9,890 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (19.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 10,763 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 100 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, εκ των οποίων τα 82 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 15 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Ο αριθμός των ατόμων που ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο χθες ανήλθε στα 156.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 26 κρούσματα, στην Κερύνεια 35, στην Αμμόχωστο 16, στη Μόρφου 2, στη Λεύκα 1 και στο Τρίκωμο 2.

    Μέχρι τις 18 Ιουλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,727,092 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 9,890 κρούσματα Covid-19, 8,534 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 1,320 ασθενών, 95 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,067 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 155 περιστατικών και 3 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 36.

    Εξάλλου, στις 18 Ιουλίου διενεργήθηκαν 905 εμβολιασμοί.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Δηλώσεις Ερντογάν πριν την αναχώρηση του για τα κατεχόμενα: «Είμαστε υπέρ λύσης δύο ίσων κυρίαρχων κρατών»

    Η Milliyet (19.07.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προέβη δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Ατατούρκ πριν την αναχώρηση του για τα κατεχόμενα, επαναλαμβάνοντας πως η Τουρκία τάσσεται υπέρ μιας λύσης «δύο ίσων κυρίαρχων κρατών».

    «Θα αναχωρήσουμε σύντομα για τη Λευκωσία για να παρακολουθήσουμε τις τελετές της 20ης Ιουλίου. Θα κάνουμε μια διπλή γιορτή με τους αδελφούς μας στο νησί», είπε. Ισχυρίστηκε ότι με την «επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, «τελείωσαν οι φρικαλεότητες των Ελλήνων κατά των Τουρκοκυπρίων, οι οποίες εντάθηκαν μετά το 1963». Πρόσθεσε ακόμα πως θα μιλήσει σήμερα σε ειδική σύνοδο της λεγόμενης βουλής, όπου και θα αναφέρει το άνοιγμα διαφόρων έργων σε πολλούς τομείς μαζί με τον Ερσίν Τατάρ.

    «Οι Τουρκοκύπριοι αγωνίζονται για ισότητα και δικαιοσύνη για περισσότερο από μισό αιώνα. Η πρόταση που παρουσίασε ο κ. Τατάρ στη Γενεύη αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δείξει στον κόσμο ποιος είναι υπέρ μιας λύσης. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου σε όλα τα μέρη που επιθυμούν ένα δίκαιο και διαρκές μέλλον στην Κύπρο να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία», είπε και πρόσθεσε ότι «η ΤΔΒΚ είναι ένα κράτος που στέκεται στα πόδια του παρά τις κάθε είδους δυσκολίες».

    «Η Τουρκία και κάθε μέλος του τουρκικού λαού θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε. Στην ερώτηση για τα «καλά νέα» που θα εξαγγείλει στα κατεχόμενα, ο Ερντογάν είπε πως ελπίζει να τα εξηγήσει στο «κοινοβούλιο της ΤΔΒΚ».

    «Είμαστε υπέρ λύσης δύο ίσων κυρίαρχων κρατών», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [02] Στα σενάρια για τα «καλά νέα» που θα ανακοινώσει ο Έρντογαν, αναφέρεται ο τουρκικός Τύπος

    Ο ανταποκριτής της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet (18.07.21) Ομέρ Μπιλγκέ, σε δημοσίευμά του με τίτλο «Τα μάτια του κόσμου στραμμένα στην επίσκεψη Έρντογαν στην Κύπρο: 2 καλά νέα και 5 σενάρια», αναφέρεται στην σημερινή «επίσκεψη» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» από τη μια αναμένει με ανυπομονησία τα καλά νέα που θα αναγγείλει ο Έρντογαν, ενώ από την άλλη, το Ελληνικό-Ελληνοκυπριακό δίδυμο και η ΕΕ, παρακολουθούν με ανησυχία.

    Σημειώνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα έρθει στα κατεχόμενα συνοδευόμενος από μια ευρεία αντιπροσωπεία, τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, τον Πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η εφημερίδα, αναφέρεται στα πέντε πιθανά σενάρια που αφορούν στα «καλά νέα» που θα ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο.

    Τα σενάρια αυτά αφορούν:

    1) Την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και του Αζερμπαϊτζάν

    2) Το κάλεσμα προς τους Ελληνοκύπριους που έχουν περιουσία στα Βαρώσια να προσφύγουν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» για να «επιστρέψουν στα σπίτια τους»,

    3) Τη δημιουργία μόνιμης αεροπορική βάσης στο Λευκόνοικο για μη επανδρωμένα, οπλισμένα, αεροσκάφη της Τουρκίας (S?HA).

    4) Την δημιουργία νέας ναυτικής βάσης που θα χρησιμοποιείται για τον τουρκικό στόλο στα πέριξ της πόλης της Αμμοχώστου. Η νέα ναυτική βάση ενδέχεται να ανεγερθεί στην περιοχή του Τρικώμου, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Αμμοχώστου.

    5) Ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν ενδέχεται να ανακοινώσει «καλά νέα» όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες στα ανοικτά της Κύπρου. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα τουρκικά σεισμογραφικά πλοία και γεωτρύπανα έκαναν έρευνες και γεωτρήσεις πέρυσι στην περιοχή.

    Εξάλλου, επικαλούμενη παρασκηνιακές πληροφορίες από την Άγκυρα, η Milliyet (17.07.21) γράφει ότι ο ανταποκριτής του CNN T?RK, Αχμέτ Τουρκές, σχολιάζοντας τα σενάρια για το «ποια είναι τα καλά νέα που θα ανακοινώσει ο Έρντογαν», υποστήριξε, ότι ανάμεσα σε αυτά, ενδέχεται να περιλαμβάνεται και η «μετάβαση της ΤΔΒΚ στο προεδρικό σύστημα».

    Αναφερόμενος σε δηλώσεις του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και λεγόμενου υπουργού ενέργειας Ερχάν Αρικλί τις προηγούμενες μέρες, ο οποίος μίλησε για το ενδεχόμενο «τροποποίησης του συντάγματος και του ονόματος της ΤΔΒΚ», ο Τουρκές μιλά για το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στα κατεχόμενα, η μετάβαση της «ΤΔΒΚ» στο προεδρικό σύστημα. «Αν υπάρχει βάση στις δηλώσεις Αρικλί, ίσως υπάρξει και μια ανακοίνωση που να αφορά την τροποποίηση του ονόματος της ΤΔΒΚ και την τροποποίηση του συστήματος», αναφέρει ο Τουρκές.

    Την ίδια στιγμή, στα σενάρια που συζητιούνται αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» από το Αζερμπαϊτζάν. «Αυτή τη στιγμή, μια κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί επαφές στην ΤΔΒΚ. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ενδέχεται να ανακοινωθούν ορισμένες αποφάσεις που αφορούν στην έναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της ΤΔΒΚ και του Αζερμπαϊτζάν, την αναγνώριση της ΤΔΒΚ και την έναρξη απευθείας πτήσεων», σημειώνει η εφημερίδα.

    Κάτω από τον τίτλο: «Τρία χαρμόσυνα νέα από τον Ερντογάν στην ΤΔΒΚ», η T?rkiye (17.07.21) γράφει ότι «ανώτεροι αξιωματούχοι», που μίλησαν στην εφημερίδα ανέφεραν ότι «η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου έχει ιστορικό χαρακτήρα, ότι θα υπάρξουν εξελίξεις που θα αλλάξουν το μέλλον της Κύπρου» και ότι εκ των σημαντικότερων εκπλήξεων που θα ανακοινώσει ο Ερντογάν θα είναι τα βήματα που θα κάνουν οι Τουρκικές Δημοκρατίες για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ». Η εφημερίδα επικαλείται επίσης επίσημες πηγές σύμφωνα με τις οποίες αντιπροσωπείες από το Αζερμπαϊτζάν, την Κιργισία και το Καζακστάν επισκέπτονται το νησί για πρώτη φορά στην ιστορία.

    Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης στην εφημερίδα ότι το βήμα που θα κάνει ο Ερντογάν σχετικά με το Βαρώσι θα είναι επίσης πολύ σημαντικό και στο πλαίσιο αυτό όλα τα ιδιωτικά και δημόσια εδάφη στο Βαρώσι θα τεθούν σε χρήση και ότι ο Ερντογάν θα καλέσει επίσης τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να επιστρέψουν.

    Τέλος, θα γίνει επίσης η επίσημη εξαγγελία των εγκαινίων της αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο για τα τουρκικά drones, IHA ? SIHA, «της μεγαλύτερης βάσης στην Μεσόγειο που θα αλλάξει τα ισορροπίες».

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (19.07.21) γράφει ότι ο Ερντογάν μπορεί να δώσει καλά νέα για όσον αφορά στο φυσικό αέριο «που θα κάνει τόσο την ΤΔΒΚ όσο και τον τουρκικό λαό χαρούμενο ως αποτέλεσμα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο».

    (ΑΚ/ΚΣ)

    [03] Σε πολιτικούς ελιγμούς του ΑΚΡ με επίκεντρο την Κύπρο, αναφέρονται Τούρκοι αρθρογράφοι

    Ο αρθρογράφος της Yeni ?afak (19.07.21) Ιμπραχήμ Καραγκιούλ, με τίτλο: «Τι χαρμόσυνα νέα θα δώσει ο Ερντογάν στην ΤΔΒΚ: Η λογική της αυτοκρατορίας επέστρεψε», γράφει ότι, πέραν των προσδοκιών για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» από το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν και τα μέτρα που θα εξαγγείλει για την Αμμόχωστο, ο Ερντογάν ίσως ανακοινώσει και την ύπαρξη αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Υποστηρίζει επίσης ο αρθρογράφος, ότι όποια και αν είναι τα «καλά νέα» που θα δώσει ο Ερντογάν, θα είναι μέρος του μεγάλου σχεδίου για αύξηση της επιρροής της Τουρκίας. «Κάθε πρωτοβουλία είναι ένας γεωπολιτικός μετασχηματισμός. [?] Αν (ο Ερντογάν) πει ‘Βρήκαμε φυσικό αέριο στη Μεσόγειο’, όλοι από τη Γαλλία έως το Ισραήλ, από τη Γερμανία έως τα ΗΑΕ θα πανικοβληθούν. Αν πει ‘επιστρέψτε στα σπίτια σας στο Βαρώσι’, όλες οι θέσεις των Ελληνοκυπρίων θα καταρρεύσουν, αφού ορισμένοι από αυτούς δεν θα ακούσουν καν την κυβέρνησή τους και θα θέλουν να τρέξουν και να πάνε», γράφει.

    Προσθέτει και τα εξής: «Εάν το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν αναγνώριζαν την ΤΔΒΚ, θα ήταν το πιο ριζοσπαστικό γεωπολιτικό βήμα από την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου και μετά. Η μεσογειακή εξίσωση θα αλλάξει, η επίδρασή της θα γίνει αισθητή μέχρι τα κινεζικά σύνορα και το Λονδίνο. Αν ανοίξει η βάση στο Λευκόνοικο [?] η Τουρκία θα γίνει η πιο αποτελεσματική δύναμη στα ανατολικά και δυτικά της Μεσογείου. Αν πει για ‘ναυτική βάση στην Αμμόχωστο’, το τουρκικό ναυτικό, το οποίο έχει σχεδόν πλήρη κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο, θα γίνει το πιο ισχυρό στη Μεσόγειο και θα είναι η ακαταμάχητη δύναμη της Μεσογείου από τα Λαττάκεια μέχρι τις ακτές του Ισραήλ».

    Τέλος η αρθρογράφος της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας T24 Μπαρτζίν Γινάτς υποστηρίζει ότι η κάθοδος του Ερντογάν στα κατεχόμενα προσφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο την ευκαιρία να δημιουργήσει μια «χαμηλής έντασης κρίση», που θα αποπροσανατολίσει από εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα που αντιμετωπίζει, αφού, όπως γράφει, η Κύπρος είναι η ιδανική περιοχή για κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση. Αναφέρει και τα εξής:

    «Εάν το ζήτημα ήταν η κατανομή των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, το ζήτημα θα μπορούσε να αποκτήσει στρατηγική διάσταση. Ωστόσο, το μέγεθος των πόρων είναι αμφιλεγόμενο, δεν υπάρχουν χρήματα για επενδύσεις και ο κόσμος στρέφεται ήδη στην πράσινη ενέργεια. Με μια κρίση χαμηλής έντασης στο νησί, όλοι μπορούν να επωφεληθούν. Τι μπορεί να κάνει η ΕΕ; Έχει ήδη αναδειχθεί ότι οι προσδοκίες δεν θα ικανοποιηθούν, είτε πρόκειται για την ανανέωση της τελωνειακής ένωσης είτε για την ελευθέρωση των θεωρήσεων. Το κόστος της κρίσης χαμηλής έντασης, που δεν θα απαιτήσει από την ΕΕ να τραβήξει την κάρτα κυρώσεων, μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο.

    Στην πραγματικότητα, αντί των αποτυχημένων διαδικασιών λύσης που έχουν δοκιμαστεί για περισσότερο από μισό αιώνα, η τουρκική πλευρά έχει την ευκαιρία να εξηγήσει ένα διαζύγιο με διαπραγμάτευση, δηλαδή τη λύση δύο κρατών, με πιο λογικές μεθόδους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό . Συγκεκριμένα, θα ήταν δυνατόν να πείσουμε όσους ήταν αντίθετοι σε αυτήν την ιδέα στην ΤΔΒΚ, όχι με την καταστολή τους από ψηλά, αλλά με διάλογο. Ωστόσο, η αγένεια στην εσωτερική πολιτική έχει επίσης γίνει ο γενικός κανόνας της εξωτερικής πολιτικής.

    Σε αυτήν την περίπτωση, η κολοκύθα θα εκραγεί στο κεφάλι της ΤΔΒΚ. Κανείς δεν σκέφτεται τους Τουρκοκύπριους».

    (ΚΣ)

    [04] Ο Έρντογαν ίσως ανακοινώσει «καλά νέα» όσον αφορά στη διασύνδεση της Τουρκίας με την «ΤΔΒΚ» στον ηλεκτρισμό, υποστηρίζει ο Αρικλί

    Η Hurriyet (19.07.2), σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ενδέχεται να υπάρξουν χαρμόσυνα νέα όσον αφορά στον ηλεκτρισμό με υποθαλάσσια καλώδια», στεγάζει αποκλειστικές δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού «ενέργειας» Ερχάν Αρικλί.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Αρικλί αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στην «ΤΔΒΚ» για τους εορτασμούς της 47ης επετείου της Τουρκικής εισβολής, υποστήριξε ότι ενδέχεται ο Τούρκος Πρόεδρος να ανακοινώσει μιαν «πολύ μεγάλη χαρμόσυνη είδηση» που αφορά στον ηλεκτρισμό και τη διασύνδεση τους με την Τουρκία με υποθαλάσσια καλώδια.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν θα πραγματοποιήσει σήμερα «επίσκεψη στην ΤΔΒΚ» για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της 47ης επετείου από την «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Τουρκική εισβολή, ο Αρικλί αναφέρθηκε στις προβλέψεις που αφορούν στα «καλά νέα» που θα ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος, λέγοντας ότι μαζί με το άνοιγμα που θα γίνει στα Βαρώσια αλλά και τη ανακοίνωση για εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και του Αζερμπαϊτζάν, ενδέχεται να στείλει και καλά νέα στο θέμα του ηλεκτρισμού.

    Υποστηρίζοντας ότι από την μέρα ανάληψης των καθηκόντων του έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες τους για την διασύνδεση τους με την Τουρκία στο θέμα του ηλεκτρισμού, ο Αρικλί, υπενθύμισε ότι το σύστημα ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα δεν είναι βιώσιμο, ούτε και οικονομικό.

    (ΑΚ)

    [05] Ο Τατάρ επικρίνει το μποϊκοτάζ των CTP-TDP στον Ερντογάν αποκαλώντας τα «συνεργάτες της ελληνοκυπριακής πλευράς»

    Η T?rkiye (18.07.21) αναφέρεται στην απόφαση του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) να μην παραστούν στην ομιλία που θα εκφωνήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην λεγόμενη βουλή και χαρακτηρίζει σκάνδαλο την απόφαση των κομμάτων, την στιγμή, που όπως σημειώνει, ο Τούρκος Πρόεδρος θα προβεί σε ανακοινώσεις ιστορικής σημασίας.

    Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν χαρακτήρισε τα γεγονότα «ιστορική προδοσία» και ισχυρίστηκε:

    «Εκείνοι που έλαβαν αυτήν την απόφαση συνεργάζονται με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Προσπαθούν να παραδώσουν τους Τούρκους στους φασιστές της ΕΟΚΑ. Επικεφαλής αυτής της οργάνωσης είναι ο Νιαζί Κιζίλγουρεκ, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωκοινοβουλίου με το ΑΚΕΛ. Αυτά τα κόμματα, τα οποία νιώθουν ενοχλημένα με τον Ερντογάν, πρόσφατα πήγαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά και συναντήθηκαν με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος προσβάλλει κάθε Τούρκο. Σε αυτή τη συνάντηση, ποζάρουν μαζί με τον Αναστασιάδη, ο οποίος επαίνεσε την ΕΟΚΑ, που δολοφόνησε βάναυσα τους Τούρκους, και μας αποκάλεσε πειρατικό κράτος. Δεν σέβονται τόσο τη βούληση των Τουρκοκυπρίων όσο και του τουρκικού λαού, κάνοντας μια δήλωση ότι δεν θα έρθουν να ακούσουν τον Ερντογάν τώρα. Οι άνθρωποι μας έχουν δει πολύ καθαρά σε αυτήν την περίσταση ποιους υπηρετούν».

    Ισχυρίστηκε επίσης ο Τατάρ τα ακόλουθα:

    «Αυτές οι δομές, οι οποίες παραδίδονται άνευ όρων στην ελληνοκυπριακή διοίκηση και θέλουν το έθνος μας να παραδοθεί, αγωνίζονται να κάνουν τους Τουρκοκύπριους να γίνουν μειονότητα στην Κύπρο, όπως και στη Δυτική Θράκη. Είναι έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις με τον ενθουσιασμό της ομοσπονδίας. Το νερό που ήρθε στη βόρεια Κύπρο είναι έργο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο λαός μου είναι πιστός και ευγνώμων σε αυτές τις καλές πράξεις, ούτε ξεχνά αυτούς που τις έκαναν».

    Πρόσθεσε επίσης ότι η δυσφορία της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης που σχετίζεται με την ομιλία του Ερντογάν είναι η επιμονή της Τουρκίας στο μοντέλο λύσης δύο κρατών και το ότι δεν είναι δυνατόν να παραιτηθεί (η Τουρκία) από αυτήν την κατάσταση.

    Εξάλλου, η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του Σαμπαχαττίν Ισμαήλ, πρώην σύμβουλου Τουρκοκύπριων ηγετών και «βετεράνου της Κύπρου», ο οποίος επέκρινε έντονα την ΤΚ αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας της στάση της, «οργανωμένη συνωμοσία».

    «Δεν θεωρούν απαραίτητο να ακούσουν τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, [?] που είναι το μοναδικό κράτος που αναγνωρίζει το κράτος μας, [?] που είναι πάντα δίπλα μας για 100 χρόνια, [?] πληρώνει τους μισθούς μας, έσπασε το Ελληνοκυπριακό εμπάργκο και μας συνδέει με τον κόσμο. Τί κάνετε στη βουλή της ΤΔΒΚ; Πηγαίνετε στην Ελληνοκυπριακή βουλή», είπε.

    (ΚΣ)

    [06] Κυπριακό και εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν ο Καλίν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (16.07.21), o Εκπρόσωπος Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

    Σε ανακοίνωση του, το γραφείο του Εκπροσώπου Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας αναφέρει ότι στη συνάντηση, οι Καλίν και Σάλιβαν συζήτησαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ενώ αξιολόγησαν τις περιφερειακές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως την Κύπρο.

    Ο Καλίν μαζί με τον Σάλιβαν εξέφρασαν επίσης τη δέσμευση τους για συνέχιση της στρατηγικής και εποικοδομητικής τους συνεργασίας στα πλαίσια της θετική ατζέντα που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια τη συνόδου του ΝΑΤΟ μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν και του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

    Την ίδια στιγμή, εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες μέσα σε πνεύμα συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα για τη διασφάλισης της ειρήνης και ασφάλειας σε διάφορα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

    (ΑΚ)

    [07] Αντίδραση της Τουρκίας για την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στην εργασία από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    Η Yeni ?afak (18.07.21) γράφει ότι η Τουρκία αντέδρασε έντονα στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Court of Justice of the European Union) σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση της μαντίλας μπορεί να επιβληθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις σε εργασιακούς χώρους.

    Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξής (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως η απόφαση θα ενθαρρύνει τους ισλαμοφοβικούς ξενοφοβικούς κύκλους που τροφοδοτούν την προκατάληψη εναντίον μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

    H Yeni ?afak (18.07.21) γράφει ότι την απόφαση καταδίκασε και το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς την ένα νέο παράδειγμα έντασης της ισλαμοφοβίας και της μισαλλοδοξίας απέναντι στους μουσουλμάνους με τη θεσμική και νομική ταυτότητα της Ευρώπης.

    (ΚΣ)

    [08] Στις 7,680 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet( 18.07.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 7,680 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 233,946 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 66 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,835.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 62,74% του πληθυσμού άνω των 18 χρονών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ το 33,38% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση συνολικά 38,942,491 άτομα, με τις δύο δόσεις 20,719,853 και με τις τρεις δόσεις 3,628,139.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 19 July 2021 - 12:40:58 UTC