Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-07-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 135/2021 16.07.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στις 19 Ιουλίου έρχεται με τον Μπαχτσελί στα κατεχόμενα ο Έρντογαν
  • [02] Δεν θα παραστεί στην προσφώνηση της «βουλής» από τον Έρντογαν το CTP
  • [03] Συνάντηση αντιπροσωπείας από το Αζερμπαϊτζάν στη «βουλή» στα κατεχόμενα
  • [04] Συνάντηση Τατάρ με επιχειρηματίες από την Κιργισία
  • [05] Επιστρέφει στο «υπουργείο» εργασίας ο παραιτηθείς Κοράλ Τσαγμάν
  • [06] Στα 150 χθες τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [07] Επίσκεψη «δήμου» Κερύνειας στα γραφεία του UCLG-Mewa
  • [08] Υποψία για βρόμικο χρήμα στο τρίγωνο Κένυα-κατεχόμενα-Νιγηρία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Πρώτο κόμμα το AKP και πρώτος σε δημοτικότητα ο Έρντογαν, δείχνει νέα δημοσκόπηση
  • [02] Δημοσκόπηση δείχνει πτώση στα ποσοστά της συμμαχίας ΑΚΡ-ΜΗΡ
  • [03] Σοϊλού: Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 135 χιλιάδες επιχειρήσεις ενάντια στην FETO
  • [04] Στις 7,304 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στις 19 Ιουλίου έρχεται με τον Μπαχτσελί στα κατεχόμενα ο Έρντογαν

    Η Avrupa (16.07.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι θα βρίσκεται στην κατεχόμενη Κύπρο την Δευτέρα 19 Ιουλίου και την Τρίτη 20 Ιουλίου και ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα συνοδεύεται και από τον Πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

    Αυτό ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του Προγράμματος Μνήμης της 15η Ιουλίου Ημέρας Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας και του Μουσείου Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, ο Έρντογαν είπε ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση έναντι όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και των εστιών αναταραχής και συνομωσίας και κυρίως της οργάνωσης του Φετχουλλάχ Γκιουλέν (ΦΕΤΟ). Ανέφερε ότι φάνηκε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι αδιαπέραστη χάρη στους ήρωες της που πλημμύρισαν τους δρόμους και καταδίωξαν τους πραξικοπηματίες.

    «Αφήσαμε πίσω μας τα περισσότερα κομβικά σημεία. Τώρα υπάρχει ένα τελευταίο κατώφλι για τον στόχο μας του 2023», σημείωσε και επανέλαβε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να εξαλείψουν και το τελευταίο μέλος της οργάνωσης ΦΕΤΟ.

    «Δεν υπάρχει συγχώρεση, ούτε και ανοχή για όσους βγάζουν όπλα κατά του έθνους, χύνουν το αίμα του έθνους, βάζουν στο μάτι την σημαία και την προσευχή του έθνους και επιχειρούν να αμαυρώσουν το μέλλον του έθνους. Όποιος μιλάει για δικαιώματα, δίκαιο και δικαιοσύνη σε σχέση με την ΦΕΤΟ, το ΡΚΚ ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει έναν σκοτεινό σκοπό για την χώρα και το έθνος μας», κατέληξε ο Έρντογαν.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν θα παραστεί στην προσφώνηση της «βουλής» από τον Έρντογαν το CTP

    Η Yeni D?zen (16.07.21, yeniduzen.com) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην συνεδρία της «βουλής» στις 20 Ιουλίου κατά την οποία αναμένεται να προσφωνήσει το «σώμα» ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Η απόφαση αυτή λήφθηκε από το συμβούλιο του κόμματος μετά από μαραθώνια συνεδρία που άρχισε ψες στις 20.00 και διήρκεσε έξι ώρες.

    Ο γενικός γραμματέας του CTP, Ερντογάν Σοράκιν δήλωσε στην εφημερίδα ότι σήμερα θα ανακοινωθεί γραπτώς η αιτιολογημένη απόφαση του κόμματος.

    Υπενθυμίζεται ότι και το αντιπολιτευόμενο Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην σύνοδο της «βουλής» την οποία αναμένεται να προσφωνήσει ο Τούρκος Πρόεδρος.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συνάντηση αντιπροσωπείας από το Αζερμπαϊτζάν στη «βουλή» στα κατεχόμενα

    Η G?ne? (16.07.21) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας και «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι «επίσημη συνάντηση» στην «βουλή» του καθεστώτος υπό την προεδρία του «προέδρου» του «σώματος» θα έχει την Παρασκευή 16 Ιουλίου αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων της Εθνικής Βουλής του Αζερμπαϊτζάν.

    Η αντιπροσωπεία από το Αζερμπαϊτζάν είχε χθες κοινή συνάντηση στην Άγκυρα με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και την λεγόμενη επιτροπή νομικών, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος, στην οποία συμμετείχε και ο Χασίπογλου.

    «Έχουμε πληροφορηθεί με ικανοποίηση ότι η αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν έδωσε θετική απάντηση στην επίσημη πρόσκληση που τους έγινε για να συμμετάσχουν στις τελετές που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο της 47ης επετείου της Ειρηνευτικής Επιχείρησης Κύπρου και τη Γιορτής Ειρήνης και Ελευθερίας της 20 Ιουλίου», είπε ο Χασίπογλου μιλώντας μετά την συνάντηση και αναφερόμενος στην αποδοχή της πρόσκλησης εκ μέρους των Αζέρων να συμμετάσχουν στους εορτασμούς για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    «Θέλω να αναφέρω ότι αυτή η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική στο πλαίσιο της λύσης δύο κρατών που θέσαμε επί τάπητος», υποστήριξε ο Χασίπογλου και ισχυρίστηκε: «Το γεγονός ότι οι δύο κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες θα πραγματοποιήσουν επίσημη συνάντηση στην ΤΔΒΚ είναι ένα σημαντικό βήμα για τη νέα μας πολιτική στο Κυπριακό, όπως και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς τον κόσμο».

    Εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι βλέπει πως θα διακηρυχθεί ξανά προς τον κόσμο η «πραγματικότητα των τριών κρατών ενός έθνους» μετά από αυτή την συνάντηση, ο Χασίπογλου κατέληξε λέγοντας ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να πάρει το «κράτος» τους την θέση που του αξίζει στη διεθνή σκηνή.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Συνάντηση Τατάρ με επιχειρηματίες από την Κιργισία

    Η G?ne? (16.07.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία από την Κιργισία με επικεφαλής τον επιχειρηματία Askar Salymbekov. Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, ο Τατάρ ευχήθηκε την αύξηση της συνεργασίας ανάμεσα στην «ΤΔΒΚ» και την Κιργισία και την ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα στους «δύο λαούς».

    Επαναλαμβάνοντας την σημασία των σχέσεών τους με την «ισχυρότερη χώρα της περιοχής εγγυήτρια δύναμη μητέρα πατρίδα Τουρκία», ο Τατάρ ανέφερε: «Οι ρίζες μας προέρχονται από την Κεντρική Ασία. Επομένως, ανάμεσά μας υπάρχουν πολιτιστικοί και κοινοί δεσμοί προερχόμενοι από την ιστορία. Είμαστε παιδιά της ίδιας οικογένειας».

    Υποστηρίζοντας ότι βίωσαν κοινά έθιμα, κοινή κουλτούρα και κοινή ιστορία με τις τουρκογενείς δημοκρατίες, ο Τατάρ είπε ότι αναπτύχθηκαν περισσότερο οι δεσμοί τους μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων επικοινωνίας σήμερα.

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν αυτές οι ευκαιρίες, ο Τατάρ υποστήριξε ότι παρά τα εμπάργκο που, όπως ισχυρίστηκε, επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους και τις πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, η «ΤΔΒΚ» συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ενισχύεται.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Επιστρέφει στο «υπουργείο» εργασίας ο παραιτηθείς Κοράλ Τσαγμάν

    Κάτω από τον τίτλο «Σαν ανέκδοτο», η Diyalog (16.07.21) γράφει ότι λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ πρότεινε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να διοριστεί εκ νέου στη θέση του «υπουργού» εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Κοράλ Τσαγμάν, ο οποίος είχε παραιτηθεί από το εν λόγω πόσο στις 25 Ιουνίου 2021, επικαλούμενος λόγους υγείας.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες, ο Τατάρ ανέφερε στον Σανέρ ότι θα αξιολογήσει το θέμα και θα του απαντήσει το συντομότερο.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τσαγμάν είχε διοριστεί στο εν λόγω «υπουργείο» στις 10 Δεκεμβρίου 2020 και ότι το DP πρότεινε στον Σανέρ ως αντικαταστάτρια του Τσαγμάν την Αφέτ Όζτζαφερ, γενική γραμματέα του κόμματος. Ο Σανέρ δεν την διόρισε, όμως, ζητώντας από το DP να του εγγυηθεί ότι συμφωνεί με τον διορισμό της και ο Σερνάρ Ντενκτάς και ότι θα εξασφαλίζεται απαρτία στην «βουλή».

    Στο μεταξύ, ως έλλειψη σοβαρότητας χαρακτήρισε την επιστροφή Τσαγμάν στο λεγόμενο υπουργείο εργασίας ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ, επειδή δεν βρέθηκε άλλος στη θέση του και οι εταίροι στην «κυβέρνηση» δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν πάνω σε κάποιο άλλο όνομα. «Ισοπεδώσατε και την πολιτική και το κράτος. Δεν είστε σοβαροί, πάσχετε από παντελή έλλειψη σοβαρότητας», υποστήριξε.

    Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, η Avrupa (16.07.21) γράφει ότι ο Τσαγμάν παραιτήθηκε γιατί ήταν αντίθετος με έναν «νόμο» που ετοιμάστηκε και εστάλη στην «βουλή» εκ μέρους του «υπουργείου» του, αλλά έγινε ξανά «υπουργός» επειδή δεν μπορούν να βρουν άλλον στην θέση του. Η εφημερίδα διερωτάται το εξής: «Σε αυτή την περίπτωση, τι θα γίνει ο νόμος που ετοιμάστηκε στο δικό του υπουργείο και προκάλεσε την παραίτηση Τσαγμάν επειδή δεν πέρασε ο λόγος του στο δικό του υπουργείο; Μήπως δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί μέσα στο DP ένας άλλος δούλος του Αλλάχ που θα τελειώσει την συλλογική σύμβαση εργασίας και τον συνδικαλισμό;»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στα 150 χθες τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (16.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 17,946 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 150 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, εκ των οποίων τα 117 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 30 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Ο αριθμός των ατόμων που ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο χθες ανήλθε στα 44.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 48 κρούσματα, στην Κερύνεια 52, στην Αμμόχωστο 9, στη Μόρφου 7 και στο Τρίκωμο 1.

    Μέχρι τις 15 Ιουλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,679,732 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 9,554 κρούσματα Covid-19, 8,294 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 1,224 ασθενών, 64 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 988 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 169 περιστατικών και 3 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 36.

    Εξάλλου, στις 15 Ιουλίου διενεργήθηκαν 4,167 εμβολιασμοί.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Επίσκεψη «δήμου» Κερύνειας στα γραφεία του UCLG-Mewa

    Η G?ne? (16.07.21) γράφει ότι ο «δήμος» της κατεχόμενης Κερύνειας πραγματοποίησε επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης Ενωμένων Πόλεων και Τοπικών Διοικήσεων Μέσης Ανατολής και Δυτικής Ασίας (UCLG-Mewa) που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «δήμου», η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 11 και 13 Ιουλίου και κατά την διάρκειά της έγινε ανταλλαγή απόψεων για το «Εργαστήρι Προσβάσιμου Τουρισμού» που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην κατεχόμενη Κερύνεια στις 21 και 22 Οκτωβρίου.

    Διεξήχθησαν συναντήσεις στα κεφάλαια με θέμα Δωρεές και Έργα, Πολιτισμός και Τουρισμός, Έξυπνες Πόλεις, Κοινωνική Ενσωμάτωση, Διπλωματία Πόλεων και Κοινωνική Ισότητα Φύλων.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Υποψία για βρόμικο χρήμα στο τρίγωνο Κένυα-κατεχόμενα-Νιγηρία

    Η K?br?s (16.07.21) γράφει ότι το ποσό των 12,300 Ευρώ (219,040 Τουρκικές Λίρες) βρήκε και κατέσχεσε ως τεκμήριο το λεγόμενο τμήμα πρόληψης εγκλημάτων της «αστυνομίας» στην κατοχή Νιγηριανού ονόματι Ο.Ο.Ο. για τον οποίο υπήρχε πληροφορία ότι θα προέβαινε σε αγοραπωλησία μεγάλου χρηματικού ποσού.

    Σε κατάθεση στην «αστυνομία», ο Νιγηριανός ομολόγησε ότι με την βοήθεια του οδηγού ταξί ονόματι I.U. πήρε αριθμό λογαριασμού από τρίτο άτομο και εξασφάλισε να σταλεί σε αυτόν το ποσό των 61,750 Ευρώ από φίλο του ονόματι Marcus που διαμένει στην Κένυα. Το άτομο αυτό, στο οποίο ανήκε ο λογαριασμός, απέσυρε τα χρήματα παίρνοντας προμήθεια 20% και έδωσε στον I.U. το ποσό των 49,000 Ευρώ, το οποίο ο τελευταίος παρέδωσε στον ύποπτο Νιγηριανό παίρνοντας προμήθεια 1,000 Ευρώ.

    Ο «αστυνομικός» Μπιλγκέρ Κοράλ ανέφερε στο «δικαστήριο» ότι ο Ο.Ο.Ο δήλωσε ότι μετέτρεψε μέρος των χρημάτων αυτών σε τουρκικές λίρες και ότι στις 13 Ιουλίου 2021έδωσε σε έξι άτομα από τη Νιγηρία το ποσό των 88,000 ΤΛ. Είπε επίσης ότι στις 14 Ιουλίου έδωσε σε άλλα δύο άτομα 40,000 ΤΛ και ότι τα άτομα αυτά κατέθεσαν στον λογαριασμό του στη Νιγηρία το αντίστοιχο ποσό στο νιγηριανό νόμισμα Νάιρα. Ο Κοράλ ζήτησε την διήμερη κράτηση των υπόπτων για να διερευνηθεί το κατά πόσον πρόκειται για σοβαρή υπόθεση ξεπλύματος χρήματος.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Πρώτο κόμμα το AKP και πρώτος σε δημοτικότητα ο Έρντογαν, δείχνει νέα δημοσκόπηση

    Στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την εταιρεία Optimar στην Τουρκία από τις 10-13 Ιουλίου, με δείγμα 1,726 ατόμων αναφέρεται σε σημερινό του άρθρο ο αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet (16.07.21) Αμπντουλκαντίρ Σελβί.

    Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση κλήθηκαν να απαντήσουν ποια θεωρούν ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα στην Τουρκία. Το 38,5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θεωρούν ως σημαντικότερο πρόβλημα την οικονομία, το 14,8% την πανδημία του COVID-19 και το 12,6% την ανεργία.

    Απαντώντας στην ερώτηση «ποιο κόμμα θεωρείτε ότι μπορεί να επιλύσει καλύτερα τα προβλήματα αυτά», το 26,7% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το 23,3% το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το 5,7% το Καλό Κόμμα (?Y? Parti).

    Στην ερώτηση ποιον θεωρούν τον πιο δημοφιλή πολιτικό στη χώρα, ένα ποσοστό της τάξεως του 39,5% έδωσε ως απάντηση τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν, ενώ το 13,7% τον Μανσούρ Γιαβάς, νυν δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Άγκυρας. Στην τρίτη θέση κατετάγη ο Εκρέμ Ιμάμογλου με 6,9% και στην τέταρτη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ποσοστό 7,4%.

    Επίσης, απαντώντας στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε σήμερα αν διεξάγονταν εκλογές» οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν ως εξής: 40,5% το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), 24% το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), 10,6% το Kόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), 9,9% το Καλό Κόμμα (?Y? Parti) και 8,6% το φιλό-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Στην ερώτηση «ποιον υποψήφιο θα ψηφίζατε στις προεδρικές εκλογές του 2023», το 41,7% των συμμετεχόντων απάντησαν τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν, το 14,7% τον Μανσουρ Γιαβάς, το 8,2% τον Εκρέμ Ιμάμογλου, το 7,7% το Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και το 5,9% την Μεράλ Άκσενερ.

    (ΑΚ)

    [02] Δημοσκόπηση δείχνει πτώση στα ποσοστά της συμμαχίας ΑΚΡ-ΜΗΡ

    Η Cumhuriyet (16.07.21) γράφει ότι πτώση των ποσοστών της «Συμμαχίας της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?), που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και αύξηση των ποσοστών της «Συμμαχίας του Έθνους» (Millet ?ttifak?), που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Parti) κατέδειξε δημοσκόπηση που διενήργησε η διεθνής εταιρεία έρευνας Europe Elects, η οποία διεξάγει έρευνες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

    Η εταιρεία συγκρίνει την δημοσκόπηση που διενήργησε το Κέντρο Κοινωνικοπολιτικών Μελετών στην Τουρκία μεταξύ 15-19 Φεβρουαρίου και 21-28 Ιουνίου, που καταδεικνύει τα ευρήματα που αναφέρονται πιο πάνω.

    Η έρευνα που είχε γίνει μεταξύ 15-19 Φεβρουαρίου, είχε δείξει τα πιο κάτω αποτελέσματα:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 42,6 %

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 22,6%

    Καλό Κόμμα (Iyi parti): 10%

    Φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 11,7%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ): 11,1%

    DEVA: 3,2%

    Κόμμα του Μέλλοντος: 1,3%

    Κόμμα της Ευδαιμονίας: 1,3%

    Στην έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 21 και 28 Ιουνίου, τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:

    AKP: 32,1%

    CHP: 29,6%

    Iyi Parti: 13,8%

    HDP: 12,7%

    MHP: 7,1%

    DEVA: 3,2%

    Κόμμα του Μέλλοντος: 1,3%

    Κόμμα της Ευδαιμονίας: 0,2%

    Με την τελευταία έρευνα, η «Συμμαχίας της Δημοκρατίας» δείχνει να έχει χάσει συνολικά ένα ποσοστό της τάξης του 14,5% από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, ενώ τα ποσοστά της «Συμμαχίας του Έθνους» αυξήθηκαν κατά 10,8%.

    (ΚΣ)

    [03] Σοϊλού: Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 135 χιλιάδες επιχειρήσεις ενάντια στην FETO

    Το Ankara Anatolia (16.07.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως έχουν διενεργηθεί 135,916 επιχειρήσεις ενάντια στην οργάνωση FETO, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και κρατήσεις 312,121 ατόμων, από την ημέρα που διενεργήθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος.

    Ο Σοϊλού έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε πρόγραμμα για την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016.

    Αναφέροντας πως «δεν θα αφήσουν έστω και ένα κομμάτι των σκουπιδιών της FETO» και ότι «θα τους ακολουθήσουν μέχρι την τελευταία τους ανάσα με οποιοδήποτε κόστος», είπε, ο Σοϊλού: «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να κόψει κρέας από τη σάρκα αυτού του έθνους και να φύγει ειρηνικά».

    (ΚΣ)

    [04] Στις 7,304 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (15.07.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 7,304 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 232,257 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 48 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,103.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 62,12% του πληθυσμού άνω των 18 χρονών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ το 30,78% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση συνολικά 38,560,060 άτομα, με τις δύο δόσεις 19,104,997 και με τις τρεις δόσεις 3,460,669

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Saturday, 17 July 2021 - 9:31:56 UTC