Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-09-01

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 169/2021 01.09.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Οκτάι: Από τις 24 Αυγούστου άρχισε η διαρροή πετρελαίου στη Συρία - Κομμάτι αποκόπηκε από την κύρια μάζα
  • [02] Σανέρ: Προς την Συρία κατευθύνεται η πετρελαιοκηλίδα
  • [03] Τατάρ: Αναμένουμε εξήγηση από την Συρία μέσω του ΟΗΕ
  • [04] Να ζητηθούν εξηγήσεις και αποζημιώσεις από την Συρία, λέει ο Χασίπογλου
  • [05] Απηύθυνε έκκληση για λήψη των αναγκαίων μέτρων για την πετρελαιοκηλίδα η αντιπολίτευση
  • [06] Ερτουγρούλογλου και Όζερσαϊ καταδικάζουν τις δηλώσεις Μενέντεζ
  • [07] Ένας θάνατος εξαιτίας του Covid-19 και 139 νέα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [08] Εφτά χιλιάδες πενήντα έξι νέοι φοιτητές στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ειδικές μονάδες για την αξιολόγηση της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα έστειλε η Τουρκία στα κατεχόμενα
  • [02] Στην Άγκυρα ο δεύτερος γύρος των διερευνητικών επαφών Τουρκίας-Αιγύπτου, αναφέρει το ΥΠΕΞ
  • [03] «Διανύουμε την καλύτερη περίοδο στις σχέσεις μας με τη Σερβία», δηλώνει ο Τσαβούσογλου
  • [04] To 55% των Τούρκων δεν επιθυμεί επανεκλογή Ερντογάν στην Προεδρία
  • [05] Αλλαγή Πρωτοκόλλου υπέρ του Επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων, έναντι του Γενικού Επιτελείου Στράτου στην Τουρκία
  • [06] Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές συζητήσεις για μείωση του εκλογικού μέτρου
  • [07] Στις 21,893 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Οκτάι: Από τις 24 Αυγούστου άρχισε η διαρροή πετρελαίου στη Συρία - Κομμάτι αποκόπηκε από την κύρια μάζα

    Η Yeni D?zen (01.09.21) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι συνομίλησε με τις ομάδες των Υπουργείων Συγκοινωνιών και Υποδομών και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας της Τουρκίας που μετέβησαν χθες στα κατεχόμενα καθώς και με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ για το θέμα της μεγάλης πετρελαιοκηλίδας από τη Συρία που κατευθύνεται προς τις ακτές της Καρπασίας.

    Ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας της Τουρκίας αναφέρει ότι κατά την ανταλλαγή απόψεων σημειώθηκε ότι υπάρχει ένα κομμάτι της ρύπανσης που αποκόπηκε από την κύρια μάζα σε απόσταση 19 χιλιομέτρων στα ανοικτά της Καρπασίας.

    Επισημαίνεται επίσης ότι στις εργασίες για καθαρισμό της ρύπανσης συμμετέχουν συνολικά πέντε θαλάσσια μέσα, ένα πλοίο και τέσσερα ρυμουλκά, ενώ ακόμα δύο μεγάλα πλοία άμεσης επέμβασης, τα Νενέ Χατούν και Σεγίτ Όνμπασι, απέπλευσαν από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την περιοχή της Κύπρου. Σημειώνεται ότι η ρύπανση παρακολουθείται από αέρος με μη επανδρωμένα πτητικά μέσα.

    Στο μεταξύ, ο παράνομος Bayrak (31.08.21, brtk.net) μεταδίδει ότι σε παρέμβασή του στο ψεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ο Οκτάι δήλωσε ότι είναι γνωστό πως η διαρροή πετρελαίου άρχισε στις 24 ή 25 Αυγούστου, έστω και αν δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως.

    Επισημαίνοντας ότι παρακολουθούν από κοντά κάθε αρνητική εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβεί στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Οκτάι είπε ότι από την πρώτη στιγμή επιστράτευσαν όλες τις δυνατότητές τους για να παρέμβουν και βρίσκονται σε διαβούλευση με τον «πρωθυπουργό» Σανέρ. Ανέφερε ότι θεσμοί και οργανισμοί της Τουρκίας ενεπλάκησαν άμεσα στην κατάσταση σε διαβούλευση με το κέντρο διαχείρισης κρίσεων που συστάθηκε στα κατεχόμενα.

    Υποστηρίζοντας ότι τα πάντα βρίσκονται υπό έλεγχο αυτή την στιγμή ο Οκτάι είπε:

    «Έστω και αν δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, είναι γνωστό ότι η διαρροή άρχισε από τις 24 ή 25 Αυγούστου. Αυτά είναι θέματα που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, δεν έχουν γίνει αποδεχτά επισήμως εκ μέρους της Συρίας. Μιλάμε για μιαν διαρροή που δημιουργήθηκε από ένα ντεπόζιτο αποθήκευσης που βρίσκεται σε ηλεκτροπαραγωγό σταθμό περίπου 15 χιλιάδων κυβικών μέτρων. Και αυτό είναι fuel-oil. Πλησίασε περίπου 12 ναυτικά μίλια από την Καρπασία. Χθες ήταν γύρω στα 15. Λόγω του ότι άλλαξε η πορεία της ροής, δεν προβλέπουμε μιαν πολύ επείγουσα κατάσταση εδώ. [?]»

    Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που τους παρέχει ομάδα τεχνικών για την διαρροή που δημιουργήθηκε από τις ακτές της Συρίας εδώ και πολύ καιρό, η ρύπανση πήρε μιαν μορφή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιφανειακή και κατά πάσα πιθανότητα σε μερικά τμήματα στην πλευρά της Συρίας άρχισε να πηγαίνει μέχρι τον βυθό της θάλασσας.

    Ο Οκτάι είπε ότι αυτή την στιγμή παρεμβαίνουν στην πετρελαιοκηλίδα με φράγματα, συλλέκτες και ρυμουλκά και πρόσθεσε ότι παρά την αλλαγή της διάστασης του γεγονότος, απέπλευσαν για την περιοχή πλοία άμεσης επέμβασης από την Τουρκία.

    «Είναι τα δύο πλοία μας τα οποία ονομάσαμε Σεγίτ Όνμπασι και Νενέ Χατούν. Είναι μεγάλα πλοία και με πολύ προηγμένη τεχνολογία. Μιλάμε για πλοία που έχουν εξαιρετικά ψηλή δυνατότητα συλλογής και ραντάρ ανίχνευσης πετρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας», πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι εδώ και μερικές ημέρες βρίσκονται σε επιφυλακή το Ριζοκάρπασο τα τουρκικά υπουργεία Συγκοινωνιών και Περιβάλλοντος, ο Οκτάι είπε ότι έχει αρχίσει στην πράξη η συλλογή της πετρελαιοκηλίδας και λήφθηκαν μέτρα για το ενδεχόμενο να φτάσει στην ακτή. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Δεν υπάρχει οτιδήποτε για να ανησυχεί κανείς. Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος. Είναι εξαιρετικά ξεκάθαρη η ενότητά μας, οι σχέσεις μας, η αλληλεγγύη μας [?] με την ΤΔΒΚ. Το σύνολο των δυνατοτήτων μας ανήκουν ταυτοχρόνως και στην ΤΔΒΚ. Από την πρώτη στιγμή διεξάγουμε αυτή την συνεργασία σε διαβούλευση τόσο με τον πρόεδρο της δημοκρατίας όσο και με τον πρωθυπουργό. Λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Και στο εξής θα γίνει ό,τι χρειάζεται από κοινού και γίνεται αυτή την στιγμή».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Σανέρ: Προς την Συρία κατευθύνεται η πετρελαιοκηλίδα

    Η Yeni D?zen (01.09.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πετρελαιοκηλίδα που απειλούσε την κατεχόμενη Καρπασία άρχισε να κατευθύνεται προς την Συρία.

    Μιλώντας χθες σε διάσκεψη Τύπου στην παρουσία Τουρκοκυπρίων «αξιωματούχων» και των ειδικών από την Τουρκία που βρίσκονται στα κατεχόμενα για αντιμετώπιση της κατάστασης, ο Σανέρ ανέφερε ότι τα τουρκικά πλοία Σεγίτ Όνμπασι και Νενέ Χατούν θα φτάσουν στην περιοχή της κατεχόμενης Κύπρου την Παρασκευή.

    Σημειώνοντας ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μιαν σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση, ο Σανέρ είπε ότι συνέστησαν κέντρο κρίσεων στην «πρωθυπουργία» και μελέτησαν το γεγονός τόσο με τις δικές τους δυνατότητες όσο και με την στήριξη που τους παρείχε η Τουρκία, ευχαριστώντας τόσο τον Πρόεδρο Έρντογαν και τον Αντιπρόεδρο Οκτάι όσο και την αντιπροσωπεία των τεχνοκρατών που μετέβη χθες από την Τουρκία στα κατεχόμενα για παροχή στήριξης.

    Σημειώνοντας ότι δεν είναι εύκολο να καθαριστεί η ρύπανση από τη θάλασσα, ο Σανέρ ανέφερε ότι η Τουρκία τους αποστέλλει το πλοίο Νενέ Χατούν που έχει τη δυνατότητα να συλλέγει απόβλητα 1000 κυβικών μέτρων και το πλοίο Σεγίτ Όνμπασι με δυνατότητα συλλογής αποβλήτων 400 κυβικών μέτρων. Σημείωσε ότι στην περιοχή βρίσκεται και ο λεγόμενος υπουργός περιβάλλοντος και τουρισμού, Φικρί Ατάογλου και 16 άτομα από το προσωπικό του «τμήματος περιβάλλοντος» που εργάζονται σε δύο βάρδιες σε τέσσερα σημεία στην Καρπασία.

    Ο Σανέρ είπε επίσης ότι παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή την κίνηση της πετρελαιοκηλίδας και ότι με τον άνεμο που πνέει από τα νοτιοδυτικά από την Δευτέρα το βράδυ, η κηλίδα κινείται προς της ανατολικές ακτές της βόρειας Μεσογείου και προς τα παράλια της Συρίας.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ: Αναμένουμε εξήγηση από την Συρία μέσω του ΟΗΕ

    Η K?br?s (01.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι με την αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων αναστράφηκε υπέρ τους η κατάσταση σε σχέση με την πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία που απειλούσε την κατεχόμενη Καρπασία.

    Μιλώντας χθες μετά από σύσκεψη με ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος σε σχέση με τον κίνδυνο να φτάσει στα κατεχόμενα η πετρελαιοκηλίδα και τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που υπάρχουν, ο Τατάρ είπε ότι «προς το παρόν μειώθηκε ο κίνδυνος μετακίνησης της διαρροής προς την περιοχή της Καρπασίας, όμως συνεχίζεται η λήψη μέτρων για τους πιθανούς κινδύνους».

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι επικοινώνησαν με τα Ηνωμένα Έθνη, προέβησαν στις απαραίτητες διαβουλεύσεις και αναμένουν εξήγηση από την Συρία μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

    Αναφερόμενος στην τελευταία πληροφόρηση που είχε για την πετρελαιοκηλίδα, ο Τατάρ σημείωσε ότι αυτή βρίσκεται 12 μίλια μακριά από τις ακτές της κατεχόμενης Κύπρου και είναι σε σταθερή κατάσταση. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Δεν τίθεται θέμα να πλησιάσει. Οι απόψεις που υπάρχουν είναι ότι θα μπορούσε να προχωρήσει προς την Αλεξανδρέττα και την Συρία. Αν τεθεί θέμα να πλησιάσει στην Αλεξανδρέττα, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εμποδιστεί η ζημιά».

    Σημειώνοντας ότι οι ειδικοί αναφέρουν ότι με τον καιρό η διαρροή θα μετατραπεί σε στερεή (mudding), θα βαρύνει και θα βουλιάξει στον βυθό της θάλασσας, ο Τατάρ ανέφερε ότι τον πληροφόρησαν πως η ρύπανση μπορεί να ξεβραστεί στην ξηρά και σε μορφή πίσσας.

    Επισημαίνοντας ότι διεξάγονται εργασίες για όλους τους πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους, ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Οι αξιολογήσεις που κάναμε είναι προς την κατεύθυνση ότι μειώνεται το ρίσκο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα εφησυχάσουμε. Συζητήσαμε και το τι μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν έναντι παρόμοιων κινδύνων που θα δημιουργηθούν στο μέλλον. [?] Πρώτη φορά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν κίνδυνο τέτοιου μεγέθους. Στο μέλλον μπορεί να υπάρξει και μεγαλύτερος. Πρέπει να εκδοθούν οι σχετικοί κανονισμοί, να γίνουν οι ετοιμασίες».

    Σημειώνοντας ότι είχε διαβουλεύσεις με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Τατάρ είπε ότι με οδηγίες του Ακάρ ενεργοποιήθηκαν μη επανδρωμένα πτητικά μέσα και τα όπλα τους και οι φωτογραφίες που έβγαλαν δόθηκαν στην υπηρεσία όλων των «υπουργείων».

    Ανέφερε επίσης ότι τα φράγματα που μαζεύτηκαν από τους τοπικούς «θεσμούς» και τις εταιρείες καυσίμων άρχισαν να τοποθετούνται σε απόσταση 12 μιλίων από την ακτή.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Να ζητηθούν εξηγήσεις και αποζημιώσεις από την Συρία, λέει ο Χασίπογλου

    Η K?br?s (01.09.21) γράφει ότι ο νομικός και γενικός γραμματέας το Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι σε περίπτωση που η πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία φτάσει στις ακτές της κατεχόμενης Κύπρου, το «κράτος» τους μπορεί να απευθύνει έκκληση στο ενδιαφερόμενο κράτος ζητώντας εξηγήσεις.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Χασίπογλου σημείωσε ότι το γεγονός έχει τόσο περιβαλλοντικές όσο και νομικές διαστάσεις και πρόσθεσε:

    «Σε τελική ανάλυση, είναι μια ρύπανση που προήρθε από το κράτος της Συρίας και η Συρία έχει ευθύνη απέναντί μας. Η υπόθεση έχει νομική πτυχή και αποζημιώσεις [?]

    Παράλληλα με την περιβαλλοντική και υγειονομική πτυχή του θέματος, λόγω της διαρροής πετρελαίου που προέρχεται από την Συρία, πρέπει να γίνουν μιαν ώρα αρχύτερα οι απαραίτητες διακοινώσεις και γνωστοποιήσεις έναντι τόσο του κράτους της Συρίας όσο και των φυσικών και νομικών προσώπων που προκάλεσαν αυτή την ρύπανση. Στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεσπόζει η αρχή ότι η ευθύνη όσων προκαλούν ρύπανση είναι απόλυτη και όποιος ρυπαίνει πληρώνει. Αν οι ακτές μας ρυπανθούν και υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή, πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση από τώρα για να διαπιστωθούν οι υπεύθυνοι γι’ αυτό [?]».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Απηύθυνε έκκληση για λήψη των αναγκαίων μέτρων για την πετρελαιοκηλίδα η αντιπολίτευση

    Υπό τον τίτλο «Ποιος το έκρυψε», η Diyalog (01.09.21) γράφει ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής ανακοίνωσε ότι παρακολουθούν από την περασμένη Πέμπτη την πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία, αλλά δεν είπε πότε ήρθε σε επαφή με τους «αρμόδιους» στα κατεχόμενα.

    Αναφέροντας ότι δεν είχαν πληροφόρηση εάν η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ενημέρωσε την τουρκική πλευρά, ο αρχηγός του κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ υποστήριξε ότι εάν το γνώριζαν και απέκρυψαν το θέμα από την δική τους πλευρά μέχρι την Δευτέρα, τότε είναι σοβαρή παράβλεψη.

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν επισκέφθηκε το κατεχόμενο Ριζοκάρπασσο, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του κόμματος, για να επιθεωρήσει από κοντά την κατάσταση με την πετρελαιοκηλίδα.

    Σημειώνοντας ότι η πιθανή πορεία της πετρελαιοκηλίδας προς τον κόλπο της Αλεξανδρέττας [?skenderum] δεν πρέπει να καθησυχάσει κανένα, ο Έρχουρμαν υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που ανήκει σε όλους και ότι δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι η πετρελαιοκηλίδα ρυπαίνει την κοινή θάλασσά τους. Προειδοποίησε την «κυβέρνηση» ότι δεν πρέπει να συζητεί μόνο εάν θα επηρεάσει τις ακτές τους αυτή η οικολογική καταστροφή και ούτε να επαναπαύεται για αυτό το θέμα.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP) Μουράτ Κανατλί, σχολιάζοντας την πετρελαιοκηλίδα που οδεύει προς το νησί, είπε ότι ως YKP παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις, γράφει η Detay (01.09.21).

    Στην ανακοίνωση, ο Κανατλί αναφέρει ότι αυτό το περιστατικό τους έδειξε ακόμη μια φορά ότι οι οργανώσεις, οι «τοπικές κυβερνήσεις» δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τέτοια θέματα και κυρίως τα περιβαλλοντικά θέματα δεν έχουν σύνορα. Χρειάζεται κοινή δράση για το μέλλον, πρόσθεσε ο Κανατλί, τονίζοντας ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αναγκαία και προσθέτοντας ότι το έχουν βιώσει και σε άλλες καταστροφές, όπως τις πρόσφατες πυρκαγιές.

    Η εφημερίδα, στη συνέχεια, γράφει ότι ο αρχηγός του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζζέτ Ιζτζάν απηύθυνε έκκληση στους αρμόδιους να λάβουν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα για αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να οικοδομήσει σχέσεις με την «νότια Κύπρο» γι’ αυτό το θέμα, ο Ιζτζάν κάλεσε την «κυβέρνηση» να μεσολαβήσει για τις απαραίτητες επαφές. «Το συντομότερο που θα ενεργήσουμε, είναι το καλύτερο. Το περιβάλλον είναι κοινή περιουσία της ανθρωπότητας», πρόσθεσε ο Ιζτζάν.

    (ΔΨ)

    [06] Ερτουγρούλογλου και Όζερσαϊ καταδικάζουν τις δηλώσεις Μενέντεζ

    Η K?br?s (01.09.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου καταδίκασε έντονα τη δήλωση του Αμερικανού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι στόχος του είναι να δει να αποχωρεί και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το λεγόμενο υπουργείο του, ο Ερτουγρούλογλου αναφέρει ότι ο Γερουσιαστής πρωτοστάτησε στην ετοιμασία πολλών νομοσχεδίων κατά της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Γερουσία των ΗΠΑ και απέκτησε φήμη για την εχθρότητά του προς τους Τούρκους. Ισχυρίστηκε επίσης ότι είναι ανύπαρκτες για την «ΤΔΒΚ» οι δηλώσεις Μενέντεζ, οι οποίες, όπως υποστήριξε, λέχθηκαν προκειμένου να πληρώσει το χρέος του για το γεγονός ότι εξελέγη με την στήριξη των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων.

    «Ο Μενέντεζ, ο οποίος παρέχει στήριξη στο ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο πλήττει τις σχέσεις Τουρκίας ? ΗΠΑ για χάρη των προσωπικών του συμφερόντων. Πλήττει επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο νησί και στην περιοχή», υποστηρίζει ο Ερτουγρούλογλου και καταλήγει προβάλλοντας τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς ότι ο τουρκικός στρατός επενέβη στο νησί για να εμποδίσει τον αφανισμό των Τουρκοκυπρίων εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών του που πηγάζουν από της Συμφωνίες του 1960.

    Εξάλλου, απαντώντας στον Γερουσιαστή Μενέντεζ, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι η εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί λόγω της αποτρεπτικής του επίδρασης και πρόσθεσε:

    «Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Μενέντεζ είπε ότι το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να δει να φεύγει από το νησί και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης. Τον διαβεβαιώνω ότι αν είναι πράγματι αυτό το μεγαλύτερό του όνειρο, το θέμα αυτό θα γίνει η μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής του. Όλοι όσοι καταλαβαίνουν λιγάκι από διεθνή πολιτική, μπορούν να δουν ότι η Τουρκία, είτε υπάρξει λύση είτε συνεχιστεί η μη λύση, ούτε την Κύπρο που βρίσκεται κάτω από τη μύτη της θα εγκαταλείψει, ούτε την ασφάλεια της Ανατολίας και του τουρκοκυπριακού λαού και σε αυτό το πλαίσιο, στις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές αξιολογήσεις είναι και θα συνεχίσει να είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη του τουρκικού στρατού».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ένας θάνατος εξαιτίας του Covid-19 και 139 νέα κρούσματα χθες

    Η Vatan (01.09.21) γράφει ότι ένας θάνατος εξαιτίας του Covid-19 καταγράφηκε την Τρίτη στα κατεχόμενα με αποτέλεσμα ο αριθμός των θανόντων από την πανδημία να ανέλθει στους 62.

    Το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 16,850 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 137 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 110 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 5 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 22 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Εξάλλου, χθες ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο 293 άτομα.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 45 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 35, στην Αμμόχωστο 18, στη Μόρφου 9, στο Τρίκωμο 2 και στη Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,449,701 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 16,421 κρούσματα Covid-19 και 13,953 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,126 ασθενών, 116 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,899 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 92 περιστατικών και 19 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 31 Αυγούστου διενεργήθηκαν 6,550 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Εφτά χιλιάδες πενήντα έξι νέοι φοιτητές στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (01.09.21) γράφει ότι 7,560 νέοι φοιτητές από το εξωτερικό έχουν επιλέξει τα 16 «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα για τις σπουδές τους κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-22, σε σχέση με 8,636, που τα είχαν επιλέξει πέρυσι.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν το «πανεπιστήμιο εγγύς ανατολής» (YD?) για τις σπουδές τους και ακολουθεί το «Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο Λεύκας» (LA?) και το «πανεπιστήμιο ανατολικής Μεσογείου» (DA?).

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ειδικές μονάδες για την αξιολόγηση της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα έστειλε η Τουρκία στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Milliyet (31.08.21), ο Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Μουράτ Κουρούμ, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αξιολογώντας το θέμα της πετρελαιοκηλίδας από την Συρία με κατεύθυνση την κατεχόμενη Καρπασία, είπε ότι η Τουρκία έστειλε στην περιοχή ειδικές μονάδες για αξιολόγηση της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα.

    Ο Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι έστειλαν ειδικές ομάδες στην περιοχή για να αξιολογήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα, λαμβάνοντας μέτρα ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της ρύπανσης.

    Υπογραμμίζοντας ότι με την χρήση συστημάτων τηλεπισκόπησης, αεροπλάνων παρατήρησης και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (?HA) έχουν εντοπίσει την περιοχή όπου έχει εξαπλωθεί το πετρέλαιο, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε:

    «Προκειμένου να αποτρέψουμε την περιβαλλοντική καταστροφή, ξεκινήσαμε σε συντονισμό με τις αρχές της ΤΔΒΚ τις εργασίες καθαρισμού με θαλάσσια οχήματα και τις εργασίες τοποθέτησης φραγμών».

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Aksam (01.09.21), Τούρκος Υπουργός Μεταφορών και Δημοσίων Έργων, Αντίλ Καραϊσμαϊόγλου, σε δηλώσεις του στο TRT σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία, είπε ότι στα πλαίσια οδηγιών που λήφθηκαν, άρχισαν κατεπείγουσες εργασίες και αγώνας σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ναυτιλίας προκειμένου να αποτρέψουν την ρύπανση των ακτών της «ΤΔΒΚ».

    Ο Καραϊσμαϊλογλου εξήγησε ότι θα τοποθετήσουν φραγμούς και θα κλείσουν τη Μεσόγειο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την διέλευση πετρελαίου. «Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα για ρύπανση των ακτών της χώρας μας ή των ακτών της ΤΔΒΚ. Κλείνουμε την Μεσόγειο με φραγμούς για να αντιμετωπίσουμε τη διέλευση πετρελαίου», ανέφερε.

    Υπενθυμίζοντας ότι αφότου ζητήθηκε βοήθεια από τις «αρχές της ΤΔΒΚ», η Τουρκία έχει αποστείλει ειδικές ομάδες, ο Καραϊσμαϊλογλου εξήγησε ότι στάλθηκαν τρία θαλάσσια οχήματα για καθαρισμό του πετρελαίου, έχουν τοποθετηθεί θαλάσσια φράγματα 1,100 μέτρων και έχουν σταλεί και άρχισαν ήδη να χρησιμοποιούνται δύο ρυμουλκά το YAPRACIK και ALTU? 2, ενώ εργασίες καθαρισμού άρχισε και το ρυμουλκό S?ND?REN 10 που ανήκει στη «γενική διεύθυνση ασφάλειας των ακτών της Κύπρου», όπως ανέφερε.

    Ο Καραϊσμαϊλογλου εξήγησε ακόμη ότι την κατάσταση παρακολουθεί συνεχώς ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκταϊ και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναμονή ακόμη δύο ρυμούλκα, στο λιμάνι Αλιάγα και στο λιμάνι Μερσίνας, μαζί με ειδικές μονάδες, προκειμένου να παρέμβουν αν χρειαστεί. Πρόσθεσε ακόμη ότι ειδικές μονάδες έχουν σταλεί στον Κόλπο της Αλεξανδρέττας προκειμένου να εμποδίσουν τη ρύπανση.

    (ΑΚ)

    [02] Στην Άγκυρα ο δεύτερος γύρος των διερευνητικών επαφών Τουρκίας-Αιγύπτου, αναφέρει το ΥΠΕΞ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-31.08.21), σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναφέρει ότι ο δεύτερος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου θα διεξαχθεί αυτή τη φορά στην Άγκυρα μεταξύ 7-8 Σεπτεμβρίου.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 7-8 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Χαμντί Λοζά, στην Άγκυρα για να συζητήσουν τις διμερείς τους σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.

    Για το ίδιο θέμα, η Hurriyet (01.09.21) γράφει ότι κατά τη συνάντηση θα βρίσκονται στο τραπέζι η αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών σε επίπεδο Πρεσβευτών, ο καθορισμός των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων τους στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο και θέματα που αφορούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις στην Αίγυπτο.

    (ΑΚ)

    [03] «Διανύουμε την καλύτερη περίοδο στις σχέσεις μας με τη Σερβία», δηλώνει ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με τη Sozcu (31.08.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, συναντήθηκε χθες με τον Σέρβο ομόλογό του Nikola Selakovi?.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να προκύψει μια νέα μεταναστευτική κρίση, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι η χώρα που αυτή τη στιγμή σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά στους μετανάστες.

    Αναφέροντας ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη δυνατότητα για να φιλοξενήσει νέο κύμα προσφύγων, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η χώρα του έχει αναλάβει μέχρι σήμερα και με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της, εξηγώντας ότι δεν είναι σωστό να αναμένουν κάποιοι από την Τουρκία να χειρίζεται μόνη της τα προβλήματα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία προσκλήθηκε στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των G7, λέγοντας ότι έχει διαφανεί ξεκάθαρα ότι η Τουρκία, όπως σε όλους τους τομείς, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά στα περιφερειακά ζητήματα.

    «Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία και η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Εμείς είμαστε μια χώρα που αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις μας και κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης και επιπλέον είμαστε μια χώρα που επιθυμεί τη συνεργασία με όλους. Αυτό που πρέπει να δούμε αυτή τη στιγμή είναι με ποιο τρόπο θα συσταθεί μια νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν την προσεχή περίοδο και με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Μοιραζόμαστε τις θέσεις και τις απόψεις μας και με τις δύο πλευρές. Διαβιβάζουμε τις θέσεις μας τόσο στους Ταλιμπάν όσο και στην Δημοκρατία», είπε.

    Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση και εξήγησε ότι είναι αυτά τα ζητήματα που συζήτησαν στα πλαίσια της συνόδου των G7. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι χώρες των G7 εξέφρασαν ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την Τουρκία, το Κατάρ και τις ΗΠΑ για το θετικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει όσον αφορά στη βοήθεια που παρείχαν προς τους Αφγανούς.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Milliyet (01.09.21), με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Τσαβούσογλου αξιολόγησε την επίσκεψη του στη Σερβία λέγοντας ότι βιώνουν την πιο σημαντική περίοδο στην ιστορία τους όσον αφορά στις σχέσεις τους με τη Σερβία.

    Υπενθυμίζοντας ότι στα πλαίσια των επαφών του συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic, ενώ την ίδια στιγμή έχουν τελέσει τα εγκαίνια του Προξενείου τους στην πόλη Νοβί Παζάρ, ο Τσαβούσογλου έγραψε και τα εξής: «Συζητήσαμε θέματα που αφορούν στις διμερείς μας σχέσεις και σχέδια για την περιφερειακή μας συνεργασία».

    Σχετικά με την συνάντηση που είχε με την Πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabic, ο Τσαβούσογλου αναφέρει στο Twitter του ότι έχουν συζητήσει όλες τις διαστάσεις των διμερών τους σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι έχουν διαβιβάσει την πρόθεση των Τούρκων επιχειρηματικών να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στη Σερβία.

    Είπε ακόμη ότι τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας για την ενδυνάμωση των σχέσεων τους.

    «Οι οικονομικές μας σχέσεις βελτιώνονται μέρα με τη μέρα και το εμπόριο μας αυξάνεται. Φέτος θα πλησιάσουμε τον στόχο μας όσον αφορά στον όγκο εμπορικών συναλλαγών που είναι 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Τους πρώτους 6 μήνες του έτους ήταν περίπου 1 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει μια διαφορά όμως προσπαθούμε να την καλύψουμε με επενδύσεις», εξήγησε ο Τσαβούσογλου.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων Abdullah bin Zayid Al Nahyan.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις διμερείς τους σχέσεις.

    (ΑΚ)

    [04] To 55% των Τούρκων δεν επιθυμεί επανεκλογή Ερντογάν στην Προεδρία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 ( 31.08.21) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Avrasya σύμφωνα με την οποία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) παρουσιάζει μειωμένα ποσοστά που έπεσαν στο 29%. Τη ίδια στιγμή σύμφωνα με την έρευνα, το 54% των Τούρκων δεν επιθυμεί την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία της Τουρκίας.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 21 Αυγούστου και τα αποτελέσματα της έγιναν γνωστά από τον Kemal ?zkiraz, ιδιοκτήτη της εταιρείας.

    Σε ερώτηση αν επιθυμούν επανεκλογή του Ερντογάν στην Προεδρία της χώρας, ποσοστό 54,9% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, το 34,2% απάντησε θετικά και το 10,9% δήλωσε αναποφάσιστο.

    Σε ερώτηση αναφορικά με το ποιόν θα ψήφιζαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, φαίνεται ότι δεν εκλέγεται ο Ερντογάν, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ανθυποψήφιός του. Τα αποτελέσματα είναι ως εξής:

    Ερντογάν 46%-Μεράλ Άκσενερ 54%

    Ερντογάν 45,8%-Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 54,2%

    Ερντογάν 40,5% -Ιμάμογλου 59,5%

    Ερντογάν 41,9% - Γιαβάς 58,1%

    Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αν γίνονταν πρόωρες εκλογές, οι απαντήσεις ήταν οι ακόλουθες:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 29,1%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 27,2%

    Καλό Κόμμα (IYI Parti): 13,8%

    Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP): 9,8%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 7,3%

    DEVA: 4,7%

    Κόμμα του Μέλλοντος: 2,2%

    Σε ερώτηση αν βρίσκουν επιτυχημένη την διακυβέρνηση του ΑΚΡ και του Ερντογάν, το 86,6% απάντησε πως την βρίσκει αποτυχημένη, το 5,8% επιτυχημένη και το 8,6% δήλωσε αναποφάσιστο.

    Σε άλλη ερώτηση, το 54,3% δήλωσε πως δεν θέλει να διενεργηθούν πρόωρες γενικές εκλογές

    (ΚΣ)

    [05] Αλλαγή Πρωτοκόλλου υπέρ του Επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων, έναντι του Γενικού Επιτελείου Στράτου στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (01.09.21) γράφει ότι μετά τη μετάβαση στο Προεδρικό Κυβερνητικό Σύστημα στην Τουρκία, το κρατικό πρωτόκολλο άλλαξε ανεπίσημα. Ο Επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων πήρε θέση μπροστά από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και αυτό φάνηκε σε τελετή που έγινε στις 30 Αυγούστου στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της χώρας.

    Όπως αναφέρει το Τ24, η τελετή συγχαρητηρίων, την οποία διοργάνωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Συγκρότημα για την Ημέρα της Νίκης που εορτάζεται στην Τουρκία στις 30 Αυγούστου, «έφερε στο φως μιαν εντυπωσιακή αλλαγή στο κρατικό Πρωτόκολλο». Ο Επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων, ο οποίος ήταν στην 52η θέση πριν, ανέβηκε 40 θέσεις και μπήκε στο κρατικό Πρωτόκολλο μπροστά από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ενώ ο Διευθυντής των Θρησκευτικών Υποθέσεων ήταν στη 12η θέση, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου βρέθηκε στην 14η θέση.

    Πριν από τη μετάβαση στο Προεδρικό Κυβερνητικό Σύστημα το 2018, ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ήταν στις πρώτες σειρές του Πρωτοκόλλου. Ωστόσο, μετά την αλλαγή του συστήματος, ο Πρωθυπουργός αφαιρέθηκε από τη λίστα. Αντίθετα, κανένας νέος κατάλογος πρωτοκόλλων του κράτους δεν έχει δημοσιευθεί από την Προεδρία από το 2018.

    Ωστόσο, στην τελετή συγχαρητηρίων για την Ημέρα της Νίκης στις 30 Αυγούστου, ο Τούρκος Πρόεδρος δέχτηκε συγχαρητήρια σύμφωνα με τη σειρά του νέου καταλόγου του Πρωτοκόλλου. Με τη μετάβαση στο νέο κυβερνητικό σύστημα, ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και ο Αντιπρόεδρος κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις.

    Στην ίδια τελετή πέρυσι, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ βρισκόταν στην 11η θέση με βάση το Πρωτόκολλο.

    (ΚΣ)

    [06] Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές συζητήσεις για μείωση του εκλογικού μέτρου

    Η Cumhuriyet (01.09.21) αναφέρεται στις παρασκηνιακές συζητήσεις που γίνονται στην Τουρκία αναφορικά με την μείωση του εκλογικού μέτρου στο 7% [Σημείωση μεταφραστή: Το εκλογικό μέτρο ανέρχεται στο 10% αυτή τη στιγμή] και γράφει ότι μετά τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι «το εκλογικό όριο του 7 % συμφωνήθηκε με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP)», άρχισε να γίνεται λόγος στα πολιτικά παρασκήνια ότι το AKP δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της μείωσης του μέτρου στο 5%.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, αν το εκλογικό όριο είναι 7% δεν θα υπάρχει ανάγκη για ενδο-συμμαχικό όριο ρύθμισης, όπου τα κόμματα μπορούν να εισέλθουν στην Βουλή μέσω συμμαχιών συμψηφίζοντας τα ποσοστά τους. Επικαλούμενη τις ίδιες πληροφορίες, η εφημερίδα υποστηρίζει πως το θέμα της μείωσης του ορίου στο 5% τυγχάνει στήριξης από το ΑΚΡ και ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε το εκλογικό όριο του 7% «λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του MHP».

    Επιπλέον, στο μπλοκ AKP και MHP, εκτιμάται ότι «εάν το όριο είναι 7%, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) μπορεί να παραμείνει κάτω από το όριο αυτό, αφού θεωρείται από το ΑΚΡ και το ΜΗΡ πως το Κόμμα έχει χάσει μεγάλη από την στήριξη των Κούρδων σε νοτιοανατολικές επαρχίες, όπως το Ντιγιάρμπακιρ».

    Επιπλέον θεωρείται ότι ένας από τους παράγοντες στη ρύθμιση του εκλογικού ορίου στο 7% είναι η άποψη ότι το εκλογικό όριο του 10% είναι επωφελές για το HDP σε μητροπολιτικές πόλεις, όπου οι αριστεροί ψηφοφόροι ψηφίζουν με την αντίληψη ότι «το HDP πρέπει να περάσει το κατώφλι του 10%». Ωστόσο, αφού το εκλογικό όριο μειωθεί στο 7 %, υπολογίζεται ότι κόμματα όπως το T?P (Τουρκικό Εργατικό Κόμμα) και το EMEP (Εργατικό Κόμμα) «θα ενεργοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους σε μητροπολιτικές πόλεις για να περάσουν το όριο τα ίδια τα κόμματα και έτσι η ψήφος προς το HDP ενδέχεται να μειωθεί».

    (ΚΣ)

    [07] Στις 21,893 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (31.08.21) το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 21,893 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 297,167 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 252 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 14,106.

    Σημειώνεται ότι το 77,77% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση και το 59,75% με τη δεύτερη δόση. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 48,271,065 άτομα, με τη δεύτερη δόση 37,089,601 άτομα και με την τρίτη δόση 8,549,712 άτομα.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 1 September 2021 - 14:06:09 UTC