Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-10-27

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 208/2021 27.10.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Το Βαρώσι θα ανοίξει σιγά σιγά για εγκατάσταση»
  • [02] Δεν γίνεται να διεξαχθούν «εκλογές» πριν τις 9 Ιανουαρίου, λέει ο Τατάρ
  • [03] Τατάρ: «Με τη στήριξη της Τουρκίας πετύχαμε τη συνέχιση της ύπαρξης μας στο νησί»
  • [04] Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Σανέρ κατηγορώντας τον Σουτζούογλου
  • [05] Παράδειγμα για όσους ζητούν αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» το βίντεο Σανέρ, λέει ο Ελτσίλ
  • [06] Για μεροληψία και αδιαφάνεια κατηγορεί το Bureau Veritas, ο Αμτζάογλου
  • [07] Στην Αττάλεια για τουριστική έκθεση ο Ατάογλου
  • [08] Την Κιργισία επισκέφθηκε ο «επικεφαλής της προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων»
  • [09] Δανείζονται 28 εκατομμύρια ΤΛ για να πληρώσουν μισθούς
  • [10] Στα 131 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [11] Αλλάζει το ωράριο επισκέψεων στο Βαρώσι
  • [12] Συνελήφθη ξανά ο πρόεδρος του MDP
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Δεν υπάρχει η λέξη «υποχώρηση» στο λεξιλόγιο μου, ισχυρίζεται ο Ερντογάν - Συνάντηση με Μπάιντεν στη Γλασκώβη
  • [02] Ο Αλτούν διαψεύδει δημοσίευμα της Deutsche Welle για τον Τσαβούσογλου και την κρίση με τους 10 πρέσβεις
  • [03] Σοϊλού και Γκιουλ: Οι πρέσβεις έκαναν πίσω στο θέμα Καβαλά όταν είδαν την δύναμη της Τουρκίας
  • [04] Μέσω της διπλωματίας αποκλιμακώθηκε η διπλωματική κρίση με τους δέκα Πρέσβεις, υποστηρίζουν αρθρογράφοι
  • [05] Η Βουλή ενέκρινε διετή παράταση των επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ - Εναντίον ψήφισαν CHP και HDP
  • [06] Στις 29,643 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Το Βαρώσι θα ανοίξει σιγά σιγά για εγκατάσταση»

    Η G?ne? (27.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να βγάλει από τη μέση την «ΤΔΒΚ» και να διασφαλίσει το «μπάλωμα» των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Μιλώντας την Τρίτη το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή του παράνομου Bayrak, ο Τατάρ σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιβεβαίωσε αυτή την θέση της κατά την συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Εμείς λέμε δύο κράτη. Υπάρχει μια βόρεια Κύπρος που ζει ανάμεικτα με την ΕΕ. Μπορούν να υπάρξουν δύο κράτη και εντός της ΕΕ», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    Σημειώνοντας ότι μοιράζεται με τους συνομιλητές του τις απόψεις του, τις οποίες στηρίζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και η τουρκική κυβέρνηση, ο Τατάρ επανέλαβε ότι άρχισε μια νέα περίοδος στην Κύπρο και υποστήριξε ότι μια τέτοια πολιτική δίδει ελπίδα για το μέλλον.

    Επισημαίνοντας ότι είναι γνωστές οι θέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι αν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις πρέπει να εξεταστεί το κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος.

    Ανέφερε ότι για να γίνει αποδεχτή η «κυριαρχική ισότητα» χρειάζεται απόφαση των Ηνωμένων Εθνών και υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, θα μπορέσουν να κοιτάξουν με ελπίδα το μέλλον με την ενίσχυση του «κράτους» τους και την υπερπήδηση των δυσκολιών.

    Αναφερόμενος στην αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ επανέλαβε ότι ουδέποτε είπε στον «λαό» ότι η «ΤΔΒΚ» θα αναγνωριστεί την τάδε ημερομηνία.

    Υποστηρίζοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δύο χωριστοί λαοί» με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία, κουλτούρα και ιστορία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει άλλη φόρμουλα λύσης στο Κυπριακό εκτός από τα «δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι».

    Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Τατάρ είπε ότι παρά τις συνθήκες της πανδημίας επισκέφτηκαν την περιοχή πέραν των 250 χιλιάδων ατόμων και ότι με τις επενδύσεις που γίνονται «αποδόθηκε στην περιοχή ένα τελείως διαφορετικό Βαρώσι».

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι το Βαρώσι θα ανοίξει σιγά σιγά για εγκατάσταση και ότι αυτό θέλει χρόνο, προσθέτοντας ότι θα εργαστούν εντατικά στο θέμα αυτό, ότι άρχισαν οι εργασίες σε συνεργασία με την «κυβέρνηση» και ότι θα ήταν χρήσιμο να επιταχυνθούν οι εργασίες αυτές.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν γίνεται να διεξαχθούν «εκλογές» πριν τις 9 Ιανουαρίου, λέει ο Τατάρ

    Η G?ne? (27.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι πρέπει να καθίσταται δυνατή η επίτευξη απαρτίας στην «βουλή» μέχρι τις «πρόωρες εκλογές» και εξέφρασε θλίψη για το γεγονός ότι «για διάφορους λόγους» δεν μπορεί να εξασφαλίσει απαρτία η «κυβέρνηση», η οποία συστάθηκε λαμβάνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» και στήριξη από 27 «βουλευτές».

    Μιλώντας την Τρίτη το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή του παράνομου Bayrak, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι αρχικά γινόταν λόγος για διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών» εντός του Απριλίου 2022 και αργότερα για τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Σημείωσε ότι τώρα γίνεται αναφορά στις 26 Δεκεμβρίου 2021 ως ημερομηνία για διεξαγωγή των «εκλογών» αυτών και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή «εκλογών» στις 26 Δεκεμβρίου, διότι σύμφωνα με τη διαδικασία, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την υποβολή παραίτησης του «πρωθυπουργού» προς τον ίδιο και πρότασης από αυτόν προς την «βουλή» με την συμπλήρωση 60 ημερών.

    Επαναλαμβάνοντας ότι προτιμά να καθοριστεί μια ημερομηνία με συναίνεση από την «βουλή», ο Τατάρ ανέφερε ότι είναι η τελευταία του επιλογή να πει στην «βουλή» να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για «εκλογές» με την συμπλήρωση των 60 ημερών χωρίς να καταστεί δυνατόν να σχηματιστεί «κυβέρνηση».

    Απαντώντας στις επικρίσεις ότι κωλυσιεργεί και συμπεριφέρεται ως στέλεχος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) λόγω της αναφοράς του ότι περιμένει να τελειώσει το συνέδριο του UBP για καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής «εκλογών», ο Τατάρ χαρακτήρισε άδικη την κριτική διότι για να εισέλθουν σε «εκλογές» όλα τα κόμματα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τα συνέδριά τους και επικαλέστηκε την άποψη που του εξέφρασαν τόσο ο «γενικός εισαγγελέας» όσο κα η «πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου» ότι αν ληφθεί απόφαση για καθορισμό ημερομηνίας «πρόωρων εκλογών» πριν την ολοκλήρωση του συνεδρίου του UBP, το κόμμα μπορεί να μην μπορέσει να συμμετάσχει στις «εκλογές». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Επειδή δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, θα βγει απόφαση από τη βουλή μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου. Και δύο μήνες μετά από εκείνη την απόφαση, θα είναι 9 Ιανουαρίου. Επομένως, δεν μπορούν να υπάρξουν εκλογές πριν τις 9 Ιανουαρίου. Το λέω αυτό μετά από διαβούλευση με τον γενικό εισαγγελέα και την πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου».

    Απαντώντας σε επικρίσεις του προέδρου του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων, Ερχάν Αρικλί ότι ο Τατάρ κωλυσιεργεί και ότι πρέπει να ασκήσει τις «εξουσίες» του και να ανακοινώσει ημερομηνία διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι πρέπει να περιμένει 60 μέρες σύμφωνα με τον «νόμο» διότι μπορεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να έρθει κάποιος και να του πει ότι μπορεί να σχηματίσει «κυβέρνηση». Ο Τατάρ επανέλαβε επίσης ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να δώσει την «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης» στο άτομο που θα εκλεγεί στην προεδρία του UBP.

    Πάει Γκαζίαντεπ ο Τατάρ

    Απαντώντας σε επικρίσεις σε σχέση με τις συχνές επισκέψεις του στην Τουρκία, ο Τατάρ χαρακτήρισε απαράδεχτες τις αυτές και πρόσθεσε:

    «Το ενδιαφέρον του οποίου τυγχάνω εγώ είναι διαφορετικό. Σίγουρα εκείνοι δεν μπορούν να τύχουν τέτοιου ενδιαφέροντος που τυγχάνω εγώ αν πάνε στην Τουρκία. Ή δεν έχουν τέτοιες εργασίες υποδομής. Οι μέρες που πηγαίνω είναι γνωστές. Πηγαίνω το πρωί και επιστρέφω το βράδυ. Δεν μένω πολύ, δεν κάνω διακοπές. Ίσως να έμεινα τρεις μέρες, πήγα σε δέκα μέρη. Επομένως, όλα έχουν μιαν εξήγηση. Γιατί γίνονται όλα; Για την ΤΔΒΚ, για τις σχέσεις του τουρκοκυπριακού λαού. [?] Και δεν είναι όσο λένε.

    Άλλωστε, τις προάλλες η εφημερίδα Yeni D?zen έβαλε πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο ότι ‘Έμεινε 40 μέρες στο εξωτερικό’. Ούτως ή άλλως είναι φυσιολογικό να μένεις 40 ημέρες στο εξωτερικό μέσα σε έναν χρόνο. Δέκα μέρες ήμουν στη Νέα Υόρκη, άρα 30 ημέρες γύρισα τα μέρη εκείνα που γύρισα στην Τουρκία. Πηγαίνω σε μέρη στα οποία δεν μπορούσα να πάω λόγω της πανδημίας.

    Αύριο θα πάω στην Γκαζίαντεπ. Αποφάσισαν να με αναγορεύσουν σε επίτιμο διδάκτορα, λέει. Και εγώ πρέπει να στριμώξω την επίσκεψή μου στην Γκαζίαντεπ κάπου στο πρόγραμμά μου. Φαίνεται σαν να πηγαινοέρχομαι πολύ σε κάποιες περιόδους. Όμως, εγώ θα συνεχίσω να πηγαίνω. Να σας το πω αυτό. Χωρίς να εμποδίζεται η δουλειά μου εδώ. Υπάρχουν πολλές προσκλήσεις. Όπου πάω, αυτές οι προσκλήσεις, η θερμή υποδοχή στο πρόσωπό μου είναι το ενδιαφέρουν που επιδεικνύεται στην ΤΔΒΚ. Και όταν βλέπω τις επικρίσεις, πραγματικά δεν έχουν καμία πλευρά που μπορεί να γίνει αποδεχτή. Διότι η Τουρκία είναι η χώρα με την οποία έχουμε την πιο στενή επαφή».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ: «Με τη στήριξη της Τουρκίας πετύχαμε τη συνέχιση της ύπαρξης μας στο νησί»

    Σύμφωνα με την Diyalog (27.10.21), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία νέων της Ακαδημίας Νέων Διπλωματών από την Τουρκία.

    Στα πλαίσια της συνάντησης, ο Τατάρ υπογράμμισε ότι είναι πολύ πολύτιμο για αυτούς το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι νέοι για την «εθνική υπόθεση της Κύπρου» και τόνισε πόσο πολύ πολύτιμες είναι την ίδια στιγμή και οι επισκέψεις αντιπροσωπειών από την Τουρκία.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» έχουν ιστορικούς δεσμούς, ο Τατάρ αναφέρθηκε στη στήριξη της Τουρκίας προς τους Τουρκοκύπριους κατά την περίοδο των «επιθέσεων της ΕΟΚΑ», όπως υποστήριξε, και ισχυρίστηκε ότι είναι με τη στήριξη της Τουρκίας που έχουν πετύχει τη συνέχιση της ύπαρξης τους στο νησί.

    (ΑΚ)

    [04] Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Σανέρ κατηγορώντας τον Σουτζούογλου

    Η Avrupa (27.10.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ απέσυρε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή στην προεδρία του κόμματος κατά το συνέδριο που θα διεξαχθεί μέσα στο προσεχές σαββατοκύριακο και παραιτήθηκε και από τη θέση του «πρωθυπουργού».

    Σε γραπτή δήλωση, ο Σανέρ υποστήριξε ότι ενώ ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, κάποιοι έβαλαν σκοπό να τον αφήσουν εκτός κούρσας με μιαν δολοπλοκία φοβούμενοι ότι θα έχαναν.

    Αναφερόμενος στην «δίκη» που διεξάγεται για το ροζ βίντεο, το οποίο οδήγησε τελικά στην παραίτησή του, ο Σανέρ είπε ότι από όσα λέχθηκαν στο «δικαστήριο» και όσα δημοσιεύθηκαν στον Τύπο φαίνεται ότι ο υποψήφιος για την προεδρία του UBP Φαϊζ Σουτζούογλου «βρίσκεται στη μέση της ίντριγκας» που έγινε σε βάρος του.

    Σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει τον «δικαστικό αγώνα» κατά όλων όσοι εμπλέκονται στο συμβάν, ο Σανέρ επεσήμανε ότι οι καταθέσεις που πήρε η «αστυνομία» και τα τεκμήρια στο «δικαστήριο» δείχνουν ότι ο Φαϊζ Σουτζούογλου και κάποιοι συνεργάτες του συμμετείχαν σε αυτή την ίντριγκα και ότι αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ο Σουτζούογλου δήλωσε πρώτα ότι δεν γνώριζε την γυναίκα που εμφανίζεται στο επίμαχο βίντεο, ενώ ύστερα είπε ότι έφαγαν μαζί και αλληλογράφησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είπε και τα εξής ο Σανέρ:

    «Σε όλες τις καταθέσεις που δόθηκαν στην αστυνομία φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Φαϊζ Σουτζούογλου εμπλέκεται στο γεγονός από την αρχή μέχρι το τέλος. Δυστυχώς διέπραξε κακό τόσο στην χώρα μας, όσο στο κόμμα μας και στην οικογένειά μου, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη δολοφονία προσωπικότητας που έγινε σε βάρος μου».

    Σύμφωνα με τον Σανέρ, ο Σουτζούογλου απέδειξε πόσο μπλεγμένος ήταν στην υπόθεση και τι αποσκοπούσε με το να μην ενημερώσει τον ίδιο ή κάποιον αξιωματούχο του UBP για το περιεχόμενο του βίντεο που περιήλθε σε γνώση του και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βλάψει το κόμμα και τον πρόεδρό του.

    Ο Σανέρ κατηγόρησε τον Σουτζούογλου ότι διέπραξε αδίκημα με το να μην ενημερώσει την «αστυνομία» και να μην προσπαθήσει να εμποδίσει την διάπραξη αδικήματος, γεγονός που, όπως είπε, φαίνεται από τις ανακοινώσεις της «αστυνομίας» και τις ειδήσεις στον Τύπο. Υποστήριξε ότι ο Σουτζούογλου δεν μπορεί να «την βγάλει καθαρή» δηλώνοντας ότι δεν γνώριζε και ότι στήθηκε πλεκτάνη εναντίον του και πρόσθεσε ότι «οπωσδήποτε θα λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης ο Σουτζούογλου».

    Ο Σανέρ ανέφερε επίσης ότι «πήρε άδεια» από την θέση του «πρωθυπουργού» και θα αναθέσει σε κάποιον συνεργάτη του να τον αναπληρώσει.

    Κατέληξε καλώντας τα μέλη του UBP να ταχθούν ενάντια στους «δολοπλόκους» κατά το 22ο τακτικό συνέδριο του κόμματος.

    Σουτζούογλου: Γνώριζε πριν από εμένα ο Σανέρ για το βίντεο

    Στο μεταξύ σε δήλωση μετά την γνωστοποίηση της παραίτησης Σανέρ από την προεδρία του UBP, ο Φαϊζ Σουτζούογλου επανέλαβε ότι δεν έχει σχέση με το σκάνδαλο και απέδωσε την άδικη, όπως την χαρακτήρισε, δήλωση του Σανέρ στην διασαλευθείσα ψυχολογική του κατάσταση.

    Εκφράζοντας θλίψη για την γραπτή δήλωση Σανέρ που στοχοποιεί τον ίδιο, ο Σουτζούογλου σημειώνει ότι ο Σανέρ φταίει που δημιουργήθηκαν αυτές οι εικόνες. «Εγώ δεν συμμετείχα, δεν έδωσα οδηγία και δεν προσπάθησα για εξάπλωσή τους», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «αν ο κ. Ερσάν θέλει σώνει και καλά να δημιουργήσει έναν ένοχο, αυτός μόνο ο ίδιος είναι», αφού «περιέπεσε σε μια κατάσταση που δεν έπρεπε». Προσθέτει και το εξής:

    «Με κατηγορεί λέγοντας ‘γιατί δεν πήγε στην αστυνομία;’ Σωστά, δεν πήγα στην αστυνομία. Και ο λόγος που δεν πήγα είναι ότι το φύλαξα αυτό σαν μυστικό για να μην παρέμβω στην οικογενειακή ενότητα του κ. Σανέρ και στην προστασία της ιδιωτικής του ζωής. Δεν το μοιράστηκα με κανέναν. Και έδιωξα ευγενικά όσους ήρθαν σε εμένα. Αυτό που ελέχθη στο δικαστήριο είναι ότι ο κ. Σανέρ βίωνε σχέση ενάμιση χρόνο με την εν λόγω γυναίκα. Παράλληλα με το ότι απέρριψα να δω τις εικόνες, ο κ. Σανέρ ήταν ενήμερος πριν από εμένα γι’ αυτές τις εικόνες. Αντί να με κατηγορεί επειδή δεν πήγα στην αστυνομία, γιατί δεν προσέφυγε ο ίδιος στην αστυνομία; Γιατί δεν άρχισε νομικό αγώνα; Λίγες μόνο μέρες πριν το συνέδριο, μήπως είμαι τρελός εγώ [να πάω] ως ένας υποψήφιος που στην χειρότερη περίπτωση παίρνει 56% στον πρώτο γύρο; [?] Τι κέρδος μου αποφέρει να πληγώσω κάποιον που δεν βλέπω ως αντίπαλο, κατά τρόπο που θεωρώ πως δεν αρμόζει είτε στην οικογενειακή μου ανατροφή είτε στις παραδόσεις του UBP; [?] Απορρίπτω όλες τις κατηγορίες [του Σανέρ] και του τις επιστρέφω. [?]

    Θα ολοκληρώσουμε με νίκη στον πρώτο γύρο το συνέδριό μας και θα οδηγήσουμε το κόμμα μας στην εξουσία στις πρόωρες εκλογές. Ύστερα θέλω να είναι γνωστό ότι όποιος αναμείχθηκε σε αυτή την δολοπλοκία, δεν έχει θέση σε αυτό το κόμμα, έστω και αν είναι πολύ αγαπητός μας. Θα το κυνηγήσω μέχρι τέλους αυτό χωρίς να τα παρατήσω για τον κ. Ερσάν Σανέρ [?].

    Ο Σανέρ που μου λέει ‘γιατί δεν πήγες στην αστυνομία;’ Γιατί δεν πήγε ο ίδιος ως κάποιος που βίωσε αυτές τις εικόνες και μετά απειλήθηκε; Αυτό να απαντήσει πρώτα. [?]»

    Τάτσοϊ: Θα ζητήσω την ψήφο του Σανέρ

    Η Yeni D?zen (27.10.21) γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία του UBP, Χασάν Τάτσοϊ δήλωσε ότι θα ζητήσει την ψήφο του Σανέρ στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος. Μιλώντας στο TV2020, ο Τάτσοϊ είπε ότι σέβεται την απόφαση του Σανέρ να αποσυρθεί από την κούρσα της διεκδίκησης της προεδρίας του UBP, αφού θεωρεί ότι βρίσκεται υπό ψυχολογική πίεση και έλαβε την ορθή απόφαση για να μην πληγεί το UBP και να αγωνιστεί για αθώωση χωρίς να χρησιμοποιεί το αξίωμά του.

    Ερωτηθείς για το πώς θα επηρεάσει το γεγονός το συνέδριο του UBP δεδομένης της στάσης του Σανέρ κατά του Σουτζούογλου, ο Τάτσοϊ απάντησε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο αυτό αυξάνει τις δικές του πιθανότητες εκλογής, ότι ο Σανέρ καταφέρθηκε αρνητικά μόνο ενάντια σε έναν υποψήφιο και ότι ο ίδιος θα επισκεφτεί τον Σανέρ και θα ζητήσει την ψήφο του.

    Τορέ: «Τα μέλη μας να καθαρίσουν την βρομιά»

    Ο τέταρτος υποψήφιος για την προεδρία του UBP, Ζορλού Τορέ δήλωσε στην εφημερίδα ότι τα μέλη του UBP «πρέπει να καθαρίσουν την βρομιά στην πολιτική» και εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθεί με ωριμότητα ως «γιορτή της δημοκρατίας» το συνέδριο, παρά τις αρνητικές εξελίξεις.

    «Εδώ και έναν χρόνο δεν μπορέσαμε να κάνουμε το φυσιολογικό μας συνέδριο. Γι’ αυτό το UBP θα το πραγματοποιήσει αυτό με μεγάλη συμμετοχή. Όμως, βεβαίως δεν είμαστε ευχαριστημένοι από αυτά που γίνονται», ανέφερε.

    Υποστήριξε ότι ο ίδιος αγωνίζεται στο πλαίσιο του μέτρου της ηθικής σε αυτή τη διαδικασία και ουδέποτε αμφιταλαντεύτηκε ή ξεγέλασε κάποιον.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Παράδειγμα για όσους ζητούν αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» το βίντεο Σανέρ, λέει ο Ελτσίλ

    Η Avrupa (27.10.21) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KT?S), Σενέρ Ελτσίλ χαρακτήρισε ως καλό παράδειγμα για όσους θέλουν την προώθηση της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» το ροζ βίντεο που δημοσιεύθηκε με τον «πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες εκ μέρους της συντεχνίας, ο Ελτσίλ ανέφερε ότι το βίντεο Σανέρ είναι η «σημαντικότερη είδηση» που βγήκε από το βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού τα τελευταία 47 χρόνια και αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για όσους φωνάζουν υπέρ δύο χωριστών κρατών, τους αξιωματούχους της Τουρκίας και τους συνεργάτες τους στο νησί.

    Υποστήριξε ότι το βίντεο Σανέρ αποτελεί «ιστορική πρωτοβουλία» προς όσους υποστηρίζουν τα δύο κράτη και τη διχοτόμηση, αφού η είδηση μεταδόθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου όπως η Βρετανία, η Νιγηρία, το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν.

    Σύμφωνα με τον Ελτσίλ, δεν πέτυχαν όσα το βίντεο του Σανέρ εκείνοι που δαπανούν εκατομμύρια δολάρια για την προώθηση της «ΤΔΒΚ» στο εξωτερικό ανοίγοντας «αντιπροσωπείες» σε χώρες που κανείς δεν έχει ακούσει το όνομά τους και συμμετέχοντας σε εκθέσεις.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Σανέρ κάθισε στον θώκο του «πρωθυπουργού» με τη βοήθεια των αξιωματούχων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που μετέτρεψαν το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σε αποικία τους και κέντρο τζόγου, πορνείας, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και μαφίας, ο Ελτσίλ προσθέτει:

    «Και είναι μια ξεκάθαρη αλήθεια το γεγονός ότι αυτός που βρίσκεται πίσω από την ρήση των δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών είναι ο κ. Φουάτ Οκτάι, ο οποίος κατέβαλε τον μεγαλύτερο μόχθο σε αυτό το θέμα. Το γεγονός ότι δεν είπε έστω και την παραμικρή κουβέντα σε σχέση με το βίντεο του κ. Σανέρ σημαίνει ότι εγκρίνει αυτό που γίνεται ο κ. Φουάτ Οκτάι, ο οποίος προχώρησε τόσο πολύ ώστε να κατηγορήσει τον κ. Μουσταφά Ακιντζί ότι ‘ξεπέρασε τα όρια’ επειδή επέκρινε το καθεστώς του ενός και μόνο ανδρός στην Τουρκία. Εμείς δεν είμαστε ξένοι στην πολιτική του ΑΚΡ. Δεν εκπλαγήκαμε με αυτό, επειδή στο παρελθόν είδαμε με τα μάτια μας υπουργούς του ΑΚΡ αρμόδιους για την Κύπρο, οι οποίοι το πρωί έθεταν θεμέλιο λίθο τζαμιού και το βράδυ τελούσαν τα εγκαίνια καζίνο.

    Ο κ. Σανέρ έδειξε μια σημαντική διέξοδο σε όσους μιλούν για δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη και θέλουν να προωθήσουν την ΤΔΒΚ. Όσοι θεωρούν φυσιολογικά τον τζόγο, την πορνεία, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και τις σχέσεις μαφίας, μπορούν μόνο με αυτό τον τρόπο να προωθήσουν στον κόσμο το ψέμα των ‘δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών’. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Για μεροληψία και αδιαφάνεια κατηγορεί το Bureau Veritas, ο Αμτζάογλου

    Η Diyalog (27.10.21) γράφει ότι ο Χουσεγίν Αμτζάογλου, «σύμβουλος πρωθυπουργίας και επικεφαλής του συμβουλίου συντονισμού για το χαλούμι», σε δηλώσεις του επέκρινε το διεθνή οργανισμό Bureau Veritas, που διορίστηκε ως φορέας ελέγχου των προδιαγραφών του χαλουμιού για την πιστοποίηση του και την εξαγωγή του σε χώρες της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν συμπεριφέρεται αμερόληπτα και με διαφάνεια.

    Στις δηλώσεις του, ο Αμτζάογλου είπε ότι ο οργανισμός Bureau Veritas δεν έχει έρθει ακόμη σε επικοινωνία με το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο που είναι το αρμόδιο για την εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, ούτε έχει προχωρήσει ακόμη στο διορισμό του αρμόδιου οργανισμού που θα διεξάγει τους αναγκαίους υγειονομικούς ελέγχους για να μπορεί να γίνεται το εμπόριο του χαλουμιού μέσω της Πράσινης Γραμμής. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ο Αμτζάογλου, ο οργανισμός Bureau Veritas έχει προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας με τις «αρχές στο νότο», όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αναφέροντας ότι ο οργανισμός Bureau Veritas έχει ήδη προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με Ελληνοκύπριους παραγωγούς σε σχέση με την πιστοποίηση του χαλουμιού ως προϊόντος γεωγραφικής προέλευσης για την παραγωγή του και την εξαγωγή του, ο Αμτζάογλου ισχυρίστηκε ότι με βάση αυτή την κατάσταση, ο οργανισμός Bureau Veritas δεν συμπεριφέρεται αμερόληπτα και με διαφανή τρόπο.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει αρχίσει η διαδικασία στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσουν τις ενέργειες του στο θέμα αυτό σε ανώτερο επίπεδο.

    (ΑΚ)

    [07] Στην Αττάλεια για τουριστική έκθεση ο Ατάογλου

    Η Vatan (27.10.21) γράφει ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου μεταβαίνει σήμερα στην Αττάλεια για να συμμετάσχει στην Τουριστική Έκθεση Αττάλειας 2021.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «γραφείου τύπου του υπουργείου», η «ΤΔΒΚ» συμμετέχει στην έκθεση υπό το καθεστώς «partner country» και στα πλαίσια αυτά ο λεγόμενος υπουργός θα εκφωνήσει σήμερα ομιλία.

    Το ψευδοκράτος θα συμμετέχει στην έκθεση με δικό του περίπτερο με εμβαδό 60 τετραγωνικών μέτρων.

    Στην έκθεση θα συμμετέχουν από το ψευδοκράτος διάφοροι «εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα». Η έκθεση αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών επισκεπτών.

    (ΑΚ)

    [08] Την Κιργισία επισκέφθηκε ο «επικεφαλής της προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων»

    Η Vatan (27.10.21) γράφει ότι ο «επικεφαλής της προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων» στα κατεχόμενα, Αχμέτ Ουνάλ πραγματοποίησε «επίσκεψη εργασίας» στην Κιργισία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων», ο Ουνάλ, συνοδευόμενος από τουρκική αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Κιργισίας, όπου συμμετείχε σε διάλεξη με θέμα «Ο ρόλος της θεολογίας για την μετάδοση των αξιών του Ισλαμισμού στην κοινότητα». Την ίδια στιγμή, ο Ουνάλ προέβη σε ενημέρωση σχετικά με το Κυπριακό.

    Επιπλέον, ο Ουνάλ παρέστη στη γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρέσβης της Τουρκίας στην πόλη Μπισκέκ.

    (ΑΚ)

    [09] Δανείζονται 28 εκατομμύρια ΤΛ για να πληρώσουν μισθούς

    Η K?br?s (27.10.21) γράφει ότι η λεγόμενη κεντρική τράπεζα του καθεστώτος ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε δανεισμό 28 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας (ΤΛ) εξ ονόματος του λεγόμενου υπουργείου οικονομικών. Προχθές, ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών, Ντουρσούν Ογούζ είχε δηλώσει στην «βουλή» ότι τα 28 εκατομμύρια ΤΛ θα δαπανηθούν για πληρωμή μισθών.

    Το λεγόμενο υπουργείο οικονομικών είχε δανειστεί τον Σεπτέμβριο το ποσό των 233 εκατομμυρίων ΤΛ γεγονός που ανέβασε τον εσωτερικό δανεισμό για το 2021 στα 550 εκατομμύρια ΤΛ. Ο εσωτερικός δανεισμός για την περίοδο 2020-2021 ξεπέρασε τα 884 εκατομμύρια ΤΛ.

    Εντός Σεπτεμβρίου, το λεγόμενο υπουργείο αποπλήρωσε 132 εκατομμύρια 963 χιλιάδες 45 ΤΛ εσωτερικού χρέους.

    Στο τέλος Σεπτεμβρίου απέμεινε εσωτερικό χρέος πέραν των 351 εκατομμυρίων ΤΛ που δεν έχει λήξει η προθεσμία αποπληρωμής του.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Στα 131 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (27.10.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 21,169 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 131 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 89 είναι εγχώριες μολύνσεις, το 1 έφτασε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 41 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 24, Κερύνεια 26, Αμμόχωστος 26, Τρίκωμο 9, Μόρφου 2 και Λεύκα 2.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 106 άτομα.

    Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,438,578 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 21,965 κρούσματα Covid-19, ενώ 20,699 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,181 ασθενών, 32 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,141 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 8 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με τελική αιτία την Covid-19 παραμένει στους 87.

    Στις 26 Οκτωβρίου στα κατεχόμενα διενεργήθηκαν 1,085 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (AK)

    [11] Αλλάζει το ωράριο επισκέψεων στο Βαρώσι

    Η Halk?n Sesi (27.10.21) γράφει ότι από την 1η Νοεμβρίου αλλάζει το ωράριο επισκέψεων στην πόλη του Βαρωσιού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ώρες επίσκεψης που ίσχυαν από τις 8 Ιουνίου 2020 ήταν μεταξύ 08.00- 20.00 ενώ από την 1η Νοεμβρίου οι ώρες αλλάζουν και οι επισκέψεις θα γίνονται μεταξύ των ωρών 08.00- 17.00. Τα μέτρα ασφαλείας για τους επισκέπτες στην περιοχή παραμένουν τα ίδια.

    (ΑΚ)

    [12] Συνελήφθη ξανά ο πρόεδρος του MDP

    Η K?br?s Postas? (27.10.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP), Μπουράι Μπουσκουβουτσιού συνελήφθη χθες με την δικαιολογία ότι ανάγκασε με την βία μια γυναίκα που εργάζεται γι’ αυτόν να υπογράψει γραμμάτιο και απέσπασε χρήματα από αυτήν με την βία.

    Σήμερα ο Μπουσκουβουτσιού αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον του «επαρχιακού δικαστηρίου» στην κατεχομένη Κερύνεια.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπουσκουβουτσιού εμπλέκεται σε αδικήματα που αφορούν «απαίτηση περιουσίας με απειλή με πρόθεση την κλοπή και απειλή βίας», αφού και το 2014 απείλησε δύο διευθυντές νυκτερινών κέντρων ζητώντας τους χρήματα, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο επτά χιλιάδων τουρκικών λιρών (ΤΛ).

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Δεν υπάρχει η λέξη «υποχώρηση» στο λεξιλόγιο μου, ισχυρίζεται ο Ερντογάν - Συνάντηση με Μπάιντεν στη Γλασκώβη

    Επικρίνοντας δημοσιεύματα αμερικανικού Τύπου, που ισχυρίζονταν ότι «ο Ερντογάν απέφυγε την κρίση, υποχωρώντας», ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Πώς υποχώρησα; Εγώ είμαι επιθετικός. Στο δικό μου βιβλίο, δεν τίθεται θέμα υποχώρησης», γράφει η Milliyet (27.10.21, HDN).

    Ερωτηθείς κατά την πτήση επιστροφής στην Τουρκία από το Αζερμπαϊτζάν ποιες θα είναι οι προσδοκίες του στην περίπτωση που η άποψη του ΕΔΑΔ θα είναι καθοριστική εάν ο Καβάλα δεν απελευθερωθεί μέχρι τότε, ο Ερντογάν υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία σχετικά με την Τουρκία στα τέλη του Νοεμβρίου και πρόσθεσε τα εξής:

    «Δεν έχω καμία προσδοκία. Η μόνη μου προσδοκία είναι να διαβάσουμε αυτά που γνωρίζουμε. Το Συμβούλιο εάν αναφέρει αυτά που ξέρει, ας τα αναφέρει Ότι και εάν αναφέρουν αυτοί, εμείς θα ακούσουμε, θα δούμε. Θα ακούσουμε και το ΕΔΑΔ και το Συμβούλιο. Μετά που θα τα ακούσουμε, θα κάνουμε ότι μας αναλογεί. Ό,τι χρειαστεί, θα το πράξουμε. Όσο βρίσκομαι σε αυτό το αξίωμα, ως Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, θα κάνω το καθήκον μου. Δεν κοιτάζω, τι λέει ο ένας και ο άλλος. Αυτή είναι η ανατροφή που πήρα, και θα συνεχίσω μέχρι το θάνατο μου προς αυτή την κατεύθυνση».

    Σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη, ο Ερντογάν, αναφέροντας ότι θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς κρατών στη Ρώμη και στη Γλασκόβη, είπε τα εξής:

    «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη συναντηθούμε στη Ρώμη, αλλά στη Γλασκόβη. Φυσικά, το σημαντικότερο θέμα μας σε αυτή τη συνάντηση είναι το θέμα των F-35. Έχουμε κάνει μια πληρωμή του ενός δισεκατομμυρίου τετρακόσιων εκατομμύριών δολαρίων σχετικά με τα F-35. Σχετικά με αυτή την πληρωμή, φυσικά θα πρέπει να κάνουμε μια συνάντηση με τους ίδιους, για το πώς θα γίνει το σχέδιο επιστροφής της πληρωμής. Τι θα είναι το πάρε-δώσε σε αυτή τη διαπραγμάτευση, θα το μάθουμε συναντώντας τους. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, που λάβαμε στο κατώτατο επίπεδο. Οι πληροφορίες λέγουν ότι θα μας παραδώσουν τα F-16? Η πληροφορία, που μας ήλθε είναι ότι υπάρχει σχέδιο για αποπληρωμή. Είναι σωστό αυτό, δεν είναι σωστό, θα το μάθουμε από τους ίδιους. Θα είναι πιο εύστοχο να το συζητήσω σε ανώτατο επίπεδο με τον κ. Μπάιντεν. Εάν είναι έτσι, θα έχει επιτευχθεί μια συμφωνία».

    (ΔΨ)

    [02] Ο Αλτούν διαψεύδει δημοσίευμα της Deutsche Welle για τον Τσαβούσογλου και την κρίση με τους 10 πρέσβεις

    Η Cumhuriyet (27.10.21) γράφει ότι ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν διέψευσε είδηση της Deutsche Welle (DW) το οποίο αναφερόταν στην αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ στο θέμα της κρίσης που προέκυψε με τους πρέσβεις 10 χωρών στην Τουρκία, τους οποίους ο Τούρκος Πρόεδρος ήθελε να ανακηρύξει «ανεπιθύμητα πρόσωπα».

    Σύμφωνα με την είδηση, ο Τσαβούσογλου, που διαφώνησε με την στάση που τήρησε ο Ερντογάν, είχε δηλώσει στον Τούρκο Πρόεδρο πως αν έφευγαν οι πρέσβεις θα έφευγε και ο ίδιος από το πόστο του.

    Σε ανάρτηση του στο twitter ο Αλτούν κατηγόρησε την Deutsche Welle ότι διαδίδει «ψευδείς ειδήσεις και επιπλέον δηλητηριάζει τις Τουρκο-γερμανικές σχέσεις». Υποστήριξε επίσης ότι ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ διέψευσε την είδηση, η Deutsche Welle συνεχίζει να διαδίδει την ίδια «φήμη».

    (ΚΣ)

    [03] Σοϊλού και Γκιουλ: Οι πρέσβεις έκαναν πίσω στο θέμα Καβαλά όταν είδαν την δύναμη της Τουρκίας

    H Η?rriyet (27.10.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι 10 πρεσβευτές έπρεπε να κάνουν ένα βήμα πίσω στην κρίση που προέκυψε με το θέμα του Οσμάν Καβαλά.

    Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Γυναικών Μουχτάρ που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Επαρχίας G?lba??, ο Soylu είπε:

    «Οι 10 Πρέσβεις υπαναχώρησαν από τις δηλώσεις τους. [?] Όταν πρόκειται για θέμα που αφορά τη χώρα, είναι απαραίτητο να δρούμε από κοινού. Έπρεπε να κάνουν ένα βήμα πίσω. Και αυτοί οι 10 πρεσβευτές και αυτές οι χώρες είδαν τη δύναμη της Τουρκίας σε αυτή την περίπτωση. [?] Η απόφαση λαμβάνεται με τη βούληση του έθνους».

    H Milliyet (27.10.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουχαμίτ Γκιουλ, είπε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν «περαιτέρω επιθέσεις στην κυριαρχία της Τουρκίας». Είπε επίσης πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση όταν αναφέρθηκε σε επίθεση ενάντια στο δικαστικό σώμα και στην Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [04] Μέσω της διπλωματίας αποκλιμακώθηκε η διπλωματική κρίση με τους δέκα Πρέσβεις, υποστηρίζουν αρθρογράφοι

    Υπό τον τίτλο «Όλα τα μέσα της διπλωματίας χρησιμοποιήθηκαν», η αρθρογράφος Ντιντέμ Οζέλ Τουμέρ της Milliyet (27.10.21) υποστηρίζει ότι η «διπλωματική κρίση», που άρχισε με την έκκληση των δέκα Πρέσβεων για την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα στις 18 Οκτωβρίου αποκλιμακώθηκε με την χρησιμοποίηση όλων των διπλωματικών μέσων.

    Ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αποκαλούσε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τους δέκα Πρέσβεις, το υπουργείο εξωτερικών, από την άλλη, σιωπηρά διενεργούσε διπλωματικές κινήσεις παρασκηνιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες της αρθρογράφου, είχε φθάσει το μήνυμα στο υπουργείο, από κάποιες από τις δέκα Πρεσβείες, ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στο θέμα εάν ληφθεί τέτοια απόφαση», γι’ αυτό το υπουργείο εξωτερικών δεν προέβη σε καμία επίσημη δήλωση ή ανακοίνωση σχετικά με το θέμα και προσπαθούσε να το λύσει παρασκηνιακά.

    «Έτσι και λύθηκε», σημειώνει η αρθρογράφος Τουμέρ, γράφοντας ότι «όταν οι δέκα Πρέσβεις καλέστηκαν στο υπουργείο εξωτερικών για τα διάφορα διαβήματα, συμφώνησαν να επικαλεστούν το Άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης, δηλαδή, οι διπλωμάτες σέβονται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους που βρίσκονται».

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα άρθρα του Αχμέτ Χακάν, της H?rriyet (27.10.21) και του Σεντάν Εργκίν, επίσης της H?rriyet (27.10.21).

    (ΔΨ)

    [05] Η Βουλή ενέκρινε διετή παράταση των επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ - Εναντίον ψήφισαν CHP και HDP

    Η Milliyet (27.10.21) γράφει ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε χθες διετή παράταση των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη Συρία και στο Ιράκ.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ψήφισαν «όχι» στο νομοσχέδιο, το οποίο έγινε δεκτό στη Βουλή με τις ψήφους του κυβερνόντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), του Καλού Κόμματος (IYI Partι), του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (BBP), του Κόμματος της Νίκης (Zafer Partisi), και του Κόμματος της Πατρίδας (Memleket Partisi). Το DEVA από την πλευρά του τήρησε αποχή, ενώ ο βουλευτής του Καλού Κόμματος Ντουρμούς Γιλμάζ, ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι ψήφισε «όχι» στην πρόταση.

    Ο Βουλευτής του HDP Χακί Σαρουχάν Ολούτς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει δημιουργήσει ένα τεχνητό περιβάλλον σύγκρουσης που θα οδηγήσει τελικά σε φιάσκο.

    Ο Βουλευτής CHP Κωνσταντινούπολης Αχμέτ Ουνάλ Τσεβικόζ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει προτείνει το νομοσχέδιο για προεκλογικούς λόγους.

    Ο Βουλευτής του ΑΚΡ, Ισμέτ Υιλμάζ, δήλωσε: «Κατά τη γνώμη μας, αυτή η πρόταση είναι μια ισχυρή δήλωση βούλησης όσον αφορά την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Αυτή η δήλωση βούλησης εκφράζει ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την εθνική ενότητα και ακεραιότητα της Τουρκίας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ότι θα δώσουμε κάθε νόμιμο αγώνα για αυτό».

    Ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ και εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος, Ομέρ Τσελίκ επέκρινε το CHP για τη στάση του. «Κάποιοι νιώθουν άβολα με τον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας. [?] Αυτοί που παράγουν αυτές τις παράλογες δικαιολογίες δεν έχουν καμία ευαισθησία για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας», είπε.

    Η Cumhuriyet (27.10.21) γράφει ότι ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επέκρινε την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο. «Όλοι ανησυχούν για το πού παρασύρεται η Τουρκία», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει ενημερώσει επαρκώς ούτε έχει πείσει τα κόμματα για την ανάγκη παράτασης των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη Συρία και το Ιράκ.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 29,643 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (27.10.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 29,643 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 356,636 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 215 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 31,467.

    Σημειώνεται ότι το 89,02% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 77,85% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 115,674,594 εμβολιασμοί.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 27 October 2021 - 14:04:50 UTC