Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-11-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 222/2021 17.11.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Δεν είναι δυνατόν να διαβιώσουμε σε αυτό το νησί χωρίς την Τουρκία»
  • [02] Τατάρ: «Θα συνεχίσουν οι επενδύσεις σε όλους τους τομείς»
  • [03] Σουτζούογλου: «Χάσαμε 50 χρόνια με την ομοσπονδία»
  • [04] Σουτζούογλου: «Καιρός να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της μη αναγνώρισης»
  • [05] Διαψεύδεται ότι ο Τατάρ ζήτησε έρευνα εναντίον ατόμου που έκανε το σύμβολο της νίκης
  • [06] «Αγωγή» τριών οργανώσεων στα κατεχόμενα κατά του λεγόμενου υπουργικού
  • [07] Χρήματα από ΕΕ και έλεγχος του χαλλουμιού από το Bureau Veritas της Τουρκίας
  • [08] Δημοσκόπηση: 25% των Τουρκοκυπρίων θεωρεί την ομοσπονδία το επικρατέστερο μοντέλο λύσης του Κυπριακού
  • [09] Δεν πέρασε η «πρόταση για κατάργηση της μεικτής ψήφου»
  • [10] «Σε κώμα η τουρκική λίρα»
  • [11] Ογούζ: Ρεκόρ ελλείμματος στον «προϋπολογισμό» για το 2022
  • [12] Νέο ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα στα κατεχόμενα-Χθες ανακοινώθηκαν 220
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επαφές Τσαβούσογλου στον Λίβανο
  • [02] Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Τουρκίας-ΗΠΑ
  • [03] Στην Τουρκία αναμένεται σήμερα ο Ισπανός Πρωθυπουργός
  • [04] Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα
  • [05] Στις 25,101 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Δεν είναι δυνατόν να διαβιώσουμε σε αυτό το νησί χωρίς την Τουρκία»

    Η G?ne? (17.11.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μίλησε σε τελετή που διοργάνωσε το λεγόμενο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου («DA?») για την 450η επέτειο της κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς με τίτλο «Η Κύπρος στο 450ο έτος της Κατάκτησης: Το Χθες, το Σήμερα και το Αύριο».

    Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της λεγόμενης προεδρίας, στην ομιλία του ο Τατάρ είπε ότι οι ρίζες των Τουρκοκυπρίων πηγαίνουν μέχρι το 1571, ότι είχαν 80 χιλιάδες πεσόντες και ότι ο Οθωμανικός στόλος κατέλαβε την Κύπρο μετά από πολιορκία ενός χρόνου. Ανέφερε επίσης ότι όπως έμαθαν από τους προγόνους τους, η φυλή τους κατάγεται από το Ικόνιο, το Καράμαν και το Άκσεχιρ.

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί, ο Τατάρ υποστήριξε ότι θα καμπτόταν η αντίσταση των Τουρκοκυπρίων και θα κατέρρεαν αν οι Ελληνοκύπριοι τους «υπέβαλλαν σε μεγαλύτερη σφαγή» στα Κόκκινα. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Ίσως, τότε θα χάναμε αυτή την υπόθεση. Από την αρχή είδαν το μέρος αυτό ως ελληνικό νησί. Παίζονται κάποια παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΤΔΒΚ έχει μεγάλη σημασία στον διαμοιρασμό των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας σε αυτή την γεωγραφία».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι «έκλεισε πλέον το δεφτέρι της ομοσπονδίας», ο Τατάρ είπε ότι φωνάζει αυτή την νέα πολιτική προς την διεθνή κοινότητα με την στήριξη της Τουρκίας και υποστήριξε: «Πήραν την νότια Κύπρο στην ΕΕ χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Τι ανομία είναι αυτή!»

    Ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μιαν μεγάλη αδικία, ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας:

    «Δεν διαθέτουν αυτό που ονομάζεται καλή θέληση. Εμείς αναζητούμε το δίκαιο μας εδώ. Το λέω και στην αντιπολίτευσή μας, εμείς υπερασπιζόμαστε τα δύο κράτη. Ο στρατός της Τουρκίας δεν θα φύγει από αυτό το νησί. Δεν θα γίνουμε μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους. Εμείς θα κοιτάξουμε τον δρόμο μας. Ο δρόμος μας είναι ο δρόμος που είναι μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία. Αυτό προστάζει η ιστορία. Δεν είναι δυνατόν να διαβιώσουμε σε αυτό το νησί χωρίς την Τουρκία.

    Ο δρόμος της ΤΔΒΚ σήμερα είναι ανοικτός με τους θεσμούς και τις οργανώσεις της, με κάθε είδους τομέα και οικονομικές συνθήκες. Πίσω μας υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία. Κατά την πανδημία και σε κάθε είδους αρνητικές συνθήκες σε αυτή την χώρα παρασχέθηκε κάθε είδους στήριξη για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε με ελπίδα το μέλλον, νέο νοσοκομείο αυτή την στιγμή, νέοι δρόμοι, νέες επενδύσεις. Είμαστε στον σωστό δρόμο, στον δρόμο του Τουρκισμού. Οι νέοι μας πρέπει να γνωρίζουν καλά την ιστορία για να μπορούν να βλέπουν με εμπιστοσύνη το μέλλον. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Θα συνεχίσουν οι επενδύσεις σε όλους τους τομείς»

    Η G?ne? (17.11.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της λεγόμενης ομάδας φιλίας με την «ΤΔΒΚ» στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, Ορχάν Ερντέμ και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευσε για να παραστεί στους εορτασμούς της 38ης επετείου από την ανακήρυξη του καθεστώτος.

    Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της λεγόμενης προεδρίας, μιλώντας κατά την συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που δημιουργούν οι συνθήκες της πανδημίας, πραγματοποιούνται επενδύσεις σε όλους τους τομείς στα κατεχόμενα και θα συνεχίσει η ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ».

    Επαναλαμβάνοντας ότι η ομοσπονδία στην οποία υπάρχει μία κυριαρχία είναι ένα «μεγάλο παιχνίδι και προϊόν μιας εγωιστικής πολιτικής» που θα απομακρύνει την Τουρκία από το νησί μετατρέποντας τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα, ο Τατάρ ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την περιβολή της ομοσπονδίας με μερικές συνταγματικές τροποποιήσεις και υποστήριξε ότι μόνο μια συμφωνία με συνεργασία δύο χωριστών κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας θα μπορούσε να γίνει αποδεχτή.

    Ισχυριζόμενος ότι η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα είναι μια σημαντική ένδειξη του ότι τελείωσε η θέση της ομοσπονδίας, ο Τατάρ είπε ότι θα προωθήσουν την νέα τους πολιτική σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή μια επιβαλλόμενη λύση στην Κύπρο.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, δύο κράτη και δύο δημοκρατίες, ο Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια μέρα θα γίνει αποδεχτή η «δίκαια υπόθεση του τουρκοκυπριακού λαού», κατά την έκφρασή του.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ερντέμ εξέφρασε ικανοποίηση για την αντίληψη του Τατάρ που προβλέπει συνεργασία δύο χωριστών κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και πρόσθεσε ότι πάντοτε θα στηρίζουν τον Τατάρ.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Σουτζούογλου: «Χάσαμε 50 χρόνια με την ομοσπονδία»

    Η G?ne? (17.11.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Φαϊζ Σουτζούογλου συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της ούτω καλούμενης ομάδας φιλίας με την «ΤΔΒΚ» στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, Ορχάν Ερντέμ και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευσε για να παραστεί στους εορτασμούς της 38ης επετείου από την ανακήρυξη του καθεστώτος.

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι διεξήγαγαν μεγάλους αγώνες, έχυσαν πολύ αίμα και έδωσαν πολλούς πεσόντες για να μπορέσουν να έρθουν στο σήμερα, ο Σουτζούογλου επανάλαβε τον ισχυρισμό ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν κάτω από εμπάργκο και υποστήριξε ότι «η τεράστια Τουρκική Δημοκρατία των 80 εκατομμυρίων είναι η μεγαλύτερη τύχη για την ΤΔΒΚ και τον τουρκοκυπριακό λαό, μας δίνει δύναμη».

    Σημειώνοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχασε μιαν γενιά στην διαπραγματευτική διαδικασία για εξεύρεση λύσης ομοσπονδίας που συνεχίστηκε επί 50 χρόνια, ο Σουτζούογλου ισχυρίστηκε ότι η νέα πολιτική των Τουρκοκυπρίων πήγε πέρα από τα συνηθισμένα και ότι ο Ερσίν Τατάρ διακήρυξε την στάση του τουρκοκυπριακού «λαού» σε ολόκληρο τον κόσμο στις συνομιλίες με την νέα πολιτική που έθεσε.

    Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει την θέση για δύο ίσα κυρίαρχα κράτη, ο Σουτζούογλου είπε ότι είπε ότι έστω και αν δεν αναγνωριστεί η «ΤΔΒΚ» είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια από οικονομική άποψη για να ανοίξει ο δρόμος της.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ερντέμ είπε ότι η μεγαλύτερη τους ευχή είναι μια ανεξάρτητη «ΤΔΒΚ» που μπορεί να στέκεται στα δικά της πόδια και συνεχάρη τον Σουτζούογλου για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Σημείωσε επίσης ότι η ομάδα φιλίας εργάζεται τόσο για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» όσο και για να αλλάξουν οι πολιτικές απόψεις.

    Εξάλλου, η G?ne? (17.11.21) γράφει επίσης ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Σουτζούογλου συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κοινοταρχών Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Ντελίμπαλτά και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευσε για να παραστεί στους εορτασμούς της 38ης επετείου από την ανακήρυξη του καθεστώτος.

    Μιλώντας κατά την συνάντηση, ο Σουτζούογλου επεσήμανε την σημασία της υπεράσπισης της «ΤΔΒΚ» και είπε ότι η πορεία της «ΤΔΒΚ» από εδώ και μπρος είναι η πολιτική των δύο κυρίαρχων ίσων κρατών. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Χάσαμε 50 χρόνια με την ομοσπονδία. Όταν γυρίσουμε και κοιτάξουμε προς τα πίσω, βλέπουμε πολύ ξεκάθαρα ότι δεν διανύσαμε την παραμικρή απόσταση [?] Η νότια Κύπρος, σε κάθε περίπτωση είναι μια περιοχή την οποία ο κόσμος αναγνωρίζει και έκανε μέλος της ΕΕ παρά ταύτα. Για εκείνους δεν είναι σημαντικός, αλλά για εμάς είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος που χάνουμε».

    Υποστηρίζοντας ότι άρχισε μια νέα περίοδος με την γραπτή υποβολή της νέας τους πολιτικής των δύο κυρίαρχων και ίσων κρατών διεθνώς και στα Ηνωμένα Έθνη, ο Σουτζούογλου ισχυρίστηκε ότι ο πανικός και το στρες που επικρατεί σε αυτό το θέμα στην «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, δείχνει ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σουτζούογλου: «Καιρός να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της μη αναγνώρισης»

    Ο παράνομος Bayrak (17.11.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι επιπρόσθετα με τον «προϋπολογισμό» για το 2022 προγραμματίζουν να ενισχύσουν το «υπουργείο οικονομικών», φέρνοντας «ζεστό χρήμα» στην «χώρα» με ανοίγματα σε νέους τομείς.

    Σε συνέντευξη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Σουτζούγλου είπε ότι οι εργασίες τους αυτές θα λάβουν την τελική μορφή στην «κυβέρνηση» που θα συσταθεί μετά τις «εκλογές» κατόπιν διαβούλευσης με τους εταίρους και ότι θα διοργανώσουν ένα εργαστήρι με συμμετοχή των «αρμόδιων υπουργών», των «υφυπουργών», των οικονομικών οργανώσεων και κάποιων «πανεπιστημίων».

    Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι μετασεισμοί που προκάλεσε η πανδημία, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι σε περίπτωση που ανέλθουν στην «εξουσία» μετά τις «εκλογές» θα προσπαθήσουν να αυξήσουν «σε πέντε τα τρία γρόσια που έχει στην τσέπη του ο πολίτης». Είπε ότι δεν τίθεται θέμα γενικού κλεισίματος ή τερματισμού της εκπαίδευσης με φυσική παρουσία και κάλεσε τους «πολίτες» να εμβολιαστούν και να τηρούν τους κανόνες σε σχέση με την χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων.

    Αναφέροντας ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η οικονομία και η ανεργία, ο Σουτζούογλου σημείωσε ότι αυξάνουν τα προβλήματα στον «προϋπολογισμό» παράγοντες όπως το γεγονός ότι πλησιάζει το τέλος του χρόνου και η αύξηση στην ισοτιμία των ξένων νομισμάτων έναντι της τουρκικής λίρας.

    Υποστήριξε και τα εξής:

    «Πρέπει να εργαστούμε με μιαν ομάδα που θα λάβει ριζοσπαστικές αποφάσεις, θα είναι θαρραλέα, δεν θα έχει την έγνοια των εκλογών και θα κάνει βήματα εκτός των συνηθισμένων.

    Ο τουρκοκυπριακός λαός και η ΤΔΒΚ πάντοτε έζησαν τα μειονεκτήματα της μη αναγνώρισης. Πλέον είναι η ώρα να βιωθούν και τα πλεονεκτήματα της μη αναγνώρισης. Δεν με ενδιαφέρουν και πολύ οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, μπορώ να ετοιμάσω τους δικούς μου νόμους, να διασφαλίσω πλεονεκτήματα για την δική μου χώρα. Αυτό επιδιώκω. Υπάρχουν χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν, που έχουν πολύ σοβαρό εισόδημα και ευημερούν, παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζονται.

    Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της Κύπρου είναι η φύση της και το σημαντικότερο η γεωγραφική της θέση. Πρέπει να βιώσουμε τα πλεονεκτήματα αυτών των πραγμάτων. Υπάρχουν συγκεκριμένα ανοίγματα που θα συζητήσουμε με τους επιχειρηματίες μας σε αυτό το θέμα. Οι απόψεις τους είναι πολύ πολύτιμες για εμάς, διότι αυτοί οι φίλοι μας βρίσκονται μέσα στην υπόθεση, στην οικονομία. Πρέπει να είμαστε μια χώρα φιλική στους επενδυτές, όχι εχθρική. Αμφισβητείται πολύ η χώρα μας με την έννοια της φιλίας προς τους επενδυτές, αυτά πρέπει να καταρρίψουμε.

    Δεν πρέπει να αρκεστούμε με το να ανοίξουμε τις πόρτες στον τομέα των οικοδομών, πρέπει να τις σπάσουμε και να τις βγάλουμε σχεδόν, πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο του τομέα. [?]

    Αφότου ενισχυθεί το Υπουργείο Οικονομικών, θα έρθει από μόνη της η στήριξη στους τομείς και οι υποχρεώσεις. Το μοναδικό σημείο στο οποίο θα επικεντρωθεί η νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί θα είναι η οικονομία. Αν έρθουμε στην εξουσία τα επόμενα πέντε χρόνια, θα αγωνιστούμε να κάνουμε πέντε τα τρία γρόσια που υπάρχουν στην τσέπη των πολιτών μας [?]»

    Σύντομα μεταβαίνει στην Άγκυρα

    Σημειώνοντας ότι επιθυμούν την συνέχιση των εργασιών που άρχισαν στο θέμα της έλευσης ενέργειας με υποθαλάσσια καλώδια από την Τουρκία, ο Σουτζούογλου εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσθεσε ότι πρέπει να συζητήσουν με ταχείς ρυθμούς το θέμα της ενέργειας, αφού έχει παλιώσει πολύ πλέον ο ηλεκτροπαραγωγός του σταθμός.

    Σημειώνοντας ότι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι κατά την διάρκεια των εορτασμών για την ανακήρυξη του καθεστώτος στις 15 Νοεμβρίου, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι ο Οκτάι επιθυμεί την εφαρμογή των σχεδίων και των «πρωτοκόλλων» για να μπορέσει η βόρεια κατεχόμενη Κύπρος να σταθεί στα δικά της πόδια από οικονομικής άποψης. Είπε ότι σύντομα θα μεταβεί στην Άγκυρα και ότι εκεί θα συζητήσουν πιο λεπτομερώς αυτά τα θέματα.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Διαψεύδεται ότι ο Τατάρ ζήτησε έρευνα εναντίον ατόμου που έκανε το σύμβολο της νίκης

    Η Vatan (17.11.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία στα κατεχόμενα διέψευσε τους ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν χθες, σύμφωνα με τους οποίους ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ διέταξε έρευνα εναντίον προσώπου το οποίο κατά την παρέλαση που έγινε για τους εορτασμούς της 38ης επετείου από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, σχημάτισε με τα χέρια του το σύμβολο της νίκης.

    Σε γραπτή της ανακοίνωση, η «προεδρία», υποστηρίζει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εντελώς αναληθείς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κάνει επίσης λόγο για ένα άτομο το οποίο προέβη σε απρεπείς χειρονομίες και επιθετικές πράξεις την ώρα που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μαζί με τον «αρχηγό των δυνάμεων ασφαλείας» Ζορλού Τοπάνογλου χαιρετούσαν το πλήθος στην παρέλαση ευρισκόμενοι πάνω σε ένα όχημα, όπως προβλέπεται στο «πρωτόκολλο».

    Υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο άτομο συμπεριφέρθηκε κατά τρόπο ανάρμοστο προς τον Τατάρ και τον Τοπάνογλου, η «προεδρία» αναφέρει ότι το άτομο αυτό είχε υψώσει και τα δύο του χέρια στον αέρα γυρίζοντας την πλάτη του προς τους δύο «αξιωματούχους».

    Η ανακοίνωση προσθέτει ότι το συγκεκριμένο άτομο έγινε αντιληπτό από την «αστυνομία» που βρισκόταν εκεί, η οποία τον προειδοποίησε για την πράξη του, προκειμένου να αποφευχθεί ένα το ενδεχόμενο προβοκάτσιας ή ένα δυσάρεστο περιστατικό και επιπλέον, για λόγους ασφαλείας τον κάλεσε να μεταβεί στο «αρχηγείο αστυνομίας» για κατάθεση.

    Η ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι ορισμένα άτομα διέδωσαν εσκεμμένα τους αναληθείς και λανθασμένους αυτούς ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακολούθως αυτοί οι ισχυρισμοί αναμεταδόθηκαν και από ορισμένες εφημερίδες.

    «Για μια ακόμη φορά πρέπει να δηλώσουμε ότι ο πρόεδρος Ερσίν Τατάρ δεν προέβη σε καμιά καταγγελία εναντίον του συγκεκριμένου ατόμου στην αστυνομία και ενημερώθηκε μετά για το συγκεκριμένο επεισόδιο. Και ενώ η αλήθεια είναι αυτή, για μια ακόμη φορά φάνηκε ότι οι προσπάθειες αμαύρωσης της εικόνας του προέδρου Τατάρ, έπεσαν στο κενό», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [06] «Αγωγή» τριών οργανώσεων στα κατεχόμενα κατά του λεγόμενου υπουργικού

    Η Vatan (17.11.21) γράφει η «ένωση Τουρκοκυπρίων δικηγόρων», η «ένωση Τουρκοκυπρίων ιατρών» και η «τουρκοκυπριακή ένωση επιμελητηρίων αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών» κατέθεσαν «αγωγή» στο «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο» εναντίον του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου σε σχέση με την «κατ’ εξαίρεση παραχώρηση υπηκοότητας της ΤΔΒΚ» στον αρχιτέκτονα που ανέλαβε την ετοιμασία των σχεδίων για την ανέγερση του νέου «προεδρικού μεγάρου» στα κατεχόμενα.

    Σε γραπτή τους ανακοίνωση, οι τρείς οργανώσεις στα κατεχόμενα αναφέρουν ότι αποφάσισαν να δράσουν από κοινού στο θέμα των «διαδικασιών που ακολουθούνται όσον αφορά στην παραχώρηση υπηκοοτήτων» και πρόσθεσαν ότι παρόλο που έχουν καταθέσει «αγωγή», δεν έχουν λάβει ακόμη οποιαδήποτε απάντηση.

    Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται επίσης ότι οι τρείς οργανώσεις κατέθεσαν «αγωγή» στο «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο» εναντίον του «υπουργικού συμβουλίου» ζητώντας την «κατάργηση των διαδικασιών παραχώρησης υπηκοοτήτων της ΤΔΒΚ».

    «Ο αγώνας μας δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε ανακοινώσεις και επικρίσεις επί του θέματος. Υπογραμμίζουμε ότι θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας καταθέτοντας πρόταση για επίλυση του θέματος αλλά και με συγκεκριμένες ενέργειες», αναφέρει η ανακοίνωση, καλώντας όλα τα πολιτικά κόμμα και μη «κυβερνητικές» οργανώσεις να τους στηρίξουν στον αγώνα τους για την κατάργηση των παράτυπων διαδικασιών.

    Οι τρείς οργανώσεις προσθέτουν ότι θα καταθέσουν στη «βουλή» συγκεκριμένο «προσχέδιο πρότασης» για την αναθεώρηση των «νομικών» κριτηρίων που προβλέπονται στο «νόμο» περί παραχώρησης υπηκοότητας και την κατάργηση του «άρθρου» που παραχωρεί αρμοδιότητες για παραχώρηση «κατ’ εξαίρεση υπηκοότητας» σε διάφορά άτομα, αφού όπως υποστηρίζουν, έχει επανειλημμένα διαφανεί ότι ακολουθούνται παράτυπες διαδικασίες.

    Οι οργανώσεις καταγγέλλουν επίσης το γεγονός ότι το «υπουργικό συμβούλιο» έχει παραχωρήσει κατ’ εξαίρεση υπηκοότητα στον αρχιτέκτονα που ανέλαβε την ετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων για την ανέγερση του νέου προεδρικού μεγάρου», υπογραμμίζοντας ότι το «υπουργικό συμβούλιο» δεν ενεργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και παραβλέπει εντελώς όλους τους «αρμόδιους οργανισμούς» στην «ΤΔΒΚ», ενεργώντας παράτυπα.

    (ΑΚ)

    [07] Χρήματα από ΕΕ και έλεγχος του χαλλουμιού από το Bureau Veritas της Τουρκίας

    Η K?br?s (17.11.21) γράφει ότι ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής ένωσης παραγωγών ζώων και κτηνοτρόφων, Μουσταφά Ναϊμογλουλαρι δήλωσε ότι υπήρξαν δύο θετικές εξελίξεις στη διαδικασία που άρχισε μετά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προστατευόμενου προϊόντος γεωγραφικής προέλευσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Ναϊμογλουλαρί είπε ότι η μία από αυτές τις θετικές εξελίξεις είναι ότι θεωρήθηκε κατάλληλο να ελέγχει το χαλλούμι που παράγεται στα κατεχόμενα το γραφείο του οργανισμού Bureau Veritas που βρίσκεται στην Τουρκία, το οποίο αναμένεται να επισκεφτεί τα κατεχόμενα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, να διεξαγάγει συναντήσεις με βιομήχανους και παραγωγούς και να παραλάβει αιτήσεις.

    Η δεύτερη θετική εξέλιξη, είπε, είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραχωρήσει 40 εκατομμύρια ευρώ (10 εκατομμύρια ετησίως) για ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στην κατεχόμενη Κύπρο στο πλαίσιο του σχεδίου αύξησης της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

    «Είναι και αυτό πολύ ωραία εξέλιξη. Όταν έρθουν εδώ οι αξιωματούχοι της εν λόγω εταιρείας, θα υποβάλουν τις απαιτήσεις που έχουν από τους παραγωγούς, τα εργοστάσια. Και εμείς θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται», πρόσθεσε.

    Εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρχουν αυτές οι θετικές εξελίξεις και όταν πουλούν τα προϊόντα τους μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ο Ναϊμογλουλαρι κατέληξε λέγοντας:

    «Ενώ ανεβαίνει το συνάλλαγμα, οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να αφανίζονται. Αν συνεχιστεί έτσι, δεν θα μείνουν παραγωγοί. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι σημαντική η πώληση προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα τα δούμε αυτά κατά την προσεχή περίοδο. Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι προς την θετική κατεύθυνση αυτή την στιγμή. Αν θα διεξάγουν αυτούς τους ελέγχους οι αξιωματούχοι του Bureau Veritas που βρίσκεται στην Τουρκία, αυτό είναι θετικό από τη δική μας άποψη. Αυτό ήταν που θέλαμε».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Δημοσκόπηση: 25% των Τουρκοκυπρίων θεωρεί την ομοσπονδία το επικρατέστερο μοντέλο λύσης του Κυπριακού

    Η Detay (17.11.21) αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε τον Οκτώβριο του 2021 στα κατεχόμενα και επικεντρώνεται στο Κυπριακό και στις απόψεις που εκφράζουν οι Τουρκοκύπριοι όσον αφορά στο πιθανό μοντέλο μιας ενδεχόμενης λύσης.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 6 «επαρχίες» στα κατεχόμενα, με δείγμα 1,161 ατόμων με τη μέθοδο των κατ’ ιδίαν συνεντεύξεων.

    Στην ερώτηση «Ποιο μοντέλο λύσης θεωρείτε το επικρατέστερο σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού;», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής: 32,20% εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, 25,10% έδωσε ως απάντηση το μοντέλο λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, το 24,80% απάντησε λύση δύο κρατών, το 4,40% απάντησε την προσάρτηση με την Τουρκία, το 2,90% απάντησε ότι η λύση θα επέλθει σταδιακά με βάση το δίκαιο, το 1,20% απάντησε συνομοσπονδία και το 9,40% δεν εξέφρασε γνώμη ή δεν απάντησε.

    Στην ερώτηση «Που θα κατατάσσεται τον εαυτό σας;» [Σημείωση μεταφραστή: Γίνεται αναφορά στην εθνότητα], το 49% των συμμετεχόντων έδωσαν ως απάντηση ότι θεωρούν τον εαυτό τους ότι είναι Τουρκοκύπριοι, το 31% Κύπριοι, το 18% Τούρκοι και το 2% έδωσαν άλλη απάντηση.

    Στην ερώτηση «Αν γίνονταν γενικές εκλογές στη χώρα αυτή την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν ως εξής:

    -Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 39,53%

    -Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 25,26%

    -Κόμμα του Λαού (HP): 9,36%

    -Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP): 8,77%

    -Κόμμα της Αναγέννησης (YDP): 6,84%

    -Δημοκρατικό Κόμμα (DP): 6,24%

    -Εθνικό Κόμμα (MP): 2,67%

    -Άλλα: 1,3%

    (ΑΚ)

    [09] Δεν πέρασε η «πρόταση για κατάργηση της μεικτής ψήφου»

    Σύμφωνα με την Haberat?r (17.11.21), συνεδρίασε χθες η ad-hoc επιτροπή που συστάθηκε στη «βουλή» στα κατεχόμενα με στόχο την «κατάργηση του συστήματος της μεικτής ψήφου που προβλέπεται στο νόμο περί εκλογών και δημοψηφισμάτων».

    Στη χθεσινή συνεδρία της εν λόγω «επιτροπής» δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία για την κατάργηση της μεικτής ψήφου, λόγω του ότι δεν υπήρξε ομοφωνία, αφού το Κόμμα του Λαού (HP) και το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) καταψήφισαν την «κατάργηση του συστήματος της μεικτής ψήφου» με τη δικαιολογία ότι δεν επιθυμούν να στηρίξουν αυτή την «πρόταση» στο παρών στάδιο.

    (ΑΚ)

    [10] «Σε κώμα η τουρκική λίρα»

    Κάτω από αυτό τον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο, η Halk?n Sesi (17.11.21) γράφει ότι σχεδόν σε κώμα μπήκε η τουρκική λίρα (ΤΛ) ενόψει της απόφασης που αναμένεται να λάβει αύριο η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

    Η ισοτιμία του δολαρίου ανήλθε χθες στις 10,32 ΤΛ, του ευρώ στις 11,70 ΤΛ και της στερλίνας στις 13,85 ΤΛ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η ισοτιμία του δολαρίου ήταν προς 8,27 ΤΛ, αλλά υπήρξε άνοδος λόγω της μείωσης των επιτοκίων από τη Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, παρά την άνοδο του πληθωρισμού τόσο στην Τουρκία όσο και διεθνώς, σημειώνει το δημοσίευμα.

    Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση επειγόντως στο συνάλλαγμα εντός δύο εβδομάδων, θα βιώσουν την υποτίμηση και τον πληθωρισμό που βίωσαν στην δεκαετία του 1990.

    Στην αυριανή συνεδρία του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής αναμένεται ότι η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την μείωση των επιτοκίων, αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι η μείωση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία κυμαίνεται γύρω στο 20%, θα αφήσει «ανυπεράσπιστη» την ΤΛ.

    Επισημαίνεται ότι πίεση προς τα πάνω στην ισοτιμία του δολαρίου ασκεί και το μεγάλο εξωτερικό χρέος που πρέπει να αποπληρώσει τόσο το τουρκικό δημόσιο όσο και ο ιδιωτικός τομέας εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021, καθώς και οι ψηλές τιμές που καταβάλλονται στις εισαγωγές ενέργειας.

    Αναφέρεται ότι οι τουρκικές εταιρείες και το Υπουργείο Οικονομικών θα πληρώσουν εξωτερικό χρέος συνολικού ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τους τελευταίους δύο μήνες του χρόνου. Από αυτό το ποσό, τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια θα πληρωθούν ενός Νοεμβρίου, αναφέρει το δημοσίευμα επισημαίνοντας ότι το ποσό του εξωτερικού χρέους που θα πληρωθεί τον Νοέμβριο είναι το μεγαλύτερο των προσεχών 10 μηνών.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Ογούζ: Ρεκόρ ελλείμματος στον «προϋπολογισμό» για το 2022

    Η K?br?s (17.11.21) γράφει ότι η λεγόμενη κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομίας, οικονομικών, προϋπολογισμού και προγραμματισμού ενέκρινε με πλειοψηφία τον «προϋπολογισμό» της λεγόμενης προεδρίας ύψους 60 εκατομμυρίων 675 χιλιάδων 600 τουρκικών λιρών (ΤΛ), της «βουλής» ύψους 53 εκατομμυρίων 727 χιλιάδων 600 ΤΛ, του «γραφείου» του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και λεγόμενου υπουργού τουρισμού και περιβάλλοντος ύψους 139 εκατομμυρίων 649 χιλιάδων 300 ΤΛ και του λεγόμενου υπουργείου συγκοινωνιών ύψους 369 εκατομμυρίων 571 χιλιάδων ΤΛ.

    Εξάλλου ομόφωνα εγκρίθηκε ο «προϋπολογισμός» του γραφείου του «επιτρόπου διοικήσεως» ύψους 4 εκατομμυρίων 670 χιλιάδων 900 ΤΛ, του «γραφείου νομικών υποθέσεων» ύψους 28 εκατομμυρίων 788 χιλιάδων 800 ΤΛ και του «ελεγκτή» ύψους 15 εκατομμυρίων 559 χιλιάδων 500 ΤΛ.

    Μιλώντας στη «βουλή», ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών, Ντουρσούν Ογούζ υπενθύμισε ότι ο «προϋπολογισμός» για το 2022, προνοεί έσοδα 11 δισεκατομμυρίων 240 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) και έξοδα 12 δισεκατομμυρίων 700 εκατομμυρίων ΤΛ και ότι το έλλειμμα ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο 460 εκατομμύρια ΤΛ.

    Σημείωσε ότι ο «προϋπολογισμός» ετοιμάστηκε με την πρόβλεψη ότι τα εγχώρια έσοδα θα αυξηθούν κατά 22,67% και τα εγχώρια έξοδα κατά 24,72%.

    Είπε ότι το στοιχείο που μειώνει το έλλειμμα στον «προϋπολογισμό» είναι τα δάνεια της Τουρκίας και ότι όταν δεν υπολογιστούν αυτά, το έλλειμμα στον εγχώριο «προϋπολογισμό» είναι 2 δισεκατομμύρια 610 εκατομμύρια ΤΛ.

    «Με άλλα λόγια, υπάρχει μια αντιστοιχία εσόδων της τάξης του 23,62% για τα εγχώρια έσοδά μας. Αυτός ο αριθμός είναι πρόβλεψη ρεκόρ για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό μέχρι στιγμής [?]», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Νέο ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα στα κατεχόμενα-Χθες ανακοινώθηκαν 220

    Η Vatan (17. 11.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 27,376 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 220 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 5 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα 191 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 24 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 86, Κερύνεια 64, Αμμόχωστος 37, Τρίκωμο 3 και Λεύκα 1.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 109 άτομα.

    Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον Covid-19 παραμένει στους 93.

    Μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,818,020 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 24,951 κρούσματα Covid-19, ενώ 23,001 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,859 ασθενών, 80 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,767 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 12 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Halk?n Sesi (17.11.21), το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι ανοικτό για όλους και πρόσθεσε αρχίζει και ο εμβολιασμός όσων επιθυμούν με τη 4η δόση του εμβολίου της Biontech.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επαφές Τσαβούσογλου στον Λίβανο

    Το Ankara Anatolia (17.11.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η Τουρκία παρείχε υποστήριξη στον στρατό και στις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογο του Abdallah Buhabib στη Βηρυτό.

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι όλοι πρέπει να στηρίξουν την κυβέρνηση προκειμένου να βρει λύσεις στις κρίσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος για να μπορέσει να οργανώσει έγκαιρα τις γενικές εκλογές.

    Δηλώνοντας ότι επισκέπτεται τον Λίβανο για 4η φορά από το 2016, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα χαρεί να φιλοξενήσει τον συνάδελφό του στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι επισκέφθηκε τη χώρα αυτή για να εκφράσει την υποστήριξη της Τουρκίας στον Λίβανο και να κάνει προκαταρκτικές προετοιμασίες για την επίσκεψη του Λιβανέζου Πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι στην Τουρκία.

    Αναφέροντας ότι συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αβν και τον Πρόεδρο του Λιβανικού Κοινοβουλίου Νεμπίχ Μπέρι, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα συναντηθεί σύντομα με τον Πρωθυπουργό Μικάτι. Τονίζοντας ότι μοιράζονται «την ίδια γεωγραφία και μοίρα» με τον Λίβανο, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι έχουν βαθιά ριζωμένες ιστορικές, πολιτιστικές και ανθρώπινες σχέσεις με αυτή τη χώρα.

    Επισημαίνοντας ότι αποδίδουν πάντα σημασία στην κυριαρχία, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία του Λιβάνου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι παρείχαν την απαραίτητη υποστήριξη και έδειξαν αλληλεγγύη στον Λίβανο μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και στο Ακκάρ.

    «Παρείχαμε επίσης υποστήριξη στον λιβανέζικο στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Λιβάνου», είπε ο Τσαβούσογλου.

    Σημειώνοντας ότι θέλουν να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις με τον Λίβανο σε κάθε τομέα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συζήτησαν με τον συνάδελφό του πώς να βελτιώσουν τις σχέσεις σε πολλούς τομείς, ιδίως στον τουρισμό, την ενέργεια και τη γεωργία.

    «Η Τουρκία είναι η πρώτη επιλογή του λιβανέζικου λαού όσον αφορά τον τουρισμό και το ενδιαφέρον και η αγάπη του τουρκικού λαού για τον Λίβανο είναι προφανές», είπε ο Τσαβούσογλου.

    Πρόσθεσε ότι συζήτησαν και περιφερειακά ζητήματα στη συνάντησή τους με τον συνάδελφό του και υπογράμμισε ότι η Τουρκία και ο Λίβανος είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη συριακή κρίση.

    «Συμφωνήσαμε σήμερα να εφαρμόσουμε τη συνεργασία μας για την επιστροφή των Σύρων στη Συρία», είπε ο Τσαβούσογλου.

    (ΚΣ)

    [02] Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Τουρκίας-ΗΠΑ

    Η Sozcu (17.11.21) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον η συνάντηση της Ομάδας Άμυνας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Τουρκίας και των ΗΠΑ, τα οποία συζήτησαν την κρίση των F-35,.

    Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την επίλυση της σύγκρουσης για τα F-35 και τη συζήτηση οικονομικών θεμάτων πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στα τέλη του περασμένου μήνα. Μετά τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον, έγινε η ακόλουθη δήλωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

    «Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, ανταλλάχθηκαν απόψεις μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών για διμερή και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας. Συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Τουρκία».

    (ΚΣ)

    [03] Στην Τουρκία αναμένεται σήμερα ο Ισπανός Πρωθυπουργός

    Το Ankara Anatolia (17.11.21) γράφει ότι ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα η 7η Διακυβερνητική Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν και του Ισπανού Πρωθυπουργού.

    Στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, θα αξιολογηθούν σε όλες τις διαστάσεις τους οι σχέσεις Τουρκίας-Ισπανίας και θα συζητηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Κατά τις συναντήσεις προβλέπεται ανταλλαγή απόψεων για το ΝΑΤΟ, τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και τις διμερείς σχέσεις.

    (ΚΣ)

    [04] Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα

    Η Sozcu (17.11.21) γράφει ότι η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και σημειώνει πως η ισοτιμία της με το δολάριο σημείωσε νέο ρεκόρ.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η ισοτιμία είναι 1 δολάριο προς 10,46 ΤΛ. Την ίδια στιγμή η ισοτιμία του ευρώ προς την ΤΛ είναι 1 προς 11,80. Το νέο ρεκόρ σημειώνεται παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, με την προσδοκία ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 25,101 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Ak?am (17.11.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 25,101 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 356,514 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 227 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 27,447.

    Σημειώνεται ότι το 90,07% % του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 80,20% % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 118,727,805 εμβολιασμοί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 17 November 2021 - 14:27:24 UTC