Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-11-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 223/2021 18.11.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Καλούμε την ελληνοκυπριακή πλευρά να δει τις πραγματικότητες»
  • [02] Ο Τσαβούσογλου ρωτήθηκε για την «μαύρη λίστα» με ονόματα Τουρκοκυπρίων
  • [03] Πολύ καλές χαρακτηρίζει τις σχέσεις του με την Τουρκία ο Σουτζούογλου
  • [04] Δήλωση Έρντογαν προκαλεί νέο ρεκόρ στις ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων
  • [05] Αντιδράσεις για τη δήλωση Σουτζούογλου περί εκμετάλλευσης της μη αναγνώρισης
  • [06] Για «ρατσισμό» σε βάρος των Τουρκοκυπρίων μίλησε η «εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων» στην Αγγλία
  • [07] Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ανάρτηση με τις επιδείξεις των Solo Turk
  • [08] Αδυνατεί να καταβάλει μισθούς το κατοχικό καθεστώς-Στην Άγκυρα θα μεταβεί ο Σουτζιούογλου
  • [09] Συνεχίζονται οι συζητήσεις στην αρμόδια «επιτροπή» για τους «προϋπολογισμούς»
  • [10] Έρευνα Detay: H οικονομία και η υγεία τα πιο σοβαρά προβλήματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα
  • [11] Νέο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε χθες στα κατεχόμενα-Ανακοινώθηκαν 306 περιστατικά
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τέταρτο πλοίο σεισμικών ερευνών εντάχθηκε στον στόλο της Τουρκίας
  • [02] Ισπανός Πρωθυπουργός: Θέλουμε η Τουρκία να γίνει μέρος της ΕΕ
  • [03] Έφτασε στη Τουρκική Βουλή ο φάκελος για εξέταση της άρσης της ασυλίας 5 βουλευτών του CHP και του HDP
  • [04] Βουλευτής του CHP αποκάλεσε τον Ερντογάν «δικτάτορα»
  • [05] Στις 23,867 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Καλούμε την ελληνοκυπριακή πλευρά να δει τις πραγματικότητες»

    Η G?ne? (18.11.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι ένας μακρόπνοος αγώνας και δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα μέσα σε μια δυο μέρες. Μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή του παράνομου Bayrak, ο Τατάρ είπε ότι ο ίδιος δεν υποσχέθηκε ότι θα έλυνε το Κυπριακό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και αναφερόμενος στους προηγούμενους Τουρκοκύπριους ηγέτες Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξε:

    «Έχουν δηλώσεις που έλεγαν ότι ‘θα λύσουμε αυτή την υπόθεση μέσα σε 3-5 μήνες’. Αυτές οι δηλώσεις πέρασαν στην ιστορία. Όμως, δεν μπόρεσαν να πάρουν αποτέλεσμα. Έκανε πέντε χρόνια αυτός και πέντε χρόνια εκείνος. Ξεκίνησαν με τους μεγαλύτερους συντρόφους τους. Ξέρουν και οι ίδιοι ότι η άλλη πλευρά τους άφησε στα μισά του δρόμου. Ακόμα και εκείνοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν με την ελληνοκυπριακή πλευρά».

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι επικρατεί ειρήνη στην Κύπρο εδώ και 47 χρόνια και δεν μάτωσε η μύτη κανενός μέσα σε αυτό το διάστημα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί υπήρξε προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων από μιαν άποψη, «διότι ήρθε σταθερότητα στο νησί, ήρθε ειρήνη».

    Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Πλέον η νέα θέση έχει προσλάβει μιαν διάσταση που δεν υπάρχει γυρισμός. Καλούμε την ελληνοκυπριακή πλευρά να δει τις πραγματικότητες. Διότι δεν ωφελεί κανέναν να ζει στον κόσμο του ονείρου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζει στον κόσμο του ονείρου».

    Ο Bayrak (18.11.21, brtk.net) μεταδίδει ότι κατά την ίδια εκπομπή ο Τατάρ επανέλαβε και τον ισχυρισμό ότι η λύση στην Κύπρο θα μπορούσε επιτευχθεί με «δύο χωριστά κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη» που θα ζουν πλάι-πλάι και θα συνεργάζονται.

    Υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και ότι οι δύο αυτοί λαοί έχουν διαφορετικές προσδοκίες.

    «Βεβαίως δεν νομίζω ότι από εδώ και μπρος ο τουρκοκυπριακός λαός θα δεχτεί μιαν προσβολή όπως το να μπει κάτω από τον ζυγό των Ελληνοκυπρίων», είπε και υποστήριξε ότι η νέα του πολιτική στηρίζεται και εκ μέρους του «λαού» και ότι ο ίδιος θα πάρει αυτή την πολιτική μέχρι τέλους.

    Ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν «δύο χωριστά οικοδομήματα» στην Κύπρο και ότι αυτά τα δύο χωριστά οικοδομήματα βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο εδώ και 60 χρόνια, ο Τατάρ ανέφερε ότι θα συνεχίσει τον δρόμο του με αυτή την νέα πολιτική και ότι η μεγαλύτερη δύναμή του είναι η πλήρης στήριξη της Τουρκίας.

    Επισημαίνοντας ότι η «ΤΔΒΚ» διένυσε πολύ μεγάλη απόσταση παρά τα ούτω καλούμενα εμπάργκο και την λεγόμενη απομόνωση που βιώνει ο τουρκοκυπριακός «λαός», ο Τατάρ έκανε λόγο για «ιστορία πολύ μεγάλης επιτυχίας» της «ΤΔΒΚ» μαζί με την Τουρκία τα τελευταία 50 χρόνια.

    Αναφερόμενος στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το άνοιγμά της ήταν μια σωστή κίνηση και ότι με αυτό, το «κράτος» και η «κυβέρνηση» άνοιξαν τον δρόμο της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών.

    Ισχυρίστηκε ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο με αυτή την κίνηση και ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να πάρουν τις περιουσίες τους μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών υποβάλλοντας αίτηση.

    «Δείγμα σεβασμού στην ΤΔΒΚ η ύπαρξη φοιτητών και οι εμπορικών σχέσεων»

    Στο μεταξύ, μιλώντας στα εγκαίνια έκθεσης στη σχολή επικοινωνίας του λεγόμενου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής, ο Τατάρ χαρακτήρισε σημαντικές τις εργασίες που γίνονται σους τομείς του πολιτισμού, της τέχνης και της επιστήμης και πρόσθεσε:

    «Η απεικόνιση της ιστορίας που ζήσαμε σε αυτό το νησί από το χέρι, την τέχνη των αξιόλογων καλλιτεχνών μας που ήρθαν σήμερα εδώ από το Καζαχστάν, της Μαράθας, του Σανδαλάρη, του Αγίου Βασιλείου και άλλων γεγονότων, μπορεί να εκφράζεται ως η ενότητά μας στην γεωγραφία της καρδιάς μας με τον τουρκικό κόσμο. [?]

    Αν έχουμε φοιτητές από διάφορες χώρες του κόσμου, αν έχουμε εμπορικές σχέσεις, όλα αυτά δείχνουν ότι η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ γίνεται ορατή από ολόκληρο τον κόσμο και τυγχάνουμε σεβασμού μάλιστα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους γείτονές μας στον νότο. Θέλουμε συμφωνία, όμως θέλουμε δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη συμφωνία. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην προ του 1974 περίοδο. Όταν κοιτάξουμε την ιστορία μας, βλέπουμε πόσο νόημα και αξία έχει η νέα πολιτική. Εμείς σεβόμαστε την δική τους κυριαρχία, πρέπει και εκείνοι να σεβαστούν το κράτος μας, την κουλτούρα μας και την δημοκρατία μας και ο κόσμος να μεσολαβήσει γι’ αυτό. Με αυτή την αντίληψη αγωνιζόμαστε. Βλέπουμε το μέλλον με εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό για εμάς να μπορούμε να ακολουθούμε αυτή την πολιτική μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία για να καταστεί δυνατή η διαφύλαξη της ειρήνης, της ηρεμίας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουν πολύ μεγάλη αξία αυτές οι εργασίες που γίνονται στους τομείς του πολιτισμού, της τέχνης και της επιστήμης [?]»

    «Δεν είναι δυνατή συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας»

    Εξάλλου, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του τουρκικού Καλού Κόμματος, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όπως είχε πει και ο Ραούφ Ντενκτάς πριν 38 χρόνια όταν ανακηρυσσόταν το αποσχιστικό καθεστώς στα κατεχόμενα, δεν θα είναι εφικτή μια συνεταιρική δημοκρατία με τους Ελληνοκύπριους και αν θα υπάρξει συνεταιρισμός, αυτός θα πρέπει να βασίζεται σε δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Δεν είναι δυνατή για εμάς μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση. Το παιχνίδι είναι να μπαλωθούν οι Τουρκοκύπριοι κάτω από την μάσκα της ομοσπονδιακής δημοκρατίας στην Κύπρο και να εκδιωχθεί από το νησί η Τουρκική Δημοκρατία που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ο Τσαβούσογλου ρωτήθηκε για την «μαύρη λίστα» με ονόματα Τουρκοκυπρίων

    Κάτω από τον τίτλο «Ρώτησε τον Τσαβούσογλου για τη μαύρη λίστα», η Avrupa (18.11.21) γράφει ότι ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Ουτκού Τσακίροζερ υπέβαλε ερώτηση στον Τούρκο Υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία σε ορισμένους Τουρκοκύπριους πολιτικούς, συγγραφείς και δημοσιογράφους.

    Όταν κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ρωτήθηκε από τον Τσακίροζερ για τον λόγο της απαγόρευσης της εισόδου των συγκεκριμένων Τουρκοκύπριων στην Τουρκία, ο Τσαβούοσογλου απάντησε ότι «οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με τους αλλοδαπούς που θα εισέλθουν στην χώρα είναι στην κυριαρχική αρμοδιότητα του κάθε κράτους».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσαβούσογλου δεν διέψευσε ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία Τουρκοκυπρίων ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται δημοσιογράφοι, πολιτικοί και συγγραφείς, ενώ άφησε αναπάντητα τα ερωτήματα του Τσακίροζερ σε σχέση με τον λόγο για τον οποίο απαγορεύεται η είσοδος σε Τουρκοκύπριους και πόσοι είναι αυτοί οι Τουρκοκύπριοι που απαγορεύεται να εισέλθουν στην Τουρκία.

    Αντιδρώντας στην απάντηση Τσαβούσογλου, ο Τσακίροζερ είπε τα εξής:

    «Υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο. Γράφεται και λέγεται ότι 42 άτομα δεν επετράπη να εισέλθουν στην Τουρκία με τη δικαιολογία ότι είναι αντιπολιτευόμενοι. Από τη μια λέτε ‘η ΤΔΒΚ ναι είναι ανεξάρτητο κράτος και από την άλλη εμπλέκεστε τις εσωτερικές της υποθέσεις. Λέτε ‘εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, το δίκαιο των Τούρκων της Κύπρου’ και πρώτα εσείς καταπατάται τα δικαιώματα και το δίκαιο των ανθρώπων εκεί, μη επιτρέποντας την είσοδο στην χώρα Κυπρίων δημοσιογράφων, πολιτικών και διανοούμενων. Τι αντίφαση είναι αυτή;

    Δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως ‘κυριαρχική αρμοδιότητα’ το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία δημοσιογράφων, πολιτικών και διανοούμενων από τη ΤΔΒΚ. Ποια η δικαιολογία για το ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν επετράπη να εισέλθουν στην χώρα, γι’ αυτή την έκνομη μεταχείριση; Πρέπει αμέσως να εξηγηθεί τόσο σε αυτούς όσο και στην κοινή γνώμη το γιατί δεν τους επετράπη η είσοδος στην Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Πολύ καλές χαρακτηρίζει τις σχέσεις του με την Τουρκία ο Σουτζούογλου

    Η G?ne? (18.11.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής για τις σχέσεις του με την Τουρκία, ο Σουτζούογλου διέψευσε τα κουτσομπολιά, όπως τα χαρακτήρισε, σύμφωνα με τα οποία αυτές οι σχέσεις δεν είναι καλές.

    Είπε και τα εξής ο Σουτζούογλου:

    «Είναι πολύ καλή η κατάσταση με την Τουρκία. Ο κύριος Φουάτ Οκτάι ήρθε και έφυγε πολύ γρήγορα. Ήταν πολύ φορτωμένος και μάλιστα έφυγε με καθυστέρηση μίας ώρας. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε σε δύο σημεία. Το ένα ήταν κατά την τελετή της επίσημης παρέλασης. Κατά την τελετή της παρέλασης είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε 15 λεπτά. Εξήγησε τις απόψεις του, διαβίβασε τις ευχές του να είναι καλύτερη η κυβέρνηση στην διαδικασία από εδώ και μπρος. Αυτά εξετάσαμε. Εγώ έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Κάποιοι επιθυμούν να δημιουργήσουν πρόβλημα σώνει και καλά. Δεν είναι ότι δεν συμμετείχε στην δεξίωση. Έπρεπε να φύγει βιαστικά. ‘Κύριε πρωθυπουργέ, έχω ένα πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα’, είπε και εγώ είπα ‘θαυμάζω την ενέργειά σας’ [?]»

    Ο Σουτζούογλου ανέφερε επίσης ότι είχε μιαν «πολύ γλυκιά» τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και ότι σύντομα θα επισκεφτεί την Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δήλωση Έρντογαν προκαλεί νέο ρεκόρ στις ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων

    Η K?br?s (18.11.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν επανέλαβε χθες την θέση του σε σχέση με τα επιτόκια γεγονός που προκάλεσε νέο ρεκόρ στις ισοτιμίες τω ξένων νομισμάτων έναντι της τουρκικής λίρας (ΤΛ), ενόψει της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Έρντογαν είπε τα εξής για το θέμα:

    «Δεν είναι δυνατόν να μείνουμε εντελώς εκτός σε μια περίοδο που σάστισαν οι χώρες που δεν γνωρίζουν τι είναι ο πληθωρισμός, τι είναι ψηλό επιτόκιο. Το επιτόκιο είναι ο λόγος, ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα. Σε όσους προσπαθούν να το στρέψουν αλλού αυτό λέω ‘να μην προσπαθείτε άδικα’. Εμείς θα σηκώσουμε από την πλάτη αυτού του έθνους τον μπελά του επιτοκίου. Οπωσδήποτε δεν θα καταπιέσουμε το έθνος μας με το επιτόκιο. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη διέξοδος γι’ αυτό. Να με συγχωρούν εκείνοι από τους φίλους με τους οποίους βαδίσουμε μαζί που υπερασπίζονται το επιτόκιο. Σε αυτό τον δρόμο, εγώ δεν μπορώ να είμαι μαζί με εκείνους που υπερασπίζονται το επιτόκιο».

    Μετά από τη δήλωση Έρντογαν, το αμερικανικό δολάριο ανήλθε από τις 10,40 ΤΛ που ήταν προχθές στις 10,63 ΤΛ χθες στα κατεχόμενα, το ευρώ ξεπέρασε τις 12 ΤΛ και η στερλίνα έφτασε στις 14,28 ΤΛ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν υπάρξει μείωση επιτοκίων σήμερα από την κεντρική τράπεζα, όπως αναμένουν οι αγορές, οι απώλειες των πραγματικών κερδών της ΤΛ θα φτάσουν στο 5%.

    Αναφερόμενη στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Διπλασιάστηκαν οι δόσεις», η Yeni D?zen (18.11.21) γράφει ότι ενώ η ΤΛ «ισοπεδώθηκε», η ζωή όσων έχουν δάνεια σε συνάλλαγμα μετατράπηκε σε εφιάλτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το χρέος κάποιου που δανείστηκε 50 χιλιάδες στερλίνες για αγορά κατοικίας ανήλθε στις 700 χιλιάδες ΤΛ από τις 507 χιλιάδες 500 ΤΛ, ενώ η διαφορά στις δόσεις των εμπορικών δανείων μέσα σε ένα χρόνο είναι 7 χιλιάδες 882 ΤΛ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια από 16% σε 15%.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αντιδράσεις για τη δήλωση Σουτζούογλου περί εκμετάλλευσης της μη αναγνώρισης

    Η K?br?s Postas? (17.11.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι είναι πράγματι ένα πολύ σοβαρό θέμα που χρήζει απορίας το ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μη αναγνώρισης του καθεστώτος.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν σχολίασε την χθεσινή δήλωση του «πρωθυπουργού», Φαϊζ Σουτζούογλου ότι ήρθε πλέον η ώρα να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα της μη αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» και ότι μη αναγνωρισμένες χώρες, όπως η Σιγκαπούρη και η Ταίβάν, έχουν «πολύ σοβαρά εισοδήματα και ζουν με ευημερία».

    Επικρίνοντας αυτή την δήλωση, ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε πρώτα ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μη αναγνώρισης και πρόσθεσε: «Δεύτερον είναι η κατάσταση της Σιγκαπούρης! Μήπως ο κόσμος έπαψε να αναγνωρίζει την Σιγκαπούρη που είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και εμείς δεν το ξέρουμε;»

    Πρόσθεσε και τα εξής ο Έρχουρμαν: «Υπήρξε έκρηξη και στο συνάλλαγμα και στα κρούσματα. Ενώ τα πάντα υπόκεινται σε αυξήσεις, σήμερα ήρθε άλλη μια αύξηση στα καύσιμα. Η χώρα μετατράπηκε σε ερείπια. Όμως, αν κοιτάξετε την κυβέρνηση, δεν υπάρχει οποιαδήποτε ασυνήθιστη κατάσταση. Στην ατζέντα του κ. Σουτζούογλου υπάρχει ‘η εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της μη αναγνώρισης’ και ‘η μετατροπή σε Ταϊβάν ή Σιγκαπούρη’, ανάλογα με την περίπτωση!!!»

    Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την ίδια δήλωση Σουτζούογλου, η Avrupa (18.11.21) υπενθυμίζει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός είχε πει στο παρελθόν ότι τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων από το 1960, ενώ χθες δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ο ίδιος δεν είναι μέλος της Ένωσης. Γράφει και το εξής η εφημερίδα:

    «Όταν το ζήτημα είναι το διαβατήριο που έχουν στην τσέπη, όλοι είναι οπαδοί της ΕΕ, όταν το ζήτημα είναι να κερδίσουν χρήματα από την παρανομία της ΤΔΒΚ, όλοι είναι υποστηρικτές της ΤΔΒΚ. Ο ‘καθαρός’ πρόεδρος μιλά για τα πλεονεκτήματα της πειρατείας! Ποιο είναι το πλεονέκτημα της μη αναγνώρισης; Να είσαι κέντρο εγκληματικών συμμοριών και να μην είναι δυνατόν να αγγίζεσαι εκ μέρους της Ιντερπόλ. Τα όνειρα του Σουτζούογλου είναι ούτως ή άλλως οι πραγματικότητες της ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Για «ρατσισμό» σε βάρος των Τουρκοκυπρίων μίλησε η «εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων» στην Αγγλία

    Σύμφωνα με τη Halk?n Sesi (18.11.21) η «πρόεδρος της τουρκοκυπριακής ένωσης νεολαίας και οικογένειας» της Μεγάλης Βρετανίας Ναφιγιέ Χορόζογλου χαρακτήρισε «μεγάλη διάκριση σε βάρος των Τουρκοκυπρίων» την «υποστολή της σημαίας της ΤΔΒΚ» από το Δημαρχείο Waltham Forest, μετά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν.

    Υπενθυμίζοντας ότι στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο Λονδίνο γιόρτασαν «την 38η επέτειο από την ανακήρυξη της ΤΔΒΚ» και στα πλαίσια των εορτασμών «ύψωσαν για πρώτη φορά στην ιστορία σε ένα επίσημο κτήριο τη σημαία της ΤΔΒΚ» στο δημαρχείο Waltham Forest του Λονδίνου, αφότου πρώτα είχαν εξασφαλίσει άδεια, η Χορόζογλου αντέδρασε έντονα στο γεγονός ότι μετά από τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν, το Δημαρχείο το απόγευμα της ίδιας μέρας «αφαίρεσε τη σημαία και την πέταξε στο αμπάρι».

    Χαρακτηρίζοντας ως «ανειλικρινή» την ανακοίνωση που εξέδωσε το Δημαρχείο του Waltham Forest μετά το συμβάν, η Χορόζογλου εξέφρασε την έντονη απογοήτευση της, υποστηρίζοντας ότι αυτή η «ασεβής συμπεριφορά και διάκριση σε βάρος τους» δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.

    (ΑΚ)

    [07] Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ανάρτηση με τις επιδείξεις των Solo Turk

    Η Diyalog (18.11.21) γράφει ότι το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας σε ανάρτηση του στο λογαριασμό του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε εικόνες από την επίδειξη που έκανε η επίλεκτη ομάδα αεροπορικών επιδείξεων Solo Turk της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 38η επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Η ανάρτηση φέρει τον τίτλο «Τα ατσάλινα φτερά του ουρανού μας στον ουρανό της Κερύνειας».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επίλεκτη ομάδα των τουρκικών μαχητικών Solo Turk πραγματοποίησε επίδειξη πτήσεων τόσο στην κατεχόμενη Λευκωσία όσο και στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Η ομάδα των Solo Turk πραγματοποίησε επίσης επίδειξη πτήσεων στα πλαίσια της παρέλασης που γίνεται στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κουτσιούκ και επίδειξη στην πλατεία Ατατούρκ στην κατεχόμενη Κερύνεια. Τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα πέταξαν και πάνω από τα βουνά του κατεχόμενου Πενταδάκτυλου και τη σημαία του ψευδοκράτους.

    (ΑΚ)

    [08] Αδυνατεί να καταβάλει μισθούς το κατοχικό καθεστώς-Στην Άγκυρα θα μεταβεί ο Σουτζιούογλου

    Σύμφωνα με την Detay (18.11.21), o λεγόμενος υπουργός δημοσιονομικών Ντουρσούν Ογούζ σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο δημοσιογράφο της εφημερίδας K?br?s Postas?, Γκιοκχάν Αλτίνερ είπε ότι έχουν ανάγκη από πρόσθετους οικονομικούς πόρους ύψους 150 εκ. ΤΛ προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τους μισθούς του Νοεμβρίου.

    Στις δηλώσεις του, ο Ογούζ ανακοίνωσε ότι ο «πρωθυπουργός» Φαϊζ Σουτζιούογλου θα μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να συζητήσει τα θέματα που έχουν σχέση με την «οικονομία».

    Αναφερόμενος στους μισθούς του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου και τον 13 μισθό, ο Ογούζ είπε ότι δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι, ότι ο «λαός» πρέπει να αντιληφθεί τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν και πρόσθεσε ότι ο 13ος μισθός δεν είναι προτεραιότητα για την «κυβέρνηση», αφού πρέπει πρώτα να εξεύρουν πόρους για να καλύψουν τους μισθούς του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

    Ο Ογούζ ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία δεν τους έχει αποστείλει εδώ και δύο μήνες χρήματα για να καλύψουν τα έξοδα στον τομέα της «άμυνας». Υποστήριξε ότι η Τουρκία γνωρίζει την κατάσταση και πρόσθεσε ότι όπως ήταν πάντοτε δίπλα τους, θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους και τώρα.

    (ΑΚ)

    [09] Συνεχίζονται οι συζητήσεις στην αρμόδια «επιτροπή» για τους «προϋπολογισμούς»

    Η Vatan (18. 11.21) γράφει ότι συνεχίστηκαν και χθες οι συζητήσεις για τον «προϋπολογισμό για το 2022», στην «επιτροπή οικονομικών, δημοσιονομικών, προϋπολογισμού και προγραμματισμού» της «βουλής» στα κατεχόμενα.

    Κατά τη χθεσινή συνεδρία της «επιτροπής», η λεγόμενη κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε με πλειοψηφία τον «προϋπολογισμό» της «γενικής διεύθυνσης της αστυνομίας» ύψους 630 εκατομμυρίων 384 χιλιάδων 900 ΤΛ, της «διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας» ύψους 890 εκατομμυρίων 500 χιλιάδων ΤΛ, της «διεύθυνσης πολιτικής άμυνας» ύψους 49 εκατομμυρίων 500 ΤΛ, του «υπουργείου εσωτερικών» ύψους 546 εκατομμυρίων 713 χιλιάδων ΤΛ, του «υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» ύψους 492 εκατομμυρίων 252 χιλιάδων 900 ΤΛ και του «υπουργείου γεωργίας και φυσικών πόρων» ύψους 450 εκατομμυρίων 37 χιλιάδων 800 ΤΛ.

    Οι συζητήσεις για τους «προϋπολογισμούς» θα συνεχιστούν και σήμερα στη λεγόμενη επιτροπή.

    (ΑΚ)

    [10] Έρευνα Detay: H οικονομία και η υγεία τα πιο σοβαρά προβλήματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα

    Η Detay (18.11.21) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Υπάρχει σοβαρή φτωχοποίηση. Η οικονομία το μεγαλύτερο πρόβλημα», αναφέρεται στο τρίτο μέρος των αποτελεσμάτων δημοσκόπηση που διενήργησε τον Οκτώβριο του 2021 και στην οποία καταγράφονται απόψεις για το ποια είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα που χρίζουν άμεσης επίλυσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 6 «επαρχίες» στα κατεχόμενα, με δείγμα 1,161 ατόμων με τη μέθοδο των κατ’ ιδίαν συνεντεύξεων.

    Στην ερώτηση «Σύμφωνα με την άποψη σας, ποια ζητήματα πρέπει να συζητηθούν άμεσα;», το 32,90% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησαν την οικονομία, το 17,20% την υγεία, το 7,70% την εκπαίδευση, το 3,40% την ανεργία, το 2.60% το Κυπριακό πρόβλημα, το 1.40% τη διαφάνεια στην πολιτική, το 3,20% απάντησε ότι δεν έχει καμιά προσδοκία, το 14,10% έδωσε άλλη απάντηση και ένα ποσοστό της τάξεως του 18,50% δεν εξέφρασε άποψη.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεωρούν την οικονομία και τα θέματα υγείας ως τα πιο σοβαρά προβλήματα που πρέπει να τύχουν άμεσου χειρισμού στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Επιπλέον, η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι προσδοκίες τους Τουρκοκυπριακού «λαού» όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα σημειώνει ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα τους είναι η άθλια οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία και εξαιτίας της κατάφορης πτώσης της αξίας της Τουρκικής λίρας έναντι του ξένου συναλλάγματος.

    Επιπλέον, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα υπογραμμίζουν ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση φτωχοποίησης. Το 29,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι έχει εισόδημα κάτω από 5,000 ΤΛ, το 29,1% δήλωσε ότι λαμβάνει εισόδημα από 5,0001-10,000ΤΛ και το 10,6% ανέφερε ότι λαμβάνει εισόδημα που κυμαίνεται από 10,001-15,000 ΤΛ.

    Στην ερώτηση «Αν γίνονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή θα πηγαίνατε στην κάλπη για να ψηφίσετε;», το 67% απάντησε ότι θα πήγαινε, το 20,84% ότι δεν θα πήγαινε, το 7,01% απάντησε ότι δεν έχει αποφασίσει και το 5,14% δεν έδωσε οποιαδήποτε απάντηση.

    (ΑΚ)

    [11] Νέο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε χθες στα κατεχόμενα-Ανακοινώθηκαν 306 περιστατικά

    Η Vatan (18. 11.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 18,222 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 306 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τo 1 είναι άτομα που έφθασεe στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα 256 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 49 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 107, Κερύνεια 57, Αμμόχωστος 78, Μόρφου 1, Τρίκωμο 11 και Λεύκα 2.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 167 άτομα.

    Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον Covid-19 παραμένει στους 93.

    Μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,836,242 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 25,256 κρούσματα Covid-19, ενώ 23,168 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,997 ασθενών, 74 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,909 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 14 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Χθες εμβολιάστηκαν συνολικά 2,624 άτομα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τέταρτο πλοίο σεισμικών ερευνών εντάχθηκε στον στόλο της Τουρκίας

    Η Yeni ?afak (18.11.21) γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε την αγορά του πλοίου γεωτρήσεων West Cobalt, μετά τη συμφωνία της Τουρκική Ανώνυμης Εταιρείας Πετρέλαιου (ΤΡΑΟ) με την εταιρεία Daewoo.

    Μετά την αγορά αυτή, η Τουρκία διαθέτει πλέον και τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων, μετά το Fatih, το Yavuz και το Kanuni.

    Ο Ντονμέζ ανάρτησε φωτογραφία με τα δεδομένα του πλοίου στην οποία αναφέρεται ότι έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, ζυγίζει 68,000 τόνους και έχει μέγιστο βάθος γεώτρησης που φτάνει μέχρι τα 12,200 μέτρα.

    Το πλοίο, που διαθέτει προηγμένη τεχνολογία 7ης γενιάς έχει μέγιστο βάθος λειτουργίας 3,600 μέτρα, ύψος πύργου 104 μέτρα και χωρητικότητα πληρώματος 200 ατόμων.

    (ΚΣ)

    [02] Ισπανός Πρωθυπουργός: Θέλουμε η Τουρκία να γίνει μέρος της ΕΕ

    Το Ankara Anatolia (18.11.21) γράφει ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας έχουν φτάσει σε εξαιρετικό επίπεδο και τόνισε ότι θέλουν η Τουρκία να είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    Ο Ισπανός Πρωθυπουργός που μετέβηκε στην Τουρκία για να συμμετάσχει στην 7η Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας, έκανε αυτές τις δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Συγκρότημα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Δηλώνοντας ότι ως Ισπανία, υποστηρίζουν την προοπτική της Τουρκίας για την ΕΕ, ο Σάντσεθ είπε: «Θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία δεν είναι απλώς γείτονας, είναι κοινός σύμμαχος της ΕΕ». Πρόσθεσε επίσης ότι θέλουν να συνεχιστεί η θετική ατζέντα που προβλέπει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ισπανίας είναι «πολύ θετικές», ο Σάντζεθ είπε ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά. «Αυξήσαμε πολύ τις επενδύσεις. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότερες από 600 ισπανικές εταιρείες στην Τουρκία τώρα», είπε.

    Το Ankara Anatolia (18.11.21) μετέδωσε ότι από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως «οι δηλώσεις της ισπανικής τράπεζας BBVA είναι η πιο συγκεκριμένη ένδειξη της εμπιστοσύνης προς την Τουρκία».

    Υπενθυμίζοντας ότι πραγματοποιούν τις διακυβερνητικές συναντήσεις κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας από το 2019, ο Ερντογάν είπε ότι αυτή είναι η πλατφόρμα υψηλότερου επιπέδου όπου συζητούνται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού, ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών έχει ήδη προσεγγίσει τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.

    Τονίζοντας ότι η Τουρκία και η Ισπανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στρατηγικά τοποθετημένοι στα ανατολικά και δυτικά άκρα της Ευρώπης που εγγυούνται την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία, ο Ερντογάν είπε: «Η Ισπανία δείχνει πώς πρέπει να είναι η αλληλεγγύη της συμμαχίας με τα Patriot Systems που αναπτύσσονται στην Τουρκία από το 2015». Είπε ακόμα πως εκτελούν πολλά κοινά έργα με την Ισπανία, ειδικά στην αμυντική βιομηχανία.

    Δηλώνοντας ότι αξιολόγησαν επίσης τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσες, ο Ερντογάν είπε: «Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω ξανά για τη στήριξη που έδωσε σήμερα η Ισπανία στην ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ένωση».

    Τέλος, όπως μεταδίδει το Ankara Anatolia (18.11.21) δημοσιεύτηκε κοινή δήλωση για την 7η Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας, όπου αναφέρεται ότι συνεχίζεται η αποφασιστικότητα για διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» αναφέρει επίσης πως υπογράφηκαν 6 συμφωνίες με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής, που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, στην ενίσχυση των σχέσεων στο εμπόριο, στην εκπαίδευση και στον έλεγχο για το κλίμα.

    Υπό το πρίσμα αυτού του πλαισίου, η δήλωση τονίζει ότι τα μέρη όρισαν τις σχέσεις τους ως «Ολοκληρωμένη Εταιρική Σχέση», η οποία αποκαλύπτει τη ζωτικότητα, το εύρος και την ένταση των διμερών επαφών τους.

    «Τα μέρη επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τακτικά τον διάλογο στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων προκειμένου να προσδιορίσουν νέες προσεγγίσεις. Υπογράμμισαν τη σημασία της αποτελεσματικής χρήσης των υφιστάμενων μηχανισμών και της συνέχισης των μελετών για την ανάπτυξη νέων τομέων συνεργασίας», αναφέρει το ΑΑ.

    (ΚΣ)

    [03] Έφτασε στη Τουρκική Βουλή ο φάκελος για εξέταση της άρσης της ασυλίας 5 βουλευτών του CHP και του HDP

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (18.11.21) γράφει ότι υποβλήθηκαν στην Προεδρία της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας 5 εκθέσεις σχετικά με την άρση της ασυλίας 2 βουλευτών από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και 3 από το φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Οι εκθέσεις παραπέμφθηκαν στη Μικτή Επιτροπή Δικαιοσύνης-Συνταγματικής Συνέλευσης.

    Η υπόθεση αφορά τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP Οζγκιούρ Οζέλ, και τον βουλευτή του Κόμματος Αϊκούτ Ερντογντού και τους βουλευτές Κεμάλ Πεκόζ, Φατμά Κουρτουλάν και Περό Ντουντάρ του HDP.

    (ΚΣ)

    [04] Βουλευτής του CHP αποκάλεσε τον Ερντογάν «δικτάτορα»

    Η Yeni ?afak (18.11.21) γράφει ότι ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αποκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν δικτάτορα.

    Ο βουλευτής του CHP σχολίαζε δηλώσεις του Ερντογάν για αναθεώρησής του συντάγματος και δήλωσε πως στο κόμμα του δεν θα εργαστούν για ένα νέο σύνταγμα.

    «Για συνταγματική αναθεώρηση χωρίς δημοψήφισμα χρειάζονται 400 βουλευτές, για συνταγματική τροποποίηση με δημοψήφισμα χρειάζονται 360 βουλευτές. [?] Δεν καθόμαστε με δικτάτορες να διαπραγματευτούμε, αφαιρέστε μας από την εξίσωση», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 23,867 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (18.11.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 23,867 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 358,784 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 229 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 28,543.

    Σημειώνεται ότι το 90,12% % του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 80,30% % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 118,883,070 εμβολιασμοί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 18 November 2021 - 12:19:25 UTC