Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-02-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 29/2022 11.02.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αδύνατον να γίνει αποδεχτή η πρόταση για το Βαρώσι, λέει ο Ερτούγ
  • [02] CTP: Να διεξαχθούν διαβουλεύσεις σε ΗΕ και ΕΕ για ΜΟΕ ? Η ομοσπονδία είναι η λύση
  • [03] KTAMS: Να συζητηθεί σοβαρά η πρόταση Βαρώσι έναντι Τύμπου
  • [04] Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσει την υφαλοκρηπίδα της η Τουρκία
  • [05] Ευχαριστίες Τατάρ προς Γιλντιρίμ για τις δηλώσεις του για την Κύπρο
  • [06] Πλήθος κόσμου και πολιτικά πρόσωπα παρέστησαν στην κηδεία του Φάλιαλι
  • [07] «Βουλευτής» CTP ζητά εξηγήσεις από «αστυνομία» για πλάνα της δολοφονίας
  • [08] Συνάντηση Σαβασάν με τον Τούρκο Υπουργό Τουρισμού
  • [09] Στα 436 τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η Τουρκική συμμορία Σοϊλεμεζλέρ πίσω από την δολοφονία Φαλιαλί
  • [02] Ισχυρισμοί για πληροφορίες Φαλιαλί που άγγιζαν μέλη του AKP
  • [03] Απολογήθηκε η Τουρκάλα δημοσιογράφος για τις αναφορές της στην ΤΜΤ
  • [04] Συνάντηση Ερντογάν με τους Γέροντες των Τουρκικών Κρατών
  • [05] Στις 98,602 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αδύνατον να γίνει αποδεχτή η πρόταση για το Βαρώσι, λέει ο Ερτούγ

    Η K?br?s (11.02.22) γράφει ότι ως «άσκηση προπαγάνδας που πόρρω απέχει από την σοβαρότητα» χαρακτήρισε ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με επιστολή στον Ερσίν Τατάρ και περιστρέφονται γύρω από τον άξονα παράδοσης της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού στον «νότο», κατά την έκφρασή του, με αντάλλαγμα να περάσει υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών το «αεροδρόμιο» Ερζιάν στην Τύμπου.

    Σε δήλωση χθες, ο Ερτούγ υποστήριξε ότι με αυτή την «λεγόμενη πρόταση», κατά την έκφρασή του, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά το «αεροδρόμιο» Ερζιάν και το λιμάνι Αμμοχώστου μέσω των Ηνωμένων Εθνών και το Βαρώσι μέσω της ΕΕ.

    Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι αύριο δεν θα κλείσουν ξανά το «αεροδρόμιο» στην Τύμπου και το λιμάνι Αμμοχώστου, κάτι το οποίο δεν πρέπει να παραβλέπεται, όπως ανέφερε.

    Σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λάβουν σοβαρά υπόψη «εντελώς τεχνητές προσεγγίσεις που επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις», ο Ερτούγ υποστήριξε ότι όσο και αν επιμένουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Κασουλίδης, η εν λόγω πρόταση «είναι μια άσκηση προπαγάνδας που πόρρω απέχει από την σοβαρότητα».

    Ανέφερε ότι το θέμα αυτό δεν είναι νέο και ότι αυτά που σήμερα ονομάζονται ΜΟΕ είχαν έρθει για πρώτη φορά στην ημερήσια διάταξη το 1981 στο πλαίσιο μιας προσέγγισης που ήταν γνωστή ως «Μέτρα Καλής Θέλησης» και πρόσθεσε ότι ούτε και ο ίδιος θυμάται πόσες φορές τέθηκαν στο τραπέζι.

    Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που πάντοτε απέρριπτε την πρόταση «Ερτζιάν έναντι Βαρωσιού».

    (Ι/Τσ.)

    [02] CTP: Να διεξαχθούν διαβουλεύσεις σε ΗΕ και ΕΕ για ΜΟΕ ? Η ομοσπονδία είναι η λύση

    Η Yeni D?zen (11.02.22) γράφει ότι διεξαγωγή διπλωματικών διαβουλεύσεων ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ζήτησε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), το οποίο επανέλαβε την θέση ότι «το όνομα της λύσης στην Κύπρο είναι ομοσπονδία» και ότι «αυτό είναι το εφικτό και το πεδίο συναίνεσης».

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, το CTP σημειώνει ότι αντί να απορρίπτονται τα νέα ΜΟΕ που κατ’ ισχυρισμό περιλαμβάνουν και το περίκλειστο Βαρώσι, το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, το «αεροδρόμιο» στην Τύμπου και τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων, πρέπει να διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα και τους εταίρους.

    Υποστηρίζοντας ότι αναλογεί μεγάλη ευθύνη κυρίως στα ΗΕ και στην ΕΕ για να οικοδομήσουν αυτά τα μέτρα στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής λύσης και σε δικοινοτικό άξονα, το CTP επισημαίνει ότι τα ΜΟΕ που ήρθαν στην ημερήσια διάταξη μετά την άτυπη πενταμερή που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2021 και κατ’ ισχυρισμό περιλαμβάνουν το περίκλειστο Βαρώσι, το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, το «αεροδρόμιο» στην Τύμπου και τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων είναι πολύ σημαντικά τόσο για δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στις κοινότητες και επίτευξης της ενοποίησής τους, όσο και για την οικονομική ανάπτυξη της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου και την υπερπήδηση της αστάθειας την οποία προκαλεί και στις δύο πλευρές το υφιστάμενο στάτους κβο.

    «Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τις διεθνείς δυνάμεις και κυρίως με τα ΗΕ και την ΕΕ με στόχο να προσφέρουν απόλυτο κέρδος αυτά τα μέτρα», προσθέτει.

    Χαρακτηρίζοντας τα ΜΟΕ ως σημαντικό μοχλό στην διαδικασία επίτευξης της ειρήνης στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τις παραμέτρους των ΗΕ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το CTP αναφέρει ότι τα ΜΟΕ έχουν στόχο την αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, την συνεργασία και την βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής και δεν αντικαθιστούν την συνολική λύση.

    «Τα ΜΟΕ είναι μέτρα που στοχεύουν στην ελάφρυνση των περιορισμών που πηγάζουν από το πολιτικό πρόβλημα και έτσι στην προσέγγιση των κοινοτήτων», επισημαίνει και υπενθυμίζει μέτρα όπως τα σημεία διέλευσης, ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, η συνεργασία στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και η μόνιμη διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου.

    Τέλος, το CTP εκφράζει την πεποίθηση ότι είναι ζωντανή η βούληση που εξέφρασαν το 2004 στο δημοψήφισμα οι Τουρκοκύπριοι υπέρ της λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας και ότι αυτή η βούληση έχει την δύναμη να τους μεταφέρει στο μέλλον.

    (Ι/Τσ.)

    [03] KTAMS: Να συζητηθεί σοβαρά η πρόταση Βαρώσι έναντι Τύμπου

    Η Avrupa (11.02.22) γράφει ότι ο πρόεδρος της συντεχνίας των λεγόμενων δημοσίων υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκινχάν δήλωσε ότι πρέπει να συζητηθεί με σοβαρότητα η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για άνοιγμα του «αεροδρομίου» Ερτζιάν στην Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου για διεθνή δρομολόγια έναντι του ανοίγματος του Βαρωσιού για τους νόμιμους ιδιοκτήτες του υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Μπενγκινχάν αναφέρει ότι είναι μια στάση που πόρρω απέχει από την ειλικρίνεια και θα αποδυναμώσει την τουρκική πλευρά η χωρίς αξιολόγηση απόρριψη αυτής της πρότασης, η οποία είναι ένα σημαντικό βήμα για να σπάσουν τα «εμπάργκο» που η τουρκοκυπριακή κοινότητα παραπονιέται ότι την συνθλίβουν εδώ και χρόνια.

    Σημειώνοντας ότι η οικονομική κατάσταση βαίνει καθημερινά προς το χειρότερο, ο Μπενγκινχάν υποστηρίζει:

    «Η μόνη διέξοδος για τους Τουρκοκύπριους, που χάνουν την ικανότητα να αυτοδιοικούνται πολιτικά με ένα οικοδόμημα που εξαρτάται από το εξωτερικό, είναι να συμπεριληφθούν στο διεθνές δίκαιο με μιαν αμοιβαία αποδεχτή λύση κάτω από την στέγη της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Τα γεγονότα που βιώνονται τις τελευταίες μέρες στην χώρα μας κατέδειξαν αυτή την πραγματικότητα για ακόμα μια φορά».

    Ο Μπενγκινχάν κατέληξε απευθύνοντας έκκληση προς τους «αρμόδιους» να συμπεριφερθούν υπεύθυνα για να υλοποιηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα συμβάλουν θετικά στην εξεύρεση λύσης και ταυτόχρονα είναι σημαντικά από οικονομικής άποψης για τους Τουρκοκύπριους.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσει την υφαλοκρηπίδα της η Τουρκία

    Η G?ne? (11.02.22) γράφει ότι τον ισχυρισμό πως οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία που διεξήχθησαν επί 54 χρόνια στην Κύπρο δεν κατέληξαν σε επιτυχία λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούοσογλου μιλώντας χθες στην ειδησεογραφική εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT Haber.

    «Να αλλάξουν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για την Κύπρο»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), ο Τσαβούσιγλου υποστήριξε ότι στο Κραν Μοντάνα η Τουρκία κατέβαλε ειλικρινή προσπάθεια για λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και είχε πει ότι ήταν η τελευταία προσπάθεια για ομοσπονδία, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά υπαναχώρησε από τις συμφωνίες που έγιναν κατά την περίοδο του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

    «Στο τέλος ακόμα και αν διαπραγματευτούμε άλλα 100 χρόνια για ομοσπονδία δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά. Πλέον πρέπει να εισέλθουμε σε μιαν διαπραγμάτευση με την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων που δόθηκαν στο σύνταγμα του 1960», ισχυρίστηκε.

    Σημειώνοντας ότι τόσο η Τουρκία όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ εξέφρασαν αυτή την στάση στην άτυπη πενταμερή στην Γενεύη και συνεχίζουν να την εκφράζουν σε όλο τον κόσμο, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν έφεραν οποιοδήποτε αποτέλεσμα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και ότι αυτά τα ψηφίσματα θα μπορούσαν πολύ απλά να αλλάξουν σε περίπτωση που επιθυμούν λύση και οι δύο πλευρές.

    «Αποτρέψαμε εννέα παραβιάσεις της υφαλοκρηπίδας μας»

    Σχολιάζοντας την στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε:

    «Εμείς καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας. Τα καταγράψαμε στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν τίθεται θέμα να προβούμε σε υποχωρήσεις από εδώ. Ξέρετε ότι στο πλαίσιο αυτών των συνόρων υπογράψαμε και συμφωνία ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας. Την στείλαμε και αυτήν στα Ηνωμένα Έθνη».

    Ισχυριζόμενος ότι μέσα στον τελευταίο ένα χρόνο η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα θέλησαν να προβούν σε παραβιάσεις της υφαλοκρηπίδας Τουρκίας εννέα φορές με πλοία υπό σημαία τρίτων χωρών, ο Τσαβούσογλου ανέφερε:

    «Εμείς εμποδίσαμε μερικά από αυτά με διπλωματικά μέσα. Κάναμε τις διπλωματικές μας ενέργειες με εκείνες τις τρίτες χώρες. Και για μερικά φυσικά οι Ναυτικές Δυνάμεις μας λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα επί του πεδίου. Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις εδώ με τα πλοία μας, δεν αφήσαμε τα πλοία (τρίτων χωρών) να εισέλθουν σε αυτή την περιοχή μας, στην υφαλοκρηπίδα μας και στον νότο και στη δύση. Είναι ξεκάθαρη η αποφασιστικότητά μας και από εδώ και μπρος. Εδώ γίνεται μόνο αν συνεργαστείτε με την Τουρκία. Επιστημονικές έρευνες; Θα πάρετε άδεια από εμάς. Είναι σημαντικό το ότι τον τελευταίο καιρό οι χώρες άρχισαν να παίρνουν απευθείας από εμάς [άδεια]. Διότι αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Είναι σημαντικό από αυτή την άποψη».

    Προειδοποιώντας ότι οι χώρες στις οποίες ανήκουν τα πλοία που η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά στέλνουν για να παραβιάσουν την κατ’ ισχυρισμό υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας δεν πρέπει να γίνονται όργανα σε αυτή την παραβίαση, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την υφαλοκρηπίδα της.

    Αναφερόμενος στον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου σε τρία ζητήματα, θέτοντας επιφυλάξεις. Είπε ότι αυτά τα ζητήματα είναι το καθεστώς του αφοπλισμού των νησιών, ο εναέριος χώρος και οι ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας, δηλαδή όλα τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες με την Τουρκία.

    Ισχυριζόμενος ότι σε όλα αυτά τα θέματα είναι η Ελλάδα ένοχη και οι απαιτήσεις της είναι άδικες και μαξιμαλιστικές, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι αυτό συμπεριλαμβάνεται στις εκθέσεις πολλών χωρών ή διεθνών οργανισμών.

    Αναφερόμενος στη στάση των ομόλογών του από τις δυτικές χώρες στο θέμα της απώθησης μεταναστών εκ μέρους της Ελλάδας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι πίσω από κλειστές πόρτες εκφράζουν θλίψη, όμως βρίσκουν δικαιολογίες ακόμα και οι χώρες που προσπαθούν να είναι ευαίσθητες στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Το γνωρίζουν αυτό, όμως υπάρχει η αντίληψη ότι ‘όσα συμβαίνουν εντός της ΕΕ μένουν εντός της ΕΕ’. Και στην Ελλάδα υπάρχει μια συσκότιση. Μάλιστα, κατηγορούν ως πράκτορες των Τούρκων όσους θέτουν το θέμα στην ημερήσια διάταξη».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ευχαριστίες Τατάρ προς Γιλντιρίμ για τις δηλώσεις του για την Κύπρο

    Η Yeni Bak?? (11.02.22) γράφει ότι η «προεδρία» στα κατεχόμενα αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Οργάνωσης των Γερόντων των Τουρκικών Κρατών, Μπιναλί Γιλντιρίμ για τις δηλώσεις που έκανε σε σχέση με το Κυπριακό στα πλαίσια της συνόδου της Οργάνωσης που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και για τις δηλώσεις του όσον αφορά στον «αγώνα της ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «προεδρίας», στην σύνοδο της Οργάνωσης των Γερόντων των Τουρκικών Κρατών, παρέστησαν ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης του Τουρκικών Κρατών, Baghdad Amreyev, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Οργάνωσης των Γερόντων των Τουρκικών Κρατών από το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, την Κιργισία και το Ουζμπεκιστάν.

    Η ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει επίσης ότι σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο Γιλντιρίμ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου ενώ έκανε αναφορά και στο ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν σε «απομόνωση» για χρόνια.

    Η ανακοίνωση προσθέτει επίσης ότι ο Γιλντιρίμ δήλωσε και τα εξής:

    «Δυστυχώς, τα νόμιμα δικαιώματα της ΤΔΒΚ τυγχάνουν σφετερισμού, δεν αναγνωρίζονται. Εδώ και χρόνια, η ΤΔΒΚ βρίσκεται σε ένα συνεχή αγώνα, ώμο με ώμο με την Τουρκία για να σταματήσει αυτή η αδικία. Δοκιμάστηκαν όλοι οι τρόποι αλλά δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Ο μόνος τρόπος που έμεινε είναι η εγκαθίδρυση δύο κρατών στη βάση της ίσης κυριαρχίας. Η βόρεια Κύπρος, μετά από όλες αυτές τις εμπειρίες, βρίσκεται τώρα σε αυτό το σημείο. Καμιά πρόταση πέραν από αυτήν δεν θα μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη και την γαλήνη στην βόρεια Κύπρο. Προς το σκοπό αυτό, καταβάλλουμε προσπάθειες για τη συμπερίληψη της βόρειας Κύπρου στις δραστηριότητες της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών. Με αυτό τον τρόπο, θα συνεχίσει να παραμένει ζωντανή η επικοινωνία μεταξύ της ΤΔΒΚ και της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών. Επίσης, αντιπροσωπείες από τη ΤΔΒΚ προσκαλούνται σε διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στους νέους, στον αθλητισμό, στη διασπορά και στα ΜΜΕ».

    (ΑΚ)

    [06] Πλήθος κόσμου και πολιτικά πρόσωπα παρέστησαν στην κηδεία του Φάλιαλι

    Η Halk?n Sesi (11.02.22) γράφει ότι στην παρουσία του λεγόμενου πρωθυπουργού Φαϊζ Σουτζιούογλου, του «προσωρινού προέδρου της βουλής»» Ουνάλ Ουστέλ, σύσσωμου του «υπουργικού συμβουλίου», «δημάρχων», «βουλευτών», άλλων Τουρκοκύπριων πολιτικών και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες η κηδεία του επιχειρηματία Χαλίλ Φάλιαλι, που δολοφονήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου στα κατεχόμενα.

    Η κηδεία έγινε στο κατεχόμενο χωριό Κώμα του Γιαλού υπό τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο φέρετρο του τοποθετήθηκε η σημαία του ψευδοκράτους και της Τουρκίας καθώς και η σημασία της τουρκοκυπριακής ομάδας ποδοσφαίρου της Αμμοχώστου, της οποίας διατέλεσε πρόεδρος στο παρελθόν ο Φάλιαλι.

    Η σωρός του Μουράτ Ντεμίρτας, οδηγού του Φάλιαλι, μεταφέρθηκε για ταφή στην Τουρκία, σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΑΚ)

    [07] «Βουλευτής» CTP ζητά εξηγήσεις από «αστυνομία» για πλάνα της δολοφονίας

    Η Yeni Baki? (11.02.22) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της γράφει ότι ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ντεβρίμ Μπαρτσίν, αναφερόμενος στη δολοφονία του επιχειρηματία Χαλίλ Φάλιαλι, κάλεσε την ηγεσία της «αστυνομίας» στα κατεχόμενα να δώσει εξηγήσεις όσον αφορά στη δημοσιοποίηση σε τουρκικά ΜΜΕ πλάνων τα οποία καταγραφήκαν από τις κάμερες του ενοποιημένου με την Τουρκία ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης στα κατεχόμενα αμέσως μετά τη δολοφονία.

    Ο Μπαρτσίν είπε ότι η «αστυνομία» πρέπει να ενημερώσει άμεσα την κοινότητα για το κατά πόσο έχει στην κατοχή της τα πλάνα αυτά από τις κάμερες, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τη «νομοθεσία» που διέπει τη χρήση των καμερών παρακολούθησης αρμόδιο για να έχει πρόσβαση στα «συστήματα ασφαλείας των πόλεων» είναι το «προσωπικό της αστυνομίας».

    «Το γεγονός ότι αυτά τα πλάνα έχουν διαρρεύσει με κάποιο τρόπο στο εξωτερικό, αποτελεί αδυναμία της ίδιας της αστυνομίας να παρέχει ασφάλεια και ένδειξη ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η σωματική μας ασφάλεια και η ασφάλεια της κοινότητας μας», δήλωσε ο Μπαρτσίν.

    (ΑΚ)

    [08] Συνάντηση Σαβασάν με τον Τούρκο Υπουργό Τουρισμού

    Η Halk?n Sesi (11.02.22) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και «πρόεδρος» του «συμβουλίου τουρισμού υγείας», Αχμέτ Σαβασάν, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στην 25η «τουριστική και ταξιδιωτική έκθεση Ανατολική Μεσόγειος», συναντήθηκε, στο περιθώριο της έκθεσης, με τον Τούρκο Υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού, Νουρί Ερσόϊ.

    Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι εργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν από κοινού με την Τουρκία για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού της «ΤΔΒΚ» κατά την προσεχή περίοδο.

    Ο Σαβασάν ενημέρωσε τον Ερσόϊ ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της νέας «κυβέρνησης» που θα συσταθεί θα είναι και ο τουρισμός. Υπογράμμισε επίσης ότι βασικός στόχος της νέας «κυβέρνησης» θα είναι να επέλθει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη «χώρα», καθώς και η δημιουργία βασισμένων στην ειλικρίνεια αποτελεσματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ».

    Ο Σαβασάν υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να γίνουν και σημαντικά βήματα στον τουρισμό προκειμένου να αναζωογονηθεί εκ νέου η «οικονομία» και να καταστεί βιώσιμη και υπογράμμισε ότι γνωρίζουν ότι η στήριξη της Τουρκίας είναι δεδομένη.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ερσόϊ είπε ότι «το άνοιγμα του νέου αερολιμένα στη βόρεια Κύπρο θα συμβάλει τόσο στο θέμα του τουρισμού και των πτήσεων όσο και σε επενδύσεις». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, όπως σε όλους τους άλλους τομείς, έτσι και στον τομέα του «τουρισμού» θα συνεχίσει να συμβάλει στην ανάπτυξη της κατεχόμενης Κύπρου.

    (ΑΚ)

    [09] Στα 436 τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Ο Bayrak (11.02.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 12,417 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 436 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκαν θάνατοι με τελική αιτία την Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 183.

    Τα περιστατικά βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 155, Κερύνεια 84, Αμμόχωστος 138, Μόρφου 19, Τρίκωμο 29 και Λεύκα 11.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 644 άτομα.

    Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5.527.602 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 60,282 κρούσματα Covid-19, ενώ 55,025 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 4,468 ασθενών, 74 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 4,389 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 5 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 10 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 1,159 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η Τουρκική συμμορία Σοϊλεμεζλέρ πίσω από την δολοφονία Φαλιαλί

    Η Yeni ?afak (11.02.22) γράφει ότι η τουρκική συμμορία Σοϊλεμεζλέρ φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του Τουρκοκύπριου «βαρόνου της νύχτας» Χαλίλ Φαλιαλί.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δράστες διέφυγαν στην Τουρκία με ταχύπλοο σκάφος μετά τη δολοφονία και πήγαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο αρχηγός της συμμορίας Μουσταφά Σοϊλεμεζ και δύο από τους άντρες του συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης και αναμένεται να σταλούν σύντομα στα κατεχόμενα, μετά από αίτημα της λεγόμενης αστυνομίας.

    Η ένστολη συμμορία

    Η εφημερίδα γράφει ότι η συμμορία, που ήταν από τις σκοτεινές φιγούρες της δεκαετίας του 1990 στην Τουρκία, ήρθε στο προσκήνιο με τις συγκρούσεις που είχε με την οικογένεια Μπουτζάκ. Ονομάζεται και «ένστολη συμμορία», καθώς στα μέλη της συμπεριλαμβάνονται στρατιώτες, αστυνομικοί, δικηγόροι και γιατροί. Το όνομα της συμμορίας ακούστηκε για πρώτη φορά το 1994, όταν ένοπλη σύγκρουση ξέσπασε σε ένα μπαρ μεταξύ των μελών της συμμορίας και του πρώην βουλευτή Σεντάτ Μπουτζάκ. Ο Μεχμέτ Σενά Σοϊλεμεζ, ο αρχηγός της συμμορίας εκείνη την εποχή, τραυματίστηκε, ενώ πέθαναν συνεργάτες του βουλευτή, γεγονός που οδήγησε στην έναρξη βεντέτας ανάμεσα στις 2 πλευρές.

    Εμπλοκή με το Σουσουρλούκ

    Η συμμορία, τα ονόματα της οποίας αναφέρθηκαν επίσης στη δολοφονία των επιχειρηματιών Κουτρεττίν Αλτάι, Ιρφάν Αλτάι και Αλί Ατσίκγκιοζ, εμπλέκεται επίσης στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ. Μέλη της συμμορίας, που φυλακίστηκαν κατά καιρούς, αναφέρθηκαν επίσης για παράνομες δραστηριότητες στο Ιράκ και στο Αζερμπαϊτζάν.

    Η οικογένεια Μπουτζάκ, που είναι εχθρός των Σοϊλεμεζλέρ, είχε καλές σχέσεις με τον δολοφονηθέντα. Ο Φατίζ Μπουτζάκ, σε ανάρτησή του μετά την δολοφονία του Τουρκοκύπριου «βαρόνου της νύχτας», στην οποία περιλαμβάνονταν και φωτογραφίες του Φαλιαλί, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως «έχασε ένα φίλο».

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η Cumhuriyet (11.02.22) γράφει ότι οι «αδελφοί Σοϊλεμεζλέρ», τα ονόματα των οποίων περιλαμβανόταν επίσης στην έκθεση Σουσουρλούκ, φαίνεται να εμπλέκονται στην δολοφονία, αφού, όπως σημειώνει η εφημερίδα, διαπιστώθηκε ότι ο αρχηγός της συμμορίας, Μουσταφά Σοϊλεμεζ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Φαλιαλί λίγο πριν από τη δολοφονία του τελευταίου, γεγονός που οδήγησε στην σύλληψη του.

    (ΚΣ)

    [02] Ισχυρισμοί για πληροφορίες Φαλιαλί που άγγιζαν μέλη του AKP

    Η Bir G?n (11.02.22) γράφει ότι μεγάλη ανησυχία επικρατεί στα κατεχόμενα μετά την δολοφονία του Χαλίλ Φαλιαλί.

    «Σημειώνοντας ότι η πόρτα του νησιού άνοιξε σε οργανώσεις του οργανωμένου εγκλήματος, οι Κύπριοι δηλώνουν: ‘Ο λόγος που το νησί έχει γίνει έτσι είναι η τουρκική διοίκηση’», γράφει η εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί δηλώσεις της δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φεζιλέ Οσούμ, η οποία ανέφερε πως το άγχος και ο φόβος έχουν αυξηθεί στην κατεχόμενη Κύπρο μετά από αυτές τις εξελίξεις.

    «Ο κόσμος είχε πρόβλημα με την αστυνομία εδώ και καιρό. Εδώ και καιρό αμφισβητείται το αν η αστυνομία μπορεί να παρέχει ασφάλεια. Αυτό το γεγονός δεν ήταν έκπληξη. Φημολογείτο ότι ο Φαλιαλί θα έμενε για λίγο εκτός παιχνιδιού. Ο Φαλιαλί είναι ένα πρόσωπο του οποίου το όνομα αναφέρεται σε υποθέσεις της μαφίας. [?] Μήπως ο Φαλιαλί σκοτώθηκε επειδή ήξερε πάρα πολλά; Είχε πράγματι πληροφορίες που άγγιξαν μέλη του AKP και γραφειοκράτες στην Τουρκία; Υπάρχουν πολλά σενάρια που σχετίζονται με αυτό. Υπάρχει επίσης πολλή παραπληροφόρηση. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει δημοκρατική διαδικασία, οι πόρτες του νησιού άνοιξαν πλήρως στις οργανώσεις του οργανωμένου εγκλήματος. Υπήρχαν επίσης οι ισχυρισμοί που ανέφερε ο Πέκερ. Δεν έγιναν συγκεκριμένα βήματα. Ούτε έγιναν βήματα σχετικά με τη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί», είπε η δικηγόρος.

    Πρόσθεσε επίσης πως η λεγόμενη αστυνομία εξαρτάται από τον στρατό, αφού ο φορέας που διοικεί την «αστυνομία» είναι οι «Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», όπως αποκάλεσε τον τουρκικό κατοχικό στρατό. «Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι πολιτικοί μας έχουν πολύ περιορισμένες εξουσίες σε σχέση με την αστυνομία. Δεν υπάρχουν δημοκρατικοί δίαυλοι όπου μπορούμε να αμφισβητήσουμε την αδράνεια της αστυνομίας σε ποινικά θέματα», είπε.

    Ο Σενέρ Λεβέντ, εκδότης της εφημερίδας Avrupa, επέστησε την προσοχή στον Βεϊσέλ Σαχίν, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής επιχείρησης για στοιχήματα και του οποίου κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Σημειώνοντας ότι ο Φαλιαλί συνεργαζόταν με τον Σαχίν, ο Λεβέντ είπε πως η δουλειά του Φαλιαλί δεν ήταν παράνομη. «Εδώ, 5 άτομα έχουν νόμιμα δικαιώματα (στα εικονικά στοιχήματα). Ένας από αυτούς ήταν ο Φαλιαλί. Ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν που του έδωσε αυτή την άδεια», είπε.

    Περιγράφοντας τη γενική ατμόσφαιρα της κοινωνίας, ο Πρόεδρος του Κόμματος της Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζιάν είπε: «Οι άνθρωποι ρωτούν: ‘Τι συμβαίνει σε εμάς; Τι έχει γίνει με τη χώρα’; Γιατί συμβαίνει αυτό όταν αναλογεί σχεδόν 1 στρατιώτης, 1 αστυνομικός, 1 αξιωματούχος της MIT σε κάθε άνθρωπο στη χώρα;».

    Λέγοντας ότι η Κύπρος έχει μετατραπεί σε παράδεισο των καζίνο, ο Ιζτζιάν είπε: «Όπου υπάρχουν καζίνο υπάρχει κάνναβη, ηρωίνη, εμπορία ανθρώπων [?] Υπάρχουν υπόγειες δυνάμεις στην Τουρκία σε αυτή την επιχείρηση. Αυτό το γνωρίζει και η κοινωνία. Ξέρει επίσης ότι ο λόγος που το νησί έχει γίνει έτσι είναι η τουρκική διοίκηση. Η κυβέρνηση στην Τουρκία ανέστησε τρομοκρατικές οργανώσεις και παράνομες οργανώσεις τη δεκαετία του 1990. Ποιος σκότωσε τον Κουτλού Ανταλί στο παρελθόν; Δολοφονήθηκε ο Σιαφάκ Μαχμούτγιαζιτζιογλου, δικηγόρος του Αλααντίν Τσακιτζί,. Σκοτώθηκε στη Βουλγαρία ο Τανέρ Άι, ο οποίος φέρεται να είχε στενούς δεσμούς με τους Γερμανούς Οθωμανούς. Όλοι γνωρίζουν ότι αυτά τα θέματα δεν είναι θέματα μεταξύ των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είμαστε μια μικρή κοινωνία. Τέτοια πράγματα δεν συνέβησαν ποτέ στο παρελθόν. Μετατραπήκαμε από μια χώρα όπου οι άνθρωποι κοιμούνταν με τα παράθυρά τους ανοιχτά και χωρίς να διαπράττονται φόνοι, σε ένα σημείο όπου γίνονται δολοφονίες με όπλα Καλάσνικοφ».

    Δηλώνοντας ότι ο Φαλιαλί είχε υποβάλει «μήνυση» για αποζημίωση 2 εκατομμυρίων Τουρκικών Λιρών εναντίον του ίδιου και του κόμματός του και ότι η «εκδίκαση» αυτής της υπόθεσης αναμενόταν να ξεκινήσει, ο Τουρκοκύπριος πολιτικός πρόσθεσε τα εξής: «Ισχυρίστηκε ότι τον αποκαλούσαμε μαφία. Εμείς διατυπώσαμε τους ισχυρισμούς. Κοιτάξτε, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, ο πρόεδρος Ερσίν Τατάρ και οι υπουργοί είναι όλοι εμπλεκόμενοι. Ο Φαλιαλί ήταν ο μηχανισμός οικονομικής υποστήριξής τους. Έδινε κάθε είδους οικονομική ενίσχυση στο κόμμα τους. Ξαφνικά, αυτή η δομή αφαιρέθηκε. Είναι γεγονός ότι ο Φαλιαλί είχε δημιουργήσει ένα σοβαρό δίκτυο σε αυτή τη χώρα, δημιουργώντας μια εξαρτημένη σφαίρα επιρροής από τα αφεντικά των μέσων ενημέρωσης έως τους δημοσιογράφους και τα πολιτικά κόμματα. Αυτή η εξουσία αφαιρέθηκε από μεγαλύτερες εξουσίες. Αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται στην Τουρκία. Λυπούμαι εκ μέρους της χώρας μου, εκ μέρους της κοινωνίας. Η διέξοδος από αυτά τα πράγματα είναι η είσοδος στο διεθνές δίκαιο, η δημοκρατία και η ζωή σε ένα κοσμικό δημοκρατικό κράτος δικαίου».

    (ΚΣ)

    [03] Απολογήθηκε η Τουρκάλα δημοσιογράφος για τις αναφορές της στην ΤΜΤ

    Η Ak?am (11.02.22) γράφει ότι απολογήθηκε η δημοσιογράφος Αϊσενούρ Αρσλάν για τις δηλώσεις που έκανε σε σχέση με την ΤΜΤ.

    Η δημοσιογράφος, η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, «εργάζεται στο Halk TV που ανήκει στα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και δηλώνει οπαδός του Ατατούρκ», είχε χαρακτηρίσει την ΤΜΤ «παράνομη δολοφονική οργάνωση».

    Δεν υπήρξε επίσημη δήλωση από το CHP μέχρι τις βραδινές ώρες, γράφει η Ak?am ενώ η Αρσλάν ζήτησε συγγνώμη ώρες αργότερα, όταν οι αντιδράσεις «μεγάλωσαν σαν χιονοστιβάδα».

    Στην απολογία της είπε: «Οι φίλοι μου λένε ότι τα λόγια σου έτυχαν παρανόησης, όμως αν δεν μπορείς να τα εξηγήσεις, απολογήσου». Πρόσθεσε επίσης πως ζητά συγνώμη από όσους έθιξε, εκτός από αυτούς που χρησιμοποιούν τις δηλώσεις της για να φιμώσουν το Halk TV.

    Έρευνα της Τουρκικής Αρχής Ραδιοτηλεόρασης

    Εξάλλου η Yeni ?afak (11.02.22) γράφει ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασής της Τουρκίας (RT?K) ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα ενάντια στις δηλώσεις της δημοσιογράφου Αϊσενούρ Αρσλάν για την ΤΜΤ. Ο πρόεδρος του RT?K, Εμπουμπεκίτ Σαχίν σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις εν λόγω δηλώσεις ανέφερε: «Έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις δηλώσεις στο πρόγραμμα που παρουσίασε η Αρσλάν στο Halk TV που στρέφονται κατά της Τουρκικής Οργάνωσης Αντίστασης, η οποία αγωνίστηκε για την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των Τουρκοκυπρίων».

    Μήνυση τριών τουρκικών κομμάτων ενάντια στην δημοσιογράφο

    Τέλος η H?rriyet (11.02.22) γράφει ότι τρία τουρκικά κόμματα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ) υπέβαλαν χωριστές ποινικές μηνύσεις στην Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας σχετικά με τις δηλώσεις της δημοσιογράφου.

    Στην αναφορά του ΑΚΡ αναφέρεται ότι η ΤΜΤ, την οποία ανέφερε η Αρσλάν στην ομιλία της, «αποτελεί σύμβολο δίκαιης και νόμιμης αντίστασης και ιδρύθηκε με την υποστήριξη της Τουρκίας για τον αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού ενάντια στην ΕΟΚΑ, μια οργάνωση που σφάγιασε εκατοντάδες ανθρώπους».

    (ΚΣ)

    [04] Συνάντηση Ερντογάν με τους Γέροντες των Τουρκικών Κρατών

    Η Yeni ?afak (11.02.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αναρρώσει από τον covid-19, επανέρχεται σήμερα στα καθήκοντα του.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη του συνάντηση θα είναι σήμερα το απόγευμα με αντιπροσωπεία της Οργάνωσης των Γερόντων των Τουρκικών Κρατών, η οποία πραγματοποίησε σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη με εκπρόσωπους από 5 τουρκικά κράτη.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 98,602 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Αk?am (10.02.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 98,602 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 450,044 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 264 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 87,932.

    Σημειώνεται ότι 92.70% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,72% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 143,645,420 εμβολιασμοί.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 11 February 2022 - 16:23:45 UTC