Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-02-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 30/2022 12-14.02.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Το πνεύμα της ΕΟΚΑ και της ένωσης με την Ελλάδα ζει ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους»
  • [02] Επιδιώκει δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο, ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [03] Για εκμετάλλευση του θέματος των αγνοουμένων κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Τατάρ
  • [04] «Ώρα να ληφθεί σοβαρά η πρόταση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας για το Βαρώσι»
  • [05] Άλλο ένα δημοσίευμα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του ΕΒΚΑΦ για το Βαρώσι
  • [06] Νέες συλλήψεις στα κατεχόμενα για την δολοφονία Φάλιαλι-Βρήκαν Καλάσνικωφ
  • [07] Παράπονα Τατάρ σε δημοσιογράφο που μίλησε για τις σχέσεις το με τον Φάλιαλι
  • [08] Η Τουρκία δεν παραδίδει στα κατεχόμενα τους ύποπτους για την δολοφονία Φάλιαλι
  • [09] Επιστροφή 50 χιλιάδων μαθητών στα σχολεία δημοτικής και μέσης σήμερα
  • [10] Ακόμα ένας θάνατος και 339 κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία
  • [02] Αντιδρά το HDP για τη μη συμμετοχή του στην συνάντηση
  • [03] Επίσημη διήμερη επίσκεψη στα ΗΑΕ πραγματοποιεί σήμερα ο Έρντογαν
  • [04] Εξελίξεις για την δολοφονία Φάλιαλι
  • [05] Το ΥΠΕΞ προτρέπει τους Τούρκους πολίτες αποφεύγουν να ταξιδεύσουν στην Ουκρανία
  • [06] Δημοσκόπηση MetroPOLL: Πρώτη με 49,7% η Συμμαχία του Έθνους
  • [07] Στις 73,787 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Το πνεύμα της ΕΟΚΑ και της ένωσης με την Ελλάδα ζει ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους»

    Η G?ne? (14.02.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως το πνεύμα της ΕΟΚΑ και το όνειρο της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα πάντα ζούσε και θα συνεχίσει να ζει στο «ελληνοκυπριακό κομμάτι της Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Τατάρ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη στην τουρκική κρατική τηλεόραση ΤRT στην οποία σχολίασε, ανάμεσα σε άλλα, τις εικόνες των ιερέων που έκαναν βολή σε πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς.

    Υποστήριξε πως κατά την οθωμανική περίοδο δόθηκε ελευθερία στις εκκλησίες, οι οποίες άρχισαν να διαμορφώνουν την πολιτική της χώρας επειδή είναι οικονομικά ισχυρές και πρόσθεσε πως ο ηγέτης κατά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και πως όταν ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, «ήταν ο πρόεδρος τόσο του τουρκοκυπριακού λαού όσο και του ελληνικού λαού».

    «Πρόεδρος ενός μουσουλμανικού λαού γίνεται ιερέας. Υπάρχει ένα σφάλμα εδώ. Αφού υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί στην Κύπρο και υπάρχει σύμπραξη δύο διαφορετικών λαών στην ίδρυση της δημοκρατίας, γιατί ένας ιερέας γίνεται πρόεδρος αυτών των δύο λαών; Εδώ η εκκλησία πρωταγωνίστησε και στις δραστηριότητες της ΕΟΚΑ. Βοήθησε στην ίδρυση της ΕΟΚΑ, παρείχε πόρους, υποστήριξε τις επιθέσεις και τις γενοκτονίες κατά των Τουρκοκυπρίων και ανάγκασε τους Τουρκοκύπριους να μεταναστεύσουν. Η θρησκεία και ο ρατσισμός των Ελλήνων είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Η ίδια αντίληψη συνεχίζεται και σήμερα. Η Εκκλησία βλέπει την Κύπρο ως ελληνικό νησί», είπε.

    «Μια εταιρική σχέση στη βάση της ισότητας στην Κύπρο δεν υιοθετήθηκε ποτέ από την ελληνοκυπριακή πλευρά», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες εξακολουθούν να λένε ανοιχτά σε εθνικές τελετές, ακόμα και σε αυτήν την εποχή, ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και ότι πρέπει να ενωθεί με την Ελλάδα.

    Είπε επίσης πως η «μητέρα πατρίδα Τουρκία» ήταν πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και δεν τους άφησε ποτέ μόνους στον αγώνα για ύπαρξή τους στο νησί. «Οι ιεροί δεσμοί μεταξύ μας θα συνεχιστούν. [?] Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με την ίδια πίστη και αποφασιστικότητα», υποστήριξε και πρόσθεσε:

    «Το παιχνίδι που παίζεται είναι το εξής. Είναι η ίδρυση εταιρικής σχέσης σε ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο και η είσοδος και των δύο λαών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επομένως η εξόντωση των Τουρκοκυπρίων με την απομάκρυνση της Τουρκίας από το νησί. Η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν το επέτρεψε ποτέ αυτό, ούτε θα το επιτρέψει. Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι η εγγυήτρια χώρα και η παρουσία της στο νησί είναι πολύ σημαντική. Η διάλυση των μεταξύ μας δεσμών και η αφαίρεση των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο μεγαλύτερος στόχος του Ελληνικού- Ελληνοκυπριακού διδύμου. Δεν θα παίξουμε αυτά τα παιχνίδια. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια σημαντική τοποθεσία που καθορίζει και την ελληνοτουρκική ισορροπία. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα επιτρέψουμε καμία νοοτροπία που πασχίζει να καταστρέψει τους Τουρκοκύπριους, ούτε στη Γαλάζια Πατρίδα, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στο νησί».

    (ΚΣ)

    [02] Επιδιώκει δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο, ισχυρίζεται ο Τατάρ

    Η G?ne? (14.02.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μιαν δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης γι’ αυτό που οι Τουρκοκύπριοι ονομάζουν αντίσταση της Λεμεσού, ο Τατάρ είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πάντα προβαίνει σε εκκλήσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για να τερματίσει τις προκλητικές, όπως ισχυρίστηκε, ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι επέδειξαν την καλή τους βούληση τόσο κατά το Σχέδιο Ανάν όσο και στο Κραν Μοντάνα και ισχυρίστηκε:

    «Όμως ποτέ δεν είδαμε καλή θέληση από την άλλη πλευρά για μιαν συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση. Το παιχνίδι της άλλης πλευράς είναι να μας προκαλεί πάντα, να μας μειώνει σε καθεστώς μειονότητας και με τα παιχνίδια της ΕΕ στην Κύπρο να συνεχίζει τον αγώνα της για ένωση με την Ελλάδα που πάντοτε ονειρεύονταν».

    Επαναλαμβάνοντας ότι η νέα πολιτική πρέπει πλέον να αποτελείται από «δύο χωριστά κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη που ζουν πλάι-πλάι» στην Κύπρο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορεί κανείς να αποκόψει τους δεσμούς τους με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία» και ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα συνεχίσει να την ύπαρξή του σε αυτή την «χώρα» με ειρήνη, ηρεμία και ασφάλεια.

    Ισχυριζόμενος ότι για να ριζώσει και να υιοθετηθεί πιο πολύ αυτή η πολιτική ο «λαός» πρέπει να ακούει αυτά που λέγονται και τις «ιστορικές αλήθειες», ο Τατάρ υπογράμμισε την σημασία των δύο κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών, της παρουσίας του τουρκικού στρατού στο νησί και των εγγυήσεων της Τουρκίας.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Για εκμετάλλευση του θέματος των αγνοουμένων κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Τατάρ

    Η G?ne? (12.02.22) γράφει ότι με ανακοίνωση της η λεγόμενη προεδρία επικρίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζοντας ότι δεν συνάδουν με την «καλή θέληση» οι δηλώσεις που κάνει αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, που όπως επισημαίνει «αφορά εξίσου Τουρκοκύπριους αλλά και Ελληνοκύπριους».

    Στην ανακοίνωση, αναφέρεται πως ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, μιλώντας εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, «με δηλώσεις του που στοχεύουν την ΤΔΒΚ και τη Δημοκρατία της Τουρκίας, συνεχίζει να μετατρέπει ένα τέτοιο ανθρωπιστικό ζήτημα σε προπαγανδιστικό υλικό και να ρίχνει μια σκιά πάνω από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από την Επιτροπή Αγνοουμένων»

    «Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, υποστηρίζουμε πλήρως την Επιτροπή Αγνοουμένων και παρέχουμε κάθε είδους συνεισφορά, συμπεριλαμβανομένου και οικονομικής, για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει αποτελεσματικά τις δραστηριότητές της», αναφέρεται στην δήλωση.

    «Το πιο σημαντικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να συμβουλεύσει την ελληνοκυπριακή ηγεσία να απόσχει από τη διακοπή των διμερών σχέσεων υπονομεύοντας το θέμα μέσω του Τύπου και να στηρίξει την Επιτροπή Αγνοουμένων, εάν θέλει να είναι εποικοδομητική και να συμβάλει σε ένα τέτοιο ανθρωπιστικό ζήτημα», υποστηρίζεται στην δήλωση όπου αναφέρεται επίσης πως μετά την εκλογή του στην «προεδρία», ο Ερσίν Τατάρ έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα, παρείχε και συνεχίζει να παρέχει κάθε είδους στήριξη προκειμένου να μην διακοπεί το έργο της Επιτροπής Αγνοουμένων.

    Στην ανακοίνωση η «προεδρία» καλεί επίσης την ελληνοκυπριακή πλευρά «να βάλει τέλος στην μαύρη προπαγάνδα» και να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες με καλή θέληση και ειλικρίνεια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτές οι εργασίες θα συνεχιστούν σε υγιεινό και αποτελεσματικό τρόπο.

    (ΚΣ)

    [04] «Ώρα να ληφθεί σοβαρά η πρόταση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας για το Βαρώσι»

    Ο διευθυντής της Yeni D?zen (14.02.22) Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι δεν θεωρεί ειλικρινείς εκείνους που με μια «παράσταση» άνοιξαν μερικές λεωφόρους στο περίκλειστο Βαρώσι για να περιπατούν πολίτες και διακήρυξαν ως στόχο «την μεταβίβασή του στους νόμιμους ιδιοκτήτες του σεβόμενοι τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο».

    «Δεν θεωρώ ότι είναι ειλικρινείς. Ας πούμε ότι είναι έτσι. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε λαμβάνοντας στα σοβαρά την πρόταση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας», αναφέρει ο Μουτλούγιακαλι και προσθέτει:

    «Έτσι θα ανοίξει προς τον κόσμο τόσο το Ερτζιάν όσο και το λιμάνι Αμμοχώστου. Θα έρθουν τόσο απευθείας πτήσεις όσο και απευθείας εμπόριο. Τουρισμός όχι μαφία! Θα γίνει συνεργασία τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με τα Ηνωμένα Έθνη. Θα ανασάνουμε.

    Αυτή είναι η πρόταση! Ποιος ο λόγος τέτοιας βεβιασμένης απόρριψης με τέτοιον πανικό; Χωρίς καν να νιώσουμε την ανάγκη συνομιλίας, συζήτησης, αξιολόγησης. Το Βαρώσι θα μεταβιβαστεί στα Ηνωμένα Έθνη. Είναι μέλος τους η Τουρκία!

    Πάλι προβάλλουν την έννοια της ‘κυριαρχίας’. Αν τώρα τους πουν ‘μεταβιβάστε το Βαρώσι, το λιμάνι Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο Ερτζιάν στην διοίκηση της Τουρκίας και να σας ανοίξουμε προς τον κόσμο’. Μήπως η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα πει ‘Όχι! Ως ένα κυρίαρχο κράτος δεν το κάνουμε αυτό’. Θα φέρουν τούμπα τον Τατάρ! Και μάλιστα τι τούμπα!

    Τότε αυτό στο οποίο αντιτίθενται είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη!

    Αν δεν λέγεται καν ‘το συζητάμε’. Αν αυτή η πρόταση απορρίπτεται στο πόδι. Αντιτίθενται στην ενοποίηση με τον κόσμο, συναινούν στην προσάρτηση στην Τουρκία»!

    (Ι/Τσ.)

    [05] Άλλο ένα δημοσίευμα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του ΕΒΚΑΦ για το Βαρώσι

    Ο αρθρογράφος της Yeni D?zen (14.02.22) Σερχάτ Ιντζιρλί επικαλείται μιαν «αξιόπιστη πηγή», η οποία ετοίμασε μια «συλλογή» πληροφοριών και εγγράφων για το Βαρώσι και γράφει ότι το συμπέρασμα που εξάγεται από αυτά τα έγγραφα είναι το εξής:

    [01] Εμπράκτως και νομικώς δεν υπάρχει κάποιο ίδρυμα που ονομάζεται Ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά στο Βαρώσι.

    [02] Δεν τίθεται θέμα τέτοιου νόμιμου ιδρύματος στο «δίκαιο της ΤΔΒΚ», ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλαδή στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

    [03] Ισχύουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν για τα ακίνητα πριν το 1974. Δηλαδή νόμιμο έγγραφο είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας που υπήρχαν στις 20 Ιουλίου 1974.

    Κάτω από τον τίτλο «Βαρώσι και Ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά», ο αρθρογράφος διερωτάται τότε γιατί το ΕΒΚΑΦ προβαίνει σε διαφορετικές δηλώσεις και σημειώνει ότι τα εξής:

    «[?] Κατά την γνώμη μου, υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτό: 1. Η πολιτική 2. Το λάθος.

    Το να γίνεται αναφορά στο ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά, να αναμειγνύεται το όνομα ‘Οθωμανοί’, να δίνεται γκάζι στους πολίτες, θεωρείται ως σημαντικό μέσο προπαγάνδας. ‘Κοίτα λαέ, αυτό το μέρος που λέγεται Κύπρος, ήταν όλο δικό μας κάποτε. Ένας πασάς μας με το όνομα Αμπντουλλάχ Πασάς ήταν ιδιοκτήτης ίσως των πιο ακριβών οικοπέδων της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, το ίδρυμα που συστάθηκε στο όνομά του είναι ακόμα ο ιδιοκτήτης’.

    Αν έρθουμε στο θέμα του λάθους, βεβαίως δεν μπορώ εγώ να επικρίνω τους πολύ αξιόλογους φίλους νομικούς ή τον γενικό διευθυντή του ΕΒΚΑΦ κ. Ιμπραχίμ Μπενέρ, όμως ‘τα έγγραφα’ και τα ευρήματα της αξιόλογης πηγής στην οποία αναφέρθηκα πιο πάνω καταρρίπτουν με πολύ απλή και κατανοητή γλώσσα τον ισχυρισμό ότι ‘στο Βαρώσι υπάρχουν ακίνητα που ανήκουν στο Ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά’. [?]»

    Υποστηρίζοντας ότι το εν λόγω ίδρυμα κατείχε περιουσία στο Βαρώσι, όμως τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι αυτό το ίδρυμα έκλεισε το 1933 ή το 1935, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι στον δεύτερο τόμο του βιβλίου του Μουσταφά Χασίμ Αλτάν με τίτλο «Η Ιστορία των Τουρκοκυπριακών Βακουφιών με Έγγραφα» αποδεικνύεται με ντοκουμέντα ότι το εν λόγω ίδρυμα ρευστοποιήθηκε και έκλεισε.

    Επισημαίνοντας ότι 150 άτομα που ζούσαν στην Τουρκία και λάμβαναν μετοχές από τα έσοδα του ιδρύματος Αμπντουλλάχ Πασά αμέσως μετά την εισβολή του 1974 αποτάθηκαν με επιστολή στην τότε τουρκοκυπριακή «διοίκηση» ζητώντας από το γραφείο του «αντιπροέδρου» του ούτω καλούμενου τουρκοκυπριακού ομόσπονδου κράτους και από το λεγόμενο υπουργείο άμυνας να τους καταβληθούν τα δικαιώματά τους, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο τότε διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Ναϊλ Ασάφ ανακοίνωσε ότι πληρώθηκαν 18 χιλιάδες 467 λίρες και 16 σελίνια στον Μεχμέτ Ραμίζ, τότε έφορο του Ιδρύματος Αμπντουλλάχ Πασά, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, το εν λόγω ίδρυμα έκλεισε και δεν υπάρχει τέτοιο ίδρυμα στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΕΒΚΑΦ το 1975, Τουργκούτ Σουλεϊμάν σε επίσημη επιστολή αναφέρει ότι οι διαδικασίες ρευστοποίησης έγιναν μέσω συμφωνίας, ενώ ο διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Αχμέτ Σαμί απαντά σε επιστολή της «πρεσβείας» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, η οποία του διαβίβασε αίτημα μερίδας των δικαιούχων του ιδρύματος για καταβολή χρημάτων, ότι το ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά έκλεισε και δεν υπάρχει τέτοιο ίδρυμα.

    Ο Ιντζιρλί σημειώνει επίσης ότι το 1933 ή το 1935 δεν υπήρχε οποιοδήποτε νόμος ή οποιαδήποτε πρακτική που προνοούσε ότι δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν ή να μεταβιβαστούν οι βακούφικες περιουσίες και προσθέτει ότι η πρόνοια ότι δεν μπορούν να πωληθούν οι εν λόγω περιουσίες τέθηκε σε ισχύ το 1955 στο Κεφάλαιο 337, άρθρο 23.

    Ο αρθρογράφος αναφέρει επίσης ότι ο ισχυρισμός πως δεν μπορούν να πωληθούν περιουσίες του ΕΒΚΑΦ είναι αναληθής διότι το 1878 ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ διέταξε με φιρμάνι την πώληση των βακούφικων περιουσιών όταν νοικιάστηκε το νησί στους Άγγλους. Αυτό το φιρμάνι συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο τόμο του βιβλίου του Μουσταφά Χασίμ Αλτάν, προσθέτει.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Νέες συλλήψεις στα κατεχόμενα για την δολοφονία Φάλιαλι-Βρήκαν Καλάσνικωφ

    Η Yeni D?zen (14.02.22) γράφει ότι άλλα δύο άτομα συνέλαβε προχθές και προσήγαγε στο «δικαστήριο» χθες η λεγόμενη αστυνομία στα κατεχόμενα σε σχέση με την δολοφονία του Χαλίλ Φάλιαλι και του οδηγού του Μουράτ Ντεμίρτας. Σε σπίτι στον κατεχόμενο Καραβά που διέμεναν τα εν λόγω άτομα βρέθηκε περίστροφο 9 χιλιοστών και 15 σφαίρες που πιστεύεται ότι σχετίζονται με την δολοφονία Φάλιαλι.

    Η «αστυνομία» ανέφερε ότι οι ύποπτοι εισήλθαν «παράνομα» στα κατεχόμενα με βάρκα από την Αλάνια της Τουρκίας και ότι διαπιστώθηκε πως τόσο κατά την έλευσή τους στα κατεχόμενα όσο και κατά την εγκατάστασή τους στο σπίτι στον Καραβά είχαν επικοινωνία με τον Μουσταφά Σοϊλεμέζ, μέλος της συμμορίας Σοϊλεμέζ, που συνελήφθη στην Τουρκία.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο αριθμός των συλληφθέντων για την εν λόγω δολοφονία έφτασε στους 12, αφού έξι άτομα συνελήφθησαν στα κατεχόμενα και έξι στην Τουρκία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τα νέα στοιχεία που προέκυψαν μεγάλωσε η ανησυχία για την ασφάλεια όσων διαμένουν στα κατεχόμενα, αφού οι ύποπτοι ήρθαν στο νησί παράνομα, κατείχαν πλαστές ταυτότητες και χρησιμοποίησαν παράνομα όπλα στην δολοφονία.

    Χθες συνελήφθησαν για την υπόθεση και δύο σωματοφύλακες του Φάλιαλι, οι Τουρκιστάν Γκιουτζιέ και Χαλίλ Ισίκ, οι οποίοι τέθηκαν υπό τριήμερη κράτηση με την κατηγορία της «παράνομης κατοχής και χρήσης όπλου» και της «ρίψης πυροβολισμών» στον χώρο της δολοφονίας. Σύμφωνα με την «αστυνομία», κατά την διάρκεια της σύγκρουσης ο Γκιουλτζέ έριξε δύο πυροβολισμούς στον αέρα και ο Ισίκ τρεις.

    Στο μεταξύ, η «αστυνομία» ανακοίνωσε ότι χθες σε σχέση με την δολοφονία Φάλιαλι και Ντεμίρτας βρέθηκαν δύο αυτόματα όπλα μάρκας Καλάσνικωφ πεταγμένα σε ένα ρυάκι κοντά στον χώρο που διαπράχθηκε το έγκλημα. Μαζί με τα Καλάσνικωφ βρέθηκαν και τέσσερις γεμιστήρες, 39 σφαίρες, ένα περίστροφο 9 χιλιοστών, μια γεμιστήρα που ανήκει στο εν λόγω περίστροφο και συνολικά 13 σφαίρες.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Παράπονα Τατάρ σε δημοσιογράφο που μίλησε για τις σχέσεις το με τον Φάλιαλι

    Κάτω από τον τίτλο «Με ρεζίλεψες στην Τουρκία», η Avrupa (14.02.22) γράφει ότι επικρίσεις δέχτηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν τατάρ για την δήλωση που έκανε μετά την δολοφονία του Χαλίλ Φάλιαλι λέγοντας: «Θέλω να εκφράσω την λύπη μου. Ήταν ένας αξιόλογος αδελφός μας. Είχε προβεί σε επενδύσεις σε αυτή την χώρα».

    Ο διευθυντής της Yeni D?zen, Τζενκ Μουτλούγιακαλι κλήθηκε από τουρκικό κανάλι να σχολιάσει τις δηλώσεις Τατάρ και ανέφερε τα εξής: «Πολλές φορές, εδώ και χρόνια βλέπουμε τον πρόεδρο της δημοκρατίας με τον Φάλιαλι. Αυτοί είναι ούτως ή άλλως άνθρωποι που είχαν πολύ στενές σχέσεις, φωτογραφίζονταν στο ίδιο τραπέζι. Και δεν δίσταζαν να το κάνουν αυτό. Άλλωστε, μετά την δολοφονία, το άτομο που βρίσκεται επικεφαλής του κράτους είπε ‘ήταν πολύ αξιόλογος, τον χάσαμε’».

    Ο ίδιος ο Μουτλούγιακαλι γράφει στην χθεσινή του στήλη στην Yeni D?zen (13.02.22) ότι το Σάββατο το πρωί ξύπνησε με τηλεφώνημα από τον Ερσίν Τατάρ και δημοσιεύει φωτογραφία του Τατάρ μαζί με τον δολοφονηθέντα επιχειρηματία.

    «Παραπονέθηκε για τις αναφορές μου στο Halk TV, διότι έβαλε στο επίκεντρο της ζωής του την Τουρκία», σημειώνει ο αρθρογράφος αναφερόμενος στον Τατάρ και προσθέτει:

    «Αντιδρά πιο πολύ στις επικρίσεις που ασκούνται στην Τουρκία παρά σε εκείνες εντός του νησιού. Άρχισε να μιλά λέγοντας ‘με ρεζίλεψες στην Τουρκία’. Απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς λέγοντας: ‘Δεν είδα έστω και την παραμικρή λίρα από τον Φάλιαλι, δεν είναι χρηματοδότης μου, ας μην υποσκάπτουμε έτσι ο ένας τον άλλον’.

    Δεν δέχτηκε το σχόλιό μου ότι ‘ο Χαλίλ Φάλιαλι ήταν ένας από τους χρηματοδότες ειδικά της εθνικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων προεδρικών εκλογών. ‘Δεν υπάρχει καμία απόδειξη προς αυτή την κατεύθυνση’, είπε. [?] Εγώ ούτως ή άλλως ανέφερα στο πρόγραμμα την αντίληψη που υπάρχει στο νησί».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Η Τουρκία δεν παραδίδει στα κατεχόμενα τους ύποπτους για την δολοφονία Φάλιαλι

    Η Avrupa (13.02.22) γράφει ότι δεν θα παραδοθούν στις «αρχές» της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ ο Μουσταφά Σοϊλεμέζ και άλλοι δύο ύποπτοι που τέθηκαν υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη σε σχέση με την δολοφονία του Τουρκοκύπριου επιχειρηματία Χαλίλ Φάλιαλι που διαπράχθηκε πρόσφατα στα κατεχόμενα.

    Η «αστυνομία» της «ΤΔΒΚ» ζήτησε από την αστυνομία Κωνσταντινούπολης να θέσει υπό κράτηση τα εν λόγω τρία άτομα τα οποία λέγεται ότι μετά την δολοφονία διέφυγαν από τα κατεχόμενα στην Κωνσταντινούπολη και μπορεί να είναι οι δράστες του εγκλήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, οι ύποπτοι δεν θα παραδοθούν στις «αρχές» των κατεχομένων βάσει της «αρχής της κυριαρχίας του κράτους». Αναφέρεται ότι θα δικαστούν στην Τουρκία βάσει της αρχής ότι κάθε κράτος δικάζει τους πολίτες του και αν κριθούν ένοχοι θα εκτίσουν την ποινή τους στην Τουρκία.

    Σημειώνεται επίσης ότι ο «εισαγγελέας» της κατεχόμενης Κερύνειας μπορεί να εμπλακεί στην δίκη ως ανακριτής, ενώ ομάδες από τα κατεχόμενα θα μεταβούν στην Άγκυρα για συντονισμό των ενεργειών τους.

    Σε σημερινό της σχόλιο (14.02.22), η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι πριν μερικές βδομάδες εστάλη από τα κατεχόμενα στην Τουρκία ένας Τούρκος πολίτης που δικάστηκε και καταδικάστηκε για βιασμό στα κατεχόμενα, ενώ παραδόθηκε στην Τουρκία χωρίς να δικαστεί στα κατεχόμενα και ένας Τούρκος στρατιώτης που προέβη σε σεξουαλική επίθεση σε φοιτήτρια στη Μόρφου. Καταλήγει ως εξής το δημοσίευμα:

    «Ανακοινώθηκε ότι δεν θα παραδοθούν στην ΤΔΒΚ βάσει της ‘αρχής της κυριαρχίας του κράτους’ οι συλληφθέντες στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της δολοφονίας του Χαλίλ Φάλιαλι. Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία είναι κυρίαρχη, η ΤΔΒΚ δεν είναι. Δεν εκπλαγήκαμε. Αυτό που ονομάζουν δικαστική συνεργασία είναι μονομερής. Ή μήπως θα έδιναν τον Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν που διέφυγε από την δικαιοσύνη λόγω των φουσκωμένων τραπεζικών του λογαριασμών!»

    (Ι/Τσ.)

    [09] Επιστροφή 50 χιλιάδων μαθητών στα σχολεία δημοτικής και μέσης σήμερα

    Η Detay (14.02.22) γράφει ότι επιστρέφουν σήμερα στα σχολεία τους για το δεύτερο εξάμηνο της σχολικής χρονιάς 2021-2022 γύρω στους 50 χιλιάδες μαθητές δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης και 5,800 εκπαιδευτικοί.

    Στα δημοτικά σχολεία επιστρέφουν 24 χιλιάδες μαθητές, στα γυμνάσια και στα λύκεια 22 χιλιάδες και στα επαγγελματικά λύκεια 4 χιλιάδες.

    Η χρονιά λήγει στις 20 Ιουνίου στην δημοτική εκπαίδευση και στις 17 Ιουνίου στην μέση εκπαίδευση.

    Στο «γραφείο δημοτικής εκπαίδευσης» είναι εγγεγραμμένα 125 σχολεία, εκ των οποίων τα 111 είναι «δημόσια» και τα 14 ιδιωτικά. Στο «γραφείο μέσης εκπαίδευσης» υπάγονται 45 σχολεία, 34 «δημόσια» και 11 ιδιωτικά.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Ακόμα ένας θάνατος και 339 κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (14.02.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 23,813 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 339 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Το σαββατοκύριακο σημειώθηκε ακόμα ένας θάνατος με τελική αιτία την Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα ανήλθε στους 184.

    Τα χθεσινά περιστατικά βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 137, Κερύνεια 86, Αμμόχωστος 83, Μόρφου 9, Τρίκωμο 20 και Λεύκα 4.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 566 άτομα.

    Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5,594,592 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 61,709 κρούσματα Covid-19, ενώ 57,263 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 4,264 ασθενών, 71 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 4,188 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 5 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 13 Φεβρουαρίου 2022 δεν διενεργήθηκαν εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Κρίσιμη συνάντηση 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (12.02.22) γράφει ότι οι ηγέτες των έξι κόμματων της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του Καλού Κόμματος (?Y? Parti), του Κόμματος της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi), του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), πραγματοποίησαν το Σάββατο συνάντηση 5 ωρών, όπου συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις επί του τελικού κειμένου που ετοιμάζουν όσον αφορά στην πρόταση τους για ένα Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα στην Τουρκία.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και σε αυτήν, οι ηγέτες συμφώνησαν όπως στις 28 Φεβρουαρίου προβούν σε κοινή ανακοίνωση προς την κοινή γνώμη προκειμένου να αναγνώσουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

    Στην ανακοίνωση που έγινε μετά τη συνάντηση, στάλθηκε το μήνυμα ότι οι ηγέτες των έξι κομμάτων θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους και εκφράστηκε η άποψη ότι η πιο σημαντική αιτία που έχει οδηγήσει την Τουρκία στη βαθύτερη πολιτική και οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα, είναι η παράνομες και ακραίες πρακτικές κυβέρνησης που εφαρμόζονται στα πλαίσια του Προεδρικού Συστήματος Διακυβέρνησης στην Τουρκία.

    H ανακοίνωση αναφέρει και τα εξής: «Σήμερα, εις το όνομα του έθνους μας έχουμε προχωρήσει σε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανοικοδόμηση της Τουρκίας του αύριο. Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και στο μέλλον διευρύνοντας την συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς».

    (ΑΚ)

    [02] Αντιδρά το HDP για τη μη συμμετοχή του στην συνάντηση

    Η Yeni ?afak (13.02.22) γράφει ότι η συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Περβίν Μπουλτάν, αναφερόμενη στη συνάντηση των προέδρων των 6 κομμάτων και στο γεγονός ότι το κόμμα της δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή, δήλωσε ότι γνωρίζουν πολύ καλά και οι ίδιοι πως να παραγνωρίζουν αυτούς που δεν τους υπολογίζουν.

    Σε δηλώσεις της στα πλαίσια του 4ου έκτακτου συνεδρίου του κόμματος της, η Μπουλτάν κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση γιατί δεν είχε προσκληθεί και το HDP στη συγκεκριμένη συνάντηση, είπε:

    «Εμείς δεν αναγνωρίζουμε καθόλου αυτούς που δεν μας αναγνωρίζουν και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν καλά. Γνωρίζουμε και εμείς πολύ καλά όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή πως να μην υπολογίζουμε αυτούς που δεν μας υπολογίζουν. Το σύνολο των ψήφων από αυτά τα 6 κόμματα, με εξαίρεση ένα, δεν μπορεί να φθάσει στο μισό των ψήφων του HDP. Είναι για αυτό που δεν πρέπει να μας αγνοούν. Εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας. Ο δρόμος μας είναι ο τρίτος δρόμος, αυτός ο τρίτος δρόμος μια μέρα θα είναι απαραίτητος για όλους, μια μέρα θα αναγκαστούν να έρθουν κοντά μας και να συναντηθούν μαζί μας, θα ζητήσουν ραντεβού για να συναντηθούν μαζί μας και κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία για αυτό.[?]».

    Για το ίδιο θέμα, η Sabah (13.02.21) γράφει ότι την αντίδραση τους για την παράλειψη αποστολής πρόσκλησης προς το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) για να συμμετάσχει στην συνάντηση των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν με δηλώσεις του και ο συμπρόεδρος του κόμματος Μιτχάτ Σαντζιάρ και η βουλευτής του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη Χουντά Καγιά, στέλνοντας το μήνυμα ότι το «HDP δεν μπορεί να αγνοείται από κανένα».

    Απαντά ο Κιλιτσντάρογλου

    Σχολιάζοντας την αντίδραση εκ μέρους του HDP, o Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση του αρθρογράφου του halktv.com.tr, Φικρέτ Μπιλά, γιατί δεν προσκλήθηκε το HDP, δήλωσε τα εξής:

    «Δεν παραγνωρίζουμε καθόλου το HDP. Εμείς δεν παραγνωρίζουμε κανένα κόμμα. Αν το κάναμε αυτό θα αποτελούσε ένδειξη ότι δεν πιστεύουμε στη δημοκρατία. Αυτή η προσπάθεια είναι μια προσπάθεια που καταβάλλεται ανάμεσα στους ηγέτες των 6 κομμάτων με στόχο να περάσουμε σε ένα ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό σύστημα. Όπως γνωρίζετε, οι αντιπρόεδροι των 6 κομμάτων εργάστηκαν από κοινού και ετοίμασαν ένα κείμενο. Εργάστηκαν πολύ και ετοίμασαν ένα πλούσιο κείμενο. Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων επί του κειμένου μεταξύ των 6 προέδρων των κομμάτων. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας εμείς συναντηθήκαμε με όλα τα κόμματα. Και θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας. Θα συναντηθούμε και με το HDP. Και αν προκύψει ανάγκη και πάλι θα συναντηθούμε. Αν επιθυμούν να μοιραστούν τις απόψεις τους επί του θέματος θα μπορούσαν να έρθουν σε εμάς. Και αν προκύψει ανάγκη φυσικά και εμείς θα πάμε. Μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις. Άλλωστε μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και με την κοινή γνώμη. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

    (ΑΚ)

    [03] Επίσημη διήμερη επίσκεψη στα ΗΑΕ πραγματοποιεί σήμερα ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-13.02.22), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν πραγματοποιεί τη Δευτέρα διήμερη επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά από πρόσκληση του Πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

    Σε ανακοίνωση της, η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας αναφέρει ότι στα πλαίσια των επαφών του εκεί, ο Έρντογαν θα συζητήσει θέματα διμερών σχέσεων καθώς επίσης και τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασία των δύο χωρών.

    Οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με στόχο την επικράτηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    Επιπλέον, Τουρκία και ΗΑΕ αναμένεται να υπογράψουν 12 διαφορετικές συμφωνίες σε διάφορους τομείς που καλύπτουν τους τομείς των επενδύσεων, της άμυνας, των μεταφορών, της γεωργίας, της υγείας και των ΜΜΕ.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος θα παραστεί επίσης στην έκθεση Expo 2020 στο Ντουμπάι.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Milliyet (14.02.22) σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ πριν την αναχώρηση του για τα ΕΑΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν μίλησε για μιαν νέα περίοδο στις σχέσεις της Τουρκίας με τα ΗΑΕ, υπενθυμίζοντας ότι στόχος της επίσκεψης του εκεί, είναι για να συζητήσουν τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν προκειμένου να οδηγήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών στο επίπεδο που τους αξίζει.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη σημασία στο διάλογο και τη συνεργασία με τα ΗΑΕ για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ο Έρντογαν είπε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλες τις αδελφικές προς την Τουρκία χώρες του Κόλπου είναι υψίστης σημασίας για τη χώρα του.

    Υπογραμμίζοντας ότι τα ΗΑΕ είναι εξέχουσας σημασίας χώρα και ανάμεσα στους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας, ο Έρντογαν είπε ότι όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έφθασε τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν περίπου στα 5,6 εκ. δολάρια.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας της συζύγου του Εμινέ Έρντογαν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δυστυχώς δεν μπόρεσε να τον συνοδεύσει στο ταξίδι του επειδή ακόμη συνεχίζει τη θεραπεία της αφού νοσεί με κορωνοϊό.

    (ΑΚ)

    [04] Εξελίξεις για την δολοφονία Φάλιαλι

    Η Yeni ?afak (14.02.22) γράφει ότι τρία άτομα τέθηκαν υπό κράτηση στην Τουρκία για εμπλοκή τους ως ύποπτοι στην υπόθεση δολοφονίας του επιχειρηματία Χαλίλ Φάλιαλι που διαπράχθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο στις 8 Φεβρουαρίου. Στη συμμορία των γνωστών «αδελφών Σοϊλεμέζ» που συνελήφθησαν προηγουμένως, προστέθηκε ακόμη ένας ύποπτος, ο Φαϊσάλ Σοϊλεμέζ, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αρχηγός της οργανωμένης αυτής σπείρας, είναι ο Μουσταφά Σοϊλεμέζ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αριθμός των συλληφθέντων για την δολοφονία ανήλθε μέχρι σήμερα στους 10. Συγκεκριμένα, οι 6 ύποπτοι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη και οι άλλοι 4 στα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, η Hurriyet (11.02.22) γράφει ότι στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγονται για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Χαλίλ Φάλιαλι, κλιμάκιο από την Κερύνεια θα μεταβεί στην Τουρκία προκειμένου να γίνεται από κοινού συντονισμός των ερευνών για την υπόθεση.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που είναι γνωστή με το όνομα «αδέλφια Σοϊλεμέζ» φέρεται να είναι ο Μουσταφά Σοϊλεμέζ, ο οποίος διέφυγε μαζί με άλλα δύο άτομα από τα κατεχόμενα με πλοιάριο μετά την διάπραξη του φόνου.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η S?zc? (13.02.22) γράφει για την δολοφονία Φάλιαλι ότι έχουν εντοπιστεί δύο καλάσνικοφ και ένα περίστροφο τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία, χαρακτηρίζοντας τον εντοπισμό τους ως «επιτυχία» για την «αστυνομία» στην «ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [05] Το ΥΠΕΞ προτρέπει τους Τούρκους πολίτες αποφεύγουν να ταξιδεύσουν στην Ουκρανία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (12.02.22) το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με γραπτή του ανακοίνωση, προτρέπει τους Τούρκους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύσουν σε περιοχές στα Δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, εκτός και αν πρόκειται για αδήριτη ανάγκη, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή.

    Το Υπουργείο καλεί επίσης τους Τούρκους πολίτες που προγραμματίζουν να ταξιδεύσουν στην Ουκρανία να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και να επικοινωνήσουν πρώτα με την πρεσβεία της Τουρκίας στο Κίεβο.

    (ΑΚ)

    [06] Δημοσκόπηση MetroPOLL: Πρώτη με 49,7% η Συμμαχία του Έθνους

    Η Cumhuriyet (13.02.22) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων MetroPOLL στην Τουρκία, από τις 8-12 Ιανουαρίου, με δείγμα 1,508 ατόμων σε 28 επαρχίες της Τουρκίας.

    Η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι η «συμμαχία του έθνους» (Millet ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (?yi Parti) εξασφαλίζει ποσοστό 43,7% έναντι 40% της «συμμαχίας της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα που δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ μιας από τις δύο συμμαχίες.

    Εξάλλου, όσον αφορά στους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση που κλήθηκαν να δηλώσουν ποια από τις δύο συμμαχίες θα στηρίξουν παρόλο που δεν ανήκουν σε καμιά από τις δύο, ένα ποσοστό της τάξεως του 6% δήλωσε ότι θα στηρίξει την «συμμαχία του έθνους», με αποτέλεσμα τα ποσοστά της συμμαχίας να ανέλθουν στο 49,7%, ενώ μόλις το 2.1% δήλωσε προτίμηση στην συμμαχία της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα τα ποσοστά της να διαμορφωθούν στο 42,1%.

    (AK)

    [07] Στις 73,787 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Hurriyet (13.02.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 73,787 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 419,556 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 276 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 70,169.

    Σημειώνεται ότι 92,74% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,78% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 144,007,120 εμβολιασμοί.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 14 February 2022 - 15:57:58 UTC