Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-02-28

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 40/2022 26-28.02.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ για δηλώσεις Λαβρόφ: «Είναι μια πραγματικότητα η ΤΔΒΚ»
  • [02] Τατάρ: «Τα γεγονότα στην Ουκρανία έδειξαν ότι μόνη ασφάλειά μας είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας»
  • [03] Τελείωσαν οι διακοινοτικές συνομιλίες, δηλώνει ο Τάτσοϊ
  • [04] Αναθεώρηση των αποφάσεων του ΣΑ των ΗΕ, ζητά ο Χασίπογλου
  • [05] Απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία στον Δρ. Οκάν Νταγλί
  • [06] Αντιδράσεις για το θέμα Νταγλί - Τάτσοϊ: «Κρατική η απόφαση»
  • [07] Αναβλήθηκε η δίκη κατά του Αλί Κισμίρ
  • [08] Δηλώσεις Χακκί για τις υποθέσεις μεικτών γάμων
  • [09] Οικονομική στήριξη 2 δισ. 623 εκ. ΤΛ από Τουρκία στα κατεχόμενα το 2021
  • [10] Στα 373 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: Θα εφαρμόσουμε όλες τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ
  • [02] Οκτάι: Σαφές και ξεκάθαρο το πώς θα εφαρμοστεί το καθεστώς των Στενών
  • [03] Συνεδριάζει το Υπ. Συμβούλιο της Τουρκίας με κύριο θέμα το Ουκρανικό
  • [04] Σε επιφυλακή τα τουρκικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα
  • [05] Στις 49,792 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ για δηλώσεις Λαβρόφ: «Είναι μια πραγματικότητα η ΤΔΒΚ»

    «Η ΤΔΒΚ είναι μια πραγματικότητα και θα συνεχίσει να υπάρχει», ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά για αναφορά σε «ΤΔΒΚ» εκ μέρους του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ σε πρόσφατες τηλεοπτικές του δηλώσεις στο Rossiya TV, όπως γράφει η Halk?n Sesi (26.02.22).

    Επισημαίνοντας ότι μεγάλο απόηχο προκάλεσε η δήλωση Λαβρόφ ότι κανείς δεν απορρίπτει το δικαίωμα των εκπροσώπων της βόρειας Κύπρου να συμμετέχουν σε διάλογο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «ενώ η ελληνοκυπριακή διοίκηση δήλωσε ότι θα προβεί σε διπλωματικές ενέργειες προς την Ρωσία σε σχέση με την χρήση της έκφρασης ΤΔΒΚ από τον κ. Λαβρόφ, προσπαθεί όπως πάντα να αποκρύψει τις πραγματικότητες στην Κύπρο και να ξεγελάσει την διεθνή κοινή γνώμη».

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι οι διοικούντες τον τουρκοκυπριακό «λαό», που είναι ένας από τους δύο ίσους ιδρυτικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξελίξεις και στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το Κυπριακό όπως έγινε κατά τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Αυτή είναι μια αναντίλεκτη πραγματικότητα που δεν μπορεί να αποκρυφτεί, υποστήριξε.

    Ο Τατάρ είπε ότι εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων συμμετέχουν στις συνομιλίες από την Διάσκεψη του Λονδίνου στις 15 Ιανουαρίου 1964 και εντεύθεν, όπως και σε όλες τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που άρχισαν το 1968. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Όλα αυτά είναι αναντίλεκτες πραγματικότητες και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού που ίδρυσε το δικό του κυρίαρχο κράτος να συμμετέχει σε κάθε είδους διάλογο και διαπραγματευτικές διαδικασίες. Σε αυτή την πραγματικότητα επέσυρε την προσοχή ο κ. Λαβρόφ στη δήλωση του».

    Υποστηρίζοντας ότι κανένα νόημα, αξία και ισχύ δεν έχουν οι ελληνοκυπριακές αντιδράσεις στην χρήση της έκφρασης «ΤΔΒΚ» από τον Ρώσο Υπουργό, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον τουρκοκυπριακό «λαό» η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει μετατραπεί σε ελληνοκυπριακό κράτος με την βία των όπλων, κατά την έκφρασή του. Πρόσθεσε ότι ο μόνος εκπρόσωπος του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι η «ΤΔΒΚ» την οποία ίδρυσε με την ελεύθερη του βούληση.

    «Η ΤΔΒΚ είναι μια πραγματικότητα, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει», ισχυρίστηκε ο Τατάρ επαναλαμβάνοντας την θέση ότι ο δρόμος μιας συμφωνίας προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής είναι μια λύση στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων, ίσων και χωριστών κρατών.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Τα γεγονότα στην Ουκρανία έδειξαν ότι μόνη ασφάλειά μας είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας»

    Η G?ne? (28.02.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία έδειξαν ότι οι εγγυήσεις της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι η μοναδική ασφάλεια και εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους.

    Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της θρησκευτικής γιορτής της ανάληψης του Μωάμεθ, ο Τατάρ σημείωσε ότι παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία και θλίψη τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι σπαράζουν την καρδιά του ως «πρόεδρου ενός λαού που έζησε πόνο και προσφυγιά» τα δάκρυα των παιδιών και οι κραυγές των μανάδων. Ο Τατάρ ευχήθηκε τα προβλήματα ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία να επιλυθούν με διάλογο και όχι με τα όπλα και τον πόλεμο.

    Εξάλλου, σε ομιλία του στο «Διεθνές Συνέδριο για τη Γενοκτονία Χότζιαλι» που όπως υποστηρίζεται διεξήχθη στις 26 Φεβρουαρίου 1992 κατά την διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» συνεχίζει την αντίστασή του και η «ΤΔΒΚ» συνεχίζει να υπάρχει με την στήριξη της Τουρκίας, παρά τις πιέσεις του διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα. Είπε ότι το έγκλημα στο Χότζιαλι αποτελεί πληγή στην καρδιά του τουρκικού έθνους και ισχυρίστηκε ότι παρόμοια εγκλήματα βίωσε και ο τουρκοκυπριακός «λαός».

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά την ιστορία και να μην την ξεχνάμε, ο Τατάρ είπε ότι αν την ξεχνάμε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σωστά προς το μέλλον και ισχυρίστηκε:

    «Έχουμε κόκκινες γραμμές. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η κυριαρχία μας. Όσο ειρηνευτική συμφωνία και αν υπάρξει σε αυτό το νησί στο μέλλον, η ΤΔΒΚ πρέπει να είναι μέλος αυτής της συμφωνίας. Εμείς ποτέ δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από το κράτος μας. Διότι αυτό το κράτος που θα μας μεταφέρει στο μέλλον μας δίνει εμπιστοσύνη, ειρήνη και ηρεμία. Θέλουμε μιαν συμφωνία με την οποία, όταν υπάρχουμε σε αυτό το νησί, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας εσαεί με την δική μας ταυτότητα και κουλτούρα και ως μέρος του τουρκικού έθνους. Αν θα περάσουμε σε επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων, λέμε ότι θα πρέπει να γίνει αποδεχτή η ίση κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του».

    Εκφράζοντας ικανοποίηση για τις σχέσεις της «ΤΔΒΚ» με το Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ σημείωσε ότι στοιχεία της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ τους είναι οι φοιτητές και οι καθηγητές από το Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα, οι πολιτιστικές δραστηριότητες που διεξάγονται και οι προσπάθειες στον τομέα του τουρισμού. Ευχήθηκε όπως ενισχυθούν αυτοί οι δεσμοί και πρόσθεσε ότι «πάντα νιώθω χαρά να σας βλέπω στην ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τελείωσαν οι διακοινοτικές συνομιλίες, δηλώνει ο Τάτσοϊ

    Η G?ne? (28.02.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Χασάν Τάτσοϊ δήλωσε ότι τελείωσαν πλέον οι διακοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ανοικτή για συνομιλίες που θα διεξαχθούν «από κράτος σε κράτος».

    Σε αποκλειστική συνέντευξη στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τάτσοϊ υπενθύμισε ότι η πολιτική τους κτίστηκε πάνω στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς και ότι μόνο με την αποδοχή της από την διεθνή κοινότητα μπορεί να υπάρξει ένα πλαίσιο συνομιλιών.

    Υποστήριξε ότι μπορούν να συζητήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ως δύο γειτονικές χώρες με την ελληνοκυπριακή πλευρά και να προβούν σε δραστηριότητες οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν θέματα όπως η ενοποίηση του νερού, του ηλεκτρισμού, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο νησί και βήματα που θα είναι χρήσιμα για την «χώρα».

    Ο Τάτσοϊ είπε ότι οι δραστηριότητες οικοδόμησης εμπιστοσύνης πρέπει να γίνονται με αμοιβαία κατανόηση οπωσδήποτε και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μπορούσε να συζητήσει σε αυτό το πλαίσιο θέματα των δικαιωμάτων της στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και το νερό.

    «Το Βαρώσι δεν είναι θέμα παζαρέματος πλέον»

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Τάτσοϊ σημείωσε ότι το Βαρώσι κρατείτο κλειστό για χρόνια ως ατού σε αντάλλαγμα για το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν στην Τύμπου και ότι συζητείτο ότι, το Βαρώσι θα διδόταν στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», κατά την έκφρασή του, για να επιτευχθεί συμφωνία, όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ικανοποιείτο απΆ αυτό. Επομένως, πρόσθεσε, το Βαρώσι δεν είναι θέμα παζαρέματος πλέον.

    Υποστηρίζοντας ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» με κανένα τρόπο δεν θέλει να μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους τα πλεονεκτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία κατέχει και ως εκ τούτου κάποια πράγματα πρέπει να διαφοροποιηθούν, ο Τάτσοϊ σημείωσε ότι ήρθε πλέον η ώρα να το δείξουν αυτό.

    «Το Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ»

    Ισχυριζόμενος ότι το Βαρώσι είναι έδαφος του ΕΒΚΑΦ με την πραγματική έννοια, ο Τάτσοϊ υποστήριξε ότι κατά την περίοδο των Βρετανών αυτά τα εδάφη δόθηκαν στους Ελληνοκύπριους με κάποιες ενέργειες και κτίστηκαν οικοδομές πάνω σε αυτά. Είπε ότι άρχισε μια πρωτοβουλία για να επιστραφούν οι περιουσίες τους σε όσους έκαναν επενδύσεις και ότι οι Ελληνοκύπριοι που επιθυμούν να πάρουν πίσω την περιουσία τους θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών».

    Σημειώνοντας ότι τρία πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν για να αρθεί η κατάσταση στο Βαρώσι, την οποία ο ίδιος σε ομιλίες που έκανε σε επισκέψεις του στο Ευρωκοινοβούλιο χαρακτήριζε ως «πόλη φάντασμα», ο Τάτσοϊ είπε ότι αυτά τα τρία πράγματα είναι: «Η πλήρης κατεδάφιση του Βαρωσιού και η εξάλειψη όλου του ιστορικού ιστού, το άνοιγμα του Βαρωσιού στους τουρίστες και η δημοκρατική συμπεριφορά με έκκληση προς τους παλιούς τους κατοίκους να υποβάλουν αίτηση προς την Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών και έτσι να επιστρέψουν τα ξενοδοχεία τους σε όσους επιθυμούν να τα πάρουν πίσω».

    Υποστήριξε ότι σε περίπτωση που δεν επιθυμείται η επιστροφή, θα μπορούσαν τα ξενοδοχεία στο Βαρώσι να μεταβιβαστούν σε άτομα που θα μπορούσαν να κάνουν επενδύσεις και να τα λειτουργήσουν και πρόσθεσε ότι αυτό ακόμα ισχύει.

    Υπενθυμίζοντας ότι έχει πλέον ανοίξει ένα μέρος του Βαρωσιού, ο Τάτσοϊ κάλεσε τα άτομα που ζουν στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», κατά την έκφρασή του, και διεκδικούν δικαιώματα εδώ να υποβάλουν αίτηση στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τάτσοϊ ισχυρίστηκε ότι έχει πλέον εκφυλιστεί η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς που προνοεί «Βαρώσι έναντι λιμανιών», ότι μια παρόμοια πρόταση είχε υποβληθεί κατά την περίοδο της «προεδρίας» του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ότι έχει πλέον πάψει να υφίσταται ως πρόταση.

    Ο Τάτσοϊ είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του θα ακολουθήσει ενεργή εξωτερική πολιτική και διάλογο με διεθνείς οργανισμούς. Ανέφερε ότι θα αγωνιστεί για να προωθήσει τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» ειδικά στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αναθεώρηση των αποφάσεων του ΣΑ των ΗΕ, ζητά ο Χασίπογλου

    H G?ne? (28.02.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και «γενικός γραμματέας» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου επέκρινε τις χώρες της Δύσης, τα ΗΕ και την ΕΕ για το ότι παραμένουν παρατηρητές στην ένοπλη επίθεση και την κατοχή της Ουκρανίας από την Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι αυτή τους η στάση δεν του προκαλεί έκπληξη.

    Εκφράζοντας λύπη για τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Χασίπογλου δήλωσε ότι ο πόλεμος αυτός έχει αποδείξει πόσο σημαντικές είναι οι έννοιες της ειρήνης, της ηρεμίας και ασφάλειας.

    Επικρίνοντας το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ για το ότι δεν αντέδρασαν σε αυτό τον πόλεμο που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια τους, ο Χασίπογλου έκανε αναφορά στις «εγγυήσεις» της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα τους.

    «Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει αποδείξει για μια ακόμη φορά πόσο πολύτιμο και σημαντικό είναι το δικαίωμα της μητέρας Πατρίδας Τουρκίας που είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί, αφού από το 1974 που έγινε η ειρηνευτική επιχείρηση, επικρατεί ένα περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας στην Κύπρο, χωρίς να σπάσει η μύτη κανενός», ισχυρίστηκε ο Χασίπογλου.

    Ο Χασίπογλου υποστήριξε ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας κατέδειξε ακόμη ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ δεν είναι δίκαιες αλλά βασίζονται σε συμφέροντα.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χασίπογλου τόνισε την ανάγκη όπως γίνει αναθεώρηση των αποφάσεων του ΗΕ, οι οποίες είναι αναχρονιστικές, όπως υποστήριξε, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν αποδεκτές οι πραγματικότητες στο νησί και να διαμορφωθούν με βάση την κυριαρχική ισότητα και τα δύο κράτη στο νησί.

    (ΑΚ)

    [05] Απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία στον Δρ. Οκάν Νταγλί

    Η Halk?n Sesi (26.02.22) γράφει ότι απαγορεύθηκε η είσοδος στην Τουρκία στον Δρ. Οκάν Νταγλί, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο και διετέλεσε για δύο θητείες λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP). Όταν επιχείρησε να εισέλθει με την σύζυγό του στην Σμύρνη μέσω του αεροδρομίου Αντάν Μέντερες δεν του επετράπη η είσοδος με την δικαιολογία ότι το όνομά του βρίσκεται στον κατάλογο με τα άτομα στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στην χώρα.

    Σε δήλωση κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο Δρ. Νταγλί ανέφερε ότι παρέμεινε υπό κράτηση οκτώ ώρες και επέστρεψε πίσω αφού δεν του επετράπη η είσοδος με την δικαιολογία ότι προβαίνει σε ενέργειες ενάντια στην ασφάλεια της Τουρκίας. Είπε ότι κατά την διάρκεια εκείνων των οκτώ ωρών πέρασαν από μπροστά του σαν ταινία οι φιλίες που έκανε στην Τουρκία, τα άτομα που τον δίδαξαν το επάγγελμα του γιατρού, πολλές ωραίες μέρες που πέρασε εκεί και ωραίοι άνθρωποι τους οποίους γνώρισε.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι με τον Δρ. Νταγλί ανήλθε στους τέσσερις ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που δεν τους επετράπη η είσοδος στην Τουρκία κατά τον τελευταίο ένα χρόνο. Οι άλλοι τρεις ήταν ο Αλί Μπιζντέν, συντονιστής επικοινωνίας του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Δρ. Αχμέτ Τζαβίτ Αν, ερευνητής και συγγραφέας και ο Αλί Κισμίρ, πρόεδρος της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων (Bas?n-Sen).

    Η Avrupa (26.02.22) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Του είπαν πάρε βίζα και έλα» και γράφει ότι «το καθεστώς Ταγγίπ Έρντογαν χώρισε την κοινότητά μας σε εκείνους που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας και εκείνους που δεν την απειλούν».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αντιδράσεις για το θέμα Νταγλί - Τάτσοϊ: «Κρατική η απόφαση»

    Η Avrupa (27.02.22) γράφει ως «κρατική απόφαση» την οποία σέβονται χαρακτήρισε την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία που επιβλήθηκε στον ακτιβιστή και πρώην «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Δρ. Οκάν Νταγλί ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Χασάν Τάτσοϊ. Μιλώντας στην τηλεόραση Sim TV, ο Τάτσοϊ είπε ότι παρά το γεγονός ότι σέβονται την εν λόγω απόφαση προβαίνουν σε ενέργειες για να λυθεί το θέμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τάτσοϊ ανέφερε: «Προηγουμένως διαβιβάσαμε το θέμα στις αρμόδιες αρχές, όμως δεν λήφθηκε υπόψη διότι ήταν κρατική απόφαση. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Είναι λάθος να μην μπορεί να εισέλθει στην Τουρκία ένα άτομο που έχει διπλωματική αποστολή. Ποιοι είναι οι λόγοι γιΆ αυτό και τι πρέπει να γίνει, αυτά θα συζητήσουμε».

    Σημείωσε ότι ο λεγόμενος υφυπουργός εξωτερικών μίλησε με τον Δρ. Νταγλί και πρόσθεσε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προωθήσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία και να μπορέσουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα.

    Όταν του υπενθύμισε ο δημοσιογράφος ότι απαγορεύθηκε η είσοδος στην Τουρκία σε ακόμα τρεις Τουρκοκύπριους, ο Τάτσοϊ απάντησε: «Μέχρι σήμερα δεν έλαβα κάποιαν ενημέρωση. Όμως, θα κάνουμε μιαν συνάντηση για τα άτομα που έχουν διπλωματική αποστολή. Βρισκόμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Μας αναφέρουν ότι δεν είναι γραφειοκρατικό εμπόδιο αυτό, αλλά μια κρατική απόφαση».

    Σημείωσε ότι είχαν επαφή και με την «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία και έλαβαν την ίδια απάντηση. «Σεβόμαστε τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα κράτη. Πήραμε και εμείς κάποτε τέτοιες αποφάσεις. Θα ρωτήσουμε για τους λόγους σημειώνοντας τον σεβασμό μας σε αυτές και θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι η μοναδική μας πόρτα προς τον κόσμο».

    Έρχουρμαν: «Δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή αυτή η πρακτική»

    Σχολιάζοντας το θέμα σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του CTP, Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε την εκδίωξη Νταγλί από την Τουρκία και χαρακτήρισε την δικαιολογία που προβλήθηκε για να γίνει αυτή ως «αφηρημένη», σημειώνοντας ότι ο Νταγλί έπρεπε να γνωρίζει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς που υπάρχουν πίσω από αυτή την αφηρημένη δικαιολογία. «Όμως δεν κατέστη δυνατό να το μάθει αυτό αγαπητός Οκάν», είπε σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεχτή αυτή η πρακτική. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Κάναμε έκκληση και προηγουμένως όμως δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Απευθύνω ξανά έκκληση στον κ. Τατάρ, στον κ. Σουτζούογλου και στον κ. Τάτσοϊ. Υπήρξε αρκετή καθυστέρηση. Κάντε τις απαραίτητες ενέργειες ενώπιον των αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας και ενημερώστε σωστά τον τουρκοκυπριακό λαό και κυρίως εκείνους που εκτέθηκαν σε αυτή την πρακτική. Αυτή είναι μια ευθύνη που σας επιφορτίζουν τα αξιώματα στα οποία βρίσκετε».

    Όζερσαϊ: Ανησυχούν όσοι αποδίδουν σημασία στην δημοκρατία

    Σε δική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ επεσήμανε ότι κάθε κράτος μπορεί να έχει ένα stop list με αλλοδαπούς τους οποίους απαγορεύει την είσοδο στην χώρα του στο πλαίσιο του ορισμού της εθνικής του ασφάλειας.

    Υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια γεγονότα συνέβησαν και στο παρελθόν και ότι ακυρώθηκαν τα τουρκικά διαβατήρια Τουρκοκυπρίων πολιτικών λόγω του ότι επέκριναν την πολιτική ή την κυβέρνηση της Τουρκίας, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι αν τώρα προστίθεται σε αυτό και η πρακτική της απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία λόγω επικρίσεων κατά της κυβέρνησης της χώρας, «η πορεία των πραγμάτων ανησυχεί και πρέπει να ανησυχήσει όλους όσοι αποδίδουν σημασία στην δημοκρατία και στις σχέσεις με την Τουρκία».

    Ποιος ξέρει ότι δεν θα πάθουν το ίδιο και άλλοι Τουρκοκύπριοι, διερωτήθηκε ο Όζερσαϊ σημειώνοντας η Τουρκία είναι το παράθυρο επικοινωνίας τους με τον κόσμο και τους βοηθά να ξεπεράσουν το «εμπάργκο ταξιδιών» που τους επιβάλλεται.

    Εξέφρασε την άποψη ότι οι «κυβερνώντες» στα κατεχόμενα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με το καθεστώς Έρντογαν και να διευκρινιστεί ο λόγος για τον οποίο εμποδίζεται η είσοδος Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία και ποια είναι αυτά τα άτομα που τους απαγορεύθηκε η είσοδος.

    KT?S: «Όλοι κατηγορούμαστε ως αντίθετοι με την εθνική ασφάλεια»

    Η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KT?S), αντιδρώντας στην απαγόρευση εισόδου στον Νταγλί, δήλωσε ότι αυτή η συμπεριφορά και μεταχείριση εκ μέρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δείχνει ότι όλοι οι Τουρκοκύπριοι διανοούμενοι τυγχάνουν συμπεριφοράς τρομοκράτη. Αναφέρει και τα εξής η δήλωση:

    «Όλοι μας και όχι ένας από εμάς κατηγορούμαστε για συμπεριφορές αντίθετες με την εθνική ασφάλεια. Η Τουρκία, που είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες χώρες και της δόθηκε η ευθύνη της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και της συνταγματικής τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταχράστηκε για άλλη μια φορά αυτό της το καθήκον».

    Αριστερό Κίνημα: Βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως αποικία

    Η Yeni Bak?? (27.02.22) γράφει ότι το Αριστερό Κίνημα υπενθυμίζει ότι ο Δρ. Νταγλί συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων των δυο κοινοτήτων και συστήνει ωφέλιμες συνεργασίες για την πόλη του, ενώ ταυτοχρόνως προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες και στις δύο κοινότητες. Το κίνημα κατηγορεί την Τουρκία ότι προκαλεί την πόλωση και ότι η Τουρκία βλέπει την σχέση της με τους Τουρκοκύπριους, όχι ως σχέση «μητέρας-θυγατέρας» και αδελφική, αλλά ως σχέση αποικιοκράτη και αποικίας.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αναβλήθηκε η δίκη κατά του Αλί Κισμίρ

    Σύμφωνα με την kibrispostasi.com (28.02.22), αναβλήθηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία σε «δικαστήριο» στα κατεχόμενα εναντίον του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου και προέδρου της Συντεχνίας Εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN), Αλί Κισμίρ, ο οποίος διώκεται στο «κακουργιοδικείο», αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 έτη.

    Ο Κισμίρ κατηγορείται για άρθρο γνώμης του που δημοσιεύθηκε στον Τύπο πριν από 1,5 χρόνο και αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν στην προσβολή των «δυνάμεων ασφαλείας».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, πριν από την έναρξη της σημερινής «δίκης», μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον Τύπο, προέδρων συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολιτικών συγκεντρώθηκαν μπροστά από το «δικαστήριο» για να εκφράσουν τη στήριξη τους στον Κισμίρ.

    Σε δηλώσεις της εκ μέρους της BASIN-SEN, η Πινάρ Μπαρούτ υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια να διαμορφώσουν ένα «καθεστώς» στα κατεχόμενα ίδιο με αυτό της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας τις παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι σήμερα στις «εκλογές» στα κατεχόμενα αλλά και σε «εσωκομματικές εκλογές».

    Αποκαλώντας την διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία φασιστική, η Μπαρούτ επέκρινε τη συνεργασία της με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), καταγγέλλοντας ότι γίνεται προσπάθεια να εργαλειοποιήσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Η Μπαρούτ υπογράμμισε ακόμη ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν ποτέ «φασιστικές και ρατσιστικές συμπεριφορές» σε βάρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται μέχρι τέλους τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη βούληση τους.

    «Δεν είναι τον Αλί Κισμίρ που θέλουν να εκδικάσουν είναι όλα τα στοιχεία της αντιπολίτευσης. Δεν είναι τον Οκάν Νταγλί που διώχνουν από την Τουρκία, είναι τη φωνή αυτής της χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μπαρούτ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούν να τους αποσιωπήσουν.

    Παρούσα και η Συντεχνία Δημοσιογράφων Τουρκίας

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του μπροστά από το δικαστήριο», ο πρόεδρος της Συντεχνίας Δημοσιογράφων Τουρκίας, Μουσταφά Κούλελι επέκρινε τις πιέσεις που ασκούνται σε βάρος δημοσιογράφων τόσο στην Τουρκία όσο και στην «ΤΔΒΚ», προβαίνοντας στην πιο κάτω δήλωση:

    «Κάτω τα χέρια σας από την Κύπρο. Η διακυβέρνηση Έρντογαν προσπαθεί να εφαρμόσει και στην Κύπρο την πολιτική πιέσεων που εφαρμόζει σε βάρος όλων των δημοσιογράφων που κάνουν τίμια τη δουλειά τους. [?] Σε αυτό το δρόμο είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Τουρκία αλλά και την Ευρώπη. [?]. Κύριε Σοϊλού, ρεζιλεύετε τους Τούρκους πολίτες. Κάτω τα χέρια σας από την Κύπρο!».

    (ΑΚ)

    [08] Δηλώσεις Χακκί για τις υποθέσεις μεικτών γάμων

    Η Yeni D?zen (27.02.22) στεγάζει αποκλειστική συνέντευξη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Μετίν Χακκί στην εφημερίδα, ο οποίος αξιολογεί τη διαδικασία και την ολοκλήρωση των προσφυγών που έγιναν για παραχώρηση υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παιδιά μεικτών γάμων (Τουρκοκυπρίων και ατόμων Τουρκικής καταγωγής).

    Στις δηλώσεις του, ο Χακκί, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ολοκλήρωση των υποθέσεων αποτελεί την απαρχή για μια νέα εποχή στον αγώνα τους.

    Χαρακτηρίζοντας την υφιστάμενη νομοθεσία της «νότιας» Κύπρου, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, ο Χακκί τόνισε την ανάγκη όπως η νομοθεσία τύχει αναθεώρησης.

    Εξηγώντας ότι οι προσφυγές έγιναν από τις «επίσημες αρχές» σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αρνείται να παραχωρήσει την ταυτότητα και το διαβατήριο της σε παιδιά μεικτών γάμων, ο Χακκί κατηγόρησε τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ενήργησαν κατά παράβαση της νομοθεσίας, αφού δεν απάντησαν στις σχετικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν.

    «Αν στο δεύτερο στάδιο αρχίσουν να κερδίζουν τις προσφυγές, τότε το θέμα θα αρχίσει σταδιακά να επιλύεται. Αν όμως δεν αρχίσει να επιλύεται, τότε θα περάσουν στο τρίτο στάδιο και θα εξαντλήσουν το εσωτερικό δίκαιο. Στο τρίτο στάδιο, θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ και η στάση των ελληνοκυπριακών αρχών θα εξεταστεί», όπως είπε.

    «Η άποψη μου είναι ότι η νομοθεσία της νότιας Κύπρου αποτελεί κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και χρειάζεται επανεξέταση», δήλωσε ο Χακκί, τονίζοντας ότι άρχισαν αυτό τον αγώνα και είναι αποφασισμένοι να τον συνεχίσουν μέχρι τέλους.

    (ΑΚ)

    [09] Οικονομική στήριξη 2 δισ. 623 εκ. ΤΛ από Τουρκία στα κατεχόμενα το 2021

    Η Vatan (28.02.22) γράφει ότι το «γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» («ΚΕΙ») της «τουρκικής πρεσβείας» στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι η Τουρκία απέστειλε οικονομική στήριξη ύψους 2 δισ. 623 εκατομμυρίων ΤΛ προς τα κατεχόμενα κατά το 2021.

    Το ποσό αυτό διαβιβάστηκε από την Τουρκία στα κατεχόμενα στα πλαίσια της «συμφωνίας οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2021», που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» και από αυτά τα χρήματα, το 1 δισ. 454,6 εκατομμύρια διατέθηκαν για τον τομέα των υποδομών και τον πραγματικό τομέα, 677 εκατομμύρια για δαπάνες στον «τομέα της άμυνας», 350 εκατομμύρια για χρηματοδοτική στήριξη στον «προϋπολογισμό» και 141 εκατομμύρια ΤΛ για δαπάνες στο «δημόσιο τομέα».

    Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι η Τουρκία, η οποία πάντοτε βρισκόταν στο πλευρό της «ΤΔΒΚ», παραχώρησε στήριξη ύψους 754,5 εκατομμυρίων ΤΛ τον περασμένο Δεκέμβριο, παρά το γεγονός ότι η «ΤΔΒΚ» δεν έχει εκπληρώσει τις απαιτούμενες υποχρεώσεις της όπως προβλέπονται στην «συμφωνία οικονομικής κα δημοσιονομικής συνεργασίας».

    Την ίδια στιγμή, η Τουρκία παραχώρησε στα κατεχόμενα σημαντικό αριθμό εμβολίων. Δόθηκαν 490,000 εμβόλια της Sinovac και 229,390 εμβόλια της Biontech.

    (AK)

    [10] Στα 373 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (28.02.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 22,759 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 373 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος στα κατεχόμενα με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας παραμένει στους 192.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 123, Κερύνεια 99, Αμμόχωστος 77, Μόρφου 44, Τρίκωμο 17 και Λεύκα 13.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 397 άτομα.

    Μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5,858,786 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 67,867 κρούσματα Covid-19, ενώ 63,698 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 3,979 ασθενών, 38 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 3,934 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 7 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 27Φεβρουαρίου 2022 δεν διενεργήθηκαν εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    Καταργείται το υποχρεωτικό τεστ για εμβολιασμένους

    Επίσης, σύμφωνα με την kibrispostasi.com (28.02.22) η σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις της «επιτροπής λοιμωδών νοσημάτων», αποφασίστηκε όπως από αύριο να αρθεί η υποχρεωτική προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου η PCR διάρκειας 24 ωρών για τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και επιθυμούν να «εισέλθουν» στα κατεχόμενα.

    Όσον αφορά στα μη εμβολιασμένα άτομα που επιθυμούν να «εισέλθουν» στα κατεχόμενα, από αύριο θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν στην κατοχή τους τεστ που PCR τεστ διάρκειας 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου 24 ωρών κατά την «είσοδο» τους και θα μπορούν να παραμείνουν στα κατεχόμενα με PCR που θα πρέπει να έχει διενεργηθεί μέσα σε 72-120 ώρες.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: Θα εφαρμόσουμε όλες τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ

    Το Ankara Anatolia (27.02.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην Συνθήκη του Μοντρέ, δήλωσε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει όλες τις διατάξεις της Συνθήκης με διαφάνεια και πρόσθεσε ότι η Συνθήκη περιλαμβάνει ξεκάθαρα τη διέλευση πολεμικών πλοίων παρόχθιων και μη παρόχθιων χωρών μέσω των Στενών και την παραμονή τους στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και κανονισμούς σχετικά με τον χρόνο και το όριο.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, που μιλούσε στο CNN T?rk, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ακολουθήσει αυστηρά τη Σύμβαση του Μοντρέ μέχρι σήμερα και πρόσθεσε: «Υπό αυτές τις συνθήκες, φυσικά θα εφαρμόσουμε τη Σύμβαση του Μοντρέ. Σε έναν πόλεμο όπου η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, η Τουρκία μπορεί να κλείσει τον Βόσπορο για τη διέλευση των πλοίων των αντιμαχόμενων χωρών. Το άρθρο 19 της Σύμβασης του Μοντρέ είναι πολύ σαφές».

    Αναφορικά με το εάν οι τελευταίες εξελίξεις μπορούν να χαρακτηριστούν «πόλεμος, σύγκρουση ή επιχείρηση», ο Τσαβούσογλου είπε:

    «Στην αρχή, έγινε μια επίθεση από τη Ρωσία. Αλλά την αξιολογήσαμε με τους ειδικούς, τους στρατιωτικούς και τους δικηγόρους μας. Τώρα φαίνεται ότι ειδικά σε πολλές πόλεις, αυτό έχει μετατραπεί σε πόλεμο. Με άλλα λόγια, μετατράπηκε σε πόλεμο μεταξύ των μερών στις οδομαχίες. Καταλήξαμε σε μια άποψη για αυτό το θέμα. Για να είμαι ειλικρινής, επειδή υπάρχει μια σοβαρή σύγκρουση μεταξύ των μερών, δεν πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση, δεν είναι μια προσωρινή αεροπορική επιδρομή ή δύο, είναι επίσημη κατάσταση πολέμου στη χώρα αυτή τη στιγμή».

    Σημειώνοντας ότι το άρθρο 19 της Σύμβασης του Μοντρέ προβλέπει εξαίρεση για τη διέλευση πλοίων των εμπόλεμων χωρών, ο Τσαβούσογλου είπε: «Τι είναι αυτή η εξαίρεση; Εάν το πολεμικό πλοίο πρόκειται να μεταβεί στη βάση, στο λιμάνι ή στη βάση του στη χώρα του πολέμου, τότε αυτό το απόσπασμα δεν μπορεί να αποτραπεί. Εδώ υπάρχει μια εξαίρεση στον γενικό κανόνα».

    Τονίζοντας ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι διαφανής, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τα πλοία της Ρωσίας με προορισμό τις βάσεις τους στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται στη Μεσόγειο.

    «Φυσικά, δεν πρέπει να υπάρχει καμία κατάχρηση εδώ. Με άλλα λόγια, ΅θα πάω στη βάση, θα αγκυροβολήσω το πλοίο μουΆ. Δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο αφού περάσει από τον Βόσπορο. Θα εφαρμόσουμε όλες τις διατάξεις του Μοντρέ με αυτόν τον τρόπο, με διαφανή τρόπο», είπε.

    Σημειώνοντας ότι όλες οι τουρκικές αποστολές στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στη Μολδαβία, στη Σλοβακία και στη Βουλγαρία έχουν κηρύξει επιστράτευση, ο Τσαβούσογλου είπε πως είναι πολύ χαρούμενοι που η Ρωσία και η Ουκρανία αποφάσισαν να συναντηθούν.

    Δηλώνοντας ότι είχε χωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι και οι δύο ομόλογοί του επιβεβαίωσαν τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία πάντα εξέφραζε ότι μπορεί να φιλοξενήσει αυτές τις συναντήσεις, ο Τσαβούσογλου συνέχισε ως εξής:

    «Όπως ενημερώσαμε τα μέρη χθες, η τοποθεσία δεν είναι σημαντική, είναι σημαντικό η Ουκρανία και η Ρωσία να έρθουν κοντά και να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό και να καθιερωθεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτή η κρίση πρέπει να τερματιστεί. Τουλάχιστον, το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει με την κατάπαυση του πυρός. Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που κατέληξαν σε μια τέτοια συμφωνία. Ελπίζω ότι οι αυριανές συνομιλίες θα ολοκληρωθούν με κατάπαυση του πυρός».

    Απαντώντας στις επικρίσεις για την αποχή της Τουρκίας στην ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έκανε τις απαραίτητες δηλώσεις τόσο μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει δύο αυτονομιστικές περιοχές στην Ουκρανία όσο και μετά τη στρατιωτική της επιχείρηση κατά της Ουκρανίας.

    Εξηγώντας ότι η Τουρκία απέρριψε τις αποφάσεις αναγνώρισης και επίθεσης, ο Τσαβούσογλου είπε: «Τονίσαμε για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας στα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως έχουμε ξαναπεί, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας».

    Είπε επίσης ότι σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες όπως η Σύνοδος των Ηγετών του ΝΑΤΟ, η συνάντηση του ΟΑΣΕ, ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Τουρκία καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να παρέμβει στην Ουκρανία και να αναγνωρίσει αυτονομιστικές περιοχές.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι επίσης εκ των εισηγητών του σχεδίου ψηφίσματος που θα υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τσαβούσογλου είπε: «Δεν είναι σωστό να κατηγορούμε την Τουρκία όταν έχουμε τόσο ξεκάθαρη στάση στη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία ενεργεί με αρχές».

    Βολές κατά Δένδια

    Αναφερόμενος στον Έλληνα ομόλογο του, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Νίκος Δένδιας «βλέπει την καθημερινή επίθεση στην Τουρκία ως υπηρεσία προς τη χώρα του».

    «Αν ο Δένδιας δεν επιτεθεί στην Τουρκία τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα, αισθάνεται έλλειψη. Αυτή τη στιγμή, όλος ο κόσμος είναι επικεντρωμένος στην Ουκρανία. Γίνεται πόλεμος. Το γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκε αυτή την κατάσταση και επιτέθηκε στην Τουρκία είναι κωμικοτραγικό. Συνήθως δεν απαντάμε στις δηλώσεις Δένδια που επιτίθεται καθημερινά στην Τουρκία. Αυτή τη φορά όμως δεν άντεξα και απάντησα», είπε.

    (ΚΣ)

    [02] Οκτάι: Σαφές και ξεκάθαρο το πώς θα εφαρμοστεί το καθεστώς των Στενών

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (28.02.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter και αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ότι το πώς θα εφαρμοστεί το καθεστώς των Στενών σύμφωνα με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην περιοχή είναι «σαφές και ξεκάθαρο».

    Αναφερόμενος στην Συνθήκη του Μοντρέ, ο Οκτάι δήλωσε ότι η απόπειρα εισβολής με στόχο το έδαφος της Ουκρανίας, «η οποία είναι μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα», αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή.

    Δηλώνοντας ότι «υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζονται οι προσπάθειες της Τουρκίας να τερματίσει αυτόν τον άδικο και παράνομο πόλεμο το συντομότερο δυνατό», ο Οκτάι είπε:

    «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Σε αυτό το πλαίσιο, ως Τουρκία, κάνουμε κάθε είδους εποικοδομητικές συνεισφορές. Η ανθρωπιστική βοήθεια της Τουρκίας συνεχίζεται ολοταχώς προκειμένου να αποτραπεί η τραγωδία στην οποία εκτίθενται αθώοι άνθρωποι, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά. Είναι σαφές και ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί το καθεστώς των Στενών σύμφωνα με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην περιοχή».

    Καλίν και Αλτούν ανοίγουν με δηλώσεις τους το κλείσιμο των στενών;

    Εξάλλου, η T24 (28.02.22) μετέδωσε επίσης ότι το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραχήμ Καλίν και ο Προεδρικός Διευθυντής Επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν χρησιμοποίησαν τη λέξη «πόλεμος» σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που συνιστά «μια αλλαγή στη συζήτηση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το κλείσιμο των Στενών».

    (ΚΣ)

    [03] Συνεδριάζει το Υπ. Συμβούλιο της Τουρκίας με κύριο θέμα το Ουκρανικό

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (28.02.22) μετέδωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα υπό την προεδρία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Το κύριο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αναμένεται να γίνει συνολική αξιολόγηση για τις επιπτώσεις των εξελίξεων στην περιοχή για την Τουρκία.

    Θα συζητηθούν οι διπλωματικές επαφές του Προέδρου Ερντογάν και του επιτελείου του με τους ομολόγους του για το θέμα αυτό.

    Στη συνάντηση θα εξεταστούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, προκειμένου να τερματιστεί η επίθεση της Ρωσίας. Θα συζητηθούν επίσης και οι εργασίες που πραγματοποιούνται για την εκκένωση Τούρκων πολιτών στην Ουκρανία.

    Στο υπουργικό συμβούλιο θα αξιολογηθούν και θέματα που αφορούν τις εγχώριες εξελίξεις και ιδιαίτερα την οικονομία.

    (ΚΣ)

    [04] Σε επιφυλακή τα τουρκικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα

    Η Yeni ?afak (28.02.22) γράφει ότι η Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι το «Επίπεδο Ασφαλείας Κωδικού ISPS» των πλοίων με τουρκική σημαία στην Αζοφική Θάλασσα και στη Μαύρη Θάλασσα έχει αυξηθεί στον βαθμό 3 που είναι και το υψηλότερο επίπεδο.

    Σε δηλώσεις του ο διευθυντής της υπηρεσίας, ανέφερε πως τόσο τα πλοία υπό τουρκική σημαία όσο και τα πλοία τουρκικής ιδιοκτησίας παρακολουθούνται με τα συστήματα απομακρυσμένης παρακολούθησης. Τονίζοντας ότι η ασφάλεια των τουρκικών πλοίων στην περιοχή είναι η πρώτη τους προτεραιότητα, είπε πως έχουν 271 Τούρκους ναυτικούς σε συνολικά 22 τουρκικής ιδιοκτησίας πλοία, 7 από τα οποία είναι υπό τουρκική σημαία, στα λιμάνια αυτής της περιοχής και κανένα δυσάρεστο γεγονός δεν έχει λάβει χώρα μέχρι τώρα.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 49,792 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Ak?am (27.02.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 49,792 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 394263 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 206 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 69,845.

    Σημειώνεται ότι 92,92% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85,06% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 145,537,442 εμβολιασμοί.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 28 February 2022 - 14:40:23 UTC