Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-03-01

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 41/2022 01.03.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αζέροι επισκέφτηκαν Τατάρ, Τάτσοϊ και Σουτζούογλου στα κατεχόμενα
  • [02] Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το «κυβερνητικό πρόγραμμα» στη «βουλή»
  • [03] Μπαρτσίν: Συστηματική επίθεση κατά υποστηρικτών της ειρήνης και της ομοσπονδίας
  • [04] Σουτζούογλου: Θα μειωθούν σε 12 οι «δήμοι» ? Μπορεί να διοριστεί και «επίτροπος»
  • [05] Προσπάθειες ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων από τη ρωσική τουριστική αγορά
  • [06] «Δεν υπάρχει πρόβλημα αποθέματος σιταριού», δηλώνει ο «υφυπουργός γεωργίας»
  • [07] Τρείς θάνατοι και 396 νέα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Θα χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που μας δίνει η Συνθήκη του Μοντρέ»
  • [02] Τσαβούσογλου: «Μέχρι τώρα δεν υπάρχει αίτημα διέλευσης από τα Στενά»
  • [03] Ακάρ: «Η διάβρωση του Μοντρέ δεν θα ωφελήσει κανέναν» 4 . Τηλεφωνική Διπλωματία της Τουρκίας για το Ουκρανικό
  • [05] Μνημόνιο για Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα υπέγραψαν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης
  • [06] Στις 64,275 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αζέροι επισκέφτηκαν Τατάρ, Τάτσοϊ και Σουτζούογλου στα κατεχόμενα

    Η G?ne? (01.03.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες στο γραφείο του στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία από το Αζερμπαϊτζάν, η οποία αποτελείτο από τον βουλευτή και πρέσβη Δρ. Ραμίλ Χασάν, τον βουλευτή και ακαδημαϊκό καθ. Δρ. Ανάρ Ισγκέντεροφ, τον βουλευτή και ακαδημαϊκό καθ. Δρ. Ελσιάτ Μιρμπεσίρογλου, τον πρόεδρο της Ένωσης Τούρκων Σοφών και επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Αζερμπαϊτζάν καθ. Δρ. Σουντίεφ Ιμαμβερντίγιεφ, τον πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Μίσσιγια δημοσιογράφο Νιτζιάτ Νταγλάρ, τον δημοσιογράφο συγγραφέα Ελνούρ Έλτουρκ και τον σύμβουλο του βουλευτή Ραμίλ Χασάν, Χουσεϊν Χατζίεφ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Αζέροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι βρίσκονται στα κατεχόμενα, τόνισαν τους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στους «δύο λαούς» και ευχαρίστησαν τον Τατάρ που τους δέχτηκε.

    Τατάρ

    Στη δική του παρέμβαση ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση που δέχτηκε την αζέρικη αντιπροσωπεία στο κτίριο «σύμβολο της κυριαρχίας της ΤΔΒΚ», χαρακτήρισε την κατεχόμενη Κύπρο ως «μέρος πεσόντων» και σημείωσε ότι στον «αγώνα για επιβίωση» των Τουρκοκυπρίων πολέμησαν μαζί τους και ομοεθνείς τους. Ισχυρίστηκε ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα ενάντια στον τουρκοκυπριακό «λαό» και ότι δεν θα ξεχάσουν ειδικά τα «ματωμένα Χριστούγεννα». Υποστήριξε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός πάντα εμπιστευόταν την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Αν θα υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, πρέπει να είναι στη βάση δύο κρατών. Πρέπει να γίνει αποδεχτό το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας. Αλλιώς θα μας αφομοιώσουν κάτω από το όνομα της ομοσπονδίας. Αν δεν υπήρχαν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και ο τουρκικός στρατός, η κατάσταση στην Κύπρο θα ήταν διαφορετική. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί είναι η κόκκινη γραμμή μας για την σταθερότητα. Είμαστε χωριστό κράτος, έχουμε χωριστό έδαφος, λαό και σύνορα. Η Τουρκική Δημοκρατία αναγνωρίζει πλήρως την ΤΔΒΚ και βρίσκεται πάντα πίσω της».

    Τάτσοϊ

    Οι Αζέροι επισκέφτηκαν και τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του καθεστώτος, Χασαν Τάτσοϊ. Μιλώντας στη συνάντηση με τους Αζέρους, ο Τάτσοϊ υποστήριξε ότι ο λαός του Αζερμπαϊτζάν και ο τουρκοκυπριακός «λαός» βίωσαν παρόμοια γεγονότα, που κανείς δεν θα ήθελε να θυμάται στην ιστορία. Ισχυρίστηκε ότι η γενοκτονία που πραγματοποίησαν οι Αρμένιοι το 1915 στην νοτιοανατολική Τουρκία, κατά την έκφρασή του, επαναλήφθηκε στο Χότζαλι [στο Ναγκόρνο Καραμπάχ]. Υποστήριξε ότι η πρόθεση των Ελληνοκυπρίων να συνεχίσουν την «εχθρότητά» τους στην Κύπρο φαίνεται από την εκπαίδευση ιερέων σε βολή με όπλα και ότι αυτό δεν είναι αποδεχτό.

    Ισχυρίστηκε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι πιο άτυχος από το Αζερμπαϊτζάν στο θέμα του να εξηγήσει στον κόσμο την περίπτωσή του και ότι συνεχίζονται ακόμα τα λεγόμενα εμπάργκο και η απομόνωση εναντίον του.

    Ο Τάτσοϊ υπογράμμισε την σημασία «οι τρεις χώρες που μοιράζονται την ίδια μοίρα», όπως αποκάλεσε το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία και την κατεχόμενη Κύπρο, να σμίξουν και να απευθυνθούν μαζί στον κόσμο, σημειώνοντας ότι αναλογεί σημαντικό καθήκον σε αυτό το θέμα στο Υπουργείο Διασποράς του Αζερμπαϊτζάν.

    Σουτζούογλου

    Εξάλλου, η K?br?s (01.03.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Σουτζούογλου συναντήθηκε χθες στη «βουλή» με την αζέρικη αντιπροσωπεία, η οποία επισκέφτηκε τα κατεχόμενα για να λάβει μέρος στο λεγόμενο «Διεθνές Συνέδριο για την Γενοκτονία στο Χότζιαλι».

    Μιλώντας εκ μέρους της αντιπροσωπείας, ο Ραμίλ Χασάν είπε ότι εκτός από φιλοφρονητική, η επίσκεψή τους στον Σουτζούογλου εκφράζει και την στήριξη που παρέχει το Αζερμπαϊτζάν στην «ΤΔΒΚ» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δώσουν «ωραία αποτελέσματα» οι αμοιβαίες επισκέψεις και οι κοινές εργασίες. Ανέφερε ότι είχε συναντηθεί και στο παρελθόν με τον Σουτζούογλου κατά την περίοδο που ο ίδιος ήταν γενικός γραμματέας της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών και ο Σουτζούογλου «υπουργός υγείας» και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειές τους για να αποκτήσει η «ΤΔΒΚ» το καθεστώς του παρατηρητή στην εν λόγω οργάνωση.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Σουτζούογλου υποστήριξε ότι Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και «ΤΔΒΚ» είναι τρία κράτη αλλά ένα έθνος και ότι υπάρχουν ομοιότητες στον αγώνα ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν με τον αγώνα της «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το «κυβερνητικό πρόγραμμα» στη «βουλή»

    Η Vatan (01.03.22) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες και ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη «βουλή» επί του «προγράμματος της κυβέρνησης», με ομιλίες «βουλευτών» όλων των κομμάτων.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια της συζήτησης του «κυβερνητικού προγράμματος», ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζιούογλου αναφέρθηκε στην σημασία ενός «πειθαρχημένου δημόσιου τομέα», υποστηρίζοντας ότι όταν δεν υπάρχει πειθαρχία δεν υπάρχει ούτε και επιτυχία.

    Υποστηρίζοντας ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της «κυβέρνησης» είναι να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσκολίες και να καλυφθούν τυχόν αδυναμίες που υπάρχουν σε «αρχές του δημοσίου τομέα», ο Σουτζιούογλου είπε ότι στο «υπουργικό συμβούλιο» δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα πειθαρχίας, επιβολής της «εξουσίας» και παροχή υπηρεσιών που να αφήνουν ευχαριστημένους τους «πολίτες».

    Ο Σουτζιούογλου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αύξησης του «προσωπικού στην αστυνομία» και είπε ότι στόχος τους είναι επίσης η αύξηση και του αριθμού των αστυνομικών στα οδοφράγματα και στα νέα σημεία διέλευσης.

    Επίσης, σε δηλώσεις του στα πλαίσια της συζήτησης, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε την αναφορά που γίνεται για το Κυπριακό στο «πρόγραμμα της κυβέρνησης», αναφέροντας τα εξής: «Μιλάτε για λύση δύο κρατών. Ακόμη ισχυρίζεστε ότι θα παρακαθίσετε στο τραπέζι με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και θα βρείτε λύση, η οποία θα είναι λύση δύο κρατών και τόσο τα ΗΕ όσο και η ΕΕ θα πουν ‘εντάξει’ σε αυτό. Αυτό είναι που ισχυρίζεστε και το βάζετε ακόμη και στο κυβερνητικό πρόγραμμα».

    Αναφερόμενος στην πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς που περιλαμβάνει τα Βαρώσια, το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου καθώς και στη στάση της «κυβέρνησης» σε αυτό το θέμα, ο Έρχουρμαν υπογράμμισε τη σημασία που έχει από οικονομικής απόψεως το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου για διεθνείς πτήσεις και του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου για διεθνές εμπόριο. «Η απόρριψη αυτής της πρότασης στο κυβερνητικό πρόγραμμα και η αναφορά σε αυτή τη στάση ως ‘κρατική πολιτική’, από πού προέκυψε», διερωτήθηκε ο Έρχουρμαν.

    «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πείτε κλείστε όλα τα σημεία διέλευσης και να το αποκάλεσε αυτό κρατική πολιτική», πρόσθεσε και επέκρινε επίσης τη λεγόμενη κυβέρνηση για το ότι δεν συμπεριέλαβε στο «πρόγραμμά» της την αναθεώρηση του «νόμου περί υπηκοοτήτων».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους, ο Έρχουρμαν τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια σωστή βάση, έτσι ώστε οι σχέσεις τους να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στήριξη. Κάλεσε επίσης τη λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα να αποταθεί στην Τουρκία για να της εξηγήσει τους λόγους που δεν επιτρέπει την είσοδο στη χώρα του πρώην «βουλευτή», Οκάν Νταγλί και άλλων Τουρκοκυπρίων.

    Για την αναφορά που γίνεται στο «πρόγραμμα της κυβέρνησης» στο άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, ο Έρχουρμαν κάλεσε την «κυβέρνηση» να ξεκαθαρίσει ποια είναι αυτά τα νέα σημεία διέλευσης.

    Εξάλλου, μιλώντας στα πλαίσια της συζήτησης στη «βουλή», ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ αναφέρθηκε στο «πρόγραμμα της κυβέρνησης» λέγοντας ότι είναι πιο σημαντικό το τι θα πράξει η «κυβέρνηση» από το τι λέει ότι θα πράξει.

    Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Όζερσαϊ τόνισε την ανάγκη να συμπεριληφθούν και οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Ουκρανία στην επιχείρηση εκκένωσης από τη χώρα την οποία έχει ζητήσει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για τους Τούρκους πολίτες που ζουν εκεί.

    Τονίζοντας στην συνέχεια την ανάγκη να ακολουθήσουν μια πιο ενεργητική πολιτική, ο Όζερσαϊ αναφέρθηκε στα ΜΟΕ που πρότεινε η ελληνοκυπριακή πλευρά, επικρίνοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά για το ότι δεν προχώρησε σε αντιπροτάσεις.

    Υπογραμμίζοντας ότι του ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η προσέγγιση που αφορά στην παραχώρηση του αεροδρομίου της Τύμπου έναντι των Βαρωσίων, ο Όζερσαϊ επανέλαβε τη θέση ότι είναι ανοικτοί να συζητήσουν την προσέγγιση «λιμάνι έναντι λιμανιού».

    (ΑΚ)

    [03] Μπαρτσίν: Συστηματική επίθεση κατά υποστηρικτών της ειρήνης και της ομοσπονδίας

    Η Avrupa (01.03.22) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντεβρίμ Μπαρτσίν δήλωσε ότι η αγωγή που καταχωρήθηκε κατά του προέδρου της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων (Bas?n-Sen), Αλί Κισμιρ με αίτημα την φυλάκισή του μέχρι και δέκα χρόνια είναι μια «μελανή κηλίδα στην δημοκρατία και στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου στην χώρα».

    Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Μπαρτσίν είπε ότι πρόσφατα υπάρχει μια συστηματική επίθεση κατά ανθρώπων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, την ομοσπονδία και την δημοκρατία και πρόσθεσε ότι μερικοί δεν έγιναν δεχτοί στην Τουρκία.

    Επισημαίνοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Σουτζούογλου δεν προέβησαν σε καμία δήλωση για το θέμα αυτό και δεν ενημέρωσαν τον «λαό» και τα άτομα που θυματοποιήθηκαν, ο Μπαρτσίν ανέφερε ότι αυτή η πρακτική της κυβέρνησης της Τουρκίας είναι φασισμός και δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτά τα όσα συνέβησαν.

    Διερωτώμενος με ποιαν δικαιολογία δεν έγινε δεχτός στην Τουρκία πρόσφατα ο πρώην «βουλευτής» του CTP Οκάν Νταγλί, ο Μπαρτσίν διερωτήθηκε κατά πόσον ο Νταγλί συνιστά απειλή για την Τουρκία επειδή θέλει ειρήνη και ομοσπονδία και ζήτησε την επιστροφή του Βαρωσιού στους πραγματικούς του ιδιοκτήτες. «Αν συνιστούν απειλή για την Τουρκία όλοι οι οποίοι υπερασπίζονται αυτές τις απόψεις, τότε το πουλί έχει πετάξει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Ο Μπαρτσίν είπε επίσης ότι θα συνεχίσουν απτόητοι να μιλούν για ομοσπονδία, ειρήνη και επιστροφή του Βαρωσιού στους πραγματικούς του ιδιοκτήτες και υποστήριξε ότι ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία πρέπει να κληθεί στην «αρμόδια αρχή» για το θέμα αυτό.

    Ντεριά: Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά οι απαγορεύσεις εισόδου

    Εξάλλου, μιλώντας επίσης στην «βουλή», η λεγόμενη βουλευτής του ίδιου κόμματος Ντογούς Ντεριά δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν προσωπικά και μεμονωμένα τα περιστατικά απαγόρευσης εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία. Η Ντεριά διερωτήθηκε ποιες είναι οι δραστηριότητες της «πρεσβείας» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία σε σχέση με το έγγραφο G82 [που αφορά τα άτομα τα οποία βρίσκονται στον κατάλογο που θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας και δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην χώρα].

    «Μήπως το να γράφεις βιβλία ή άρθρα θεωρείται τρομοκρατική δραστηριότητα», διερωτήθηκε η Ντεριά και πρόσθεσε ότι πρέπει τουλάχιστον να ενημερωθούν για το θέμα από την άποψη του «δικαίου της αδελφοσύνης» και να ξέρουν τι θεωρεί απειλή σε αυτούς η χώρα που βρίσκεται στο νησί για να διασφαλίσει την ασφάλειά τους.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σουτζούογλου: Θα μειωθούν σε 12 οι «δήμοι» ? Μπορεί να διοριστεί και «επίτροπος»

    Η G?ne? (01.03.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον αριθμό των «αστυνομικών» και των «δημοσίων υπαλλήλων» που θα σταλούν σε σημεία διέλευσης ανάμεσα στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές παρά στο να ανοίξουν περισσότερα σημεία διέλευσης.

    Μιλώντας σε διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή χθες, ο Σουτζούογλου είπε ότι ο αριθμός των στελεχών της «αστυνομικής δύναμης» είναι μη ικανοποιητικός και ότι για κάθε σημείο διέλευσης που ανοίγει χρειάζονται 30 υπάλληλοι.

    «Πρέπει να αυξήσουμε πολύ γρήγορα τον αριθμό του προσωπικού της αστυνομίας. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε αυτό το θέμα. Στην στιγμή που το καταφέρουμε, θα μπορούν να ανοίξουν και νέες πύλες, θα μπορέσουν να διευρυνθούν και οι υφιστάμενες πύλες», είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα των λεγόμενων δημοτικών εκλογών, ο Σουτζούογλου είπε ότι το λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών και η «ένωση δήμων» εκπόνησαν μιαν μελέτη που θα μειώσει στους 12 τον αριθμό «δήμων» και ότι στόχος τους είναι να διεξάγουν τις «δημοτικές εκλογές» με υλοποίηση αυτής της μελέτης.

    Είπε ότι οι «δήμοι» αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ότι στο υφιστάμενο σύστημα ούτε οι «δήμοι», ούτε οι εργαζόμενοι σε αυτούς, ούτε ο «λαός» είναι ικανοποιημένοι.

    Ανέφερε επίσης ότι το «κράτος» θα παρέχει περισσότερη οικονομική στήριξη στους νέους «δήμους» που θα σχηματιστούν, θα τους δοθούν περισσότερες εξουσίες και θα τους ελέγχει το «κράτος». «Αν χρειαστεί, το κράτος θα μπορεί να διορίζει και επίτροπο», κατέληξε ο Σουτζούογλου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι 12 «δήμοι» που προτείνονται είναι: Λευκωσία (κεντρικός), Κυθρέα (περιφερειακός), Αμμόχωστος (κεντρικός), Λευκόνοικο (περιφερειακός), Λύση (περιφερειακός), Κερύνεια (κεντρικός), Μύρτου (περιφερειακός), Τρίκωμο (περιφερειακός), Γαλάτεια (περιφερειακός), Γιαλούσα (περιφερειακός), Μόρφου (κεντρικός) και Λεύκα (κεντρικός).

    (Ι/Τσ.)

    [05] Προσπάθειες ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων από τη ρωσική τουριστική αγορά

    Η G?ne? (01.03.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υφυπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, Σεχάν Ακτούντς δήλωσε ότι το μερίδιο της ρωσικής τουριστικής αγοράς στα κατεχόμενα ήταν 5% πριν την έναρξη της πανδημίας και ότι με τον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας από το οποίο θα επηρεαστεί και ο τουρισμός.

    Σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι ένα από τα πιο ασφαλή νησιά παρά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ευρώπη, ο Ακτούντς είπε ότι πιο πολύ από τα γεγονότα θα επηρεαστούν οι Ρώσοι που κατέχουν ακίνητα στην περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου.

    Επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια είναι το πιο σημαντικό για τον τουρισμό, ο Ακτούντς ανέφερε ότι θα διεξαγόταν μια τουριστική έκθεση στην Μόσχα μεταξύ 15 και 17 Μαρτίου, όμως λόγω του πολέμου επικρατεί αβεβαιότητα.

    «Ήταν στόχος για εμάς η Ρωσία. Μετά τις εξελίξεις δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεαστούμε», είπε και πρόσθεσε ότι άρχισαν τις απαραίτητες προσπάθειες για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από την ρωσική τουριστική αγορά.

    (Ι/Τσ.)

    [06] «Δεν υπάρχει πρόβλημα αποθέματος σιταριού», δηλώνει ο «υφυπουργός γεωργίας»

    Η Vatan (01.03.22) γράφει ότι ο «υφυπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων», Εμίραλι Ντεβεντζί δήλωσε χθες ότι δεν αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα όσον αφορά στις ανάγκες σε σιτάρι που είναι κατάλληλο για ψωμί, αφού όπως ανέφερε, υπάρχει διαθεσιμότητα που είναι αρκετή για τους επόμενους 4-5 μήνες.

    Σε δηλώσεις του σε ανταποκριτή του «τουρκοκυπριακού πρακτορείου ειδήσεων» («ΤΑΚ»), ο Ντεβεντζί αναφέρθηκε στις δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας του πολέμου, αφού η Ρωσία και η Ουκρανία καλύπτουν το 25% των αναγκών σιτάρι παγκοσμίως.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στα κατεχόμενα, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού έχουν διαθέσιμο απόθεμα 12-13 χιλιάδες τόνους σε σιτάρι, το οποίο θα είναι αρκετό για τους επομένους 4-5 μήνες.

    Η ετήσια κατανάλωση σιταριού που είναι κατάλληλο για ψωμί ανέρχεται σε 38-40 τόνους όπως ανέφερε, εξηγώντας ότι εκτός από τις 12-13 χιλιάδες τόνους που έχουν στην διάθεση τους αυτή τη στιγμή, υπάρχει και σοδειά στη «χώρα». «Έγινε θερισμός σιταριού σε 110 χιλιάδες στρέμματα, επομένως θα προστεθούν ακόμη 30 χιλιάδες τόνοι σιταριού στη συγκομιδή μας», δήλωσε ο Ντεβεντζί.

    (ΑΚ)

    [07] Τρείς θάνατοι και 396 νέα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (01.03.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 23,640 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 396 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες σημειώθηκαν τρείς νέοι θάνατοι στα κατεχόμενα με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας ανήλθε στους 195.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 150, Κερύνεια 109, Αμμόχωστος 107, Μόρφου 11, Τρίκωμο 11 και Λεύκα 8.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 390 άτομα.

    Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5,882.426 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 68,264 κρούσματα Covid-19, ενώ 64,088 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 3,983 ασθενών, 37 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 3,940 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 28 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 1,779 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Θα χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που μας δίνει η Συνθήκη του Μοντρέ»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (01.03.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει την εξουσία που της δίνει η Συνθήκη του Μοντρέ με τρόπο που θα αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο αξιολόγησε, ανάμεσα σε άλλα, και τις εξελίξεις στην Ουκρανική κρίση.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και θεωρεί απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας. Είπε ακόμα πως εκτιμά τον αγώνα του ουκρανικού λαού και πως σε αυτή την διαδικασία είναι σημαντική γι’ αυτούς που η στάση που διατηρεί η ίδια η Τουρκία.

    «Η Τουρκία έχει εκπληρώσει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της στους θεσμούς στους οποίους είναι μέλος, ιδίως στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον. Φυσικά, δεν θα υπονομεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν θα παραμελήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες. Για αυτό, λέμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία. [?]. Δεν εγκαταλείπουμε την οικονομική και στρατιωτική μας συμμαχία», είπε.

    Δήλωσε ακόμα πως η Τουρκία συνεχίζει να καλεί την Ρωσία και την Ουκρανία να επιλύσουν τα προβλήματα τους μέσω της διπλωματικής οδού.

    (ΚΣ)

    [02] Τσαβούσογλου: «Μέχρι τώρα δεν υπάρχει αίτημα διέλευσης από τα Στενά»

    Η Ayd?nl?k (01.03.22) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει προειδοποιήσει όλες τις παρόχθιες και μη χώρες να μην περνούν πολεμικά πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα.

    «Δεν υπήρξε τέτοια μετάβαση μέχρι τώρα, εφαρμόζουμε τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ», είπε.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

    Είπε ότι σε περίπτωση πολέμου, εάν η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος, η εξουσία της διέλευσης από τα Στενά δίνεται πλήρως στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι εάν η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο, έχει την εξουσία να εμποδίσει την διέλευση πολεμικών πλοίων των εμπλεκομένων μερών, εκτός εάν αυτά επιστρέφουν στην βάση τους.

    «Εφαρμόσαμε τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ και θα το κάνουμε από εδώ και πέρα. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αίτημα διέλευσης από τα στενά. Μέχρι σήμερα οι Ρώσοι ρωτούσαν αν θα εφαρμόσουμε την Συνθήκη, αν χρειαστεί. Τους λέγαμε ότι θα ακολουθούσαμε αυστηρά τη συμφωνία», σημείωσε.

    (ΚΣ)

    [03] Ακάρ: «Η διάβρωση του Μοντρέ δεν θα ωφελήσει κανέναν»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (01.03.22) μετέδωσε ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η διάβρωση της Συνθήκης του Μοντρέ δεν θα ωφελήσει κανέναν και είπε: «Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα άρθρα 19, 20 και 21 της Συνθήκης για τα Στενά του Μοντρέ, όπως κάναμε μέχρι τώρα».

    Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ακάρ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ημερήσια διάταξη.

    Σε ερώτηση για την κρίση στην Ουκρανία, ο Ακάρ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι γειτονικές με την Τουρκία δια θαλάσσης.

    Δηλώνοντας ότι συνέβησαν ανεπιθύμητα γεγονότα, ο Ακάρ είπε: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με θλίψη και ανησυχία. [?] Το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, [?] συνεχίζει να ασκεί την εξωτερική του πολιτική με αρχές. Σήμερα σεβόμαστε και συνεχίζουμε να σεβόμαστε τα δικαιώματα κυριαρχίας, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, ιδιαίτερα των γειτόνων μας, όπως κάναμε σε ολόκληρη την ιστορία μας. Με βάση αυτή την αρχή, κάνουμε το ίδιο για την Ουκρανία. Ελπίζουμε να βρούμε κάποιες ειρηνικές και διπλωματικές λύσεις το συντομότερο δυνατό. [?] Έχουμε κάνει προσπάθειες για να διατηρήσουμε την ειρήνη, την ηρεμία και ένα ασφαλές περιβάλλον στη Μαύρη Θάλασσα. [?] Στο πλαίσιο αυτό [?] θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα άρθρα 19, 20 και 21 της Σύμβασης για τα Στενά του Μοντρέ, όπως κάναμε μέχρι τώρα».

    Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος και Κύπρος

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να εκτελούν με επιτυχία τις δραστηριότητές τους στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, ο Ακάρ ισχυρίστηκε αν και η Τουρκία είναι πάντα υπέρ των συνομιλιών με καλή βούληση, του διαλόγου, των ειρηνικών τρόπων και μεθόδων, η Ελλάδα και ειδικά ορισμένοι πολιτικοί διαστρεβλώνουν σκόπιμα κάποια γεγονότα και συνεχίζουν τη ρητορική τους κατά της Τουρκίας με ενέργειες και ρητορική που κλιμακώνουν την ένταση.

    «Έχουν δεμένα τα μάτια και συνεχίζουν την επιθετική τους στάση με τέτοιο τρόπο που προσπαθούν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν τα γεγονότα στην Ουκρανία ως στοιχείο επίθεσης κατά της Τουρκίας. [?] Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τη στάση αρχών μας επίμονα και με πείσμα. Καλούμε την Ελλάδα, [?] σε διάλογο με κάθε ευκαιρία. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι περιμένουμε την αντιπροσωπεία του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», είπε.

    (ΚΣ)

    4 . Τηλεφωνική Διπλωματία της Τουρκίας για το Ουκρανικό

    Η Ayd?nl?k (01.03.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διαπραγματεύσεις της ουκρανικής και ρωσικής αντιπροσωπείας στη Λευκορωσία.

    Το NTV (01.03.22) μετέδωσε ότι η Άγκυρα συνεχίζει την τηλεφωνική της διπλωματία σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, την ανθρωπιστική κατάσταση και την κατάπαυση του πυρός. Ο Τσαβούσογλου ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις ενέργειες της Τουρκίας με σκοπό την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός και τις προσπάθειες εκκένωσης.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Υπουργό Άμυνας Ολεκσι Ρεζνίκοφ, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Ακάρ δήλωσε στον ομόλογό του ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη στην περιοχή και ότι θα συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

    Τέλος, ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραχήμ Καλίν πραγματοποίησε επίσης δύο σημαντικές συναντήσεις. Ο Καλίν μίλησε στο τηλέφωνο με τον Γιούρι Ουσάκοφ, τον επικεφαλής σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συζήτησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

    Ο Καλίν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν.

    (ΚΣ)

    [05] Μνημόνιο για Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα υπέγραψαν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης

    Το Ankara Anatolia (01.03.22) γράφει ότι μετά τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν την τελευταία περίοδο οι εκπρόσωποι έξι κομμάτων στην Τουρκία, υπέγραψαν και έδωσαν στην δημοσιότητα το «Μνημόνιο Κατανόησης για το Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα».

    Το Μνημόνιο υπογράφεται από τα ακόλουθα Κόμματα: Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Καλό Κόμμα (IYI Parti), Κόμμα της Ευδαιμονίας (Refah Partisi), Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Parti), Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) και το Κόμμα DEVA.

    Μετά την ανακοίνωση του Μνημονίου, εκπρόσωποι των κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις αναφορικά με το περιεχόμενο του.

    Ο αντιπρόεδρος του CHP Μουχαρέμ Ερκέκ υπογράμμισε ότι εργάστηκαν εντατικά για το κείμενο συναίνεσης για το Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα, βασισμένο στη διαβούλευση και τη συμφιλίωση, που είναι οι βασικές αρχές της δημοκρατίας.

    Ο αντιπρόεδρος του κόμματος DEVA Μουσταφά Γενέρογλου δήλωσε επίσης ότι θα μειώσουν το εκλογικό όριο στο 3%, ότι θα σχηματίσουν εκλογικές περιφέρειες στο εξωτερικό και ότι τα πολιτικά κόμματα που θα λάβουν τουλάχιστον το 1% των ψήφων στις γενικές βουλευτικές εκλογές θα έχουν δικαίωμα να επωφελούνται από τη βοήθεια του Υπουργείου Οικονομικών.

    Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Μπουλέντ Σαχινάλπ είπε ότι η θητεία του προέδρου θα είναι 7ετής, θα εκλέγεται μόνο για μία θητεία και δεν μπορεί να συμμετέχει στην ενεργό πολιτική.

    Ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος Αϊχάν Σεφέρ Ουστούν δήλωσε ότι θα ενισχύσουν την δικαστική εξουσία και θα παράσχουν γεωγραφικές εγγυήσεις στους δικαστές.

    (KΣ)

    [06] Στις 64,275 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (01.03.22) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 64,275 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 410,435 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 213 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 76,832.

    Σημειώνεται ότι 92.93% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85.08 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 145,631,632 εμβολιασμοί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 1 March 2022 - 17:17:33 UTC