Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-04-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 66/2022 08.04.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Καρπός ορθής πολιτικής η αναφορά Νούλαντ σε «πρόεδρο Τατάρ»
  • [02] Αντίδραση για τον διορισμό ομάδας εργασίας της ΕΕ για το χαλλούμι
  • [03] Αρθρογράφος: Τουρκία και Τατάρ συζητούν τα ελληνοκυπριακά ΜΟΕ
  • [04] Το CTP επισκέφτηκε ο Κόλιν Στιούαρτ ? Συζήτησαν και ΜΟΕ
  • [05] Πρωτοβουλίες για τον Κανονισμό Απευθείας Εμπορίου ζητά ο Ακάνσοϊ
  • [06] Στην Τουρκία για επαφές το Εμπορικό Επιμελητήριο
  • [07] Στα 451 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Παρέπεμψαν στην Σαουδική Αραβία την υπόθεση Κασόγκι
  • [02] Αρχίζει η μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2022»
  • [03] Συνάντηση ΥΠΑΜ Ιταλίας, Βρετανίας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολή
  • [04] Στις 9,354 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Καρπός ορθής πολιτικής η αναφορά Νούλαντ σε «πρόεδρο Τατάρ»

    Η K?br?s Postas? (08.04.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι η αναφορά της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο σε «πρόεδρο Τατάρ» και η μετέπειτα απολογία της λέγοντας ότι «ήταν λάθος», σημαίνει αποδοχή της «πραγματικότητας της ΤΔΒΚ» διεθνώς.

    Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Η αναφορά της Νούλαντ σε πρόεδρο Τατάρ δείχνει ότι είναι φανερό πλέον πως στα διεθνή κέντρα και σε κάποια μέρη της διπλωματίας γίνεται περισσότερο αποδεχτή η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ, λαμβάνει πιο πολύ χώρο και αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να είναι οπωσδήποτε πάνω σε αυτή την εξίσωση. Επομένως, έχουμε δείξει για άλλη μια φορά πόσο εύστοχο είναι το γεγονός ότι διεξάγουμε την πολιτική μας μέσω της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι ορθή. Ο αγώνας που διεξάγεται εδώ και χρόνια άρχισε να αποδίδει καρπούς».

    Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με αυτόν προέκυψε πόσο νόημα και αξία έχει η πολιτική του και ισχυρίστηκε: «Όπως όλοι είδαμε, οι Ουκρανοί έμειναν μόνοι. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε οι ΗΠΑ ήταν στο πλευρό των Ουκρανών. Προσπαθούν να κάμψουν την Τουρκία με κάποιες ενέργειες και εμπάργκο, όμως έγινε ό,τι ήταν να γίνει».

    Ο παράνομος Bayrak (08.04.22, brtk.net) αναφέρεται στις ίδιες δηλώσεις και μεταδίδει ότι ο Τατάρ υπενθύμισε ότι η πολιτική τους είναι ότι πρέπει να γίνει αποδεχτή η θέση περί δύο κυρίαρχων ίσων κρατών που ζουν πλάι-πλάι και η συνέχιση των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της Τουρκίας. «Με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας φάνηκε πόσο ορθό είναι αυτό», ισχυρίστηκε.

    Υποστηρίζοντας ότι η «πραγματικότητα της ΤΔΒΚ» γίνεται αποδεχτή διεθνώς, ο Τατάρ επεσήμανε ότι «έστω και αν αυτό δεν είναι αναγνώριση, είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να υποτιμηθεί».

    «Εξηγήσαμε πόση αξία έχουν για εμάς οι εγγυήσεις της Τουρκίας για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε αυτή την χώρα και πόσο αναγκαία είναι η παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί για συνέχιση της ειρήνης», είπε και υπενθύμισε και την προ δύο μηνών αναφορά του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε «ΤΔΒΚ».

    «Επομένως βλέπουμε πόσο εύστοχη και ορθή είναι η νέα μας πολιτική», ισχυρίστηκε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι αλλάζουν τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι είναι πολύ σημαντική η πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς πάνω σε αυτό το θέμα.

    Ο Τατάρ επανέλαβε επίσης ότι ανέφεραν με επιχειρήματα [στην Νούλαντ] ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα πρέπει να προωθούνται κατά τρόπο που δεν πλήττει την εξουσία των δύο πλευρών και πρόσθεσε:

    «Στο θέμα του ηλεκτρισμού πρέπει να υπάρξει σύνδεση με την ΕΕ μέσω Τουρκίας. Η σύνδεση με ένα καλώδιο θα μας δώσει πολύ σημαντικές ευκαιρίες. Η διασύνδεσή μας μέσω Τουρκίας πρέπει να γίνει με έγκριση της ΕΕ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σχέδιο για το μέλλον του νησιού. Σημαίνει ανακούφιση των τομέων τόσο για τα ΜΟΕ όσο και οικονομικά».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντίδραση για τον διορισμό ομάδας εργασίας της ΕΕ για το χαλλούμι

    Η Diyalog (08.04.22) γράφει ότι ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της «ΤΔΒΚ» χαρακτήρισε το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος τον διορισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανεπίσημης ομάδας εργασίας για το χαλλούμι.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες αντιδρώντας στην σχετική ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, το «υπουργείο» υποστηρίζει ότι με την ομάδα εργασίας για το χαλλούμι, η ΕΕ θα μπορεί να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της «ΤΔΒΚ» και έδειξε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να προτείνει να επιλέγει η ίδια τους Τουρκοκύπριους που θα είναι μέλη αυτής της ομάδας.

    Σημειώνοντας ότι η ΕΕ πιστεύει πως ο τουρκοκυπριακός «λαός» την έχει ανάγκη και ως εκ τούτου είναι ανήμπορος, το «υπουργείο» υποστηρίζει:

    «Πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να διαλυθεί αυτή η αντίληψη μιαν ώρα αρχύτερα. Γι’ αυτό τον λόγο, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε έντονα το νέο όραμα που προβλέπει την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της ΤΔΒΚ και να συνεχίσουμε να βλέπουμε ως καθοδηγητική αρχή αυτό το όραμα στα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική».

    Υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν το ίδιο είχε εκφράσει την άποψη ότι το θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού εμπεριέχει το ρίσκο να εισέλθει σε μιαν επικίνδυνη διαδικασία, το «υπουργείο» αναφέρει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είχε «προειδοποιήσει» ότι οι «ελληνοκυπριακές αρχές», κατά την έκφρασή του, θεωρούνται ως η αρμόδια αρχή σε αυτή την διαδικασία και ότι ο έλεγχος για την παραγωγή του χαλλουμιού σε αρμονία με την κατοχύρωση θα διεξάγεται με μιαν μέθοδο που θα καθορίζεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    «Η προσέγγιση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη: Να αφήσει εκτός τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας και σε διαβούλευση με την ελληνοκυπριακή πλευρά, που είναι μέλος της, να διασφαλίσει πως θα αποφασίζει για την χώρα μας η ελληνοκυπριακή πλευρά», υποστηρίζει και ισχυρίζεται ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάζονται θέματα όπως η αναγνώριση της «ελληνοκυπριακής νομολογίας» και των «ελληνοκυπριακών δικαστηρίων», κατά την έκφρασή του, στις διαφωνίες που θα προκύψουν κατά την διάρκεια του ελέγχου της εναρμόνισης με τα πρότυπα της κατοχύρωσης και η επιλογή των μελών της ανεπίσημης ομάδας εργασίας για το χαλλούμι εκ μέρους της ΕΕ.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αρθρογράφος: Τουρκία και Τατάρ συζητούν τα ελληνοκυπριακά ΜΟΕ

    Κάτω από τον τίτλο «Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το φυσικό αέριο», ο διευθυντής της Diyalog (08.04.22) Ρεσάτ Ακάρ γράφει ότι η επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ στην Κύπρο είναι προπομπός των βημάτων που θα γίνουν στην περιοχή μας στο εγγύς μέλλον.

    «Προσδοκία μας είναι και οι δύο πλευρές να προβούν σε εκτιμήσεις ‘προς την ορθή κατεύθυνση’ μετά που η Νούλαντ διαβίβασε και στις δύο κοινότητες τις απόψεις και τις προσδοκίες των ΗΠΑ σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ο αρθρογράφος και υποστηρίζει τα εξής:

    «Για να μπορέσει να είναι πλήρως αποτελεσματικό το οικονομικό εμπάργκο που εφαρμόζεται στην Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η μεταφορά στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας του αερίου που θα εξορυχτεί από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο. Και δεν υπάρχει άλλη λύση πλέον από το να εγκαταλείψει η νότια Κύπρος και η Ελλάδα την παλιά τους πολιτική πάνω σε αυτό το θέμα.

    Αναμφίβολα στην πολιτική και στις σχέσεις μεταξύ των χωρών είναι εξαιρετικά σημαντικό το ‘πάρε - δώσε’. Ενόσω παραμένει άλυτο το Κυπριακό, δεν μπορεί να αναμένεται να έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία η νότια Κύπρος και η Ελλάδα. Και για να επιλυθεί το Κυπριακό είναι αναπόφευκτη η ‘αμοιβαία εμπιστοσύνη’.

    Ιδού, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να συζητηθεί το πακέτο ‘Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης’ που ετοιμάστηκε και να βρεθούν σε ένα κοινό σημείο οι πλευρές.

    Οι τρεις σημαντικές επικεφαλίδες στο περιεχόμενο του πακέτου που υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι οι εξής:

    - Επιστροφή του Βαρωσιού στους παλιούς του ιδιοκτήτες.

    - Παροχή υπηρεσιών από το λιμάνι Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

    - Άνοιγμα του αεροδρομίου Ερτζιάν για διεθνείς πτήσεις υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

    Στην πρώτη δήλωση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς είχε υπάρξει η αντίδραση ότι ‘αφότου δώσουμε το Βαρώσι που βρίσκεται στα χέρια μας θα παραδώσουμε στα Ηνωμένα Έθνη και την διοίκηση του Ερτζιάν;’

    Όμως το μήνυμα που έδωσε ο πρόεδρος Τατάρ μετά την συνάντησή του με την Νούλαντ είναι προς την κατεύθυνση του ότι θα μπορούσαν να συζητηθούν οι προτάσεις. Αν και δεν έγινε κάποια επίσημη δήλωση, μπορεί να λεχθεί ότι και η Άγκυρα βλέπει ζεστά αυτό το θέμα. Αφού είναι έτσι, μπορούμε να αναμένουμε να καθίσουν στο τραπέζι οι πλευρές σε αυτό το θέμα στο εγγύς μέλλον.

    Αφότου γίνουν βήματα πάνω σε ένα πολύ σημαντικό θέμα με καλή θέληση και ελαστική πολιτική, θα δούμε όλοι μαζί ότι θα υπάρξουν γρήγορες εξελίξεις στο θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

    Η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή στις δύο πλευρές της Κύπρου και στις δύο μητέρες πατρίδες. Συνεχίζονται και αυξάνονται τα προβλήματα που πηγάζουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την πανδημία. Ειδικά ο τουρκοκυπριακός λαός ανησυχεί σοβαρά για το μέλλον. Βιώνουμε σοβαρά προβλήματα στην υγεία, στην παιδεία, στις συγκοινωνίες και στις επικοινωνίες. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο και πλάνο που θα απαλείψει τα προβλήματα που υπάρχουν στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Όμως, αφότου τεθεί σε ισχύ το σχέδιο του αερίου είναι δυνατή η παραγωγή ‘καθαρής ενέργειας’ με χαμηλό κόστος. Πρέπει να αξιοποιηθούν καλά οι ευκαιρίες που θα προκύψουν για να αποκτήσει ειρήνη και ηρεμία το ωραίο μας νησί, λαμβάνοντας μέτρα που θα ξεπεράσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Το CTP επισκέφτηκε ο Κόλιν Στιούαρτ ? Συζήτησαν και ΜΟΕ

    Η Yeni D?zen (08.04.22) γράφει ότι τα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) στα κατεχόμενα επισκέφτηκε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών συναντήθηκε με τον «βουλευτή» του CTP και υπεύθυνο για της επιτροπής εξωτερικών του κόμματος, Φικρί Τόρος και το μέλος του πολιτικού γραφείου του CTP, Τσιτσέκ Γιοτσκιούν.

    Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν εξελίξεις που βρίσκονται στην επικαιρότητα και η επίδρασή τους στην Κύπρο, ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πρωτοβουλίες για τον Κανονισμό Απευθείας Εμπορίου ζητά ο Ακάνσοϊ

    Η Yeni Bak?? (08.04.22) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ δήλωσε ότι το βασικό πρόβλημα σε σχέση με την μεταρρύθμιση των «δήμων» που συζητείται στα κατεχόμενα είναι το ποσό που προβλέπεται να παραχωρηθεί στα κατεχόμενα στα «πρωτόκολλα» με την Τουρκία. Μιλώντας στην Yeni Bak?? Web TV, ο Ακάνσοϊ είπε ότι δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό, όμως πρόσθεσε πως γίνεται λόγος για ένα ποσό της τάξης των 500 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ).

    Εκφράζοντας την αντίθεση του κόμματός του στην παραβίαση του «συντάγματος» της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ», ο Ακάνσοϊ ανέφερε και τα εξής σε σχέση με τα «πρωτόκολλα» που υπογράφονται με την Τουρκία:

    «Είναι δύσκολο να φτάσουμε κάπου με την υφιστάμενη τάξη πραγμάτων των πρωτοκόλλων που υπογράφονται με την Τουρκία εδώ και χρόνια. Αυτά τα πρωτόκολλα μοιάζουν με τα πρωτόκολλα ανάμεσα στις χώρες με το ΔΝΤ που τους παραχωρεί δάνειο και ως εικόνα θυμίζουν το θέμα ‘καρότο - μαστίγιο’. [?] Αυτή την στιγμή, σε περίπτωση που δεν γίνουν αυτά που θέλει η Τουρκία, υπάρχει μια στάση υπό τη μορφή της μη παραχώρησης πόρων. [?]»

    Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο Ακάνσοϊ υποστήριξε τα εξής:

    «Το μέρος αυτό είναι έδαφος της ΕΕ, εδώ ζουν πολίτες της ΕΕ και οι άνθρωποι που ζουν εδώ έχουν προβλήματα. Πρέπει να το υπενθυμίζουμε συνεχώς αυτό τόσο στην ΕΕ, όσο στην Άγκυρα, όσο και στον Αναστασιάδη. Από τα τρία ανοίγματα που μας υποσχέθηκε η ΕΕ ακόμα δεν έχει τεθεί σε ισχύ το ένα. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να τεθεί σε ισχύ ο Κανονισμός Απευθείας Εμπορίου μιαν ώρα αρχύτερα. Ήρθε πλέον η ώρα να λάβει θέση και ευθύνη το ΑΚΕΛ για τον Κανονισμό Απευθείας Εμπορίου. Και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Αυτές οι πρωτοβουλίες ισχύουν και για όλους τους πολιτικούς στον νότο και τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την ειρήνη. Αν τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός Απευθείας Εμπορίου, θα αυξηθεί και η παραγωγή στην χώρα μας και θα μπορούν να πωλούνται αυτά που παράγονται. Αυτό θα φέρει μεγάλη ανακούφιση στην οικονομία της χώρας. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να επιμένουμε σε αυτό το θέμα».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στην Τουρκία για επαφές το Εμπορικό Επιμελητήριο

    Η Vatan (08.04.22) γράφει ότι αντιπροσωπεία του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητήριου με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Τουργκάι Ντενίζ, βρίσκεται στην Άγκυρα όπου πραγματοποιεί επαφές για την τουρκοκυπριακή οικονομία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Τούρκο Υφυπουργό Εμπορίου, Μουσταφά Τουζτζού στο τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου. Κατά την συνάντηση, εξετάστηκαν οι προσπάθειες που διεξάγονται για ανάπτυξη του εμπορίου και των επιχειρηματικών σχέσεων των «δύο χωρών» και για επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων.

    Η αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άγκυρας, Γκιουρσέλ Μπαράν, τον Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων της Τουρκικής Αντιπροεδρίας, Χαλίλ Αβσιάρατα και τον πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (ΤΟΒΒ), Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Στα 451 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (08.04.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 10,128 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 451 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκε θάνατος με τελική αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα να παραμείνει στους 227 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 243, Κερύνεια 73, Αμμόχωστος 94, Μόρφου 19, Τρίκωμο 13 και Λεύκα 9.

    Μέχρι τις 7 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,498,930 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 89,355 κρούσματα Covid-19, ενώ 83,180 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 5,950 ασθενών, 49 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 6,894 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 7 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 7 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν 550 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Παρέπεμψαν στην Σαουδική Αραβία την υπόθεση Κασόγκι

    Η Milliyet (08.04.22, milliyet.com.tr) γράφει ότι τον τερματισμό της εκδίκασης της υπόθεσης του δολοφονηθέντος στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη δημοσιογράφου της Washington Post, Τζεμάλ Κασόγκι και την παραπομπή του φακέλου της υπόθεσης στις δικαστικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε χθες το 11ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης.

    Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέφερε ότι θετική άποψη για τον τερματισμό της εκδίκασης της υπόθεσης εξέφρασε και το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η μνηστή του Κασόγκι, Χατιτζέ Τζενγκίζ ανέφερε τα εξής: «Παραπέμπετε αυτή την υπόθεση σε μιαν χώρα όπως η Σαουδική Αραβία όπου δεν εφαρμόζεται με κανέναν τρόπο ο νόμος και δεν ισχύει το δίκαιο και εγκαταλείπετε την αναζήτηση δικαιοσύνης. Εγώ θα συνεχίσω την νομική διαδικασία ενάντια σε αυτό».

    Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, η Τζενγκίζ υπέβαλε μέσω του δικηγόρου της, Γκιοκμέν Μπάσπιναρ ένσταση στο Διοικητικό Δικαστήριο για ακύρωση της απόφασης.

    Αντιδράσεις: Πούλησαν την υπόθεση έναντι δισεκατομμυρίων δολαρίων

    Η Karar (08.04.22, karar.com) γράφει ότι ο σύμβουλος του Προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Γιασίν Ακτάι, ο οποίος παρακολουθούσε την υπόθεση μαζί με την Τζενγκίζ, ανέφερε στο Halk TV ότι δεν επιθυμούσε να προβεί σε δηλώσεις, προσθέτοντας: «Εδώ και τέσσερα χρόνια κοιμάμαι και ξυπνώ με αυτή την υπόθεση. Λυπάμαι πολύ. Ίσως να υπάρχει κάτι που εγώ δεν ξέρω».

    Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnes Callamard επέκρινε έντονα την Τουρκία σημειώνοντας ότι εν γνώσει της και ηθελημένα παρέπεμψε τους κατηγορούμενους στην Σαουδική Αραβία, όπου είναι εμφανές ότι δεν θα καταστεί δυνατή η απονομή δικαιοσύνης, αφού πολλές φορές το σαουδαραβικό δικαστικό σύστημα απεδείχθη ανεπαρκές στο θέμα της συνεργασίας με τους Τούρκους εισαγγελείς. «Τι έγινε η αποφασιστικότητα της Τουρκίας ότι δεν θα θυσιαστεί η απονομή δικαιοσύνης σε αυτό το τρομερό έγκλημα για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων», διερωτήθηκε.

    Ο οικονομολόγος Timothy Ash δήλωσε ότι η παραπομπή της υπόθεσης στην Σαουδική Αραβία σημαίνει στην πράξη ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι έκλεισαν την υπόθεση κατά του Πρίγκιπα Μουχάμμεντ και ότι αυτή είναι μια «μεγάλη πρόταση υποχώρησης-ειρήνης από τον Έρντογαν». Πρόσθεσε και το εξής: «Αναμένεται να επισκεφτεί την Σαουδική Αραβία ο Έρντογαν μέσα στον μήνα Ραμαζάν και αναμένω την επιβράβευσή του με ένα μεγάλο χρηματοδοτικό σαουδαραβικό πρόγραμμα. Αναμένω ότι αυτό θα είναι τουλάχιστον ισάξιο με την δυνατότητα SWAP 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξασφάλισε το Κατάρ στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα».

    Ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευδαιμονίας, Τεμέλ Καραμολλάογλου δήλωσε ότι δεν είναι ορθή η απόφαση και δεν συνάδει με την σοβαρότητα ενός κράτους. Είπε και τα εξής: «Ταυτοχρόνως, δείχνει πόσες μανούβρες θα μπορούσε να κάνει ο Έρντογαν. Είναι ένα θέμα που κλόνισε το κύρος μας. Δεν αυξάνεται το κύρος της Τουρκίας με τέτοιες μανούβρες, δυστυχώς πλήττεται».

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκιουλτεκίν Ουϊσάλ δήλωσε αναφερόμενος στους κυβερνώντες: «Πουλήσατε την υπόθεση στη Σαουδική Αραβία για 3-5 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι το αποκορύφωμα της σαπίλας του ΑΚΡ. [?]»

    Ο Αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ογούζ Κάαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα κάνουν για τα χρήματα οι κυβερνώντες. «Ενόσω το δίκαιο γίνεται εργαλείο της πολιτικής, εξαντλείται η εμπιστοσύνη προς την Τουρκία στη διεθνή σκηνή», είπε.

    Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος του Μέλλοντος, Κανί Τορούν ανέφερε ότι η υπόθεση Κασόγκι παραπέμφθηκε σε εκείνους που τον δολοφόνησαν. «Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία αξία που δεν θα μπορούσε να πουλήσει αυτή η κυβέρνηση για να συνεχίσει να υπάρχει», πρόσθεσε. Απευθυνόμενος στα μέλη του ΑΚΡ διερωτήθηκε πόσο ακόμα θα υπερασπίζονται αυτό το ρεζιλίκι και τα κάλεσε να πάψουν να ξεγελούν τον εαυτό τους.

    Ο Αντιπρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μπαχαντίρ Ερντέμ δήλωσε ότι η απόφαση για παραπομπή της υπόθεση στην Σαουδική Αραβία σημαίνει εγκατάλειψη του κυριαρχικού δικαιώματος που ασκεί μέσω των δικαστηρίων της η Τουρκία. «Το ΑΚΡ, που χρεοκόπησε την χώρα, εγκαταλείπει την κυριαρχία της Τουρκίας μεταβιβάζοντας αυτό το δικαίωμα στην Σαουδική Αραβία για τα χρήματα»», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αρχίζει η μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2022»

    Η Yeni ?afak (08.04.22, yenisafak.com) γράφει ότι ολοκληρώθηκαν οι ετοιμασίες και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη άσκηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα 2022», η οποία θα αρχίσει στις 11 Απριλίου με την συμμετοχή 22 πολεμικών πλοίων.

    Στην άσκηση, που φέτος θα διεξαχθεί τόσο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, θα λάβουν μέρος στελέχη των χερσαίων, ναυτικών και εναέριων δυνάμεων του τουρκικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone), καταδρομέων και ομάδας χημικού, βιολογικού και πυρηνικού πολέμου.

    Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Απριλίου.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συνάντηση ΥΠΑΜ Ιταλίας, Βρετανίας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολή

    Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT (08.04.22, trthaber.com) μεταδίδει ότι μεταβαίνουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι Υπουργοί Άμυνας της Ιταλίας και της Βρετανίας, Lorenzo Guerini και Ben Wallace αντίστοιχα, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με οικοδεσπότη τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

    Κατά την συνάντηση, αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά θέματα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Στις 9,354 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Η ιστοσελίδα Τ24 (07.04.22, t24.com.tr) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 9,354 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 215,229 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 36 άτομα και ολοκληρώθηκε η αποθεραπεία και η περίοδος απομόνωσης 10,885 ατόμων.

    Σημειώνεται ότι 93,11% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85,38% με τη δεύτερη δόση. Διενεργήθηκαν συνολικά 147,171,659 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 57,791,874 αφορούσαν την πρώτη δόση, οι 52,994,461 την δεύτερη δόση και οι 27,674,368 την τρίτη δόση.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,147,731.

    (Ι/Τσ.) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 8 April 2022 - 12:05:05 UTC