Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-04-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 67/2022 09-11.04.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Εκμεταλλεύεται τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Αναστασιάδης»
  • [02] Ιστορική ευκαιρία βλέπει ο Όζερσαϊ στο Κυπριακό λόγω ενέργειας
  • [03] Τα προβλήματα των Βρετανών κατοίκων των κατεχομένων άκουσε ο Τατάρ
  • [04] Δεν γίνεται να συνεχίσουν να υπάρχουν 28 «δήμοι», λέει ο Τατάρ
  • [05] Συνεχίζεται η διαμαρτυρία των νέων και των «δήμων»
  • [06] Ελτσίλ: Ο Σουτζούογλου παραδέχθηκε επιβολή της μεταρρύθμισης των «δήμων» από την Τουρκία
  • [07] Μπαρσίν: Στις 8,879 ΤΛ να ανέλθει ο κατώτατος μισθός και όχι στις 6,090 ΤΛ
  • [08] Στην Τουρκία για τον νέο «εθνικό αερομεταφορέα» ο Αρικλί
  • [09] Άλλο ένα βήμα για μεταφορά νερού για σκοπούς άρδευσης στην Μεσαριά
  • [10] Στα 325 τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα-Άλλος ένας θάνατος
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με τον Αυστριακό Πρωθυπουργό
  • [02] Συνάντηση Ακάρ με τον Ιταλό και Βρετανό ομόλογο του
  • [03] Ντονμέζ: «Σύντομα σημαντικές εξελίξεις για το φυσικό αέριο και στην Αν. Μεσόγειο»
  • [04] «Συνεργασία με τις ΗΠΑ στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου»
  • [05] Αλτούν: Σταθεροποιητικός παράγοντας πλέον η Τουρκία
  • [06] Στις 5,609 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Εκμεταλλεύεται τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Αναστασιάδης»

    Η Halk?n Sesi (09.04.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη σε σχέση με τον πόλεμο ανάμεσα στην Ουκρανία και στην Ρωσία διαστρεβλώνει τις πραγματικότητες και χρησιμοποιεί τον πόλεμο ως εργαλείο για τα δικά του πολιτικά όνειρα.

    «Μια προσέγγιση αυτού του είδους είναι φανερό πως δεν θα εξυπηρετήσει την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», υποστήριξε ο Τατάρ αντιδρώντας στην δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την προσφώνηση του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι στην Βουλή των Αντιπροσώπων ότι αυτά που συμβαίνουν τώρα στον ουκρανικό λαό είναι τα ίδια που είχαν συμβεί στον κυπριακό λαό το 1974 και στο γεγονός ότι εξέφρασε την ενόχλησή του για τη μη αναφορά του Ουκρανού Προέδρου στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι αυτή η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι προϊόν μιας «μονοδιάστατης», κατά την έκφρασή του, οπτικής άποψης που δεν συνάδει με τις ιστορικές πραγματικότητες του νησιού και παραγνωρίζει τον λόγο για τον οποίο υπάρχει το κυπριακό πρόβλημα.

    Υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας της τουρκικής εισβολής, που πηγάζει από τις συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας, έγινε μετά το φασιστικό ελληνικό πραξικόπημα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί να ταυτίζεται με αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία.

    «Από την άλλη, θεωρώ χρήσιμο να υπογραμμίσω ότι καταδικάζουμε την υπερβολική αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς που δεν μπόρεσε καν να χωνέψει την έκφραση ‘πρόεδρος Τατάρ’, την οποία χρησιμοποίησε χθες η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ», ανέφερε ο Τατάρ επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για μιαν «θεσμική συνεργασία» με την ελληνοκυπριακή πλευρά στη βάση της πρότασης λύσης, η οποία στηρίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των «δύο υφιστάμενων κρατών» και για μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε λίμνη συνεργασίας και όχι σε πεδίο συγκρούσεων.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ιστορική ευκαιρία βλέπει ο Όζερσαϊ στο Κυπριακό λόγω ενέργειας

    Η Halk?n Sesi (11.04.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία στο Κυπριακό, ότι με την πρόσφατη επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ προέκυψε πιθανότητα υλοποίησης της άποψης για «συνεργασία πριν από τη λύση» και ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει οποιαδήποτε αναγνώριση για να μπορέσει να γίνει αυτό.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στον ηλεκτρισμό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί συνεργασία στον τομέα της ενέργειας ανάμεσα στην Τουρκία, το Ισραήλ, την «νότια Κύπρο» και την «βόρεια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, με αγωγούς που θα ανεγερθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και διασύνδεση μεταξύ τους, κάτι το οποίο είναι μια ιστορική ευκαιρία.

    Επεσήμανε ότι οι δηλώσεις στις οποίες προέβη η Βικτώρια Νούλαντ κατά τις επισκέψεις της στην περιοχή δείχνουν πως θα μπορούσε να υπάρξει αυτή η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να αναμένεται λύση στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, τόσο το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ πρέπει να αναπτύξουν απόψεις και εισηγήσεις πάνω σε αυτό το θέμα και να γίνουν πιο ορατοί διεθνώς αναλαμβάνοντας διπλωματικές πρωτοβουλίες μαζί με την Τουρκία.

    Σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ξεκάθαρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, ότι δεν βλέπουν ζεστά τον αγωγό East Med, ο οποίος θα πάρει χρόνο να ολοκληρωθεί και θα κοστίσει πολύ και άρχισαν να επικεντρώνονται σε διάφορα έργα τα οποία θα μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας και της Ευρώπης από την Ρωσία, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ φαίνονται αποφασισμένες στο θέμα της μείωσης της εξάρτησης από την Ρωσία και ότι το συμπέρασμα που εξάγουμε από την στάση των ΗΠΑ στο θέμα του East Med και την αποστολή Νούλαντ στην περιοχή είναι ότι οι πλευρές που απορρίπτουν την συνεργασία θα αφεθούν εκτός.

    Υποστηρίζοντας ότι από αυτή την άποψη η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να λάβει μιαν δύσκολη απόφαση, ο Όζερσαϊ εξέφρασε την άποψη ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης πρέπει να καταφέρει να «ενώσει» την ρητορική περί μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την συνεργασία στην ενέργεια με την απαίτηση των ΗΠΑ και της Δύσης και γι’ αυτό πρέπει να πάψει να προβάλλει προϋποθέσεις, όπως ισχυρίστηκε.

    «Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται να αναγνωρίσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση η Τουρκία και την ΤΔΒΚ η ελληνοκυπριακή διοίκηση. Επομένως, σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να εστιαστούμε στην υλοποίηση της συνεργασίας βρίσκοντας ενδιάμεσες φόρμουλες», υποστήριξε.

    Ο Όζερσαι εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τέτοια περιφερειακή συνεργασία θα δημιουργούσε αμοιβαία εξάρτηση ανάμεσα στις πλευρές και αυτό θα εξυπηρετούσε την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου, κάτι για το οποίο ο ίδιος μιλά εδώ και χρόνια και θα επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να ανασάνουν, όπως επεσήμανε.

    Αναφέροντας όμως ότι πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία γι’ αυτό από τον Τατάρ και το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, ο Όζερσαϊ υποστήριξε:

    «Η Τουρκία έχει μιαν θέση που τυγχάνει περισσότερης αποδοχής στον κόσμο σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχει μια Τουρκία που αυξήθηκε η σημασία και το βάρος της ως αποτέλεσμα της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Πρέπει να το δούμε και να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε αυτό. Σε αυτό το σημείο αναλογεί μεγάλο καθήκον στην προεδρία της δημοκρατίας και στο υπουργείο εξωτερικών».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τα προβλήματα των Βρετανών κατοίκων των κατεχομένων άκουσε ο Τατάρ

    Η K?br?s (10.04.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τα μέλη της επιτροπής Βρετανών κατοίκων της κατεχόμενης Κύπρου (BRS), στα οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμβολή των Βρετανών και των άλλων αλλοδαπών που διαμένουν στα κατεχόμενα στην βελτίωση της «χώρας».

    Χαρακτηρίζοντας την BRS ως μια από τις σημαντικότερες οργανώσεις των Βρετανών και των αλλοδαπών στα κατεχόμενα, ο Τατάρ εξέφρασε την εκτίμησή του για την συμβολή της οργάνωσης στην βελτίωση της «χώρας» σε όλους τους τομείς, από την υγεία μέχρι και τις αγαθοεργίες. Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Η άδικη απομόνωση που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό λαό επηρέασε όλους μας, από το να μπορούμε να διεξάγουμε εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο μέχρι και το να μπορούμε να ταξιδεύουμε απευθείας στο αεροδρόμιό μας. Το βλέπουμε αυτό ως ένα πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μη υλοποίηση των υποσχέσεων για τερματισμό της απομόνωσης στη χώρα μας. Εκτιμούμε τις ευαισθησίες σας σε σχέση με τα προβλήματα που υπάρχουν στην ΤΔΒΚ και αναμένω με ανυπομονησία να συνεχίσουμε τον διάλογό μας μετά την εκλογή της νέας επιτροπής».

    Ο πρόεδρος της BRS, Peter Wilkins ανέφερε ότι επισκέφτηκαν τον Τατάρ πριν τις εκλογές για το νέο διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης στις οποίες ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος. Είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα όπως οι «άδειες αγοράς ακινήτων», οι οίκοι ευγηρίας, η ανάγκη για καλύτερη ρύθμιση μετά το περιστατικό στον οίκο ευγηρίας στο κατεχόμενο Τρίκωμο και προβλήματα διαμονής και ανανέωσης της «βίζας» μερικών ατόμων λόγω βραδύτητας των διαδικασιών έκδοσης «άδειας παραμονής».

    Ο Wilkins ευχαρίστησε τον Τατάρ για την πλήρη του στήριξη και τον χαρακτήρισε πραγματικό φίλο της κοινότητας των Βρετανών και των αλλοδαπών.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δεν γίνεται να συνεχίσουν να υπάρχουν 28 «δήμοι», λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s (10.04.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε το Σάββατο με αρχηγούς ή εκπροσώπους των εντός «βουλής» κομμάτων με θέμα την μεταρρύθμιση στους «δήμους».

    Μετά την συνάντηση, ο Τατάρ δήλωσε ότι με την μεταρρύθμιση επιθυμούν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στον «λαό» οι «δήμοι» και ότι η εκτίμησή του είναι πως θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση με προσήλωση σε ορισμένα κριτήρια. Πλέον δεν υπάρχει επιστροφή, υποστήριξε προσθέτοντας ότι τα πάντα βρίσκονται στο τραπέζι και αξιολογούνται τόσο στην «κοινοβουλευτική επιτροπή» όσο και εντός των ίδιων των κομμάτων.

    Σημειώνοντας ότι είχαν μιαν καλή και χρήσιμη συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη από την εποχή που ο ίδιος ήταν «υπουργός οικονομικών» και ότι εργάστηκαν γι’ αυτό με ειδικούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν με 28 «δήμους», ο Τατάρ ανέφερε ότι με αυτή την μεταρρύθμιση βασικός στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός αυτός, να καθοριστούν τα σύνορα των «δήμων», να χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά οι πόροι και να αυξηθούν τα εισοδήματα των «δήμων».

    Επεσήμανε ότι αυτή την στιγμή οι «δήμοι» λαμβάνουν ένα ποσό πέραν των 600 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) από τον κεντρικό «προϋπολογισμό».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Συνεχίζεται η διαμαρτυρία των νέων και των «δήμων»

    Η Yeni D?zen (11.04.22) γράφει ότι συνεχίζεται η διαμαρτυρία με τίτλο «Σκοπιά Αντίστασης» που άρχισαν Τουρκοκύπριοι νέοι την 1η Απριλίου, κατασκηνώνοντας έξω από το γραφείο του «πρωθυπουργού».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «επιτροπής αντίστασης», σήμερα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα την απόσυρση της λεγόμενης, όπως χαρακτηρίζεται, μεταρρύθμισης στους «δήμους». Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ονγκούν Ταλάτ, ο πρόεδρος της συντεχνίας Dev-??, Κοράλ Ασιάμ, ο δημοτικός σύμβουλος της κατεχόμενης Λευκωσίας και μέλος της «επιτροπής αντίστασης», Ουμούτ Οκσιούζ και ο δημοτικός σύμβουλος της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μουράτ Κανατλί.

    Εξάλλου, χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης και το κλείσιμο του «δήμου» τους διοργάνωσαν οι κάτοικοι του κατεχόμενου χωριού Τζιάος. Στην διαμαρτυρία συμμετείχε και ο επικεφαλής της οργάνωσης του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας στο χωριό.

    Η Yeni D?zen (10.04.22) γράφει ότι προχθές παρόμοια διαμαρτυρία υπήρξε και στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

    Η Yeni D?zen (09.04.22) γράφει επίσης ότι οι νέοι που διαμαρτύρονται μπροστά στο γραφείο του «πρωθυπουργού» εξέδωσαν μιαν «ανακοίνωση αντίστασης» αποτελούμενη από βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αιτήματα, δηλώνοντας ότι «δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε, θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ελτσίλ: Ο Σουτζούογλου παραδέχθηκε επιβολή της μεταρρύθμισης των «δήμων» από την Τουρκία

    Η Avrupa (09.04.22) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, Σενέρ Ελτσίλ δήλωσε ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου παραδέχτηκε σε συνδικαλιστές που τον επισκέφτηκαν ότι η λεγόμενη μεταρρύθμιση στους «δήμους» τους επιβάλλεται από την Τουρκία.

    Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή στο «Radyo May?s» την Παρασκευή, ο Ελτσίλ είπε ότι οι συνδικαλιστές είχαν μιαν ειλικρινή συνάντηση με τον Σουτζούογλου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η πρακτική που επιχειρείται να εφαρμοστεί στους «δήμους» είναι μια επιβολή της Τουρκίας.

    Η εφημερίδα αναφέρει και τα εξής:

    «Η κυβέρνηση, η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια δεν μπορεί να αποσπάσει χρήματα από την Άγκυρα, θεωρεί ότι θα αρχίσει η ροή χρημάτων σε περίπτωση που εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Άγκυρας. Λέγεται ότι τα χρήματα που τους υποσχέθηκαν γι’ αυτή την υπόθεση είναι 500 εκατομμύρια λίρες.

    Η ΤΔΒΚ χρεοκόπησε. Η κυβέρνηση κλείνει το χρέος που πήρε από κάπου με χρήματα που δανείζεται από άπου αλλού. Η Τουρκία δεν δίνει χρήματα εδώ και τέσσερα χρόνια. Ακόμα και τα χρήματα του στρατού που βρίσκεται εδώ καλύπτονται από πόρους της ΤΔΒΚ.

    Και ρωτάμε: Γιατί η αντιπολίτευση δεν έρχεται αντιμέτωπη με την Τουρκία ξέροντας ότι η μεταρρύθμιση των δήμων είναι επιβολή της Τουρκίας;»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Μπαρσίν: Στις 8,879 ΤΛ να ανέλθει ο κατώτατος μισθός και όχι στις 6,090 ΤΛ

    Η Yeni D?zen (11.04.22) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντεβρίμ Μπαρτσίν δήλωσε ότι για να μπορέσει η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού να παραμείνει στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2022, αυτός πρέπει να αυξηθεί στις 8,879 τουρκικές λίρες (ΤΛ) και όχι στις 6,090 ΤΛ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αγοραστική δύναμη των αμειβομένων με τον κατώτατο μισθό μειώθηκε κατά 26,84% μόνο στα τρόφιμα και στα μη αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με στοιχεία του «ιδρύματος στατιστικής». Φέρνοντας περισσότερα παραδείγματα, ο Μπαρτσίν είπε ότι τα εν λόγω άτομα αγοράζουν 246% λιγότερες ντομάτες σε σύγκριση με την 1η Ιανουαρίου 2022, 50,80% λιγότερο κρεμμύδι, 12,63% λιγότερο κοτόπουλο, 28,26% λιγότερο γάλα, 6,38% λιγότερο ψωμί και 28,36% λιγότερα αυγά.

    Εξάλλου, η Yeni D?zen (09.04.22) γράφει ότι η συντεχνία των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS) ανακοίνωσε ότι το όριο της πείνας για μιαν τετραμελή οικογένεια στις 31 Μαρτίου 2022 στα κατεχόμενα ήταν 7,149 ΤΛ, ενώ ο κατώτατος μισθός 6,090 ΤΛ.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στην Τουρκία για τον νέο «εθνικό αερομεταφορέα» ο Αρικλί

    Η G?ne? (11.04.22) γράφει ότι τις προσπάθειές του για σύσταση ενός νέου «εθνικού αερομεταφορέα» του κατοχικού καθεστώτος ενέτεινε ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων, Ερχάν Αρικλί, ο οποίος μετέβη για τον σκοπό αυτό στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή και αντιπρόεδρο του διοικητικού τους συμβουλίου των Τουρκικών Αερογραμμών (ΤΗΥ), Μπιλάλ Εκσί.

    Κατά την συνάντηση, ο Αρικλί ζήτησε μείωση στις τιμές των εισιτηρίων των ΤΗΥ για τα κατεχόμενα, αύξηση του αριθμού των δρομολογίων και έναρξη πτήσεων ειδικά ανάμεσα στην Τραπεζούντα και την κατεχόμενη Τύμπου.

    Ο Εκσί ανέφερε ότι θα αρχίσουν τις απαραίτητες εργασίες για το δρομολόγιο Τραπεζούντα ? Τύμπου, ότι για να μπορέσουν να προβούν σε μείωση στις τιμές των εισιτηρίων θα πρέπει να υπάρξει μείωση και στον φόρο των περίπου 600 τουρκικών λιρών (ΤΛ) που επιβάλλεται σε κάθε εισιτήριο και ότι η μείωση των τιμών των εισιτηρίων θα είναι εφικτή σε περίπτωση που το «αεροδρόμιο» στην Τύμπου συμπεριληφθεί στις εσωτερικές πτήσεις της Τουρκίας.

    Πρόσθεσε επίσης ότι με την ολοκλήρωση του νέου «αεροδρομίου» στην Τύμπου θα μπορούν να προσγειώνονται μεγαλύτερα αεροπλάνα και έτσι θα μπορούσαν να μειωθούν τα κόστη και οι τιμές των εισιτηρίων.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Άλλο ένα βήμα για μεταφορά νερού για σκοπούς άρδευσης στην Μεσαριά

    Η G?ne? (11.04.22) γράφει ότι άρχισαν οι εργασίες κατασκευής αγωγού για μεταφορά του νερού που έρχεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα στην πεδιάδα της Μεσαριάς για σκοπούς άρδευσης.

    Σύμφωνα με το λεγόμενο υπουργείο γεωργίας και φυσικών πόρων, οι εργασίες άρχισαν στην περιοχή ανάμεσα στην έξοδο του «Τούνελ Νερού Μόρφου και Μεσαριάς» και το κατεχόμενο Καπούτι. Ο αγωγός θα έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα και πλάτος 2,500 χιλιοστά. Στόχος είναι το πρώτο στάδιο να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2023. Μέχρι αυτή την στιγμή στα κατεχόμενα έφτασε αγωγός μήκους 1,5 χιλιομέτρων, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι υπόλοιπες σωλήνες θα έρχονται ενώ διεξάγονται οι εργασίες.

    Το τούνελ μήκους 5,6 χιλιομέτρων και πλάτους 4,20 μέτρων για μεταφορά νερού για σκοπούς άρδευσης ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2022.

    Ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας, Ντουρσούν Ογούζ χαρακτήρισε σημαντικό στάδιο του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία την κατασκευή αγωγών μεταφοράς νερού για σκοπούς άρδευσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το νερό από την Ανατολία θα αυξηθεί η ποικιλότητα και η παραγωγικότητα των εδαφών στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Στα 325 τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα-Άλλος ένας θάνατος

    Η Vatan (11.04.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 20,690 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 325 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου σημειώθηκε ένας θάνατος με τελική αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα να ανέλθει στους 228 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 176, Κερύνεια 47, Αμμόχωστος 60, Μόρφου 16, Τρίκωμο 9 και Λεύκα 17.

    Μέχρι τις 10 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,549,057 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 90,445 κρούσματα Covid-19, ενώ 85,724 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 4,495 ασθενών, 46 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 4,441 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 8 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 10 Απριλίου 2022 δεν διενεργήθηκαν εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με τον Αυστριακό Πρωθυπουργό

    Η Yeni ?afak (11.04.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.

    Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, κατά την επικοινωνία συζητήθηκαν βήματα για βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Αυστρίας και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

    Ο Πρόεδρος Ερντογάν επανάλαβε πως προσδοκεί ότι θα επαναλειτουργήσουν οι καθιερωμένοι μηχανισμοί των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις στη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου, θα ανοίξουν νέα κεφάλαια και θα ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι διαπραγματεύσεις. Επέστησε επίσης την προσοχή στη στρατηγική φύση της μεταφοράς στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στην Κασπία και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι μπορούν να αυξήσουν τη συνεργασία τους με την Αυστρία, την οποία χαρακτήρισε σημαντικό κέντρο διανομής της Ευρώπης στον τομέα του φυσικού αερίου.

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Αυστρίας, ο Ερντογάν είπε ότι θα ενισχύσει το υφιστάμενο θετικό κλίμα η ευαισθησία που πρέπει να επιδειχθεί για την ευημερία και την ειρήνη της τουρκικής κοινότητας στην Αυστρία, η οποία αποτελεί τον ισχυρότερο ανθρώπινο δεσμό μεταξύ των δύο χωρών.

    (ΚΣ)

    [02] Συνάντηση Ακάρ με τον Ιταλό και Βρετανό ομόλογο του

    Το Ankara Anatolia (08.04.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ιταλίας Λορέντζο Γκουερίνι και της Βρετανίας Μπεν Γουάλας στην Κωνσταντινούπολη.

    Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της συνάντησης, ο Ακάρ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι φιλοξένησε τους Υπουργούς Άμυνας της Βρετανίας και της Ιταλίας στην Τουρκία και υπενθύμισε πως οι τρεις υπουργοί είχαν συναντηθεί και στην Σικελία πέρυσι.

    «Όπως και στις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε προηγουμένως, πετύχαμε πολύ χρήσιμα και εποικοδομητικά αποτελέσματα σε αυτή τη συνάντηση. Εκτός από τα θέματα αμυντικής ασφάλειας μεταξύ των χωρών μας, την αμυντική βιομηχανία και τις επιχειρήσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο και στην περιοχή μας», είπε.

    Σημειώνοντας ότι κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Ακάρ είπε: «Επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά ότι συμφωνούμε για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συνεχίζουμε να εκφράζουμε ανοιχτά την υποστήριξή μας γι’ αυτό το θέμα. Παρακολουθούμε επίσης στενά την τρέχουσα κατάσταση [?]».

    Δηλώνοντας ότι στις συναντήσεις συμφώνησαν να ενισχύσουν τις υφιστάμενες σχέσεις για την στρατιωτική εκπαιδευτική συνεργασία και την αμυντική βιομηχανία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στη συνάντηση, ο Ακάρ είπε: «Ενώ από τη μια συνεχίζουμε την εργασία μας με την Ιταλία και την Αγγλία στο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, από την άλλη, έχουμε στενή συνεργασία ως χώρες του ΝΑΤΟ».

    Ο Γκουερίνι δήλωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα στάδιο που απαιτεί συνεχή διάλογο και ισχυρή συνοχή μεταξύ των μελών της συμμαχίας και αποτελεί μια ευκαιρία αξιολόγησης ανάμεσα σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Ανέφερε επίσης πως πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα.

    Δηλώνοντας ότι συζήτησαν και άλλα θέματα, που είναι σημαντικά για τη σταθερότητα της Μεσογείου και ιδιαίτερα τη Λιβύη, ο Γκουερίνι υπογράμμισε τη σημασία μιας μόνιμης, αποτελεσματικής και συνολικής λύσης στα προβλήματα στη Λιβύη. «Η Τουρκία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικά μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας [?] και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο μαζί για σταθερότητα και ειρήνη», είπε.

    Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι πραγματοποίησαν μιαν συνάντηση αλληλεγγύης ως τρεις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι υποστηρίζουν πλήρως τη θέση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

    Σημειώνοντας ότι είναι ενωμένοι στην καταδίκη των επιθέσεων ενάντια στον άμαχο πληθυσμό και τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, στην Ουκρανία, ο Γουάλας είπε: «Με την εξασφάλιση της εφαρμογής του Μοντρέ, η Μαύρη Θάλασσα είναι ένα ασφαλές και ελεύθερο μέρος για όλες τις χώρες, όχι μόνο για γειτονικές χώρες. Η Τουρκία είναι ο προστάτης της Μαύρης Θάλασσας. Έχουμε επίγνωση του ρόλου της».

    (ΚΣ)

    [03] Ντονμέζ: «Σύντομα σημαντικές εξελίξεις για το φυσικό αέριο και στην Αν. Μεσόγειο»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (08.04.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο, όχι μόνο στην Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματά μας, μπορούμε να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο μια νέα οδό για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», είπε μιλώντας κατά τον απόπλου του πλοίου Yavuz, το οποίο θα αναλάβει την μεταφορά στην ξηά των αποθεμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα.

    Πρόσθεσε ότι τα πλοία γεώτρησης Fatih και Kanuni συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Μαύρη Θάλασσα

    «Το Fatih συνεχίζει τη γεώτρηση στο πηγάδι G?k?ebey-1. Από χθες, στείλαμε το Legal Drilling Ship μας στη θέση T?rkali-5 για εργασίες ολοκλήρωσης. Με την ανάληψη των καθηκόντων του Yavuz, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στη Μαύρη Θάλασσα με τα 3 πλοία μας ταυτόχρονα», είπε.

    Ανέφερε και τα εξής:

    «Κατά τις προσεχείς μέρες θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σε σχέση και με το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο στην Μαύρη Θάλασσα. Σε αυτό το πλαίσιο, με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματά μας μπορούμε να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε νέα διαδρομή ενεργειακής ζήτησης.

    Τασσόμαστε υπέρ της αύξησης των χωρών προέλευσης και των επιλογών διαδρομής για αύξηση της ποικιλότητας των πηγών φυσικού αερίου και επίτευξη της ασφάλειας προμήθειας. Αυτή η κατάσταση είναι σημαντική για την ασφάλεια της προσφοράς τόσο για εμάς όσο και για την Ευρώπη. Όπως ανέφερα και προ ολίγου, θα συμμετάσχουμε σε κάθε έργο που υποστηρίζει την σταθερότητα, την ειρήνη και την ηρεμία σε συνεργασία, σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο και στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού».

    (ΚΣ)

    [04] «Συνεργασία με τις ΗΠΑ στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η T?rkiye (11.04.22) γράφει ότι η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ και οι επακόλουθες εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο της Μεσογείου επιταχύνουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

    «Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, αναφέρεται ότι σε αυτή τη διαδικασία ενδέχεται να εμπλακούν και οι ΗΠΑ. Ο Ζιγιά Αλτουγαλντίζ, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων, Πληροφοριών και Τεχνολογίας, δήλωσε: ‘Όπως έκανε η Τουρκία στον TAP και τον TANAP, δηλαδή εφαρμόζοντας το μοντέλο διέλευσης φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούμε να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της περιοχής στην Ευρώπη. Μπορούμε να μετατρέψουμε το έργο που μπορεί να παραδώσει τα αγαθά σε μια δομή που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες’, είπε», γράφει η εφημερίδα.

    Ο Αλτουγαλντίζ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ την προσεχή περίοδο. Ανέφερε πως τον περασμένο μήνα πραγματοποίησαν μιαν πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου συζήτησαν σημαντικά θέματα προκειμένου να αυξήσουν τον όγκο εμπορίου από 28 δισ. δολάρια σε 100 δισ. δολάρια.

    «Ειδικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, υπάρχουν προβλήματα που αποκάλυψαν την ενεργειακή εξάρτηση του κόσμου. Υπάρχουν πολύ σαφείς εξελίξεις, όπως η διασφάλιση της ποικιλομορφίας των πηγών ενέργειας και των χωρών μέσω της συνεργασίας των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ευρώπης στα έργα. Είδαμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να το υποστηρίξουν», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Αλτούν: Σταθεροποιητικός παράγοντας πλέον η Τουρκία

    Το Ankara Anatolia (09.04.22) μετέδωσε ότι ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν προέβη σε αξιολογήσεις για τη «σταθεροποιητική δύναμη της Τουρκίας», τον μετασχηματισμό στην εξωτερική πολιτική, τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Τουρκίας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τις δραστηριότητες δημόσιας διπλωματίας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

    Αναφερόμενος στο βιβλίο «Η Τουρκία ως σταθεροποιητική δύναμη στην εποχή του παγκόσμιου χάους», ο Αλτούν δήλωσε ότι η σταθεροποιητική δύναμη είναι μια δύναμη που προσπαθεί να επιλύσει συγκρούσεις και κρίσεις με ειρηνικά μέσα από τη μια και στοχεύει να βρει απαντήσεις στις αδικίες και τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα, από την άλλη.

    Υποστήριξε ότι τα κράτη που έχουν επιρροή στο σημερινό σύστημα έχουν γίνει μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης, αλλά ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες μεταξύ των ανερχόμενων δυνάμεων που έχουν προτείνει μια εναλλακτική λύση σε αυτά τα θέματα. Εκφράζοντας την άποψη ότι οι διεθνείς θεσμοί, που ιδρύθηκαν με την ελπίδα της σταθεροποίησης του κόσμου, δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν αυτό το καθήκον σήμερα, ο Αλτούν ανάφερε τα εξής:

    «Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ υπάρχουν για να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό, έχει γίνει συζητήσιμο το πόσο επιτυχημένοι είναι αυτοί οι θεσμοί στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα. Τελικά, όλη αυτή η πραγματικότητα ήρθε στο φως στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Αυτοί οι θεσμοί, φυσικά, συνέβαλαν στην ειρήνη και την σταθερότητα στον κόσμο. Υπήρξαν ως σταθεροποιητική δύναμη σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Ωστόσο, ενόψει των εξελίξεων στην παγκόσμια πολιτική και την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων τα τελευταία 30 χρόνια, αυτοί οι θεσμοί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες. [?] Ο Πρόεδρός μας είναι ένας ηγέτης που το έχει εκφράσει αυτό στο υψηλότερο επίπεδο σε διάφορες πλατφόρμες. Η χώρα μας, που προσδοκά πιο ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο από διεθνείς οργανισμούς σε κρίσεις, δεν έχει διστάσει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε τομείς όπου αυτό δεν ισχύει. Στο σημείο αυτό η χώρα μας έρχεται στο προσκήνιο ως σταθεροποιητική δύναμη».

    (ΚΣ)

    [06] Στις 5,609 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Η ιστοσελίδα T24 (11.04.22) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,609 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 172,461 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 32 άτομα και ολοκληρώθηκε η αποθεραπεία και η περίοδος απομόνωσης 7,315 ατόμων.

    Σημειώνεται ότι 93,11% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85,39% με τη δεύτερη δόση.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,211,194

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 11 April 2022 - 13:46:40 UTC