Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-07-01

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 124/2022 01.07.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ο Τατάρ τίμησε το προσωπικό της Επιτροπής Αγνοουμένων
  • [02] «Αστυνομία»: «Όσοι έχουν πληροφορίες για τάφους αγνοουμένων, να ενημερώσουν»
  • [03] Ζητά υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παιδιά μεικτών γάμων ο Αρικλί
  • [04] Οζερσαϊ: «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το πακέτο ΜΟΕ της ελληνοκυπριακής πλευράς»
  • [05] Ανακοινώθηκε πακέτο οικονομικής στήριξης αξίας 200 δισεκατομμυρίων λιρών
  • [06] Έρχουρμαν: «Θα μας σώσει η παραγωγή και το άνοιγμα προς τον κόσμο»
  • [07] O «δήμαρχος» Γκιόνελι συμμετείχε σε συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Δηλώσεις Έρντογαν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
  • [02] Ερντογάν σε δημοσιογράφο του Freedom House: «Εμείς, αυτά δεν τα δεχόμαστε!»
  • [03] Φινλανδός ΥΠΕΞ: «Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν στηρίζουν το PKK, YPG/PYD και FETO»
  • [04] Δημοσκόπηση MetroPOLL: Χάνει τις εκλογές ο Έρντογαν από 4 ονόματα στο 2ο γύρο
  • [05] Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Έχουμε εξουδετερώσει 29 τρομοκράτες στα σύνορα με Συρία»
  • [06] Αύξηση 150% στα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία μέσα σε μια εβδομάδα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ο Τατάρ τίμησε το προσωπικό της Επιτροπής Αγνοουμένων

    Σύμφωνα με τον παράνομο Βayrak (30.06.22), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συμμετείχε σε τελετή απονομής πλακετών που πραγματοποιήθηκε στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο προς τιμή του προσωπικού της Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Σε ομιλία του κατά της διάρκεια της τελετής, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι το προσωπικό της Επιτροπής Αγνοουμένων πραγματοποιεί σημαντική και εξαντλητική έρευνα για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί από κοντά το έργο της Επιτροπής.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι υπέστησαν απάνθρωπη μεταχείριση και συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι Τουρκοκύπριοι και ότι οι εργασίες συνεχίζονται.

    Απευθυνόμενος στο προσωπικό της Επιτροπής, ο Τατάρ είπε τα εξής:

    «Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο και κάνετε το καθήκον σας με ευσυνειδησία. Ευχαριστώ όλο το προσωπικό για την προσπάθειά σας. Εύχομαι οι αγνοούμενοι να βρεθούν το συντομότερο δυνατόν».

    Κατόπιν τίμησε το προσωπικό της Επιτροπής με την απονομή πλακέτας.

    Στη δική του ομιλία, ο Χακκί Μουφτούζαντε, μέλος της Επιτροπής Αγνοουμένων εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, ανέφερε ότι η Επιτροπή συστήθηκε το 2006 ως μια διακοινοτική πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι οι εργασίες συνεχίζονται ακόμα.

    Ο Μουφτούζαντε τόνισε ότι το προσωπικό της επιτροπής συνδράμει σε κάθε φυσική καταστροφή και ότι ανέλαβε καθήκοντα εθελοντικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πυρκαγιάς. Είπε, τέλος, ότι το έργο της επιτροπής είναι δύσκολο και ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα, πίστη και υπομονή.

    (ΓΜ)

    [02] «Αστυνομία»: «Όσοι έχουν πληροφορίες για τάφους αγνοουμένων, να ενημερώσουν»

    Η Avrupa (01.07.22) γράφει ότι «γενική αστυνομική διεύθυνση» ζητά να καταθέσουν όσοι κατέχουν πληροφορίες αναφορικά με αγνοούμενους Ελληνοκυπρίους των οποίων οι ταυτότητες ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλαίσιο των αγωγών που καταχωρήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) από τις οικογένειες Ελληνοκύπριων αγνοουμένων, συνεχίζονται οι εργασίες της «αστυνομίας» υπό την εποπτεία της «γενικής εισαγγελίας» του καθεστώτος για εξέταση των αιτιών θανάτου Ελληνοκύπριων αγνοουμένων, τα οστά των οποίων ανευρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν ως αποτέλεσμα των εκσκαφών που πραγματοποίησε η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα.

    Σε ανακοίνωσή της η «αστυνομία», καλεί για κατάθεση όποιον έχει πληροφορίες σχετικές με τον θάνατο και τον τρόπο που «χάθηκαν» τα πρόσωπα των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία από δείγμα που λήφθηκε από τα οστά τους με την μέθοδο του DNA.

    Στο δημοσίευμα αναγράφονται επίσης και δύο αριθμοί τηλεφώνου στους οποίους μπορεί να αποταθεί όποιος έχει στοιχεία προκειμένου να διευθετήσει ραντεβού και να δώσει κατάθεση στην «ομάδα ερευνών».

    (ΒΚ)

    [03] Ζητά υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παιδιά μεικτών γάμων ο Αρικλί

    Η K?br?s (01.07.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του κινήματος εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν παιδιά μεικτών γάμων (Τουρκοκυπρίων και Τούρκων) να αποκτήσουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου», σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης με την πρόεδρο και το μέλος εξωτερικών σχέσεων του κινήματος Σουντά Ντογάν και Αλιχάν Γκιουνές, ο Αρικλί είπε τα εξής: « Η διοίκηση της νότιας Κύπρου, όπως και σε όλα τα θέματα, έτσι και στο θέμα των υπηκοοτήτων, έχει πάθει αλλεργία έναντι της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό, προβαίνει σε αβάσιμες διακρίσεις και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    Ο Αρικλί είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί «ψεύτικα» τα «πιστοποιητικά γάμου» που εκδίδει η «ΤΔΒΚ» και αφορούν γονείς παιδιών που παντρεύτηκαν στα κατεχόμενα, όμως καθημερινά περνούν στις ελεύθερες περιοχές εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι με «ταυτότητα» της «ΤΔΒΚ» και βγάζουν ασφάλεια οδήγησης με «άδεια οδηγού της ΤΔΒΚ». Ανέφερε επίσης ότι αρκετές διαδικασίες πραγματοποιούνται με την παρουσίαση «επίσημων εγγράφων» της «ΤΔΒΚ», εντούτοις, προκειμένου να στερηθεί το δικαίωμα απόκτησης υπηκοότητας από τα παιδιά των μεικτών γάμων, όπως ισχυρίστηκε, η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί «ψεύτικα» τα «πιστοποιητικά γάμου» των εν λόγω ατόμων. «Αν αυτό δεν είναι διπλοπροσωπία, τότε τι είναι», διερωτήθηκε

    Επιπρόσθετα, ο Αρικλί είπε ότι, ενώ ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας εκ μέρους ορισμένων «υπηκόων της ΤΔΒΚ» για το ότι δεν γίνονται δεκτοί στην Τουρκία ορισμένοι Τουρκοκύπριοι, δεν γίνεται λόγος για την «ρατσιστική», όπως την χαρακτήρισε, προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Καταληκτικά, ο Αρικλί εξέφρασε την στήριξή του στο «κίνημα για τη λύση του προβλήματος των μεικτών γάμων» και κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να αλλάξει την προσέγγισή της το συντομότερο στο ζήτημα αυτό.

    (ΒΚ)

    [04] Οζερσαϊ: «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το πακέτο ΜΟΕ της ελληνοκυπριακής πλευράς»

    Η Avrupa (01.07.22) γράφει ότι o πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουντρέτ Οζερσαϊ υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να δώσει αντιπρόταση και να αναδιαμορφώσει το πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που παρουσιάστηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και δεν είναι αποδεκτό υπό την παρούσα μορφή του.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Οζερσαϊ προέβη σε αυτές τις τοποθετήσεις στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής όπου δήλωσε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ότι όταν συζητούνται τα ΜΟΕ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και οι συνθήκες που έχουν αλλάξει.

    Όπως γράφει η Avrupa, ο Οζερσαϊ, είπε επίσης ότι η αλλαγή των συνθηκών πρέπει να ληφθεί υπόψιν για τα Βαρώσια, όπως έγινε και στο παρελθόν με το παράνομο αεροδρόμιο «Ερτζιάν» στην Τύμπου.

    Ο Οζερσαϊ δήλωσε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά την εξεύρεση «περιεκτικής λύσης», προσθέτοντας παράλληλα ότι ακόμα και όταν κατά διαστήματα προστέθηκαν «διαφορετικά στοιχεία» στα ΜΟΕ, έστω και προσωρινά, οι διαπραγματεύσεις για μόνιμη λύση στην Κύπρο κατέρρευσαν.

    Σχολιάζοντας τα ΜΟΕ ο Οζερσαϊ εξέφρασε την άποψη ότι από διπλωματικής σκοπιάς αποτελούν «εργαλείο ελιγμού» και ότι αν και παρέμειναν «περιορισμένα» κάποιες φορές «έφεραν αποτελέσματα». Αξιολογώντας τις εισηγήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ο Οζερσαϊ εξέφρασε την άποψη ότι αυτές μεγιστοποίησαν εκείνο που θα πάρουν οι Ελληνοκύπριοι και «έβαλαν σε ένα πλαίσιο» εκείνα που θα δώσουν στους Τουρκοκύπριους.

    Ο Οζερσαϊ υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένες εισηγήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως έχουν και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να τις αναδιαμορφώσει βάσει των δικών της συμφερόντων, λέγοντας μάλιστα ότι έχουν ήδη καθυστερήσει.

    Καταληκτικά είπε ότι, οι πλευρές δεν μπορούν να αποκτήσουν καθεστώς με έννοιες όπως τα ΜΟΕ και εισηγήσεις συνεργασίας και ότι αυτό θα μπορούσε να προωθηθεί κατά τρόπο που δεν θα μπορούν να φέρουν αντίρρηση οι δύο πλευρές.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Detay (01.07.22), ο Οζερσαϊ αξιολογώντας τη συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, δήλωσε ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης φαίνεται να κοιτάζει με θετικό πρόσημο την προοπτική «μέλους». Υποστήριξε επίσης ότι θα έπρεπε να κληθεί να συμμετάσχει στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, καθώς θα πρέπει να ακούγονται και οι δύο πλευρές, εάν είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ, το μέλλον της Κύπρου.

    (ΒΚ)

    [05] Ανακοινώθηκε πακέτο οικονομικής στήριξης αξίας 200 δισεκατομμυρίων λιρών

    Σύμφωνα με τη Halk?n Sesi (01.06.22), η λεγόμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 200 δισεκατομμυρίων λιρών (ΤΛ), καθώς και τέσσερα πακέτα δανείων.

    Ανακοινώνοντας τα μέτρα της «κυβέρνησης», ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι ένα τμήμα του πληθυσμού θα ανακουφιστεί και πρόσθεσε ότι έστω και αν δεν προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση τα μέτρα, οι Τουρκοκύπριοι θα πάρουν μια βαθιά ανάσα.

    Το πακέτο περιλαμβάνει τα εξής:

    * Επιχειρηματικά δάνεια ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών.

    * Δανειοδοτικό πακέτο 20 εκατομμυρίων λιρών για τη γυναικεία και τη νεανική επιχειρηματικότητα.

    * Δάνεια 20 εκατομμυρίων λίρων για εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στον γεωργικό και τον κτηνοτροφικό τομέα.

    * Δάνεια 60 εκατομμυρίων λιρών για τους εξαγωγείς από την τράπεζα Τ?rk Eximbank.

    * Επίδομα 2,000 λιρών για την περίοδο του μπαϊραμιού σε όσους λαμβάνουν μισθό κοινωνικής πρόνοιας και 1,000 λιρών σε όσους λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας.

    * Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι το τέλος του έτους δεν θα επιβαρύνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκης και τους λήπτες επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας.

    * Θα επιτραπεί η χρήση ηλιακών πάνελ απόδοσης 25 μεγαβάτ σε ξενοδοχεία και βιομηχανίες.

    * Τα «κρατικά» ακίνητα θα διατίθενται προς ενοικίαση σε λίρες.

    * Το επίδομα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (ΑΤΑ) θα πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου.

    Εμπορικό Επιμελητήριο: Το πακέτο είναι ανεπαρκές

    Σε γραπτή του ανακοίνωση για το θέμα, το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο χαρακτηρίζει ανεπαρκές το πακέτο στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε η «κυβέρνηση». Το Επιμελητήριο τονίζει ότι αν και το πακέτο περιλαμβάνει κάποια θετικά μέτρα, ωστόσο υπάρχουν παραλείψεις που το καθιστούν ανεπαρκές. Η τουρκοκυπριακή οικονομία, συνεχίζει η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου χρειάζεται επενδύσεις και δάνεια που θα διοχετευθούν σε αυτές τις επενδύσεις.

    Η Yeni D?zen (01.07.22) φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπων συντεχνιών και άλλων οργανώσεων στα κατεχόμενα που ασκούν κριτική στο οικονομικό πακέτο της «κυβέρνησης».

    Συγκεκριμένα ο «πρόεδρος» της συντεχνίας των λεγόμενων δημοσίων υπαλλήλων (ΚTAMS), Γκιουβέν Μπενγκιχάν ανέφερε στην εφημερίδα ότι «αυτό το πακέτο θα στείλει τους ανθρώπους μας πακέτο στο εξωτερικό».

    Ο πρόεδρος της «ένωσης παραγωγών ζωικών προϊόντων και κτηνοτρόφων», Μουσταφά Ναϊμογουλαρί ανέφερε ότι το πακέτο «δεν είναι μια καλή κίνηση» και ότι η «κυβέρνηση» κοροϊδεύει τον κόσμο.

    Ο γενικός συντονιστής της ένωσης καταστηματαρχών και τεχνιτών (KTEZO), Χουρέμ Τουλγκά ανέφερε ότι το πακέτο είναι κοροϊδία και ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον κατώτατο μισθό.

    Ο πρόεδρος τέλος της «ένωσης» Τουρκοκύπριων εργολάβων οικοδομών, Τζαφέρ Γκιούρτζιαφερ ανέφερε ότι πρόκειται για πακέτο βοήθειας και όχι οικονομικής ανάπτυξης.

    (ΓΜ)

    [06] Έρχουρμαν: «Θα μας σώσει η παραγωγή και το άνοιγμα προς τον κόσμο»

    Σύμφωνα με τη Yeni D?zen (01.07.22), ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν «εξαγωγές» επεξεργασμένων προϊόντων προς τις ελεύθερες περιοχές μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό άνοιγμα.

    Μιλώντας για την οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα, ο Έρχουρμαν δήλωσε το εξής: «Φτάσαμε το σημείο όπου πλέον μπορούμε να στέλνουμε τα προϊόντα μας με μηδενικούς δασμούς. Πρέπει να παράγουμε με σχέδιο. Δυστυχώς τα εδάφη όπου μπορούμε να παράγουμε σε ένα μικρό νησί ολοένα και περιορίζονται. Χρειάζεται να αξιολογήσουμε καλύτερα την πρόσβαση προς το εξωτερικό».

    Ο Έρχουρμαν επιπλέον τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να συνδεθεί με το διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε ότι είναι «εξαρτώμενη» από τη «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, στο θέμα της ενέργειας, της απασχόλησης, της ζήτησης και του τουρισμού. «Εμείς», πρόσθεσε, «θέλουμε να συνδέσουμε αυτό τον λαό με αξιοπρεπή και ισότιμο τρόπο με τον κόσμο».

    (ΓΜ)

    [07] O «δήμαρχος» Γκιόνελι συμμετείχε σε συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης

    Σύμφωνα με τη Yeni D?zen (01.07.22), o λεγόμενος δήμαρχος του κατεχόμενου Γκιόνελι, Αχμέτ Γιαλτσίν Μπενλί συμμετείχε σε συνάντηση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Μπουγκιούκτσκεκμετζε στην Κωνσταντινούπολη.

    Τον Μπενλί συνόδευσε ο «γενικός συντονιστής» της λεγόμενης ένωσης τουρκοκυπριακών δήμων Χουσεΐν Κιολέ.

    Στη συνάντηση, που ξεκίνησε με ομιλία του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου συμμετέχουν δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Στη σύνοδο κορυφής Τοπικών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης δήμαρχοι από 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης εκπροσωπούν τις πόλεις και τις χώρες τους.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Δηλώσεις Έρντογαν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (30.06.22) και την Aksam (01.07.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν χαρακτήρισε το τριμερές Μνημόνιο που υπεγράφη στη Μαδρίτη με την Σουηδία και την Φιλανδία «διπλωματική νίκη» για την Τουρκία και δήλωσε ότι η Σουηδία υποσχέθηκε να προχωρήσει στην έκδοση 73 τρομοκρατών και ότι την ερχόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία από την Τουρκία θα μεταβεί στις ΗΠΑ για το θέμα της πώληση των F16 στην Τουρκία,.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις γνωστές του κατηγορίες εναντίον του Έλληνα Πρωθυπουργού για το θέμα της στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και ανέφερε ότι η Τουρκία είχε θέσει ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές της στο θέμα της αίτησης ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι αποτελεί «διπλωματική νίκη» για την χώρα του το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη Σύνοδο και η υπογραφή του Μνημονίου.

    Σχετικά με το τριμερές Μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Έρντογαν δήλωσε:

    «Αυτή η υπόθεση δεν θα προχωρήσει προτού περάσει πρώτα από το Κοινοβούλιο μας. Η Σουηδία και η Φινλανδία θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αφότου οι δύο αυτές χώρες εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, εμείς θα το στείλουμε στο Κοινοβούλιο. Αν όμως δεν τις εκπληρώσουν, τότε δεν τίθεται θέμα να σταλεί στο Κοινοβούλιο [?]

    Φυσικά, αυτό αποτελεί την αρχή, η ουσία είναι να τεθούν σε εφαρμογή οι υποσχέσεις που δόθηκαν. Θα παρακολουθούμε προσεκτικά την διαδικασία που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα όσον αφορά στην εφαρμογή των προνοιών του Μνημονίου και θα προβούμε ανάλογα στα επόμενα βήματά μας».

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και για την επίλυση της επισιτιστικής κρίσης που προέκυψε εξαιτίας του εγκλωβισμού των σιτηρών στην Ουκρανία, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες για την επικράτηση της ειρήνης στην Ουκρανία και για την επίλυση της κρίσης.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι έχουν διαβιβάσει στους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ, σχέδιο που αφορά στην εξαγωγή των αποθεμάτων σιτηρών από τα λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας και πρόσθεσε ότι καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να διοργανωθεί σύντομα στην Κωνσταντινούπολη τετραμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων πλευρών και των ΗΕ.

    Δήλωσε ακόμη ότι τόσο την προσεχή εβδομάδα, όσο και την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουν την τηλεφωνική διπλωματία τους, τόσο με τον Ρώσσο Πρόεδρο Vladimir Putin όσο και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodimir Zelenskiy, προκειμένου να συζητήσουν τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τη μεταφορά των τροφίμων και των σιτηρών.

    Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με ομολόγους του από διάφορες χώρες στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Έρντογαν είπε ότι κατά τις επαφές του, δόθηκε βαρύτητα στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στο θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης του ΝΑΤΟ. Εξέφρασε την ίδια στιγμή την πεποίθηση ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη θα ανοίξει την πόρτα για μια νέα περίοδο.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Joe Biden, ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πωλήσουν στην Τουρκία τα πολεμικά αεροσκάφη F16, o Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, μια πολυμελής αντιπροσωπεία από την Τουρκία θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου και θα έχει επαφές για το θέμα αυτό με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου.

    Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο στη Σύνοδο των Ηγετών των Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ τέθηκε το θέμα της στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα ή το κατά πόσον το ζήτημα δημιουργίας νέων βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Έρντογαν επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα δεν συνάδει καθόλου με τις πολιτικές αντιλήψεις.

    Ο Έρντογαν επέκρινε εκ νέου τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του στο Αμερικανικό Κοινοβούλιο εναντίον της Τουρκίας και κάλεσε ξανά την Ελλάδα να σταματήσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου με μη στρατικοποιημένο καθεστώς, ισχυριζόμενος ότι οι ενέργειες της Ελλάδας γίνονται κατά παράβαση της Συνθήκης της Λοζάνης και της Συνθήκης του Παρισιού.

    «Η Ελλάδα, η οποία έχει παραβιάσει το εναέριο μας χώρο 147 φορές, θα πρέπει να λογοδοτήσει. Από τη μια πραγματοποιείς 147 παραβιάσεις και από την άλλη θυμώνεις όταν οι ένοπλες μας δυνάμεις κάνουν αυτά που πρέπει. Αυτά τα βήματα είναι αντίθετα με τη Συνθήκη της Λοζάνης. Ας διαβάσουν τη Συνθήκη της Λοζάνης και ας κάνουν μετά αυτά που πρέπει», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση για το κατά πόσο η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει θετικά την επιχείρηση που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει η Τουρκία στα βόρεια σύνορα της με τη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν είπε: «Δεν θα κάνουμε μια επιχείρηση που δεν θα είναι κατανοητή από τη διεθνής κοινότητα. Θα κάνουμε μια επιχείρηση που θα είναι κατανοητή από τη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα θέματα. Μην ανησυχείτε καθόλου».

    (ΑΚ)

    [02] Ερντογάν σε δημοσιογράφο του Freedom House: «Εμείς, αυτά δεν τα δεχόμαστε!»

    Η aksam (30.06.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Συνεδριακό Κέντρο IFEMA στη Μαδρίτη με το τέλος της Συνόδου Ηγετών του ΝΑΤΟ, απάντησε με σκληρή γλώσσα στην ερώτηση δημοσιογράφου του Freedom House για τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.

    Απαντώντας στον δημοσιογράφο, ο Ερντογάν είπε ότι το Freedom House θα πρέπει πρώτα να κρίνει τη δική του δουλειά και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι μητέρες στο Ντιγιάρμπακιρ περιμένουν εδώ και 110 ημέρες τα παιδιά τους στην πόρτα του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Στην Τουρκία υπάρχει μια πραγματικότητα του [όρους] Καντίλ. Φυγαδεύονται παιδιά ηλικίας 13-14-15 ετών., Φυγαδεύονται κορίτσια 12-13 ετών σε αυτό το Καντίλ και τους δίνονται όπλα ίσα με το ύψος τους. Τι ελευθερία είναι αυτή; Εμείς αυτά δεν τα δεχόμαστε».

    Πρόσθεσε και τα εξής στην απάντησή του, ο Τούρκος Πρόεδρος: «Πρώτα απ’ όλα, 40 χιλιάδες πολίτες μας σκοτώθηκαν στην Τουρκία. Οι μητέρες του Ντιγιάρμπακιρ περιμένουν εδώ και 1100 ημέρες μπροστά στην πόρτα του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Αυτές οι μητέρες περιμένουν τα παιδιά τους. Το Freedom House ας επισκεφτεί πρώτα αυτά τα μέρη. Το ΡΚΚ και το YPG που απήγαγαν αυτά τα παιδιά, το κάνουν αυτό στο όνομα της ελευθερίας; Να ξέρουμε καλά τον ορισμό της ελευθερίας. Ο δικός σας ορισμός για την ελευθερία είναι τόσος όσο το πεδίο της δικής μου ελευθερίας. Σήμερα, δίνονται όπλα ίσα με το ύψος τους σε δεκαπεντάχρονα κορίτσια. Ας τα δούμε πρώτα αυτά. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μου υπάρχουν δημοσιογράφοι, επικριτικοί δημοσιογράφοι, ιδέες αφού δεν υφίσταται κάποια ποινική περίπτωση και δεν είναι δέκτες οποιωνδήποτε ποινικών κυρώσεων. Κανείς από αυτούς δεν είναι στη φυλακή. Όλα αυτά είναι παραπληροφόρηση. Αυτά εμείς δεν τα δεχόμαστε».

    (ΒΚ)

    [03] Φινλανδός ΥΠΕΞ: «Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν στηρίζουν το PKK, YPG/PYD και FETO»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (30.06.22), ο Φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο, δήλωσε ότι η Φινλανδία θα εγκαθιδρύσει σύντομα συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει ήδη ενημερώσει την Τουρκία ότι δεν στηρίζει τις οργανώσεις PKK, YPG/PYD και FETO.

    Υπογραμμίζοντας ότι το θέμα της «τρομοκρατικής οργάνωσης» PKK, ήταν το πρώτο θέμα που συζήτησαν με την Τουρκία στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Haavisto δήλωσε ότι υπάρχει κοινή συναντίληψη με την Τουρκία όσον αφορά στο PKK. «Έχουμε κοινή συναντίληψη με την Τουρκία για το PKK, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, η οποία τόσο στην Φινλανδία όσο και στην Σουηδία είναι απαγορευμένη οργάνωση. Φυσικά, είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε επιπρόσθετα βήματα εναντίον του PKK και την ίδια στιγμή είμαστε διατεθειμένοι να ανταλλάξουμε πληροφορίες με την Τουρκία για αυτό το θέμα», δήλωσε.

    Υπενθυμίζοντας ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία παρείχαν δεσμεύσεις στην Τουρκία όσον αφορά στις οργανώσεις PKK, YPG/PYD και FETO, ο Φινλανδός ΥΠΕΞ υπενθύμισε το άρθρο 4 του Μνημονίου, που αναφέρει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα παρέχουν στήριξη στις οργανώσεις αυτές. «Η Φινλανδία και η Σουηδία καταδικάζουν την τρομοκρατία και όλες τις μορφές της με τον πιο δυνατό τρόπο», σημείωσε ο Haavisto, εκφράζοντας πλήρη αλληλεγγύη προς την Τουρκία και τις οικογένειες των θυμάτων της «τρομοκρατίας».

    Εξαγωγές όπλων

    Αναφερόμενος στο θέμα της εξαγωγής όπλων, το οποίο επίσης συζητήθηκε με την Τουρκία, ο Haavisto δήλωσε: «Υπάρχουν κάποιες απαγορεύσεις όσον αφορά στην εξαγωγή όπλων, αλλά όταν γίνουμε μέλος της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας, αυτό θα έχει κάποιες επιδράσεις στις αποφάσεις μας. Ωστόσο, θα φροντίσουμε η Συμμαχία να έχει μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά στα θέματα άμυνας».

    Σημειώνοντας ότι δεν ανέμεναν μια τόσο «καλή εξέλιξη» από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Φινλανδός ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση γι’ αυτή τη θετική εξέλιξη.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-Φινλανδίας και πώς το θέμα της αίτησης της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Haavisto δήλωσε ότι η Φινλανδία έχει άριστες σχέσεις με την Τουρκία, είναι μια χώρα, όπως είπε, που από το 1999 στηρίζει πλήρως την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή, είναι πολύ ικανοποιημένη και από το διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

    «Φυσικά, υπήρξαν και κάποιες στιγμές νευρικότητας όταν η Τουρκία ήταν η χώρα που μπλόκαρε τη διαδικασία του ΝΑΤΟ, αλλά θεωρώ ότι όταν δώσαμε τα χέρια μετά τη Συμφωνία στη Μαδρίτη, όλοι είναι πλέον ευχαριστημένοι», δήλωσε ο Φινλανδός ΥΠΕΞ.

    (ΑΚ)

    [04] Δημοσκόπηση MetroPOLL: Χάνει τις εκλογές ο Έρντογαν από 4 ονόματα στο 2ο γύρο

    H Cumhuriyet (30.06.22) υπό τον τίτλο «Άσχημα νέα για τον Έρντογαν από την τελευταία δημοσκόπηση: Χάνει τις εκλογές και από τα 4 ονόματα», αναφέρεται στη συνέχεια των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης που ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών MetroPOLL, με τίτλο «Σφυγμομέτρηση της τάσης στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2022».

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 11-15 Ιουνίου 2022 σε 28 επαρχίες της Τουρκίας με δείγμα 2,123 άτομα, με τη μέθοδο της στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

    Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση «Ποιον από τους πιο κάτω υποψήφιους θα ψηφίζατε στο 2ο γύρο των Προεδρικών Εκλογών;», παρουσιάζοντας ως ανθυποψήφιους του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν τους Μανσούρ Γιαβάς, Δημάρχου Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου, Δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Μεράλ Άκσενερ, προέδρου του Καλού Κόμματος (?Y? Parti) και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στο ενδεχόμενο ο Μανσούρ Γιαβάς να είναι ανθυποψήφιος του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στο 2ο γύρο, ο Έρντογαν εξασφαλίζει 35,6% και ο Γιαβάς 54%.

    Σε περίπτωση που ανθυποψήφιος του Έρντογαν είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Έρντογαν εξασφαλίζει 37,7% και ο Ιμάμογλου 51,7%.

    Στο ενδεχόμενο που ανθυποψήφιος του Τούρκου Προέδρου είναι η Άκσενερ, ο Έρντογαν εξασφαλίζει 38,8% και η Άκσενερ 48%.

    Επίσης, σε περίπτωση που ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ανθυποψήφιος του Έρντογαν, ο Κιλιτσντάρογλου εξασφαλίζει 46,1% και ο Έρντογαν 39,8%.

    (ΑΚ)

    [05] Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Έχουμε εξουδετερώσει 29 τρομοκράτες στα σύνορα με Συρία»

    Σύμφωνα με τη Yeni Safak (30.06.22), το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται με επιτυχία οι επιχειρήσεις τους για «εξουδετέρωση τρομοκρατών» στα σύνορά τους με τη βόρεια Συρία και υποστήριξε ότι στις επιχειρήσεις «Πηγή Ειρήνης», «Κλάδος Ελαίας» και «Ασπίδα του Ευφράτη» έχουν εξουδετερώσει μέχρι στιγμής 29 υποστηρικτές του PKK/YPG.

    (ΑΚ)

    [06] Αύξηση 150% στα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία μέσα σε μια εβδομάδα

    Σύμφωνα με την Turkiyegazetesi (01.07.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι μέσα σε μια εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 150% στα κρούσματα covid-19 στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, κατά την εβδομάδα 13-19 Ιουνίου, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 10,954, ενώ την επόμενη εβδομάδα 20-26 Ιουνίου, ο αριθμός αυτός ανήλθε στις 26,635.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση οφείλεται στην κατάργηση της μάσκας, κυρίως σε κλειστούς χώρους και σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι ειδικοί προειδοποιούν για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων ενόψει του Μπαϊραμιού και καλούν για επαναφορά της μάσκας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνεπάγεται και αύξηση των θανάτων. Την προ-προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων ανήλθε στους 19 και την προηγούμενη στους 17.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 1 July 2022 - 13:09:04 UTC