Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-07-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 125/2022 02-04.07.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Πρόταση τεσσάρων σημείων υπέβαλε ο Τατάρ μέσω των Ηνωμένων Εθνών
  • [02] Κατοχυρώνουν τα δύο κράτη οι προτάσεις του, δηλώνει ο Τατάρ στην TRT
  • [03] CTP: «Οι προτάσεις Τατάρ δεν είναι ΜΟΕ»
  • [04] «Δεν είναι κάτι νέο οι προτάσεις Τατάρ», υποστηρίζει το HP
  • [05] Στήριξη στις προτάσεις Τατάρ από Ουστέλ και Τορέ
  • [06] Χασίπογλου: «Τα Βαρώσια δεν είναι πλέον θέμα προς διαπραγμάτευση»
  • [07] Όζτουκλέρ: «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις στο θέμα της παραχώρησης υπηκοότητας»
  • [08] Ερτουγρούογλου: Όποιος έχει απορίες για τις απελάσεις από Τουρκία να απευθύνεται στην «τουρκική πρεσβεία».
  • [09] Αυξάνεται ο αριθμός των αλλοδαπών μαθητών στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ευχαριστίες Τατάρ σε Ερντογάν για την απάντηση προς Αναστασιάδη
  • [02] Στηρίζει τις προτάσεις Τατάρ το Τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [03] Πραγματοποιήθηκε το 5o συνέδριο του HDP
  • [04] Συλλήψεις στο συνέδριο του HDP
  • [05] Συνάντηση Καλίν με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Graham
  • [06] Ο Ερντογάν δεν παρέστη σε εκδηλώσεις στην Προύσα λόγω κρυολογήματος

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Πρόταση τεσσάρων σημείων υπέβαλε ο Τατάρ μέσω των Ηνωμένων Εθνών

    Η Vatan (02.07.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι πρόταση που ετοίμασε η τουρκοκυπριακή πλευρά και αφορά τέσσερα κεφάλαια υπέβαλε την Παρασκευή στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Τζένκα με τον οποίο συναντήθηκε στα κατεχόμενα.

    Σε δήλωση μετά την συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι το πρώτο από τα τέσσερα κεφάλαια που προβλέπουν την συνεργασία ανάμεσα στα «δύο κράτη», κατά την έκφρασή του, αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται γύρω από το νησί. Σημείωσε ότι στο δεύτερο κεφάλαιο προβλέπεται η συμπερίληψη ολόκληρου του νησιού σε σύστημα ηλεκτρισμού συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Τουρκίας, στο τρίτο κεφάλαιο υπάρχουν πρόνοιες για συνεργασία σε σχέση με την αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας και στο τέταρτο γίνεται λόγος για χρήση των υδάτινων πόρων του νησιού συμπεριλαμβανομένου του νερού που έρχεται από την Τουρκία.

    «Υπέβαλα χθες στον Βοηθό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Τζένκα την πρότασή μας για συνεργασία που ετοιμάσαμε ως τουρκοκυπριακή πλευρά για να διαβιβαστεί στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες», ανέφερε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι η πρόταση υποβλήθηκε και στον ΓΓ του ΟΗΕ μέσω του «αντιπροσώπου» του κατοχικού καθεστώτος στην Νέα Υόρκη.

    Σημειώνοντας ότι ως «πρόεδρος της ΤΔΒΚ» συνεχώς υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές υπό το φως των «υφιστάμενων πραγματικοτήτων» και των συγκυριών στην Κύπρο, στην περιοχή και παγκοσμίως, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η συνεργασία που θα επιτευχθεί θα συμβάλει στη δημιουργία του απαραίτητου κλίματος για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό καθώς και στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

    Υδρογονάνθρακες

    «Η πρώτη από τις προτάσεις που υπέβαλα εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς αφορά τις πηγές υδρογονανθράκων που βρίσκονται γύρω από το νησί και προκαλούν συνεχώς κρίση τόσο στην περιοχή μας όσο και ανάμεσα στις δύο πλευρές, λόγω της μονομερούς και μαξιμαλιστικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε:

    «Ως τουρκοκυπριακή πλευρά πάντα επιλέγαμε τον δρόμο της διπλωματίας για επίλυση των κρίσεων. Με αυτή την αντίληψη υποβάλλω μια νέα πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά ως επιβεβαίωση της βούλησής μας για συνεργασία σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες που όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη αποδέχονται πως ανήκουν και στις δύο πλευρές. Όπως θυμάστε, είχαμε υποβάλει στο τραπέζι την πρότασή μας για συνεργασία το 2011, το 2013 και τελικά στις 13 Ιουλίου 2019. Ο γενικός κανόνας αυτών των προτάσεών μας που ακόμα βρίσκονται στο τραπέζι είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού λήψης κοινών αποφάσεων με δύο συναινέσεις αναφορικά με αυτούς τους πόρους με μια επιτροπή που θα συσταθεί με συμμετοχή εκπροσώπων από τις αρμόδιες αρχές των δύο πλευρών σε ίσο αριθμό και στη βάση της ισότητας σε σχέση με την έρευνα, την εξόρυξη, την χρήση και την διαχείριση των φυσικών πόρων που βρίσκονται γύρω από το νησί και ανήκουν και στις δύο πλευρές.

    Στην πρόταση που δώσαμε χθες κάνουμε ακόμα ένα άνοιγμα λέγοντας ότι μετά την δημιουργία του εν λόγω μηχανισμού συνεργασίας σε ένα στάδιο εντός της διαδικασίας θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτό τον μηχανισμό και οι εταιρείες με τις οποίες υπέγραψαν τώρα χωριστές συμφωνίες οι δύο πλευρές κατόπιν εξουσιοδότησης.

    Αυτό είναι σημαντικό άνοιγμα, αίρει τις ανησυχίες και τις δικαιολογίες που προβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Στην πρότασή μου εξήγησα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι είμαι έτοιμος για να μετατραπεί σε ευκαιρία αυτή η κρίση που από τη μια συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και από την άλλη μετατράπηκε σε έναν από τους λόγους αστάθειας στην περιοχή μας και ότι είμαι αποφασισμένος στο θέμα της υλοποίησης της πρότασής μας μια ώρα αρχύτερα».

    Ηλεκτρική σύνδεση με ΕΕ μέσω Τουρκίας

    Σημειώνοντας ότι η δεύτερη πρότασή του αφορά την συμπερίληψη σε σύστημα συνδεδεμένο με την ΕΕ μέσω Τουρκία στο θέμα του ηλεκτρισμού, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι αυτή την στιγμή είναι συνδεδεμένα τα ηλεκτρικά συστήματα των δύο πλευρών και όταν παραστεί ανάγκη μπορούν να δίνουν ηλεκτρισμό η μία στην άλλη. Υποστήριξε ότι η συμπερίληψη στο σύστημα της ΕΕ αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν λόγω των αυξανόμενων βλαβών και στις δύο πλευρές. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Ως ΤΔΒΚ διεξάγουμε εργασίες διασύνδεσης με την Τουρκία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει χωριστές εργασίες γι’ αυτό. Όταν αξιολογηθεί τόσο από την άποψη της επένδυσης της σύνδεσης όσο και από την άποψη της συντήρησης, το σύστημα που θα μπορούσε να αποβεί προς όφελος και των δύο πλευρών και να ενεργοποιηθεί το συντομότερο είναι το σύστημα που θα διασφαλιστεί μέσω Τουρκίας. Μια τέτοια συνεργασία θα δημιουργήσει μια σημαντική ευκαιρία για την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια».

    Αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας

    Αναφέροντας ότι ως τρίτο πεδίο συνεργασίας πρότεινε την αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, ο Τατάρ είπε ότι μέσω μιας κοινής επιτροπής θα μπορούσαν να εργαστούν μαζί οι δύο πλευρές με στόχο το μέγιστο όφελος από την ηλιακή ενέργεια τόσο στις δύο πλευρές όσο και στο σύνολο του νησιού.

    Χρήση και ανάπτυξη υδάτινων πόρων

    Σημειώνοντας ότι η τέταρτη εισήγησή του αφορά τους υδάτινους πόρους, ο Τατάτ είπε:

    «Ανέφερα ότι είμαστε έτοιμοι για ίδρυση μιας επιτροπής που θα σχηματιστεί από ίσο αριθμό προσωπικού εμπειρογνωμόνων που θα διοριστούν από τους αρμόδιους θεσμούς των δύο πλευρών και θα εργαστεί για λελογισμένη χρήση και ανάπτυξη των πόρων γλυκού νερού που βρίσκονται και στις δύο πλευρές της Κύπρου. Πρότεινα ότι θα μπορούσε να συζητηθεί στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και το νερό που φτάνει στην χώρα μας από την Τουρκία στο πλαίσιο του έργου του αιώνα».

    Θα υποβάλει ακόμα δύο προτάσεις

    Ο Τατάρ είπε ότι ανέφερε στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών πως πολύ σύντομα η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υποβάλει στον ΓΓ του ΟΗΕ δύο επιπρόσθετες προτάσεις συνεργασίας σε σχέση με την «άτυπη μετανάστευση» και τον «καθαρισμό της Κύπρου από τις νάρκες». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Με αυτές τις προτάσεις της, η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε στην ουσία και όχι στα λόγια ότι έχει την βούληση να εργαστεί με τους Ελληνοκύπριους συνομιλητές της στο θέμα τομέων συνεργασίας, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν όφελος τόσο στις δύο πλευρές όσο και στην περιοχή μας. Ανέφερα ότι είμαι έτοιμος να προχωρήσω αυτή την αποφασιστικότητά μου προστατεύοντας την κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας που είναι κεκτημένα δικαιώματά μας. Αν επιθυμία είναι η συμβολή στην ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία τόσο στο νησί μας όσο και στην περιοχή μας, αναμένουμε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, και κυρίως από την ελληνοκυπριακή πλευρά, θετική στάση στο θέμα της υλοποίησης αυτών των προτάσεών μας.

    Παρακάλεσα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ενθαρρύνει τον Αναστασιάδη να δει με ανοικτό μυαλό και θετικά αυτές τις προτάσεις μας. Τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η έκκλησή μου προς τον κύριο Αναστασιάδη είναι η εξής: Εμείς είμαστε έτοιμοι να γίνουν θετικά βήματα για το μέλλον του νησιού μας και της περιοχής. Ελάτε να εργαστούμε μαζί πάνω σε αυτά τα σημαντικά θέματα και να συμβάλουμε δουλεύοντας μαζί σε αυτό τον τομέα συνεργασίας που πρότεινα τόσο για τους λαούς μας όσο και για την περιοχή μας.

    Με τις προτάσεις της για συνεργασία, η τουρκοκυπριακή πλευρά, έθεσε στο τραπέζι, με την πλήρη στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, άλλο ένα συγκεκριμένο παράδειγμα της εποικοδομητικής και ενεργητικής της πολιτικής και της βούλησής της. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Κατοχυρώνουν τα δύο κράτη οι προτάσεις του, δηλώνει ο Τατάρ στην TRT

    Η Vatan (04.07.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι αποτελούμενες από τέσσερα κεφάλαια προτάσεις που υπέβαλε στην ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν μια «ρεαλιστική προσέγγιση από την άποψη των συμφερόντων και του μέλλοντος των λαών του νησιού», αλλά και για την προστασία των ισορροπιών και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση (TRT), ο Τατάρ ανέφερε ότι στην ουσία της επιστολής που απέστειλε προβλέπεται συνεργασία στην βάση της λύσης δύο κρατών στα θέματα των υδρογονανθράκων, του ηλεκτρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του νερού.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία παρείχε πλήρη στήριξη σε αυτό το πακέτο προτάσεων, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Το σημαντικό για εμάς είναι να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε, να υλοποιήσουμε αυτές τις προτάσεις με συνεργασία των δύο κρατών. Είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση από την άποψη των συμφερόντων και του μέλλοντος των λαών μας ? του τουρκοκυπριακού λαού και του ελληνοκυπριακού λαού - και ταυτοχρόνως από την άποψη της προστασίας των περιφερειακών ισορροπιών και της σταθερότητας. Είναι σημαντικές από την άποψη της κατοχύρωσης και της συνέχισης της κυριαρχίας μας εδώ. Διότι οι προτάσεις της άλλης πλευράς εδώ και χρόνια ήταν προτάσεις που προσπαθούν να μας σύρουν εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιέχουν κάποιες ζημιές για την κυριαρχία της ΤΔΒΚ. Επομένως, αυτές οι προτάσεις είναι σημαντικές από αυτή την άποψη. Αυτές οι προτάσεις θα ενισχύσουν τα δύο κράτη που είναι αναγκαία για τη νέα μας πολιτική».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι οι «αρμόζουσες» και η εφαρμογή τους θα αποφέρει «αμοιβαίο κέρδος» στις πλευρές.

    Κατέληξε ευχόμενος να τις αξιολογήσεις θετικά ο ΓΓ του ΟΗΕ, να τις υποβάλει στην ελληνοκυπριακή πλευρά και να τις αξιολογήσει και αυτή θετικά για να εφαρμοστούν και να ωφελήσουν και τις δύο πλευρές, αλλά και να συμβάλουν στην περιφερειακή σταθερότητα και τις ισορροπίες.

    (Ι/Τσ.)

    [03] CTP: «Οι προτάσεις Τατάρ δεν είναι ΜΟΕ»

    H G?ne? (04.07.22) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην ελληνοκυπριακή πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις Τατάρ δεν αποτελούν ΜΟΕ, κατά την έκφραση του.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το CTP επέκρινε τον Τατάρ, όχι μόνο γιατί απέρριψε τα ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά και επειδή υπέβαλε τις συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς να διαβουλευθεί πρώτα με κανέναν πολιτικό κόμμα και χωρίς να ενημερώσει πρώτα τη «βουλή», κατηγορώντας τον ότι πρότεινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά συνεργασία σε 4 βασικά θέματα, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος.

    Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την κατάσταση αυτή και τη στάση του Τατάρ, το CTP κατηγορεί τον Τατάρ ότι ζει σε ένα φανταστικό κόσμο, στηρίζοντας διχοτομικές προτάσεις που βασίζονται στα δύο κράτη και την κυριαρχική ισότητα. Το CTP προσθέτει ότι η στάση αυτή του Τατάρ θα οδηγήσει τους Τουρκοκύπριους σε αβέβαιες περιπέτειες.

    «Η μόνη αποδεκτή και εφικτή λύση που θα είναι υπέρ και των δύο κοινοτήτων, είναι η λύση στη βάση ομοσπονδίας», υποστηρίζει η ανακοίνωση του CTP, η οποία αναφέρει και τα εξής:

    «Ο πρόεδρος Τατάρ, ο οποίος απορρίπτει τα ΜΟΕ και προσπαθεί να κάνει αντιπροτάσεις, δεν γνωρίζει τη σοβαρότητα της θέσης την οποία κατέχει και την ίδια στιγμή δεν αφουγκράζεται τη φωνή του τουρκοκυπριακού λαού. Το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού δεν θα γίνει παιχνίδι στα χέρια σας».

    Σημειώνοντας ότι η συζήτηση των MOE θα αποτελέσει μοχλό για τις διαπραγματεύσεις μιας ομοσπονδιακής λύσης και θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες, το CTP προσθέτει:

    «Οι προτάσεις του Ερσίν Τατάρ δεν αποτελούν ΜΟΕ. Οι εν λόγω προτάσεις παραγνωρίζουν τα οφέλη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Ο τουρκοκυπριακός λαός, δεν θα δεχτεί αποσχιστικές προτάσεις και δεν θα επιτρέψει περαιτέρω διαχωρισμό από τον κόσμο. Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει ανάγκη από πολιτικές που θα τον κάνουν σύντομα να πάρει μια βαθιά ανάσα και να του ανοίξουν το μέλλον του και θεωρεί ότι η διέξοδος είναι να αρχίσει η διαπραγμάτευση ΜΟΕ σε μια περίοδο που η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί κατά πολύ και η ανεργία στους νέους βρίσκεται στο ταβάνι. Δεν χρειάζεται ότι η αποδοχή των ΜΟΕ ως έχουν, αλλά χρειάζεται να τύχουν διαπραγμάτευσης άμεσα προς όφελος των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού.

    Θέτοντας άμεσα στο τραπέζι προς συζήτηση το θέμα του Έρτζιαν, το λιμάνι Αμμοχώστου, την οικονομική βοήθεια, το απευθείας εμπόριο και τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, το πέρασμα στο ευρώ, την ενέργεια, το φυσικό αέριο, τα δικαιώματα υπηκοότητας για τα παιδιά μεικτών γάμων, πρέπει επίσης να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση».

    (ΑΚ)

    [04] «Δεν είναι κάτι νέο οι προτάσεις Τατάρ», υποστηρίζει το HP

    Σύμφωνα με τη K?br?s (04.07.22), o πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ, αναφερόμενος στις προτάσεις που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην ελληνοκυπριακή πλευρά για συνεργασία, υποστήριξε ότι οι προτάσεις αυτές δεν είναι νέες, αλλά είναι εμπνευσμένες από εκείνες που είχε ετοιμάσει και υποβάλει το κόμμα του πριν από χρόνια, όπως είπε, εκφράζοντας την ίδια στιγμή.

    Ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι ελπίζει πως οι προτάσεις αυτές δεν θα αχρηστευτούν όπως έγινε και με τις προτάσεις για το άνοιγμα των Βαρωσίων και κάλεσε και τις δύο πλευρές «χωρίς να περιμένουν τις περιεκτικές συνομιλίες, να καθίσουν και να συζητήσουν τις προτάσεις αυτές, ειδικότερα σε αυτή τη περίοδο που υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε ένα κοινό σημείο συνεννόησης».

    Τονίζοντας την ανάγκη, τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά να μην προσπαθήσουν μέσα από αυτή την διαδικασία να αποκομίσουν ένα καθεστώς, ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι «σαν να κυνηγούν φαντάσματα».

    Υπενθυμίζοντας ότι πριν από 5 χρόνια το HP είχε υποβάλει «το όραμά του» με προτάσεις κάτω από τον τίτλο «Συνεργασία για τη λύση πριν από τη λύση», ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι η προτάσεις τους περιλάμβαναν συνεργασία για το θέμα του φυσικού αερίου και των προσφύγων και πρόσθεσε ότι με το πέρασμα του χρόνου, φαίνεται ότι άρχισε να γίνεται αποδεκτή η προσέγγιση τους για συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και στην Κύπρο.

    (ΑΚ)

    [05] Στήριξη στις προτάσεις Τατάρ από Ουστέλ και Τορέ

    Σύμφωνα με τη Detay (04.07.22), την στήριξη του στις προτάσεις που υπέβαλε γραπτώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, εξέφρασε με γραπτή του ανακοίνωση, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, υποστηρίζοντας ότι περιμένουν την θετική ανταπόκριση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις προτάσεις αυτές, αλλά και όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

    Ο Ουστέλ υποστήριξε και τα εξής:

    «Ως κυβέρνηση, εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στις προτάσεις συνεργασίας που υπέβαλε ο πρόεδρος μας Ερσίν Τατάρ στον Ελληνοκύπριο ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη, μέσω του του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την 1η Ιουνίου 2022.

    Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις συνεργασίας σε 4 τομείς, τις οποίες στηρίζει σθεναρά και η μητέρα πατρίδα μας, η Τουρκική Δημοκρατία, οι οποίες δείχνουν τη βούληση να συνεργαστούμε από κοινού με τους ελληνοκύπριους ομολόγους μας στη βάση της ισότητας, θα συμβάλουν στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία του νησιού μας και της περιοχής μας.

    Αναμένουμε, τόσο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν μια θετική στάση, προκειμένου να μπορέσουν να τεθούν σε εφαρμογή οι προτάσεις του προέδρου Τατάρ για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος εκπροσώπησης».

    «Σωστό βήμα» χαρακτηρίζει ο Τορέ τις προτάσεις Τατάρ

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Diyalog (04.07.22), o «πρόεδρος» της λεγόμενης βουλής, Ζορλού Τορέ, χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις προτάσεις που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην ελληνοκυπριακή πλευρά, χαρακτηρίζοντας τις ως ένα «σωστό βήμα».

    «Κατά πάσα πιθανότητα, οι προτάσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά, όμως, αναμένω ότι οι προτάσεις, οι οποίες ετοιμάστηκαν στη βάση της αρχής αμοιβαίου κέρδους, θα τύχουν τουλάχιστον αξιολόγησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά», δήλωσε ο Τορέ, αφού όπως ισχυρίστηκε, η αποδοχή των προτάσεων θα ήταν ωφέλιμη για τους Ελληνοκύπριους, αλλά και για την αύξηση της συνεργασίας τους με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, όπως την αποκάλεσε.

    (ΑΚ)

    [06] Χασίπογλου: «Τα Βαρώσια δεν είναι πλέον θέμα προς διαπραγμάτευση»

    Η G?ne? (04.07.22), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας», στεγάζει δηλώσεις του «βουλευτή» και «γενικού γραμματέα» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου, ο οποίος αντέδρασε έντονα στα «παράνομα βήματα» της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις του στο TV Net, κατά τις επαφές του στην Άγκυρα, ο Χασίπογλου κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας και της ΤΔΒΚ στον Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία πηγάζουν από τα δίκαιο της θάλασσας».

    Κατηγορώντας την Ελλάδα και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ότι προβαίνουν σε βήματα που κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Εμείς λέμε ‘ελάτε, να παρακαθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε το θέμα του δίκαιου διαμοιρασμού που αποτελεί μια από τις πιο βασικές αρχές του δικαίου της θάλασσας’. Εμείς τους το είχαμε προτείνει αυτό για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο σε όλες τις διαπραγματευτικές διαδικασίες. Ωστόσο αυτοί, ποτέ δεν επέλεξαν να φθάσουν σε αυτό το συμβιβασμό».

    Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα έχουν την αντίληψη ότι είναι όλα δικά τους και ότι όταν επέλθει η λύση, τότε θα τους δώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί, ο Χασίπογλου κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία ότι συνάπτουν συμφωνίες που δεν περιλαμβάνουν τους Τουρκοκύπριους.

    Υπενθυμίζοντας τη «συμφωνία» που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» για καθορισμό της ούτω καλούμενης υφαλοκρηπίδας τους και των «θαλάσσιων αρμοδιοτήτων» τους, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν υποχωρήσεις σε αυτά τα ζητήματα. «Αυτό αποτελεί τη Γαλάζια Πατρίδα και είναι θέμα κυριαρχίας. Συνεπώς, δεν πρόκειται ποτέ να οπισθοχωρήσουμε σε ότι αφορά στα δικαιώματά μας», ισχυρίστηκε.

    Επαναλαμβάνοντας επίσης ότι δεν πρόκειται πλέον να επιστρέψουν πίσω σε συνομιλίες στη βάση της ομοσπονδίας, ο Χασίπογλου έκανε αναφορά στη «λύση δυο κρατών», υποστηρίζοντας ότι θα αρχίσουν περιεκτικές συνομιλίες μόνο στη βάση της αποδοχής της «κυριαρχικής τους ισότητας και του ίσου καθεστώτος εκπροσώπησής τους».

    «Πλέον δεν είναι εφικτό να παρακαθίσουμε σε συνομιλίες στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όσο κυρίαρχοι είναι οι Ελληνοκύπριοι στο νησί, τόσο κυρίαρχοι είμαστε και εμείς. Έχουμε τα ίδια κυριαρχικά δικαιώματα τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα. Δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσουμε στο θέμα της κυριαρχίας μας», ισχυρίστηκε.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι το θέμα των Βαρωσίων δεν αποτελεί πλέον θέμα για παζαρέματα και διαπραγμάτευση και ισχυρίστηκε ότι «τα Βαρώσια αποτελούν έδαφος που βρίσκεται υπό την κυριαρχία της ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [07] Όζτουκλέρ: «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις στο θέμα της παραχώρησης υπηκοότητας»

    Η Yeni D?zen (02.07.22) δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ζιγιά Όζτουκλερ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Όζτουκλέρ αξιολόγησε στην εφημερίδα διάφορα ζητήματα που αφορούν στις «νέες κεντρικές φυλακές», στην πρόθεση που υπάρχει για διενέργεια απογραφής πληθυσμού στα κατεχόμενα, στα προβλήματα που υπάρχουν για την ανέγερση νέας μαρίνας στην κατεχόμενη Λάπηθο, αλλά και το θέμα της παραχώρησης «υπηκοότητας της ΤΔΒΚ».

    Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Λάπηθο, δέχθηκε υποδείξεις από τον Τούρκο Υπουργό όσον αφορά στο θέμα της παραχώρησης της «υπηκοότητας της ΤΔΒΚ», ο Όζτουκλέρ διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς, υποστηρίζοντας ότι δεν δέχθηκαν ούτε υποδείξεις, ούτε και παρεμβάσεις στο θέμα αυτό.

    «Είχα πει ότι θα παρέχω βοήθεια στα άτομα που πληρούν τις νόμιμες διαδικασίες», δήλωσε ο Όζτουκλερ. [Σημείωση μεταφραστή: Εννοεί τις διαδικασίες για παραχώρηση υπηκοότητας της «ΤΔΒΚ»]

    Αναφερόμενος στο θέμα της ανέγερσης νέων κεντρικών φυλακών στα κατεχόμενα, ο Όζτουκλερ υπενθύμισε ότι το «τροποποιητικό νομοσχέδιο» για τις νέες κεντρικές φυλακές εγκρίθηκε από τη «βουλή» στις 24 Ιουνίου και εξήγησε ότι στις αρχές Ιουλίου θα αρχίσει η σταδιακή μεταφορά των κρατουμένων σε αυτές.

    Ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση που υπάρχει για διενέργεια «απογραφής πληθυσμού» στα κατεχόμενα με σύγχρονα μέσα, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι όπως η «απογραφή πληθυσμού» ολοκληρωθεί μέσα σε περίοδο ενός έτους και εξήγησε ότι μέσω ενός «Συστήματος καταγραφής και κεντρικής διεύθυνσης» (MAKS) θα γίνει απογραφή όχι μόνο του αριθμού του πληθυσμού αλλά θα παρέχονται και στοιχεία σχετικά με την εργασία τους, το φύλο και άλλα.

    Αναφερόμενος στο «σχέδιο για ανέγερση μαρίνας» στην κατεχόμενη Λάπηθο, ο Όζτουκλέρ εξήγησε ότι συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία που άρχισε και είπε ότι σέβονται πλήρως το «πολεοδομικό σχέδιο» καθώς επίσης και την «απόφαση του δικαστηρίου».

    (ΑΚ)

    [08] Ερτουγρούογλου: Όποιος έχει απορίες για τις απελάσεις από Τουρκία να απευθύνεται στην «τουρκική πρεσβεία».

    Σύμφωνα με την Yeni D?zen (04.07.22), ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούογλου δήλωσε ότι το «υπουργείο εξωτερικών» δε διαθέτει κάποιο κατάλογο με τα ονόματα των Τουρκοκυπρίων στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία.

    «Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το εάν το όνομά τους συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με κωδικό G-82 που αφορά δράση ενάντια στην εθνική ασφάλεια να απευθύνονται στην τουρκική πρεσβεία», δήλωσε ο Ερτουγρούογλου αναφορικά με την πρόσφατη απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία του γενικού γραμματέα του Αριστερού Κινήματος (Sol Hareket), Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν.

    Ο Ερτουγρούογλου ζήτησε να μην κατηγορούνται άδικα οι «αρχές της ΤΔΒΚ». «Η Τουρκία», ανάφερε, «έχει δικαίωμα, όπως κάθε κράτος, να παίρνει παρόμοια μέτρα».

    Ο Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν έγινε ο έκτος «υπήκοος ΤΔΒΚ», στον οποίο οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

    Μιλώντας στην Yeni D?zen, ο πρώην «υπουργός εξωτερικών», Σερντάρ Ντεκτάς δήλωσε σχετικά ότι «ουδέποτε στην ιστορία συνέβη κάτι παρόμοιο», αν δεν υπήρχε το γεγονός της ακύρωσης του «διαβατηρίου» του μακαριστού Οζγκιέρ Οζγκιούρ, που του επιστράφηκε αργότερα με παρέμβαση του τότε Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Εξάλλου, ο Οζντίλ Ναμί, «υπουργός εξωτερικών» κατά την περίοδο 2013-2015, δήλωσε ότι ουδέποτε είχε πληροφόρηση σχετικά με την ύπαρξη λίστας «απαγορευμένων Τουρκοκυπρίων». «Εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε στη δική μας περίοδο θα προβαίναμε οπωσδήποτε σε ενέργειες, θα μαθαίναμε τουλάχιστον ποιος συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα και για ποιους λόγους», πρόσθεσε.

    Αξιωματούχοι της «τουρκικής πρεσβείας» δήλωσαν στην εφημερίδα ότι δεν υπάρχει στην «πρεσβεία» κανένα τμήμα που να ασχολείται με αυτό το θέμα.

    Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία σε «υπηκόους ΤΔΒΚ» με την κατηγορία της απειλής κατά της εθνικής ασφαλείας πήρε μεγάλη δημοσιότητα με την απέλαση του εκπροσώπου Τύπου του Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Μπιζντέν. Εκτός του Μπιζντέν έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία των Αλί Κισμίρ, Αχμέτ Τζαβίτ Αν, Τζαν Σοζέρ, Οκάν Νταγλί και Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν.

    (ΓΜ)

    [09] Αυξάνεται ο αριθμός των αλλοδαπών μαθητών στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Yeni D?zen (04.07.22), τα σχολεία στα κατεχόμενα βρίσκονται ενώπιον ενός σοβαρού ζητήματος, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών με μη μητρική γλώσσα τα τουρκικά.

    Σύμφωνα με στοιχεία του λεγόμενου υπουργείου παιδείας, σήμερα στα σχολεία των κατεχομένων φοιτούν μαθητές από 44 διαφορετικές χώρες εκτός της Τουρκίας. Πρόκειται για μαθητές από την Αγγλία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν, το Βέλγιο, το Βιετνάμ, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Ζιμπάμπουε, την Ινδία, την Ιορδανία, το Ιράν, την Ισπανία, το Καζακστάν, το Καμερούν, τον Καναδά, την Κένυα, την Κιργισία, τη Λετονία, τη Λευκορωσία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, το Μπαγκλαντές, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, τη Νότια Αφρική, το Ουζμπεκιστάν, την Ουκρανία, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σουηδία, τη Συρία, την Ταϊλάνδη, την Τανζανία, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Τουρκμενιστάν και τις Φιλιππίνες.

    Οι μη τουρκόφωνοι μαθητές ανέρχονται σε 4,371, ήτοι 7,9% του συνολικού αριθμού μαθητών και αναμένεται να υπερβούν τις 5,000 το επόμενο σχολικό έτος. Κατά μέσο το ποσοστό των μη τουρκόφωνων μαθητών αντιστοιχεί στο 8% του συνόλου αλλά στο κατεχόμενο Τρίκωμο ανέρχεται στο 9,3% και στα σχολεία της κατεχόμενης Κερύνειας στο 13,9%.

    Επί συνόλου 43,387 μαθητών στα δημόσια σχολεία των κατεχομένων, 29,069 μαθητές, ήτοι 67,0% είναι «πολίτες της ΤΔΒΚ», 11,491, ήτοι 26,5% Τούρκοι υπήκοοι και 2,827, ήτοι 6,5% υπήκοοι τρίτων χωρών. Στα ιδιωτικά σχολεία δε, 8,863 μαθητές, ήτοι 74,4% είναι «πολίτες της ΤΔΒΚ», 1,504 μαθητές, ήτοι 12,6% είναι Τούρκοι υπήκοοι και 1,544 μαθητές, ήτοι 13,0% είναι υπήκοοι τρίτων χωρών. Συνολικά, 37,932 μαθητές, ήτοι 68,6% είναι Τουρκοκύπριοι, 12,995 ήτοι 23.5% υπήκοοι Τουρκίας και 4,371 μαθητές, ήτοι 7,9% υπήκοοι τρίτων χωρών.

    Σε ό,τι αφορά την κατανομή των μαθητών ανά βαθμίδα, στην προδημοτική και δημοτική εκπαίδευση 18,680 μαθητές, ήτοι 66,2% είναι «πολίτες της ΤΔΒΚ», 7,477 μαθητές, ήτοι 26,5% είναι Τούρκοι υπήκοοι και 2.075 μαθητές, ήτοι 7.3% ξένοι υπήκοοι. Στα γυμνάσια των κατεχομένων φοιτούν 8,216 «πολίτες της ΤΔΒΚ», ήτοι 68,9% , 2,557 Τούρκοι υπήκοοι, ήτοι 21,4% και 1,152 υπήκοοι τρίτων χωρών, ήτοι 9,7%. Στα λύκεια των κατεχομένων, 8,204 μαθητές, ήτοι 72,4% είναι «πολίτες της ΤΔΒΚ», 2,192 μαθητές, ήτοι 19,4% Τούρκοι υπήκοοι και 931 μαθητές, ήτοι 8,2% είναι οι μαθητές από τρίτες χώρες. Τέλος στα επαγγελματικά λύκεια φοιτούν 2,832, ήτοι 74,3% «πολίτες της ΤΔΒΚ» μαθητές, 769 μαθητές με τουρκική υπηκοότητα (20,2%) και 213 μαθητές από τρίτες χώρες (5,6%).

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ευχαριστίες Τατάρ σε Ερντογάν για την απάντηση προς Αναστασιάδη

    Σύμφωνα με τη Sabah (04.07.22, sabah.com.tr), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν για την αντιπρόταση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σε ολιγόλεπτη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη να συναντηθούν στα κατεχόμενα αντί στο Παρίσι όπως είχε προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος σε αυτή την αντιπρόταση Ερντογάν, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ισοδυναμεί με πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για αναγνώριση των κατεχομένων και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για αυτή την αποφασιστική και δυναμική του στάση, όπως τη χαρακτήρισε. Πρόσθεσε δε ότι η πρόταση αυτή έχει ζωτική σημασία από την άποψη των τουρκικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τη θέση του για λύση δύο ισότιμων και κυρίαρχων κρατών και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη «μητέρα πατρίδα», όπως χαρακτήρισε την Τουρκία, για την υποστήριξη που παρέχει στους Τουρκοκυπρίους.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στη συνέχεια των δηλώσεών του επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική φόρμουλα που μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής και να εξασφαλίσει κέρδη για όλες τις πλευρές.

    «Η απάντηση που έδωσε ο κ. Έρντογαν στον Ελληνοκύπριο ηγέτη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπως πάντοτε, είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους τους συνομιλητές, όχι μόνο για την ΤΔΒΚ», ισχυρίστηκε καταλήγοντας ο Τατάρ.

    (ΓΜ)

    [02] Στηρίζει τις προτάσεις Τατάρ το Τουρκικό ΥΠΕΞ

    Το Ankara Anatolia (04.07.22 aa.com.tr) μετέδωσε ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την στήριξη του στις προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    Το Τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι υποστηρίζει «σθεναρά» το πακέτο που υπέβαλε Τατάρ στον ΟΗΕ, το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά στη βάση λύσης δύο κρατών σε θέματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες, την ηλεκτρική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εφαρμογή των προτάσεων αυτών «θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δημιουργήσει κοινό έδαφος για τη λύση του Κυπριακού με τη δημιουργία συνεργασίας μεταξύ των δύο υπαρχόντων κρατών στο νησί».

    (ΚΣ)

    [03] Πραγματοποιήθηκε το 5o συνέδριο του HDP

    Η Τουρκική υπηρεσία του BBC (03.07.22 bbc.com/turkce) μετέδωσε ότι στο 5ο τακτικό συνέδριο του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που έγινε την Κυριακή στην Άγκυρα, οι Περβίν Μπουλτάν (Pervin Buldan) και Μιτχάτ Σαντζάρ (Mithat Sancar επανεξελέγησαν συμπρόεδροι του κόμματος.

    Σε δηλώσεις της μετά την εκλογή της, η Μπουλντάν είπε ότι «όλοι πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι το HDP δεν θα είναι γέφυρα σε κανέναν πολιτικό υπολογισμό».

    Ο Σαντζάρ από την άλλη πλευρά, υπενθύμισε ότι είχαν προηγουμένως απευθύνει κάλεσμα στην αντιπολίτευση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις και στην ιδέα ενός κοινού υποψηφίου. [?] Εάν δεν λάβουμε απάντηση σε αυτό το κάλεσμα, θα εξετάσουμε σοβαρά την επιλογή να πάμε στις εκλογές με δικό μας υποψήφιο».

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (03.07.22 t24.com.tr) μετέδωσε ότι με βασικό μήνυμα «Είμαστε η λύση», πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα το 5ο συνέδριο του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, την Κυριακή η Άγκυρα φιλοξένησε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις κρίσιμης σημασίας όσον αφορά τις προεδρικές και τις γενικές εκλογές. Σημειώνει και το εξής το δημοσίευμα:

    «Την ώρα που διεξαγόταν το 5ο Τακτικό Συνέδριο του HDP στο Αθλητικό Μέγαρο της Άγκυρας, ξεκίνησε στα κεντρικά γραφεία του Καλού Κόμματος, η συνάντηση των ηγετών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Καλού Κόμματος (IYI Parti), του Κόμματος της Ευδαιμονίας (FP), του Κόμματος DEVA, του Κόμματος του Μέλλοντος (GP) και του Δημοκρατικού Κόμματος (DP).

    Τα μηνύματα που προέκυψαν από το συνέδριο του HDP, το οποίο δεν συμμετείχε στο τραπέζι των έξι κομμάτων και ανακοίνωσε τη δική του διακήρυξη δημοκρατίας και τη γραμμή του ‘τρίτου δρόμου’, ήταν σημαντικά από δύο απόψεις.

    Πρώτον, το HDP, το οποίο κατηγορήθηκε ότι αναζητούσε μυστικούς τρόπους συμφιλίωσης με το AKP πριν από κάθε εκλογές και φερόταν ότι υπονόμευε το μπλοκ της αντιπολίτευσης στις εκλογές, έδωσε ένα σαφές μήνυμα (για την στάση του).

    Ενδιαφέρουσες ήταν και οι ενδείξεις σχετικά με τον οδικό χάρτη του HDP, που συγκάλεσε το συνέδριό του στη σκιά της μήνυσης για το κλείσιμο του.

    Με αυτές τις επιλογές, το HDP αποκάλυψε ότι έχει υιοθετήσει μια διεκδικητική γραμμή που στοχεύει να κάνει τη φωνή του πιο δυνατή, αντί να επιδιώκει την πολιτική σε μια δειλή γραμμή αναμένοντας την έκβαση της υπόθεσης κλεισίματος».

    Η Τ24 γράφει επίσης ότι πλακάτ με τα ακόλουθα συνθήματα αναρτήθηκαν κατά το συνέδριο:

    «Ο Τρίτος Δρόμος με τη Συμμαχία της Δημοκρατίας», «Η Συμπροεδρία είναι η κόκκινη Γραμμή μας», «Δεν Υποχωρούμε από τη Συνέλευση της Κωνσταντινούπολης», «Δημοκρατική Λύση στο Κουρδικό Ζήτημα», «Ειρήνη όχι πόλεμος και απομόνωση» και άλλα.

    (ΚΣ)

    [04] Συλλήψεις στο συνέδριο του HDP

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (03.07.22 t24.com.tr) μετέδωσε ότι τέσσερα άτομα τέθηκαν υπό σύλληψη κατά τη διάρκεια του το 5ου τακτικού συνέδριου του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για κατηγορίες περί διασποράς προπαγάνδας από τρομοκρατική οργάνωση λόγω των συνθημάτων που ακούστηκαν κατά το 5ο Τακτικό Συνέδριο του HDP.

    Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν μέχρι στιγμής, ενώ η έρευνα για το περιστατικό συνεχίζεται.

    (ΚΣ)

    [05] Συνάντηση Καλίν με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Graham

    Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ankara Anatolia (02.07.22 aa.com.tr) μετέδωσε ότι ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραχήμ Καλίν συναντήθηκε με τον Αμερικανό γερουσιαστή Lindsay Graham στην Κωνσταντινούπολη.

    Σύμφωνα με τη δήλωση του Εκπροσώπου της Προεδρίας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, οι αποστολές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, η Συρία, το Αιγαίο, η Μεσόγειο και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

    Στην αρχή της συνάντησης αξιολογήθηκαν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και η Νέα Στρατηγική Αντίληψη που υιοθετήθηκε και εκφράστηκε ικανοποίηση για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα από τους ηγέτες των δύο χωρών στο περιθώριο της συνόδου.

    Δηλώθηκε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσουν στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης και σε μια βάση που στηρίζεται σε κοινά και στρατηγικά συμφέροντα. Αναφέρθηκε ότι η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και η πρόοδος στο θέμα των F-16 θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δύο χωρών.

    Στη συνάντηση, σημειώθηκε επίσης ότι εκτιμήθηκαν οι προσπάθειες της Τουρκίας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για τις αποστολές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και τονίστηκε ότι η επιτυχής υλοποίηση αυτής της αποστολής είναι στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

    Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σεβαστεί τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στα θέματα του Αιγαίου και της Μεσογείου και σημειώθηκε «ότι όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των PKK/YPG και DAESH, που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Συρίας, θα πρέπει να καταπολεμηθούν με αποφασιστικότητα χωρίς διακρίσεις».

    (ΚΣ)

    [06] Ο Ερντογάν δεν παρέστη σε εκδηλώσεις στην Προύσα λόγω κρυολογήματος

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (03.07.22 cumhuriyet.com.tr), ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δεν παραβρέθηκε την Κυριακή 3 Ιουλίου σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην Προύσα λόγω κρυολογήματος.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος επρόκειτο να παραβρεθεί σε συλλαλητήριο, εγκαίνια και τελετές βράβευσης στην Προύσα της βορειοδυτικής Τουρκίας. Οι εκδηλώσεις αναβλήθηκαν λόγω μη προσέλευσης του Τούρκου Προέδρου.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής της οργάνωσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Προύσα, Νταβούτ Γκιουρκάν ανέφερε ότι το συλλαλητήριο και οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αργότερα με έγκριση του Προέδρου Έρντογαν.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις αμέσως μετά την ακύρωση της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων, ο βουλευτής Προύσας του ΑΚΡ, Ρεφίκ Οζέν είπε ότι «σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε σήμερα, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβλήθηκε για μεταγενέστερη ημερομηνία λόγω κρυολογήματος. Φυσικά η υγεία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σημαντικότερη από κάθε τι άλλο».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 4 July 2022 - 12:13:59 UTC