Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-07-07

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 128/2022 07.07.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ολγκούν: «Οι προτάσεις Τατάρ είναι σοβαρές προτάσεις και δεν πρέπει να υποτιμηθούν»
  • [02] Έρχουρμαν: «Ο Τατάρ κατέθεσε προτάσεις γνωρίζοντας ότι δεν θα τύχουν αποδοχής»
  • [03] Δεν θα επιτρέψουν ενέργειες που τους αποκλείουν από την περιοχή, λέει ο Τορέ
  • [04] Σε σύνοδο της ΟΙΣ στο Ουζμπεκιστάν συμμετείχε ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας
  • [05] Ο «πρόεδρος» της Memur-Sen συμμετείχε σε Διεθνή Σύνοδο στο Μπακού
  • [06] Το κατοχικό καθεστώς συμμετείχε ως «ιδρυτικό μέλος» στη ίδρυση τη «Ένωσης Ombudsman Τουρκόφωνων Χωρών»
  • [07] «Πάλι αγορά καυσίμων χωρίς προσφορές»
  • [08] «Κεντρική τράπεζα»: Μόνο το 20% στις τράπεζες στα κατεχόμενα είναι σε ΤΛ
  • [09] Μνημόνευσαν τον Κουτλού Ανταλί
  • [10] Ένας θάνατος και 2,251 κρούσματα σε μια βδομάδα στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στην Μεσόγειο τον Αύγουστο το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν
  • [02] Ακάρ: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για θετικές εξελίξεις στο θέμα των ουκρανικών σιτηρών
  • [03] Το 47,6% των Τούρκων δηλώνουν εξαιρετικά εθνικιστές, αναφέρει έκθεση.
  • [04] Εισαγγελέας: Ποινή φυλάκισης δύο ετών για πρώην βουλευτή του HDP
  • [05] Πενταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ολγκούν: «Οι προτάσεις Τατάρ είναι σοβαρές προτάσεις και δεν πρέπει να υποτιμηθούν»

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (07.07.22-brtk.net), ο «ειδικός αντιπρόσωπος» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν υποστήριξε οι προτάσεις που κατέθεσε ο Τατάρ στην Ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω των ΗΕ, για συνεργασία, δεν είναι προτάσεις που πρέπει να αγνοηθούν ή προτάσεις που έγιναν μόνο για χάριν του να γίνουν.

    Αξιολογώντας σε ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, τις προτάσεις που κατέθεσε ο Τατάρ στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, οι οποίες αφορούν στον τομέα των υδρογονανθράκων, τον ηλεκτρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη διαχείριση του νερού, ο Ολγκούν, ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «Το αίτημα μας από το ΓΓ του ΟΗΕ, ήταν να υποδείξει στην ελληνοκυπριακή πλευρά να δει με εποικοδομητική σκοπιά τις προτάσεις που υποβάλαμε για συνεργασία και μαζί με αυτές τις υποδείξεις να διαβιβάσει τις προτάσεις μας. Αυτές οι προτάσεις δεν πρέπει να υποτιμηθούν, οι προτάσεις που έγιναν, δεν είναι προτάσεις που έγιναν χάριν του να γίνουν, είναι σοβαρές προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις ετοιμάστηκαν κατά τρόπο που να εξυπηρετούν τα κοινή συμφέροντα των εταίρων σε ολόκληρη τη περιοχή και θα μπορούσαν να αφήσουν το στίγμα τους. Οι προτάσεις μας, είναι προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν δια μέσω του χρόνου και να δημιουργήσουν υψηλές δυνατότητες».

    Υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις Τατάρ για συνεργασία ετοιμάστηκαν με βάση δύο άξονες, ο Ολγκούν ισχυρίστηκε ότι «ο πρώτος άξονας αφορά στο να γίνουν όσα χρειάζονται για να διασφαλιστεί η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, και με βάση αυτό, τονίστηκε η ανάγκη όπως η μορφή της λύσης να είναι στη βάση των κεκτημένων κυριαρχικών δικαιωμάτων των πλευρών αλλά και η ανάγκη να μην παραγνωριστούν οι ριζικές αιτίες από τις οποίες πηγάζει το Κυπριακό πρόβλημα».

    Ισχυριζόμενος ότι η βασική αιτία του Κυπριακού προβλήματος πηγάζει από το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν ολόκληρο το νησί ως «ελληνικό νησί», ο Ολγκούν κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν υπολογίζουν καθόλου τα «κεκτημένα, και νόμιμα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς», κατά την έκφρασή του.

    Υποστηρίζοντας ότι από την μέρα που ανέλαβε ο Τατάρ «καθήκοντα προέδρου» καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού και ενδιαφέρεται για την καθημερινή ζωή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, παρά το γεγονός ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες, ο Ολγούν ισχυρίστηκε ότι οι προτάσεις 4 σημείων που έγιναν από τον Τατάρμ αποσκοπούν στο να συμβάλουν στη δημιουργία μηχανισμών συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και στη δημιουργία των συνθηκών για την επίτευξη ειρήνης και την εγκαθίδρυση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

    Αναλύοντας μια προς μια τις προτάσεις που κατέθεσε ο Τατάρ, ο Ολγούν υπενθύμισε ότι ο Τατάρ απέστειλε επιστολή με τα 4 άρθρα των προτάσεων του, στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη, μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ, την οποία και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έχει ήδη παραλάβει, όπως ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [02] Έρχουρμαν: «Ο Τατάρ κατέθεσε προτάσεις γνωρίζοντας ότι δεν θα τύχουν αποδοχής»

    Σύμφωνα με τη Vatan (07.07.22), ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι αντί να διαβουλευθεί επί των ΜΟΕ που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά, κατέθεσε προτάσεις γνωρίζοντας ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια συνάντησης που είχε χθες με την «συντεχνία των εργαζομένων στην αρχή ηλεκτρισμού» («TEL-SEN») και τη «συντεχνία εργαζομένων στο συνεργατισμό» («Koop-Sen»), ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι δεν είναι αρκετό να τεθούν στο τραπέζι τα θέματα που περιήλθαν στην ημερήσια διάταξη όπως το θέμα του ανοίγματος του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου για απευθείας πτήσεις και το θέματος της κατάργηση των απαγορεύσεων του λιμανιού της Αμμοχώστου.

    Ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι χρειάζεται να περιέλθουν στην ημερήσια διάταξη και τα θέματα που αφορούν στον Κανονισμό του Απευθείας Εμπορίου, στην αύξηση της στήριξης που λαμβάνουν από τον Κανονισμό για την παροχή Χρηματοδοτική Βοήθεια, καθώς επίσης και οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές που εφαρμόζονται στα πλαίσια της Πράσινης Γραμμή. «Είχαμε πει ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου και η Τουρκία θα μπορούσαν να συμμετέχουν στις εργασίες που γίνονται για διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ. Ωστόσο, και πάλι ο Τατάρ συνέχισε να μιλά για αυτά που ξέρει και κατέθεσε προτάσεις γνωρίζοντας ότι δεν θα τύχουν αποδοχής. Αν η βάση δεν είναι μια λύση ομοσπονδίας, τότε δεν είναι δυνατόν να γίνει μια υγιής διαπραγμάτευση επί των ΜΟΕ», δήλωσε ο Έρχουρμαν.

    Υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αντίληψη του Τατάρ οδηγεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο σκοτάδι, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι μετά το σκοταδισμό που βιώνουν στην οικονομία και τη δημοκρατία τους, βιώνουν και το σκοτάδι με τις διακοπές ρεύματος.

    Επικρίνοντας τη λεγόμενη κυβέρνηση και το «υπουργικό συμβούλιο» για τις διακοπές ρεύματος στα κατεχόμενα, ο Έρχουρμαν κατηγόρησε το λεγόμενο υπουργό Ατούν, ο οποίος είναι ο αρμόδιος «υπουργός» στον οποίο υπάγεται η «αρχή ηλεκτρισμού» (KIB-TEK), για το ότι ο ίδιος απουσιάζει στο εξωτερικό, ενώ στη «χώρα» επικρατεί χάος.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στα κατεχόμενα, ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι αρκετοί νέοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη «χώρα». «Δεν είναι οι νέοι που πρέπει να φύγουν από αυτή τη χώρα, αλλά εσείς», δήλωσε ο Έρχουρμαν, καλώντας την «κυβέρνηση», που δεν είναι νόμιμη, σε παραίτηση.

    (ΑΚ)

    [03] Δεν θα επιτρέψουν ενέργειες που τους αποκλείουν από την περιοχή, λέει ο Τορέ

    Η K?br?s Postas? (07.07.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής», Ζορλού Τορέ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψουν καμία ενέργεια η οποία αποκλείει την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» από την περιοχή και θα αγωνιστούν μέχρι τέλους για προστασία της ύπαρξης της «ΤΔΒΚ».

    Μιλώντας σε συζήτηση με τίτλο «Το Όραμα του Μέλλοντος της Κύπρου» στο Κέντρο Πρωτοβουλίας Κοινωνίας των Πολιτών Τουρκίας (TUS?M) στην Κωνσταντινούπολη, ο Τορέ ανέφερε ότι δεν θεωρεί ορθή την διεξαγωγή συνομιλιών για ομοσπονδία μετά την ίδρυση της «ΤΔΒΚ» ως «ανεξάρτητο κράτος» και πρόσθεσε ότι Τουρκία και «ΤΔΒΚ» τάσσονται υπέρ μιας λύσης «δύο κυρίαρχων κρατών» στο νησί και δεν πρόκειται να υποστηρίξουν κάποια συμφωνία εκτός αυτής. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Αν δεν υλοποιηθεί μια λύση δύο κυρίαρχων κρατών στην ΤΔΒΚ, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αυτό τον τρόπο. Η ΤΔΒΚ δεν είναι δώρο των Άγγλων, των Γάλλων, των Ελληνοκυπρίων ή των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό το κράτος είναι παρακαταθήκη σε εμάς από τους πεσόντες μας, τους βετεράνους πολεμιστές μας. Δεν μπορούμε να τους προδώσουμε. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κατάργηση της ΤΔΒΚ. Ποτέ δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να χαλάσουν οι εγγυήσεις του τουρκικού στρατού και να αποσυρθεί από το νησί».

    Σύμφωνα με τον Τορέ, η Κύπρος κατέχει μια σημαντική θέση στην πλούσια σε ενεργειακούς πόρους Ανατολική Μεσόγειο και επομένως η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας δεν περιλαμβάνει μόνο την ξηρά, αλλά ταυτοχρόνως και την απόκτηση του υποθαλάσσιου πλούτου.

    Αναφέροντας ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία διαθέτουν αεροπλανοφόρα και υποβρύχια στην περιοχή, ο Τορέ υποστήριξε:

    «Λένε στην Τουρκία: ‘Μην κάνεις γεωτρήσεις εκεί, μην κάνεις σεισμικές έρευνες, αποσύρσου. Δεν μπορείτε να ιδρύσετε χωριστό κράτος στην Κύπρο, παραιτηθείτε αυτού του κράτος, να είναι ενωμένη η Κύπρος, να υπάρξει ομοσπονδία’. Μάλιστα ζητούν την απόσυρση του τουρκικού στρατού από το νησί. Αυτές είναι απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές πλέον. Επομένως, πρέπει να σταθούμε γερά στο κυπριακό ζήτημα που αποκαλούμε εθνική υπόθεση, δεν πρέπει να ξεγελαστούμε. Ούτε τα ΗΕ ούτε η ΕΕ πρέπει να μας ξεγελάσουν».

    Ισχυριζόμενος ότι η επιβίωση της «ΤΔΒΚ» κατέστη ζήτημα εθνικής επιβίωσης, ο Τορέ είπε ότι θα συνεχίσουν μέχρι τέλους τον αγώνα για προστασία της ύπαρξης της «ΤΔΒΚ» και επανέλαβε ότι δεν αποδέχεται την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί και ισχυρίστηκε:

    «[?] Δεν εγκαταλείπεται ο τουρκικός στρατός. Βεβαίως να υπάρξει ειρήνη στον κόσμο, ειρήνη στην Κύπρο, όμως δεν εγκαταλείπεται το κράτος. Ποιος θέλει πόλεμο; Ποιος αγαπά τα όπλα; Όμως, ο κόσμος δεν τα εγκαταλείπει. Ούτε τα όπλα εγκαταλείπει, ούτε τα ιμπεριαλιστικά όνειρα από πάνω μας εγκαταλείπουν».

    Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες δεν εγκατέλειψαν εδώ και αιώνες το όνειρο του «ελληνικού νησιού» σε σχέση με την Κύπρο, ο Τορέ ισχυρίστηκε ότι παρά το γεγονός ότι τάσσονται ενάντια στους εξοπλισμούς και τον πόλεμο, δεν θα επιτρέψουν καμία ενέργεια η οποία αποκλείει την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» από την περιοχή.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σε σύνοδο της ΟΙΣ στο Ουζμπεκιστάν συμμετείχε ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας

    Η Diyalog (07.07.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων Ντουρσούν Ογούζ συμμετείχε στην 7η Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας (E?T) που διοργανώθηκε στο Ουζμπεκιστάν.

    Όπως ανακοινώθηκε, στη Σύνοδο συμμετείχαν οι Υπουργοί Γεωργίας της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν, του Πακιστάν, του Καζακστάν, της Κιργισίας, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν και του Τουρκμενιστάν.

    Στα πλαίσια της συνόδου, ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας, εξήγησε τα «σχέδια» που πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα στον τομέα της γεωργίας, υποστηρίζοντας ότι «ειδικότερα μετά την περίοδο του covid-19, οι δραστηριότητες τους στον τομέα της γεωργίας και της αναβάθμισης των γεωργικών προϊόντων είναι υψίστης σημασίας για το κράτος», όπως ανέφερε.

    Αναφερόμενος στην παραγωγή γάλακτος στα κατεχόμενα, ο Ογούζ είπε ότι το 70% της παραγωγής χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαλουμιού και τυριού, το οποίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό προϊόν των «εξαγωγών» τους, μέσω Τουρκίας σε χώρες το Κόλπου, με εξαίρεση το Ιράν.

    Ο Ογούζ υπενθύμισε επίσης ότι το ψευδοκράτος παράγει 100,000 τόνους περίπου εσπεριδοειδών, τα οποία όπως υποστήριξε, διατίθενται στις αγορές τρίτων χωρών και πάλι μέσω Τουρκίας. Είπε ακόμη ότι ανάμεσα στα προϊόντα που παράγουν είναι και οι κυπριακές πατάτες, τις οποίες εξάγουν σε Ευρώπη και Τουρκία.

    Τέλος, ο Ογούζ εξέφρασε τη ετοιμότητα του ψευδοκράτους να συνεργαστεί με χώρες της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας (Ε?T) και άλλες αδελφικές χώρες για την ανάπτυξη σχεδίων στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, του βιώσιμου περιβάλλοντος και της ενέργειας.

    (ΑΚ)

    [05] Ο «πρόεδρος» της Memur-Sen συμμετείχε σε Διεθνή Σύνοδο στο Μπακού

    Η Diyalog (07.07.22) γράφει ότι ο πρόεδρος της «συντεχνίας των υπαλλήλων» (Memur-Sen) Ακίν Μάνγκα συμμετείχε στη «Διεθνή Σύνοδο των Αντιπροσώπων της Ένωσης Συντεχνιών Εκπαίδευσης Ευρασίας», που διεξήχθη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Ιουνίου-1η Ιουλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε από τη «Memur-Sen», στη σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι συντεχνιών από το Αζερμπαϊτζάν, την Κιργισία, τη Ρουμανία, το Καζακστάν και τη Μακεδονία.

    Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στο «κράτος της ΤΔΒΚ», όπως αποκαλείται το κατοχικό καθεστώς, υπογραμμίζονται τα εξής: «Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν δημιουργήσει ένα νέο ανταγωνισμό διεθνώς. Φαίνεται ότι αρκετές χώρες έχουν ενοχληθεί από το ότι η ΤΔΒΚ, η οποία έχει ανακηρύξει την ΑΟΖ της, αδειοδότησε την Τουρκία για έρευνες. Σε μια περιοχή στην οποία γίνεται ένας γεωπολιτικός αγώνας επίδειξης δύναμης για τα ενεργειακά, η Τουρκία έχει συνάψει τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές συμμαχίες. Ο τουρκικός κόσμος επιδεικνύει κοινή πολιτική βούληση για να στηρίξει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή και να για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά συμφέροντα της ΤΔΒΚ.

    Η ΤΔΒΚ, εξαιτίας της απομόνωσης στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και της τέχνης, βιώνει σημαντικά προβλήματα στη διεθνή της εκπροσώπηση. Οι νέοι εμποδίζονται από το να συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις με τα εμπόδια που παρεμβάλλουν οι Ελληνοκύπριοι. Καλώντας τα ΗΕ να αναλάβουν δράση, και αρχίζοντας από την 15η Νοεμβρίου 2022 που θα είναι η 40η επέτειος από την ΄ίδρυση της ΤΔΒΚ, προγραμματίζουμε όπως το έτος αυτό, να είναι το έτος όπου θα σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της περίληψης στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας των προσπαθειών μας για άρση της απομόνωσης», καταλήγει το ανακοινωθέν.

    (ΑΚ)

    [06] Το κατοχικό καθεστώς συμμετείχε ως «ιδρυτικό μέλος» στη ίδρυση τη «Ένωσης Ombudsman Τουρκόφωνων Χωρών»

    Η Diyalog (07.07.22) γράφει ότι σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στη Μπρούσα της Τουρκίας, ιδρύθηκε και επίσημα η «Ένωση Ombudsman (Επιτρόπων Διοικήσεως) Τουρκικών Κρατών».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «επίτροπος διοικήσεως- Ombudsman» του κατοχικού καθεστώτος, Ιλκάν Βαρόλ συμμετείχε στην υπογραφή της συμφωνίας για ίδρυση της «Ένωσης Ombudsman (Επιτρόπων Διοικήσεως) Τουρκικών Κρατών», αφού η «ΤΔΒΚ» αποτελεί ιδρυτικό μέλος της «ένωσης».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ένωση Ombudsman (Επιτρόπων Διοικήσεως) Τουρκικών Κρατών, συστάθηκε με στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς ανάμεσα στις τουρκόφωνες χώρες και η ιδέα για σύσταση της Ένωσης, είχε περιληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Τουρκικών Κρατών που διενεργήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν τα προηγούμενα χρόνια.

    (ΑΚ)

    [07] «Πάλι αγορά καυσίμων χωρίς προσφορές»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Halk?n Sesi (07.07.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες την αγορά καυσίμων και πάλι χωρίς προσφορές για να αντιμετωπιστεί η κρίση στον τομέα του ηλεκτρισμού.

    Σε χθεσινή του συνεδρία, το «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε την αγορά 2 χιλιάδων 300 τόνων καυσίμων από την Εταιρεία Ανακύκλωσης Πετρελαίου Ltd (PETCO).

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι είχε ακολουθηθεί παρόμοια μέθοδος και κατά την περίοδο που ήταν «υπουργός ενέργειας» ο Ερχάν Αρικλί, όμως το «γραφείο του επικεφαλής της ελεγκτικής υπηρεσίας» διαπίστωσε παρατυπίες.

    Ο «επικεφαλής» της «ελεγκτικής υπηρεσίας», Οσμάν Κοραχάν δήλωσε χθες ότι ανέθεσαν σε ελεγκτή να εξετάσει την υπόθεση της αγοράς καυσίμων χωρίς προσφορές.

    Αντίδραση για το θέμα υπήρξε και από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), το οποίο προσέφυγε στο «συνταγματικό δικαστήριο» για ακύρωση του «διατάγματος» αγοράς καυσίμων χωρίς προσφορές για περίοδο έξι μηνών.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού («ΚΙΒ-ΤΕΚ»), Χασάν Άκγιγιτ δήλωσε ότι από ψες τερματίστηκαν. Ο λόγος είναι η ελλιπής παραγωγή, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι οι διακοπές γίνονται εκ περιτροπής ανά δύο ώρες.

    (Ι/Τσ.)

    [08] «Κεντρική τράπεζα»: Μόνο το 20% στις τράπεζες στα κατεχόμενα είναι σε ΤΛ

    Η Halk?n Sesi (07.07.22) γράφει ότι ο λεγόμενος επικεφαλής της «κεντρικής τράπεζας» της «ΤΔΒΚ», Ριφάτ Γκιουνάι δήλωσε ότι μόνο το 20% των συνολικών καταθέσεων στην «χώρα», κατά την έκφρασή του, είναι σε τουρκικές λίρες (ΤΛ), προσθέτοντας από σύνολο καταθέσεων ύψους 80 δισεκατομμυρίων ΤΛ, τα 16 δισεκατομμύρια είναι ΤΛ και τα υπόλοιπα 64 δισεκατομμύρια ξένο συνάλλαγμα.

    Μιλώντας χθες Τετάρτη κατά την διάρκεια ενημέρωσης αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα στα κατεχόμενα και την οικονομία γενικώς, ο Γκιουνάι είπε ότι το μέγεθος του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα ανέρχεται στα 100 δισεκατομμύρια ΤΛ και ότι το πιο προβληματικό πεδίο είναι τα δάνεια. Ανέφερε ότι το 21,1 % του ενεργητικού αυτού βρίσκεται στα χέρια τραπεζών που διοικούνται από το «δημόσιο», το 47% είναι στα χέρια ιδιωτικών τραπεζών και το 31,8% ανήκει σε υποκαταστήματα τραπεζών.

    Σημειώνοντας ότι το καθαρό κέρδος του τραπεζικού τομέα εντός του 2021 ήταν 1 δισεκατομμύριο 376 ΤΛ, ο Γκιουνάι είπε ότι αυτό μπορεί να φαίνεται μεγάλο ποσό όμως όταν συγκριθεί με τον πληθωρισμό, ο τραπεζικός τομέας δεν μπόρεσε να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα κερδοφορίας.

    Σύμφωνα με τον Γκιουνάι, το σύνολο του ενεργητικού της «κεντρικής τράπεζας» ήταν 29 δισεκατομμύρια ΤΛ στα τέλη του 2021 και το κέρδος της κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς ανήλθε στα 506 εκατομμύρια 451 χιλιάδες ΤΛ, αριθμός κατά 48% υψηλότερος από την κερδοφορία του 2020.

    Ανέφερε ότι υπάρχουν 21 τράπεζες στα κατεχόμενα, από τις οποίες οι 14 είναι ιδιωτικού κεφαλαίου, οι δύο διοικούνται από το «δημόσιο» και οι 5 είναι υποκαταστήματα τραπεζών.

    Αναφερόμενος στον αριθμό των υποκαταστημάτων των τραπεζών, ο Γκιουνάι είπε ότι τον Δεκέμβριο του 2019 υπήρχαν 232 υποκαταστήματα, τα οποία μειώθηκαν στα 222 κατά το 2020 και στα 215 το 2021, αριθμός που υφίσταται και σήμερα.

    Ο Γκιουνάι χαρακτήρισε την αυξομείωση του αριθμού του προσωπικού των τραπεζών ως την σημαντικότερη εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι τον Δεκέμβριο του 2019 πριν την πανδημία εργάζονταν 3,193 άτομα, το 2020 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 3,118 άτομα, το 2021 έπεσε στις 3,099 άτομα και τον Μάιο του 2022 αυξήθηκε ξανά στις 3,104 άτομα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Μνημόνευσαν τον Κουτλού Ανταλί

    Η Yeni D?zen (07.07.22) γράφει ότι μνημονεύθηκε χθες από το ίδρυμα Κουτλού Ανταλί και την Yeni D?zen ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Κουτλού Ανταλί, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 6 Ιουλίου 1996.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια στον τάφο του δολοφονηθέντος εκπρόσωποι δημοσιογραφικών οργανώσεων και «βουλευτές» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP).

    Μιλώντας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εκ μέρους της Yeni D?zen ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι είπε ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την ελευθερία σκέψης και τον αγώνα τους και ότι θα σηκώσουν από πάνω τους αυτό το «βρόμικο μουχλιασμένο πέπλο» με το οποίο επιχειρείται να τους σκεπάσουν.

    Ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (Bas?n-Sen), Αλι Κισμίρ είπε ότι περνούν μια περίοδο που απειλείται πιο πολύ από ποτέ η ελευθερία σκέψης και έκφρασης και ότι «φασιστικές δομές» δραστηριοποιούνται στην «χώρα».

    Ο γενικός γραμματέας του CTP, Ερτνογάν Σοράκιν δήλωσε ότι ο Ανταλί δολοφονήθηκε ενώ προσπαθούσε να φέρει στο φως σκοτεινές υποθέσεις, όμως δεν είναι δυνατόν να δολοφονηθούν οι ιδέες. Είπε ότι ακόμα συνεχίζονται οι ίδιες σκοτεινές υποθέσεις στα 26 χρόνια που πέρασαν από την δολοφονία του Ανταλί και υποστήριξε ότι εμποδίστηκε η έκφραση της «βούλησης του τουρκοκυπριακού λαού» στην «διοίκηση». Σύμφωνα με τον Σοράκιν, βασικό τους καθήκον είναι να υπερασπιστούν την δημοκρατία.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Ένας θάνατος και 2,251 κρούσματα σε μια βδομάδα στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (07.07.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά την εβδομάδα 29 Ιουνίου-5 Ιουλίου, διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα 18,869 εργαστηριακές εξετάσεις για Covid-19 και εντοπίστηκαν 2,251 θετικά περιστατικά, ενώ σημειώθηκε επίσης και ένας θάνατος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα από την μέρα εμφάνισης της πανδημίας ανήλθε στα 7,080,306, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στις 100,258, ο αριθμός των ατόμων που νόσησαν και αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 97,357 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τον Covid-19 έφτασε τους 239.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στην Μεσόγειο τον Αύγουστο το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν

    Σύμφωνα με τη κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (06.07.22 aa.com.tr) ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν θα ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή το πρώτο μισό του Αυγούστου.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας προκειμένου να επιβλέψει τις εργασίες προετοιμασίας του γεωτρύπανου, ο Υπουργός Ντονμέζ ανέφερε ότι εξετάζονται πέντε-έξι εναλλακτικές διαδρομές και πρόσθεσε ότι κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη του αποστολή θα είναι στη Μεσόγειο.

    Ο Ντονμέζ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα από τα πέντε γεωτρύπανα 7ης γενιάς που υπάρχουν στον κόσμο και σημείωσε ότι το εν λόγω γεωτρύπανο, εξοπλισμένο με την τελευταία τεχνολογία, θα συμβάλει στις τουρκικές έρευνες υδρογονανθράκων. Ο Τούρκος Υπουργός ενέργειας δήλωσε τα εξής:

    «Συνεχίζουμε αδιάκοπα εδώ και τέσσερα χρόνια τις γεωτρήσεις στις επίκαιρες περιοχές της Γαλάζιας Πατρίδας. Η μεγαλύτερη μας δύναμη είναι ο στόλος των γεωτρύπανων βαθιάς θάλασσας. Ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού ενεργειακού στόλου συνεχίζει τις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα. Προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας πρέπει να ενισχύσουμε τον στόλο και το ανθρώπινο δυναμικό μας. Πλέον ολοκληρώνουμε τις εργασίες προετοιμασίας ώστε το τελευταίο μας σκάφος να αναλάβει την πρώτη του αποστολή».

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Ak?am (07.04.22 aksam.com.tr), αποφασίστηκε να λειτουργήσουν οκτώ ακόμα πετρελαιοπηγές στο πετρελαιοφόρο κοίτασμα της περιοχής επαρχίας Τζεϊχάν των Αδάνων.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, επισκέφθηκε την περιοχή και επιθεώρησε τις πετρελαιοπηγές. Εκ των οκτώ νέων πετρελαιοπηγών οι δύο έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία. Ο Ντονμέζ είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή ανέρχονται στα επτά μίση με οκτώ εκατομμύρια βαρέλια. Το κοίτασμα μπορεί να είναι μικρό αλλά έχουμε ανάγκη κάθε βαρέλι πετρελαίου που θα περιορίσει την εξάρτησή μας από την εισαγόμενη ενέργεια. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα τέσσερα-πέντε κοιτάσματα με την ίδια προοπτική».

    (ΓΜ)

    [02] Ακάρ: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για θετικές εξελίξεις στο θέμα των ουκρανικών σιτηρών

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (06.07.22 hurriyet.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να υπάρξει σύντομα θετικό αποτέλεσμα στο θέμα του διαδρόμου σιτηρών από την Ουκρανία.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την κοινή συνέντευξη τύπου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και του Σομαλού ομολόγου του Χασάν Σεΐχ Μαχμούντ, ο Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι εξελίσσονται με θετικό τρόπο οι διπλωματικές ενέργειες του Τούρκου Προέδρου και οι επαφές που συνεχίζονται υπό τις οδηγίες του για την επίλυση της επισιτιστικής κρίσης.

    Ο Ακάρ ανέφερε ότι υπάρχουν τεχνικές πτυχές και θέματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και ότι η Τουρκία συνεχίζει τις συντονισμένες προσπάθειες σε συνεργασία με την Ουκρανία, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές καθυστερήσεις στο θέμα του διαδρόμου σιτηρών, ο Ακάρ ανέφερε τα εξής:

    «Στο θέμα του διαδρόμου σιτηρών υπάρχουν 4 σημαντικοί παράγοντες: Η Τουρκία, η Ρωσία, η Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη. Υπάρχουν θέματα ναρκών και ασφάλειας των λιμανιών. Υπάρχουν επίσης θέματα που προκαλούν ανησυχία στις δύο αντιμαχόμενες χώρες καθώς και οι αποφάσεις και το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να βρούμε μία λύση αξιολογώντας όλους αυτούς τους παράγοντες. Ο διεθνής παράγοντας εκτιμά τις προσπάθειες της Τουρκίας».

    (ΓΜ)

    [03] Το 47,6% των Τούρκων δηλώνουν εξαιρετικά εθνικιστές, αναφέρει έκθεση.

    Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (06.07.22 t24.com.tr), έρευνα του Πανεπιστημίου Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης και του κέντρου μελετών Istanbul Policy Center αναφέρει ότι το 47,6% των Τούρκων δηλώνουν εξαιρετικά εθνικιστές.

    Η έρευνα με τίτλο «Αντίληψη του εθνικισμού στην Τουρκία» πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 Μαρτίου και 3 Απριλίου 2022 από την εταιρία Panoramatr με δείγμα 1,255 ατόμων απ’ όλη την χώρα.

    Στην ερώτηση «πόσο εθνικιστής είστε» με ανώτατο επίπεδο το 10 που σημαίνει «είμαι εξαιρετικά εθνικιστής και κατώτατο το 0 που σημαίνει καθόλου εθνικιστής, το 47,6% απάντησε ότι είναι εξαιρετικά εθνικιστές. Ο μέσος όρος σε όλη τη χώρα είναι 7,5. Οι ερωτηθέντες με τουρκική εθνική καταγωγή απάντησαν ότι αισθάνονται εθνικιστές κατά μέσο όρο 8,11, ενώ οι ερωτηθέντες με κουρδική καταγωγή κατά μέσο όρο 5,31.

    Το 60,5% απάντησε «συμφωνώ απολύτως» με τη φράση «Θα πολεμήσω και θα πεθάνω για τη χώρα μου», ενώ το 23% απάντησε «συμφωνώ» και το 5% «δε συμφωνώ».

    Το 35,3% απάντησε ότι συμφωνεί απολύτως με τη φράση «όσοι δεν αγαπούν τη χώρα και το κράτος τους πρέπει να φύγουν από την Τουρκία», το 21,6% συμφωνεί, το 10,6% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί, το 19,1% διαφωνεί και το 13,4% διαφωνεί απολύτως.

    Σε ό,τι αφορά την εθνική υπερηφάνεια, το 63,8% απάντησε ότι συμφωνεί απολύτως με τη φράση «Είμαι περήφανος που είμαι Τούρκος πολίτης», το 19,7% συμφωνεί ενώ 3,4% διαφωνεί και 4,2% διαφωνεί απολύτως.

    Σε άλλο κομμάτι της έρευνας, το 26,9% συμφωνεί απολύτως με τη φράση «αισθάνομαι περήφανος με ό,τι κάνει το κράτος μου» και το 24,6% δηλώνει ότι συμφωνεί. Αντιθέτως, το 17,0% διαφωνεί και το 17,9% διαφωνεί απολύτως.

    Στην ερώτηση αν προτιμούν τον εθνικισμό ή τον πατριωτισμό, το 15,9% απάντησαν τον εθνικισμό και 76,5% τον πατριωτισμό.

    Στην ερώτηση «τι είναι σημαντικότερο για να χαρακτηριστεί κάποιος Τούρκος», το 30,3% απάντησε ότι πρέπει να είναι τουρκικής καταγωγής, το 42,7% να έχει τουρκική υπηκοότητα και το 15,6% να είναι Μουσουλμάνος.

    Σε ό,τι αφορά τέλος τη σχέση εθνικισμού και θρησκείας, το 14,5% συμφωνεί απολύτως και το 13,4% συμφωνεί με τη φράση «είναι μεγαλύτερη η αφοσίωση στη χώρα μου από την αφοσίωση στην θρησκεία μου», ενώ το 28,5% διαφωνεί απολύτως και το 26% διαφωνεί.

    Η έρευνα είναι προσβάσιμη στην τουρκική γλώσσα στην ηλεκτρονική διεύθυνση ipc.sabanciuniv.edu.

    (ΓΜ)

    [04] Εισαγγελέας: Ποινή φυλάκισης δύο ετών για πρώην βουλευτή του HDP

    Σύμφωνα με την BirG?n (06.07.22 birgun.net), το Πρωτοδικείο του Ντιγιάρμπακιρ ζήτησε την επιπλέον ποινή φυλάκισης δύο ετών για τον τέως βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σιρί Σουρέγια Οντέρ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Οντέρ, του οποίου η ασυλία ήρθη, συνελήφθη στις 4 Νοεμβρίου 2016 κατόπιν εντάλματος του Εισαγγελέα του Ντιγιάρμπακιρ και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών, λόγω προσβολής προς το πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Αυτή την φορά ζητείται η καταδίκη του σε φυλάκιση δύο χρόνων σύμφωνα με το Άρθρο 301 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα.

    Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης ο Οντέρ είχε πει μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθώ αυτή τη δίκη που ξεκίνησε με εντολή του Έρντογαν ο οποίος έχει ύποπτο πολιτικό παρελθόν». Εξαιτίας αυτής της δήλωσής του ζητείται ξανά από την Εισαγγελία ποινή φυλάκισης δύο ετών για το αδίκημα της «δημόσιας προσβολής του τουρκικού κράτους, της τουρκικής κυβέρνησης και των κρατικών δικαστικών οργάνων».

    (ΓΜ)

    [05] Πενταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (07.07.22 t24.com.tr), πενταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων. Συγκεκριμένα μεταξύ 20 και 26 Ιουνίου καταγράφηκαν 26.635 κρούσματα ενώ μεταξύ 27 Ιουνίου και 3 Ιουλίου καταγράφηκαν 57.113 κρούσματα.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων εμφάνισε αύξηση μετά από καιρό. Λόγω του ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας δεν ανακοίνωσε τον αριθμό των διενεργηθέντων τεστ, εκτιμάται ότι ο μέσος όρος των θετικών σε μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, ξεπέρασε το 20%.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 7 July 2022 - 15:40:24 UTC