Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-07-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 129/2022 08.07.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται το 30% της βοήθειας της ΕΕ
  • [02] Φερέιρα: Πολύ εποικοδομητική η συνάντηση με τον Τατάρ
  • [03] Φερέιρα στο τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο: Η στήριξη της ΕΕ θα συνεχιστεί
  • [04] Όζερσαϊ σε Φερέιρα: «Ενιαίο το οικοσύστημα της Κύπρου»
  • [05] Δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» το «πρωτόκολλο» για το νέο «προεδρικό»
  • [06] Δόθηκε άδεια σε 329 ξένους για αγορά ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα
  • [07] Συνεχίζονται οι διαφωνίες στα κατεχόμενα για τις αποκοπές ρεύματος
  • [08] Αρικλί: Αδύνατον να λειτουργήσει στις 20 Ιουλίου το νέο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου
  • [09] Στις 8,600 ΤΛ ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Μεταβαίνει στο Ιράν στις 19 Ιουλίου ο Ερντογάν
  • [02] Δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, δηλώνει Τούρκος πρώην πρέσβης
  • [03] Υπογράφηκαν 7 συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Μαλαισίας
  • [04] Νέα δημοσκόπηση από την OPTIMAR
  • [05] Δωρεά Bayraktar ? TB2 στη Λιθουανία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται το 30% της βοήθειας της ΕΕ

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (07.07.22 kibrispostasi.com), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται το 30% της οικονομικής συνεισφοράς του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που θα δοθεί από την ΕΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις στα παράνομα Bayrak και ΤΑΚ μετά την περίπου μιάμισης ώρας συνάντησή του με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι ενημέρωσε τη Φερέιρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που διαβίβασε στην ελληνοκυπριακή πλευρά και σημείωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνέταιροι στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία που έχει η στήριξη που μπορεί να παράσχει η Τουρκία για τη σύνδεση των κατεχομένων με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρισμού.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να συνδεθεί με ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρισμού μέσω ενός καλωδίου από την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας τόσο η «βόρεια Κύπρος», όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη, όσο και η «νότια Κύπρος», όπως χαρακτήρισε τα ελεγχόμενα από τη Δημοκρατία εδάφη, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό.

    Ο Τατάρ σημείωσε επίσης ότι στο υπάρχον σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μόνο το 25% της παραγόμενης ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και πρόσθεσε ότι αν η Κύπρος συνδεθεί με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρισμού μέσω της Τουρκίας αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για τη χρήση ηλιακής ενέργειας.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι είναι πολύ δύσκολο να ενωθεί η Κύπρος με το σύστημα ηλεκτρισμού της ΕΕ από αλλού και ότι μέσω Τουρκίας θα μπορούσε να συνδεθεί εντός τριών μηνών. «Αν η ελληνοκυπριακή διοίκηση θέλει να ενωθεί με το ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας, δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη ευκαιρία από αυτήν», ισχυρίστηκε.

    Ο Τατάρ είπε ότι η Ευρωπαία επίτροπος του ανέφερε ότι άκουσε τα λεγόμενά του με προσοχή και υποσχέθηκε ότι η ΕΕ θα εξετάσει το αίτημα.

    Αναφερόμενος στο θέμα του νερού, ο Τατάρ είπε ότι εξήγησε στην Φερέιρα ότι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συνεργασίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι αυτό περιέχεται και στις προτάσεις που υπέβαλε. Υποστήριξε μάλιστα ότι μπορεί να κατασκευαστεί και δεύτερος αγωγός [για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία].

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι είπε στην Φερέιρα πως μετά την Εορτή των Θυσιών (Κουρμπάνι) θα υποβάλει πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη σύσταση επιτροπής με συμμετοχή Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

    Ο Ερσίν Τατάρ, επιπλέον, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα ναρκοπέδια στη νεκρή ζώνη και ότι θα υποβάλει προτάσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά αναφορικά με την αποναρκοθέτηση των εν λόγω περιοχών.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η ΕΕ αποτελεί ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη και ότι ενημέρωσε την Ευρωπαία Επίτροπο ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί κοινό έδαφος για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ότι δεν δυνατόν να ξεκινήσει επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων, όμως οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία θα αποβούν ωφέλιμες και για τις δύο πλευρές.

    Μιλώντας αναφορικά με την οικονομική στήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αποτελεί αδικία για τους Τουρκοκύπριους το ότι το σύνολο της βοήθειας της ΕΕ διοχετεύεται στους Ελληνοκύπριους και συνέχισε λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει λάβει την υποστήριξη και τη μεταχείριση που της αξίζει.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν οι Τουρκοκύπριοι έλαβαν μερίδιο από τη βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που διατέθηκε στην Κύπρο, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και σημείωσε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί πάντοτε τον συνομιλητή της ΕΕ. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι αν και στην τουρκοκυπριακή πλευρά αντιστοιχεί το 30% των εμβολίων για τον κορωνοϊό που διατέθηκαν από την ΕΕ, έλαβε μόνο το 10%.

    Αναφερόμενος στην αποδοχή εκ μέρους της ΕΕ της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, ως εκπρόσωπο ολόκληρης της Κύπρου, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτό προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και διατάραξε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επίσης ανέφερε στην Ευρωπαία Επίτροπο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δικαιούται το 30% της βοήθειας της ΕΕ προς την Κύπρο. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της γερμανικής ενοποίησης όπου μέχρι να εξισωθεί η Ανατολική με τη Δυτική Γερμανία όλη η βοήθεια διατέθηκε προς την Ανατολική Γερμανία και υποστήριξε ότι αν ο σκοπός είναι να επιτευχθεί συμφωνία στο νησί θα πρέπει να επανορθωθούν οι αδικίες που, όπως ισχυρίστηκε, υπέστησαν οι Τουρκοκύπριοι.

    Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε μάλιστα ότι πρέπει να διατεθεί μεγαλύτερο ποσοστό από το 30% τουρκοκυπριακή πλευρά για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές απώλειες που υπέστη λόγω του «εμπάργκο» που, όπως υποστήριξε, εφαρμόζεται εναντίον της εδώ και χρονιά, ενώ η οικονομία της ελληνοκυπριακής πλευράς αναπτύχθηκε έχοντας την υποστήριξη ολόκληρου του κόσμου.

    Μιλώντας σχετικά με το χαλλούμι, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αποτελεί ζήτημα κυριαρχίας και δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί να επιθεωρήσει την παραγωγή χαλουμιού στον βορρά, όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, αλλά δεν είναι αποδεκτό να ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να στείλει επιθεωρητές για απευθείας επιθεώρηση της παραγωγής.

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι κατά την συνάντηση η Ευρωπαία Επίτροπος έθεσε το θέμα του χρέους του δήμου της κατεχόμενης Λευκωσίας προς στον Διαχειριστή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων ύψους 5-6 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας και ότι ο ίδιος της απάντησε ότι αυτό είναι χρέος που βαραίνει τον δήμο και ότι πρέπει να αποπληρωθεί με δόσεις.

    (ΓΜ)

    [02] Φερέιρα: Πολύ εποικοδομητική η συνάντηση με τον Τατάρ

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (07.07.22 brtk.net), η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική την συνάντηση που είχε χθες Πέμπτη στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου μετά τη συνάντηση, η Φερέιρα ανέφερε ότι συζήτησε με τον Τατάρ πολλά θέματα για τα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία και ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι άκουσε τις απόψεις και των δύο πλευρών.

    Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη παραβρέθηκαν από τουρκοκυπριακής πλευράς ο ειδικός αντιπρόσωπος Εργκιούν Ολγκούν, και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ενώ την Ελίζα Φέρειρα συνόδευσαν η διευθύντρια του Προγράμματος Συντονισμού, Πόρων και Βοήθειας στη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Judith Rozsa και η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα.

    (ΓΜ)

    [03] Φερέιρα στο τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο: Η στήριξη της ΕΕ θα συνεχιστεί

    Σύμφωνα με την Diyalog (08.07.22), η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Ελίζα Φερέιρα δήλωσε ότι η οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα θα συνεχιστεί..

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες Πέμπτη μετά από επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου στο τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή της, η Ελίζα Φερέιρα αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του εμπορίου της Πράσινης Γραμμή και στις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της συμπερίληψης του χαλλουμιού στον κατάλογο των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Επίσης δήλωσε ότι πρέπει να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια προς στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ότι αυτή πρέπει να χρησιμοποιηθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

    Στην επίσκεψή της στο τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, η Ευρωπαία Επίτροπος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ καθώς και με ορισμένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

    Από την πλευρά του, ο Ντενίζ ενημέρωσε την Ευρωπαία Επίτροπο για το θέμα του εμπορίου της Πράσινης Γραμμής και της πρόσβασης του χαλουμιού στις ευρωπαϊκές αγορές. Τόνισε επίσης τη σημασία της στήριξης της τουρκοκυπριακής οικονομίας με πιο αποτελεσματικό τρόπο, κάνοντας αναφορά στις συνέπειες της πανδημίας.

    Ο Ντενίζ υποστήριξε ότι η βοήθεια ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η τουρκοκυπριακή πλευρά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας δεν επαρκεί και επανέλαβε το αίτημα του Επιμελητηρίου για αύξηση της βοήθειας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί οικονομική βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή πλευρά από τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου στήριξης της ΕΕ για την Κύπρο.

    (ΓΜ)

    [04] Όζερσαϊ σε Φερέιρα: «Ενιαίο το οικοσύστημα της Κύπρου»

    Η K?br?s Postas? (08.07.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι το οικοσύστημα της Κύπρου είναι ενιαίο και ότι βήματα που θα γίνουν στις ελεύθερες περιοχές στο θέμα της μετάβασης στην πράσινη οικονομία πρέπει να γίνουν και στις κατεχόμενες περιοχές.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντησή του με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα, ο Όζερσαϊ είπε ότι εξέφρασε στην Φερέιρα την απογοήτευση που βίωσαν με την ΕΕ οι Τουρκοκύπριοι ειδικά το 2004 και την περίοδο που ακολούθησε και ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει βήματα στο θέμα της επίλυσης του ενεργειακού προβλήματος που υπάρχει σήμερα στα κατεχόμενα και καίει όλους.

    «Σε αυτό το θέμα μοιραστήκαμε μαζί τους την πρόταση που υποβάλαμε ως ΗΡ πριν ορισμένο χρονικό διάστημα», είπε.

    Αναφέροντας ότι θα καταβληθεί το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την ΕΕ στους Ελληνοκύπριους για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια εντός της επόμενης πενταετίας, ο Όζερσαϊ είπε ότι με αυτό τον τρόπο θα τερματιστεί η χρήση καυσίμων και θα γίνουν «σοβαρά βήματα» για την ενεργειακή παραγωγικότητα. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Όμως, το οικοσύστημα αυτού του νησιού είναι ενιαίο. Αν δεν γίνει βήμα στον βορρά από αυτή την άποψη, είναι φανερό ότι θα μπορούσαν να χάσουν το νόημά τους τα βήματα που γίνονται στον νότο και θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Η συνέχισή παραγωγής ηλεκτρισμού στην ΤΔΒΚ με καύσιμα (fuel oil) θα συνεχίσει να δημιουργεί πολύ σοβαρή ρύπανση σε ολόκληρο το νησί και μεγάλο οικονομικό βάρος σε εμάς. [?]

    Αποτελεί προϋπόθεση ένα βήμα που θα μετατρέψει την παραγωγή ηλεκτρισμού στην χώρα μας [?] Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε οικονομική στήριξη βεβαίως. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, με αυτή την έννοια πρέπει να είναι βασικό θέμα η χρήση ενός μέρους της οικονομικής βοήθειας, που η ΕΕ προγραμματίζει να παρέχει στην νότια Κύπρο, για στήριξη ενός νέου έργου επένδυσης που θα γίνει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας. Μια τέτοια κίνηση θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να μεταφέρει την διασυνδεδεμένη σχέση που ήδη υπάρχει ανάμεσα στην δύο πλευρές στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου στον ηλεκτρισμό διασυνδεδεμένα με την νότια Κύπρο, τη βόρεια Κύπρο, το Ισραήλ, την Τουρκία και την ΕΕ».

    Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα λάβουν υπόψη αυτή την άποψη, ο Όζερσαϊ είπε ότι το βήμα αυτό θα αποβεί προς όφελος και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων και υποστήριξε ότι πιθανά εμπόδια που θα υπάρχουν ενώπιον αυτού του έργου, όπως η αναγνώριση, η μη αναγνώριση, η αναβάθμιση του νομικού καθεστώτος κλπ, μπορούν να ξεπεραστούν με «πρακτικές και δημιουργικές φόρμουλες».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» το «πρωτόκολλο» για το νέο «προεδρικό»

    Η Halk?n Sesi (08.07.22) γράφει ότι δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του κατοχικού καθεστώτος το «πρωτόκολλο» για την ανέγερση των νέων κτηρίων στέγασης της «προεδρίας» και της «βουλής» που υπεγράφη μεταξύ της «κυβέρνησης της ΤΔΒΚ» και της Τουρκικής Κυβέρνησης και αποτελεί παράρτημα του «πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της ΤΔΒΚ και της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι η απόφαση για το νέο κτήριο της «προεδρίας» που θα ανεγερθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία, λήφθηκε κατόπιν εντολών του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    (ΑΚ)

    [06] Δόθηκε άδεια σε 329 ξένους για αγορά ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την Halk?n Sesi (08.07.22), την παραχώρηση άδειας σε 329 ξένους υπηκόους για αγορά ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο» στη τελευταία του συνεδρία που έγινε προχθές.

    Η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» λήφθηκε κατά τη συνεδρία που έγινε στις 6 Ιουλίου και βασίζεται στο «νόμο περί αγοράς και μακρόχρονης ενοικίασης ακίνητης περιουσίας (για ξένους)», γράφει η εφημερίδα.

    (ΑΚ)

    [07] Συνεχίζονται οι διαφωνίες στα κατεχόμενα για τις αποκοπές ρεύματος

    Η Avrupa (08.07.22) γράφει ότι σε συνέχεια της απόφασης του «υπουργικού συμβουλίου» να προχωρήσει σε αγορά καυσίμων στα κατεχόμενα χωρίς προσφορές, τέσσερα μέλη του «διοικητικού συμβουλίου της αρχής ηλεκτρισμού» (KIB-TEK), υπέβαλαν χθες γραπτώς την παραίτηση τους, επειδή δεν ήθελαν να εγκρίνουν και να υπογράψουν την αγορά καυσίμων χωρίς προσφορές.

    Την παραίτηση των μελών του «διοικητικού συμβουλίου» της «αρχής ηλεκτρισμού» ανακοίνωσε χθες ο «πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου» Χασάν Άκγιγκιτ.

    Εξάλλου, η Avrupa σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Ποιος έφαγε τα 4,5 εκατομμύρια δολάρια», γράφει ότι η ζημιά από την απόφαση που λήφθηκε από το «υπουργικό συμβούλιο» για αγορά καυσίμων χωρίς προσφορές ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια 615 χιλιάδες 896 δολάρια, δηλαδή σε 79,393,411 τουρκικές λίρες (ΤΛ).

    Σημειώνοντας ότι το επιπλέον κόστος που κλήθηκαν να πληρώσουν για τα καύσιμα είναι χρήματα που κλάπηκαν από το «λαό», η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτές οι παρατυπίες παλαιότερα, γίνονταν τουλάχιστον στα κρυφά, ενώ σήμερα γίνονται φανερά.

    Η εφημερίδα στα σχόλια της υπογραμμίζει επίσης ότι ο κύριος υπεύθυνος για την αγορά καυσίμων χωρίς προσφορές είναι ο «πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της αρχής ηλεκτρισμού», Χασάν Άκγιγκιτ, ο οποίος διορίστηκε τον περασμένο Ιούνιο από το λεγόμενο υπουργό ενέργειας και φυσικών πόρων Σουνάτ Ατούν. Σημειώνοντας ότι ο Άκγιγκιτ πρέπει να λογοδοτήσει, η εφημερίδα γράφει ότι την ίδια στιγμή θα πρέπει να λογοδοτήσουν και οι Σουνάτ Ατούν και Ερχάν Αρικλί.

    Για το ίδιο θέμα, η Halk?n Sesi (08.07.22), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Ώρα για λογοδοσία για την κρίση στον ηλεκτρισμό», γράφει ότι μετά το «χάος» που δημιουργήθηκε στη «χώρα» τις τελευταίες δύο ημέρες για το θέμα των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, την έλλειψη καυσίμων και την αγορά καυσίμων χωρίς προσφορές, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι διέταξε το «ελεγκτικό συμβούλιο της πρωθυπουργίας» να διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί από πού προέκυψε το πρόβλημα με τα καύσιμα αλλά και για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ουστέλ προχώρησε στην παύση του «γενικού διευθυντή» και του «υφυπουργού» του λεγόμενου υπουργείου δημοσιονομικών, αφού είναι ενοχλημένος από τις πράξεις τους.

    Η Vatan (08.07.22) γράφει επίσης ότι ο λεγόμενος υπουργός δημοσιονομικών Σουνάτ Ατούν, με γραπτή του ανακοίνωση, ισχυρίστηκε ότι είχαν λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονταν προκειμένου να αποφύγουν την κρίση που προέκυψε με το θέμα της έλλειψης καυσίμων και υποστήριξε ότι υπεύθυνη για την κατάσταση, είναι η αρμόδια εταιρεία που ανέλαβε την διάθεση καυσίμων και δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

    Τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει να λογοδοτήσει σε κανέναν, ο Ατούν υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει άλλο πρόβλημα με το θέμα της παροχής ηλεκτρισμού στην «ΤΔΒΚ» για το τρέχον έτος.

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

    Η Diyalog (08.07.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν μιλώντας χθες στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου που διοργάνωσε έξω από το κτήριο της λεγόμενης πρωθυπουργίας μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν για το θέμα του ηλεκτρισμού και των καυσίμων, ανακοίνωσε πως η ζημιά από τα συμβόλαια απευθείας αγοράς καυσίμων φτάνει τα 80 εκ ΤΛ.

    Ο Έρχουρμαν τόνισε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν και ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρουν στα «δικαστήρια» το θέμα της αγοράς καυσίμων χωρίς προσφορά.

    Την αντίδραση του στο θέμα της αγοράς καυσίμων από την «K?B-TEK» χωρίς προσφορές, εξέφρασε και ο πρόεδρος του Κόμματος Νέα Κύπρος (BKP), Ιζζέτ Ιζτζιάν.

    Σύμφωνα με τη Vatan (08.07.22), με γραπτή του ανακοίνωση, ο Ιζτζιάν κάλεσε τη «γενική εισαγγελία» να κάνει το καθήκον της, υπογραμμίζοντας τις παρατυπίες που γίνονται στην «αρχή ηλεκτρισμού», οι οποίες οδήγησαν και στην παραίτηση των 4 μελών του «διοικητικού συμβουλίου».

    Επίσης, ο Ιζτζιάν κάλεσε τη λεγόμενη «κυβέρνηση» να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για στήριξη των «πολιτών» με χαμηλά εισοδήματα, διαφορετικά, όπως ανέφερε, το τραύμα που θα βιώσει η κοινότητα θα είναι αναπόφευκτο.

    (ΑΚ)

    [08] Αρικλί: Αδύνατον να λειτουργήσει στις 20 Ιουλίου το νέο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (07.07.22 brtk.net), o «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών» Ερχάν Αρικλί σε δηλώσεις του στον σταθμό είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν στις 20 Ιουλίου τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου.

    O Aρικλί σημείωσε ότι ενώ τα έργα στο παράνομο αεροδρόμιο έχουν ολοκληρωθεί, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια καθώς δεν έχει φτάσει ακόμα ο τεχνικός εξοπλισμός.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στις 8,600 ΤΛ ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (08.07.22) γράφει ότι η «επιτροπή καθορισμού του κατώτατου μισθού» ανακοίνωσε χθες ότι ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 καθορίστηκε στις 8,600 ΤΛ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2.500 ΤΛ.

    Σε ανακοίνωση της, η «επιτροπή» αναφέρει ότι ο μεικτός κατώτατος μισθός καθορίστηκε στις 9,885 ΤΛ και ο καθαρός στις 8,600 ΤΛ. Ο νέος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε ισχύει από την 1η Ιουλίου.

    Στη χθεσινή συνεδρία της «επιτροπής», συμμετείχαν από πλευράς του «κράτους» 5 αντιπρόσωποι, από πλευράς των εργαζομένων 3 αντιπρόσωποι και από την εργοδοτική πλευρά 2.

    Ο νέος κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα εγκρίθηκε με 5 ψήφους υπέρ από πλευράς του «κράτους» και 2 υπέρ από πλευράς των εργοδοτών, ενώ οι «εκπρόσωποι» των εργαζομένων που διαφώνησαν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη συνάντηση.

    Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο πρόεδρος της συντεχνίας H?r-??, Αχμέτ Σερντάρογλου εξέφρασε την έντονη αντίδραση του για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, δηλώνοντας ότι θα χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα ένστασης που έχουν, αφού, όπως ανέφερε, προσπάθησαν να πετσοκόψουν τον κατώτατο μισθό.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, από τις 30 Ιουνίου 2022, το όριο της φτώχειας όπως καθορίστηκε στα κατεχόμενα για μια τετραμελή οικογένεια, ανέρχεται σε 9,046 ΤΛ. Το ποσό αυτό για το Μάϊο ήταν 8,676 ΤΛ. Το όριο της φτώχειας τον περασμένο Ιανουάριο ήταν 6,085ΤΛ, τον περασμένο Φεβρουάριο 6,561ΤΛ, τον περασμένο Μάρτιο 7,149ΤΛ και τον περασμένο Απρίλιο 7,939 ΤΛ.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Μεταβαίνει στο Ιράν στις 19 Ιουλίου ο Ερντογάν

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (08.07.22 t24.com.tr ) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Ιράν στις 19 Ιουλίου.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Τουρκία, η οποία έχει εισέλθει στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων της με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Ισραήλ, λαμβάνει επίσης μέτρα για να βελτίωση των σχέσεων της με το Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τεχεράνη στις 19 Ιουλίου, θα συναντηθεί με τον Ιρανό Πρόεδρο Ιμπραχήμ Ρεϊσί.

    Αναμένεται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν πολλά θέματα, από τις διμερείς σχέσεις μέχρι τα περιφερειακά ζητήματα και θα υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης για την ανάπτυξη και συνεργασία σε διάφορους τομείς.

    Το μνημόνιο κατανόησης αναμένεται να περιλαμβάνει επίσης τη διαδικασία σχετικά με τον εμπορικό διάδρομο μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και ΗΑΕ.

    Το πιο κρίσιμο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών είναι το συριακό. «Ενώ η επίσκεψη της Τουρκίας στο Ιράν έχει μεγάλη σημασία πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση που σχεδιάζει να οργανώσει η Τουρκία κατά των εστιών τρομοκρατών στη βόρεια Συρία, το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην Τεχεράνη», σημειώνει η ιστοσελίδα.

    (ΚΣ)

    [02] Δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, δηλώνει Τούρκος πρώην πρέσβης

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (08.07.22 t24.com.tr) μετέδωσε ότι ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Ναμίκ Ταν δήλωσε ότι η ελευθερία του Τύπου έχει πληγεί τόσο πολύ στην Τουρκία, που προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν από τη γλώσσα του σώματος.

    Ο Ταν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στην T24. Αναφέροντας ότι οι αξιολογήσεις που έγιναν στις εικόνες, του θύμισαν τις ημέρες που υπηρετούσε στην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ο Ταν είπε: «Διπλωμάτες και δημοσιογράφοι (εκείνη την εποχή) προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις πολιτικές της ΕΣΣΔ σύμφωνα με τις στάσεις και τις συμπεριφορές των μελών του Πολιτικού Γραφείου όταν εμφανίζονταν δημόσια με αφορμή τελετές».

    Τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να πείσει το Κογκρέσο για να ικανοποιηθεί η απαίτηση των F-16, ο Ταν εξέφρασε την άποψη ότι «αυτό είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο».

    Ανέφερε ακόμα πως οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ περνούν κρίση και πρόσθεσε: «Τα τελευταία τριάντα χρόνια, δεν έχω δει τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο περίπλοκες και προβληματικές όσο είναι σήμερα. Μια ρήξη θα δημιουργήσει κόστος και για τις δύο πλευρές».

    Σημειώνοντας ότι δεν νομίζει πως οι διμερείς σχέσεις έχουν ξεπεράσει το απροχώρητο για τη σημερινή Κυβέρνηση της Τουρκίας, ο Ταν κατέληξε λέγοντας: «Ωστόσο, δεν αποκλείω εντελώς το ενδεχόμενο οι πολιτικές που ακολουθούνται λόγω ασυνέπειας και έλλειψης προνοητικότητας να δημιουργήσουν πρόβλημα».

    (ΚΣ)

    [03] Υπογράφηκαν 7 συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Μαλαισίας

    Το Ankara Anatolia (08.07.22 aa.com.tr) μετέδωσε ότι υπογράφηκαν 7 συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Μαλαισίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, της βιομηχανίας και τεχνολογίας, της υγείας, της επικοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης.

    Οι συμφωνίες υπογράφηκαν πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Πρωθυπουργού της Μαλαισίας ?smail Sabri Yakub.

    (ΚΣ)

    [04] Νέα δημοσκόπηση από την OPTIMAR

    Η H?rriyet (08.07.22, hurriyet) δημοσίευσε δημοσκόπηση της εταιρείας OPTIMAR, η οποία διεξήχθη μεταξύ 23-28 Ιουνίου με συμμετοχή δείγματος 1,613 ατόμων.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην ερώτηση «ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα του περασμένου μήνα;» το 58,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι οι αυξήσεις, το 25,7% ότι είναι ο πληθωρισμός και το 7,4% ότι είναι ο πόλεμος Ουκρανίας ? Ρωσίας.

    Στην ερώτηση «ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Τουρκίας;», το 70,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι η οικονομία, ενώ το 5,8% ότι είναι το συριακό. Το δημοσίευμα γράφει ότι, ενώ στους ερωτηθέντες που έβλεπαν ως πρόβλημα την οικονομία συνήθως πλειοψηφούσαν οι γυναίκες, αυτή τη φορά πλειοψηφούν οι άντρες, ενδεχομένως επειδή επωμίζονται, όπως αναφέρεται, το περισσότερο βάρος του κόστους ζωής. Πιο συγκεκριμένα, το 48,4% των ερωτηθέντων οι οποίοι ανέφεραν ως μεγαλύτερο πρόβλημα το οικονομικό είναι γυναίκες και το 51,6% είναι άντρες.

    Στην ερώτηση «Ποιος θα λύσει το πρόβλημα;» το 26,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το 17,2% το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το 7% απάντησε το Καλό Κόμμα (?Y? Parti), το 6,6% το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το 4,6% Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το 1,7% το Κόμμα της Νίκης (ZAFER Part?s?), το 1,7% το Κόμμα της Εκ Νέου Ευημερίας (Yeniden Refah Part?s?) και το 0,6% το Kόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (DEVA).

    Σχολιάζοντας τις απαντήσεις που δόθηκαν στο πιο πάνω ερώτημα, το δημοσίευμα διερωτάται κατά πόσο δεν θα έπρεπε να ήταν η αντιπολίτευση στην πρώτη θέση στις απαντήσεις για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία σε μια περίοδο κατά την οποία το 70% δηλώνει ότι η οικονομία αποτελεί το κυριότερό τους πρόβλημα.

    Σε ερώτηση αναφορικά με το ποιος είναι ο πιο συμπαθής πολιτικός, το 32,1% απάντησαν Ερντογάν, το 14,3% Μανσούρ Υιαβάς, το 7,5% Σελαχατίν Ντεμιρτάς, το 7,1% Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το 5,8% Μεράλ Άκσενερ και το 5,5% Εκρέμ Ιμάμογλου.

    Τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση καταγράφονται ως εξής:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 36%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 26%

    Καλό Κόμμα (?Y?): 10,3%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 10%

    Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 10%

    Κόμμα της Νίκης (Zafer): 1,9%

    Κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (DEVA): 1,6%

    Κόμμα της Αλλαγής (De?i?im): 1%

    Κόμμα της Εκ Νέου Ευημερίας (Refah): 0,9%

    Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet): 0,8%

    Μεγάλο Κόμμα Ενότητας (BBP): 0,6%

    Κόμμα της Πατρίδας (Memleket): 0,6%

    Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek): 0,4%

    Άλλα κόμματα: 5.4%

    Σε ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζατε για Πρόεδρο;», το 33,7% απάντησε τον Ερντογάν, το 14,9% τον Μανσούρ Γιαβάς, το 8,3% τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, το 8% Σελαχατίν Ντεμιρτάς, το 5,4% την Μεράλ Άκσενερ και το 5,1% τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

    (ΒΚ)

    [05] Δωρεά Bayraktar ? TB2 στη Λιθουανία

    Η Milliyet (07.07.22, Milliyet) γράφει ότι σε έρανο που πραγματοποίησε η Λιθουανία προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, μαζεύτηκε το ποσό των 5,9 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα επρόκειτο να καταβληθεί για αγορά Bayraktar ? TB2 και να δοθεί στην Ουκρανία.

    Η τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Baykar όμως, ανακοίνωσε από τον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης της, ότι προσφέρει ένα Bayraktar ? TB2 στην Λιθουανία και εξέφρασε την επιθυμία, όπως το πιο πάνω ποσό το οποίο μαζεύτηκε για την αγορά αυτού, καταβληθεί για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

    Ο Λιθουανός Υπουργός Άμυνας Arvydas Anusauskas, μέσω του λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί, ευχαρίστησε δημόσια την Τουρκία, ενημέρωσε ότι με το ποσό το οποίο συγκεντρώθηκε θα αγοραστούν τα απαραίτητα πυρομαχικά για το Bayraktar και το υπόλοιπο θα διατεθεί για στήριξη του λαού της Ουκρανίας.

    Σημειώνεται ότι στην τελετή παρουσίασης του Bayraktar, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Siauliai της Λιθουανίας, παρευρέθηκε πλήθος κόσμου αλλά και ο Λιθουανός Υπουργός Άμυνας Arvydas Anusauskas, ο Γενικός Διευθυντής της Baykar Χαλούκ Μπαϊρακτάρ και ο Πρόξενος της Ουκρανίας στη Λιθουανία Petro Beshta.

    (ΒΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 8 July 2022 - 14:06:38 UTC