Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-07-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 140/2022 23-25.07.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Σκάνδαλο» από χρήση φωτογραφίας μελών της ΕΟΚΑ στο «κρατικό λαχείο»
  • [02] Αρθρογράφος σχολιάζει την χρήση λανθασμένης φωτογραφίας στο «κρατικό λαχείο»
  • [03] Στην «επίσημη εφημερίδα» απόφαση για αποκοπές μισθών
  • [04] Εγκαίνια έργου χρηματοδοτούμενου από ΕΕ στο χωριό Βασίλεια
  • [05] Άσκηση έρευνας και διάσωσης Τουρκίας-κατεχομένων στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [06] Στήριξη τουρκοκυπριακών συντεχνιών στην ESSA της Αγγλικής Σχολής
  • [07] Η Τουρκία θα προκηρύξει προσφορές για το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία
  • [08] Προμήθεια ακόμα 60 χιλιάδων τόνων καυσίμων χωρίς προσφορές
  • [09] Φιλμάκια με υποτίτλους στα αγγλικά και στα ρωσικά για προώθηση των κατεχομένων
  • [10] Μείωση 60-70% στις πωλήσεις κρέατος
  • [11] Είκοσι οκτώ άτυποι μετανάστες συνελήφθησαν στον κατεχόμενο Λιμνίτη
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αντιδρά το Τουρκικό ΥΠΕΞ για το κλείσιμο σχολείων στη Δυτική Θράκη
  • [02] Ακάρ: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και συμφέροντά της και στην Κύπρο»
  • [03] Έρντογαν: «Η Ελλάδα παραβιάζει συνειδητά τη Συνθήκη της Λοζάνης»
  • [04] Κιλιτσντάρογλου: «Η Λοζάνη είναι τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκίας»
  • [05] «Έρντογαν: Η Τουρκία συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης»
  • [06] Τούρκος ακαδημαϊκός: Κατάλληλη ευκαιρία για την αναγνώριση των κατεχομένων
  • [07] Μήνυμα Έρντογάν για τη δεύτερη επέτειο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
  • [08] Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Έχουμε εξουδετερώσει 289 τρομοκράτες του PKK στο Β. Ιράκ»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Σκάνδαλο» από χρήση φωτογραφίας μελών της ΕΟΚΑ στο «κρατικό λαχείο»

    Κάτω από τον τίτλο: «Μεγάλη ντροπή», η K?br?s (25.07.22) γράφει ότι «η αρχή κρατικού λαχείου» στα κατεχόμενα έκανε λάθος και στο λαχείο ημερομηνίας 8 Αυγούστου, που κυκλοφόρησε με ευκαιρία την «58η επέτειο της αντίστασης στα Κόκκινα», δημοσίευσε φωτογραφία μαχητών της ΕΟΚΑ, αντί Τουρκοκυπρίων μαχητών.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην εικόνα απεικονίζονται μέλη της ΕΟΚΑ που πανηγυρίζουν την νίκη τους κρατώντας την τουρκική σημαία την οποία πήραν από έναν λόφο στον Άγιο Ιλαρίωνα στις 23 Απριλίου 1964.

    «Αυτό το ιστορικό λάθος έχει μεγάλες επιπτώσεις στη χώρα και θεωρείται μεγάλη ντροπή», σημειώνει η εφημερίδα.

    Ουστέλ: Θα διεξαχθεί έρευνα

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα για το γεγονός, τονίζοντας πως τέτοιου είδους λάθη δεν γίνονται αποδεκτά. Ανέφερε ακόμη πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν και ότι θα ληφθούν όλες οι ενέργειες εναντίον των υπευθύνων, συμπεριλαμβανομένης και της απόλυσης.

    Δήλωσε επίσης ότι ενώ διεξάγεται η απαραίτητη έρευνα στο «κρατικό λαχείο» σχετικά με τα δελτία που εκτυπώθηκαν στην εταιρεία Comment Grafik, θα ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος.

    Πρόσθεσε πως «αν οι υπεύθυνοι σε κρατικούς θεσμούς δεν ασκούν σωστά τα καθήκοντά τους, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο της νομοθεσίας και δεν θα γίνονται ανεκτά τέτοια θέματα».

    Έτοιμος να πληρώσει το τίμημα, δηλώνει ο «επικεφαλής της μονάδας κρατικών λαχείων»

    Ο Οσμάν Ουζούν, επικεφαλής της μονάδας «κρατικών λαχείων», δήλωσε ότι ζητά συγνώμη από τους «μαχητές» για το λάθος. Πρόσθεσε επίσης πως είναι έτοιμος να πληρώσει το τίμημα, όποιο και αν είναι αυτό.

    Σημείωσε πως έχουν συγκεντρωθεί τα δελτία των λαχείων που τύπωσε η Comment Grafik και θα κληρώνονταν στις 8 Αυγούστου 2022, και ανακοίνωσε ότι αυτή η κλήρωση θα γίνει στις 18 Αυγούστου και ότι το μπόνους επαναπροσδιορίστηκε στο 1 εκατομμύριο τουρκικές λίρες (ΤΛ), αντί για 500 χιλιάδες ΤΛ.

    Αντίδραση και από τον «σύνδεσμο μαχητών»

    Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, ο «σύνδεσμος μαχητών», χαρακτήρισε «ντροπή» την εκτύπωση φωτογραφίας μελών της ΕΟΚΑ ως «μαχητών» και ανέφερε ότι «η ιστορία και η ιστορική συνείδηση είναι πολύ σημαντικά για να τυγχάνουν διαχείρισης με τα δεδομένα που μπορούν να ληφθούν από μηχανές αναζήτησης, όπως η Google».

    Σκληρή αντίδραση Τατάρ: «Ασυγχώρητη η ασέβεια ενάντια στους μαχητές»

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως είναι ασυγχώρητη η ασέβεια που επιδείχθηκε «έναντι των μαχητών των Κοκκίνων». Ισχυρίστηκε τα εξής ο Τατάρ:

    «Ενώ οι ελληνοκυπριακές επιθέσεις που ξεκίνησαν στις 21 Δεκεμβρίου 1963 για την καταστροφή του τουρκοκυπριακού λαού σύμφωνα με το σχέδιο Ακρίτας συνεχίζονταν σε όλο το νησί, ένας από τους κύριους στόχους των ελληνοκυπριακών επιθέσεων ήταν η κατάληψη των περιοχών υπό τον έλεγχο των μαχητών μας. Σύμφωνα με αυτόν τον στόχο, ένα κτίριο που βρισκόταν σε στρατηγική περιοχή πάνω από το χωριό Πιλέρι [?] δέχτηκε μια προδοτική επίθεση από τους πλήρως εξοπλισμένους Ελληνοκύπριους και Έλληνες στρατιώτες και την πολιτοφυλακή της ΕΟΚΑ την ημέρα της γιορτής του μπαϊραμιού το 1964. Οι μαχητές μας μαρτύρησαν σε αυτή την επίθεση».

    Υποστηρίζοντας πως οι Ελληνοκύπριοι και Έλληνες στρατιώτες έβγαλαν φωτογραφίες νίκης με την τουρκική σημαία που υπήρχε μπροστά στο εν λόγω κτίριο, έβαλαν το πτώμα ενός από τους μαχητές σε στρατιωτικό όχημα και περιηγήθηκαν στα χωριά, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Πέραν αυτών, τμήματα ελληνικής προπαγάνδας παρουσίαζαν στον παγκόσμιο Τύπο και τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μπροστά από το εν λόγω κτίριο δίνοντας μηνύματα όπως ‘καταστρέψαμε την τουρκική αντίσταση στην Κύπρο’. Δεν γίνεται ποτέ να τα ξεχάσουμε και χρέος μας πρέπει να είναι να μεταφέρουμε όσα έγιναν στο παρελθόν στις επόμενες γενιές. Ωστόσο, η χρήση στα λαχεία [?] για τον εορτασμό της ένδοξης αντίστασης στα Κόκκινα των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από Ελληνοκύπριους στρατιώτες και μέλη της ΕΟΚΑ ως μαχητές της αντίστασης στα Κόκκινα, που είναι συνώνυμη με το έπος των Δαρδανελίων, είναι μεγάλο λάθος και αυτό δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό. Κανείς δεν μπορεί να ταπεινώσει τους μαχητές των Κοκκίνων, την ένδοξη αντίσταση στα Κόκκινα, τον εθνικό μας αγώνα και τους αγίους μάρτυρες μας, ό,τι κι αν γίνει».

    Αναφερόμενος στη δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού Ουστέλ, ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το γεγονός, ο Τατάρ είπε ότι θα παρακολουθεί στενά την έρευνα. «Θα πρέπει ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν τέτοια φρικτά γεγονότα στο μέλλον», κατέληξε.

    Όζερσαϊ: Την ίδια λάθος φωτογραφία χρησιμοποίησε και η «προεδρία»

    Η εφημερίδα γράφει επίσης πως ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ δήλωσε πως το ίδιο λάθος έκανε και η λεγόμενη προεδρία, αφού χρησιμοποίησε την εν λόγω φωτογραφία, έχοντας την εντύπωση πως απεικόνιζε Τουρκοκύπριους μαχητές, για τους εορτασμούς της 20ης Ιουλίου [Σημ. Μεταφραστή: Επέτειο της Τουρκικής εισβολής]. Σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ τόνιζε πως η «προεδρία» χρησιμοποίησε σε βίντεο που ετοίμασε για τις 20 Ιουλίου την ίδια φωτογραφία. Ο Όζερσαϊ στην ανάρτηση του καλεί τον Τατάρ, που αντέδρασε τόσο σκληρά στο λάθος που έγινε από την «αρχή κρατικού λαχείου», να λάβει τα ίδια μέτρα και ενάντια στην «προεδρία».

    «Δεν είπαμε πως απεικόνιζε μαχητές», λέει για τη δική της γκάφα η «προεδρία»

    Από την πλευρά της η λεγόμενη προεδρία, σε σχετική της ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας κακόβουλα τα σχόλια που την αφορούν και ανέφερε ότι: «Στο βίντεο που ετοίμασε το γραφείο τύπου της προεδρίας ο Τατάρ αποκάλυψε τις ελληνικές φρικαλεότητες [?], η ομιλία του Ραούφ Ντενκτάς εξέφραζε τι συνέβη εκείνες τις μέρες [?] και η εν λόγω φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε για να δείξει τις ελληνικές φρικαλεότητες και την επιθετικότητα. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία δήλωση σχετικά με την επίμαχη φωτογραφία ότι πρόκειται για μαχητές των Κοκκίνων. [?] Αν και αυτά είναι τα γεγονότα, είναι απαράδεκτο κάποιοι κακόβουλοι κύκλοι και πολιτικοί να χρησιμοποιούν αυτή τη φωτογραφία για να ξεκινήσουν μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του προέδρου μας Ερσίν Τατάρ [?]».

    Έρχουρμαν: «Εδώ και καιρό λέμε πως δεν υπάρχει κυβέρνηση»

    Εξάλλου, η Avrupa (25.07.22) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, σχολιάζοντας το θέμα είπε πως το κόμμα του εδώ και καιρό υποστηρίζει πως δεν υπάρχει «κυβέρνηση».

    «Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί να προσπαθούν να επισημάνουν τα λάθη σας και να σας κάνουν να τα αναιρέσετε!», ανέφερε.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η εν λόγω φωτογραφία

    Τέλος η Halk?n Sesi (25.07.22) γράφει ότι η εν λόγω φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε ξανά, με την εντύπωση ότι απεικονίζει Τουρκοκύπριους μαχητές, από το «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ» για τους εορτασμούς της 57ης επετείου της αντίστασης των Κόκκινων».

    (ΚΣ)

    [02] Αρθρογράφος σχολιάζει την χρήση λανθασμένης φωτογραφίας στο «κρατικό λαχείο»

    Την χρήση φωτογραφίας Ελληνοκυπρίων μελών της ΕΟΚΑ στο «κρατικό λαχείο» του κατοχικού καθεστώτος παρουσιάζοντάς τους ως Τουρκοκύπριους «αγωνιστές» κατά τις μάχες στα Κόκκινα σχολιάζει στο σημερινό του άρθρο στην Yeni D?zen (25.07.22) ο Σερχάτ Ιντζιρλί, ο οποίος γράφει και τα εξής:

    «Έκανε ανάστατη την ημερήσια διάταξη η είδηση της εφημερίδας Αβρούπα για το ‘Φιάσκο Αντίστασης Κοκκίνων’ του κρατικού λαχείου. Μεγάλο λάθος! Και είναι πολύ ορθή ενέργεια η ανάληψη της ευθύνης και η αποχώρηση του αρμόδιου.

    Το ίδιο λάθος είχε κάνει και η πρεσβεία της Τουρκίας. Εκείνοι που χθες δικαιολογημένα επέκριναν σφοδρά τους αξιωματούχους του κρατικού λαχείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την κυβέρνηση, εκείνοι που καλούν σε παραίτηση, δεν είχαν μπορέσει να επιδείξουν την ίδια αντίδραση κατά του πρέσβη και του γνωστού γραφείου που υπάγεται στον ίδιο! Από φόβο!

    Μήπως αυτό οφείλεται στο ότι ‘αυτοί είναι ξένοι μωρέ’; Ε, συγνώμη όμως ‘μήπως δεν είναι αυτοί οι τύποι, που έχουν άγνοια για την Κύπρο, που διοικούν την χώρα’;

    Τέλος πάντων, παρόμοιες συζητήσεις συνεχίζονται από τότε που άλλαξε η πληθυσμιακή δομή της χώρας. Όμως, αυτές οι συζητήσεις είναι πολύ αχρείαστες διότι ‘αρχίζοντας από το επίπεδο του προέδρου της δημοκρατίας, η γενική γνώση κουλτούρας σε σχέση με την Κύπρο είναι σχεδόν μηδέν’.

    Υπάρχει ένα λάθος στα θεμέλια. Ναι, σωστά. Εκείνοι που θεωρούν ότι αξίζει να επιδεικνύεται κάθε είδους φασισμός και ρατσισμός στους πρόσφυγες από την Συρία και το Αφγανιστάν στην Τουρκία, συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν το ζήτημα είναι η Κύπρος.

    Διότι στην Τουρκία, δυστυχώς, ίσως το 99,99% του πληθυσμού της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θεωρεί ότι πάρθηκε πίσω το 1974 η Κύπρος, την οποία νοίκιασε το 1878 ο Σουλτάνος Αμπντούλχαμιτ και χαρίστηκε στους Άγγλους στην Λοζάνη το 1923. [?]

    Πολλές χώρες στον κόσμο θέτουν τον όρο της ‘γνώσης της ιστορίας’ παράλληλα με τη ‘γνώση της γλώσσας’ σε όσους υποβάλλουν αίτηση για να γίνουν ‘υπήκοοι’.

    Όμως, σκεφτείτε, το άτομο που διορίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδες ως πρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου της Διοίκησης Βακουφιών σε εμάς δεν μπορεί να δείξει την θέση της Κύπρου στον χάρτη. Δεν ξέρει την Πεντάγια, δεν καταλαβαίνει τι είναι το κολοκάσι! Οι πούλλες, η τσαμαρέλλα, με συνοδεία ζιβανίας! Όμως, ο άνθρωπος είναι επικεφαλής του πιο σημαντικού ιδρύματος της χώρας. Ύστερα δεν θυμώνουν όταν τους λέμε ‘ιδού αυτή είναι κατοχή’;

    Ας έρθουμε στο μεγάλο λάθος στο κρατικό λαχείο! Είναι αλήθεια! Πλήρωσε το τίμημα αυτού του λάθους το ενδιαφερόμενο πρόσωπο. Όμως, δεν διαφέρει και ο πρόεδρος της δημοκρατίας αυτής της χώρας και η μεγάλη πλειοψηφία των συμβούλων του ή των φίλων του.

    Μάλιστα, επιπλέον, κανείς δεν λέει τίποτα στο θέμα της ύποπτης αγοράς καυσίμων σε αυτή την χώρα. Γίνεται λόγος για ξεκάθαρη κλεψιά, ξεκάθαρη αμέλεια και ξεκάθαρο παλούκι στον λαό! [?]

    Να έρθουμε στο ουσιαστικό ζήτημα: Το φταίξιμο των αξιωματούχων από την Τουρκία; Αυτοί είναι που διοικούν ή πιο σωστά που δεν μπορούν να διοικήσουν τούτη την χώρα.

    Πάλι αυτοί είναι που λένε ‘αν δεν ερχόμασταν εμείς, θα σας έσφαζαν οι Ελληνοκύπριοι και αν φύγουμε θα σας σφάξουν σίγουρα και τώρα’. Αυτοί και οι εδώ υποστηρικτές τους. [?]

    Πείτε ό,τι θέλετε. Υπάρχουν δύο πραγματικότητες: Αυτό που αποκαλείτε κράτος είναι ένα τεράστιο ψέμα και εσείς είστε κλέφτες!»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στην «επίσημη εφημερίδα» απόφαση για αποκοπές μισθών

    Η Vatan (25.07.22) γράφει ότι δημοσιεύτηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος η απόφαση για αποκοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων που υπερβαίνουν τις 15 χιλιάδες τουρκικές λίρες (ΤΛ) μηνιαίως.

    Σύμφωνα με την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου η οποία θα σταλεί και στη λεγόμενη βουλή, δεν θα γίνουν αποκοπές σε εισοδήματα «πολιτών» τα οποία δεν υπερβαίνουν τις 15 χιλιάδων ΤΛ μηνιαίως. Αποκοπές της τάξης του 10% θα υπάρξουν στα μηνιαία εισοδήματα άνω των 15 χιλιάδων ΤΛ, ενώ θα αποκοπεί και το 20% των μηνιαίων εισοδημάτων άνω των 30 χιλιάδων ΤΛ.

    Αποφασίστηκε επίσης ότι μετά τις αποκοπές οι μισθοί δεν θα πέσουν κάτω από 15 χιλιάδες και 30 χιλιάδες αντίστοιχα. Η απόφαση αφορά και άτομα που εργάζονται σε «αντιπροσωπίες» του καθεστώτος στο εξωτερικό και πληρώνονται σε ξένο συνάλλαγμα. Οι εν λόγω μισθοί θα μειωθούν κατά 10%.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι «συντεχνίες» προτίθενται να μεταφέρουν το θέμα στα «δικαστήρια» με σκοπό να ακυρωθεί η σχετική απόφαση.

    Σε γραπτή δήλωση ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκινχάν, αναφέρει ότι οι «συντεχνίες» KTAMS, KAMU-??, KAMU-SEN, KT?S, KTOE?S, T?RKSEN, DEV ? ??, H?R ? ??, KOOP ? SEN, G??- SEN, VERG? ? SEN, BES, T?P ? ??, MAL?YE ? SEN, DA?- SEN και DA? B?R ? SEN θα καταχωρήσουν σήμερα στις 10:30 «αγωγή» στο «συνταγματικό δικαστήριο» μέσω της οποίας να αιτούνται την ακύρωση της πιο πάνω απόφασης.

    Η K?br?s Postas? (25.07.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι οι εν λόγω συντεχνίες κατέθεσαν σήμερα «αγωγή» στο «συνταγματικό δικαστήριο» κατά του «διατάγματος» που αφορά στην αποκοπή μισθών.

    Σε δήλωσή τους κάλεσαν την «κυβέρνηση» να παραιτηθεί και ανέφεραν ότι το καθεστώς ανοίγει «αντιπροσωπίες» στο εξωτερικό και σε μέρη που δεν υπάρχουν «πολίτες» του.

    (ΒΚ)

    [04] Εγκαίνια έργου χρηματοδοτούμενου από ΕΕ στο χωριό Βασίλεια

    Η Vatan (23.07.22) αναφέρει ότι έγιναν τα εγκαίνια του έργου «Βιώσιμη Βασίλεια», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεκπεραιώνεται από «σωματείο πολιτισμού και τεχνών» (KAKSAD) της κατεχόμενης Βασίλειας με στόχο να υπάρξουν «μηδέν απόβλητα» στην περιοχή.

    Σύμφωνα με δηλώσεις της συντονίστριας του έργου, Τζεμαλιγιέ Πελίτ Καβανί, στόχος είναι η μείωση των αποβλήτων, ο διαχωρισμός τους, το μάζεμα τους και η αξιοποίησή τους, καθώς και η εκπαίδευση τόσο των μαθητών όσο και των ενηλίκων για το θέμα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα γίνεται ανακύκλωση χαρτιού, χαρτονιού, πλαστικού και μετάλλων και με τα έσοδα που θα συλλέγονται από την αποστολή των ανακυκλώσιμων θα συντηρείται η λειτουργία του «σωματείου».

    (ΒΚ)

    [05] Άσκηση έρευνας και διάσωσης Τουρκίας-κατεχομένων στην Ανατολική Μεσόγειο

    Η K?br?s (24.07.22) γράφει ότι κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης πραγματοποιήσαν η Τουρκία με το κατοχικό καθεστώς στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε πως η άσκηση διενεργήθηκε στα ανοιχτά της Αμμοχώστου και ότι πραγματοποιήθηκαν κοινές εκπαιδεύσεις έρευνας και διάσωσης «με τη συμμετοχή της φρεγάτας TCG Gemlik, της κορβέτας TCG Band?rma, της KKTCSG-04, KKTCSG-12, 1 ελικοπτέρου SH-70, 2 ελικοπτέρων AS-532, 1 αεροσκάφους CN-235 και 1 UAV».

    (ΚΣ)

    [06] Στήριξη τουρκοκυπριακών συντεχνιών στην ESSA της Αγγλικής Σχολής

    Η Yeni D?zen (25.07.22) γράφει ότι στήριξη εξέφρασαν η Ομοσπονδία Επαναστατικών Εργατικών Συντεχνιών (Dev-??), η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KT?S) και η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων καθηγητών (KTOE?S) στην σημερινή εκδήλωση της συντεχνίας του προσωπικού της Αγγλικής Σχολής (ESSA).

    Σε κοινή δήλωση που ανέγνωσε ο γενικός γραμματέας της KT?S Μπουράκ Μαβίς, οι τρεις τουρκοκυπριακές συντεχνίες καταδικάζουν την πειθαρχική έρευνα που άρχισε η διοίκηση της Σχολής κατά τριών γυναικών μελών της συντεχνίας και την απόφαση απόλυσής τους.

    Στην δήλωση εκφράζεται η άποψη ότι αποτελεί ντροπή για την διοίκηση του σχολείου αυτό το βήμα, το οποίο, όπως υποστηρίζεται, αντίκειται στην συλλογική σύμβαση εργασίας, στους κανόνες του ILO και στις αρχές της ΕΕ και θεωρείται τιμωρία των καθηγητριών λόγω των απόψεών τους.

    Σημειώνεται επίσης ότι είναι άδικο το γεγονός ότι προχώρησε το θέμα σε μια περίοδο που το σχολείο είναι κλειστό και ότι στις 29 Ιουνίου οι συντεχνίες ζήτησαν ραντεβού από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος διόρισε την διοίκηση του σχολείου, όμως δεν έλαβαν καμία απάντηση ακόμα.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Η Τουρκία θα προκηρύξει προσφορές για το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία

    H G?ne? (25.07.22) γράφει ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην G?ne? TV η λεγόμενη υπουργός υγείας Ιζλέμ Γκιουρτσάγ δήλωσε ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στα κατεχόμενα, ωστόσο, με τη βοήθεια των εμβολίων διαπιστώνεται ότι τα περιστατικά είναι ελαφριάς μορφής πλέον και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

    Η Γκιουρτσάγ δήλωσε επίσης ότι μεταξύ των μακροπρόθεσμων έργων του «υπουργείου» της, συγκαταλέγεται και το νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Κερύνειας για το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών με το «υπουργείο’ οικονομικών.

    Αναφορικά με το θέμα του νοσοκομείου που ανακοινώθηκε ότι θα κτιστεί από την Τουρκία στην κατεχόμενη Λευκωσία, η Γκιουρτσάγ είπε ότι πρόκειται για ένα νοσοκομείο 500 κλινών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί από την Τουρκία.

    (ΒΚ)

    [08] Προμήθεια ακόμα 60 χιλιάδων τόνων καυσίμων χωρίς προσφορές

    Η G?ne? (25.07.22) γράφει ότι δημοσιεύτηκε χθες στην «επίσημη εφημερίδα» απόφαση, η οποία προβλέπει την αγορά 60 χιλιάδων τόνων καυσίμων χωρίς διαγωνισμό από την τουρκική εταιρεία ??kale Petrol εκ μέρους της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού (K?b ? Tek).

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση λήφθηκε για κάλυψη της επείγουσας ανάγκης που υπάρχει στα κατεχόμενα προκειμένου να μην επαναληφθούν οι διακοπές ρεύματος. Όσον αφορά την επιλογή της ??kale, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Kib ? Tek προχώρησε σε αυτή, διότι είχε τη χαμηλότερη τιμή και είχε τη δυνατότητα για την ταχύτερη παροχή υπηρεσιών.

    (ΒΚ)

    [09] Φιλμάκια με υποτίτλους στα αγγλικά και στα ρωσικά για προώθηση των κατεχομένων

    Η Vatan (23.07.22) γράφει ότι έξι φιλμάκια μικρής διαρκείας για προώθηση έξι κατεχόμενων περιοχών ετοιμάζει το καθεστώς στα τουρκικά με υποτίτλους στην αγγλική και ρωσική γλώσσα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «γραφείου πολιτισμού» που υπάγεται στην «αντιπροεδρία» και στο λεγόμενο υπουργείο τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, το «γραφείο» ετοιμάζει τα διάρκειας 15 λεπτών φιλμάκια με σκοπό την παρουσίαση του πολιτισμού της Λευκωσίας, της Λεύκας, της Αμμοχώστου, του Τρικώμου, της Μόρφου και της Κερύνειας.

    Το πρώτο φιλμάκι ετοιμάστηκε για τη Μόρφου.

    (ΒΚ)

    [10] Μείωση 60-70% στις πωλήσεις κρέατος

    Η Yeni D?zen (25.07.22) γράφει ότι «καίνε την τσέπη» οι τιμές του κόκκινου κρέατος στα κατεχόμενα. Η τιμή του κρέατος ανήλθε στις περίπου 200 τουρκικές λίρες (ΤΛ) το κιλό, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να το αγοράσουν και ότι δεν θυμούνται πότε ήταν η τελευταία φορά που έψησαν κρέας στα κάρβουνα.

    Από την πλευρά τους, οι κρεοπώλες δηλώνουν ότι οι πωλήσεις κρέατος μειώθηκαν κατά 60-70% σε σύγκριση με πέρσι.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Είκοσι οκτώ άτυποι μετανάστες συνελήφθησαν στον κατεχόμενο Λιμνίτη

    Η K?br?s (25.07.22) γράφει ότι είκοσι οκτώ άτυποι μετανάστες από τη Συρία, δύο γυναίκες και είκοσι-έξι άντρες συνελήφθησαν στο κατεχόμενο χωριό Λιμνίτης.

    ‘Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι άτυποι μετανάστες συνελήφθησαν στην προσπάθεια τους να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας μέσω ξηράς σε στρατιωτική περιοχή, σε ένα σημείο που είναι γνωστό ως «πηγάδι».

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αντιδρά το Τουρκικό ΥΠΕΞ για το κλείσιμο σχολείων στη Δυτική Θράκη

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (24.07.22 AA) και την επίσημη ιστοσελίδα του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (22.07.22 mfa.gov.tr), ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζιού Μπιλγκίτς σε ανακοίνωση του, επέκρινε την Ελλάδα για το κλείσιμο τεσσάρων σχολείων που ανήκουν στις «τουρκικές», όπως τις ονόμασε, μειονότητες στην Δυτική Θράκη, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή, ως διάκριση κατά των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης.

    «Μετά την τελευταία απόφαση, περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία της μειονότητας έχουν κλείσει. Επομένως, η πολιτική της Ελλάδας να κλείνει δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη με τη δικαιολογία ότι ‘αναστέλλεται η λειτουργία τους προσωρινά’ έχει αποδειχθεί ότι γίνεται πλέον σε συστηματική βάση.

    Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, η προαναφερόμενη απόφαση αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της τουρκικής μειονότητας να εγκαθιδρύει, να διαχειρίζεται και να επιβλέπει τα δικά της σχολεία, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συνθήκης της Λoζάνης. Η εν λόγω απόφαση αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της διάκρισης και της καταπίεσης που υφίστανται τα παιδιά μας στην Δυτική Θράκη στον τομέα της εκπαίδευσης.

    Καθώς η Ελλάδα κλείνει δημοτικά σχολεία με τη δικαιολογία του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών σε αυτά, παραγνωρίζει από την άλλη τα αιτήματα για άνοιγμα νέων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παραβιάζει το δικαίωμα των παιδιών της μειονότητας για εκπαίδευση.

    Καλούμε την Ελλάδα να τερματίζει τις πολιτικές διακρίσεων που εφαρμόζει στα σχολεία της μειονότητας.

    Η Δημοκρατία της Τουρκίας θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα της τουρκικής μειονότητας για τα δικαιώματά της και την δικαιοσύνη, τόσο με διμερείς επαφές όσο και στις διεθνείς πλατφόρμες», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Ακάρ: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και συμφέροντά της και στην Κύπρο»

    Σύμφωνα με την T?rkiye (23.07.22 turkiyegazetesi.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει με την ίδια αποφασιστικότητα και σθένος τον αγώνα της για καταπολέμηση όλων των «τρομοκρατικών», κατά την έκφρασή του, οργανώσεων όπως οι FET?, PKK, YPG, PYD και DEA?, θα συνεχίζει να παρέχει ασφάλεια στα σύνορά της και θα συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, τόσο στη θάλασσα όσο και στον εναέριο χώρο της, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, όπως ανέφερε.

    Σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια μιας τελετής εγκαινίων στην Καισάρεια στην παρουσία και του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, ο Ακάρ επέκρινε επίσης έντονα την Ελλάδα για την απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία «τουρκικών», όπως τα χαρακτήρισε, σχολείων στην Δυτική Θράκη. «Επικρίνουμε έντονα αυτή την απόφαση. Ως Τουρκία, δεν έχουμε αφήσει ποτέ αναπάντητες μέχρι σήμερα κάθε είδους άδικες και παράνομες ενέργειες που γίνονται εκ μέρους της Ελλάδας, τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι. Και δεν πρόκειται να τις αφήσουμε αναπάντητες ούτε και τώρα» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

    (ΑΚ)

    [03] Έρντογαν: «Η Ελλάδα παραβιάζει συνειδητά τη Συνθήκη της Λοζάνης»

    Η H?rriyet (24.07.22 hurriyet.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, σε μήνυμά του επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 99 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει συνειδητά τους όρους της Συνθήκης.

    Στο μήνυμά του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα δεν σέβεται τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας και παραβιάζει συνειδητά τη Συνθήκη της Λοζάνης». Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση που είναι ασύμβατη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή της προσήλωσης στη Συνθήκη».

    O Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι με τη Συνθήκη της Λοζάνης χαράχτηκαν τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας, ήρθη το καθεστώς των διομολογήσεων, τέθηκαν υπό προστασία τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» που παρέμεινε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές της Τουρκίας. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Τουρκία παρακολουθεί σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης στα 99 χρόνια που πέρασαν από την υπογραφή της.

    Ο Έρντογαν ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων της.

    Τέλος ανέφερε ότι η ενώ η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λοζάνης και της ανακήρυξης της Δημοκρατίας, ενισχύει επίσης την ενεργό της θέση σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

    (ΓΜ)

    [04] Κιλιτσντάρογλου: «Η Λοζάνη είναι τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκίας»

    Σύμφωνα με τη S?zc? (24.07.22), o αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος στην 99η επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, δήλωσε ότι η συνθήκη αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι θα υποβάλει πρόταση νόμου για την ανακήρυξη της 24ης Ιουλίου, ημέρας υπογραφής της Συνθήκης σε επίσημη εορτή.

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι Συνθήκη της Λοζάνης υπήρξε μια μεγάλη διπλωματική νίκη για την Τουρκία και εξήρε τον ρόλο του Κεμάλ Ατατούρκ και του Ισμέτ Ινονού που άνοιξαν τον δρόμο για την ανεξαρτησία της χώρας.

    (ΓΜ)

    [05] «Έρντογαν: Η Τουρκία συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (23.07.22 aa.com.tr), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις διπλωματικές της προσπάθειες μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

    Σε δηλώσεις του το Σάββατο στα πλαίσια εκδήλωσης στην Καισάρεια, ο Έρντογαν αναφέρθηκε στην συμφωνία που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για μεταφορά των σιτηρών που παραμένουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία αυτή ως σημαντική επιτυχία.

    «Η Τουρκία συμβάλλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η επισιτιστική κρίση», δήλωσε ο Έρντογαν.

    (ΑΚ)

    [06] Τούρκος ακαδημαϊκός: Κατάλληλη ευκαιρία για την αναγνώριση των κατεχομένων

    Σύμφωνα με την Ayd?nl?k (25.07.22 aydinlik.com.tr), ο Τούρκος ακαδημαϊκός Χασάν Ουνάλ θεωρεί ότι η επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων και η αλλαγή των συσχετισμών στην περιοχή μετά τη διάσκεψη κορυφής στην Άστανα προσφέρει ευκαιρία για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλείται το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

    Ο Ουνάλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης και ειδικός στον τομέα των διεθνών σχέσεων, επεσήμανε ότι μετά την κίνηση της Ρωσίας να συμπεριλάβει την Ελλάδα στον κατάλογο των μη φιλικών χωρών οι ελληνορωσικές σχέσεις επιδεινώθηκαν όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. «Oι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι με το να μετατραπούν σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ», υποστήριξε ο Ουνάλ, «κατέστρεψαν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Αυτό προκάλεσε τον θυμό της Ρωσίας. Είναι η κατάλληλη στιγμή για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία».

    «Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι ρισκάρουν»

    O Ουνάλ υποστήριξε ακόμα ότι οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι έχουν μετατραπεί σε επίκεντρο των αντιρωσικών πολιτικών της Δύσης εξαιτίας της συμμετοχής στους στην ΕΕ και των προσπαθειών τους να πάρουν με το μέρος τους τις ΗΠΑ και πρόσθεσε τα εξής:

    «Είναι ένα ρίσκο και δεν υπάρχει επιστροφή για αυτούς. Πρέπει να τους κάνουμε να πληρώσουν ακριβά για αυτό το ρίσκο. Ένας συμβιβασμός με τη Ρωσία στο συριακό θα εξασφαλίσει την αναγνώριση της ΤΔΒΚ από τη Μόσχα. Η Ρωσία έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι η λύση ενός κράτους στην Κύπρο, την οποία υποστήριζε επί μακρόν, είναι πλέον αντίθετη προς τα συμφέροντά της. Είναι σαφές ότι η ενοποίηση των δύο πλευρών του νησιού με οποιαδήποτε φόρμουλα θα καθιστούσε την Κύπρο έδαφος της ΕΕ».

    «Η Ρωσία δεν επιθυμεί την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ»

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επανένωσης της Κύπρου ο Ουνάλ υποστήριξε τα εξής: «Δεδομένου ότι μια τέτοια λύση θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι επίσης πιθανό το κράτος που θα δημιουργηθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ποιο όφελος μπορεί να αποκομίσει η Ρωσία από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ; Γιατί η Ρωσία, η οποία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ, να θέλει την Κύπρο, που μπορεί να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο και η στρατηγική σημασία της αυξάνεται συνεχώς, να γίνει έδαφος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ; Επιπλέον, η συμφιλίωση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως το Κυπριακό θα σήμαινε περαιτέρω στροφή προς τη Δύση και τοποθέτηση έναντι της Ρωσίας. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ από τη Ρωσία θα σήμαινε εμβάθυνση του χάσματος Τουρκίας-Ελλάδας στο ΝΑΤΟ».

    «Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική στη Συρία»

    Ο Ουνάλ συνέχισε λέγοντας ότι προκειμένου να συμφωνήσει η Τουρκία με τη Ρωσία σε αυτό το θέμα, θα πρέπει να αλλάξει και την πολιτική της για τη Συρία. Η άποψη που εξέφρασε ο Ουνάλ είναι η εξής: «Γιατί επιμένουμε σε μια πολιτική που βλάπτει τα δικά μας εθνικά συμφέροντα στη Συρία; [?] Η συμφιλίωση με τη Δαμασκό θα επιτρέψει στη Συρία να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ».

    Θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες

    Ο Ουνάλ ισχυρίστηκε ακόμα τα εξής: «Μετά την υπογραφή συνθήκης ειρήνης με την Αρμενία, θα ακολουθήσουν το Αζερμπαϊτζάν και οι Τουρκικές Δημοκρατίες. Ο κατάλογος θα γίνεται όλο και μακρύτερος με το Πακιστάν και άλλες φιλικές χώρες, καθώς και εκείνες στις οποίες παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην Αφρική. Είναι φυσικό να περιμένουμε ότι ακόμη και η Κίνα, της οποίας οι σχέσεις με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί λόγω του ζητήματος της Ταϊβάν, θα αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό το επόμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι εχθρικό απέναντί της. Το να πάρουμε τη Ρωσία με το μέρος μας στο Κυπριακό θα μας βοηθήσει επίσης να προστατευτούμε από την εχθρική στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    Ανάγκη για μυστική διπλωματία με τη Ρωσία

    Ο Ουνάλ τέλος υποστήριξε: «Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία δεν μπορούν να πάρουν με το μέρος τους τη Ρωσία και την Κίνα και να περάσουν ένα ψήφισμα εναντίον μας για την Κύπρο, όπως κάνουν συχνά. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας για τη Συρία και να διεξάγουμε μυστική διπλωματία με τη Ρωσία. Η ταχέως εξελισσόμενη πολυπολική παγκόσμια τάξη έχει καταστήσει τις συνθήκες ευνοϊκές, αλλά η εμμονή μας με τη Συρία στέκεται εμπόδιο στα συμφέροντα και τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται».

    (ΓΜ)

    [07] Μήνυμα Έρντογάν για τη δεύτερη επέτειο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (24.07.22 aa.com.tr), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν ευχαρίστησε τον θεό για τη δυνατότητα που του έδωσε να μετατρέψει την Αγία Σοφία, σύμβολο της κατάκτησης, όπως είπε, σε τζαμί μετά από 86 χρόνια. Αυτό ανέφερε ο Έρντογαν σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το Anadolu (24.07.22 aa.com.tr), ο Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Βεντάτ Μπιλγκίν, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Νουρί Έρσοϊ, ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Νουμάν Κουρτουλμούς και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ επίσης εξέδωσαν ανακοινώσεις με αφορμή τη δεύτερη επέτειο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τονίζοντας τον ρόλο του Τούρκου Προέδρου σε αυτή την απόφαση, καθώς και το δικαίωμα της Τουρκίας να λάβει αυτή την απόφαση.

    (ΓΜ)

    [08] Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Έχουμε εξουδετερώσει 289 τρομοκράτες του PKK στο Β. Ιράκ»

    Σύμφωνα με τη S?zc? (23.07.22 sozcu.com.tr), το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει εξουδετερώσει μέχρι σήμερα συνολικά 289 «τρομοκράτες» της «τρομοκρατικής», όπως την αποκαλεί, οργάνωσης του PKK στο βόρειο Ιράκ από τις 17 Απριλίου 2022 που άρχισε η επιχείρηση Pen?e Kilit (Επιχείρηση Δαγκάνα), η οποία κατ’ ισχυρισμό ξεκίνησε για αποτροπή «τρομοκρατικών επιθέσεων» από το βόρειο Ιράκ και διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων.

    Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εξουδετερώσει 15 «τρομοκράτες» YPG/PKK στη Βόρεια Συρία

    Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (25.07.22 aa.com.tr), Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας με ανάρτηση του στο Twitter, ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης Άνοιξη», της «Επιχείρησης Κλάδος Ελαίας» και της «Επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη» που διεξάγουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στα σύνορα της Τουρκίας με τη βόρεια Συρία, έχουν εξουδετερώσει 15 «τρομοκράτες» των οργανώσεων YPG/PKK.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 26 July 2022 - 13:49:36 UTC