Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 12 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-07-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 141/2022 26.07.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Μόνο με τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς θα λυθεί το Κυπριακό»
  • [02] Στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα ο Τατάρ
  • [03] Αποστάτες και δουλικά χαρακτηρίζει ο Tατάρ όσους διαφωνούν με τον ίδιο
  • [04] Τορέ: «Δεν υπάρχει κυπριακός λαός. Είμαστε όλοι Τούρκοι, τουρκικός λαός»
  • [05] Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα «υπουργός παιδείας»
  • [06] Η «αρχή ηλεκτρισμού» υπάγεται πλέον στην «πρωθυπουργία»
  • [07] Ανακοίνωσε την παραίτηση του ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Ατούν
  • [08] Νέος λεγόμενος υπουργός οικονομικών ο Αλισιάν Σιαν
  • [09] Ενόχληση «βουλευτών» του DP για τα καύσιμα χωρίς προσφορές από την «KIB-TEK»
  • [10] Απαγόρευσαν την είσοδο της δημοσιογράφου Αϊσού Μπασρί Ακτέρ στην Τουρκία
  • [11] Αντικατάσταση δύο γραφειοκρατών για το λάθος με τα «κρατικά λαχεία»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Η Ελλάδα προκαλεί»
  • [02] Τηλεφωνική διπλωματία Ακάρ για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία
  • [03] Ντονμέζ: «Η Τουρκία θα αυξήσει τη χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου»
  • [04] Σοϊλού: «Έχουμε εξουδετερώσει ακόμη δυο τρομοκράτες»
  • [05] Υπό κράτηση 35 άτομα σε νέα επιχείρηση FET? στη Σμύρνη

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Μόνο με τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς θα λυθεί το Κυπριακό»

    Ο Bayrak (26.07.22 brtk.net) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως αποτέλεσμα στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις προτάσεις που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής, που βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα και το ίσο εθνικό καθεστώς.

    Μιλώντας στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ», ο Τατάρ είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη επίσημη απάντηση στις προτάσεις συνεργασίας που ετοίμασαν και διαβίβασαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει πιο χρήσιμη και επωφελής συνεργασία στην Κύπρο αν οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς υλοποιηθούν στη βάση της ισότητας, «χωρίς την εξουσία οποιουδήποτε να δημιουργεί βάρος στην άλλη πλευρά».

    Δήλωσε επίσης ότι έχουν λάβει πληροφορίες ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς έχουν μεταφερθεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και πρόσθεσε ότι αν και δεν έχουν λάβει επίσημη απάντηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά, οι εκπρόσωποί της έχουν κάνει κάποιες δηλώσεις. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες από την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι αυτή μπορεί να συζητήσει μόνο ένα σύνολο προτάσεων που θα εξυπηρετούν τη διζωνική, διακοινοτική και ομοσπονδιακή βάση στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ, μαζί με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε αυτό».

    Στις δηλώσεις του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αξιολόγησε τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά την 1η και την 8η Ιουλίου.

    Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι προτάσεις που έγιναν θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα της περιφερειακής σταθερότητας, ο Τατάρ είπε: «Αυτές (οι προτάσεις) θα χρησιμεύσουν επίσης στη δημιουργία του απαραίτητου περιβάλλοντος για να ξεκινήσει μια διαδικασία στη βάση της ισότητας και της κυριαρχίας στο πλαίσιο της νέας μας πολιτική».

    «Νέα πολιτική κυρίαρχης εθνικής ισότητας»

    Αναφερόμενος στη νέα αυτή πολιτική που ακολούθησε η τουρκοκυπριακή πλευρά μετά την εκλογή του ως «προέδρου», ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η νέα πολιτική που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, πέρασε μια σειρά από διαδικασίες».

    Υπενθυμίζοντας ότι έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που «το νέο πολιτικό πλαίσιο που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Τατάρ είπε ότι όλα αυτά παρουσιάστηκαν σε όλους τους αρμόδιους φορείς στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2021, ότι αυτό έγινε με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας και ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της νέας πολιτικής.

    Αναφέροντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να εξηγήσει αυτή την πολιτική «σε ολόκληρο τον κόσμο με όλες τις δυνάμεις της», ο Τατάρ είπε ότι οι προτάσεις που παρουσιάζονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά στο όνομα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτές.

    «Κακόβουλες οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς»

    Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Η παγίδα που στρέφεται κατά των Τουρκοκυπρίων είναι να εξαπλωθεί περαιτέρω η ελληνοκυπριακή εξουσία πάνω μας υπό τη λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία και να αποδυναμωθεί η κυριαρχία της ΤΔΒΚ. Λένε θα μεταφέρετε το λιμάνι στην εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μεταφέρετε το αεροδρόμιο στην εποπτεία του ΟΗΕ, θα μεταφέρετε τα Βαρώσια στον ΟΗΕ. Όλα αυτά είναι κακόβουλες προτάσεις που αποσκοπούν στην καταστροφή της κυριαρχικής ισότητας του τουρκοκυπριακού λαού και της ΤΔΒΚ και στην καταγραφή της αποκλειστικής κυριαρχίας της ελληνοκυπριακής πλευράς στο νησί με τη δική μας αποδοχή. Αυτό που λέει η ελληνοκυπριακή διοίκηση είναι ότι μπορούμε να μπούμε σε μια διαπραγματευτική διαδικασία μόνο στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ που δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα εδώ και 50 χρόνια. Πρόκειται για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Σύμφωνα με τη νέα μας πολιτική, λέμε ότι υπάρχουν δύο πλευρές στην Κύπρο. Λέμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν με τη συνεργασία δύο πλευρών, μιλάμε για τη συνεργασία δύο κρατών».

    Υποστηρίζοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ισχυροποιήσει τη θέση τους ασκώντας στο έπακρο τα κυριαρχικά τους δικαιώματα με το δικό τους κράτος, την ΤΔΒΚ, και ότι αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η ισότητα μεταξύ των μερών στην Κύπρο και να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «όλη αυτή η πολιτική αποσκοπεί στη δημιουργία συνθηκών συμβιβασμού και στη θεμελίωση των κεκτημένων δικαιωμάτων και ο ΟΗΕ το σέβεται αυτό».

    Αναφέροντας ότι η άλλη πλευρά επιμένει σε μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση, ο Τατάρ επανέλαβε ότι «είναι απαράδεκτο» αυτό το μοντέλο, το οποίο δίνει υπεροχή στην ελληνοκυπριακή πλευρά και απορρίπτει μια λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας σε πραγματικούς όρους.

    «Προτάσεις αντί για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης»

    Σημείωσε ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, αντί για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την 1η Ιουλίου υπέβαλαν σε αξιωματούχο του ΟΗΕ για να μεταφερθούν στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ολοκληρωμένες προτάσεις σε τέσσερα κεφάλαια που θα μπορούσαν να ωφελήσουν «τον λαό και των δύο πλευρών» και στις 8 Ιουλίου προτάσεις σε δύο κεφάλαια.

    Δήλωσε επίσης ότι η πιο σημαντική από αυτές τις προτάσεις «είναι η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για την εξερεύνηση και την εμπορία του πλούτου των υδρογονανθράκων» και υποστήριξε ότι η επιτροπή αυτή θα είναι υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, θα βασίζεται στην ισότητα και σε αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των «δύο υφιστάμενων κρατών» από μια θέση που η «εξουσία κανενός δεν θα επιβάλλεται στην άλλη πλευρά».

    Ο Τατάρ είπε ότι μια άλλη πρόταση είναι η ηλεκτρική διασύνδεση με την ΕΕ μέσω της Τουρκίας, η οποία απέχει μόλις 40 μίλια από την Κύπρο, ότι οι χώρες της ΕΕ είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους και ότι εάν μπορούν να συνδεθούν με καλώδιο η Τουρκία μπορεί να συνδεθεί με την ΕΕ «τόσο από το βορρά όσο και από το νότο», κατά την έκφρασή του, με τις υπάρχουσες γραμμές μεταφοράς.

    Επισημαίνοντας ότι οι άλλες προτάσεις που υπέβαλε αφορούν σε συνεργασία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, και στους υδάτινους πόρους, ο Τατάρ υποστήριξε ότι εκτός από την προστασία και την ανάπτυξη των υδάτινων πόρων, θα μπορούσε να καθιερωθεί συνεργασία με τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και όσον αφορά τα 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που μεταφέρονται ετησίως από τη Τουρκία στα κατεχόμενα. [?]

    (ΚΣ)

    [02] Στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα ο Τατάρ

    Σύμφωνα με τη K?br?s (26.07.22), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μεταβαίνει σήμερα κατόπιν πρόσκλησης στη Μερσίνα και στο Οσμανιγιέ της Τουρκίας για να παραστεί στην τελετή απονομής διδακτορικών τίτλων σπουδών του Πανεπιστημίου Osmaniye Korkut Ata και να δώσει διάλεξη με θέμα «Ο αγώνας ύπαρξης των Τούρκων στην Κύπρο».

    Επιπρόσθετα, ο Τατάρ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μερσίνα, θα παρευρεθεί σε εγκαίνια πάρκου στο οποίο θα δοθεί το όνομά του και θα παραχωρήσει συνέντευξη στον Τύπο.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα επιστρέψει αύριο στο νησί.

    (ΒΚ)

    [03] Αποστάτες και δουλικά χαρακτηρίζει ο Tατάρ όσους διαφωνούν με τον ίδιο

    Κάτω από τον τίτλο «Προσβολή από Τατάρ και Ερτουγρούλογλου», η Yeni Bak?? (26.07.22) γράφει ότι μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσαν χθες στα κατεχόμενα δηλώσεις που φέρεται να έχουν κάνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου σε διαδικτυακή εφημερίδα και περιέχουν «βαριές προσβολές», κατά την έκφραση της Yeni Bak??, ενάντια στους υποστηρικτές της λύσης και της ειρήνης στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Σύμφωνα με την διαδικτυακή εφημερίδα, ο Τατάρ φέρεται να δήλωσε τα εξής:

    «Εγώ είμαι ένας Τούρκος γνήσιος από καλή οικογένεια, ενώ όσοι βρίζουν είναι είτε αποστάτες είτε δουλικά. Δεν με νοιάζει καν για όσους μου επιτίθενται. Να ξέρουν ότι αν θα υπάρξει μια συμφωνία σε αυτά τα εδάφη, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να γίνει στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Διότι αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε αποδεχτή την κυριαρχία μας, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μας σβήσουν από αυτή την γεωγραφία και να μετατρέψουν το νησί σε ελληνικό εξολοκλήρου».

    Σύμφωνα με την Yeni Bak??, αυτή η δήλωση Τατάρ ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προσπάθεια να αλλάξει την ημερήσια διάταξη στα κατεχόμενα που η οικονομία τους έπιασε πάτο και καθημερινά βιώνουν νέες ατασθαλίες και σκάνδαλα. Αξιολογήθηκε ειδικά ως προσπάθεια να ξεχαστεί το γεγονός ότι είχε χρησιμοποιήσει και η λεγόμενη προεδρία την φωτογραφία με τους Ελληνοκύπριους μαχητές, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως Τουρκοκύπριοι «αγωνιστές» στην πρόσφατη έκδοση του «κρατικού λαχείου», γεγονός που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και παραιτήσεις.

    Στην ιδία διαδικτυακή εφημερίδα δημοσιεύονται και δηλώσεις που έγιναν από τον Ερτουγρούλογλου, ο οποίος φέρεται να έχει πει απευθυνόμενος στους οπαδούς της ειρήνης εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας:

    «Ε εσείς οπαδοί των Ελληνοκυπρίων, λάτρεις των Ελληνοκυπρίων, τι επιδιώκετε; [?] Έχετε κλείσει τα μάτια και δεν βλέπετε αυτά τα παιχνίδια. Διότι δεν σας βολεύει να τα δείτε. Αν πρόθεσή σας δεν είναι να υπηρετήσετε τους Ελληνοκύπριους, εγκαταλείψτε πλέον αυτό τον σεβντά».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τορέ: «Δεν υπάρχει κυπριακός λαός. Είμαστε όλοι Τούρκοι, τουρκικός λαός»

    Η Halk?n Sesi (26.07.22) γράφει ότι τον ισχυρισμό περί διάπραξης δολοφονιών εκ μέρους Ελληνοκυπρίων και προσπάθεια γενοκτονίας κατά των Τουρκοκυπρίων επανέλαβε ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» του καθεστώτος Ζορλού Τορέ, σε ομιλία πραγματοποίησε χθες στο πλαίσιο της τελετής μνήμης για τους πεσόντες στο χωριό Αγκολέμι το 1974.

    «Ως τουρκοκυπριακός λαός βασανιστήκαμε πολύ και φτάσαμε μέχρι σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» και ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι ανέκαθεν έβλεπαν την Κύπρο ως προέκταση της Ελλάδας και ότι προσπάθησαν με την ιδέα της «Ένωσης» να «ενώσουν» την Κύπρο με την Ελλάδα.

    Ο Τορέ δήλωσε και τα εξής: «Σε κάθε σπιθαμή αυτού του νησιού υπάρχει αίμα πεσόντων. Για το λόγο αυτό, ας μην κάνουμε όνειρα για ενωμένη Κύπρο. Έχουμε πλέον το δικό μας κράτος. Υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Αυτή η δημοκρατία είναι εθνική δημοκρατία. [?] Δεν υπάρχει κυπριακός λαός. Ίσως υπάρχει ‘κυπριωτισμός’, αυτό όμως εκφράζει τον τόπο που γεννηθήκαμε και ζούμε. Εμείς είμαστε όλοι Τούρκοι, τουρκικός λαός».

    (ΒΚ)

    [05] Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα «υπουργός παιδείας»

    Σύμφωνα με την K?br?s (26.07.22), ο λεγόμενος υπουργός παιδείας του κατοχικού καθεστώτος, Ναζίμ Τσαβούσογλου πρόκειται να μεταβεί σήμερα στην Άγκυρα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, η οποία θα διαρκέσει δύο ημέρες, ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με αξιωματούχους της ανώτερης εκπαίδευσης GCE και A ? Level, του τουρκικού Υπουργείου Παιδείας, του Συμβουλίου Ανώτερης Εκπαίδευσης (Y?K) και του Κέντρου Μέτρησης Επιλογής και Τοποθέτησης (?SYM). Ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί επίσης και με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκταϊ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο λεγόμενος υπουργός παιδείας δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το ?SYM, η οποία φαίνεται ότι δεν ανάρτησε στη ιστοσελίδα της τα στοιχεία όσων έχουν επιτύχει στις «προεισαγωγικές» εξετάσεις και θα έχει πρόσβαση στα εν λόγω στοιχεία. Όσον αφορά το Y?K, ο Τσαβούσογλου είπε ότι φέτος υπήρξε στην αύξηση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων στα «πανεπιστήμια», ο οποίος ήταν χαμηλός όταν ανέλαβε ο ίδιος καθήκοντα, ωστόσο με τη βοήθεια του Y?K ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 11%, ενώ, όπως ανέφερε, ελπίζει σε περαιτέρω αύξηση κατά την τρέχουσα χρονιά.

    (ΒΚ)

    [06] Η «αρχή ηλεκτρισμού» υπάγεται πλέον στην «πρωθυπουργία»

    Η K?br?s (26.07.22) γράφει ότι η λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού («KIB ? TEK») δεν υπάγεται πλέον στο λεγόμενο υπουργείο οικονομικών αλλά στο γραφείο του ούτω καλούμενου πρωθυπουργού.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα, λέγοντας ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και προκειμένου να εξασφαλιστεί πιο αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για παροχή καυσίμων/ενέργειας χωρίς διακοπή, η «αρχή ηλεκτρισμού» θα ενσωματωθεί στη δομή της «πρωθυπουργίας».

    (ΒΚ)

    [07] Ανακοίνωσε την παραίτηση του ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Ατούν

    Η K?br?s Postas? (26.07.22 kibrispostasi) γράφει ότι την παραίτησή του ανακοίνωσε την Τρίτη το πρωί ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Σουνάτ Ατούν.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ατούν δήλωσε ότι παραιτείται επειδή ενώ προσπάθησε να κάνει το καθήκον του σε μια περίοδο που το «κράτος» αντιμετωπίζει προβλήματα σε πολλά επίπεδα, του αφαιρέθηκε η ευκαιρία να προσφέρει στο λαό.

    Ατούν είπε επίσης ότι δεν μπορεί να δοθεί καμία εξήγηση και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εάν η Αρχή Ηλεκτρισμού της ΤΔΒΚ (KIB-TEK) ήταν αρχικά χωρίς καύσιμα και στη συνέχεια αγόρασε καύσιμα σε υψηλές τιμές, αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα αποφάσεων που έλαβα ή δεν έλαβα. Αυτό θα φανεί ξεκάθαρα όταν βγουν οι εκθέσεις».

    Ο παραιτηθείς λεγόμενος υπουργός οικονομικών τόνισε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται δίπλα στο αγαπημένο του κόμμα, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) προκειμένου «η τουρκοκυπριακή νεολαία να βαδίσει προς ένα λαμπρό μέλλον», να ανέβει το επίπεδο ευημερίας του «λαού» και να γίνουν νέα οικονομικά βήματα.

    Είπε επίσης θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργώς στην πολιτική, θα σταθεί στο πλευρό της «κυβέρνησης» στις σωστές αποφάσεις και θα τους αντιταχθεί χωρίς δισταγμό αν ενεργούν ενάντια στα συμφέροντα του «λαού».

    (ΒΚ)

    [08] Νέος λεγόμενος υπουργός οικονομικών ο Αλισιάν Σιαν

    Η K?br?s Postas? (26.07.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι διόρισε τον «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Εθνότητας (UBP) στην κατεχόμενη Λευκωσία στη θέση του «υπουργού οικονομικών» σε αντικατάσταση του Σουνάτ Ατούν.

    Ο Ουστέλ ανέφερε ότι ο Ατούν υπέβαλε την παραίτησή του την Τρίτη το πρωί και πρόσθεσε: «Τον ευχαριστήσαμε για τις εργασίες του. Είναι βουλευτής του κόμματός μας και στο εξής θα εκτελεί καθήκοντα βουλευτή του κόμματός μας. Ενεργούμε προς την κατεύθυνση του συμφέροντος της χώρας μας. Πάντοτε θα υπάρχουν τέτοιου είδους αλλαγές στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας. [?]».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ενόχληση «βουλευτών» του DP για τα καύσιμα χωρίς προσφορές από την «KIB-TEK»

    Η Yeni Bak?? (26.07.22) γράφει ότι την ενόχλησή τους για την αγορά καυσίμων χωρίς την προκήρυξη προσφορών εκ μέρους της ούτω καλούμενης αρχής ηλεκτρισμού («KIB-TEK») εξέφρασαν οι δύο από τους τρεις «βουλευτές» του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), το οποίο συμμετέχει στην λεγόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο «βουλευτής» του DP, Χασάν Τοσούνογλου ανέφερε ότι πρέπει να τερματιστεί η αγορά καυσίμων χωρίς προσφορές στην «KIB-TEK», χαρακτηρίζοντας απαράδεχτη την αγορά καυσίμων προς 149 δολάρια τον τόνο, ενώ θα μπορούσαν να αγοραστούν προς 93 δολάρια τον τόνο. Σημείωσε ότι αναμένει από τα μέλη του DP που βρίσκονται στο «διοικητικό συμβούλιο» της «KIB-TEK» να τερματίσουν την αγορά καυσίμων χωρίς προσφορές.

    Σχολιάζοντας το θέμα κάτω από την ανάρτηση Τοσούνογλου, ο «βουλευτής» του DP, Σερχάτ Άκπιναρ ευχήθηκε να μην είναι αλήθεια αυτό που τους μεταφέρονται και σημείωσε ότι αν είναι αλήθεια πρόκειται για μια «πολύ προβληματική κατάσταση». Εξέφρασε την άποψη ότι αν είναι έτσι, πρέπει να διορθωθεί άμεσα το λάθος και να προκηρυχθούν «διεθνείς προσφορές».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Απαγόρευσαν την είσοδο της δημοσιογράφου Αϊσού Μπασρί Ακτέρ στην Τουρκία

    Η Yeni D?zen (26.07.22, yeniduzen.com) γράφει ότι δεν επετράπη η είσοδος στην Τουρκία στη δημοσιογράφο και πρώην διευθύντρια του παράνομου Bayrak, Αϊσού Μπασρί Ακτέρ.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, η Ακτέρ ανέφερε ότι βρισκόταν υπό κράτηση από χθες στις 11.00 η ώρα στην Αττάλεια όπου πήγε με τον σύζυγο και τα δυο παιδιά της για διακοπές, ότι πέρασε την νύκτα υπό αστυνομική παρακολούθηση και ότι σήμερα στις 06.00 το πρωί εστάλη πίσω στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Στην Ακτέρ δεν επετράπη η είσοδος στην Τουρκία με τον κωδικό «Ν82», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι της λέχθηκε ότι θα μπορούσε να μεταβεί στην Τουρκία εκπληρώνοντας την υποχρέωση εξασφάλισης βίζας. Επισημαίνεται επίσης ότι η λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία ενημέρωσε πως δεν δίδεται τέτοια βίζα.

    Η Αϊσού Μπασρί Ακτέρ είχε ετοιμάσει στο παρελθόν έναν ειδικό φάκελο για την Yeni D?zen με τίτλο «Δημοκρατία, Βούληση, Αγώνας», στον οποίο ασχολήθηκε με τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

    Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν δεν είχε επιτραπεί η είσοδος στην Τουρκία στον συντονιστή ΜΜΕ της λεγόμενης προεδρίας επί εποχής Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Μπιζντέν, στον ερευνητή Αχμέτ Αν, στον «πρώην βουλευτή» Οκάν Νταγλί, στον πρόεδρο της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (Bas?n-Sen), Αλί Κισμίρ και στον γενικό γραμματέα του Αριστερού Κόμματος, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν.

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είχαν δηλώσει πως τέτοιες αποφάσεις ανήκουν στην Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Αντικατάσταση δύο γραφειοκρατών για το λάθος με τα «κρατικά λαχεία»

    Η Vatan (26.07.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε ότι προέβη σε αντικατάσταση δύο «γραφειοκρατών» σε σχέση με την λανθασμένη χρήση φωτογραφίας στο «κρατικό λαχείο» που κυκλοφόρησε για την επέτειο της «αντίστασης» των Τουρκοκυπρίων στο χωριό Κόκκινα.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Ουστέλ ανέφερε ότι μετά το λάθος στα «κρατικά λαχεία» και την παρουσίαση μαχητών της ΕΟΚΑ ως Τουρκοκύπριους «αγωνιστές», στη θέση του Οσμάν Ουζούν διόρισε τον Τουργκούτ Σουνάλπ ως επικεφαλής του «κρατικού λαχείου», ενώ στην θέση του Χουσεϊν Τζαχιτογλου διορίζεται ο Μπερχάν Ονγκάν ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «γραφείου αθλητισμού».

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τέτοια λάθη δεν είναι αποδεχτά.

    (ΒΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Η Ελλάδα προκαλεί»

    Η H?rriyet (26.07.22 hurriyet.com.tr) φιλοξενεί αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες Δευτέρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Μεταξύ άλλων ο Έρντογαν αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υποστήριξε ότι Ελλάδα προβαίνει σε προκλητικές κινήσεις.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους λέγοντας τα εξής:

    «Μερικούς μήνες πριν τον προσκάλεσα να φάμε μαζί. Γευματίσαμε με τον Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη όπου του είπα: ‘Από εδώ και πέρα, ας μην βάζουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Ας συστήσουμε μια απευθείας γραμμή να κάνουμε τις συνομιλίες μας’. Δύο-τρεις εβδομάδες μετά είπε πάρα πολλά πράγματα εναντίον μας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Έπειτα πήγε στο Νταβός και έκανε τα ίδια. Εμείς είμαστε η Τουρκία, δεν είμαστε φυλή. Μετά σηκώθηκε και είπε: ‘Η Τουρκία έκανε αυτό, έκανε εκείνο’. Δεδομένου ότι είμαι πολιτικός, όταν κάνεις ένα αρνητικό βήμα εναντίον της Τουρκίας, πρέπει να έχω ισχυρά υλικά για να απευθυνθώ στον λαό μου. Έπειτα πραγματοποιήσαμε την άσκηση ‘Εφές’. Ακύρωσα τις συνομιλίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας».

    «Η κυριαρχία των νησιών αποδόθηκε υπό το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης»

    Στη συνέχεια ο Έρντογαν αναφέρθηκε στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα καθώς και στο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπου ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε συν τέσσερις, εννέα στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ. Όταν τους το επισημαίνεις το αρνούνται. Έχουν σκοπό να εγκαταστήσουν βάσεις και στα νησιά. Λένε ότι το κάνουν για άμυνα εναντίον της Ρωσίας. Τι δύναμη έχετε; Αυτό ακόμα και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το κάνουν. Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να προμηθευθούμε αεροσκάφη που μας είναι απαραίτητα για την ασφάλειά μας. Θα κάνουμε, ως Τουρκία, ό,τι χρειαστεί όταν έρθει η ώρα. Απευθύνονται στις ΗΠΑ και τη Γαλλία και λένε ‘μην τα δώσετε στην Τουρκία’. Εμείς όμως διατηρούμε τη θέση μας με τη στάση μας. Πήραν το μάθημα που έπρεπε από εδώ. Οι ενέργειες της Ελλάδας δεν αντίκεινται μόνο στη Συνθήκη της Λοζάνης, αντίκεινται και στη Συνθήκη των Παρισίων. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δε γνωρίζει ότι αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τον όρο να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Νομίζω θα το μάθει».

    «Η Ελλάδα έθεσε όρο στις ΗΠΑ για την πώληση των F-16»

    Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της προμήθειας των F-16 από την Τουρκία. Μιλώντας αναφορικά με δήλωση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ για τους όρους, που όπως ισχυρίστηκε έθεσε η Ελλάδα στις ΗΠΑ για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, ο Έρντογαν υποστήριξε τα εξής: «Αυτοί οι όροι δεν ισχύουν για την Τουρκία, δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Στη συνάντηση που είχα με τον Μπάιντεν μιλήσαμε πολύ θετικά. Έπειτα προέκυψαν, απ’ όπου κι αν προήλθαν, θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Θεωρώ ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές».

    «Απόδειξη του ρόλου της Τουρκίας στις διεθνείς υποθέσεις»

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι αυτή αποδεικνύει τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στις διεθνείς υποθέσεις. Σημείωσε ότι η Τουρκία πραγματοποίησε επαφές για αυτό το θέμα επί μήνες και εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές να τιμήσουν την υπογραφή τους, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν ανέμενε τη ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού. Είπε, τέλος, ότι προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία με την εξασφάλιση εκεχειρίας.

    «Παίζουμε πολύ σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας»

    Ο Έρντογαν μίλησε επίσης για την τριμερή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν. Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις οικονομικές συμφωνίες που υπέγραψε με τον Ιρανό ομόλογό του. Σε ό,τι αφορά τις επαφές με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Έρντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία χειρίστηκε τα διμερή θέματα με τη Ρωσία με ευκολία, αν και δέχθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ενημέρωσε τους ηγέτες του Ιράν και της Ρωσίας για τις θέσεις της Τουρκίας αναφορικά με τη δράση των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ.

    «Νέα εποχή στις σχέσεις με Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Ισραήλ»

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Έρντογαν αναφέρθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ και υποστήριξε ότι έχουν περάσει σε μια νέα εποχή. Σε ό,τι αφορά τις δύο αραβικές χώρες ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν αμοιβαίες επισκέψεις μέσα σε διάστημα ενός έτους και σημείωσε ότι έληξε το μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα που είχε κηρύξει η Σαουδική Αραβία. Αναφέρθηκε επίσης και στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε Ισραηλινός Πρόεδρος στην Τουρκία μετά από 15 χρόνια.

    (ΓΜ)

    [02] Τηλεφωνική διπλωματία Ακάρ για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (25.07.22 aa.com.tr), o Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Lloyd Austin, με τον οποίο συζήτησαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία στις διεθνείς αγορές.

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, Ακάρ και Austin αντάλλαξαν απόψεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και θέματα που αφορούν στην περιφερειακή άμυνα και ασφάλεια.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ με τον Υπουργό Υποδομών της Ουκρανίας

    Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (25.07.22 aa.com.tr), ο Ακάρ είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Υπουργό Υποδομών της Ουκρανίας, Oleksandr Kubrakov.

    Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο Ακάρ υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας για τη μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία στις διεθνείς αγορές.

    Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ακάρ ανέφερε στον Ουκρανό Υπουργό ότι η Τουρκία έκανε αυτά που της αναλογούσαν για το θέμα της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στο νέο Κέντρο Συντονισμού που συστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη για την επίβλεψη των πλοίων που θα μεταφέρουν τα σιτηρά.

    (ΑΚ)

    [03] Ντονμέζ: «Η Τουρκία θα αυξήσει τη χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου»

    Σύμφωνα με την Ak?am (26.07.22 aksam.com.tr), o Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών που γίνονται για την ανέγερση εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Σηλυβρία της Τουρκίας, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, η Τουρκία θα διαθέτει τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ντονμέζ επιθεώρησε χθες τις εργασίες για ανέγερση υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Σηλυβρία και σε δηλώσεις του εκεί, ανέφερε ότι στα πλαίσια των προσπαθειών τους για αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι εγκαταστάσεις της Σηλυβρίας θα είναι οι πρώτες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Τουρκίας, που ανήκουν στην εταιρεία Pipelines and Petroleum Transport Inc. (BOTA?).

    Αναφερόμενος στη χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου των εγκαταστάσεων, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι επί του παρόντος, η υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της Σηλυβρίας έχει αποθηκευτικό όγκο 3,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

    «Με τα έργα που θα πραγματοποιήσουμε, θα αυξήσουμε τη χωρητικότητα στα 4,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Θα αυξήσουμε επίσης τη δυναμικότητα παραγωγής από 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως. Και μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες μας, η εγκατάσταση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη στον τομέα της», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

    Ο Ντονμέζ πρόσθεσε επίσης ότι στα πλαίσια των προσπαθειών τους για αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου, συνεχίζουν επίσης τις εργασίες τους στην υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στη λίμνη Τουζ.

    «Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε εκεί αποθηκευτικό χώρο 1,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Τα έργα εκεί θα ολοκληρωθούν εντός 1,5-2 ετών. Η χωρητικότητά μας εκεί θα φτάσει τα 5,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», πρόσθεσε.

    (AK)

    [04] Σοϊλού: «Έχουμε εξουδετερώσει ακόμη δυο τρομοκράτες»

    Σύμφωνα με τη T?rkiye (26.07.22 turkiyegazetesi.com.tr), ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι στα πλαίσια της επιχείρησης με την ονομασία Abluka-22, που πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Βαν, έχουν εξουδετερώσει 2 «τρομοκράτες» που εισήλθαν από τα σύνορα του Ιράν στην Τουρκία, εκ των οποίων ο ένας είναι Ιρανικής καταγωγής.

    Ο Σοϊλου κάλεσε τους «τρομοκράτες» να παραδοθούν, διαφορετικά, όπως ανέφερε, «για σας αυτά τα εδάφη θα σημαίνουν θάνατος».

    (ΑΚ)

    [05] Υπό κράτηση 35 άτομα σε νέα επιχείρηση FET? στη Σμύρνη

    Η S?zc? (26.07.22 sozcu.com.tr) γράφει ότι στα πλαίσια νέας επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε 18 νομούς της Τουρκίας με επίκεντρο τη Σμύρνη, αποφασίστηκε όπως τεθούν υπό κράτηση ακόμη 35 άτομα που θεωρούνται ύποπτοι για εμπλοκή στις οργανώσεις FET?/PDY και προέρχονται από τις δομές των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 14 μόνιμοι στρατιωτικοί των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων, 7 μόνιμοι στρατιωτικοί της Αεροπορίας και 14 μαθητευόμενοι στη στρατιωτική σχολή.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 26 July 2022 - 13:49:54 UTC