Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 11 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-09-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 180/2022 16.09.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Χωρίς κυριαρχική ισότητα δεν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [02] Επιμένει στην συζήτηση ΜΟΕ ο Έρχουρμαν
  • [03] Στις 25 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι «δημοτικές εκλογές» στα κατεχόμενα
  • [04] Οι «δημοτικές εκλογές» του Δεκεμβρίου είναι ενάντια στο «σύνταγμα», λέει ο Όζερσαϊ
  • [05] Παράταση της κράτησης του Ανδρέα Σουτζή κατά 7 ημέρες
  • [06] Τουρκοκύπριοι «βουλευτές» συμμετέχουν σε επιτροπή της PACE
  • [07] Διορισμός νέας «δικαστή» στο «ανώτατο δικαστήριο»
  • [08] Θεάθηκε ελαφάκι που είχε μεταφερθεί λαθραία στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Οκτάι σε Ελλάδα: «Η μέρα σας θα γίνει νύκτα, μην ξεχνάτε τη Σμύρνη και την Κύπρο»
  • [02] Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα
  • [03] Δέσμευση Τουρκίας-ΗΠΑ να ενδυναμώσουν την αμυντική τους συνεργασία
  • [04] Ολοκληρώνεται η κατασκευή τείχους στα τουρκο-ιρανικά σύνορα
  • [05] Κουρτουλμούς: «Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της γεωγραφικής περιοχής η Τουρκία»
  • [06] Το Κατάρ θα εγκαταστήσει στρατιωτικά αεροσκάφη και προσωπικό στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Χωρίς κυριαρχική ισότητα δεν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (15.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,24MatSD0FOt7STtyoeLd8l2y8OyeeC8pozXJrpnS6rGUaImNXTgZpwjWcNtn-2vMPMdaBbuOk25BVG8xNMDW6igCXzUq-APdjSox3tQHdVy5gurWbexpg,,&typo=1) δημοσιεύει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στις οποίες ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατή η έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα».

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού ενημέρωσε την ολομέλεια του «κοινοβουλίου» για το Κυπριακό σε κλειστή συνεδρίαση, ο Τατάρ είπε ότι ενημέρωσε τους «βουλευτές» πριν τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη και απάντησε σε ερωτήσεις.

    «Αν υπάρξει πρόοδος θα πρέπει να είναι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας»

    Επαναλαμβάνοντας ότι εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη ισότητα της «ΤΔΒΚ» δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ο Τατάρ σημείωσε ότι αυτή η επίσημη πολιτική αξιολογήθηκε και με την Τουρκία και ότι στη Νέα Υόρκη θα αναφέρουν ότι αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή πρέπει να γίνει στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Αναφορά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

    Ο Τατάρ ανάφερε ότι στις διάφορες τεχνικές επιτροπές συζητούν το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο «λαών» στις επίσημες διαδικασίες διαπραγμάτευσης «στη βάση των δύο κρατών» και υποστήριξε ότι μεταξύ των θεμάτων που μπορούν να συζητηθούν είναι ο διαμοιρασμός του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί, η επίλυση των προβλημάτων υπάρχουν στον ηλεκτρισμό και την ενέργεια με τη σύνδεση στο «σύστημα δικτύου» με καλώδιο που θα τραβηχτεί στην Τουρκία, η οποία απέχει μόλις 40 μίλια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η συμβολή στην επίλυση της λειψυδρίας με τη μεταφορά νερού από την Τουρκία προς «την νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τις ελεύθερες περιοχές του νησιού, η συνεργασία μεταξύ των «δύο κρατών» για αποναρκοθέτηση σε 29 διαφορετικές περιοχές και η σύσταση επιτροπών που περιλαμβάνουν θεσμικά όργανα της «ΤΔΒΚ» για την εξάλειψη των προβλημάτων που προκύπτουν από την παράτυπη μετανάστευση.

    «Δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά τα ΜΟΕ της ελληνοκυπριακής πλευράς»

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προτείνουν οι Ελληνοκύπριοι, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι είναι απαράδεκτο, για παράδειγμα, με την πρόταση για το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, να συνδεθούν οι γραμμές του FIR με τη «νότια Κύπρο» και να τερματιστεί η συνεργασία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου με την Άγκυρα. Υποστήριξε ότι απαράδεκτη είναι και η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου και εξέφρασε την θέση ότι αυτά μπορούν να τεθούν στην ημερήσια διάταξη μόνο μετά τη συνολική λύση.

    «Δεν είναι αποδεκτή η επιστροφή του Βαρωσιού»

    Αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν η τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί ποτέ την επιστροφή του Βαρωσιού και την αφαίρεσή του από τα «σύνορα» της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε περιεκτικές διαπραγματεύσεις χωρίς να γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη μας ισότητα».

    «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών είναι να κινηθούμε με τη συνεργασία των δύο πλευρών», ανέφερε επαναλαμβάνοντας ότι οι «αρχές» της «ΤΔΒΚ» και οι «αρχές του νότου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, «μπορούν να συνεργαστούν σε διάφορα θέματα και σε αυτό το πλαίσιο, οι προτάσεις που υποβάλαμε την 1η και την 8η Ιουλίου ήταν αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω». Υποστήριξε ότι με την εφαρμογή αυτών των προτάσεων δεν θα μπορεί να τεθεί θέμα επέκτασης της εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

    «H ομοσπονδία τελείωσε»

    Ο Τατάρ τέλος ανέφερε ότι κατά την ενημέρωση της «βουλής» εξήγησε γιατί η ομοσπονδία τελείωσε και δεν προσφέρει καμία ελπίδα και ισχυρίστηκε ότι «η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων είναι γεμάτη από σοβαρές παγίδες και ο στόχος τους είναι να εξαλείψουν την ‘ΤΔΒΚ’ επεκτείνοντας την εξουσία τους στον βορρά και να οδηγήσουν τους Τουρκοκύπριους σε χειρότερη κατάσταση από την προ του 1974 περίοδο».

    «Δεν θα δεχτούμε ποτέ να μας μετατρέψουν σε μειονότητα», είπε και καταλήγοντας ευχαρίστησε τον «πρόεδρο» του «κοινοβουλίου», Ζορλού Τορέ και τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ για την πρόσκληση που του απηύθυναν για να προβεί σε ενημέρωση του «σώματος».

    (ΓΜ)

    [02] Επιμένει στην συζήτηση ΜΟΕ ο Έρχουρμαν

    Η Yeni D?zen (16.09.22) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν σχολίασε την ενημέρωση για το Κυπριακό στην οποία προέβη χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην λεγόμενη βουλή και δήλωσε ότι δεν χρειαζόταν να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, αφού οι πληροφορίες που δόθηκαν ήταν ήδη γνωστές.

    Ο Έρχουρμαν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας μετά το πέρας της ενημέρωσης από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη που διήρκησε δύο ώρες.

    Ο ηγέτης του CTP είπε ότι οι κλειστές συνεδριάσεις πραγματοποιούνταν όταν απαιτούνταν πληροφορίες που δεν μπορούσαν να κοινοποιηθούν και πρόσθεσε ότι μετέφερε τις απόψεις του CTP στη συνάντηση.

    «Δεν είναι δυνατόν να πω ότι είχαμε μια παραγωγική και ουσιαστική συνάντηση», είπε προσθέτοντας ότι τέτοιες συναντήσεις γίνονταν συχνά κατά τη διάρκεια της θητείας των προηγούμενων «προέδρων», αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν αυτήν την περίοδο.

    Δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει έδαφος για επίσημες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, λόγω των προϋποθέσεων που προβάλλονται αυτή τη στιγμή.

    Αναφερόμενος στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Έρχουρμαν είπε ότι δεν υποστηρίζουν την αποδοχή των προτάσεων ως έχουν, αλλά πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να βάλει τις απόψεις της στο τραπέζι και να αναζητηθούν λύσεις, όπως για παράδειγμα, με έργα στα οποία μπορεί να εμπλακεί η Τουρκία, ο κανονισμός για το απευθείας εμπορίου, προβλήματα που προκύπτουν από μεικτούς γάμους και προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση της Τουρκικής Λίρας.

    Ο Έρχουρμαν είπε ότι δεν πρέπει να είναι η πλευρά που αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις και ότι υποστηρίζουν το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης το οποίο συμπεριλαμβάνεται και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ «δεν έγιναν μεταξύ των προέδρων, αλλά μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων», ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι αυτό που συζητήθηκε στις συνομιλίες για ομοσπονδία ήταν ένας λαός που προκύπτει από δύο ίσους λαούς.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η ομοσπονδία δεν σημαίνει μπάλωμα [των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως ισχυρίζεται ο Τατάρ], ο Έρχουρμαν είπε ότι η συγκυρία έφερε τους Τουρκοκύπριους στο σημείο να αναζητούν δουλειά στη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, και οι καταστηματάρχες να στρέφουν το πρόσωπό τους στη ζήτηση που προέρχεται από εκεί, προσθέτοντας ότι τουρίστες έρχονται στη «χώρα» από το αεροδρόμιο Λάρνακας. «Η συγκυρία έχει αρχίσει να μας κάνει εξαρτημένους», είπε.

    Αναφέρθηκε επίσης στις επαφές του Τατάρ στη Νέα Υόρκη και είπε ότι δεν πιστεύουν ότι θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα για τους Τουρκοκύπριους και ότι δεν δημιουργούν μελλοντικές προσδοκίες.

    (ΚΣ)

    [03] Στις 25 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι «δημοτικές εκλογές» στα κατεχόμενα

    H Yeni D?zen (16.09.22) γράφει ότι επιτεύχθηκε συναίνεση στην λεγόμενη βουλή όσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των λεγόμενων δημοτικών εκλογών που είχαν ακυρωθεί από το «συνταγματικό δικαστήριο».

    «Η απόφαση της κυβέρνησης μετατράπηκε σε κοινοβουλευτική απόφαση όπως επισήμανε το συνταγματικό δικαστήριο και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) μαζί με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) συμφώνησαν να γίνουν οι εκλογές στις 25 Δεκεμβρίου», γράφει η εφημερίδα.

    Το CTP υποστήριξε πως ήρθε σε συμφωνία με το UBP για να εξαλειφθεί το χάος που δημιουργήθηκε. Την ίδια στιγμή το CTP δεν κάνει βήμα πίσω όσον αφορά την απόφαση να προσφύγει στο «συνταγματικό δικαστήριο» για τον «νόμο περί ενοποίησης των δήμων».

    «Έρχουρμαν: Θα προσφύγουμε στο δικαστήριο»

    Σε δηλώσεις του, ο ηγέτης του CTP Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι το Κόμμα του, με την συμφωνία που επιτεύχθηκε, προσπάθησε να ξεπεραστεί το χάος που δημιουργήθηκε, παρά το γεγονός ότι το CTP δεν ευθύνεται για τη δημιουργία του.

    Επισημαίνοντας ότι η απόφαση να γίνουν οι «δημοτικές εκλογές» την 25η Δεκεμβρίου δεν εξάλειψε το γεγονός ότι το «σύνταγμα παραβιάστηκε ανεπανόρθωτα», ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν «εκλογές» και ότι απαιτείται «κοινή βούληση» για την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

    Επαναλαμβάνοντας ότι ο «νόμος για την ενοποίηση των δήμων» θα οδηγηθεί στο «Συνταγματικό Δικαστήριο» και θα ζητηθεί «προσωρινό διάταγμα», δήλωσε ότι η τεχνικά δυνατή ημερομηνία ήταν η 25η Δεκεμβρίου, λόγω της ανάγκης καθορισμού ημερομηνίας. Υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία στη «βουλή» δεν δίνει το δικαίωμα παραβίασης του «συντάγματος» και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα γεγονότα θα αποτελέσουν ένα αξέχαστο μάθημα για το μέλλον.

    (ΚΣ)

    [04] Οι «δημοτικές εκλογές» του Δεκεμβρίου είναι ενάντια στο «σύνταγμα», λέει ο Όζερσαϊ

    Η Vatan (16.09.22) γράφει ότι o Κουντρέτ Οζερσάι, πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), σχολίασε την απόφαση για διεξαγωγή «δημοτικών εκλογών» στις 25 Δεκεμβρίου και είπε ότι όπως και οι «εκλογές» που θα διεξάγονταν τον Νοέμβριο ήταν ενάντια στο «σύνταγμα», το ίδιο «αντισυνταγματικές» είναι και οι «εκλογές» του Δεκεμβρίου.

    «Η μόνη διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι το σύνταγμα καταπατάται με ομοφωνία και όχι με πλειοψηφία», είπε ο Οζερσάι και αναρωτήθηκε αν οι «εκλογές» θα γίνουν για 28 «δήμους» ή για 18, καθώς το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα έχει ανακοινώσει ότι θα προσφύγει ενάντια στον «νόμο» που προνοεί τις συνενώσεις.

    «Όλα αυτά σημαίνουν νέα αβεβαιότητα και νέο χάος», δήλωσε ο Οζερσάι και κατέληξε λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος για να καθαρίσει η κατάσταση δεν είναι «εκλογές» για τοπική αυτοδιοίκηση αλλά πρόωρες [γενικές] «εκλογές».

    (ΙΣ)

    [05] Παράταση της κράτησης του Ανδρέα Σουτζή κατά 7 ημέρες

    Η Avrupa (16.9.22) γράφει ότι χθες «στρατιωτικό δικαστήριο» αποφάσισε την κράτηση του Ελληνοκύπριου Ανδρέα Σουτζή για άλλες επτά ημέρες στις «κεντρικές φυλακές» του κατοχικού καθεστώτος, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Ο Σουτζής κατηγορείται για «φωτογράφιση απαγορευμένων στρατιωτικών περιοχών πρώτου βαθμού».

    Αντίδραση Bas?n-Sen και Αριστερού Κινήματος

    Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι η Συντεχνία Εργαζομένων στον Τύπο (Basin-Sen) σε γραπτή της ανακοίνωση σχολίασε αρνητικά αναφορές στον Τύπο για κατασκοπία. Ο πρόεδρος της Bas?n-Sen, Αλί Κισμίρ δήλωσε ότι είναι εντελώς ενάντια στις αρχές της δημοσιογραφίας να μεταδίδονται ειδήσεις, χωρίς να έχει αποδειχθεί η ενοχή για κατασκοπία και κάλεσε τους δημοσιογράφους που το έπραξαν να διορθώσουν τα δημοσιεύματα τους και να απολογηθούν.

    Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν δήλωσε ότι πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο Ανδρέας Σουτζής. Σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Κορκμαζχάν ανέφερε ότι η κράτηση του Σουτζή με ανυπόστατες δικαιολογίες στοχεύει στην διασάλευση των δικοινοτικών σχέσεων και στην προετοιμασία του εδάφους για αμοιβαία προκλητικά βήματα.

    «Γίνεται κατανοητό ότι το βαρύ στρατιωτικό καθεστώς στη βόρεια Κύπρο, που είναι προϊόν της εσωτερικής πολιτικής του καθεστώτος του Ερντογάν, δρα στο πλαίσιο του Τουρκο - Ελληνικού θρίλερ που κλιμακώνεται πεισματικά», δήλωσε ο Κορκμαζχάν και ζήτησε την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΙΣ)

    [06] Τουρκοκύπριοι «βουλευτές» συμμετέχουν σε επιτροπή της PACE

    Η Vatan (16.09.22) γράφει ότι ο Οζντεμίρ Μπέροβα, «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και ο Αρμαγάν Τζαντάν «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) συμμετείχαν σε συνάντηση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

    Στη συνάντηση, που έλαβε χώρα στο Παρίσι στις 12-13 Σεπτεμβρίου, συζητήθηκε και το Κυπριακό.

    (ΙΣ)

    [07] Διορισμός νέας «δικαστή» στο «ανώτατο δικαστήριο»

    Η Vatan (16.09.22) γράφει ότι σε τελετή που έγινε στην «προεδρία» του κατοχικού καθεστώτος, ορκίστηκε η νέα «δικαστής» του «ανωτάτου δικαστηρίου», Μπαχάρ Ντουάτεπε. Η Ντουάτεπε προηγουμένως εκτελούσε χρέη προέδρου «επαρχιακού δικαστηρίου».

    Επιπρόσθετα, η εφημερίδα γράφει ότι με την ευκαιρία της έναρξης του νέου «δικαστικού έτους», η πρόεδρος του «ανωτάτου δικαστηρίου», Ναρίν Φερντί Σεφίκ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    (ΙΣ)

    [08] Θεάθηκε ελαφάκι που είχε μεταφερθεί λαθραία στα κατεχόμενα

    Η Yeni D?zen (16.09.22) γράφει ότι ελαφάκια που θεάθηκαν στην περιοχή του κατεχόμενου χωριού Χάρτζια, έγιναν θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού πρόκειται για ζώο που μεταφέρθηκε παράνομα στα κατεχόμενα.

    Ο διευθυντής του φυσικού πάρκου στο κατεχόμενο χωριό Βουνό, Κεμάλ Μπασάτ δήλωσε ότι τα ελάφια αυτά μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα «χωρίς άδεια και με παραβίαση του νόμου περί καλής μεταχείρισης των ζώων».

    Είπε πως δεν είναι σωστό αυτά τα ελάφια να ζουν στην φύση και ότι δεν υπάρχει χώρος κατάλληλης διαβίωσης γι’ αυτά και πρόσθεσε ότι τα ζώα διέφυγαν επειδή δεν φτιάχτηκε κατάλληλος χώρος και τώρα αναγκάζονται να ζουν στη φύση μόνα τους.

    Πρόσθεσε ότι τα ζώα θα μεταφερθούν στο φυσικό πάρκο στο Βουνό μόλις καταφέρουν να τα πιάσουν.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Οκτάι σε Ελλάδα: «Η μέρα σας θα γίνει νύκτα, μην ξεχνάτε τη Σμύρνη και την Κύπρο»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (15.09.22, aa.com.tr) o Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στις οποίες κάλεσε την Τουρκία να έρθει κατά τη διάρκεια της ημέρας είπε ότι: «Όταν η Τουρκία δείξει την αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα είναι ήδη νύχτα».

    Μιλώντας σε συνάντηση με την τοπική επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στη Σεβάστεια, ο Οκτάι αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί καθημερινά να παραβιάσει τον εναέριο χώρο και τη «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά που έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες και πραγματοποιεί απωθήσεις στο Αιγαίο, προκαλώντας καθημερινά το θάνατο πολλών μωρών με τις οικογένειές τους.

    Ο Οκτάι ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Τουρκία λέει στην Ελλάδα, που ενεργεί απερίσκεπτα, να συνέλθει και να μην ξεχάσει τη Σμύρνη, ενώ η Ελλάδα θέλει να εμφανίσει την Τουρκία ως το μέρος που αυξάνει την ένταση.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο Οκτάι είπε τα εξής:

    «Ο Πρόεδρος μας προειδοποίησε με σαφήνεια: ‘Σταματήστε να εξοπλίζετε τα νησιά αλλιώς... ξαφνικά μια νύχτα’. Βλέπουμε ότι ο Μητσοτάκης λέει επίσης ‘μην έρχεστε τη νύχτα, ελάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας’. Αναρωτιέμαι αν δεν γνωρίζει ότι όταν η Τουρκία δείξει την αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα είναι ήδη νύχτα. Αν η Τουρκία κάνει ό,τι είναι απαραίτητο με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, θα πέσει χιόνι στα νησιά στα οποία βασίζεται η Ελλάδα. Αυτοί που τους έσυραν σε αυτές τις περιπέτειες, αυτοί που φαίνονται φίλοι, θα εξαφανιστούν αμέσως. Γι' αυτό λέμε ‘μην ξεχνάτε τη Σμύρνη, ‘μην ξεχνάτε την Κύπρο΄. Η δόξα των προγόνων μας είναι ξακουστή, μην νομίζετε ότι η φύση θα αλλάξει. Αυτό το αίμα είναι πάλι το ίδιο αίμα. Βλέπουμε τα μέρη όπου αυτοί που δίνουν εντολές από την άλλη πλευρά του ωκεανού φέρνουν την ειρήνη. Βλέπουμε την κατάσταση στο Ιράκ, στη Συρία και την Ουκρανία. Ενώ η Τουρκία εργάζεται για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια εδώ και 20 χρόνια, κάποιοι προσπάθησαν για σύγκρουση και πόλεμο. Μας ζήτησαν να επιλέξουμε τον δρόμο της παράδοσης καταπατώντας τις αξίες μας. Αλλά αυτό το έθνος είναι αρκετά γενναίο ώστε να μην καθορίζει τη συμπεριφορά του ανάλογα με το μέγεθος του αντιπάλου του».

    (ΓΜ)

    [02] Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα

    H Milliyet (16.09.22, milliyet.com.tr) αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στην οποία απευθύνει έκκληση στην Ελλάδα να «χρησιμοποιήσει την κοινή λογική και να σταματήσει να τροφοδοτεί το μίσος μέσω της παραποίησης των γεγονότων».

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές αντιδρούν στις δηλώσεις και τα γεγονότα που σχετίζονται με τον τουρκικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, όπως ονομάζεται ο ελληνοτουρκικός πόλεμος 1919-1922 και προστίθενται τα εξής:

    «Βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές, με εξωπραγματικές και παράλογες δηλώσεις και γεγονότα υπό την ονομασία ‘Μικρασιατική Καταστροφή’, προσπαθούν να κάνουν τον ελληνικό στρατό να ξεχάσει την ήττα που υπέστη κατά την εισβολή του στην Ανατολία ως αποτέλεσμα της περιπέτειας που ξεκίνησε πριν από 100 χρόνια και των βάρβαρων εγκλημάτων που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας και να παραπλανήσει με ψέματα την ίδια την κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα, λόγω των μαζικών δολοφονιών και καταστροφών που διέπραξε κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ανατολία, έχει αποδεχθεί τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και έχει καταδικαστεί να καταβάλει αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης της Λωζάννης, το οποίο αναφέρει ότι ‘η Ελλάδα αναγνωρίζει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις ενέργειες του ελληνικού στρατού ή της ελληνικής διοίκησης στην Ανατολία, κατά παράβαση του δικαίου του πολέμου».

    «Η Ελλάδα συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

    Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σήμερα, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστηρίζει τα εξής:

    «Όλος ο κόσμος είναι μάρτυρας ότι η Ελλάδα, η οποία δεν παίρνει κανένα μάθημα από την ιστορία, συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τις αδίστακτες ενέργειές της, αφήνοντας ανήμπορους μετανάστες να πεθάνουν χωρίς να κάνει διακρίσεις σε γυναίκες και παιδιά ακόμη και σήμερα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπενθυμίζει στην Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα ιστορικά γεγονότα με ψέματα, τις μαύρες κηλίδες της ελληνικής ιστορίας και του σήμερα και θα συνεχίσει να λέει την αλήθεια στη διεθνή κοινότητα. Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνέλθει και να σταματήσει να τροφοδοτεί το μίσος μέσω της παραποίησης των γεγονότων».

    (ΓΜ)

    [03] Δέσμευση Τουρκίας-ΗΠΑ να ενδυναμώσουν την αμυντική τους συνεργασία

    Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (15.09.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fmfa.gov.tr&c=E,1,PpS1ryTtXjClJTbw4TQv9Bt7fmCZMDKH0cy-JjA1Mheg5l6rhiIShVwR9xThlc370hU-yQpbZxscEqRG8EjpCzZQTEfzM0XNnEUubu4CQ,,&typo=1), Τουρκία και ΗΠΑ πραγματοποίησαν χθες στην Ουάσιγκτον την 3η τους συνάντηση στα πλαίσια του Στρατηγικού Μηχανισμού Διαλόγου Τουρκίας-ΗΠΑ.

    Από τουρκικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και από πλευράς των ΗΠΑ, η υφυπουργός Εξωτερικών, Wendy Sherman και η Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Πρέσβειρα Victoria Nuland.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, στη συνάντηση, οι πλευρές επιβεβαίωσαν τη δυνατή τους συνεργασία ως εταίροι και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και τη δέσμευση για ουσιαστικό διάλογο για τα στρατηγικής σημασίας παγκόσμια και διεθνή ζητήματα που τις αφορούν.

    Έγινε επίσης αξιολόγηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ τους σε θέματα ασφάλειας, οικονομίας και πολιτιστικών σχέσεων. Οι πλευρές, επιβεβαίωσαν επίσης την δέσμευση τους να προωθήσουν την ειρήνη και την σταθερότητα και να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, χαιρέτησαν την πρόσφατη αύξηση που σημειώθηκε στον όγκο εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών και επαναβεβαίωσαν την από κοινού αποφασιστικότητα τους για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής τους συνεργασίας. Επιπλέον, οι αντιπροσωπείες επαναβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για την προώθηση του ενεργειακού εφοδιασμού.

    Οι πλευρές συζήτησαν επίσης τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και υπογράμμισαν τη σημασία της ενδυνάμωσης των Υπερατλαντικών σχέσεων. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όλων των μορφών της.

    Οι αντιπροσωπείες επανέλαβαν ταυτόχρονα τη στήριξη τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω συντονισμό του ΝΑΤΟ.

    Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Τουρκίας για την ασφαλή μεταφορά των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

    Επιπλέον, οι αντιπροσωπείες συζήτησαν πιθανούς τρόπους συνεργασίας για θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τονίζοντας τη σημασία της προώθηση της ειρήνης στο νότιο Καύκασο.

    Οι πλευρές δεσμεύτηκαν επίσης να συνεχίσουν την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ τους στο μέλλον.

    (ΑΚ)

    [04] Ολοκληρώνεται η κατασκευή τείχους στα τουρκο-ιρανικά σύνορα

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (15.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,d0M0u5NdLX7xKbWNP-q1MgDQJ1-2R4bP7Vn1gR0aCd8XvdrkcEEob7ryBg4t69jmAPqlU8Gdhc-B3Sm3JYyArZ1u1Xamw0q607NZ9wbCtxL2yE16NkQ,&typo=1), ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε την ημερομηνία που η Τουρκία στοχεύει την ολοκλήρωση της κατασκευής τείχους ασφαλείας στα σύνορά της με το Ιράν στην επαρχία Βαν.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από συνάντηση με αξιωματούχους από επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο Σοϊλού δήλωσε ότι πριν τις 29 Οκτωβρίου 2023, επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τείχους ασφαλείας 1.316 χιλιομέτρων στα σύνορα με το Ιράν που θα συμβάλει στην προστασία από τη μεταφορά ναρκωτικών, την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο.

    Η κατασκευή νέων πύργων και οι εργασίες εκσκαφής τάφρων συνεχίζονται αδιάκοπα με σκοπό την αποτροπή της παράνομης διέλευσης παράτυπων μεταναστών από τα σύνορα, καθώς και την αποτροπή δραστηριοτήτων λαθρεμπορίου και διείσδυσης τρομοκρατών.

    (ΓΜ)

    [05] Κουρτουλμούς: «Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της γεωγραφικής περιοχής η Τουρκία»

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (15.09.22, hurriyet.com.tr), o αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Νουμάν Κουρτουλμούς υποστήριξε ότι Τουρκία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της γεωγραφικής περιοχής.

    Μιλώντας σε τελετή εγκαινίων γέφυρας στο Καχραμάνμαρας, ο Κουρτουλμούς είπε: «Η Τουρκία είναι το κέντρο, ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της γεωγραφίας. Αν αφαιρέσετε την Τουρκία από εδώ, δεν θα υπάρξει ειρήνη στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο».

    Υποστηρίζοντας ότι «πολλοί κύκλοι δεν θέλουν η Τουρκία να είναι μια ισχυρή χώρα», ο Κουρτουλμούς ανέφερε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς, ιδίως στη βιομηχανία όπλων.

    Αναφερόμενος στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν ο Κουρτουλμούς δήλωσε τα εξής: «Η Τουρκία παρείχε μεγάλη υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν για την απελευθέρωση του Καραμπάχ, η οποία διήρκεσε δεκαετίες. Η Τουρκία στήριξε το Αζερμπαϊτζάν σε κάθε βήμα και η κατοχή του Καραμπάχ έληξε. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι το Καραμπάχ είναι τουρκική πατρίδα, αζερική πατρίδα και θα παραμείνει αζερική πατρίδα μέχρι το τέλος του κόσμου. Κάποιος δεν θέλει μια ισχυρή Τουρκία σε αυτή την περιοχή. Η ευθύνη μας απέναντι στους λαούς αυτής της περιοχής και στο αγαπημένο μας έθνος είναι να φέρουμε την Τουρκία μπροστά με ισχυρό τρόπο».

    (ΓΜ)

    [06] Το Κατάρ θα εγκαταστήσει στρατιωτικά αεροσκάφη και προσωπικό στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Cumhuriyet (15.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,CAz4W8s0jpyd77Pl5bapLQXzvhG0sJ8qaEHvzuMAbYUwM15E1TYTSXH0Mo-qfopMZVBR-vcPlG2WNlqWh3hLgZBvcp44kI-tY4JRVPx3Sk&typo=1), δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ στις 2 Μαρτίου για εγκατάσταση στρατιωτικών πολεμικών αεροσκαφών και προσωπικού στην Τουρκία.

    Στην απόφαση, που φέρει την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, γίνεται αναφορά στο εξής:

    «Αποφασίστηκε στη βάση των άρθρων 2 και 3 του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμόν 9, η επικύρωση του παραρτήματος του νόμου με αριθμό 7386 που υπεγράφη στην Ντόχα στις 2 Μαρτίου 2021, και αφορά στην τεχνικές ρυθμίσεις στο θέμα της προσωρινής εγκατάστασης στα εδάφη της Τουρκικής Δημοκρατίας αεροσκαφών και στρατιωτικού προσωπικού στήριξης του Κατάρ που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κατάρ».

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 16 September 2022 - 13:21:28 UTC