Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-09-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 181/2022 17-19.09.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αναχώρησε για Νέα Υόρκη ο Τατάρ ? Θα δει ΓΓ του ΟΗΕ, δεν θα γίνει τριμερείς, λέει
  • [02] Τατάρ: «Η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων δεν εξυπηρετεί την ειρήνη και τη λύση»
  • [03] Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων
  • [04] Αντιδρά ο Έρντογαν στην απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων
  • [05] Αναχώρησε για τις ΗΠΑ ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου
  • [06] Διεξήχθη η τακτική γενική συνέλευση του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητήριου
  • [07] Αύξηση εμπορίου στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής
  • [08] Πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Δημοκρατία του Ταταρστάν
  • [09] Νέες «υπηκοότητες» παραχώρησε το κατοχικό καθεστώς
  • [10] Στις 35 χιλιάδες οι παράνομοι εργάτες στα κατεχόμενα
  • [11] Επανεκλογή Ατάογλου στην προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος
  • [12] Σε άθλια κατάσταση η εκκλησία του Αγίου Λουκά κατεχόμενη στην Αμμόχωστο
  • [13] Κοινή άσκηση Τουρκίας-ψευδοκράτους στις 19-23 Σεπτεμβρίου
  • [14] Πραγματοποιήθηκε στην Κερύνεια η γενική συνέλευση της FEMS
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αντιδράσεις για την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία
  • [02] Εξηγούμε σε όλους την στάση μας για την «βόρεια Κύπρο» δηλώνει ο Ερντογάν
  • [03] Ερντογάν: «Θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία»
  • [04] Επαφές Έρντογαν στη Νέα Υόρκη
  • [05] Μπαχτσελί για Μητσοτάκη: «Θα σας κάνουμε να πληρώσετε για τις παρενοχλήσεις σας
  • [06] Πορεία κατά της πορείας υπερηφάνειας και ακύρωση συναυλίας

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αναχώρησε για Νέα Υόρκη ο Τατάρ ? Θα δει ΓΓ του ΟΗΕ, δεν θα γίνει τριμερείς, λέει

    H Yeni Bak?? (19.09.22) γράφει ότι αναχώρησε από τα κατεχόμενα για την Νέα Υόρκη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος θα διεξάγει σειρά επαφών στο περιθώριο της 77ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν την αναχώρησή του από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί τις απόψεις του στο Κυπριακό κατά τις επαφές του στην Νέα Υόρκη και θα εκφράσει την αντίδρασή του για την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Εξάλλου, σε αποκλειστική συνέντευξη στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ είπε ότι θα εξηγήσει την στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς και γιατί ζητά κατοχύρωση της κυριαρχικής της ισότητας. «Απαιτούμε να έχουμε και εμείς καθεστώς όπως εκείνοι σε διεθνή βάση, απαιτούμε την κατοχύρωση του κεκτημένου δικαιώματός μας που πηγάζει από την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960», υποστήριξε.

    Ισχυριζόμενος ότι στο θέμα της κυριαρχικής ισότητας, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν απαιτεί ως προϋπόθεση την αναγνώριση για να μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι όταν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τον δρόμο της ως Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η τουρκοκυπριακής πλευρά συνεχίζει τον δικό της δρόμο χωρίς κανένα καθεστώς.

    Ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά ίσο καθεστώς διεθνώς με την ελληνοκυπριακή πλευρά και υποστήριξε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των ηνωμένων Εθνών πρέπει να λάβει μια απόφαση που να αναφέρει ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι το ίδιο κυριαρχικά ίσοι με τους Ελληνοκύπριους».

    Ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν θα βλάψει τους Ελληνοκύπριους και θα αναβαθμίσει το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι θα τυγχάνουν περισσότερης αποδοχής στον κόσμο.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει την πιθανότητα λύσης στην Κύπρο, «διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει την τουρκοκυπριακή πλευρά ως έχουσα ανάγκη την λύση και ότι μια μέρα θα έρθει και θα μπαλωθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία».

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, αν κατοχυρωθεί η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται ανάμεσα σε δύο κράτη με συνεργασία δυο κρατών, θα εκλείψει η πιθανότητα να γίνουν μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία οι Τουρκοκύπριοι και θα δοθεί το μήνυμα στους Ελληνοκύπριους ότι σε περίπτωση μη ύπαρξης συμφωνίας οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τον δρόμο τους ως κράτος.

    Τατάρ: «Είμαι έτοιμος να συζητήσω όλα τα κεφάλαια»

    Υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει όλα τα κεφάλαια «κυριαρχία, έδαφος σε ίσο καθεστώς, περιουσιακό, σύνταγμα», ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι ίσοι με τους Ελληνοκύπριους οι Τουρκοκύπριοι σε μία ομοσπονδιακή δομή». Είπε ότι πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η κατάργηση του «τουρκοκυπριακού κράτους» και η ακύρωση όλων των αποφάσεων που έλαβε (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τους «τίτλους ιδιοκτησίας») και το μπάλωμα των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία. υποστήριξε ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι Τουρκοκύπριοι θα αφανιστούν σε βάθος χρόνου και θα έρθει η «αρχή του τέλους» τους.

    Εκφράζοντας την πεποίθηση πως και τα κόμματα της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης δεν θέλουν να εξαλειφθεί το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων ως «λαός» και να γίνουν μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους, ο Τατάρ αναφέρθηκε σε άρθρο του ακαδημαϊκού Τοζούν Μπαχτσελί, σύμφωνα με το οποί σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχει ομοσπονδία που συνέστησε μια ισχυρή κοινότητα με μια ανίσχυρη κοινότητα. Υποστήριξε ότι ομοσπονδίες τριών ή τεσσάρων μερών έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

    Αναφέροντας ότι ο ίδιος υπέβαλε προτάσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά στα θέματα των υδρογονανθράκων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του νερού και της άτυπης μετανάστευσης, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρότεινε άνοιγμα του «αεροδρομίου» στην Τύμπου υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, ο Τατάρ ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το «αεροδρόμιο» θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ελληνοκυπρίων και υποστήριξε ότι ο μόνος σκοπός των προτάσεων που υπέβαλαν οι Ελληνοκύπριοι είναι να μπαλώσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σημειώνοντας ότι καμία πλευρά δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση [κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ] επειδή θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2023, ο Τατάρ ανέφερε ότι στο μυαλό όλων των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές υπάρχει η άποψη ότι «η Κύπρος είναι ενιαία και θα βρίσκεται στην ΕΕ σε μια ομοσπονδιακή δομή». Ανέφερε ότι κανένας υποψήφιος δεν θα αποδεχτεί παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί και ότι σε απλά θέματα μπορεί να είναι πιο εύκολη η συμφωνία με κάποιους υποψήφιους, όμως πιστεύει ότι στα βασικά θέματα έχουν όλοι την ίδια άποψη.

    Υπενθυμίζοντας ότι ένας όροφος στο «τουρκικό Σπίτι» στην Νέα Υόρκη δόθηκε στην «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε ότι εκεί θα διεξάγει τις επαφές του και σε αυτές τις επαφές θα εξηγήσει γιατί θέλουν κυριαρχική ισότητα. Είπε ότι θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων δεν εξυπηρετεί την ειρήνη και τη λύση»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (17.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,p0BoNuU7CVZ2WHLiXDvgrplTjTZ4IztBx4tMGN9lLWAgBK3yErzvKulK4oihsSXD7tEjHdyIjjpoPDVqdq3nGSpp9LVXNim1eqCCqka&typo=1), Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε την αντίδρασή του στην απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στη «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Μιλώντας σε ειδησεογραφική εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT, o Τατάρ εξέφρασε την θέση ότι «η απόφαση αυτή ούτε την ειρήνη εξυπηρετεί, ούτε την αναζήτηση λύσεων στην περιοχή».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν είναι ευχάριστο να λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση για την Κύπρο πριν από τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι ρώτησε τον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το θέμα αυτό, πώς λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση τη στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες για λύση στην Κύπρο.

    «Οι Ελληνοκύπριοι ξοδεύουν πολλά για εξοπλισμούς»

    Υποστηρίζοντας ότι οι Έλληνες ξοδεύουν υπερβολικά χρήματα για εξοπλισμούς, ο Τατάρ ανέφερε ότι με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων, η αγορά όπλων για σκοπούς επίθεσης θα αυξηθεί και αυτό θα αυξήσει την ένταση στο νησί.

    Δηλώνοντας ότι παρακολουθούν όλες αυτές τις εξελίξεις από κοινού με τη «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι «οι εξελίξεις αυτές θα ληφθούν υπόψη στο υψηλότερο επίπεδο και θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Τα όπλα που έχουν παραλάβει προορίζονται για επιθέσεις με όλα τα είδη όπλων. Ως εκ τούτου, είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι η ένταση εδώ θα αυξηθεί. Ήδη μετά τα νησιά του Αιγαίου, το βλέπουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνουν συμφωνίες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με διάφορες χώρες, αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους. Σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, η Κύπρος έχει δύο συνιδιοκτήτες: ο ένας είναι ο τουρκοκυπριακός ‘λαός’ και ο άλλος ο ελληνοκυπριακός λαός.

    Ωστόσο, με την ένταξή τους στην ΕΕ και έχοντας και κάποιες από τις εξουσίες της ΕΕ, κάνουν κάποιες κινήσεις, συνάπτουν συμφωνίες για θέματα πετρελαίου, κάνουν κάποιες ασκήσεις με τη Γαλλία και άλλες χώρες στον εναέριο χώρο, αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους, χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’. Όλα αυτά είναι αντίθετα με τις ιδρυτικές συμφωνίες της Κύπρου. Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα στην περιοχή αυτή. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να ασκεί κανείς ορισμένες δραστηριότητες χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Αυτό είναι ένα μικρό νησί, ο πληθυσμός της Τουρκίας, που απέχει μόλις 40 μίλια από εδώ, είναι 85 εκατομμύρια τώρα και 100 εκατομμύρια αύριο. Τώρα εμπλέκεστε σε τέτοιες επικίνδυνες δουλειές με μια τέτοια γιγαντιαία χώρα, κάτω από τη μύτη της Τουρκίας. Αυτό κλονίζει τη σταθερότητα στην περιοχή, αυξάνει την ένταση στην περιοχή και δεν εξυπηρετεί κανέναν».

    Υποστηρίζοντας ότι είναι υπέρ της ειρήνης στην Κύπρο, ο Τατάρ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα κάνουν πίσω από αυτό το βήμα με την προειδοποίηση της Τουρκίας και είπε: «Ελπίζω ότι αυτό το πρόβλημα που βιώνουμε δεν θα προχωρήσει περαιτέρω και ότι κάποιοι άνθρωποι με κοινή λογική θα μπορέσουν να σταματήσουν αυτά τα λάθη [?]»

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ αξιολόγησε επίσης δήλωση του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπου Πετρίδη ο οποίος φέρεται να έχει πει ότι «στόχος μας είναι να εκδιώξουμε τους Τουρκοκύπριους από τις πόλεις και τα χωριά μας» λέγοντας τα εξής:

    «Η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων δεν έχει αλλάξει και στόχος τους είναι να εξαλείψουν την ‘ΤΔΒΚ’ εξαπλώνοντας την εξουσία τους στον βορρά. Η ανεξαρτησία, η ελευθερία και η ευημερία του τουρκοκυπριακού λαού μπορεί να είναι δυνατή μόνο με την ‘ΤΔΒΚ΄. Δεν είναι δυνατόν να παρασυρθούμε στην Κυπριακή Δημοκρατία και να συρθούμε σε μια θέση όμοια με την προ του 1974 κατάσταση, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Αυτό το κεφάλαιο έκλεισε. Μέσα σε μισό αιώνα, έχει εγκαθιδρυθεί μια νέα τάξη πραγμάτων, έχουν χαραχθεί νέα σύνορα και το κράτος της ‘ΤΔΒΚ΄ έχει φτάσει σε ένα στάδιο. Ο τουρκοκυπριακός ‘λαός’ δεν θα εγκαταλείψει το δικό του κράτος».

    Επιμένει στα «δύο κράτη»

    Ο Τατάρ επίσης ισχυρίστηκε ότι αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο αυτή θα πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία των δύο κρατών και πρόσθεσε ότι αν δεν γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη ισότητα, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

    Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να υπογραμμίσουν τη συνεργασία, ενώ η «νοοτροπία της άλλης πλευράς», κατά την έκφρασή του, δε δίνει καμία σημασία στη συνεργασία. Θέλουν να γίνεται ό,τι λένε, γιατί οι ίδιοι είναι η κυρίαρχη αρχή, ισχυρίστηκε.

    (ΓΜ)

    [03] Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων

    Σύμφωνα με τη K?br?s (18.09.22), το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην άρση του εμπάργκο όπλων που εφαρμοζόταν στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζοντας ανησυχίες ότι με αυτή την απόφαση θα κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση στην περιοχή, επιτρέποντας στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αυξήσει τις στρατιωτικές και εξοπλιστικές της δραστηριότητες.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών υποστηρίζει και τα εξής:

    «Ο επί δεκαετίες περιορισμός πωλήσεων όπλων που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ προς την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, άρθηκε εν μέρει το 2020, επαναλήφθηκε το ίδιο το 2021 και ακολούθως με την νέα απόφαση των ΗΠΑ που λήφθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, ανακοινώθηκε ότι αίρεται πλήρως το εμπάργκο όπλων που εφαρμοζόταν προς την ελληνοκυπριακή διοίκηση.

    Είναι απαράδεκτη αυτή η απόφαση εκ μέρους της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, αφού θα κλιμακώσει την ένταση στο νησί και στην περιοχή.

    Η απόφαση της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψει τις πωλήσεις όπλων προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, δείχνει ξεκάθαρα ότι στηρίζονται οι στρατιωτικές και εξοπλιστικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, που έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο πρόσφατα.

    Σε μια περίοδο, όπου η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υπογράψει συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων και επιταχύνει τις προσπάθειές της για προμήθεια πυραυλικών συστημάτων και ραντάρ μαζί με στρατιωτικό εξοπλισμό, η δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προκαλεί ανησυχία».

    Αντιδρά και ο Τορέ στην απόφαση των ΗΠΑ

    Η Detay (19.09.22) γράφει ότι την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία επέκρινε και ο λεγόμενος πρόεδρος της ψευδοβουλής Ζορλού Τορέ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης του συντομότερο.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Τορέ ισχυρίστηκε ότι η απόφαση αυτή θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο την ελληνοκυπριακή πλευρά να εμμένει στις «μαξιμαλιστικές», κατά την έκφρασή του, θέσεις της και θα την απομακρύνει από την λύση μέσω της διπλωματίας.

    «Αυτή η απόφαση είναι απαράδεκτη αφού εμπεριέχει τον κίνδυνο αύξησης του ανταγωνισμού στο νησί και στην περιοχή στο θέμα του στρατιωτικού εξοπλισμού. Αποτελεί την πιο δυνατή έκφανση της ανειλικρίνειας και αστάθειας, αφού από τη μια οι ΗΠΑ προβαίνουν σε προτροπές προς τις δύο πλευρές στο νησί στο θέμα των ΜΟΕ και της συμφιλίωσης και από την άλλη, προετοιμάζουν το έδαφος για την πώληση όπλων προς τη μια πλευρά. Ο τουρκοκυπριακός λαός παρακολουθεί με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις, με τις οποίες διαφαίνεται για μια ακόμη φορά η σημασία της συνέχισης του αποτελεσματικού και ντε φάκτο δικαιώματος της Τουρκίας για εγγυήσεις που βασίζεται στις διεθνείς συμφωνίες. Ο στόχος αυτών των όπλων είναι ο τουρκοκυπριακός λαός. Γνωρίζουμε αυτή την απειλή και η διεύθυνση για την ασφάλεια μας είναι η ΤΔΒΚ. Γι’ αυτό, χωρίς να υποχωρούμε από την κυριαρχία και την ανεξαρτησίας μας, θα απαντήσουμε ανάλογα σε αυτή την απόφαση και σε όμοιες της, με την ενότητα μας», υποστήριξε ο Τορέ.

    Όζερσαϊ: Η ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή θα τεθεί σε κίνδυνο

    Σύμφωνα με τη Detay (19.09.22), την αντίδραση του στην απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε και ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP), Κουτρέτ Όζερσαϊ, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή «δεν είναι καθόλου καλή ένδειξη».

    Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Όζερσαϊ κάλεσε την Αμερικανική Κυβέρνηση να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση, σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ απέδειξαν για μια ακόμη φορά σε όλους ότι μπορούν να παραγνωρίσουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα ή τουλάχιστον να την θέσουν σε κίνδυνο για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα».

    (ΑΚ)

    [04] Αντιδρά ο Έρντογαν στην απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων

    Η K?br?s (18.09.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν χαρακτήρισε ατυχή και απρόβλεπτη για την περιοχή την απόφαση της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν το εμπάργκο όπλων που εφαρμοζόταν προς την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Έρντογαν κάλεσε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την εν λόγω απόφαση. «Η απόφαση αυτή θα βλάψει την ειρήνη στην περιοχή και θα εδραιώσει τη μη λύση και πρέπει άμεσα να ανακληθεί», έγραψε στην ανάρτηση του ο Τούρκος Πρόεδρος.

    (ΑΚ)

    [05] Αναχώρησε για τις ΗΠΑ ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου

    Σύμφωνα με τη Yeni Bak?? (18.09.22), o λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη, όπου αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Σε ανακοίνωσή του, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών αναφέρει ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερτουγρούλογλου θα έχει σειρά διμερών επαφών στη Νέα Υόρκη και ακολούθως θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους.

    Ο Ερτουγρούλογλου θα συνοδεύει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Τον Τατάρ θα συνοδεύει επίσης ο «υφυπουργός εξωτερικών», Κεμάλ Κιοπρουλού.

    (ΑΚ)

    [06] Διεξήχθη η τακτική γενική συνέλευση του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητήριου

    Η Detay (19.09.22) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε εντός του σαββατοκύριακου η 59η τακτική γενική συνέλευση του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητήριου, με τη συμμετοχή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, διαφόρων «υπουργών» και «βουλευτών», καθώς επίσης και του μέλους του ΔΣ της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (TOBB), Τζιχάντ Λοκμάνογλου.

    Προσφωνώντας την «γενική συνέλευση», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συνεχάρη τον πρόεδρο του Τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ και τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου για το έργο που επιτελούν και ακολούθως αναφέρθηκε στη μετάβαση του στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι δεν αναμένει κάποιο αποτέλεσμα έκπληξη από την επίσκεψη του στις ΗΠΑ.

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούν να ζήσουν κάτω από την «κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας» με «μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις», τονίζοντας ότι δεν πρόκειται επίσης να αποδεχθούν την αποχώρηση της Τουρκίας από το νησί.

    Αναφερόμενος στα Μέτρα οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Τατάρ χαρακτήρισε παγίδα τις προτάσεις που περιλήφθηκαν στην ημερήσια διάταξη και αφορούν στο διεθνές άνοιγμα του «αεροδρομίου» της Τύμπου και του λιμανιού Αμμοχώστου, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να έρθουν στην ημερήσια διάταξη μαζί με την περιεκτική λύση.

    Αναφερόμενος στην «νέα πολιτική» που περιλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη μετά την «εκλογή» του, ο Τατάρ δήλωσε: «Η έγνοια μας είναι η συνέχιση της ύπαρξης της ΤΔΒΚ με τη αποδοχή της κυριαρχίας μας. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην έναρξη επίσημων συνομιλιών χωρίς να αναγνωριστεί διεθνώς η κυριαρχική ισότητα των Τούρκων της Κύπρου».

    Επισημαίνοντας ότι ακόμα και αν δεν υπάρχουν επίσημες συνομιλίες οι τεχνικές επιτροπές συνεχίζουν να εργάζονται σε διάφορα θέματα, ο Τατάρ υποστήριξε «ότι αν και δεν επήλθε ακόμη η αναγνώριση, με τη στήριξη της Τουρκίας, η ΤΔΒΚ άρχισε να γίνεται κάθε μέρα που περνά πιο αποδεκτή στον κόσμο».

    Αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων προς την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ κάλεσε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι με την απόφαση αυτή θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η ένταση στην περιοχή.

    Έρχουρμαν: Το Επιμελητήριο να μην μένει απαθές στην παραβίαση του «συντάγματος και των κανονισμών»

    Μιλώντας επίσης στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν χαρακτήρισε τα κατεχόμενα «ως μια διαλυμένη αγορά».

    Επικρίνοντας το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο ότι παραμένει σιωπηλό στην παραβίαση των «νόμων και του συντάγματος», στο θέμα της αγοράς καυσίμων χωρίς προσφορές και στο θέμα των προσλήψεων που δεν χρειάζονται, ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι αντί το επιμελητήριο να έχει το ρόλο του παρατηρητή μπροστά σε όλα αυτά, θα πρέπει να αντιδράσει.

    Αναφορικά με το «νόμο για τα δημαρχεία», ο Έρχουρμαν είπε ότι αυτός δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, αλλά απορρύθμιση.

    Ντενίζ: Aυτό το καθεστώς δεν είναι πλέον βιώσιμο

    Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουργκάι Ντενίζ αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι «η χώρα δεν έχει όραμα για την οικονομία».

    Υπογραμμίζοντας ότι το «υφιστάμενο καθεστώς στην ΤΔΒΚ δεν είναι πλέον βιώσιμο», ο Ντενίζ υποστήριξε «ότι το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού στο νησί είναι αλληλένδετο με την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα» και είναι γι’ αυτό, όπως ανέφερε, που καταβάλλουν προσπάθειες για ένα καθεστώς φορολογίας που θα παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός πιο δίκαιου ιδιωτικού τομέα.

    (ΑΚ)

    [07] Αύξηση εμπορίου στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής

    H Halk?n Sesi (19.09.22) γράφει ότι στα πιο ψηλά επίπεδα των 18 τελευταίων χρόνων αναμένεται να φτάσουν οι πωλήσεις προϊόντων από τις κατεχόμενες προς τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης γραμμής, φτάνοντας στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου, κατά την περσινή χρονιά οι πωλήσεις από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές είχαν ανέλθει στα 6,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς έχουν ήδη φτάσει τα 6 εκατομμύρια.

    Τα πλαστικά κατατάσσονται στην πρώτη θέση των εν λόγω πωλήσεων με 1,4 εκατομμύρια ευρώ, ακολουθούμενα από προκατασκευασμένα προϊόντα, τα έπιπλα και τα υλικά οικοδομής.

    Με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, αυξήθηκε και η ζήτηση των βιομηχανικών προϊόντων κουζίνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Μακρύς ο δρόμος για πωλήσεις χαλλουμιού

    Ο βοηθός γενικός γραμματέας του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ιζζέτ Αζίζογλου αναφέρθηκε στο θέμα του χαλλουμιού, σημειώνοντας ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο σε σχέση με την πώλησή του στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

    «Για να περάσει το χαλλούμι από την Πράσινη Γραμμή, πρέπει πρώτα να πάρει την ταυτότητα της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Σε εκείνο το στάδιο, μόνο δύο οργανισμοί έχουν υποβάλει αίτηση», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να έρθει στο νησί το Bureau Veritas για τους απαραίτητους ελέγχους. «Ο δρόμος μας είναι μακρύς», επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι η πώληση χαλλουμιού μέσω της Πράσινης Γραμμής εξαρτάται από την εναρμόνισή του παραγόμενου προϊόντος με τα κριτήρια της ΕΕ.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Δημοκρατία του Ταταρστάν

    Η Vatan (19.9.2022) γράφει ότι το παράνομο πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής (YDU) υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Πολιτισμού της Δημοκρατίας του Ταταρστάν. Το πρωτόκολλο συνεργασίας αφορά τους τομείς του Πολιτισμού, Παιδείας, Υγείας και Τουρισμού.

    Σε ότι αφορά τον τομέα του πολιτισμού, το πρωτόκολλο προνοεί μεταξύ άλλων για κοινές εκθέσεις, ανταλλαγές επισκέψεων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας, θα εξασφαλιστεί πρόσβαση σε υπηρεσίες του νοσοκομείου του YDU, σε ασθενείς προερχόμενους από το Ταταρστάν και για τον τομέα της παιδείας αποφασίστηκε να γίνουν οργανωμένες πολιτιστικές και τουριστικές εκδρομές, όπως συνέδρια, συμπόσια και καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για εκμαθήσεις γλώσσας.

    «Ξεπερνούμε τα εμπάργκο»

    Προς τιμή της αντιπροσωπείας από το Ταταρστάν έγιναν εγκαίνια έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο της σχολής οδοντιατρικής του YDU, από τον ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος, Ερσίν Τατάρ. «Με την πρωτοβουλία του YDU και του Κυπριακού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δίνουμε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια ενσωματώνοντας την τέχνη», δήλωσε ο Τατάρ και συνέχισε λέγοντας ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ένα αδιαχώριστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου.

    «Αν και υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ μας, έχουμε δεσμούς συγγένειας και ενότητα καρδιάς με όλες τις Τουρκικές Δημοκρατίες. Ίσως μιλάμε διαφορετικές γλώσσες σήμερα, αλλά η ιστορία μας είναι μία, ο πολιτισμός μας είναι ένας, τα συναισθήματά μας είναι ένα, οι καρδιές μας είναι μία. Ο πιο σημαντικός τρόπος έκφρασης αυτής της ενότητας είναι η τέχνη», είπε ο Τατάρ.

    (ΙΣ)

    [09] Νέες «υπηκοότητες» παραχώρησε το κατοχικό καθεστώς

    Η Yeni D?zen (17.09.22) γράφει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» του κατοχικού καθεστώτος παραχώρησε υπηκοότητα σε 49 άτομα, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην «επίσημη εφημερίδα».

    Το δημοσίευμα επίσης αναφέρει ότι δόθηκε «υπηκοότητα» σε άλλα 29 άτομα στις 2 Σεπτεμβρίου, όπως και την 1η, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό για το μήνα Σεπτέμβριο στις 86.

    (ΙΣ)

    [10] Στις 35 χιλιάδες οι παράνομοι εργάτες στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (19.09.22) γράφει ότι o Μεχμέτ Οζκαρντάς, πρώην συνδικαλιστής, είπε ότι υπάρχουν 35.000 παράνομα εργαζόμενοι στα κατεχόμενα και ότι μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές το κατοχικό καθεστώς χάνει έσοδα ύψους 913 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών.

    Για το ίδιο θέμα ο «υπουργός εργασίας», Χασάν Τατσόι δήλωσε ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς τον αριθμό, αλλά ανέρχεται περίπου στο 18% του εργατικού δυναμικού, ήτοι 26-27 χιλιάδες παράνομοι.

    (ΙΣ)

    [11] Επανεκλογή Ατάογλου στην προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος

    Η Vatan (19.09.22) γράφει ότι την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η 12ο τακτικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος (DP).

    Κατά την ψηφοφορία για εκλογή προέδρου, πρώτος κατετάγη ο Φικρί Ατάογλου με 1,586 ψήφους και δεύτερος ο Αλί Τουντστασλί με 522 ψήφους.

    (ΙΣ)

    [12] Σε άθλια κατάσταση η εκκλησία του Αγίου Λουκά κατεχόμενη στην Αμμόχωστο

    H K?br?s (19.09.22) γράφει ότι το ημιτελές κτίριο της εκκλησίας του Αγίου Λουκά (στην περιοχή που αποκαλείται Τσανάκκαλε) στην κατεχόμενη Αμμόχωστο έχει «καταληφθεί» από ορισμένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή και πετάνε τα σκουπίδια τους εκεί.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ημιτελής εκκλησία επιδιορθωνόταν επειδή θα κατέρρεε και η σημερινή της κατάσταση προκαλεί θλίψη.

    Κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν για την έλλειψη ενδιαφέροντος και ελέγχου προειδοποιώντας τους «αρμόδιους» να προστατεύσουν «την περιουσία του ΑΒΚΑΦ», κατά την έκφρασή τους. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η εκκλησία, η οποία βρίσκεται υπό την ευθύνη του ΕΒΚΑΦ, πρέπει να καθαριστεί, να περιφραχθεί και να τεθεί υπό προστασία.

    Οι κάτοικοι λένε ότι τα βράδια η εκκλησία «μετατρέπεται σε φωλιά πορνείας» και ότι άτομα που έρχονται τα μεσάνυκτα στον χώρο προκαλούν ανησυχία στην γύρω περιοχή.

    Σημειώνοντας ότι εξέφρασαν τα παράπονά τους πολλές φορές χωρίς να επιδείξει ενδιαφέρον κανείς, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι φτιάχτηκε γκαράζ για οχήματα γύρω από την εκκλησία, καρφώθηκαν καρφιά στους τοίχους της και τοποθετήθηκαν λαμαρίνες, χωρίς κανείς να λάβει μέτρα για το γεγονός εδώ και χρόνια.

    «Μέσα στην εκκλησία, που είναι γεμάτη με αγριόχορτα και σκουπίδια, βρίσκονται εκατοντάδες ελαστικά μοτοσικλετών, πολλές μοτοσικλέτες προς επισκευή, εξαρτήματα, άδειες μπουκάλες και κουτιά’, αναφέρουν οι κάτοικοι ζητώντας να καθαριστεί μια ώρα αρχύτερα η εκκλησία που χρησιμοποιείται ως αποθήκη, και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τις πιο πάνω πράξεις.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Κοινή άσκηση Τουρκίας-ψευδοκράτους στις 19-23 Σεπτεμβρίου

    Σύμφωνα με την K?br?s (17.09.22), από 19 μέχρι 23 Σεπτεμβρίου Τουρκία και ψευδοκράτος θα πραγματοποιήσουν από κοινού άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Μάρτυρας Ανθυπολοχαγός Caner G?nyeli Άσκηση Καταιγίδα της Μεσογείου».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της «διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας», στην άσκηση θα συμμετάσχουν στοιχεία «από τις χερσαίες δυνάμεις», την «αεροπορία» και τις «ναυτικές δυνάμεις».

    (ΑΚ)

    [14] Πραγματοποιήθηκε στην Κερύνεια η γενική συνέλευση της FEMS

    Η Yeni D?zen (17.09.22) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε στην Κερύνεια, μεταξύ 15-17 Σεπτεμβρίου, η γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μισθωτών Ιατρών (FEMS), στο ξενοδοχείο Merit Park.

    Στη συνέλευση, που φιλοξενήθηκε από την «Ένωση Τούρκων Ιατρών Κύπρου (KTTB)», συμμετείχαν σωματεία ιατρών και επαγγελματικές οργανώσεις από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

    Η «KTTB» εκπροσωπήθηκε στη συνέλευση από τους Δρ. Οζλέμ Γκιουρκούτ, Δρ. Αχμέτ Οζάντ και Δρ. Ελσέν Μουλαζίμογλου.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αντιδράσεις για την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (17.9.22, aa.com.tr), το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα την απόφαση των ΗΠΑ να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής της απόφασης που ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2020 για την άρση του εμπάργκο όπλων στην «Ελληνική Διοίκηση Νότιας Κύπρου», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Υπουργείο Εξωτερικών: «Θα καταστεί πιο αδιάλλακτη η ελληνοκυπριακή πλευρά»

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το Υπουργείο, τονίζεται ότι στηρίζει πλήρως την αντίδραση των αρχών των κατεχομένων ενάντια στην απόφαση. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

    «Η απόφαση αυτή, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα καταστήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους αυτή και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική απέναντι στις δύο πλευρές στο νησί. Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να αναγνωρίσει την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, το οποίο επιβεβαιώνεται από τις Συνθήκες 1959-1960, και να ενεργήσει αναλόγως».

    Στη δήλωση τονίζεται ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο των ιστορικών και νομικών της ευθυνών ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ύπαρξης, της ασφάλειας και της ειρήνης των Τουρκοκυπρίων.

    Οκτάι: Θα βλάψει την περιφερειακή ειρήνη η απόφαση

    Εξάλλου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (17.09.22 aa.com.tr) ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία θα βλάψει την περιφερειακή ειρήνη.

    Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Οκτάι δήλωσε τα εξής:

    «Η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ κατά της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης νότιας Κύπρου’», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, «είναι ατυχής και κοντόφθαλμη απέναντι στην περιοχή. Η απόφαση αυτή, η οποία θα βλάψει την ειρήνη στην περιοχή και θα καταστήσει την αφερεγγυότητα μόνιμη, θα πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό. Η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει με αποφασιστικότητα την ευθύνη της ως εγγυήτρια χώρα για την ειρήνη και την ηρεμία στο νησί».

    (ΓΜ)

    [02] Εξηγούμε σε όλους την στάση μας για την «βόρεια Κύπρο» δηλώνει ο Ερντογάν

    Η T?rkiye (17.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fturkiyegazetesi.com.tr&c=E,1,xUe4L2tfmwJ8gkPxcqFTL8fdGw4M7oa7cH0KMG2nF3qikSALXaGdWRZTkScKZq9rdBiZpC6M8fmsurot15f4EL3t9JeM9SZVvBVw5yGTHg6ROiajQJU4,&typo=1) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία εξηγεί σε όλους την στάση και τις θέσεις της για την «βόρεια Κύπρο», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Ουζμπεκιστάν, όπου μετέβη για την 22η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στο περιθώριο της οποίας είχε και συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, δημοσιογράφος υπέβαλε στον Τούρκο Πρόεδρο την εξής ερώτηση:

    «Δημοσιογράφος: Υπήρχαν κάποια σχόλια εδώ και λίγο καιρό ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ενδέχεται να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Έχει τεθεί αυτό το θέμα ή είστε σε συζητήσεις; Μπορούν να βρουν μια προσέγγιση για την αναγνώριση ή την μεταφορά των υπαρχουσών θέσεων λίγο πιο πέρα; Πρόσφατα διορίστηκε πρέσβης στην Κύπρο, κάτι που έγινε ευπρόσδεκτο. Από εκεί και πέρα, θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποια πρόσθετα βήματα, όπως η περαιτέρω επέκταση των υφιστάμενων τομέων συνεργασίας της Τουρκίας και της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο; Στην πραγματικότητα, πέρα ??από αυτό, υπήρξε μια νέα διαδικασία στον (πυρηνικό σταθμό) Akkuyu, την οποία γνωρίζω ότι παρακολουθείτε στενά, [?] Υπάρχει κάποια λεπτομέρεια που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας σχετικά με αυτό;»

    Ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε την εξής απάντηση:

    «Εξηγούμε τη στάση μας για τη βόρεια Κύπρο όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και εξηγούμε τις προσδοκίες μας με επιχειρήματα. Συμφωνία επιτεύχθηκε και για το Akkuyu. Με τη συμφωνία αυτή συμφώνησαν με την τουρκική εταιρεία IC που βρίσκεται εκεί αυτή τη στιγμή. Συνεχίζοντας γρήγορα την επόμενη διαδικασία, θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη μονάδα και να εγκαινιάσουμε την πρώτη μονάδα το 2023».

    (ΚΣ)

    [03] Ερντογάν: «Θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία»

    Η T?rkiye (19.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fturkiyegazetesi.com.tr&c=E,1,OtKyPY1SFYxGaKweN6WYIvfWfPGuXAtsItgZG4m8SepJqYaLrm5DOvrvovOBN81dcY3FI7qHldHn3FqsnO8RSGujUvMZQ2zh3HolodyR9UBz3wMFIiGA9&typo=1) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι σήμερα υπάρχει μια Τουρκία με ισχυρό στρατό και διπλωματία, που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε δείπνο της Τουρκο-αμερικανικής Εθνικής Διοικούσας Επιτροπής στη Νέα Υόρκη (TASC) που πραγματοποιήθηκε στο Rockefeller Plaza, στο οποίο παραβρέθηκαν Τούρκοι που ζουν στις ΗΠΑ, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, αθλητές και καλλιτέχνες.

    «Σήμερα, υπάρχει μια Τουρκία που αγκαλιάζει και προστατεύει περισσότερους από 4 εκατομμύρια καταπιεσμένους και θύματα και έχει γίνει η συνείδηση ??της ανθρωπότητας. Δεν είναι η χώρα που πνίγει πρόσφυγες στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο ή στη θάλασσα. Αντίθετα, υπάρχει μια Τουρκία που μαζεύει τους πρόσφυγες από τη θάλασσα. Σήμερα, υπάρχει μια Τουρκία που έχει κάνει προσπάθειες για την ειρήνη στον κόσμο και έχει επιτύχει πολιτική αποτελεσματικότητα. Σήμερα, υπάρχει μια Τουρκία της οποίας η οικονομία τρέχει από επιτυχία σε επιτυχία με ρυθμούς ρεκόρ ανάπτυξης, της οποίας οι πολιτικές παρακολουθούνται με θαυμασμό στην περιοχή της και όχι μόνο, και η οποία έχει μεγιστοποιήσει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει κρίσεις», ανέφερε στην ομιλία το Έρντογαν.

    Μην αφήνετε περιθώριο στους εχθρούς του έθνους

    Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αφήνεται περιθώριο για δράση σε όσους τρέφουν εχθρότητα ενάντια στην Τουρκία και εκμεταλλεύονται οργανώσεις και λόμπι που τρέφουν εχθρότητα προς τη χώρα και το τουρκικό έθνος.

    «Βλέπετε πολύ καλά τις ομάδες συμφερόντων και τις δραστηριότητες που γίνονται για να δηλητηριάσουν τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ματαιωθούν αυτές οι δραστηριότητες που στοχεύουν την Τουρκία μέσω ισχυρισμών που απέχουν πολύ από νομικά και ιστορικά γεγονότα. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι η αλήθεια για το έθνος μας γίνεται καλύτερα κατανοητή στην Ουάσιγκτον. [?] Αναμένουμε από όλους τους πολίτες μας [?] να παραμερίσουν τις πολιτικές και άλλες διαφορές απόψεών τους και να δράσουν αλληλέγγυα για τα εθνικά ζητήματα», είπε.

    Δήλωσε επίσης ότι αναμένει συνεργασία στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ με τρόπο που αρμόζει στο πνεύμα της συμμαχίας ΗΠΑ-Τουρκίας.

    Σημαντικοί σύμμαχοι ΗΠΑ-Τουρκία

    Υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ ως δύο ισχυρών στρατηγικών εταίρων και συμμάχων εδώ και 70 χρόνια, ο Ερντογάν είπε: «Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ; Είμαστε μαζί. Η Τουρκία είναι ένας από τους 5 πιο σημαντικούς εταίρους του ΝΑΤΟ [?] και μια από τις 5 κορυφαίες χώρες που παρέχει όλη αυτή τη στήριξη από άποψη χερσαίας ισχύος. Επομένως, η θέση της Τουρκίας θα πρέπει να γίνει καλά κατανοητή και γνωστή και να ληφθούν ανάλογα αποφάσεις και βήματα».

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει παρόμοιες θέσεις με τις ΗΠΑ σε πολλά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές απόψεων σε θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι στη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν την φιλία και την συνεργασία μεταξύ των χωρών.

    Υπενθυμίζοντας ότι έχουν εφαρμόσει τον Στρατηγικό Μηχανισμό Τουρκίας-Ηνωμένων Πολιτειών με αυτή τη συνεννόηση, ο Ερντογάν είπε: «Ελπίζω να καταφέρω να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα ενώ θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βάση κοινών συμφερόντων την επόμενη περίοδο».

    Ο ρόλος της Άγκυρας στο Ουκρανικό

    Ο Ερντογάν επισημαίνοντας ότι ένα από τα θέματα για τα οποία έχουν στενό συντονισμό και συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι η κρίση της Ουκρανίας, η οποία επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο, ανέφερε και τα εξής:

    «Όλοι γνωρίζουμε τη στήριξη που έχουμε δώσει σε αυτά τα βήματα για επικράτηση της ειρήνης ως ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ [?] Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να τελειώσει ο πόλεμος μέσω της διπλωματίας και να εξαλείψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα και την επόμενη περίοδο. Η Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, η οποία επιτεύχθηκε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας με τα Ηνωμένα Έθνη για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, είναι το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα αυτών των προσπαθειών. Θέλουμε να μετατρέψουμε το θετικό κλίμα που πετύχαμε εδώ σε κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια σε μόνιμη ειρήνη. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε με την ειλικρινή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και των φίλων μας».

    (ΚΣ)

    [04] Επαφές Έρντογαν στη Νέα Υόρκη

    Η T?rkiye (19.09.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fturkiyegazetesi.com.tr&c=E,1,-tH1xTTOrnx46lN-0iHRLo-rNRcYJ4Nli2GBTxOz9EjKbrcnVAUgRulnbOLBk4sYfEahnHlidX912OdtbGHrxkrD5QpoGeAmbO4e5WKYrtIRwfRDAQ&typo=1) αναφέρεται στις επαφές που πραγματοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στη Νέα Υόρκη.

    Ο Τούρκος πρόεδρος που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να παρευρεθεί στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον Αμερικανό γερουσιαστή Chris Coons. Η συνάντηση δεν ήταν ανοιχτή στους δημοσιογράφους.

    Αμέσως μετά, ο Έρντογαν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Mohamed al-Menfi.

    Σειρά επαφών του Τούρκου Προέδρου με ξένους ηγέτες

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη H?rriyet (19.09.22 hurriyet.com.tr), o Τούρκος Πρόεδρος, εκτός από την ομιλία που θα πραγματοποιήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα έχει σειρά επαφών με ξένους ηγέτες.

    Σημειώνοντας ότι ο Έρντογαν θα έχει διμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων πολλών χωρών, το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Yair Lapid, τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Fumio Kishida και τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Elizabeth Truss.

    Κατά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό θα συζητηθούν οι πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις.

    Στις 21 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden και η σύζυγός του προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και θα συναντηθεί με Αμερικανούς επιχειρηματίες.

    Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

    Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης και με τον πρόεδρο της FIFA Gianni Infantino και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν-Γκουτέρες, στην ατζέντα θα βρεθούν ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, η λειτουργία του διαδρόμου σιτηρών και η πρόταση μεταρρύθμισης του ΟΗΕ.

    Ο Έρντογαν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επαφές και με εκπροσώπους τουρκικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και θα παρακαθίσει σε δείπνο που διοργανώνει η Τουρκοαμερικανική Εθνική Διοικούσα Επιτροπή.

    Σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος θα υποδεχθεί εκπροσώπους των οργανώσεων της αμερικανικής εβραϊκής κοινότητας.

    F-16 και Συρία

    Το θέμα των F-16, το οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό στην ατζέντα, η υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, οι κοινές ασκήσεις με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και οι ισχυριζόμενες παρενοχλήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο θα είναι τα σημαντικότερα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος κατά τις επαφές με τις ΗΠΑ. Ο Έρντογαν θα απαιτήσει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Τουρκίας στο θέμα των F-16, να τερματιστεί η υποστήριξη που παρέχεται σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ιδίως στη Συρία, και να αυξηθούν οι επενδύσεις.

    (ΓΜ)

    [05] Μπαχτσελί για Μητσοτάκη: «Θα σας κάνουμε να πληρώσετε για τις παρενοχλήσεις σας

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (18.09.22, aa.com.tr), o πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «θα έρθουμε μέρα και θα σας κάνουμε να πληρώστε για τις παρενοχλήσεις σας».

    Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Καισάρεια ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε πει στην Τουρκία: «Μην έρχεστε τη νύχτα, ελάτε την ημέρα» και είπε:

    «Θα έρθουμε, αλλά θα έρθουμε με χαρά, με το αίμα μας, με τις ζωές μας, για να καλύψουμε τη μέρα σας σαν νύχτα και να σας κάνουμε να πληρώσετε για τις παρενοχλήσεις σας. Όταν έρθουμε, ούτε τα αφεντικά του ούτε οι κύκλοι των συνεργατών που εμπιστεύεται θα μπορέσουν να προστατεύσουν τον Μητσοτάκη. Στόχος είναι το τουρκικό έθνος, και αυτοί που τραβούν τα όπλα είναι οι απάτριδες που τίθενται σε περιπολία δολοφονίας από τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό».

    (ΓΜ)

    [06] Πορεία κατά της πορείας υπερηφάνειας και ακύρωση συναυλίας

    Η Cumhuriyet (19.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,UKyZj1x0mPGeY2KFy-YkcuP-jcxSWYRvzenHMFK80NkSsbN5c8sB7pf9v9suxVk0IGKUlYSs3rjn-3FTrJW3FWwk8d5E1xVctF3OJg7pqfK9cRkVhIDf4cS&typo=1) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη από μέλη ισλαμικών οργανώσεων πορεία εναντίον της πορείας υπερηφάνειας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντιδράσεις προκάλεσε η χορήγηση άδειας από τη Νομαρχία Κωνσταντινούπολης για την πραγματοποίηση της πορείας διαμαρτυρίας την ίδια στιγμή που δεν επιτράπηκε η πραγματοποίηση της πορείας υπερηφάνειας.

    Η Μελτέμ Αϊβαλί, αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος της Πατρίδας (Vatan Partisi), δήλωσε σχετικά με την πορεία τα εξής: «Θα διώξουμε την επιβολή των ΛΟΑΤΚΙ+ από τα εδάφη μας, επέβαλαν τα ΛΟΑΤΚΙ+ χρησιμοποιώντας τις γυναίκες στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

    Η Τ24 (09.09.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,mEmfRUkRXqn3oO1NsOOBWOmqkvsKsIDfXgVo82N3ypW3Ge84FWJcJL3in1dnIbsTaj7w7GFU6ehSP8lijUFj7Ppy4Q8t6Sv48UndFRIjXJkDB4woiVYw,,&typo=1) αναφέρει ότι το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Τουρκίας είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του σποτ με θέμα την πορεία κατά της πορείας υπερηφάνειας προκειμένου να προβληθεί σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    Ακύρωση συναυλίας

    Εξάλλου, σύμφωνα με την διαδικτυακή εφημερίδα T24 (https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2f18.09.22t24.com.tr&c=E,1,Pv4wxLCuD1q0l07NrBpGhWCAol06ZxQkdsUe3qiu-Mb0k7Nsz0AXzqaxb0vex6CG4zQsyhIbUzSHqfAUVAfdkQXlbgI1-mIWFykGIoxQ,,&typo=1), ο δήμος του Οσμαντζίκ στην επαρχία Τσορούμ στα βορειοανατολικά της Άγκυρας ακύρωσε προγραμματισμένη συναυλία της τραγουδίστριας Αλέινα Τιλκί εξαιτίας ανάρτησής της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία εξέφρασε την αντίθεσή της στην πορεία κατά της πορείας υπερηφάνειας.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 19 September 2022 - 11:42:30 UTC