Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-09-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 182/2022 20.09.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Σχόλιο Αρικλί για πληροφορίες περί απευθείας πτήσεων από Ρωσία στην Τύμπου
  • [02] Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν συναντήθηκε ο Ερτουγρούλογλου
  • [03] Επιμένει σε «κυρίαρχο κράτος στον βορρά» για να υπάρξει συμφωνία ο Τατάρ
  • [04] Με την Rosemary Di Carlo συναντήθηκε ο Ολγκούν
  • [05] Παρέστη στο TASC Annual Gala Dinner ο Τατάρ και είδε Τσαβούοσγλου
  • [06] Παραχωρήθηκε «υπηκοότητα» σε ακόμη 21 άτομα
  • [07] Στο CTP κατέθεσε αγωγή στο «συνταγματικό» για το «νόμο ενοποίησης των δήμων»
  • [08] Εκ νέου ακύρωση του διαγωνισμού προμήθειας καυσίμων για παραγωγή ηλεκτρισμού
  • [09] Το 2023 ξεκινά παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα κατεχόμενα
  • [10] Ακυρώθηκε το «πολεοδομικό διάταγμα» για Αμμόχωστο - Τρίκωμο- Άγιο Σέργιο
  • [11] Έρευνα CMIRS: Το 35% των διαμενόντων στα κατεχόμενα θα ήθελε να μεταναστεύσει
  • [12] Επανεκλογή Ντενίζ στην προεδρία του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Διπλωματικές πηγές: Επίκεινται απευθείας πτήσεις στο «αεροδρόμιο» Τύμπου από Ρωσία
  • [02] Τορέ: «Απαραίτητο να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας»
  • [03] Επαφές Έρντογαν στις ΗΠΑ ? Στήριξη από Γερουσιαστή για τα F-16
  • [04] Επέκρινε έντονα τις δηλώσεις Πελόζι για την Αρμενία ο Οκτάι
  • [05] Ντονμέζ: Επιταχύνονται οι εργασίες στο Άκκουγιου
  • [06] Νέα Πρέσβειρα διόρισε το Ισραήλ στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Σχόλιο Αρικλί για πληροφορίες περί απευθείας πτήσεων από Ρωσία στην Τύμπου

    Η Yeni D?zen (20.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,XyNqKzVNvFL8Ndnzx53hopjZIaeAsTzFsMPwFR9DtHdwqq6kefCODFyQoFUO7WCYeXVsdgcjGpB6qei7jNWvJaaI2o9OVWON75HwK505AZljg,,&typo=1) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών, Ερχάν Αρικλί σχολίασε στην εφημερίδα δημοσίευμα της τουρκικής Milliyet (Βλέπε: Β. Τουρκικός Τύπος, Είδηση 1) με τίτλο «Απευθείας πτήση από Ρωσία προς ΤΔΒΚ» και ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες επίσημες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, όμως είναι πολύ νωρίς για να γίνει δήλωση, οι προσπάθειες συνεχίζονται».

    Σημειώνοντας ότι έγινε αίτηση από μια ιδιωτική εταιρεία για απευθείας πτήση που υπάρχει ο ισχυρισμός ότι θα διεξαχθεί στις 15 Νοεμβρίου, ο Αρικλί είπε: «Αξιολογούμε την αίτηση. Συνεχίζονται οι συναντήσεις».

    Ερωτηθείς κατά πόσον το νέο «αεροδρόμιο» θα ανοίξει στις 15 Νοεμβρίου, ο Αρικλί απάντησε:

    «Δεν υπάρχει καμία έλλειψη. Ήρθε μεγάλο μέρος του τεχνικού εξοπλισμού. Δεν υπάρχει κάποια έλλειψη που θα εμποδίσει το άνοιγμα. Στόχος είναι να πραγματοποιήσουμε την πρώτη πτήση με την δική μας αεροπορική εταιρεία. Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε την πρώτη πτήση με την δική μας αεροπορική εταιρεία στις 29 Νοεμβρίου ή στις 15 Νοεμβρίου».

    Σημειώνοντας ότι το θέμα της νέας αεροπορικής εταιρείας θα έρθει στην ημερήσια διάταξη κατά την διάρκεια της σημερινής (Τρίτη) συνεδρίας του «υπουργικού συμβουλίου», ο Αρικλί ανέφερε:

    «Θα πάρουμε σήμερα την απαραίτητη εξουσιοδότηση. Έστω και αν δεν προσγειωθεί ρωσικό αεροπλάνο, θα προσγειωθεί δικό μας αεροπλάνο».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν συναντήθηκε ο Ερτουγρούλογλου

    Η G?ne? (20.09.22) γράφει ότι με τον Υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν, Bilawal Butto Zerdari συναντήθηκε χθες στην Νέα Υόρκη ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    Σε δήλωση που εξέδωσε το λεγόμενο υπουργείο αναφέρεται ότι κατά την συνάντηση, ο Ερτουγρούλογλου ευχαρίστησε τον Zerdari για την στήριξη και την αλληλεγγύη που παρέχει «η φίλη και αδελφή χώρα» του Πακιστάν στην «ΤΔΒΚ» στο πλαίσιο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας.

    Στη δήλωση σημειώνεται επίσης ότι συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν και να προωθηθούν οι υφιστάμενες σχέσεις μεταξύ των «δύο χωρών».

    (ΙΤσ.)

    [03] Επιμένει σε «κυρίαρχο κράτος στον βορρά» για να υπάρξει συμφωνία ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (19.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,rNSRpXDDxJm84VBjgeHDEYJjmjuY9gBEjvlvxIuFxTUyXHWhrl-hqutx8VrKcOX7oR4GTHEfkWXoT1IJjcIy32ftqqpBN9apmsaoR2WkEeu80MFRvO0PzZrI,&typo=1) φιλοξενεί δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος προέβη σε αξιολόγηση των συναντήσεών του στη Νέα Υόρκη και υποστήριξε ότι: «Εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, πρέπει να υπάρχει ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος στο ‘βορρά’. Χωρίς ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος, δεν μπορούμε ποτέ να συνεχίσουμε την πολιτική μας, τα εθνικά μας συμφέροντα και τους εθνικούς μας στόχους».

    Μιλώντας στον ανταποκριτή του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Αnkara Anatolia (ΑΑ), o Τατάρ επανέλαβε ότι μια νέα πολιτική έχει προκύψει μετά την εκλογή του ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων τον Οκτώβριο του 2020, ότι μια συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να βασιστεί μόνο στην κυριαρχική ισότητα και τη συνεργασία «δύο κρατών» που ζουν δίπλα-δίπλα και ότι αυτό το μοιράστηκε με όλους τους συνομιλητές του.

    Ο Τατάρ υπενθύμισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσίασε το νέο της όραμα (λύση δύο κρατών στην Κύπρο) στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021 και υποστήριξε ότι η καλή θέληση της τουρκικής πλευράς εξαντλήθηκε και η ελληνοκυπριακή πλευρά ενήργησε ανειλικρινά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν σε ομοσπονδιακή βάση πριν από αυτό.

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη, ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι να συνεχίσουν την ύπαρξή τους στο νησί, εάν καταργηθούν τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί.

    «Προκειμένου να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας ως ‘λαός’, πρέπει να κατοχυρώσουμε τα κεκτημένα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες», υποστήριξε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι, κατά την έκφρασή του, έγιναν μέλος της ΕΕ παρά το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είπαν «ναι» στο σχέδιο Ανάν το 2004 και εκείνοι «όχι». Με αυτό το βήμα, τα πιθανά μοντέλα λύσης στην Κύπρο έγιναν πιο δύσκολα, ισχυρίστηκε.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιπλέον είπε και τα εξής:

    «Εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, πρέπει να υπάρχει ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος στο ‘βορρά’. Χωρίς ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος, δεν μπορούμε ποτέ να διατηρήσουμε την πολιτική μας, τα εθνικά μας συμφέροντα και τους εθνικούς μας στόχους. Επομένως, πρέπει να σταθούμε όρθιοι, πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι. Ακόμη και αν όλη η διεθνής κοινή γνώμη είναι εναντίον μας, πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική με την υποστήριξη της πατρίδας μας, της Τουρκίας και ορισμένων φιλικών χωρών. Χωρίς την υποστήριξη της της Τουρκίας, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να διατηρήσουμε την παρουσία μας εδώ».

    Ισχυρίστηκε ότι η ειρήνη και η ηρεμία στην Κύπρο μπορούν να συνεχιστούν εάν διασφαλιστεί η κυριαρχική ισότητα μεταξύ των μερών και πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους.

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ αναφέρθηκε στις προτάσεις που υπέβαλε στην ελληνοκυπριακή πλευρά την 1η και την 8η Ιουλίου μέσω του ΟΗΕ σχετικά για τους υδρογονάνθρακες, την ηλεκτρική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νερό, την αποναρκοθέτηση και την καταπολέμηση της άτυπης μετανάστευσης. Υποστήριξε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι επιδείξουν καλή θέληση και συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους, το πρόσωπο του νησιού θα αλλάξει.

    Υπενθυμίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τους παρουσίασε πριν από λίγο καιρό Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και ότι οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν το άνοιγμα του «αεροδρομίου» Ερτζιάν στην Τύμπου υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη μεταβίβαση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη (δηλαδή στην ελληνοκυπριακή πλευρά), ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να συζητηθούν ΜΟΕ που σκοπεύουν να επεκτείνουν την εξουσία της ελληνοκυπριακής πλευράς στην «ΤΔΒΚ», κατά την έκφρασή του.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις που υπέβαλε ο ίδιος την 1η και την 8η Ιουλίου, ο Τατάρ είπε ότι «δεν περιέχουν πρόθεση να εξαπλωθεί η εξουσία του ενός πάνω στον άλλο» και πρόσθεσε ότι υποστηρίζει όλες τις δραστηριότητες που αφορούν «τη συνεργασία των δύο κρατών» στο νησί.

    Ανέφερε επίσης ότι τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι αρχές της Τουρκίας έχουν εξηγήσει «την πραγματικότητα της Κύπρου», κατά την έκφρασή του, στους διεθνείς συνομιλητές τους και ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μοιραστούν αυτή την «πραγματικότητα» με τις αρχές άλλων χωρών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    «Το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει πια κλείσει»

    Επισημαίνοντας ότι ο Γκουτέρες είναι ένα πρόσωπο που έχει καλή γνώση του κυπριακού ζητήματος, ο Τατάρ είπε:

    «Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες είναι δεσμευμένος στις παραμέτρους του ΟΗΕ και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο. Λέμε ότι οι αρχές αυτές είναι ήδη ξεπερασμένες, ίσως έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια από τότε. Έκτοτε, υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στην πολιτική και την οικονομία. Διαβάζοντας αυτές τις αλλαγές, μπορούμε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική και μια νέα τάξη πραγμάτων. Θα ήταν λάθος να επιμείνουμε σε ορισμένα πράγματα. Σύμφωνα με την αντίληψή μου, το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει πλέον κλείσει».

    «Δεν προβλέπεται τριμερής συνάντηση»

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2023 και ότι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δε θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις», ο Τατάρ είπε:

    «Δεν προβλέπεται τριμερής συνάντηση του Γκουτέρες με τους ηγέτες στην Κύπρο διότι δεν είναι απαραίτητη. Οι εργασίες σχετικά με τις άλλες επαφές μας συνεχίζονται, ορισμένες από αυτές θα είναι μυστικές και ορισμένες θα είναι ανοικτές. Οι εκπρόσωποί μας στη Νέα Υόρκη και οι αξιωματούχοι της Τουρκίας συνεχίζουν επίσης το έργο τους».

    Ο Τάταρ επιπλέον είπε ότι θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την τουρκική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη, και ανέφερε ότι θα ήθελε να συναντηθει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και αξιωματούχους άλλων χωρών.

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι είναι λίγοι οι πολιτικοί στον κόσμο που γνωρίζουν την «πραγματικότητα της Κύπρου» και ότι έχει την ευκαιρία να την εξηγήσει σε όλους όσους συναντάει. «Θέλω να συνεχιστεί η ειρήνη, η ηρεμία και η ευημερία στην Κύπρο. Ποτέ δεν απομακρύνθηκα από το διάλογο και τις συναντήσεις, συναντιόμαστε συνεχώς», υποστήριξε

    Σημειώνοντας ότι δεν είδε καμία πίεση από τα Ηνωμένα Έθνη προς τους Ελληνοκύπριους σχετικά με τις 6 προτάσεις που ο ίδιος κατέθεσε τον Ιούλιο, ο Τατάρ δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία θετική απάντηση από τους Ελληνοκύπριους.

    «Οι Ελληνοκύπριοι δεν μας βλέπουν ως ξεχωριστό λαό»

    Ο Τατάρ επίσης δήλωσε ότι: «Οι Ελληνοκύπριοι δεν μας βλέπούν ούτε ως ξεχωριστό ‘λαό’ ούτε ως ‘λαό’ που αξίζει ένα κράτος. Σύμφωνα με αυτούς, το πραγματικό κράτος είναι εκεί και εμείς θα είμαστε ένα μπάλωμα σε αυτό το κράτος. Κανένας Τουρκοκύπριος δεν θα το δεχόταν αυτό».

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί για χάρη των διαπραγματεύσεων και κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Δεν αποφεύγω τις ανεπίσημες επαφές. Περιμένουμε να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητά μας για να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις. Η νέα μας πολιτική είναι τέτοια και η Τουρκία την υποστηρίζει πλήρως».

    (ΓΜ)

    [04] Με την Rosemary Di Carlo συναντήθηκε ο Ολγκούν

    Ο παράνομος Bayrak (19.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,EYtp6Tb7n54K4u8vxYhnqTr9zM491eP9W8q6ywMLKqFV5jY43dg48ACoePAHdc3xbDMXSHdI7hOGq8roV6XYKC1Gw-ScPIpscKrP9-dFYHG1B&typo=1) μεταδίδει ότι με την Βοηθό Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις και Οικοδόμησης της Ειρήνης, Rosemarie DiCarlo συναντήθηκε στα γραφεία του ΟΗΕ ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν.

    Κατά την συνάντηση, ο Ολγκούν μοιράστηκε με την συνομιλητή του τις λεπτομέρειες των έξι προτάσεων συνεργασίας που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά προς την ελληνοκυπριακή πλευρά με την φιλοσοφία του αμοιβαίου κέρδους, όπως ισχυρίστηκε, και εξέφρασε την άποψη ότι αυτές θα συμβάλουν στην σταθερότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Ολγκούν ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της «ενθάρρυνσης» της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της προώθησης των προτάσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς. Μετέφερε επίσης στην συνομιλητή του την θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς, που υποστηρίζει πλήρως η Τουρκία, ότι μια νέα επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να αρχίσει με την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος που είναι «κεκτημένο δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού».

    Εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, στην συνάντηση, συμμετείχαν ο συντονιστής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και «Διμερών» Τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ, ο ειδικός σύμβουλος του Τατάρ, Οσμάν Ερτούγ και η λειτουργός της «αντιπροσωπείας» του καθεστώτος στην Ουάσιγκτον, Ντενίλ Ερτούγ Ακίν. Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών παρών ήταν και ο Βοηθός του Γενικού Γραμματέα στο Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων και Οικοδόμησης Ειρήνης, Αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Κεντρικής Ασίας και Αμερικής, Miroslav Jen?a.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Παρέστη στο TASC Annual Gala Dinner ο Τατάρ και είδε Τσαβούοσγλου

    Η G?ne? (20.09.22) γράφει ότι στο πλαίσιο των επαφών του στην Νέα Υόρκη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ παρέστη στο TASC Annual Gala Dinner, που διοργανώθηκε στο Rockefeller Center Plaza εκ μέρους της Τουρκοαμερικανικής Εθνικής Καθοδηγητικής Επιτροπής (Turkish American Steering Committee - TASC).

    Στο δείπνο συμμετείχαν επίσης ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν με τη σύζυγό του, Τούρκοι υπουργοί, μέλη της τουρκικής και άλλων κοινοτήτων από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ και ανώτεροι αξιωματούχοι.

    Εξάλλου, ο παράνομος Bayrak (20.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,g2f2XWTNrc3aAYTXSCfdLJU68zZwJb1v9ynyRoRwoqe1p3HOrvL4q7QKzu3ImF9mhKZhuZ6FWCoKGymwGYV30ViyrD9YaozQ-sh0SeK2No4uOkmfOW9YZ7gg4,&typo=1) μεταδίδει ότι ο Τατάρ συναντήθηκε στην Νέα Υόρκη και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην παρουσία του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών του καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Παραχωρήθηκε «υπηκοότητα» σε ακόμη 21 άτομα

    Η Halk?n Sesi (20.09.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο παραχώρησε την «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ» σε ακόμη 21 άτομα, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην «επίσημη εφημερίδα».

    Τα ονόματα των ατόμων που έλαβαν την «υπηκοότητα» είναι: Nabzeya Dubovik, Alisa Bubovik, Abdulvahit Y?kselen, Natalia Mikhaylova, Aslan Salman, Cristina Anghelici, ?i?dem Ay, ?a?la Biga, Sibel ?ahin, Adil Akba?, H?seyin ?ahin, Dinara Charyyeva, Ay?e Nur ?inik, Bat?kan Akbaba, Zeki ??d?, Rabia Binnur Karasa?, Arda Kaya, B?nyamin ?al??kan, Lilian Ciubeica, Eda G?ls?m Karasa?, Alina Adamova.

    «Ύποπτες υπηκοότητες»

    Εξάλλου, η Yeni Bak?? (20.09.22), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Ακόμη μια ύποπτη υπηκοότητα», γράφει ότι η λεγόμενη κυβέρνηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας-Δημοκρατικού Κόμματος-Κόμματος Αναγέννησης (UBP-DP-YDP), συνεχίζει να παραχωρεί παράτυπα «υπηκοότητες της ΤΔΒΚ».

    Η εφημερίδα αναφέρεται στην περίπτωση παραχώρησης «υπηκοότητας» στην Οζλέμ Γιαρτούμ, από τα Άδανα της Τουρκίας, με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», η οποία και δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του κατοχικού καθεστώτος. Στην «απόφαση», αναφέρεται ότι παραχωρήθηκε «υπηκοότητα» στο συγκεκριμένο άτομο επειδή έχει διαπιστωθεί ότι κατά την περίοδο 21.7.2020-21.7.2023 έχει αναλάβει καθήκοντα συμβούλου στο Τμήμα Ομορφιάς και Αισθητικής του «πανεπιστημίου» Εγγύς Ανατολής («YD?»).

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι το συγκεκριμένο τμήμα του «πανεπιστημίου» έχει κλείσει εδώ και 5 χρόνια και υπογραμμίζει ότι αυτή η περίπτωση αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τις παρατυπίες της «κυβέρνησης» στο θέμα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων», για τις οποίες ούτε η αντιπολίτευση αντιδρά ούτε κανείς άλλος.

    (ΑΚ)

    [07] Στο CTP κατέθεσε αγωγή στο «συνταγματικό» για το «νόμο ενοποίησης των δήμων»

    Η Halk?n Sesi (20.09.22) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) κατέθεσε αγωγή στο «συνταγματικό δικαστήριο» ενάντια στον «νόμο» για την ενοποίηση των «δήμων».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τον φάκελο με το αίτημα του CTP για την ακύρωση του «νόμου» σχετικά με την ενοποίηση των «δημαρχείων», ο οποίος εγκρίθηκε με πλειοψηφία από τη «βουλή», κατέθεσαν ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ασίμ Ακάνσοϊ και οι «βουλευτές» Ουρούν Σόλγιαλι και Αϊσιέ Όζντενεφέ.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Ακάνσοϊ επανέλαβε ότι «ο νόμος περιλαμβάνει αντισυνταγματικά στοιχεία και προκαλεί ζημιά στο δημόσιο συμφέρον».

    «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και αποτελεί υποχρέωσή μας ως κόμμα της αντιπολίτευσης να διορθώσουμε ένα καθεστώς που έχει δημιουργηθεί πάνω σε λάθη», ανέφερε ο Ακάνσοϊ, σημειώνοντας ότι αναμένουν από το «συνταγματικό» να αποφασίσει κατά πόσο θα οδηγηθούν στις «εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης» που θα γίνουν στις 25 Δεκεμβρίου, με 18 ή με 28 «δημαρχεία».

    (ΑΚ)

    [08] Εκ νέου ακύρωση του διαγωνισμού προμήθειας καυσίμων για παραγωγή ηλεκτρισμού

    Η Yeni D?zen (20.09.22) γράφει ότι κατόπιν οδηγιών του «πρωθυπουργού» του κατοχικού καθεστώτος Ουνάι Ουστέλ, ακυρώθηκε πάλι η διαδικασία του διαγωνισμού προμήθειας καυσίμων για τις ανάγκες της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού («ΚΙΒ-ΤΕΚ»).

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κατά τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκαν ζημιές τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τις αγορές χωρίς διαδικασία προσφορών και ότι πάντα δεν τελεσφορούσαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

    «Μη αποδεκτή τεχνικά, νομικά και με βάση τη συνείδησή του» χαρακτήρισε την κατάληξη του διαγωνισμού ο Ουστέλ, καθώς πάντοτε κύρια μέριμνα του ήταν «να αυξήσει το επίπεδο ευημερίας του τουρκοκυπριακού λαού, διασφαλίζοντας ότι οι δημόσιοι πόροι» χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά», όπως είπε.

    Για το σκοπό αυτό έδωσε οδηγίες για ακύρωση του διαγωνισμού και εκ νέου προκήρυξη του διαγωνισμού το συντομότερο δυνατόν με τροποποιήσεις στις τεχνικές προδιαγραφές που θα λαμβάνουν υπόψη τις παγκόσμια πτωτικές τάσεις στις μεταφορές καυσίμων και θα εξασφαλίζουν το «δημόσιο συμφέρον».

    Οζερσάι: «Τα έκαναν σαν τα μούτρα τους»

    Σχολιάζοντας την ακύρωση του διαγωνισμού, ο Κουντρέτ Οζερσάι, πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» δημιούργησε χάος, όπως και με το θέμα των «δημοτικών εκλογών». Ανέφερε χαρακτηριστικά και το εξής:

    «Προσφορές που προκηρύσσονται πολλές φορές και ακυρώνονται, αγορές που είναι τρεις φορές πιο ακριβές από την κανονική τιμή υπό το πρόσχημα της απευθείας προμήθειας, και κάποιοι που εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση και διαμοιράζονται τα κέρδη. Πλέον άρχισαν πρωθυπουργοί και υπουργοί να παραδέχονται ότι έτσι έχει η κατάσταση κατηγορώντας ο ένας τον άλλο».

    (ΙΣ)

    [09] Το 2023 ξεκινά παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (20.09.22) γράφει ότι ο Ιρφάν Σουάτ Γκιουνσέλ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του παράνομου πανεπιστημίου της Εγγύς Ανατολής (YD?) και του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κατασκευής αυτοκινήτων G?NSEL, δήλωσε ότι στόχος τους είναι να πουλήσουν 241 χιλιάδες οχήματα μέχρι το 2030.

    «Το 2023 θα μπει σε μαζική παραγωγή το μοντέλο G?NSEL B9, έχουμε προμηθευτές από 30 διαφορετικές χώρες και συνεργασίες με 1200 διαφορετικές εταιρείες», δήλωσε ο Γκιουνσέλ και συνέχισε λέγοντας ότι θα είναι μεγάλη στήριξη στην οικονομία του κατοχικού καθεστώτος, όχι μόνο οι δικές τους δραστηριότητες, αλλά και οι δευτερεύουσες δραστηριότητες της βιομηχανίας αυτοκινήτου, της μηχανολογίας και της τεχνολογίας.

    Ο Γκιουνσέλ υποστήριξε ότι το 2029 θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για το κατοχικό καθεστώς, καθώς μέσω των εξαγωγών της G?NSEL θα επέλθει εμπορικό ισοζύγιο και δήλωσε:

    «Ενώ συντελείται αυτός ο μετασχηματισμός, τα σωστά βήματα που πρέπει να γίνουν την κατάλληλη στιγμή θα επιτρέψουν στη βόρεια Κύπρο μας να ενσωματωθεί πολύ πιο δυνατά στον κόσμο».

    (ΙΣ)

    [10] Ακυρώθηκε το «πολεοδομικό διάταγμα» για Αμμόχωστο - Τρίκωμο- Άγιο Σέργιο

    Η Vatan (20.09.22) γράφει ότι με απόφαση του «τμήματος πολεοδομίας», η οποία δημοσιεύθηκε και στην «επίσημη εφημερίδα», ακυρώθηκε η ισχύς του «πολεοδομικού διατάγματος» για την κατεχόμενη περιοχή Αμμοχώστου-Τρικώμου-Αγίου Σεργίου.

    Σύμφωνα με την «απόφαση», η ισχύς τους εν λόγω «διατάγματος» ακυρώθηκε αφού δεν συνάδει με την «αρχή της συμμετοχικότητας» και βλάπτει το δημόσιο συμφέρον.

    (ΑΚ)

    [11] Έρευνα CMIRS: Το 35% των διαμενόντων στα κατεχόμενα θα ήθελε να μεταναστεύσει

    Η Halk?n Sesi (20.09.22) δημοσιεύει τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε από το από το Κέντρο για τους Μετανάστες, την Ταυτότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CMIRS), σύμφωνα με την οποία το 35% των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτή δήλωσαν ότι ανησυχούν για το μέλλον τους και ότι αν είχαν την ευκαιρία θα μετανάστευαν για μια καλύτερη ζωή.

    Η έρευνα της CMIRS διενεργήθηκε στα κατεχόμενα τηλεφωνικώς με δείγμα 500 ατόμων τον Σεπτέμβριο του 2022.

    Τα ευρήματα της έρευνας κατέδειξαν, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα νιώθουν απογοήτευση και απαισιοδοξία για το μέλλον τους εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που βιώνουν.

    Συγκεκριμένα, το 35% των ερωτηθέντων δηλώνουν ανήσυχοι για την οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα και ότι αν είχαν την ευκαιρία θα μετανάστευαν στο εξωτερικό. Επιπλέον, μόνο το 20% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και μόνο το 7% δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι καλή. Επίσης, 8 στους 10 θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει τα επόμενα 2 χρόνια (70.64%), ενώ 9 στους 10 (85.51%) θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση γενικότερα θα γίνει ακόμη χειρότερη στα κατεχόμενα.

    Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατέγραψαν τα πιο σημαντικά προβλήματα στα κατεχόμενα με την εξής σειρά: 1. Οικονομικά προβλήματα, 2. Κυπριακό πρόβλημα, 3. Πληθωρισμός, 4. ανίκανοι/αδέξιοι πολιτικοί ηγέτες, 5. Ανεργία, 6. Χαμηλοί μισθοί.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι η πιο σημαντική αλλαγή στην έρευνα Σεπτεμβρίου σε σχέση με αυτή του Ιούνιου αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, αφού τον Ιούνιο βρισκόταν στην 3η θέση όσον αφορά στη σημαντικότητά του, ενώ τον Σεπτέμβριο βρίσκεται στη 2η.

    Όσον αφορά στο επίπεδο που βρίσκεται η «δημοκρατία» στα κατεχόμενα με κλίμακα το 10, οι συμμετέχοντες στην έρευνα Σεπτεμβρίου βαθμολόγησαν τις «δημοκρατικές διαδικασίες» με 4.06, ενώ τον περασμένο Ιούνιο με 3.13.

    Επιπλέον, με κλίμακα το 10, ο βαθμός ευτυχίας των συμμετεχόντων στην έρευνα ανήλθε μόλις στο 4.99.

    (ΑΚ)

    [12] Επανεκλογή Ντενίζ στην προεδρία του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου

    Η K?br?s (20.09.22) γράφει ότι εκλέχθηκε εκ νέου πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο Τουργκάι Ντενίζ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του 59ου συμβουλίου, κατά την οποία αναδείχθηκε πρόεδρος ο Ντενίζ και αντιπρόεδροι οι Αζίζ Λιμασολλού και Ραμαζάν Γκιουντογντού.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Διπλωματικές πηγές: Επίκεινται απευθείας πτήσεις στο «αεροδρόμιο» Τύμπου από Ρωσία

    Κάτω από τον τίτλο «Απευθείας πτήση από Ρωσία προς ΤΔΒΚ», η Milliyet (20.09.22, milliyet.com.tr) γράφει ότι η Ρωσία προτίθεται να ξεκινήσει απευθείας εμπορικές πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και ότι καταβάλλονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί αυτό στις 15 Νοεμβρίου στην παρουσία του Προέδρου Έρντογαν.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έγινε γνωστό ότι η Ρωσική Κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της για την πραγματοποίηση απευθείας εμπορικών πτήσεων μεταξύ της Ρωσίας και της «ΤΔΒΚ». Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας συνεχίζονται και η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Στο δημοσίευμα εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι με την εξέλιξη αυτή, η οποία αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την αναγνώριση των κατεχομένων, καταβάλλονται προσπάθειες η πρώτη πτήση από τη Ρωσία προς την «ΤΔΒΚ» να ολοκληρωθεί εγκαίρως για τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, τα οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στις 15 Νοεμβρίου.

    Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για μετατόπιση των Ρώσων τουριστών από την Κυπριακή Δημοκρατία στα κατεχόμενα, ενώ γίνεται αναφορά και στον πρόσφατο διορισμό του νέου Πρέσβη της Ρωσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο οποίος είναι Μουσουλμάνος και σημειώνεται ότι διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν πως άλλαξε την στρατηγική της διεθνώς στο θέμα της «ΤΔΒΚ» η Ρωσία.

    «Η Ρωσία ήταν έτοιμη πολύ καιρό για μια τέτοια απόφαση»

    Ο Χασάν Ουνάλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης, δήλσε στην εφημερίδα ότι ο ίδιος περίμενε εδώ και πολύ καιρό μια τέτοια απόφαση της Ρωσίας, σύμφωνα με τις γεωπολιτικές επιταγές.

    Ο Ουνάλ υποστηρίζει ότι μια τέτοια «θετική», όπως την χαρακτήρισε, συγκυρία δημιουργήθηκε στην αρχή της κρίσης στην Ουκρανία, όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά έκλεισε τον εναέριο χώρο της στη Ρωσία μαζί με την Ελλάδα και εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη για μια τέτοια διαπραγμάτευση για τα κατεχόμενα πολύ πριν από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία.

    «Θεωρώ αυτό το βήμα ως το πρώτο βήμα προς το να αναγνωρίσει η Ρωσία την ΤΔΒΚ και του δίνω μεγάλη σημασία», είπε σημειώνοντας ότι οι απευθείας πτήσεις και η διαδικασία αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» είναι μια στρατηγική υποδομή αυτών των αποφάσεων και όχι θυμός του Κρεμλίνου με την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Για παράδειγμα, όταν υπάρξει λύση ενός κράτους στο νησί, το σύνολο αυτού του νησιού θα γίνει έδαφος της ΕΕ, μάλιστα αν η Τουρκία θα πει ναι σε λύση ενός κράτους κατόπιν συμφωνίας με την Αμερική, την Αγγλία και την ΕΕ, τότε ως ένα πιο επικίνδυνο αποτέλεσμα για την Ρωσία, η Τουρκία θα στηριχθεί πιο πολύ στο δυτικό μπλοκ ενάντια στην Ρωσία. Αυτή η νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί στο νησί, θα ενταχθεί ταυτοχρόνως στο ΝΑΤΟ. Τα συζητώ αυτά εδώ και χρόνια με τους Ρώσους και οι Ρώσοι το αντιλήφθηκαν πολύ καλά αυτό στρατηγικά και κατάλαβαν τον κίνδυνο που υπάρχει εδώ».

    Ισχυριζόμενος ότι είναι σημαντικό να καταδειχθεί ότι ο εναέριος χώρος του νησιού δεν ανήκει μόνο στους Ελληνοκύπριους, αλλά ένα σημαντικό του τμήμα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της «ΤΔΒΚ», ο Ουνάλ υποστήριξε ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι έδωσαν ένα ατού στα χέρια της Τουρκίας με την στρατικοποίηση της κρίσης», κατά την έκφρασή του. Εξέφρασε και τις εξής απόψεις:

    «Οι προσπάθειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων να στρατικοποιήσουν την κρίση δημιουργούν την υποδομή τέτοιων παζαρεμάτων που θα κάνουμε με την Ρωσία. Δεν πρέπει να τις φοβόμαστε. Ενόσω εκείνοι στρατικοποιούν το πρόβλημα, εμείς από τη μια τους απαντούμε στρατιωτικά και από την άλλη εστιαζόμαστε στην αποκόμιση πολιτικών αποτελεσμάτων. Και καμία δυτική χώρα δεν μπορεί να επέμβει σε αυτά τα βήματα στο θέμα της ΤΔΒΚ με τους Ρώσους. Πρέπει να πούμε οι άνθρωποι πήραν όπλα στα χέρια του και έρχονται κατά πάνω μας, τι πρέπει να κάνουμε».

    Τατάρ: «Θα ήταν σημαντικό βήμα για την ‘ΤΔΒΚ’»

    Μιλώντας στη Milliyet σχετικά με το θέμα αυτό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την «ΤΔΒΚ» και ότι έτσι ξεκινά η αναγνώριση. Πρόσθεσε δε ότι «το σημαντικό είναι οι οικονομικές κινήσεις».

    Αναφορικά με τις απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο Τατάρ είπε ότι σύμφωνα με τους νομικούς τους, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν θα πρέπει να υπάρχουν απευθείας πτήσεις. «Ωστόσο», όπως ισχυρίστηκε, «οι Ελληνοκύπριοι αντιδρούν για να εμποδίσουν την ανάπτυξή μας και να μας γονατίσουν».

    «Αυτό θα συμβεί την στιγμή που η Ρωσία πει για δικούς της λόγους ότι αίρω αυτή μου την αντίρρηση, αν θέλει μια ιδιωτική εταιρεία να πετάξει απευθείας από την Μόσχα προς το Ερτζιάν, δεν υπάρχει πρόβλημα για εμένα», υποστήριξε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι κάθε εξέλιξη για το θέμα πρέπει να γίνεται εν γνώσει της Τουρκίας.

    Ο Τατάρ δήλωσε τέλος ότι η συμμετοχή της «νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει χαλάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και πρόσθεσε ότι η Ρωσία ενοχλείται από αυτό το εμπάργκο.

    «Η Ρωσία μπορεί να πραγματοποιήσει απευθείας πτήσεις στην ‘ΤΔΒΚ’»

    Σύμφωνα, εξάλλου, με το ειδησεογραφικό δίκτυο Haber T?rk (18.09.22, haberturk.com), η άρση του εμπάργκο όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία για ένα χρόνο με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας φαίνεται να έχει ενδιαφέρουσες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να αλλάξει την οπτική της απέναντι στην «ΤΔΒΚ» και να επιτρέψει απευθείας πτήσεις σε αεροπορικές εταιρείες που θέλουν να πετάξουν εκεί.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο όπλων επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέρχονται στα λιμάνια της για ανεφοδιασμό και υπηρεσίες και κατέβαλε προσπάθειες να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Ο αρθρογράφος αναφέρει επίσης ότι έμαθε από «σημαντικές πηγές» ότι ως αντίδραση σε αυτή την απόφαση, η Ρωσία θα έρθει πιο κοντά στην «ΤΔΒΚ» και θα δώσει το πράσινο φως για απευθείας πτήσεις ως πρώτη ένδειξη. Ωστόσο, καταλήγει το δημοσίευμα, οι απευθείας πτήσεις μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και της Ρωσίας απαιτούν ειδικές συνθήκες προκειμένου να μην σκαλώσουν στο εμπάργκο της Δύσης.

    (ΓΜ)

    [02] Τορέ: «Απαραίτητο να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας»

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (20.09.22, aa.com.tr ) μετέδωσε ότι ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος, Ζορλού Τορέ δήλωσε ότι τα κατεχόμενα εκπροσωπούν τα εθνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με την Τουρκία με τον καλύτερο τρόπο.

    Ο Τορέ έκανε αυτές τις δηλώσεις στον ανταποκριτή του ΑΑ στην Μερσίνα της Τουρκίας στην οποία μετέβη για σειρά επαφών.

    Αναφερόμενος στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed) σχετικά με τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα μέσω Κύπρου και από εκεί στην Ιταλία και στη συνέχεια στην Ευρώπη, ο Τορέ υποστήριξε:

    «Ο EastMed είναι ένα πολύ ακριβό έργο, δεν είναι αποτελεσματικό. Το πιο εύκολο έργο είναι αυτό που θα διέρχεται από τις ακτές της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ».

    Ο Τορε επισημαίνοντας τη σημασία της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει το ΑΑ, ανέφερε επίσης πως η μεταφορά του φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ».

    «Αυτό θα πραγματοποιηθεί σίγουρα στο εγγύς μέλλον, διότι ο κόσμος δεν δέχεται ακριβά έργα. Παρόλο που υπάρχει ένας τρόπος σκέψης που κάνει διακρίσεις στους Έλληνες, τους Ελληνοκύπριους, το Ισραήλ ή την Αίγυπτο, εφόσον δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο, αυτό θα διαμορφωθεί σίγουρα λαμβάνοντας υπόψη την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Με τον τρόπο αυτό, όταν το έργο αυτό υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα γίνουν ενεργειακά πλούσιες. Αυτό θα έχει επίσης μεγάλα οικονομικά έσοδα. Η Ευρώπη έχει κολλήσει», είπε.

    Ο Τορέ υπενθύμισε τα προβλήματα που σχετίζονται με τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο μετά τις οικονομικές κυρώσεις που προέκυψαν λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

    Επισημαίνοντας ότι με αυτές τις εξελίξεις, οι μελέτες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία, ο Τορέ ανέφερε: «Όσον αφορά την ενέργεια, οι περιορισμοί της Ρωσίας στην Ευρώπη σήμερα θα ανοίξουν τον δρόμο για την Τουρκία. Θα επιταχυνθούν τα σχέδια για το ‘πώς μπορούμε να παραδώσουμε την ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατό’. Πιστεύω ότι και αυτό θα είναι υπέρ μας».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει αποδείξει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο με γεωτρύπανα όσο και με σκάφη σεισμικών ερευνών, ο Τορέ σημείωσε τα εξής:

    «Τόσο τα πλοία σεισμικής έρευνας όσο και τα γεωτρύπανα βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η έρευνα και οι γεωτρήσεις της Μητέρας Πατρίδας Τουρκίας συνεχίζονται. Αυτό δείχνει το μεγαλείο της Τουρκίας μας, διότι υπάρχουν ελάχιστα παρόμοια γεωτρύπανα σε χώρες στον κόσμο. Η Τουρκία έχει γίνει αρκετά πλούσια από αυτή την άποψη. Σίγουρα θα υπάρξει αποτέλεσμα και καρπός από αυτό. Η Τουρκία θα βρει σίγουρα αυτό το φυσικό αέριο τόσο στην ΤΔΒΚ, στην Τουρκία όσο και στις ελεύθερες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακριβώς όπως το βρήκε στη Μαύρη Θάλασσα, έτσι και σε αυτή την περιοχή. Θα βρεθεί σίγουρα από τα γεωτρύπανα της Τουρκίας. Ό,τι είναι απαραίτητο θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση, εάν το φυσικό αέριο θα βρεθεί κοντά το ένα στο άλλο και εάν θα βρεθεί από την Τουρκία, είναι απαραίτητο να ενωθούν αυτά τα αποθέματα φυσικού αερίου. Είναι απολύτως απαραίτητο να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας».

    (ΚΣ)

    [03] Επαφές Έρντογαν στις ΗΠΑ ? Στήριξη από Γερουσιαστή για τα F-16

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (20.09.22, hurriyet.com.tr), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν συνέχισε τις διπλωματικές επαφές του στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ο Έρντογαν συναντήθηκε με τον Αμερικανό Γερουσιαστή, Lindsey Graham, ο οποίος μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο αναφέρθηκε στο θέμα της προμήθειας νέων μαχητικών F-16 για την τουρκική πολεμική αεροπορία και του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων αεροσκαφών και δήλωσε:

    «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που σχετίζονται με το αίτημα για τα F-16. Η διοίκηση Biden καθώς κι εγώ υποστηρίζουμε το αίτημα της Τουρκίας. Στη Γερουσία υπάρχει υποστήριξη από δύο πλευρές. Η Τουρκία είναι μια σημαντική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ κι εγώ θα στηρίξω».

    Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Υεμένης, Rashad al-Alimi και τον Επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Muhammed el-Menfi.

    (ΓΜ)

    [04] Επέκρινε έντονα τις δηλώσεις Πελόζι για την Αρμενία ο Οκτάι

    Η Yeni ?afak (20.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,EKvkd3oVeBOOgmh0LV1a3Zdnv3HiHpUxTrfaoNtRBKpDNZdk-xFrDQQQHs6AyvfXcEEKak12O9qBlHhy6zzuWNy4e1u5NsQxoy2hnHMwnLazfxLjRVEu-Ro,&typo=1) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Αρμενία και τις χαρακτήρισε «ασυμβίβαστες με ιστορικά και τρέχοντα γεγονότα».

    Μιλώντας στο Ερεβάν, η Πελόζι υποστήριξε ότι το Αζερμπαϊτζάν ευθύνεται για τις συγκρούσεις στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, σημειώνει η εφημερίδα.

    Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter, ο Οκτάι ανέφερε τα εξής:

    «Οι δηλώσεις που έκανε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, κατά την επίσκεψή της στην Αρμενία, οι οποίες είναι ασύμβατες με ιστορικά και τρέχοντα γεγονότα, στερούνται εντελώς καλής θέλησης, αντανακλούν μεροληπτική άποψη, υπονομεύουν τις διπλωματικές προσπάθειες και δεν είναι αποδεκτές. Η διοίκηση του Λευκού Οίκου έκλεισε ξεκάθαρα το μάτι στις ψήφους της αρμενικής διασποράς. Θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν η ρητορική της Πελόζι και μερικών πολιτικών που υποστηρίζονται από το λόμπι για το ζήτημα του Καραμπάχ αντανακλά την επίσημη άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών».

    Ο Οκτάι κάλεσε όλους τους διεθνείς παράγοντες να ενεργήσουν με δίκαιο, συνετό και κυρίως υπεύθυνο τρόπο σε μια εποχή που η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα είναι επειγόντως αναγκαίες στην περιοχή και τόνισε ότι «θα συνεχίσουν να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αγωνίζεται να απελευθερώσει τα εδάφη της πατρίδας του που έχουν καταληφθεί άδικα και παράνομα εδώ και 30 χρόνια», κατά την έκφρασή του.

    (ΚΣ)

    [05] Ντονμέζ: Επιταχύνονται οι εργασίες στο Άκκουγιου

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (20.09.22, aa.com.tr) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως οι εργασίες στον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου συνεχίζονται από εκεί που σταμάτησαν και επιταχύνονται.

    Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων, ο Ντονμέζ ανέφερε ότι η Τουρκία έχει κάνει στρατηγικά βήματα στον τομέα της ενέργειας και των ορυχείων τα τελευταία χρόνια.

    Σημείωσε ότι η διαδικασία προχωρεί θετικά στον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ρώσο Πρόεδρο Βαλιδιμίρ Πούτιν και πρόσθεσε: «Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το έργο θα επιταχυνθεί από εκεί που σταμάτησε. [?] Πρέπει να θέσουμε την πρώτη μονάδα σε λειτουργία το 2023».

    Επισημαίνοντας ότι το λίθιο είναι πιο πολύτιμο από τον χρυσό για την Τουρκία, ο Ντονμέζ είπε: «Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρυσό βιομηχανικά παντού, αλλά δεν υπάρχει μέρος όπου δεν μπαίνει η μπαταρία».

    Χαρακτηρίζοντας θετικές τις συνομιλίες στο πλαίσιο της 22ης Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν με την συμμετοχή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντονμέζ είπε πως πρέπει να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με όλες τις πλευρές με ισορροπημένο τρόπο, «χωρίς να κάνουν καμία διάκριση μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

    (ΚΣ)

    [06] Νέα Πρέσβειρα διόρισε το Ισραήλ στην Τουρκία

    Κάτω από τον τίτλο: «Νέο βήμα προς ομαλοποίηση», η Sabah (20.09.22, sabah.com.tr) γράφει ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ, που είχε αποφασισθεί από τις δύο χώρες στις 17 Αυγούστου, το Ισραήλ διόρισε την Ίριτ Λιλιάν, ως Πρέσβειρα της χώρας στην Άγκυρας.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας και η Τουρκία θα διορίσει πρέσβη στο Ισραήλ.

    Η Λιλιάν γεννήθηκε το 1962 στο Rehovot και διετέλεσε Πρέσβειρα του Ισραήλ στη Βουλγαρία κατά την περίοδο 2015-2019 και στην Αυστραλία το 2007. Είναι κάτοχος πτυχίου Αρχαιολογίας και Αιγυπτιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και μεταπτυχιακού τίτλου στις Ανατολικές και Δυτικές Σπουδές.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 20 September 2022 - 13:57:55 UTC