Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-11-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 222/2022 12-14.11.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Γιορτάζουμε την 39η επέτειο της ΤΔΒΚ?Θα την γιορτάζουμε εσαεί»
  • [02] Οκτάι: «Η ΤΔΒΚ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου»
  • [03] Τατάρ και Ερτουγρούλογλου επικρίνουν την δήλωση της ΕΕ για το Κυπριακό
  • [04] Ουζμπέκος ΥΠΕΞ: «Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου κράτους»
  • [05] Οργανισμός Τουρκικών Κρατών: «Χαιρετίζουμε το καθεστώς παρατηρητή της ΤΔΒΚ»
  • [06] O πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στα κατεχόμενα
  • [07] Άφιξη των Solo Turk και φρεγατών για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους
  • [08] TDP: «Απάτη το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών»
  • [09] Έρχουρμαν: «Οι σχέσεις μας την Τουρκία είναι οι χειρότερες στην ιστορία»
  • [10] Συνεργασία CTP-BKP στις «δημοτικές εκλογές» και για ομοσπονδιακή λύση
  • [11] Διαμαρτυρία για το κτηριακό συγκρότημα «προεδρικού και βουλής»
  • [12] Το καθεστώς παραχώρησε 426 «υπηκοότητες» σε 5 μήνες
  • [13] Τουρκοκύπριοι γεωργοί κατηγορούν τα Ηνωμένα Έθνη για μεροληπτική στάση
  • [14] Συμπληρωματικό «πρωτόκολλο» μεταξύ Τουρκίας και καθεστώτος
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Νεκροί και τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
  • [02] Έρντογαν: «Είναι λάθος να θεωρήσουμε αναγνώριση το καθεστώς κράτους-μέλους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών»
  • [03] Έρντογαν: Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η ΕΕ, θα κάνουμε διάφορα βήματα στην Κύπρο
  • [04] Απορρίπτει την ανακοίνωση της ΕΕ για το καθεστώς του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών το τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [05] Αντιδράσεις για την ανακοίνωση της ΕΕ για το καθεστώς του ψευδοκράτους στον ΟΤΚ
  • [06] Ειδικοί διεθνών σχέσεων: «Ιστορικό βήμα προς την αναγνώριση της ΤΔΒΚ»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Γιορτάζουμε την 39η επέτειο της ΤΔΒΚ?Θα την γιορτάζουμε εσαεί»

    Ο παράνομος Bayrak (14.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,8iKFw0UiDGlXIdXq9UK9czSpBi4TM9r5gzY55M2HmwLwpJW-ffEpXlxx3aWS5tm-cKDyedvkX2I0jhqoVyh3DEBBEKShTU59DXhEjG8DX5nSQ5vJV5xJRRGz99Q&typo=1) μεταδίδει ότι ο με διάγγελμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και 21 χαιρετιστήριες βολές άρχισαν στα κατεχόμενα οι εορτασμοί για την 39η επέτειο ανακήρυξης του αποσχιστικού καθεστώτος.

    Στο διάγγελμά του, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το γεγονός πως οι Τουρκοκύπριοι ζουν σήμερα «ελεύθεροι, ανεξάρτητοι και κυρίαρχοι» κάτω από την δική τους σημαία στην δική τους πατρίδα οφείλεται στην «επική αντίσταση του λαού, στους πεσόντες και στην βοήθεια και στήριξη της μητέρας πατρίδα Τουρκίας, η οποία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους», κατά την έκφρασή του.

    Σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν ποτέ αυτά, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η ΤΔΒΚ είναι παρακαταθήκη των πεσόντων μας προς εμάς» και ότι «μεγαλύτερο μας καθήκον είναι να μην επιτρέψουμε να τύχει σφετερισμού αυτή η παρακαταθήκη».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν από την διακυβέρνηση του κράτους με την βία των όπλων εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μετατράπηκε σε «ελληνοκυπριακή δημοκρατία» και πρόσθεσε:

    «Έναντι της επιθυμίας του διοικητικού αφανισμού του ο λαός μας συνέστησε την Γενική Επιτροπή τον Ιανουάριο του 1964 για να ικανοποιήσει τις διοικητικές του ανάγκες. Αυτό το διοικητικό σχήμα ήταν το πρώτο βήμα που κάναμε στον δρόμο του να γίνουμε κράτος. Στη βάση του εδράζεται η πραγματικότητα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί. Και από τότε υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. Με την ελεύθερη βούληση και επιθυμία του λαού ανακηρύχθηκε η ΤΔΒΚ στις 15 Νοεμβρίου 1983 και να που σήμερα γιορτάζουμε την 39η επέτειο της ΤΔΒΚ με μεγάλο ενθουσιασμό και περηφάνια. Και θα συνεχίσουμε να την γιορτάζουμε εσαεί».

    «Αδύνατη η επίτευξη λύσης ομοσπονδίας»

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Τατάρ είπε ότι αυτές άρχισαν από το 1968 και επανέλαβε την θέση ότι οι πολυετείς διαπραγματεύσεις απέτυχαν λόγω της «αρνητικής και επίμονης» στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    «Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά επέμεινε σε μια συμφωνία στηριγμένη σε ομοσπονδιακή βάση, όσα συνέβησαν ειδικά στο δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν και στο Κραν Μοντάνα έδειξαν ακόμα μια φορά ότι δεν είναι δυνατή μια συμφωνία στηριγμένη σε ομοσπονδιακή βάση», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη τις «πραγματικότητες» της Κύπρου και όσα συνέβησαν στις διαπραγματεύσεις στο παρελθόν, έθεσαν στην ημερήσια διάταξη στις «εκλογές» του 2020 στα κατεχόμενα την πρόταση λύσης στη βάση δύο κυριαρχικά ίσων κρατών και ο «λαός» παρείχε «μεγάλη στήριξη» σε αυτή την πρόταση εκλέγοντας τον ίδιο στην «προεδρία».

    Επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η πρόταση λύσης υποστηρίζεται και από την Τουρκία και ότι την έθεσαν για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη, ο Τατάρ είπε:

    «Στις συνομιλίες που έγιναν στις Βρυξέλλες και στην Νέα Υόρκη αργότερα πάλι ανέφερα ότι δεν θα υποχωρήσουμε από αυτή μας την πρόταση και ότι πρέπει να γίνουν αποδεχτά το κράτος μας, η κυριαρχία μας και το διεθνές καθεστώς μας για να μπορέσουν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις».

    Ισχυριζόμενος ότι ο δρόμος για την εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης είναι η εν λόγω πρόταση και όχι η συμφωνία στην βάση της ομοσπονδίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ενώ αυτή η πρότασή τους προκαλεί καθημερινά όλο και μεγαλύτερη αίσθηση, η έκκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος αποτέλεσε την έναρξη μιας νέας περιόδου.

    «Η επανάληψη αυτής της έκκλησης σε απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και η έκκληση του Προέδρου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σέντοπ ενίσχυσαν αυτή την νέα περίοδο που άρχισε στο Κυπριακό», ανέφερε προσθέτοντας ότι ενίσχυσε τους Τούρκους της Κύπρου και η δήλωση του Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα στις 9 Νοεμβρίου είπε ότι δεν θα εγκαταλείψουν την πρόταση λύσης δύο κυριαρχικά ίσων χωριστών κρατών και θα συνεχίσουν τις ενέργειες στον δρόμο της αναγνώρισης του αποσχιστικού καθεστώτος.

    «Μεγάλή επιτυχία η απόφαση στην Σαμαρκάνδη»

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι είναι ένα μεγάλο βήμα στον νέο δρόμο που ξεκίνησαν και μεγάλη επιτυχία η ομόφωνη αποδοχή της «ΤΔΒΚ» ως παρατηρητή κατά την 9η Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

    Σημειώνοντας ότι με την στήριξη της Τουρκίας αναπτύσσεται η οικονομία, ο τουρισμός, η βιομηχανία και οι άλλοι τομείς στα κατεχόμενα, ο Τατάρ ανέφερε ότι θα προοδεύσουν ακόμα πιο πολύ με νέα έργα και επενδύσεις και ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου εξασφάλισε μεγάλη συμβολή στην οικονομία και στον τουρισμό. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Μπροστά μας έχουμε ακόμα πιο φωτεινές μέρες στο μέλλον. Η ΤΔΒΚ θα γίνει ένα αστέρι που λάμπει στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αρκεί να προστατεύσουμε την ενότητα και την ομοψυχία μας, να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον και να αγκαλιάσουμε πιο σφικτά την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Ενώ συνεχίζουν οι ειλικρινείς και θετικές μας εκκλήσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τουρκική πλευρά, η ελληνοκυπριακή πλευρά εντείνει περισσότερο τις εξοπλιστικές της δραστηριότητες και κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

    «Θα αναβαθμίσουμε πιο πολύ την ΤΔΒΚ»

    Σημειώνοντας ότι διεξάγεται «μεγάλος αγώνας» για τους υδρογονάνθρακες και τους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να πάρει μόνη της τους ενεργειακούς πόρους και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να μείνουμε θεατές σε αυτά. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε κάθε είδους μέτρα μαζί με την μητέρα πατρίδα και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται». Κατέληξε επαναλαμβάνοντας τα εξής ο Τατάρ:

    «Ενώ γιορτάζουμε την 39η επέτειο της ΤΔΒΚ, απευθύνομαι άλλη μια φορά προς τον κόσμο: Δεν θα εγκαταλείψουμε το κράτος μας, την κυριαρχία μας, τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκία και τον τουρκικό στρατό. Δεν θα επιστρέψουμε στις σκοτεινές μέρες της προ του 1974 περιόδου. Δεν θα γίνουμε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων. Θα αναβαθμίσουμε πιο πολύ την ΤΔΒΚ και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Ενώ γιορτάζουμε άλλη μια φορά την γιορτή της δημοκρατίας μας, χαιρετίζω όλους σας με αγάπη και σεβασμό με τα πιο ειλικρινά μου αισθήματα. Θα συνεχίσουμε να προχωράμε όλοι μαζί στον νέο δρόμο κατά την νέα περίοδο. Είμαστε πιο ισχυροί από χθες και αύριο θα είμαστε ακόμα πιο ισχυροί. Πήραν φωτιά τα κορφοβούνια, ας βαδίσουμε φίλοι».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Οκτάι: «Η ΤΔΒΚ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου»

    Ο παράνομος Bayrak (13.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,688nThju7uDeMhDwwAlJnc3LEtfbX7R0t8qX1krpt1vYoBImReWNB0DAED8mhNDqDdKNFJmZgv3p14PnKfYK8sitf1ulSMvELYep8uwKsEGlR1ui&typo=1) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αντέδρασε στην κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αποδοχή του κατοχικού καθεστώτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος ? παρατηρητής, αναφέροντας το εξής σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

    «Οι δηλώσεις της ΕΕ σχετικά με την αποδοχή της ΤΔΒΚ ως μέλους παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών είναι άκυρες για εμάς. Η ΤΔΒΚ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου- είναι το πιο φυσικό της δικαίωμα να συνάπτει σχέσεις και να συναναστρέφεται με τα φιλικά και αδελφά τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού και του πραγματικού εκπροσώπου του που είναι η ΤΔΒΚ».

    (ΓΜ)

    [03] Τατάρ και Ερτουγρούλογλου επικρίνουν την δήλωση της ΕΕ για το Κυπριακό

    Σφοδρά επέκριναν την δήλωση που εξέδωσε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν της Πίτερ Στάνο όσον αφορά την αποδοχή του κατοχικού καθεστώτος ως μέλος ? παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    Τατάρ: Επέδειξε ξανά την μεροληπτική της στάση στο Κυπριακό η ΕΕ με την δήλωση Στάνο

    Ο παράνομος Bayrak (12.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,ZFDwlBNzMU0QNWLtHwOILUI1mwJQtyf-6wDy5yEyr0dCe95jZWufcPxXssm6FhVG-aMIVKdvFZagYngbgBgG8TCxJwBTbYVUF4y1k7fWc9FSCIbeA,,&typo=1) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι έδειξε για άλλη μια φορά την μεροληπτική της στάση στο Κυπριακό η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) με την εν λόγω δήλωση που εξέδωσε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν της Πίτερ Στάνο.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε η λεγόμενη προεδρία, ο Τατάρ επέκρινε την δήλωση Στάνο υποστηρίζοντας:

    «Η εν λόγω ατυχής δήλωση, που δείχνει για ακόμα μια φορά ότι η ΕΕ απομακρύνεται από τις δικές της θεμελιώδεις αρχές, εξακολουθεί να ενεργεί αντίθετα με αυτές και συνεχίζει επίμονα την μεροληπτική της στάση στο Κυπριακό, εξυπηρετεί δυστυχώς στην χρήση της άδικης ένταξης της νότιας Κύπρου στην ΕΕ ως στοιχείο απειλής και εκβιασμού και στη συνέχιση της αδιάλλακτης της στάσης παίρνοντας θάρρος και δύναμη από αυτήν.

    Όπως τονίσαμε αρκετές φορές, προσδοκία μας από την ΕΕ είναι να λάβει υπόψη την απαίτηση για κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού που είναι ένας χωριστός λαός στην Κύπρο και να ενεργήσει σε αρμονία με αυτό, σύμφωνα με την αρχή του σεβασμού στο δικαίωμα των λαών για κυριαρχία που καταλαμβάνει σημαντική θέση ανάμεσα στις θεμελιώδεις αρχές της. [?]

    Στο στάδιο που φτάσαμε, ο δρόμος επίτευξης μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης συμφωνίας στην Κύπρο δεν περνάει από την μορφή λύσης στη βάση της ομοσπονδίας που δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, αλλά από την πρότασή μας για λύση στη βάση της ύπαρξης δύο χωριστών κυριαρχικά ίσων κρατών που θέσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά στη Γενεύη. [?]

    Ο στόχος με αυτή την αναχρονιστική αντίληψη που δεν μπορεί να δεχτεί καν την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων που είναι δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού, ο οποίος είναι τουλάχιστον τόσο ίσος και κυρίαρχος στην Κύπρο όσο οι Ελληνοκύπριοι, είναι το να μην επιτρέπεται στους Τούρκους της Κύπρου να αναπνεύσουν απομονώνοντάς τους διεθνώς με κάθε έννοια, η τρομοκράτησή τους και το μπάλωμα τους στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπό τον μανδύα της ομοσπονδίας. [?]

    Θέλουμε να τονίσουμε ξεκάθαρα ότι η βήμα με βήμα αναβάθμιση του καθεστώτος της ΤΔΒΚ είναι η νέα μας πολιτική, την οποία θέσαμε επί τάπητος μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, στηρίζει πολύ ο λαός μας και προστατεύει σε κάθε περίπτωση και συνθήκες την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού στοχεύοντας την κεκτημένη κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας.

    Η ΤΔΒΚ, η οποία έγινε δεχτή ως μέλος παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών κρατών, θα συνεχίσει τον έντιμο αγώνα της με σταθερά βήματα χωρίς να μειώσει την έντασή του».

    Ερτουγρούλογλου: Δεν είναι δουλειά της ΕΕ να προειδοποιεί τα κράτη-μέλη του ΟΤΚ

    Η K?br?s (14.11.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η δήλωση Στάνο είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι η ΕΕ τάσσεται ενάντια σε κάθε είδους δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Σε γραπτή δήλωση, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι «δεν είναι δουλειά της ΕΕ, η οποία δεν μπορεί καν να περάσει τον λόγο της στα κράτη μέλη της, να απορρίπτει τις δηλώσεις της Τουρκίας που ανακοινώνουν την απόφαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) ή να προειδοποιεί τα κράτη μέλη της οργάνωσης».

    «Ουσιαστικά, επαναλαμβάνοντας την δυσπεψία που νιώθει για την ύπαρξη της ΤΔΒΚ περιέπεσε σε κωμική κατάσταση η ΕΕ, η οποία γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει δικαίωμα να αναμειγνύεται στις αποφάσεις ενός άλλου διεθνούς οργανισμού», ισχυρίζεται ο Ερτουγρούλογλου χαρακτηρίζοντας απαράδεχτα και λανθασμένα όλα τα στοιχεία στην δήλωση της ΕΕ που αφορούν την «ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζοντας ότι ούτε η ΕΕ ούτε οι Ελληνοκύπριοι έχουν δικαίωμα και την δύναμη να επιβάλουν οποιανδήποτε λύση στο Κυπριακό, ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πιστεύει ότι τα δύο κράτη είναι το ορθότερο και αποτελεσματικότερο μοντέλο λύσης και ισχυρίστηκε ότι η δήλωση της ΕΕ εκφράζει την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι βρίσκει έδαφος το «νέο όραμά» τους και αρχίζει να χάνει την αξία της πλέον η «μονομερής» της προσέγγιση.

    Ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ πρέπει να τερματίσει μια ώρα αρχύτερα την πολιτική επιβολής τιμήματος, άσκησης πιέσεων και περιορισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι άσκησαν την ελεύθερη βούλησή τους υπέρ της λύσης δύο κρατών, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι σε περίπτωση που συνεχίσει την υφιστάμενη στάση της η ΕΕ, ως «κυβέρνηση» έχουν την αποφασιστικότητα να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους μαζί της και να προβούν σε νέες ρυθμίσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ουζμπέκος ΥΠΕΞ: «Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου κράτους»

    Η K?br?s Postas? (12.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,V7YqgPgfR4kyZDw4jxYE6XqodPhutiTLYO-daFA6rPeGU9LfHS2lEF9KuisFRpq2k8guz-ZInRtuKXx4D4ANwGQkLZrH7XtFY5JeR9X9OVFsxOrfDrTShu9wrGg,&typo=1) δημοσιεύει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν Vladimir Norov σύμφωνα με τις οποίες δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ» ως ανεξάρτητου κράτους.

    Οι δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την ένταξη του κατοχικού καθεστώτος ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών κατά τις εργασίες της 9ης Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου στη Σαμαρκάνδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.

    Σύμφωνα με το κορυφαίο μέσο ενημέρωσης του Ουζμπεκιστάν "https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fdaryo.uz&c=E,1,CHeSNisnd4PPAc9UocbRL63DQ1uLYFyAk54-R8rLv12z4AAIWqdzLTc7pVyX7bdObrKAOWbzaOMjSTle0LMKvolU87kob7623Y0EDwmx-7ibUWwM0hk41z6&typo=1", ο Ουζμπέκος Υπουργός Εξωτερικών Norov δήλωσε: «Στη σύνοδο κορυφής δεν υπογράφηκε ξεχωριστή απόφαση για την ΤΔΒΚ. Το Ουζμπεκιστάν τηρεί αυστηρά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ιδίως σε θέματα κρατικής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας. Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους».

    (ΓΜ)

    [05] Οργανισμός Τουρκικών Κρατών: «Χαιρετίζουμε το καθεστώς παρατηρητή της ΤΔΒΚ»

    Η K?br?s (13.11.22) γράφει ότι στη Διακήρυξη της Σαμαρκάνδης που υπογράφηκε από τους Προέδρους της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, της Κιργισίας και του Ουζμπεκιστάν, τονίζεται ότι «θεωρούν τους Τουρκοκύπριους ως μέρος του τουρκικού κόσμου και χαιρετίζουν το καθεστώς παρατηρητή της ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

    Μεταξύ άλλων, στη διακήρυξη επισημάνθηκε ότι οι χώρες μέλη και οι χώρες παρατηρητές του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας των χωρών μελών σύμφωνα με τους γενικά αποδεκτούς κανόνες και αρχές του διεθνούς δικαίου, ιδίως τον σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του απαραβίαστου των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις, και τονίστηκε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστούν οι κοινές τους προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μέσω της προώθησης πρωτοβουλιών που σχετίζονται με το εμπόριο, τις μεταφορές, τις επενδύσεις και την περιφερειακή συνδεσιμότητα.

    (ΙΣ)

    [06] O πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στα κατεχόμενα

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (13.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,U1nJR6SiML0y0eQ2JYcTku72T-QWGEoR2H1-YqnY3tubfq21xQQkSYWbro63d0YSJO7qLFUqFZidCJCe-uLU8Dfla-QKkZM8LlBI5tIWOrAmuzvw9pbRiTY71s&typo=1) γράφει ότι στην κατεχόμενη Κύπρο θα αφιχθεί την Δευτέρα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σέντοπ επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας προκειμένου να παραστεί στις τελετές για την 39η επέτειο από την ανακήρυξη της του αποσχιστικού καθεστώτος.

    Ο Σεντόπ θα παρακολουθήσει το ειδικό πρόγραμμα προβολής του ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος προς την ΤΔΒΚ» και το βράδυ θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο «πρόεδρος» της λεγόμενης βουλής Ζορλού Τορέ προς τιμήν των «επίσημων» προσκεκλημένων που έχουν προσκληθεί για την επέτειο.

    Ο Σεντόπ θα παραστεί στα πανηγύρια στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 15 Νοεμβρίου και θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Ζορλού Τορέ.

    (ΓΜ)

    [07] Άφιξη των Solo Turk και φρεγατών για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

    Η Halk?n Sesi (12.11.22) γράφει ότι στο πλαίσιο των αυριανών εκδηλώσεων εορτασμού για την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλείται το αποσχιστικό καθεστώς στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρο, η ακροβατική ομάδα «Solo T?rk» θα πραγματοποιήσει πτήσεις επιδείξεων πάνω από την πλατείας Ατατούρκ στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Επιπλέον, οι φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού «TCG Gediz (F-495)», και «TCG ?mbat (P-335)» και «TCG ?anakalle» θα καταπλεύσουν στα κατεχόμενα λιμάνια.

    Η «TCG Gediz (F-495)» θα καταπλεύσει στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας και η «TCG ?mbat (P-335)» στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και θα είναι ανοικτές για επίσκεψη από το κοινό στις 15 Νοεμβρίου.

    (ΚΣ)

    [08] TDP: «Απάτη το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών»

    Η Avrupa (13.11.22) γράφει ότι το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεί απάτη η «ανάδειξη της ΤΔΒΚ σε μέλος-παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών», η οποία ανακοινώθηκε ως νίκη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Με γραπτή δήλωση το TDP-TKP υπενθύμισε ότι 18 χρόνια μετά το «ναι» που ψήφισε η τουρκοκυπριακή κοινότητα στο δημοψήφισμα του 2004 στο Σχέδιο Ανάν και την παραχώρηση του καθεστώτος του «παρατηρητή μέλους» ως «τουρκοκυπριακό κράτος» στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας την ίδια χρονιά, ανακοινώθηκε στο κοινό ότι αποκτήθηκε και πάλι το καθεστώς του παρατηρητή μέλους σε διεθνή οργανισμό.

    «Η αποδοχή της ΤΔΒΚ ως ‘μέλος-παρατηρητής’ του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών μετά από πολλά χρόνια και ο χαρακτηρισμός της ως σημαντική διπλωματική νίκη και βήμα προς την αναγνώριση της ΤΔΒΚ είναι προκλητική και αποτελεί μεγάλη εξαπάτηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζεται ως εξής:

    «Το σενάριο που παρουσιάζεται ως ‘λύση δύο κρατών’ έχει βάλει την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε μια δίνη που απομονώνει, εξαθλιώνει και οδηγεί στο να καταστούμε επαρχία [Μτφρ. Σημείωση: της Τουρκίας].»

    (ΙΣ)

    [09] Έρχουρμαν: «Οι σχέσεις μας την Τουρκία είναι οι χειρότερες στην ιστορία»

    Η Yeni D?zen (12.11.22) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι η κουλτούρα της δημοκρατίας στα κατεχόμενα είναι ανοιχτή προς συζήτηση.

    Ο Έρχουρμαν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στην εκπομπή Zirve K?br?s Web TV, όπου ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η βούληση του «τουρκοκυπριακού λαού» είναι πολύ σημαντική και πως δεν δέχονται τον ισχυρισμό ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το κτηριακό συγκρότημα του «προεδρικού» και της «βουλής» με τζαμί.

    Είπε επίσης ότι «το κοινοβούλιο μιας χώρας θα πρέπει να μπορεί να λαμβάνει την απόφαση για την οικοδόμηση κτηρίου για την βουλή» και ότι η απόφαση για το κτίσιμο του «συγκροτήματος» λήφθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι Τουρκοκύπριοι και χωρίς ληφθούν υπόψη άλλες προτεραιότητες για κτίσιμο νοσοκομείων ή σχολείων.

    «Το CTP δεν θα είναι μέρος της πόλωσης».

    Αναφέροντας ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» βρίσκονται σήμερα στην χειρότερη τους κατάσταση από ποτέ άλλοτε στην ιστορία τους, ο Έρχουρμαν δήλωσε:

    «Το CTP δεν θα είναι μέρος της πόλωσης. Το μέλημα της CTP είναι μια δομή στην οποία θα υλοποιούνται οι ελευθερίες και ο τουρκοκυπριακός λαός θα στέκεται στα δικά του πόδια. [?] Αν υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να οδηγήσουν αλλού την ατζέντα αυτού του λαού και να τον πνίξουν σε άλλες ατζέντες, θα βρουν μπροστά τους το CTP. Το τι ζει κάθε παιδί σε αυτή τη χώρα είναι δικό μου θέμα. Το κράτος δεν μπορεί να είναι τυφλό γι’ αυτά τα προβλήματα [?] Ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει επίσης εκραγεί. [?] Ο τουρκοκυπριακός λαός γνωρίζει τι περνάει».

    Συνεργασία με το ΒΚΡ

    Αναφερόμενος στην συνεργασία του CTP με το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP), ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι αφορά στις τοπικές εκλογές και θα συνεχιστεί και μετά.

    Δηλώνοντας ότι οι απόψεις τους δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους, ο Έρχουρμαν είπε: «Φυσικά έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά οι σκέψεις μας για τη λύση, για το status quo, για τις ελευθερίες είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη. [?] Το BKP δεν είναι ένα κόμμα με το οποίο βαδίζουμε σε διαφορετικούς δρόμους».

    (ΚΣ)

    [10] Συνεργασία CTP-BKP στις «δημοτικές εκλογές» και για ομοσπονδιακή λύση

    H Yeni D?zen (12.11.22) γράφει ότι αντιπροσωπείες του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) και του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) είχαν συνάντηση στην οποία αποφάσισαν να συνεργαστούν στις «τοπικές εκλογές».

    Η κοινή δήλωση των δύο κομμάτων έχει ως εξής:

    «Στην κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος αποφάσισαν να συνεργαστούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους την επόμενη περίοδο, αρχής γενομένης από τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου 2022, προκειμένου να εντείνουν τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα για να εντατικοποιήσουν τον αγώνα για την ανάπτυξη της κοινοτικής ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων και να ζωντανέψουν τη θέληση των Τουρκοκυπρίων και να επιτύχουν μια διζωνική, διακοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ στην Κύπρο, με βάση το γεγονός ότι το σημερινό status quo στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο. Με σεβασμό το ανακοινώνουμε στο κοινό».

    (ΚΣ)

    [11] Διαμαρτυρία για το κτηριακό συγκρότημα «προεδρικού και βουλής»

    Η Yeni D?zen (13.11.22) γράφει ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ανέγερση του κτηριακού συγκροτήματος «προεδρικού και βουλής» με τζαμί.

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πλατφόρμα: «Όχι στο Κτηριακό Συγκρότημα» στην περιοχή του κατεχόμενου Αγίου Δομετίου όπου θα κτιστεί το σύμπλεγμα και όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι 300 λεγόμενοι αστυνομικοί που συγκεντρώθηκαν ήταν περισσότεροι από τους διαδηλωτές.

    «Αυτή η χώρα είναι δική μας, ας την διοικήσουμε εμείς», «Δεν θέλουμε κτηριακό συγκρότημα με τζαμί στην Κύπρο», «Η Κύπρος είναι κοσμική, και θα παραμείνει κοσμική», «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί», και «τέλος στην κατοχή», ήταν ορισμένα από τα πανό και τα συνθήματα που ακούστηκαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας.

    Εκ μέρους των οργανώσεων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, δήλωσε τα εξής ο γενικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος Αμπτουλλάχ Κορκμαζχάν (Sol Hareket): «Αυτή η κατάσταση η οποία αγνοεί τη δημοκρατική δομή της κοινωνίας, στήνει τώρα ένοπλους στρατιώτες μπροστά μας. Υπάρχει μια διαδικασία στην οποία η ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων στη χώρα είναι περισσότερο απαραίτητη».

    Επισημαίνοντας ότι το συγκρότημα δεν είναι απλώς μια κατασκευή, ο Κορκμαζχαν είπε ότι «η χώρα περνάει μια διαδικασία που επηρεάζει κάθε άτομο που θέλει να ζει ελεύθερα» και πρόσθεσε ότι «αυτό που τίθεται υπό αμφισβήτηση είναι η αλλαγή καθεστώτος».

    Αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος ήρθε στο νησί την περασμένη Πέμπτη είπε: «Όλη η κοινωνία απειλήθηκε κοιτάζοντας σας στα μάτια. Δεν φοβόμαστε ούτε εσάς ούτε το καθεστώς καταπίεσης που εφαρμόζετε».

    Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του ΑΚΡ στην Τουρκία, ο Κορκμαζχάν είπε: «Σύντομα θα φύγετε. Θα θέσουμε τα θεμέλια μιας κοινής ζωής με βάση τη δημοκρατία τόσο στην Τουρκία όσο και στην Κύπρο».

    Η πλατφόρμα «Όχι στο Κτηριακό Συγκρότημα» αποτελείται από τις ακόλουθες οργανώσεις:

    «Δρόμος Ανεξαρτησίας, Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP), Πολιτιστικό Κέντρο Μπαράκα, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) , ?A?-SEN, DEV-??, DA?-SEN, EL-SEN, Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, Συνδικάτο Δημοσίων Υπαλλήλων, KT?S, KTAMS, KTOE?S, Κυπριακός Τουρκικός Σύνδεσμος Ειρήνης, Πρωτοβουλία Αμμοχώστου, Αριστερό Κίνημα. Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τουρισμό, TDP-TKP, YKP, Πράσινο Κίνημα Ειρήνης».

    (ΚΣ)

    [12] Το καθεστώς παραχώρησε 426 «υπηκοότητες» σε 5 μήνες

    Η Yeni Bak?? (14.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenibakisgazetesi.com&c=E,1,rpuunXFMA7xo7BEjbshSoqbdHcdwTVfdmu9Z9QoBlhoW7d-eI3izgXIfKZTPyfcYPl6eZBw1azv5UD1dZTnWdEvsVaj-GpFKKB0m7f9Tg0HR376CVKrl4,&typo=1) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του κατοχικού καθεστώτος χορήγησε 426 «υπηκοότητες» τους τελευταίους πέντε μήνες με στόχο την εξασφάλιση ψήφων.

    «Δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο για να αντιμετωπιστεί ο πληθυσμός που αυξάνεται κάθε μέρα που περνά, λες και δεν υπάρχει πληθυσμιακή πολιτική στη χώρα. Τα σχολεία και τα νοσοκομεία είναι ανεπαρκή. Ωστόσο, παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από την πολιτική της τυχαίας ιθαγένειας. Αν και οι υποδομές είναι ανεπαρκείς, 426 άτομα έγιναν πολίτες σε 5 μήνες για χάρη των ψήφων», υποστηρίζει η εφημερίδα και παραθέτει τα πιο κάτω στοιχεία για τις ημερομηνίες που παραχωρήθηκαν οι εν λόγω «υπηκοότητες»:

    14 Ιουλίου: 18 άτομα

    3 Αυγούστου: 10 άτομα,

    10 Αυγούστου: 6 άτομα

    1 Σεπτεμβρίου: 29 άτομα

    16 Σεπτεμβρίου: 42 άτομα,

    18 Σεπτεμβρίου: 21 άτομα

    20 Οκτωβρίου: 122 άτομα

    2 Νοεμβρίου: 43 άτομα,

    9 Νοεμβρίου: 69 άτομα,

    11 Νοεμβρίου: 66 άτομα

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αν και ανακοινώνεται ότι ο πληθυσμός των κατεχομένων είναι 382.836, αυτός ο αριθμός δεν θεωρείται ικανοποιητικός, λόγω του ότι εδώ και χρόνια δεν έχει καθιερωθεί μηχανισμός ελέγχου της εισόδου στα κατεχόμενα, και γράφει:

    «Ενώ είναι προφανές ότι ο αριθμός των ντόπιων πολιτών που ζουν σήμερα στη χώρα είναι σχεδόν μικρότερος από τον αριθμό των πολιτών χωρών του τρίτου κόσμου που εισέρχονται στο νησί και δίδεται υπηκοότητα και σε προερχόμενους από χώρες του τρίτου κόσμου, η οικονομική και κοινωνική δομή της χώρας διασαλεύεται καθημερινά όλο και πιο πολύ».

    (ΙΣ)

    [13] Τουρκοκύπριοι γεωργοί κατηγορούν τα Ηνωμένα Έθνη για μεροληπτική στάση

    Κάτω από τον τίτλο «Σχεδόν κλίμα έντασης δημιουργούν τα ΗΕ», η K?br?s (13.11.22) γράφει ότι Τουρκοκύπριοι αγρότες εξέφρασαν επικρίσεις ενάντια στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς ισχυρίζονται ότι δεν τους δόθηκε άδεια να καλλιεργήσουν χωράφια σε τμήμα της πεδιάδας της Αγλαντζιάς που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη κοντά στην περιοχή της κατεχόμενης Μιας Μηλιάς.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Πολάτ Μπαγιούρ ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στις κατεχόμενες περιοχές είπε ότι το 1987 Ηνωμένα Έθνη, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συνήψαν συμφωνία, βάσει της οποίας τα πρώτα διακόσια μέτρα από το όριο των κατεχομένων περιοχών θα τα καλλιεργούν Τουρκοκύπριοι γεωργοί.

    «Εδώ και πολλά χρόνια ίσχυε αυτό το καθεστώς, ωστόσο τις τελευταίες μέρες ελληνοκύπριοι γεωργοί φύτεψαν σε αυτά τα χωράφια, υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Μπαγιούρ, ο οποίος υποστήριξε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να μεροληπτούν και αυτή η συμπεριφορά στην ουσία δημιουργεί περιβάλλον σύγκρουσης».

    Ο Μπαγιούρ είπε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι γεωργοί γνωστοποίησαν το θέμα στο λεγόμενο υπουργός εξωτερικών και στον κατοχικό στρατό.

    (ΙΣ)

    [14] Συμπληρωματικό «πρωτόκολλο» μεταξύ Τουρκίας και καθεστώτος

    H K?br?s Postas? (11.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,zljCEbcPhpCV6spzXwdTcH8ebID79DOsEYNXbRytfbVq-BJfsUJAiToMOcGWffczI2hIRHi3UI04qzHhylq10-Fa5hc9GFVChRPCr2Yq9RHlf7LfSwLdhA,,&typo=1) αναδημοσιεύει τη συμπληρωματική «συμφωνία» που υπεγράφη μεταξύ του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας όπως αυτή δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα».

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε στις 7 Νοεμβρίου και δημοσίευσε στην «επίσημη εφημερίδα» το πρόσθετο πρωτόκολλο της «συμφωνίας οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος στις 14 Απριλίου 2022.

    Η συμπληρωματική συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία παραλαβής της τελευταίας γραπτής κοινοποίησης που θα γίνει από τα μέρη μεταξύ τους μέσω της διπλωματικής οδού σχετικά με την ολοκλήρωση των εσωτερικών νομικών διαδικασιών.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Νεκροί και τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

    Σύμφωνα με τη Milliyet (13.11.22 Milliyet), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν ανακοίνωσε ότι 6 νεκροί και 53 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός από την έκρηξη που σημειώθηκε χθες γύρω στις 16.20 στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο πριν την αναχώρηση του για την Ινδονησία όπου θα παραστεί στη σύνοδο των G-20, ο Τούρκος Πρόεδρος καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, υπογραμμίζοντας ότι, από τις πρώτες έρευνες και αξιολογήσεις που έγιναν, φαίνεται να πως «μυρίζει τρομοκρατία».

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία και το Τουρκικό Έθνος, όπως και χθες, έτσι και σήμερα αλλά και αύριο δεν θα υποκύψουν στην τρομοκρατία, ο Έρντογαν διαβεβαίωσε ότι αυτοί που ευθύνονται για την έκρηξη θα τιμωρηθούν.

    Τη σύλληψη ενός ατόμου για την βομβιστική έκρηξη ανακοίνωσε ο Σοϊλού

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (14.11.22, aa.com.tr), o Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός ατόμου που πιστεύεται ότι άφησε τη βόμβα η οποία εξερράγη στην οδό Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη.

    «Σύμφωνα με τη αξιολόγηση που έγινε, η διαταγή για την αιματηρή βομβιστική επίθεση φαίνεται να προήλθε από την οργάνωση Ayn al-Arab, η οποία ανήκει στις οργανώσεις PKK/YPG της Συρίας», δήλωσε ο Σοϊλού, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίζει τον «δίκαιο αγώνας» της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Ο Σοϊλού δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 8 και ο αριθμός των τραυματιών στους 81.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Ak?am (13.11.22, aksam.com.tr), o Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μπόζνταγ ανακοίνωσε ότι η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης προχώρησε στον διορισμό 8 δικαστών και δύο Ανώτερων Δικαστών για τη διεξαγωγή ερευνών για την έκρηξη.

    Επιβλήθηκε απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων για την έκρηξη

    Τέλος, σημειώνεται ότι η αρχή ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας, σε ανακοίνωση της επέσυρε την προσοχή σε όλα τα ΜΜΕ στην Τουρκία, αναφέροντας ότι επιβλήθηκε απαγόρευση για μετάδοση ειδήσεων που αφορούν στην έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη.

    (ΑΚ)

    [02] Έρντογαν: «Είναι λάθος να θεωρήσουμε αναγνώριση το καθεστώς κράτους-μέλους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (12.11.22, aa.com.tr), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν σε δηλώσεις του για την προσχώρηση του κατοχικού καθεστώτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής ανέφερε ότι «θα ήταν λάθος αν το θεωρούσαμε αναγνώριση».

    Ο Έρντογαν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την επίσκεψη του στο Ουζμπεκιστάν για τη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Ερωτηθείς αν η προσχώρηση του κατοχικού καθεστώτος ως μέλος ? παρατηρητής θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πρώτο βήμα προς την αναγνώριση της «βορείας Κύπρου» ο Έρντογαν είπε: «Θα ήταν λάθος αν το θεωρούσαμε αυτό ως αναγνώριση. Η αναγνώριση έχει πολλά χαρακτηριστικά και ευαισθησίες».

    Αναφέροντας ότι το πρώτο ευχαριστώ για την απόφαση αυτή έλαβε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Ερντογάν δήλωσε: «Η ομιλία που εκφωνήσαμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έκανε θόρυβο. Πρέπει να διατηρήσουμε τα θεμέλια αυτής της υπόθεσης πολύ ισχυρά, πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε να θέτουμε τα θεμέλια. Μετά τα θεμέλια, πρέπει να ξεκινήσουμε μια διαδικασία όσον αφορά την παρουσίαση της βόρειας Κύπρου στον κόσμο ως κράτος και πρέπει να κρατήσουμε τον κόσμο ενήμερο για αυτή τη διαδικασία».

    Αναφερόμενος στη διαδικασία αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, ο Ερντογάν είπε: «Οι χώρες που αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο ξεπέρασαν τις 100, και τώρα είναι περίπου 120, αλλά κόλλησε εκεί, γιατί δυστυχώς η Αμερική δεν το υπερασπίστηκε. Και πάλι, ασχοληθήκαμε και ασχολούμαστε, αλλά η περίπτωση της βόρειας Κύπρου δεν είναι τόσο εύκολη όσο του Κοσσυφοπεδίου, είναι πιο δύσκολη, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Θα συνεχίσουμε το έργο μας. Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τη βόρεια Κύπρο στον κόσμο».

    (ΓΜ)

    [03] Έρντογαν: Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η ΕΕ, θα κάνουμε διάφορα βήματα στην Κύπρο

    To κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (13.11.22, aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρουν κανέναν οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αποδοχή του κατοχικού καθεστώτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος ? παρατηρητής και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα κάνει «διάφορα βήματα» στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης πριν αναχωρήσει για την Ινδονησία όπου θα συμμετάσχει στη διάσκεψη της G20, o Έρντογαν ρωτήθηκε σχετικά με τις αντιδράσεις από την Ευρώπη για το γεγονός ότι το κατοχικό καθεστώς έγινε μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και την εκτίμησή του για το θέμα της «λύσης της ομοσπονδίας».

    Στην απάντησή του ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα η αποδοχή του κατοχικού καθεστώτος ως μέλους-παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και σημείωσε ότι θα ενισχύσουν το κατοχικό καθεστώς ως μέλος - παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και ότι θα συνεχίσουν με βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Πρόσθεσε και τα εξής ο Ερντογάν: «Από την άλλη βέβαια, όπως γνωρίζετε, γίνεται ένα βήμα στη βόρεια Κύπρο με την κατασκευή του κτηρίου του κοινοβουλίου και του προεδρικού μεγάρου. Όλα αυτά είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των εξελίξεων στη βόρεια Κύπρο. Θα κάνουμε διάφορα βήματα στη βόρεια Κύπρο, τόσο στις υποδομές όσο και στην υπερδομή».

    Αναφερόμενος στην αντίδραση της ΕΕ για την αποδοχή του καθεστώτος ως παρατηρητή στον οργανισμό τουρκικών κρατών, ο Έρντογάν ισχυρίστηκε τα εξής: «Τι είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση, πώς το βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τίποτα από αυτά δεν μας αφορά. Το πώς το βλέπουμε είναι σημαντικό. Η άποψή μας είναι σαφής. Αυτό κάναμε, το εκφράσαμε εκεί, συμφωνήσαμε με τους ηγέτες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Αλλά τι κάναμε πριν από αυτό; Κάναμε τη δήλωσή μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η δήλωση που κάναμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί ορίζοντα για το μέλλον. Η διαδικασία συνεχίζεται. Ελπίζω ότι οι Τουρκοκύπριοι θα στηρίξουν τον εαυτό τους».

    (ΓΜ)

    [04] Απορρίπτει την ανακοίνωση της ΕΕ για το καθεστώς του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών το τουρκικό ΥΠΕΞ

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (12.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fmfa.gov.tr&c=E,1,TNoUZz1U4R81CU8tlK08ZdIaqFPMN2bPChZymj5HHTMFjX-t2VjwZCbMFLlahF3kd7uwXrBfsmdsJJNDkJjMf7Egfu11dECWEMEsnBSoQ,,&typo=1), με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναφέρει ότι η Τουρκία απορρίπτει εξολοκλήρου τη ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 12 Νοεμβρίου, σχετικά με την ένταξη της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) υπό το καθεστώς παρατηρητή.

    Υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για να καταστεί η «ΤΔΒΚ» μέλος του ΟΤΚ υπό το καθεστώς παρατηρητή έχει ληφθεί ομόφωνα στη σύνοδο κορυφής της Οργάνωσης, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος Έρντογαν, η ανακοίνωση, υποστηρίζει και τα εξής:

    «Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου και είναι φυσικό δικαίωμά τους να εγκαθιδρύουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα Τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.

    Οι προσπάθειες της ΕΕ να εμποδίσει τον τουρκοκυπριακό λαό να γίνει αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση, και επίσης αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ξεκάθαρα την υποκρισία της ΕΕ, η οποία έχει αιχμαλωτιστεί από τις φαύλες πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ελλάδας.

    Μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την επιβεβαίωση της εγγενούς κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που έχει τύχει σφετερισμού από το 1963.

    Για να επέλθει ένα τέλος σε αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση της, θεωρώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ.

    Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην ΤΔΒΚ με κάθε τρόπο και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες».

    (ΑΚ)

    [05] Αντιδράσεις για την ανακοίνωση της ΕΕ για το καθεστώς του ψευδοκράτους στον ΟΤΚ

    Σύμφωνα με την Ak?am (13.11.22 aksam.com.tr), o Εκπρόσωπος του Κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσιελίκ χαρακτήρισε άδικη και διπρόσωπη την ανακοίνωση της ΕΕ σχετικά με την αποδοχή του καθεστώτος παρατηρητή της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

    Σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στο Twitter, o Τσελίκ κατηγόρησε την ΕΕ για την στάση της στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι σύρεται πίσω από την Ελλάδα και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και είναι για αυτό το λόγο, όπως ισχυρίστηκε, που προβαίνει σε αυτές τις άκυρες δηλώσεις.

    «Οι Τουρκοκύπριοι είναι ένα σεβαστό μέλος της διεθνούς κοινότητας. Το γεγονός ότι η ΤΔΒΚ έχει καταστεί μέλος παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών είναι σωστό και απολύτως φυσιολογικό. Η στάση της ΕΕ, που προσπαθεί να αγνοήσει την ΤΔΒΚ, είναι από ιστορικής και πολιτικής απόψεως μια άνευ αρχών προσέγγιση», υποστήριξε ο Τσιελίκ στην ανακοίνωσή του.

    Μπαχτσελί: «Ιστορικό βήμα για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ, το καθεστώς παρατηρητή»

    Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (13.11.22 aa.com.tr), ιστορικό βήμα προς την κατεύθυνση της «αναγνώρισης της ΤΔΒΚ» χαρακτήρισε την απόφαση της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών να αποδεχθούν την «ΤΔΒΚ» ως μέλος της οργάνωσης υπό το καθεστώς παρατηρητή ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε δηλώσεις του στα πλαίσια προεκλογικής συνάντησης του Κόμματος του στην επαρχία Ελαζίγ της Τουρκίας.

    (ΑΚ)

    [06] Ειδικοί διεθνών σχέσεων: «Ιστορικό βήμα προς την αναγνώριση της ΤΔΒΚ»

    H Milliyet (13.11.22 milliyet.com.tr) δημοσιεύει τις απόψεις ακαδημαϊκών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ένταξη του κατοχικού καθεστώτος ως μέλος ? παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) αποτελεί «ιστορικό βήμα προς την αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

    «Η Ρωσία μπορεί επίσης να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ»

    Μιλώντας στη Milliyet ο Χασαν Ουνάλ, λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μάλετπε, υποστήριξε τα εξής:

    «Νομίζω ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση. Νομίζω ότι θα μνημονεύεται στο μέλλον ως ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα της πολιτικής της λύσης των δύο κρατών. Προηγουμένως, έγινε μέλος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ΕCO) με το όνομα του τουρκοκυπριακού κράτους, αλλά όχι ως ΤΔΒΚ. Η είσοδός της στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητή θα μείνει στην ιστορία. Επειδή για πρώτη φορά έγινε μέλος με το όνομα ΤΔΒΚ. Νομίζω ότι αυτό θα έχει και συνέχεια. Δηλαδή, μπορούμε ήδη να δούμε από τις δικές του σαφείς δηλώσεις ότι το Αζερμπαϊτζάν θα αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με την Αρμενία. Είμαι επίσης της γνώμης ότι και η Ρωσία θα την αναγνωρίσει. Άλλωστε νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν να αποτρέπεται για πάντα η αναγνώριση της ΤΔΒΚ στην πολυ-πολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

    «Μήνυμα προς τον κόσμο»

    Αναφερόμενος στην αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, ο πρώην πρέσβης Όζουλκερ υποστήριξε ότι «υπάρχουν σημαντικά βήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξελίξεις που προχωρούν αργά, αλλά προς αυτόν τον στόχο» και πρόσθεσε:

    «Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα και η έναρξη πτήσεων προς την ΤΔΒΚ, ακόμη και σε επίπεδο τουρισμού, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ‘προειδοποιητικό βήμα’. Νομίζω ότι μπορούμε να το προχωρήσουμε περαιτέρω όταν προχωρήσουμε περαιτέρω. Πέραν αυτού, η επίσημη αποδοχή της ΤΔΒΚ ως μέρος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών είναι επίσης ένα από τα σημαντικά βήματα που μπορούν να αποτελέσουν μήνυμα προς τον κόσμο. Αλλά το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί από σήμερα έως αύριο».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 14 November 2022 - 14:06:39 UTC