Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-11-28

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 232/2022 26-28.11.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Tατάρ: «Η πραγματικότητα στην Κύπρο είναι ότι υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη»
  • [02] Ο νέος «πρέσβης» Μετίν Φεϊζίογλου επέδωσε τα «διαπιστευτήρια» του στον Τατάρ
  • [03] Συνάντηση του νέου «πρέσβη» με τον Υφυπουργό Μεταφορών της Τουρκίας
  • [04] Οι πρώτες ενέργειες του νέου «πρέσβη» της Τουρκίας- Λόγος περί κοινωνικής μηχανικής
  • [05] Επαφές αντιπροσωπείας του CTP στο Λονδίνο ? Μετάβαση στην Μαδρίτη
  • [06] Ουστέλ: «Σημαντικές οι δημοτικές εκλογές για την εθνική υπόθεση»-Συνεργασία UBP-DP-YDP
  • [07] Αποσύρθηκαν υποψήφιοι «δήμαρχοι» στην Αμμόχωστο με εντολές της Άγκυρας
  • [08] Παραχώρησαν στον κατοχικό στρατό «εθνικό πάρκο» στην Καρπασία
  • [09] «Από τις νομικές ρυθμίσεις πηγάζουν τα προβλήματα ελευθεροτυπίας στην Τουρκία»
  • [10] Συνάντηση με τον Μάριο Νάβα είχε η υποψήφια του CTP στην κατεχόμενη Λευκωσία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν για τις σχέσεις της Τουρκίας με Αίγυπτο, Συρία και χώρες του Κόλπου
  • [02] Αμτζάογλου: «Σχέδια που αγνοούν την Τουρκία και την ΤΔΒΚ δεν είναι έγκυρα»
  • [03] Ακάρ: «Η χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν»
  • [04] Ντονμέζ: Σημάδι νέας ανακάλυψης φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Tατάρ: «Η πραγματικότητα στην Κύπρο είναι ότι υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη»

    Ο παράνομος Bayrak (26.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,WOjXwazoxVd43yh7uaSSZbOwHzg4P3KOyWCCSPNCsfdyUSMkaLuQvbhUFaGol87Z0GX85WkA87WrQU-v1kg-dVWOMEVRicVDFiwlyawkMUlQnzCZJJr0tE&typo=1) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «η πραγματικότητα στην Κύπρο είναι ότι υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη» και ότι «η λύση πρέπει να είναι σε αυτή τη βάση».

    Σε δηλώσεις στις οποίες προέβη κατά την επιστροφή του από την Τουρκία, ο Τατάρ σχολίασε στον ανταποκριτή του λεγόμενου πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΚ τις τετραήμερες συναντήσεις που πραγματοποίησε στις πόλεις Ντιγιάρμπακιρ, Μαλάτια, Αντίγιαμαν και Γκαζίαντεπ και αναφέρθηκε στην «πραγματικότητα των δύο ξεχωριστών λαών και των δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο», κατά την έκφρασή του, και τη «σημασία του γνωστοποιείται η πολιτική αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή τη βάση».

    Aνέφερε επίσης ότι κατά τις εν λόγω συναντήσεις του συμφώνησαν με τους συνομιλητές του να αυξήσουν τη στενή συνεργασία μεταξύ τους και να μεταφέρουν στην κατεχόμενη Κύπρο τις εξελίξεις στις περιοχές αυτές.

    Ο Τατάρ είπε ακόμη ότι σε κάθε ευκαιρία εξηγεί τα ζητήματα σχετικά με τα λεγόμενα δικαιώματα και το δίκαιό τους στη γαλάζια πατρίδα, την πολιτική της Ανατολικής Μεσογείου, τους κινδύνους που όπως ισχυρίστηκε υπάρχουν κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη και την ανάπτυξη της πολιτικής των δύο κρατών και τόνισε τη σημασία της πλήρους υποστήριξης αυτής της πολιτικής.

    «Η πραγματικότητα στην Κύπρο είναι ότι υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη. Εάν πρόκειται να υπάρξει λύση, θα πρέπει να γίνει σε αυτή τη βάση», ισχυρίστηκε ο Τατάρ και κατέληξε λέγοντας ότι αυτό αποτελεί επίσης απαίτηση των επικαλυπτόμενων δικαιωμάτων και συμφερόντων της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Δεν θα βαδίσουμε με τους Ελληνοκύπριους που απορρίπτουν την ισότητα»

    Εξάλλου, όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (25.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,IYeijZ9QjLrylQq2BRALraScvfKqlsBM-jwtJ1ilCwq6zdFdfVqi6NezrO9A1iEo8oqyfe-YI7RuqWuyouuukaom2hEMpYX4MqQRFJ&typo=1), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλώντας στο πανεπιστήμιο Αντίαμαν στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Τουρκία ισχυρίστηκε ότι «ότι αν υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της συνεργασίας δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών»

    Στην ομιλία του ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση και ότι μετέβη στην Τουρκία για να την εξηγήσει, προσθέτοντας ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους για την εθνική ενότητα και τη συνέχιση της παρουσίας των Τουρκοκυπρίων στο νησί.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι τα θεμέλια της σημερινής πολιτικής τέθηκαν με την ίδρυση του ψευδοκράτους το 1983, προσθέτοντας ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών ήταν πάντα σε ομοσπονδιακή βάση μέχρι σήμερα και ότι η με την ομοσπονδιακή δομή η πλειοψηφία θα εξουσιάζει τη μειονότητα και θα την «καταστρέψει» με την πάροδο του χρόνου.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι «στη διαδικασία που αναπτύχθηκε μετά το Σχέδιο Ανάν με τη μονομερή ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ κατά παράβαση των διεθνών αρχών, σήμερα οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα έχουν το δικαίωμα να ασκούν βέτο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και υπογράμμισε ότι η κατάσταση αυτή αντιβαίνει και στις αρχές της ΕΕ».

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι: «Δεν μπορούμε και δεν θα βαδίσουμε αυτό το μονοπάτι με τους Ελληνοκύπριους που απορρίπτουν μια συμφωνία με τους Τούρκους στη βάση της ισότητας στην Κύπρο».

    Ο Τατάρ αναφέρθηκε στη σημασία της στήριξης της Τουρκίας στη νέα πολιτική που αναπτύσσεται παρά τις συμπεριφορές αυτές.

    Εξηγώντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή με πολύ σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις όπως οι ενεργειακοί πόροι, τα ζητήματα ασφάλειας από τη Συρία έως τη Λιβύη, η συνεχιζόμενη παρουσία ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν θα είναι δυνατόν να αποκλειστεί η Τουρκία από τα δικαιώματά της στην περιοχή με την άρση του καθεστώτος του εγγυητή και την αποχώρηση των στρατευμάτων της στο ομοσπονδιακό πλαίσιο.

    «Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να έχουμε ένα κυρίαρχο κράτος»

    Αναφερόμενος στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι: «Από τώρα και στο εξής, αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή μπορεί να γίνει μόνο με τη συνεργασία δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα. Η ύπαρξη της ΤΔΒΚ [?] είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Η ΤΔΒΚ έχει αποδείξει τον εαυτό της ως κράτος».

    Ο Τατάρ, τέλος, ισχυρίστηκε ότι «βήματα όπως το άνοιγμα του Βαρωσίου, η πολιτική των δύο κρατών, η ιστορική ομιλία του Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη, το γεγονός ότι η ΤΔΒΚ έγινε μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών είναι δείκτες ότι η ΤΔΒΚ σταδιακά ισχυροποιείται».

    Ολοκλήρωσε την ομιλία του υποστηρίζοντας ότι μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση θα έσερνε τους Τουρκοκύπριους στην αβεβαιότητα και θα ήταν «η αρχή του τέλους».

    (ΓΜ)

    [02] Ο νέος «πρέσβης» Μετίν Φεϊζίογλου επέδωσε τα «διαπιστευτήρια» του στον Τατάρ

    Ο Bayrak (28.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,WgFv4cT680APtyGocdqYgqLxvWuUQSBoT2ml6corv0Q4kBR4OLr7Wit3eJaEVSqFSrcWUMvjpnMtRnbuPsJ3YM9s5YwMB2D1n5x4XBBpnQap-fT-&typo=1) γράφει ότι ο νέος «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Μετίν Φεϊζίογλου επέδωσε τα «διαπιστευτήρια» του στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    Όπως σημειώνει ο Bayrak, ο «πρέσβης» έτυχε υποδοχής με στρατιωτική τελετή κατά την άφιξή του στην λεγόμενη προεδρία.

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και ο «υφυπουργός προεδρίας» Οκάν Ντονανγκίλ ήταν παρόντες στην τελετή.

    «Είμαι πολύ χαρούμενος που σας βλέπω εδώ, θα χαρώ πολύ να συνεργαστούμε, σας εύχομαι καλή επιτυχία», είπε ο Τατάρ.

    Στη «διαπιστευτήρια επιστολή» που επέδωσε ο νέος «πρέσβης» αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι είναι πηγή υπερηφάνειας και ευτυχίας για τον ίδιο να υπηρετεί «ως ο 15ος Πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Υποστήριξε και τα εξής:

    «Σας διαβεβαιώνω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου θα προσπαθήσω να βελτιώσω περαιτέρω τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ μας. [?] Στην ιστορική ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Είναι απαίτηση του δικαίου των κρατών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συνείδησης να συμμορφωθούμε με αυτό το δίκαιο κάλεσμα που βασίζεται σε πρωτοφανή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. [?] Με την αποφασιστική και ισχυρή ηγεσία του Προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την επιδέξια διπλωματία του Υπουργού Εξωτερικών μας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου εισήλθε στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος-παρατηρητής ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Αυτή η ιδιότητα μέλους είναι ένα μεγάλο βήμα προς την αναγνώριση».

    Ο Φεϊζίογλου επίσης κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ως την πλευρά που δεν επιθυμεί την ειρήνη και την λύση του Κυπριακού και ισχυρίστηκε πως η μόνη διέξοδος είναι η «αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

    Ποιος είναι ο λεγόμενος πρέσβης:

    Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1969 και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Άγκυρας το 1990.

    Το 1992 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Δημόσιο Δίκαιο στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα το 1995, του αναπληρωτή καθηγητή το 2000 και του καθηγητή το 2005.

    Το 2007, έγινε κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Άγκυρας το 2010 και πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων το 2013.

    Διορίστηκε «πρέσβης» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 6 Οκτωβρίου 2022, αντικαθιστώντας τον Αλί Μουράτ Μπαστσερί με προεδρικό διάταγμα ο οποίος υπηρέτησε ως «πρέσβης της Τουρκίας στη Λευκωσία» από τον Νοέμβριο του 2018 και αναχώρησε από το νησί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου.

    (ΚΣ)

    [03] Συνάντηση του νέου «πρέσβη» με τον Υφυπουργό Μεταφορών της Τουρκίας

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (26.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,KXBQSIWwDZCXXljMqur6xht6d6jbN7j5SeypWljpKIrJERM2IxUhcS5jHEzQKfTfjtC7mrhPN-hCsyMrgFNqdUPYxONuZDrnGUWzCiB-cTmSZa-aIo,&typo=1), ο νέος λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου συναντήθηκε με τον Τούρκο Υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Σελίμ Ντουρσούν.

    Μιλώντας κατά την συνάντηση, ο Φεϊζίογλου δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με το «γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας (KE?)» για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι «μεγάλες επενδύσεις» που θα πραγματοποιηθούν στα κατεχόμενα και θα συνεισφέρουν ευθέως στον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν έργα υποδομής που εκτελούνται από το τουρκικό Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών στα κατεχόμενα.

    Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης και ο λεγόμενος υφυπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών, Ενβέρ Οζτούρκ.

    (ΓΜ)

    [04] Οι πρώτες ενέργειες του νέου «πρέσβη» της Τουρκίας- Λόγος περί κοινωνικής μηχανικής

    Η G?ne? (28.11.22) γράφει ότι ο Μετίν Φεϊζίογλου, νέος «πρέσβης» Τουρκίας στα κατεχόμενα έκανε πρωινό περίπατο στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία και συνομίλησε με ιδιοκτήτες καταστημάτων στη δημοτική αγορά «Αράστα», βγάζοντας φωτογραφίες με «αστυνομικούς» και «τελωνειακούς» υπαλλήλους, τις οποίες μοιράστηκε στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, ο Φεϊζίογλου επισκέφθηκε το άγαλμα και το μουσείο του Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ.

    Η Avrupa (27.11.22) γράφει επίσης ότι ο Φεϊζίογλου, μόλις έφτασε στο νησί, το Σάββατο στη βάση των οδηγιών που έλαβε, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην κατεχόμενη Τράπεζα. Μάλιστα ζήτησε να ετοιμαστεί έκθεση σχετικά με την περιεκτικότητα σε θείο του καυσίμου που χρησιμοποιείται, από μία τριμελή επιτροπή που θα αποτελείται από άτομα εκ Τουρκίας και ένα από τα κατεχόμενα.

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Γιλμάζ Παρλάν, στη στήλη του με τίτλο «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης» αποκαλεί τον Φεϊζίογλου «νέος κυβερνήτη», διότι εδώ και 39 χρόνια δεν έχει αναγνωριστεί η «ΤΔΒΚ» επίσημα από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και υποστηρίζει ότι τοποθετήθηκε από τον Πρόεδρο Ερντογάν, για να εκτελέσει τις εντολές σχετικά με το άνοιγμα του Βαρωσιού.

    Εξηγεί ότι ο Φεϊζίογλου κατέχει πολύ καλά την έννοια της κοινωνικής μηχανικής (social engineering), καθώς πήρε από το δρόμο έναν φοιτητή και μια φοιτήτρια που περίμεναν το λεωφορείο και τους μετέφερε σπίτι τους, αποθανάτισε το γεγονός και το σέρβιρε στο κοινό. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το γεγονός ότι η κοπέλα στη φωτογραφία φορούσε τουρμπάνι, δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά αποτέλεσμα κοινωνικής μηχανικής, που δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα τι θα επακολουθήσει στις κατεχόμενες περιοχές.

    (ΙΣ)

    [05] Επαφές αντιπροσωπείας του CTP στο Λονδίνο ? Μετάβαση στην Μαδρίτη

    Σύμφωνα με τη Vatan (26.11.22), σειρά επαφών στο Λονδίνο πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), η οποία αποτελείται από τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Ασίμ Ακάνσοϊ και τον γραμματέα διεθνών σχέσεων, Φικρί Τορός.

    Η αντιπροσωπεία, επισκέφτηκε αρχικά τα γραφεία του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO) στο Λονδίνο, όπου και συναντήθηκε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν τα προβλήματα που βιώνουν οι Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες που ζουν στο Λονδίνο.

    Ακολούθως, η αντιπροσωπεία του CTP, επισκέφθηκε την Επικεφαλής της Ομάδας του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για θέματα Ελλάδας και Κύπρου, Sheba Rosier. Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του κόμματος αξιολόγησε την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό υπό το φως των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή συζητήθηκαν τα προβλήματα στην περιοχή, αλλά και το πως θα μπορούσε να αρθεί το αδιέξοδο που υπάρχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε στη συνέχεια επαφές στη Βουλή των Λόρδων, όπου και συναντήθηκε με την τουρκοκυπριακής καταγωγής Βαρόνη Meral Ece, τους Λόρδους John Sharkey και Geraint Davies και το Βουλευτή, Feryal Clark. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σε ομιλία του στη συνάντηση, ο Ακάνσοϊ εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή του κόμματος για λύση ομοσπονδίας. Ο Τορός με τη σειρά του, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο νέο ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, για να μπορέσει να αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία.

    Η αντιπροσωπεία, πραγματοποίησε επίσης επαφές στο Δημαρχείο του Enfield, όπου και συναντήθηκε με την Επικεφαλής του Δημαρχείου, Νεσίλ Τσιαλισκάν, καθώς επίσης και με άλλα μέλη του συμβουλίου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα κοινά έργα που θα μπορούσαν να γίνουν με το Δημαρχείο του Enfield, αλλά και μια πιθανή συνεργασία μεταξύ τους για την άσκηση ελέγχου των «εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης» που θα γίνουν στα κατεχόμενα στις 25 Δεκεμβρίου.

    Μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στο Λονδίνο, η αντιπροσωπεία αναχώρησε από το Λονδίνο για τη Μαδρίτη όπου θα παραστεί στην σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Η αντιπροσωπεία αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα στις 28 Νοεμβρίου.

    (ΑΚ)

    [06] Ουστέλ: «Σημαντικές οι δημοτικές εκλογές για την εθνική υπόθεση»-Συνεργασία UBP-DP-YDP

    Η G?ne? (28.11.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος», Φικρί Ατάογλου και ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης (YDP) και λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ερχάν Αρικλί δήλωσαν ότι τα τρία κόμματα θα ενεργήσουν από κοινού στις επικείμενες «δημοτικές εκλογές» της 25ης Δεκεμβρίου και ότι στηρίζουν κοινούς υποψήφιους στους 18 «δήμους».

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους δύο εταίρους του, ο Ουστέλ είπε ότι αυτές οι «εκλογές» είναι πολύ σημαντικές για τη «χώρα» για την εθνική υπόθεση, οπότε αποφάσισαν να δράσουν από κοινού.

    Ειδική αναφορά στην Αμμόχωστο

    Υπενθύμισε ότι έκαναν το άνοιγμα του Βαρωσιού παράλληλα με τη νέα πολιτική που βασίζεται στο καθεστώς «δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών στην Κύπρο» και είπε ότι γι' αυτό τον λόγο αποδίδουν σημασία στις «εκλογές».

    Αναφέροντας ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το Βαρώσι μέχρι στιγμής, ο Ουστέλ εξήγησε ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει από κοινού στις τοπικές εκλογές, σχεδίασε έναν οδικό χάρτη, και έκανε μεταρρυθμίσεις».

    Ο πρόεδρος του YDP Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι τα τρία κόμματα του «εθνικού μετώπου» στην τουρκοκυπριακή πολιτική σκηνή θα συμμαχήσουν στις τοπικές «εκλογές». Ανέφερε ότι κατά τον καθορισμό των υποψηφίων, διεξήγαγαν έρευνα σε όλη την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, συμβιβάστηκαν και ανακοίνωσαν τους υποψηφίους. Σημείωσε ότι τα 3 κόμματα έχουν 18 υποψηφίους και ότι θα υποστηρίξουν αυτούς τους υποψηφίους άνευ όρων.

    Δήλωσε επίσης ότι η Αμμόχωστος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς «δήμους» και σημείωσε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα της πολιτικής τους στο Κυπριακό και είπε ότι «πρέπει να κερδίσει τις εκλογές κάποιος που θα εφαρμόσει και θα υπερασπιστεί την εθνική πολιτική».

    Ο Αρικλί δήλωσε και τα εξής: «Αν κερδίσει κάποιος που δεν υπερασπίζεται την εθνική πολιτική, εδώ η Τουρκία και εμείς θα έχουμε πρόβλημα» και υποστήριξε την υποψηφιότητα του Ερντάλ Όζτζεκ για την «δημαρχία» της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    «Οι 17 δήμοι είναι στη μια πλευρά, ο δήμος Αμμοχώστου είναι στην άλλη πλευρά», είπε ο Αρικλί και πρόσθεσε: «Πρέπει να ξεκινήσουμε μια εθνική κινητοποίηση και θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές».

    (ΙΣ)

    [07] Αποσύρθηκαν υποψήφιοι «δήμαρχοι» στην Αμμόχωστο με εντολές της Άγκυρας

    Η διαδικτυακή Bug?n K?br?s (28.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbugunkibris.com&c=E,1,Kas3yswez0pb5lTkatWsdzG6ughkoqNRMcFLsQod-SLMra700xBNwtbRvkxAeSXKbjehY4WTPZli2vVX69XxcfCm7W0ROxwMU6fb1sOqHipZw,&typo=1) υπό τον τίτλο «Η Συμμαχία του Κακού», δημοσιεύει είδηση ότι το καθεστώς του προεδρικού της Άγκυρας, προκειμένου να συνεχίσει νέες εντάσεις στο περίκλειστο Βαρώσι, κινητοποίησε τον πρόεδρο του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ουνάλ Ουστέλ, για να διασφαλίσει ότι τα κόμματα της δεξιάς θα ενωθούν γύρω από έναν ενιαίο υποψήφιο στις επικείμενες «δημοτικές εκλογές» στην Αμμόχωστο.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αναγκάστηκαν να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους ο προερχόμενος από το UBP νυν «δήμαρχος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ και το πρώην μέλος του UBP, Τζεμ Ντανά για να στηρίξουν τον Ερντάλ Οζτσενκ ως υποψήφιο «δήμαρχο».

    Ο Άρτερ είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του μόλις προχθές λέγοντας ότι «θα τελειώσω τα ημιτελή μου έργα», ενώ ο Ντανά είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του πριν από πολύ καιρό, αλλά δεν έλαβε υποστήριξη από την ηγεσία του UBP και παραιτήθηκε από το κόμμα.

    Με το ίδιο θέμα ασχολείται και το πρωτοσέλιδο της διαδικτυακής ?zg?r Gazete (28.11.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fozgurgazetekibris.com&c=E,1,02itoDk2bNMCvuga5T1laxMSSJ6htUsBM60buc9WQb0hQHR3Nm4prm1wtWHHS1jDwlxIqkVHxK-CEmOR7vXyGRBVUz9RWuRi3U6TwOx&typo=1) που σχολιάζει την απόσυρση Αρτέρ και Ντανά, γράφοντας ότι «θα θυσιάσουν το Βαρώσι για το ΑΚΡ».

    Μάλιστα αναφέρει ότι με την έλευση του νέου «πρέσβη» της Τουρκίας στο νησί, επιταχύνθηκαν οι παρεμβάσεις για τις επερχόμενες «δημοτικές εκλογές», διότι η Άγκυρα θέλει να κερδίσει το UBP τον «δήμο» Αμμοχώστου, που περιλαμβάνει στα δημοτικά του όρια και το Βαρώσι.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ουστέλ συνεχάρη τον Τζεμ ντανά επειδή «έλαβε την απόφαση να βαδίσει σε πλήρη αρμονία με το κόμμα του λαμβάνοντας υπόψη την εξωτερική μας πολιτική για την Αμμόχωστο την οποία διεξάγουμε σε κοινή συναίνεση με την Τουρκία».

    Αντιδρώντας στην απόσυρση των υποψηφιοτήτων Αρτέρ και Ντανά, ο γενικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν σημείωσε τις παρεμβάσεις στην Αμμόχωστο και στο γεγονός ότι θα μπορούσε να γίνει κάποια προβοκάτσια στο θέμα του Βαρωσιού. Ο Κορκμαζχάν κάλεσε τις «αριστερές δυνάμεις» να ενωθούν στην Αμμόχωστο.

    (ΙΣ)

    [08] Παραχώρησαν στον κατοχικό στρατό «εθνικό πάρκο» στην Καρπασία

    H Avrupa (28.11.22), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Απαγορευμένη περιοχή απαγορεύεται η είσοδος», γράφει ότι έχει παραχωρηθεί στην «διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας» για περίοδο 30 χρόνων η παράλια περιοχή από τον Άγιο Φίλωνα μέχρι και το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, η οποία περιλαμβανόταν μέχρι σήμερα στον κατάλογο με τις εν δυνάμει «προστατευόμενες περιοχές» από την ΕΕ και έχει κηρυχθεί ως «εθνικό πάρκο».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παράλια περιοχή από τον Άγιο Φίλωνα μέχρι και το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα έχει περιφραχθεί, αφαιρέθηκαν οι ταμπέλες που υπήρχαν και έχουν τοποθετηθεί πινακίδες από τη «διοίκηση δυνάμεων ασφαλείας» που αναγράφεται η φράση «απαγορευμένη περιοχή, απαγορεύεται η είσοδος».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι η απόφαση αυτή, λήφθηκε μετά από έγκριση σχετικής «πρότασης νόμου» που ετοιμάστηκε πέρυσι από τον Ερχάν Αρικλί και προσθέτει ότι η απόφαση λήφθηκε «πολύ εμπιστευτικά» προβάλλοντας ως δικαιολογία θέματα ασφάλειας.

    Αναφορές σε ναυτική βάση

    Για το ίδιο θέμα, η Avrupa σε εσωτερική της στήλη με τίτλο «Ναυτική βάση στην Καρπασία», γράφει ότι σύμφωνα με το σχέδιο Άτσενσον του 1964, θα παραχωρείτο στην Τουρκία μια στρατιωτική βάση στην Καρπασία και προσθέτει ότι εδώ και ορισμένο χρονικό διάστημα «η Τουρκία έβαλε στην ημερήσια διάταξή της την ανέγερση της ναυτικής βάσης που υπήρχε στο Σχέδιο Άτσενσον». Αναφέρει και τα εξής το δημοσίευμα:

    «Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε ο βιολόγος Χασάν Σαρπτέν, το παραλιακό μέτωπο που ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο και εκτείνεται από την εκκλησία του Αγίου Φίλωνα μέχρι το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, που είναι από τους ωραιότερους όρμους της Καρπασίας που καταχωρήθηκε σε κατάλογο εκ μέρους της ΕΕ ως ‘προστατευόμενη περιοχή’, παραχωρήθηκε για να διασφαλιστούν οι ανάγκες ελλιμενισμού, υπηρεσιών και αποστολών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της διοίκησης ακτοφυλακής που υπάγεται στη διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας. Εδώ και μακρό χρονικό διάστημα, η δεξαμενή ΜΜΕ του Έρντογαν και οι απόστρατοι ναύαρχοι οπαδοί της Γαλάζιας πατρίδας ζέσταναν το θέμα ανέγερσης βάσης στην Καρπασία. Στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Κύπρο υπήρχε η ανέγερση μιας τουρκικής βάσης στην Καρπασία και η ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος μακάριος είχε αντιταχθεί σε αυτό. Σήμερα ενεργοποιήθηκε ξανά το σχέδιο του ΝΑΤΟ για μετατροπή της Καρπασίας σε βάση. Αυτό δεν είναι ζήτημα τσιμεντοποίησης. Είναι ένας αντικατοπτρισμός του αγώνα επικυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο στο ‘αβύθιστο αεροπλανοφόρο’. [?]»

    (ΑΚ-Ι/Τσ.)

    [09] «Από τις νομικές ρυθμίσεις πηγάζουν τα προβλήματα ελευθεροτυπίας στην Τουρκία»

    Η Yeni D?zen (28.11.22) γράφει ότι ο Κενάν Σενέρ, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων (TGC), δήλωσε ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία πηγάζουν από τις νομικές ρυθμίσεις και ότι η ελευθερία της έκφρασης έχει περιοριστεί σημαντικά μετά τα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί το 2013.

    Ο Σενέρ μιλούσε σε πάνελ με θέμα «Νέες κατευθύνσεις στη δημοσιογραφία στο πλαίσιο της ελευθερίας της επικοινωνίας» που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την «ένωση Τούρκων δημοσιογράφων Κύπρου» («KTGB») και την Πλατφόρμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (?HP).

    Το πάνελ διοργανώθηκε στο πλαίσιο της μελέτης «Οικοδόμηση συνεργασίας των οργανώσεων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και τη βόρεια Κύπρο με βάση τα δικαιώματα για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης» και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος Πολιτικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Αναφέροντας ότι το ένα από τα δύο θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν ήταν η «ελευθερία του Τύπου» και το δεύτερο η «καλή δημοσιογραφία», ο Σενέρ είπε ανάμεσα σε άλλα ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πολύ καλά τη νομοθεσία και την πρακτική που επηρεάζει την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης και αναφέρθηκε στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο, τον οποίο χαρακτήρισαν ως «νόμο περί λογοκρισίας».

    Δήλωσε ότι ακολουθούν ορισμένες από τις απαιτήσεις και την νομολογία της ΕΕ και εξετάζουν τα πάντα σχολαστικά προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία και η πρακτική είναι καλές, και ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος μπορεί να κατηγορήσει τους δημοσιογράφους για τρομοκρατική προπαγάνδα, γεγονός το οποίο εργάζονται να αλλάξουν.

    Δηλώνοντας ότι προσπαθούν να αυξήσουν τους ενδιαφερόμενους φορείς και τη δύναμή τους για την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης, ο Σενέρ τόνισε ότι είναι σημαντικό οι επαγγελματικές οργανώσεις του Τύπου να έρθουν σε επαφή με οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων, προκειμένου να βελτιωθεί η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της έκφρασης.

    Αναφερόμενος στο έργο τους για την υποστήριξη των δημοσιογράφων για καλή δημοσιογραφία, ο Σενέρ δήλωσε ότι υποστηρίζουν όσους προσπαθούν να ασκήσουν ανεξάρτητη δημοσιογραφία στο πλαίσιο του έργου «τα μέσα για τη δημοκρατία, η δημοκρατία για τα μέσα», το οποίο ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με χρηματοδότηση της ΕΕ και θα συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια.

    (ΚΣ)

    [10] Συνάντηση με τον Μάριο Νάβα είχε η υποψήφια του CTP στην κατεχόμενη Λευκωσία

    Σύμφωνα με την Yeni Bak?? (28.11.22), η υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) για το δημαρχείο της κατεχόμενης Λευκωσίας, Δρ. Σίλα Ουσάρ Ιντζιρλί, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με το Γενικό Διευθυντή Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Μάριο Νάβα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Ιντζιρλί ανέφερε ότι έχει υποβάλει τις θέσεις της για τα έργα τα οποία προτίθεται να κάνει μαζί με την ομάδα της αν εκλεγεί και προέβησαν σε αξιολόγηση αυτών των έργων.

    Την ίδια στιγμή, η Ιντζιρλί εξήγησε ότι θα εργαστούν με αποφασιστικότητα και πρέπει όπως είπε να ακολουθήσουν μια πιο ενεργή πολιτική για να εξεύρουν χρηματοδότηση και διεθνείς οικονομικούς πόρους, προκειμένου να καταστεί η Λευκωσία μια πόλη που παρέχει υπηρεσίες που της αξίζουν.

    Τονίζοντας ότι όλοι έχουμε ανάγκη από μια Λευκωσία που ενώνει, η Ιντζιρλί αναφέρθηκε στην ανάγκη για άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και ειδικότερα ενός σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά. Πρόσθεσε επίσης ότι έχει προβεί σε σχετική αξιολόγηση για το άνοιγμα σημείων διέλευσης στην Πύλη Πάφου και Αμμοχώστου.

    Σημειώνοντας ότι στη συνάντηση με τον Νάβα, διαβίβασε τις προτάσεις της για να καταστεί η Λευκωσία μια πράσινη πρωτεύουσα, η Ιντζιρλί εξήγησε επίσης ότι στη συνάντηση συζήτησαν και για την κλιματική αλλαγή και για την ανάγκη ενίσχυσης της Λευκωσίας από οικονομικής και κοινωνικής απόψεως.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν για τις σχέσεις της Τουρκίας με Αίγυπτο, Συρία και χώρες του Κόλπου

    Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (27.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,xqkPLRbUq3uGUZq5xYXqwPl0MDkG4RIm390gXInq9xOsrk8sEMJYM8foUIyvS73F59FayetruzYU-jkA72bwAgKZC0vKbQUuhAaWU-JovoIYimI4wUD&typo=1) ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι όπως άρχισε η διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο μπορεί να αρχίσει μια τέτοια διαδικασία και με τη Συρία με τον ίδιο τρόπο.

    Συμμετέχοντας σε εκδήλωση νέων στο Ικόνιο, ο Έρντογάν απάντησε με τα εξής λόγια σε σχόλιο μιας φοιτήτριας από το κοινό που υποστήριξε ότι η επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στην Ελλάδα:

    «Το ότι δεν υπάρχει μνησικακία στην πολιτική και το τι θα δείξουν αύριο οι εξελίξεις με την όποια χώρα είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Αλλά φυσικά η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχη. Μιλάει συνεχώς για εμένα, για εμάς και ούτω καθεξής. Διεξάγουν επίσης πολύ, πολύ διαφορετικές εκστρατείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, μια νέα εποχή θα ανοίξει στη διαδικασία μετά από αυτές τις εκλογές».

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο, ο Έρντογαν ανέφερε τα εξής:

    «Φυσικά, στη συνάντησή μας με τον κ. Σίσι, του είπα και αυτό πέρα από την συζήτηση του πράγματος σε επίπεδο ηγετών στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Οι σχέσεις μας με τον αιγυπτιακό λαό έχουν διαφορετική ιστορία. Φυσικά, είχαμε ένα πρόβλημα την τελευταία περίοδο των 9 ετών. Φυσικά, κάναμε αυτό το βήμα εκείνο το βράδυ, ειδικά με την παρέμβαση του εμίρη του Κατάρ, και αφού ξεπεράσαμε αυτό το πρόβλημα, είχαμε μια περιεκτική συζήτηση με τον κ. Σίσι για μισή ώρα 45 λεπτά. Είπαμε ότι τώρα οι υπουργοί μας σε χαμηλότερο επίπεδο θα πρέπει να αρχίσουν να ταξιδεύουν πήγαινε-έλα και στη συνέχεια θα πρέπει να επεκτείνουμε και να αναπτύξουμε αυτές τις συναντήσεις. Η έγνοια μας είναι να εξαλείψουμε αυτή τη δυσαρέσκεια μεταξύ εσάς και της Τουρκίας και δεν θα πρέπει να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου στη Μεσόγειο. Φυσικά, συζητήσαμε κάποια πολύ διαφορετικά πράγματα μεταξύ μας εκεί. Στο πλαίσιο των πληροφοριών και των ειδήσεων που έλαβα αργότερα, ήταν χάρηκε πολύ και ο ίδιος γι’ αυτή τη συνάντηση και του μεταφέραμε τα ίδια συναισθήματα. Τώρα η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους υπουργούς μας και στη συνέχεια θα συναντηθούμε, ελπίζω στη Μεσόγειο, διότι οι δεσμοί μεταξύ του αιγυπτιακού και του τουρκικού λαού είναι πολύ διαφορετικοί. Η ισχύς είναι δική μας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να την πάρουν άλλοι. Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να φτάσει εδώ. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι θα υπάρξουν καλές εξελίξεις».

    Μιλώντας για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες του κόλπου ο Έρντογαν ισχυρίστηκε τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, υπήρχαν εκείνοι που ήθελαν να μετατρέψουν τη δυσαρέσκειά μας με τις χώρες του Κόλπου σε πλεονέκτημα. Φυσικά, όταν αυτά εξαλείφθηκαν, τα παιχνίδια χάλασαν. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένα από αυτά. Οι σχέσεις μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο. Ελπίζω ότι θα είναι ακόμη καλύτερο. Αυτό φυσικά ενοχλεί ορισμένους κύκλους. Στην επόμενη διαδικασία, όπως ακριβώς λειτούργησε με την Αίγυπτο, μπορεί να λειτουργήσει και με τη Συρία με τον ίδιο τρόπο. Δεν υπάρχει μνησικακία στην πολιτική».

    (ΓΜ)

    [02] Αμτζάογλου: «Σχέδια που αγνοούν την Τουρκία και την ΤΔΒΚ δεν είναι έγκυρα»

    Το ειδησεογραφικό δίκτυο CNNT?rk (27.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcnnturk.com&c=E,1,IbOoc7J9vrOkOppL0BlFzgBopLVozDGrZA1ZxnKmRrHsSLYR0Bel5Tvy2lprArEMoUDUIy0DVGUzhlJoyxcVKDV-Vir8qYpO0i925vxVk34OlzGgDI6NxU,&typo=1) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ολγκούν Αμτζάογλου υποστήριξε ότι δεν είναι έγκυρα σχέδια που αγνοούν την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μιλώντας στο CNNT?rk o Αμτζάογλου ανέφερε τα εξής αντιδρώντας τόσο στη διασύνδεση EuroAsia Interconnector, η οποία θα παρέχει ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και στο έργο EastMed, το οποίο θα μεταφέρει τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας:

    «Εάν καταπατάτε την υφαλοκρηπίδα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες άλλων χωρών χωρίς την άδειά τους, αυτό δεν είναι νομικά έγκυρο. Πόσο μάλλον η οικονομία...Αυτές είναι οι συμφωνίες που γίνονται στο πόδι. Αν και προσπαθούν να το αναδείξουν με περιορισμούς, κανένα πρωτόκολλο συμφωνίας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου».

    «Οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλέσ στα έργα γύρω από την ΤΔΒΚ»

    Αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξουν νέες γεωτρήσεις στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Αμτζάογλου ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Φυσικά, βρισκόμαστε σε σημείο αναμονής. Όπως και στα κοιτάσματα που βρήκε η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα, οι προσδοκίες μας είναι πολύ υψηλές στις μελέτες γύρω από την ΤΔΒΚ. Ίσως η Μόρφου ή παρόμοιες περιοχές θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις ανάγκες».

    «Δεν είναι τυχαία η απόφαση των ΗΠΑ για το εμπάργκο ενώ η αναγνώριση είναι στην ατζέντα»

    Ο Αμτζάογλου, τέλος, αναφέρθηκε στην άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ και υποστήριξε: «Δεν είναι τυχαία η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων του 1974 την παραμονή της δήλωσης του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν στον ΟΗΕ ότι ‘έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ’».

    (ΓΜ)

    [03] Ακάρ: «Η χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν»

    Σύμφωνα με την Ak?am (26.10.22, aksam.com.tr), o Toύρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι η χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

    Ο Ακάρ και ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκαναν μια παρουσίαση σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη συνεδρίαση του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    Στην παρουσίασή του, ο Ακάρ μετέφερε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αεροπορική επιχείρηση στην Συρία και στο Ιράκ και δήλωσε ότι η χερσαία επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

    «Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν παρείχαν την επιθυμητή υποστήριξη»

    Σύμφωνα με είδηση της φιλοκυβερνητικής Yeni ?afak, στην παρουσίαση τονίστηκε ότι η αεροπορική επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» δεν έλαβε την επιθυμητή υποστήριξη τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ, ωστόσο η επιχείρηση ήταν επιτυχής.

    «Η επιχείρηση διεξήχθη παρά την προειδοποίηση των ΗΠΑ»

    Στην παρουσίαση επίσης ασκήθηκε κριτική στη στάση των ΗΠΑ και σημειώθηκε ότι η επιχείρηση συνεχίστηκε, παρά την προειδοποίηση των ΗΠΑ να μην εισέλθουν οι Τούρκοι σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

    (ΓΜ)

    [04] Ντονμέζ: Σημάδι νέας ανακάλυψης φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

    Η Yeni ?afak (28.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,7GIhYMS3bLMLa-qre6tKfZXQU-y1-zRyTMoUaZVf1RrelgYon7OVLtKPKfLKFnchzf9r2CRESeFTr1LnNDQhjv7FfAOuhLPwO7sg5pe9Ll7r-bJM9SQiQjwo,&typo=1) γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργεια της Τουρκία Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να προσφέρει στα τουρκικά νοικοκυριά 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα τον ερχόμενο Μάρτιο και συνεχίζει τις ερευνητικές της δραστηριότητες στη «Γαλάζια Πατρίδα».

    Αναφέροντας ότι έκαναν μια νέα ερευνητική γεώτρηση στη γειτονική περιοχή εντός του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σακάρια, ο Ντονμέζ δήλωσε: «Τα πρώτα στοιχεία στο πηγάδι που ονομάσαμε ?aycuma-1 είναι θετικά. [?] Όταν έχουμε ένα αποτέλεσμα εκεί, θα το μοιραστούμε με τους πολίτες μας. Η Μαύρη Θάλασσα είναι πολλά υποσχόμενη για εμάς, τη βλέπουμε και την αξιολογούμε ως ένα πεδίο όπου μπορούμε να δώσουμε περισσότερα καλά νέα».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στην εκπομπή που συμμετείχε στο Kanal 7, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι το 25-30% της συνολικής κατανάλωσης στην Τουρκία θα καλυφθεί από το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας και υποστήριξε ότι η εξάρτηση από το εξωτερικό στο φυσικό αέριο θα μειωθεί στο 70%.

    Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ενημερώσει χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, οι οποίες διεξάγουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι μπορούν να φέρουν το φυσικό τους αέριο στην Τουρκία και να το εμπορεύονται εκεί μετά την υλοποίηση του έργου του κέντρου φυσικού αερίου.

    Αναφέροντας ότι η Τουρκία είναι μία από τις σπάνιες χώρες που μπορούν να προμηθεύονται φυσικό αέριο από πολλά μέρη, ο Ντονμέζ δήλωσε: «Έχουμε γίνει πόλος έλξης στην προμήθεια φυσικού αερίου. Προμηθευόμαστε φυσικό αέριο από περίπου 15 διαφορετικές χώρες. Αυτό περιλαμβάνει επαρκή κατανομή πόρων ώστε να είναι κέντρο διανομής και εμπορικό κέντρο».

    Συνέδριο για το φυσικό αέριο στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο

    Υπογραμμίζοντας ότι σχεδιάζουν να διοργανώσουν ένα διεθνές συνέδριο για το φυσικό αέριο στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Ντονμέζ δήλωσε: «Θα παρευρεθούν υπουργοί και σημαντικοί εκπρόσωποι τόσο των χωρών προέλευσης, όσο και των προμηθευτών και των εκπροσώπων της πλευράς της ζήτησης. Θα συζητήσουμε όλα τα θέματα λεπτομερώς. Η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της ενεργειακής κρίσης».

    Εξάλλου, η Yeni ?afak (27.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,b1JECqEIvvvq1FqqiFW6lA6D4mmtPnVECzz1RfO2nomlem3ch6Dw0jY76rhgVNhziAvEJTQlFVjB1N2QJ4VIpNBHrjenxy8rzWj379X0xhf0chDRueE,&typo=1) γράφει επίσης ότι η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει ρόλο στην παραγωγή των χωρών από τις οποίες αγοράζει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. «Έχοντας λάβει θετικά μηνύματα από το Κατάρ, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Αλγερία, η Άγκυρα ετοιμάζεται να κάνει νέα βήματα συνεργασίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την ανταλλαγή της εμπειρίας της Τουρκίας με τις χώρες αυτές», σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 28 November 2022 - 14:54:06 UTC