Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-12-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 242/2022 10-12.12.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Χασίπογλου: Στόχος το Βαρώσι να ανοίξει το 2023
  • [02] Την ανέγερση «κοινωνικών κατοικιών» στην πόλη των Βαρωσίων, υπόσχεται ο Ουστέλ
  • [03] Ακάρ: «Η μόνη λύση στην Κύπρο είναι η αποδοχή της ύπαρξης δύο ανεξαρτήτων κρατών»
  • [04] Tατάρ: «Η ΤΔΒΚ και οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης»
  • [05] Σαβασάν: «Το Κυπριακό πρόβλημα είναι βασικά ένα πρόβλημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
  • [06] Ατλί: «Λευκωσία και Αμμόχωστο εποφθαλμιά το ΑΚΡ»
  • [07] Πρώην μέλος της επιτροπής αγνοουμένων: «Για πολιτικούς λόγους πήρε πολύ χρόνο να γίνει το θέμα των αγνοουμένων ορατό
  • [08] Ενέργειες για κατάργηση του αριστερού κυκλοφοριακού συστήματος στα κατεχόμενα
  • [09] Στοιχεία για διελεύσεις από οδοφράγματα
  • [10] Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Οι πύραυλοί μας τρομάζουν τους Έλληνες»
  • [02] Tηλεφωνικές επαφές Έρντογαν με Πούτιν και Ζελένσκι
  • [03] Μοντέλο Orban στην προεκλογική πολιτική του Έρντογαν
  • [04] «Σπαρακτική εικόνα της ανεργίας»
  • [05] Καταδικάστηκαν σε 883 χρόνια συνολικής φυλάκισης 98 δήμαρχοι του HDP

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Χασίπογλου: Στόχος το Βαρώσι να ανοίξει το 2023

    Η Yeni Bak?? (10.12.22) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι κατά τις προσεχείς ημέρες θα γίνει «ένα από τα σημαντικότερα ανοίγματα» του Βαρωσιού και ότι το κόμμα του τηρεί τις υποσχέσεις του.

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Χασίπογλου είπε ότι αν σήμερα συζητούσαν ακόμα την ομοσπονδία στην οποία επιμένει η αντιπολίτευση, δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν το κλειστό Βαρώσι, διότι η περίκλειστη πόλη ήταν μέρος του πάρε-δώσε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν.

    Υποστηρίζοντας ότι το Κυπριακό απέκτησε μια νέα διάσταση με το άνοιγμα του Βαρωσιού, ο Χασίπογλου είπε ότι στόχος τους είναι να ανοίξουν το σύνολο του Βαρωσιού εντός του 2023. Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι μια απόφαση που λήφθηκε πριν 40 χρόνια. Αυτό το ψήφισμα είναι αναχρονιστικό πλέον. Αυτό το ψήφισμα είναι να ανοίξει το κλειστό Βαρώσι χωρίς να αναμένεται η συνολική λύση, να υλοποιηθεί η επιστροφή των περιουσιών στους προ του 1974 κατοίκους του. Εδώ είναι έδαφος της ΤΔΒΚ. Δεν εποφθαλμιούμε τις περιουσίες των ατόμων που έφτιαξαν κτήρια πάνω σε αυτό.

    Ως εσωτερικό ένδικο μέσο, η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών συμπεριλαμβάνει και το κλειστό Βαρώσι. Το Βαρώσι δεν είναι νεκρή ζώνη. Νομικώς δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστεί στη διοίκηση του ΟΗΕ όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Η αρμοδιότητα των Ηνωμένων Εθνών είναι μόνο στην νεκρή ζώνη. Αφού το Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ, είναι άκυροι οι ισχυρισμοί πως αντίκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η αντιπολίτευση να κοιτάξει πλέον το σήμερα, να μην μένει προσκολλημένη στο παρελθόν.

    Ο δήμαρχος της Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ προσέφερε την αναγκαία στήριξη. Και κατά την νέα περίοδο θα διασφαλίσουμε ως UBP την πολιτική απόφαση του ανοίγματος που έχουμε λάβει τόσο από την άποψη των εργασιών υποδομής όσο και στηρίζοντας τον υποψήφιο Ερντάλ Όζτζιενκ».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Την ανέγερση «κοινωνικών κατοικιών» στην πόλη των Βαρωσίων, υπόσχεται ο Ουστέλ

    Σύμφωνα με τη G?ne? (12.12.22), ο λεγόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ουνάλ Ουστέλ υποσχέθηκε ότι η «κυβέρνηση», η οποία θα βρίσκεται στην «εξουσία» μέχρι το 2027, όπως ανέφερε, θα ολοκληρώσει όλα τα ημιτελή έργα, θα επιλύσει όλα τα προβλήματα που βιώνουν στην «ΤΔΒΚ» και θα δημιουργήσει μια «δυνατή ΤΔΒΚ».

    Μιλώντας στα πλαίσια προεκλογικής συγκέντρωσης με νέους κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Βαρώσια, ο Ουστέλ υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το έργο που αφορά στην ανέγερση κοινωνικών κατοικιών στην πόλη των Βαρωσίων, με αποτέλεσμα, όπως υποστήριξε, οι νέοι που ζουν στην περιοχή, να μπορούν να αποκτήσουν κατοικία σε χαμηλή τιμή. «Οι νέοι μας, θα μπορούν έτσι να αποκτήσουν κατοικία σε πολύ προσιτή τιμή. Αυτό δεν είναι μόνο υπόσχεση, αλλά δέσμευσή μας», ανέφερε.

    Υποστηρίζοντας ότι το UBP είναι ένα κόμμα που συνεχίζει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες του για αναδιοργάνωση της «ΤΔΒΚ» με βάση την παγκόσμια ανασυγκρότηση, ο Ουστέλ αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των «εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης» τονίζοντας ότι μαζί με την «μητέρα Πατρίδα Τουρκία θα προχωρήσουν σε μεγάλα έργα, για να ενδυναμώσουν τα δημαρχεία και την ΤΔΒΚ».

    Επικρίνοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Ουστέλ ισχυρίστηκε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποσκοπούν στο να καταστήσουν τους Τουρκοκύπριους μπάλωμα των Ελληνοκυπρίων. «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε να γίνουμε μπάλωμα, εμείς είμαστε ένα ξεχωριστό κράτος, είμαστε η ΤΔΒΚ», δήλωσε.

    (ΑΚ)

    [03] Ακάρ: «Η μόνη λύση στην Κύπρο είναι η αποδοχή της ύπαρξης δύο ανεξαρτήτων κρατών»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (10.12.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,fxHexwQu44yOL3xCw0th909OCJXVN7lbsN2sNerp9B3q-UUV9gel7Kri5WK6hJc3Uz8P-WhtAj8UKdFng7OuRP1xL3RGwW3bdrr2L&typo=1), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι «η μόνη λύση στην Κύπρο είναι η αποδοχή της ύπαρξης δύο ανεξαρτήτων κρατών».

    Μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση στη συνεδρίαση για τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023, ο Ακάρ προέβη σε δηλώσεις για το Κυπριακό και για θέματα άμυνας και ασφάλειας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι « η μόνη λύση στην Κύπρο είναι η αποδοχή της ύπαρξης δύο κυρίαρχων ισότιμων, ανεξάρτητων κρατών».

    Για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι «η ειλικρινής μας επιθυμία είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος να μετατραπούν σε θάλασσα φιλίας και όλα τα πλούτη να μοιράζονται με δίκαιο τρόπο».

    Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «είμαστε και σήμερα στο πλευρό των Κυπρίων αδερφών μας όπως το πράξαμε στο παρελθόν. Αν και είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο στην Κύπρο, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματά μας και αυτά των Κυπρίων αδερφών μας και είμαστε σε θέση να το πράξουμε».

    (ΓΜ)

    [04] Tατάρ: «Η ΤΔΒΚ και οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (9.12.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,EwSDfXtEyO2lU3v2jayhAAtvWyQt3nxE-CEHowMAkS3h87EkmKMiWGDlUGsvLtixlvln8u42jZcGGaOJLO2OrmlMHEpaQ0C0Eqp9Enh7bQ,,&typo=1), o Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι «η ΤΔΒΚ και οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση με τον λεγόμενο πρόεδρο της ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατεχομένων Χασάν Γιλμάζ Ισίκ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η ανεξαρτησία, η ελευθερία και η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης ενός λαού με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία, πολιτισμό, ιστορία και προσδοκίες, όπως εκφράζεται στη διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών, είναι ανθρώπινο δικαίωμα».

    Υποστηρίζοντας ότι αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, είναι απαραίτητη η συνεργασία των δύο «κρατών», ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής: «Η μητέρα πατρίδα μας, η Τουρκία, υποστηρίζει επίσης αυτή την πολιτική. Η ομόφωνη αποδοχή της αίτησής μας για ένταξη ως παρατηρητή και η νέα βούληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν, τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών σε διάφορες περιστάσεις, δείχνει ότι η νέα μας πολιτική ενισχύεται. Βασίζουμε τον εθνικό μας αγώνα στην ιστορία μας στο νησί και στον αγώνα μας ως λαός».

    Ο Τατάρ επίσης υποστήριξε ότι «δημιούργησαν ένα κράτος επιδεικνύοντας μεγάλη αντίσταση ως λαός» και πρόσθεσε ότι «η προστασία και η διατήρηση της τουρκο-ελληνικής ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως κλειδί για την ΤΔΒΚ, δείχνει πόσο σωστή είναι η νέα μας πολιτική. Εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, αυτή να είναι μόνιμη και βιώσιμη και η ειρήνη πρέπει να συνεχίζεται πάντα. Η ειρήνη ήρθε το 1974. Πριν από το 1974, υπήρχαν πάντα συγκρούσεις. Εάν δεν υπάρξει βιώσιμη συνθήκη, οι συγκρούσεις θα ξεκινήσουν και πάλι και θα μας γυρίσουν πίσω στα προ του 1974. Αν λάβουμε υπόψη όλα αυτά, τα μεγαλύτερα και πιο φυσικά ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν απαίτηση της πολιτικής που ασκούμε σήμερα».

    Υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική και κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς εκπροσώπησης που υπερασπίζονται σήμερα για το δικό τους μέλλον είναι για να ζήσουν τα παιδιά τους με ειρήνη, ηρεμία και ασφάλεια σε αυτά τα εδάφη» ο Τατάρ πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Επειδή τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα πιο φυσικά δικαιώματα όχι μόνο των ατόμων αλλά και των λαών στο σύνολό τους. Για τη συνέχιση της ειρήνης και της ασφάλειάς μας, είναι πολύ σημαντικό η πολιτική αυτή να γίνει αποδεκτή ως εθνική πολιτική. Προς το παρόν, είμαστε ευτυχείς που αυτή η νέα πολιτική έχει γίνει αποδεκτή ως εθνική πολιτική με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας».

    (ΓΜ)

    [05] Σαβασάν: «Το Κυπριακό πρόβλημα είναι βασικά ένα πρόβλημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (10.12.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,iCircHwPgjLKYBUDlv4cd8UBStTjjeIxyY5OlDsb--esk5fR9itdarMVZe7Hdhg5oMIF8gixLgX9kOCtUluwzVnDrE0WK5XYUQIyuGqs44YbdN3xph3sI03&typo=1), ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και «πρόεδρος» του συμβουλίου τουρισμού υγείας, Αχμέτ Σαβασάν υποστήριξε ότι «το Κυπριακό πρόβλημα είναι βασικά ένα πρόβλημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Μιλώντας με αφορμή την ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Σαβάσαν υποστήριξε τα εξής: «Η Κύπρος θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο. Η προσπάθεια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων έχει οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις, απώλειες και ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα στο νησί της Κύπρου. Είναι σαφές ότι ο λόγος για τη συνέχιση αυτού του προβλήματος είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα που έχουν παραχωρηθεί στους Τουρκοκύπριους».

    Ο Σαβασάν υποστήριξε επίσης ότι αν δεν εδραιωθεί στον κόσμο μια κατανόηση με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι σαφές ότι ορισμένες χώρες μπορεί να παρασυρθούν σε εμφύλιο πόλεμο και οι περιφερειακές συγκρούσεις θα εξαπλωθούν και η βία θα αυξηθεί. «Αυτή την ημέρα», τη 10η Δεκεμβρίου, Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώ την ελληνοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη να συνεργαστούν με αλληλεγγύη για την πρόληψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Σαβασάν.

    (ΓΜ)

    [06] Ατλί: «Λευκωσία και Αμμόχωστο εποφθαλμιά το ΑΚΡ»

    Η ?zg?r Gazete (10.12.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fozgurgazetekibris.com&c=E,1,J96DUirLH5Dip-89h6McvvmRx-oqdL5IVDf0He-weAVzSIGBl6bM61HqMOc4WWJpzj4sx7o3iSJRKjaBFrCKTygY8LmfarW3llWCBcEmhiTsZpMjgtYyPxy11Tg,&typo=1) δημοσιεύει ότι η πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Μινέ Ατλί, σε δηλώσεις της σε διαδικτυακό πρόγραμμα της Ozg?r Web TV, είπε ότι αυτό που την εξέπληξε περισσότερο κατά τη διάρκεια των λεγόμενων δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις κατεχόμενες περιοχές, ήταν ότι η αύξηση των «πολιτών» αγνοήθηκε από τους πολιτικούς, και επεσήμανε τις «απάτες» που διαπράττονται στο θέμα της διαμονής.

    Η Ατλί υποστήριξε ότι η αύξηση του αριθμού των «πολιτών» μεταξύ των προηγούμενων εκλογών και αυτών των εκλογών δεν μπορεί να εξηγηθεί με νομική έννοια, και τόνισε ότι «είναι προφανές ότι το υπουργικό συμβούλιο χρησιμοποίησε άδικα τη διακριτική του ευχέρεια».

    Υποστήριξε επίσης ότι στο θέμα των ψηφοφόρων και της δηλωμένης κατοικίας τους υπάρχουν απάτες και έδωσε το ακόλουθο παράδειγμα: «Χθες, ο μουχτάρης μας ήρθε σε μένα και με ρώτησε, ‘Μήπως έχετε καταχωρήσει κάποιον στο γραφείο ότι ζει εδώ; Επειδή εγώ δεν έχω δηλώσει τέτοια διεύθυνση κατοικίας, αλλά η διεύθυνση αυτή είναι στον εκλογικό κατάλογο’».

    Η Ατλί συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα, ας μπει οποιοσδήποτε και ας δει τον εκλογικό κατάλογο, πόσοι άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι σε μια διεύθυνση. Στις εκλογές του τέταρτου προέδρου Μουσταφά Ακιντζί πριν από χρόνια, κάναμε αυτή τη δουλειά και συμβάλλαμε στο κάψιμο εκατοντάδων πλαστών ψήφων. Ωστόσο, εσείς ή εμείς δεν θα πρέπει να είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό. Τα θεσμικά όργανα του κράτους θα πρέπει να αναλάβουν εποπτικό καθήκον σε αυτό το θέμα.

    Είναι ενδιαφέρον ότι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι η Αμμόχωστος και η Λευκωσία. Με άλλα λόγια, αυτοί είναι οι δύο δήμοι στους οποίους το ΑΚΡ που κυβερνά την Τουρκία, έχει στραμμένο το βλέμμα του.»

    Επίσης, η Ατλί πρόσθεσε: «Αυτό που με εξέπληξε επίσης κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών είναι ότι οι πολιτικοί αγνόησαν την αύξηση της ιθαγένειας. Είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσει κανείς ότι αυτή η τρελή αύξηση του πληθυσμού είναι ακανόνιστη», και αναρωτήθηκε: «Οι άνθρωποι που θα ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν το αίσθημα του ανήκειν, πόσο μπορούν να αισθάνονται έτσι άτομα που έχουν περάσει μόνο ένα χρόνο σε αυτή τη χώρα και έχουν γίνει πολίτες;»

    (ΙΣ)

    [07] Πρώην μέλος της επιτροπής αγνοουμένων: «Για πολιτικούς λόγους πήρε πολύ χρόνο να γίνει το θέμα των αγνοουμένων ορατό

    Σύμφωνα με τη Yeni D?zen (11.12.22) η Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσούκ, που διετέλεσε τουρκοκυπριακό μέλος της Επιτροπής Αγνοουμένων για 15 χρόνια ανέφερε ότι το θέμα των αγνοουμένων και στις δύο πλευρές πήρε πολύ καιρό για να γίνει ορατό για πολιτικούς λόγους και για να αποδοθούν δικαιώματα.

    Μιλώντας στην εφημερίδα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της με τίτλο «Δεν είναι μόνο όσοι αγνοούνται» η Κιουτσούκ, η οποία το 2005 διετέλεσε για τρεις μήνες βοηθός του Ρουστέμ Τατάρ, τότε τουρκοκυπριακό μέλος της Επιτροπής Αγνοουμένων, και στη συνέχεια τουρκοκυπριακό μέλος της Επιτροπής για 15 χρόνια, είπε ότι όλο το περιεχόμενο στη ιστοσελίδα της Επιτροπής Αγνοουμένων αφαιρέθηκε και ότι συνέλεξε στο βιβλίο της όλα όσα βίωσε κατά τη διάρκεια της θητείας της, προκειμένου να καταγραφεί το παρελθόν στην ιστορία.

    Η Κιουτσούκ αναφέρει τα εξής: «Μέχρι τις αρχές του 2021 οπότε και απομακρύνθηκα από τα καθήκοντά μου στην επιτροπή, προσπάθησα να εφαρμόσω τις αρχές που πιστεύω ότι είναι ορθές, να είμαι δίκαιη, να καταστήσω το θέμα των Τουρκοκύπριων αγνοουμένων και τις οικογένειές τους ορατές, να εξασφαλίσω την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να υπάρχει ισότητα στην επιτροπή, να εξασφαλίσω, κάνοντας χρήση στο έπακρο των αρμοδιοτήτων που μου δόθηκαν, ότι θα ανευρεθούν οι αγνοούμενοι και των δύο πλευρών και θα παραδοθούν στις οικογένειές τους και να ελαφρύνω τον πόνο τους.

    Απαντώντας στην ερώτηση «ποια είναι η σημασία και η δύναμη του τουρκοκυπριακού μέλους της Επιτροπής Αγνοουμένων, η Κιουτσούκ είπε τα εξής: «Πρόκειται για ένα έργο που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που μοχθεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Επιτροπή είναι αναγνωρισμένη διεθνώς. Η ΤΔΒΚ δεν έχει αναγνωριστεί αλλά η επιτροπή πραγματοποιεί διαρκώς διεθνείς επαφές και εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους επειδή χαίρει διεθνούς αποδοχής και είναι αναγνωρισμένη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτή η εκπροσώπηση είναι πολύ σημαντική. Εγώ πραγματοποίησα αυτή την εκπροσώπηση για 15 χρόνια», ανέφερε.

    (ΓΜ)

    [08] Ενέργειες για κατάργηση του αριστερού κυκλοφοριακού συστήματος στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (12.12.22) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Τρελάθηκαν, θα αλλάξουν το κυκλοφοριακό σύστημα από αριστερά ? δεξιά», γράφει ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία, προβαίνει σε νέες ενέργειες για να δημιουργήσει το ίδιο καθεστώς αποικίας που επικρατεί στην Τουρκία και στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή τη φορά, σειρά έχει το κυκλοφοριακό σύστημα, αφού γίνονται ενέργειες προκειμένου να καταργηθεί το αριστερό κυκλοφοριακό σύστημα και να υιοθετηθεί το δεξιό κυκλοφοριακό σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται επίσης και στην Τουρκία.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ, η οποία είπε πως ότι συμβαίνει στην Τουρκία θα γίνει και στα κατεχόμενα, επιβάλλει τώρα την αλλαγή του τρόπου οδήγησης και την κατάργηση του αγγλικού συστήματος. Χαρακτηρίζοντας ως εντελώς τρελή την ιδέα αυτή, η εφημερίδα, σημειώνει ότι δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί σε μια νύκτα, αφού χρειάζονται αστρονομικά ποσά για να αλλάξουν οι υποδομές, αλλά ταυτόχρονα και τροποποίηση στα οχήματα.

    Σχολιάζοντας το θέμα αυτό, ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι αν αληθεύει αυτό, τότε «μας έχετε ξαφνιάσει για τα καλά».

    Την ίδια στιγμή, η Μινέ Ατλί, πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) σε δηλώσεις της, κάλεσε τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ να δηλώσει ξεκάθαρα κατά πόσον υπάρχει αυτή η σκέψη.

    Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης ότι αυτή η πρακτική, για αλλαγή του συστήματος οδήγησης, εφαρμόστηκε την τελευταία φορά στο Πακιστάν δοκιμαστικά και τελικά αποσύρθηκε, αφού είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει πολλά τροχαία ατυχήματα στους δρόμους.

    (ΑΚ)

    [09] Στοιχεία για διελεύσεις από οδοφράγματα

    Η Yeni D?zen (10.12.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,u3Bko6yP7OTzlMJFbyKQmg5kZCNpOa6f1w7IKc6W4gIyuMJvK0BgBxj9w7Oiyb0Xg6Lyz0eEbtp1YEmTDHfQ-2BrlNwST5kHJygMY6ubeBvR0Yr&typo=1) δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα και υποστηρίζει ότι λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας έναντι του ξένου νομίσματος, το «βόρειο τμήμα του νησιού έχει γίνει όλο και πιο ‘ελκυστικό’ για τους πολίτες που ζουν στο νότιο τμήμα της Κύπρου».

    Σύμφωνα με «επίσημα στοιχεία από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση», οι διελεύσεις έχουν ως ακολούθως:

    Διελεύσεις Τουρκοκυπρίων Διελεύσεις Ελληνοκυπρίων
    Ιανουάριος      97.176       173.327
    Φεβρουάριος    123.606       176.744
    Μάρτιος        125.349       204.509
    Απρίλιος       136.444       231.192
    Μάιος          170.775       248.181
    Ιούνιος        161.926       264.064
    Ιούλιος        178.538       272.994
    Αύγουστος      168.547       311.463
    Σεπτέμβριος    189.797       248.213
    Οκτώβριος      181.841       242.822
    Σύνολο       1.533.949     2.373.509
    

    Η εφημερίδα γράφει ότι πολλά αγαθά και υπηρεσίες, αν συγκριθούν με τις τιμές στο «νότο», από τα βασικά καταναλωτικά αγαθά μέχρι την ένδυση, από τα καύσιμα μέχρι τα φάρμακα, έχουν γίνει πολύ πιο συμφέροντα για τους Ελληνοκύπριους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 2 εκατομμύρια 373 χιλιάδες 509 από τους διερχόμενους προς τις κατεχόμενες περιοχές είναι Ελληνοκύπριοι, ενώ για την ίδια περίοδο, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που πέρασαν προς τις ελεύθερες περιοχές ήταν 1 εκατομμύριο 553 χιλιάδες 949. Αν συγκριθούν οι δύο αριθμοί, η διαφορά είναι 55%.

    Πέρα από Ελληνοκύπριους, αλλοδαποί από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία πραγματοποίησαν τον μεγαλύτερο αριθμό διελεύσεων προς τις κατεχόμενες περιοχές ως ακολούθως: Ηνωμένο Βασίλειο (εξαιρουμένων των Τουρκοκυπρίων) 248.308, Βουλγαρία 134.245, Ρουμανία 127.870.

    Η κατανομή στις υπόλοιπες χώρες έχει ως εξής: Γερμανία 82.576, ΗΠΑ 18.314, Αλβανία 1.847, Αυστραλία 6.197, Αυστρία 12.469, Βέλγιο 9.365, Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1.118, Τσεχία 18.147, Κίνα 7.702, Δανία 11.268, Φινλανδία 5.263, Γαλλία 36.755, Ινδία 6.006, Ολλανδία 15.241, Ηνωμένο Βασίλειο 248.308, Αγγλία (Τουρκοκύπριοι) 33.859, Ιράν 5.971, Ιρλανδία 8.527, Ισπανία 15.202, Ισραήλ 68.808, Σουηδία 15.715, Ελβετία 6.764, Ιταλία 44.026, Καναδάς 5.587, Λετονία 9.802, Λίβανος 14.353, Ουγγαρία 19.772, Μολδαβία 5.974, Νορβηγία 8.610, Πακιστάν 5.279, Πολωνία 59.947, Ρωσία 47.662, Σλοβακία 45.043, Σλοβενία 3.067, Συρία 822, Ουκρανία 27.660, Ιορδανία 7.563, Ελλάδα 203.237, Λοιπές χώρες 145.261.

    (ΙΣ)

    [10] Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (10.11.12 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,E2xrY8v9PDxlHrlxB7pf1cZmUD4-4peaMnrEL00h8oQI95CTVTweXrWtLsHxKPvSjNTK16gEK8NPaSz4h3MLIXVKKqFan73SJVfOtHwKKhqM,&typo=1) σε ανακοίνωση του λεγόμενου Υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανιχνεύθηκε σε ασθενή που απευθύνθηκε σήμερα στο «κρατικό» νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ασθενής απομονώθηκε στην υπηρεσία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων και ξεκίνησε θεραπεία. Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την παρακολούθηση των επαφών του».

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Οι πύραυλοί μας τρομάζουν τους Έλληνες»

    Η H?rriyet (12.12.22 hurriyet.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι πύραυλοι που έχει η Τουρκία τρομάζουν την Ελλάδα.

    Μιλώντας σε συνάντηση με νέους στην Σαμψούντα, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία κατασκευάζει τα πυρομαχικά των F-16 καθώς και επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Αυτή η παραγωγή τρομάζει τους Έλληνες. Λένε ότι ‘ο πύραυλος Typhoon θα χτυπήσει την Αθήνα’. Αν δεν κάτσεις ήσυχος φυσικά και θα σε χτυπήσει», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Όσον αφορά τον κανονισμό για τη μαντίλα, ο Ερντογάν δήλωσε πως αν χρειαστεί το θέμα μπορεί να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα.

    Όσον αφορά τις δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, δήλωσε: «Θα γίνουμε αυτάρκεις. Αφού το πετύχουμε αυτό, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε φθηνότερο φυσικό αέριο στους πολίτες μας. Έχουμε 4 γεωτρύπανα. Αυτά έφεραν την Τουρκία στην κορυφή της κατηγορίας».

    (ΚΣ)

    [02] Tηλεφωνικές επαφές Έρντογαν με Πούτιν και Ζελένσκι

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (11.12.22 aa.com.tr), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Προεδρία, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, ιδίως οι ενεργειακές, και αξιολογήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, όπως ο διάδρομος σιτηρών και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος ‘Ερντογαν δήλωσε ότι με κοινές προσπάθειες, έχουν μέχρι στιγμής εξασφαλίσει ότι πάνω από 13 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν φτάσει σε αυτούς που έχουν ανάγκη και ότι μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται για την εξαγωγή διαφόρων τροφίμων και άλλων προϊόντων σταδιακά στο πλαίσιο του διαδρόμου σιτηρών.

    Ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ειλικρινή του ελπίδα ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατό.

    Ο Έρντογαν υποστήριξε ότι οι αυτονομιστικές δραστηριότητες του PKK/YPG/PYD στη βόρεια Συρία και οι «τρομοκρατικές» επιθέσεις με στόχο την Τουρκία συνεχίζονται, και ισχυρίστηκε δήλωσε ότι είναι σημαντικό και προτεραιότητα να εκκαθαριστούν οι «τρομοκράτες» σε βάθος τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων σύμφωνα με τη συμφωνία του Σότσι το 2019».

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Σύμφωνα, εξάλλου, με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (11.12.22 aa.com.tr), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Προέδρου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

    Ο Έρντογαν δήλωσε ότι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών του ουκρανικού λαού κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες.

    Δηλώνοντας ότι ο διάδρομος σιτηρών θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει διάφορα τρόφιμα και άλλα εμπορεύματα, ο Έρντογαν δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει προσέγγιση για μια λύση για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζιας.

    Ο Έρντογαν, τέλος, δήλωσε ότι αξιολόγησαν επίσης τη συμβολή που θα μπορούσε να γίνει στις προσπάθειες για την υλοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των G20.

    (ΓΜ)

    [03] Μοντέλο Orban στην προεκλογική πολιτική του Έρντογαν

    Σύμφωνα με την Birg?n, (11.12.2022 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,R-92IOcDyTWcWsJB--MbULRSabctvbky1ionFeQPVMnLb04cnZ7vRP2Lyo7F-8y0JJUU5TEmut0RFQoTmdGizsyZbHRSzHVC3HQw3LGqB3h-nQ,,&typo=1), τα βήματα του προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Έρντογαν πριν από τις εκλογές θυμίζουν την πολιτική του Βίκτορ Όρμπαν στις ουγγρικές εκλογές πέρυσι.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο ? γνώμης του δημοσιογράφου Ουμούτ Σερντάργλου ο οποίος αναφερόμενος στην τακτική που ακολουθεί ο Τούρκος Πρόεδρος πριν τις εκλογές υποστηρίζει ότι έχει ομοιότητες με την πολιτική που ακολούθησε ο Ούγγρος Πρόεδρος Viktor Orban. Πολλά ζητήματα, λέει ο Σερντάρογλου, από τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ μέχρι την οικονομία έχουν ομοιότητα.

    Όπως αναφέρει ο Σερντάρογλου, η προτεινόμενη τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του ΑΚΡ εδώ και εβδομάδες και κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο μετά από σύντομη αναβολή, περιέχει αντιδραστικά άρθρα. Ενώ η πρόταση προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο στις γυναίκες να φορούν μπούρκα και κάλυμμα κεφαλής στην επαγγελματική ζωή, προκάλεσε επικρίσεις ιδιαίτερα η προσθήκη της φράσης «Γαμήλια ένωση μπορεί να δημιουργηθεί μόνο με το γάμο ενός άνδρα και μιας γυναίκας» στη δήλωση «Η οικογένεια είναι το θεμέλιο της τουρκικής κοινωνίας» στο άρθρο 41 του Συντάγματος, με στόχο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Με αυτό το βήμα, το οποίο ονομάστηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης «μοντέλο Όρμπαν», συνάγεται ότι ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα που έκανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Karar, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε σχετικά με τη συνταγματική πρόταση του ΑΚΡ: «Γιατί ο Ερντογάν θέλει να το εκμεταλλευτεί αυτό, είμαι βέβαιος ότι θα φέρει όχι ένα άρθρο, αλλά περισσότερα από ένα άρθρα. [?] Θέλει να κάνει στην Τουρκία ό,τι έκανε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία». Αυτό, σημειώνει ο αρθρογράφος, δείχνει ότι η αντιπολίτευση έχει παρόμοιες σκέψεις.

    Στην Ουγγαρία, η οποία πήγε στις εκλογές σε μια παρόμοια πολιτική συγκυρία με την Τουρκία, η βάση των πολιτικών που ονομάζονται «Μοντέλο Όρμπαν» και τις οποίες ακολούθησε ο εκπρόσωπος της ακροδεξιάς Βίκτορ Όρμπαν είναι η εξής:

    Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ποινικοποιήθηκαν

    Πριν από τις εκλογές, ο Όρμπαν πραγματοποίησε στην Ουγγαρία αυτό που ήθελε να πραγματοποιήσει ο Ερντογάν στην Τουρκία με το νέο σύνταγμα. Στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στην Ουγγαρία και ονομάστηκε "νόμος για την προστασία των παιδιών", εκτός από την αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα παιδοφιλίας, ποινικοποιήθηκαν επίσης πράξεις που περιγράφονται ως «δημοσιότητα» που σχετίζονται με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ο νόμος αυτός προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η πολιτική των "ξένων δυνάμεων"

    Ο Βίκτορ Όρμπαν συνέχισε τη συχνή πολιτική του Ερντογάν περί «ξένων δυνάμεων»καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Μετά τη νίκη του δήλωσε: «Αυτή η νίκη δεν θα ξεχαστεί γιατί ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε τόσους πολλούς εχθρούς: την εθνική αριστερά, τη διεθνή αριστερά, τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, τον Τζορτζ Σόρος, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ακόμη και τον πρόεδρο της Ουκρανίας», δήλωσε μετά την εκλογική νίκη.

    «Η αναζήτηση ενός «αποδιοπομπαίου τράγου» στην οικονομία:»

    Εν όψει των εκλογών, η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΑΚΡ να αποσείσει την ευθύνη για το υψηλό κόστος των αγαθών από τις αγορές δεν είναι καινούργια Η στρατηγική αυτή εφαρμόστηκε από τον Όρμπαν πέρυσι τέτοια εποχή. Με ένα προεκλογικό διάταγμα, ο Όρμπαν καθόρισε τις τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων.

    (ΓΜ)

    [04] «Σπαρακτική εικόνα της ανεργίας»

    Υπό τον πιο πάνω τίτλο η BirG?n (12.12.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,UFU45I3wAcCvA4Q6uiMsEbcCWVhvQBZpGFUIeof55qCIYTCgIKc2HJ2d6fE-cMMl3T1qGEIsHXmBy6Ycf4CcwQ36vgcvOHNnHtHOmqVzwkF78fXISaFexMglC&typo=1) γράφει ότι η φτώχεια που δημιούργησε η κυβέρνηση στην Τουρκία έχει πολλαπλασιάσει τον αριθμό των ανέργων. Τα στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην αγγελία του Υπουργείου Υγείας μέσω της ??KUR (Οργανισμός Εξεύρεσης εργασίας) αποκάλυψαν την έκταση της ανεργίας.

    «Περισσότεροι από 82,000 υποψήφιοι, 13,000 εκ των οποίων ήταν πτυχιούχοι πανεπιστημίου, υπέβαλαν αίτηση για θέσεις καθαριστών και φρουρών ασφαλείας στην Ούρφα και το Αντίγιαμαν», γράφει η εφημερίδα και υποστηρίζει ότι και τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας (TurkStat) για το τρίτο τρίμηνο του 2022, αποκαλύπτουν την έκταση της ανεργίας στην Τουρκία. Σύμφωνα με το TurkStat, το 24% των ανέργων αναζητούν εργασία για περισσότερο από ένα χρόνο. Ο αριθμός των νέων που δεν βρίσκονται ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην απασχόληση ανέρχεται σε 3,2 εκατομμύρια.

    Δύσκολη πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας

    Η πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας γίνεται επίσης όλο και πιο δύσκολη στη χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν 17 εκατομμύρια 61 χιλιάδες 486 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατά την περίοδο 2003-2022. Είναι γνωστό ότι 7 εκατομμύρια από τα 17 εκατομμύρια πολίτες που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας δεν έλαβαν επίδομα ανεργίας.

    Η έκθεση για την ανεργία και τις προοπτικές απασχόλησης του Κέντρου Ερευνών της Συνομοσπονδίας Επαναστατικών Συνδικάτων (D?SK-AR) αποκαλύπτει τη δραματική εικόνα. Η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός των ανέργων με ευρεία έννοια αυξήθηκε κατά 1 εκατομμύριο 67 χιλιάδες σε σύγκριση με την προ της πανδημίας περίοδο.

    (ΚΣ)

    [05] Καταδικάστηκαν σε 883 χρόνια συνολικής φυλάκισης 98 δήμαρχοι του HDP

    Η Yeni ?afak (12.12.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,zAGztFEvqfqWpivf5EDRbIRY-MfwsvvsLppuLgFURLaZLk7fiWly4awlIB3YCk6QuMi3RWK2ALLKTrWBTA1eI5nWJyCVrh18KLADL57WLPevZQ,&typo=1 ) γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι 98 δήμαρχοι του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) καταδικάστηκαν σε συνολικά 883 χρόνια φυλάκισης.

    Ο Σοϊλού έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών στην Τουρκική Βουλή.

    Σε δηλώσεις βουλευτών του HDP αναφορικά με τους δήμους στους οποίους διορίστηκαν «διαχειριστές», ο Σοϊλού ισχυρίστηκε ότι πολλοί από τους δήμαρχους που καταδικάστηκαν και απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντα τους, καταδικάστηκαν για διαφθορά.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 12 December 2022 - 16:44:22 UTC