Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-12-13

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 243/2022 13.12.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Θα αρθεί η «απομόνωση» και θα έρθει η αναγνώριση, υποστηρίζει ο «πρέσβης»
  • [02] Ξεπέρασε τον πληθυσμό στις ελεύθερες περιοχές ο πληθυσμός στα κατεχόμενα
  • [03] Oυστέλ και Αρικλί διαψεύδουν την αλλαγή του κυκλοφοριακού συστήματος
  • [04] Mεταφορά κονδυλίων από την Τουρκία στο λεγόμενο υπουργείο υγείας
  • [05] Καταδικάζει τα επεισόδια στη Βουλή για τον Γρίβα το «σωματείο δημοσιογράφων»
  • [06] Στοιχεία για το «εσωτερικό χρέος» του «υπουργείου δημοσιονομικών»
  • [07] Εγκρίθηκε από την «αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή» ο «προϋπολογισμός»
  • [08] Στο «νοσοκομείο» o Ασίλ Ναδίρ μετά από έντονη αδιαθεσία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Το καθεστώς παρατηρητή της ΤΔΒΚ θα ενισχύσει τις προσπάθειες λύσης δύο κρατών»
  • [02] Στο Τουρκμενιστάν μεταβαίνει ο Έρντογαν για τριμερή σύνοδο Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν - Τουρκμενιστάν
  • [03] Aκάρ: Δεν θα δεχθούμε ποτέ κανένα τετελεσμένο γεγονός από την Ελλάδα
  • [04] Ανακάλυψαν κοίτασμα πετρελαίου 12 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ο Ερντογάν
  • [05] Αντιπαράθεση Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου για την σεξουαλική κακοποίηση 6χρονης
  • [06] Μουράτ Γιετκίν: «Ο Έρντογαν δεν έχει διάθεση να εξοργίσει τα ισλαμικά τάγματα»
  • [07] Εντολή στον εισαγγελέα για δήλωση σχετικά με την υπόθεση κλεισίματος του HDP

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Θα αρθεί η «απομόνωση» και θα έρθει η αναγνώριση, υποστηρίζει ο «πρέσβης»

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (13.12.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,ilszkbspWQSPin-XsramwkueluZ01DytupbWPnRPGD9H7OKsX38whI8Vm3QLlvfOeZokpwDhMFI04ffPetA005CLx5yXcoMBWzOdQV5oExI-38AbccQ,,&typo=1) γράφει ότι την άποψη ότι θα αρθεί η λεγόμενη απομόνωση και θα έρθει η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλείται το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο, εξέφρασε ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχομένη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) και στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ.

    Δηλώνοντας πολύ ευτυχισμένος και περήφανος που διορίστηκε στην θέση του «πρέσβη» στα κατεχόμενα, ο Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε: «Πρέπει να γίνει αποδεχτό ότι αναμφίβολα θα σπάσει πλέον η απομόνωση κατά της ΤΔΒΚ, θα αρθεί και θα υλοποιηθεί και η αναγνώριση με τον καιρό».

    Σημειώνοντας ότι όνειρό του είναι να έρθει και ηλεκτρισμός με καλώδια μετά το νερό που ήρθε από την Τουρκία στα κατεχόμενα και ότι θα καταβάλει προσπάθεια γι’ αυτό, ο Φεϊζίογλου είπε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και άρση της απομόνωσης και πρόσθεσε ότι κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας πρέπει να εργαστούν για να αποκτήσει η «ΤΔΒΚ» μια δομή αυτάρκη που να στέκεται στα δικά της πόδια.

    «Εθνική υπόθεση η Κύπρος»

    Υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» άρχισε την διαδικασία του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και ότι το Βαρώσι βρίσκεται στην κυριαρχία της «ΤΔΒΚ», ο Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε ότι σε αυτή την διαδικασία η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών θα κάνει βήματα λαμβάνοντας υπόψη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα παρέχει την στήριξη που χρειάζεται σε αυτό. «Η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση για εμάς, όχι ένα ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σημειώνοντας ότι η οικογένειά του έχει δεσμούς με την Κύπρο αφού ο παππούς του, Τουρχάν Φεϊζίογλου ήταν Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις, ο Φεϊζιογλου είπε ότι και ο ίδιος καθόταν πολλές φορές στο τραπέζι μαζί με τον παππού του και τον Ραούφ Ντενκτάς και εκεί είχε από μικρό παιδί την ευκαιρία να ακούει τις συνομιλίες των μεγάλων για την Κύπρο. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Και ως πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων σκεφτόμασταν ‘τι μπορούμε να κάνουμε για την Κύπρο’. Προβληματιστήκαμε πώς μπορεί να προωθηθεί διεθνώς πιο πολύ η ΤΔΒΚ, πώς μπορεί να σπάσει η απομόνωση, πώς μπορεί να τερματιστεί αυτή η απάνθρωπη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εφαρμόζεται στους Τουρκοκύπριους, αυτή η παραβίαση που συνεχίζεται με το παραχάιδεμα των Ελληνοκυπρίων».

    Καθόρισαν ως στόχο την αναγνώριση

    Υπενθυμίζοντας ότι κατά την διάρκεια της προεδρίας του η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων διοργάνωσε πέντε μεγάλες διεθνείς διασκέψεις από το 2014 μέχρι το 2021 και ότι οι δύο τελευταίες από αυτές αφορούσαν την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού εν γνώσει του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο Φεϊζίογλου είπε ότι κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου είχε την ευκαιρία να δουλέψει απευθείας μαζί με τον Έρντογαν, τον Αντιπρόεδρο Οκτάι και τον Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου και χαρακτήρισε ιστορική την ομιλία του Έρντογαν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την έκκληση για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», αφού:

    «Αυτός είναι ένας καθορισμός στόχου. Είναι η διακήρυξη μιας κρατικής πολιτικής χωρίς επιστροφή από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. ‘Αναγνωρίστε την ΤΔΒΚ’, λέει. Δεν είναι ένα συνηθισμένο κράτος η Τουρκία, που το λέει αυτό. Είναι ένα πολύ ισχυρό κράτος στην περιοχή της και στον κόσμο πέρα από την περιοχή της».

    Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο γεγονός ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τις περισσότερες διπλωματικές αποστολές στην Αφρική, ο Φεϊζίογλου υποστήριξε ότι αυτά έχουν ανταπόκριση και πρόσθεσε:

    «Ιδού, κοιτάξτε, ήρθε ο Αντιπρόεδρος της Γκάμπια, μιας από τις χώρες της Αφρικής. Συναντήθηκε επισήμως με τον κ. Τατάρ. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ομοίως, η ΤΔΒΚ έγινε μέλος παρατηρητής με το όνομά της που υπάρχει στο σύνταγμα στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Ως κράτος, όχι ως κοινότητα, ως τμήμα. Αυτό σημαίνει πως με αυτό τον τρόπο τυγχάνει αποδοχής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν με την τρομερή πολιτική αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας μας, με την τρομερή διπλωματία του Υπουργού των Εξωτερικών μας. Πλέον πρέπει να αναμένονται σιγά-σιγά κάποιες πρακτικές από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που θα σπάζουν την απομόνωση, που θα την ξεπερνούν». Η Τουρκία είναι σε ένα σημείο που δεν θα μπορούσαν να παραγνωρίσουν οι παίκτες που θέλουν να κάνουν σχέδια σε αυτή την περιοχή. Σε εξάρτηση με αυτό, πρέπει να γίνει αποδεχτό πλέον ότι αναμφίβολα μέσα στη διαδικασία αυτή θα σπάσει, θα αρθεί η απομόνωση κατά της ΤΔΒΚ και θα πραγματοποιηθεί η αναγνώριση με τον καιρό. Προς τα εκεί πάει η διαδικασία [?]».

    Γίνονται προεργασίες για μεταφορά ρεύματος από την Τουρκία

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς κάνουν προεργασίες για να τοποθετηθεί καλώδιο με το οποίο θα μεταφέρεται ηλεκτρισμός από την Τουρκία στα κατεχόμενα μετά την μεταφορά του νερού, ο Φεϊζίογλου ότι τώρα είναι η σειρά αυτού του θέματος για να υλοποιηθεί και ότι βρίσκεται στην ημερήσια τους διάταξη. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Για τον λόγο αυτό έκανα την πρώτη μου επίσκεψη στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Τράπεζας. Συναντήθηκα με τους αξιωματούχους της αρχής ηλεκτρισμού (ΚΙΒ-ΤΕΚ) εκεί. Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, τον γενικό διευθυντή, τους μηχανικούς. Αυτό το θέμα είναι καθημερινά στην ημερήσια διάταξή μου. Η Τουρκία στηρίζει την ΤΔΒΚ με όλη της την δύναμη σε αυτό το σημείο. Με αυτή την έννοια, δεν πρέπει να προκύψει κάποια αναποδιά στα σχέδιά μας για μεταρρύθμιση. Κοιτάξτε, στην Τουρκία υπάρχει ο Αντιπρόεδρός μας κ. Φουάτ Οκτάι και το Γραφείο Συντονισμού Κυπριακών Υποθέσεων υπό την προεδρία του. [?]»

    Υποστηρίζοντας ότι μια άλλη σημαντική επένδυση είναι το νερό το οποίο σκοπεύουν να παρέχεται και στην πεδιάδα της Μεσαριάς μετά την πεδιάδα της Μόρφου, ο Φεϊζίογλου είπε ότι πρέπει να συζητήσουν την μεταφορά νερού στην Μεσαριά μαζί με την «γεωργική μεταρρύθμιση», κάτι για το οποίο εργάζονται πολύ στενά Τουρκία και κατοχικό καθεστώς.

    Θα μελετήσουν και τι συνέβη στις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ στο Βαρώσι

    Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε ότι θα λύσουν το θέμα των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Βαρώσι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όμως θα μελετήσουν και τι συνέβη στις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η «κυβέρνηση της ΤΔΒΚ» είναι αυτή που άνοιξε το Βαρώσι και ότι καθήκον της Τουρκίας είναι να παρέχει την βοήθεια και την στήριξη που απαιτεί η «ΤΔΒΚ» στο πλαίσιο της «εθνικής υπόθεσης και του αδελφικού δικαίου», ο Φεϊζίογλου υποστήριξε ότι η περιοχή που ονομάζεται «κλειστό Βαρώσι» είναι στην «κυριαρχία της ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε:

    «Το Βαρώσι είναι έδαφος του κράτους της ΤΔΒΚ. Σε εκείνο το έδαφος υπάρχουν διάφορες περιουσιακές διεκδικήσεις. Υπάρχουν διεκδικήσεις σε σχέση με το σε ποιον ανήκουν τα οικόπεδα, τα ξενοδοχεία, τα κτήρια, οι περιουσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα με σεβασμό στην νομοθεσία που αφορά την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών (ΤΜΚ), όμως το σημαντικότερο, παραμένοντας εντός του συστήματος αξιών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των Ευρωπαϊκών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό που κοιτάζει και θα μπορούσε να κοιτάξει εδώ το Συμβούλιο της Ευρώπης, αυτό που κοιτάζει και θα μπορούσε να κοιτάξει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι η αποκατάσταση του περιουσιακού δικαιώματος κατά τρόπο εναρμονισμένο με την σύμβαση και το επιπρόσθετο πρωτόκολλο, η επίλυση του προβλήματος με αυτό τον τρόπο.

    Αναμφίβολα, αυτό προσπαθεί να κάνει η ΤΔΒΚ. Και η Τουρκία παρέχει στήριξη με όλη της την δύναμη σε αυτή την προσπάθεια της ΤΔΒΚ. Επομένως, θα επιλυθεί το περιουσιακό πρόβλημα στο Βαρώσι. Θα επιλυθεί στο πλαίσιο της νομοθεσίας της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, θα επιλυθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτή η διαδικασία δεν είναι πολύ παλιά, πρέπει να της δοθεί κάποιος χρόνος. Από τη μια βγαίνουν σχέδια, κοιτάζεται ποιοι διεκδίκησαν δικαιώματα στην περιουσία. Τι θέλουν, αποζημίωση, επιστροφή, ανταλλαγή; Αυτά μελετώνται. Επαναλαμβάνω, υπάρχει μόνο μία και μοναδική οπτική γωνιά που θα μπορούσαν να κοιτάξουν το ζήτημα το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: το περιουσιακό δικαίωμα. Και εμείς άλλωστε θα λύσουμε το περιουσιακό δικαίωμα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Όλοι οι ισχυρισμοί της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά της ΤΔΒΚ, όλοι οι ισχυρισμοί της όμως, είναι άδικοι και ανεδαφικοί. Η συμπεριφορά της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του κόσμου γενικά κατά της ΤΔΒΚ είναι λανθασμένη. [?]»

    «Έχουμε τον ισχυρότερο στόλο σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων στον κόσμο»

    Ισχυριζόμενος ότι η «ΤΔΒΚ» πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει μια «νομική οντότητα» αποδεχτή ως «κράτος» σύμφωνα με τους θεμελιώδεις κανόνες του δικαίου των κρατών, ο Φεϊζόιογλου υποστήριξε ότι «η αναγνώριση δεν αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρχει κάποιο κράτος».

    Αναφερόμενος στην ενίσχυση της Τουρκίας διεθνώς, ο Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε:

    «Έχουμε τον ισχυρότερο στόλο σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων στον κόσμο. Δηλαδή, περάσαμε προ πολλού το στάδιο να λέμε σε πολυεθνικές εταιρείες, σε ξένες εταιρείες ‘παρακαλώ βρείτε μας φυσικό αέριο, βρείτε μας πετρέλαιο’. Παρακολουθώ και τον ελληνοκυπριακό Τύπο. Συχνά βγαίνουν άρθρα λέγοντας ‘πού είναι τα τουρκικά πλοία’, είναι περίεργοι γι’ αυτό. Δεν δίνουν ραντάρ στην Τουρκία, φτιάχνουμε ραντάρ, δεν δίνουν πλοία, φτιάχνουμε πλοία. Τώρα είναι δυνατόν να μην λαμβάνεται υπόψη μια τέτοια χώρα; Η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση μιας τέτοιας χώρας. Επομένως, οι Ελληνοκύπριοι μπορεί να λένε ό,τι θέλουν. Η βασική δύναμη της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ είναι στο δίκαιό τους».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ξεπέρασε τον πληθυσμό στις ελεύθερες περιοχές ο πληθυσμός στα κατεχόμενα

    Ο αρθρογράφος Αζίζ Σαχ στην Avrupa (13.12.22) γράφει ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα ξεπέρασε τον πληθυσμό στις ελεύθερες περιοχές.

    Κάτω από τον τίτλο «Το ανακοίνωσε το Ίδρυμα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας: Ο πληθυσμός μας είναι 1 εκατομμύριο! (2)» ο Σαχ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με στοιχεία του λεγόμενου ιδρύματος τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΒΤΗΚ), ο αριθμός των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα ήταν 824,313 το πρώτο μισό του 2018 και ανήλθε στις 908,653 το πρώτο μισό του 2022, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης των 84,340 ατόμων. Συνεχίζει αναφέροντας τα εξής ο αρθρογράφος:

    «[?] Όσο και αν είναι διαδεδομένη στις μέρες μας η χρήση κινητών τηλεφώνων, μπορούμε να εικάσουμε πως είναι εκτός αυτού του αριθμού τα παιδιά του δημοτικού σχολείου.

    Το 1970 υπήρχαν 63,500 ψηφοφόροι στο νησί και η αύξηση ακόμα και στον αριθμό των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας σε τέσσερα χρόνια είναι 84,340.

    Από το 1974, ο σκοπός του Ντενκτάς ήταν η εξίσωση του πληθυσμού στον βορρά με τον νότο. Πέτυχε ο Ντενκτάς: Ο πληθυσμός του νότου δεν έφτασε το εκατομμύριο, όμως πληθυσμός του βορρά άγγιξε το 1 εκατομμύριο. Όμως, είναι μονοψήφιο το ποσοστό της ύπαρξης των Κυπρίων εντός του πληθυσμού του 1 εκατομμυρίου στον βορρά. 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 τοις εκατό; Στην Κυπριακή Δημοκρατία οι Τουρκοκύπριοι ήταν 18 τοις εκατό. Στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου είναι κάτω του 10 τοις εκατό.

    Η μοναδική πραγματικότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι πως είναι μειοψηφία στην κατεχόμενη περιοχή. Είναι μειονότητα, όμως νομίζει ότι είναι πλειοψηφία, είναι υπό κατοχή, αλλά πολιτεύεται σαν να υπάρχει δημοκρατία, ζει στο ρατσιστικό καθεστώς του κατακτητή, όμως θεωρεί ‘ρατσισμό’ να αναζητεί τα δικαιώματά της ως Κύπριοι. Βρίσκονται εντελώς σε ένα κόμπλεξ μειονότητας οι Κύπριοι στην κατεχόμενη περιοχή, φορούν κάθε ενδυμασία για να φανούν αρεστοί στον κατακτητή!

    Όπως έγραψε ο Ιλμπέρ Ορταϊλί στην εφημερίδα Χουρριέτ στις 13 Νοεμβρίου 2022: ‘Στο εξής η πολιτική που θα ακολουθείται είναι να γίνει αντιληπτό εκ μέρους όλων ότι βρίσκεται κάτω από την δική μας ευθύνη η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ εκεί’.

    Αυτή που ο Ιλμπέρ Ορταϊλί αποκαλεί ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ είναι ο πληθυσμός των Κυπρίων που μιλούν τουρκικά, που αποτελούσε το 18 τοις εκατό του πληθυσμού στην Κυπριακή Δημοκρατία και έπεσε κάτω από το 9 τοις εκατό στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

    Ο Ισμέτ Κοτάκ, ο πρώτος υπουργός αρμόδιος για την στέγαση και την αποκατάσταση του τουρκοκυπριακού ομόσπονδου κράτους των συνεργατών των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Τουρκία μεταφέροντας πληθυσμό στην Κύπρο, χαρακτήρισε ως ‘φύτεμα ανθρώπων’ τον εποικισμό του πληθυσμού των εποίκων. ‘Φυτεύουμε ανθρώπους’, έλεγε ο Ισμέτ Κοτάκ. [?]

    Ενώ με τα στοιχεία του Ιουνίου ο ΒΤΗΚ ανακοίνωσε ότι είναι 908,653 οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, τον Οκτώβριο του 2022 το ίδρυμα στατιστικής ανακοίνωσε ότι ο πληθυσμός στην κατεχόμενη περιοχή είναι 382 χιλιάδες 836.

    Ένας από τους σκοπούς της Τουρκίας στην Κύπρο ήταν η σταδιακή εξίσωση του πληθυσμού του βορρά με τον νότο, όμως να το κρατάει μυστικό αυτό. Άλλωστε γνώριζαν ότι διέπρατταν έγκλημα πολέμου μεταφέροντας πληθυσμό. Το ομολογεί και αυτό ο Ισμέτ Κοτάκ: ‘Φέρναμε τους μετανάστες βράδυ με πλοία στην Αμμόχωστο. Να το πω και αυτό. Έρχονταν βράδυ τα πλοία, διότι η Ειρηνευτική Δύναμη φύλαγε σκοπιά πάνω στα τείχη. Επομένως για να μην βγάλουν φωτογραφίες ?τότε δεν υπήρχε νυκτερινή όψη- τους φέρναμε βράδυ, όχι κατά την διάρκεια της ημέρας’. [?]»

    Ακολούθως ο αρθρογράφος αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε ο Ραούφ Ντενκτάς στις 31 Μαρτίου 1977 στον τότε «πρόεδρο της βουλής», Οσμάν Ορέκ, πριν την μετάβαση του τελευταίου στην Άγκυρα επικεφαλής αντιπροσωπείας. Στην επιστολή, ο Ντενκτάς «συμβούλευε» τον Ορέκ να θέσει θέμα ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουν την ισορροπία του πληθυσμού προς την θετική κατεύθυνση». Καταλήγει ως εξής ο Σαχ:

    «Όπως ζήτησε ο Ντενκτας, ‘η ισορροπία πληθυσμού αναπτύχθηκε προς τη θετική κατεύθυνση’ ενάντια στους Ελληνοκύπριους με τον πληθυσμό που μεταφέρεται από την Τουρκία. Ο πληθυσμός του βορρά ξεπέρασε τον νότο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα αφανίστηκε».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Oυστέλ και Αρικλί διαψεύδουν την αλλαγή του κυκλοφοριακού συστήματος

    Η Halk?n Sesi (13.12.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ διέψευσε χθες τους ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν περί αλλαγής του κυκλοφοριακού συστήματος στα κατεχόμενα από αριστερά-δεξιά, υποστηρίζοντας ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα.

    Σχολιάζοντας την ανάρτηση του Κουτρέτ Όζερσαϊ «ότι έχει ακούσει ότι γίνονται μελέτες για αλλαγή του κυκλοφοριακού συστήματος για να υιοθετηθεί το δεξιό κυκλοφοριακό σύστημα» που ισχύει στην Τουρκία, ο Ουστέλ δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και σημείωσε ότι όλα αυτά γίνονται για να προκαλέσουν σύγχυση στον κόσμο πριν τις «εκλογές».

    Από την άλλη, σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο λεγόμενος υπουργός μεταφορών Ερχάν Αρικλί είπε ότι δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη μελέτη που να αφορά στην αλλαγή του κυκλοφοριακού συστήματος, αλλά γίνεται μια τεχνική μελέτη όσον αφορά στα αριστεροτίμονα εισαγόμενα οχήματα στα κατεχόμενα.

    Όπως εξήγησε ο Αρικλί, έχουν αρχίσει μια τεχνική μελέτη που αφορά στο θέμα του να μπορούν να εισάγονται στην «ΤΔΒΚ» αριστεροτίμονα οχήματα, αφού αυτό, υποστήριξε, είναι αίτημα τόσο των πολιτών όσο και των εταιρειών πώλησης αυτοκινήτων.

    Ο Αρικλί πρόσθεσε ότι είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ξεκίνησαν μια μελέτη, για να εξετάσουν πόσα ατυχήματα γίνονται με τέτοιου είδους οχήματα, και επίσης κατά πόσον μπορούν οι τουρίστες που φθάνουν στην «ΤΔΒΚ» να οδηγήσουν με αριστεροτίμονα οχήματα.

    (ΑΚ)

    [04] Mεταφορά κονδυλίων από την Τουρκία στο λεγόμενο υπουργείο υγείας

    Όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (12.12.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,zAuTl-1DsNkocQ61EFYysFREXVBAhNdjZY8k2Xt7EKEERRbvB20mwvJdkhSu9KkNiVZrDvXe44ebXICYQs1QNQVCeH2DuoJldy76LkVtdzBLrXtuSa9FLQ,&typo=1), κονδύλια από την Τουρκία μεταφέρθηκαν στο λεγόμενο υπουργείο υγείας στο πλαίσιο της «συμφωνίας οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων για το 2022

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλαίσιο της «συμφωνίας οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας» του 2022 που υπογράφηκε μεταξύ των κατεχομένων και της Τουρκίας διατέθηκαν πόροι 30.000.000 τουρκικών λιρών, εκ των οποίων 29.500.000 για την κάλυψη των υποχρεώσεων που ανέλαβε για τα βασικά φάρμακα των νοσηλευόμενων ασθενών που περιμένουν για ογκολογία, ΣΚΠ, επιληψία, μεταμόσχευση οργάνων που παρέχονται από το «τμήμα φαρμάκων και φαρμακείων του λεγόμενου υπουργείου υγείας και για τη διασφάλιση της προμήθειάς τους μέχρι το τέλος του έτους, και 500.000 λιρών για την αποζημίωση των ασθενών για τους οποίους έχει ληφθεί απόφαση εκ μέρους του λεγόμενου συμβουλίου φαρμάκων.

    Στο πλαίσιο αυτό, σε συντονισμό με το λεγόμενο υπουργείο υγείας συνεχίζονται οι πληρωμές για τα φάρμακα και τις προμήθειες για τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποβολής προσφορών και παράδοσης.

    Καταβλήθηκαν 436.540,36 λίρες για τα φάρμακα που προμηθεύτηκαν οι ασθενείς του λεγόμενου συμβουλίου υγείας από ιδιωτικά φαρμακεία, 25.780.84,56 λίρες για τα βασικά φάρμακα Ογκολογίας, Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, Επιληψίας, Μεταμόσχευσης Οργάνων, των νοσηλευόμενων ασθενών για θεραπευτικούς σκοπούς, και 25.780.84,56 ΤΛ για την προμήθεια ορθωτικών-προσθετικών συσκευών, κοχλιακών εμφυτευμάτων, ακουστικών βαρηκοΐας και συσκευών υποστήριξης της αναπνοής που χρησιμοποιούνται σε θεραπείες KVC, Καρδιολογίας, Επεμβατικής Ακτινολογίας, Νευροχειρουργικής, Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας.

    (ΓΜ)

    [05] Καταδικάζει τα επεισόδια στη Βουλή για τον Γρίβα το «σωματείο δημοσιογράφων»

    Σύμφωνα με τη Vatan (13.12.22), ο πρόεδρος του «σωματείου δημοσιογράφων», Ρεσάτ Ακάρ επέκρινε με γραπτή του ανακοίνωση την κλιμάκωση των ρατσιστικών και φασιστικών, όπως τις χαρακτήρισε, ενεργειών των Ελληνοκυπρίων, προειδοποιώντας ότι δεν επιθυμούν να βιώσουν ξανά στη Κύπρο τα αιματηρά γεγονότα του παρελθόντος.

    Σχολιάζοντας στην γραπτή του δήλωση τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα μπροστά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όταν διαδηλωτές θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για ψήφισμα σχετικά με τον Γεώργιο Γρίβα, ο Ακάρ σημείωσε ότι αυτά τα επεισόδια καθώς επίσης και οι επιθέσεις και οι ζημιές που έγιναν στη συνέχεια σε γραφεία κόμματος, είναι μια λυπηρή εξέλιξη που αποδεικνύει ότι δυστυχώς δεν έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος.

    Τονίζοντας την ανάγκη όπως οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι και στις δύο κοινότητες αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για να μην βιώσουμε στην Κύπρο τα ίδια αιματηρά γεγονότα που βιώσαμε στο παρελθόν, ο Ακάρ εξέφρασε την ετοιμότητα του τουρκοκυπριακού «σωματείου δημοσιογράφων» να επιδείξει κάθε είδους αλληλεγγύη στους Ελληνοκύπριους συνάδελφούς τους, στον αγώνα για καταπολέμηση του φασισμού, του ρατσισμού και της τρομοκρατίας.

    «Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να μπορέσουν οι δύο κοινότητες να ζήσουν σε αυτή την όμορφη χώρα μέσα σε ασφάλεια και εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Ακάρ.

    (ΑΚ)

    [06] Στοιχεία για το «εσωτερικό χρέος» του «υπουργείου δημοσιονομικών»

    Σύμφωνα με την Halk?n Sesi (13.12.22), το εσωτερικό χρέος του λεγόμενου υπουργείου δημοσιονομικών στα κατεχόμενα ξεπέρασε τα 1.8 δισ. ΤΛ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «υπουργείο» προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τα ελλείματα στον «προϋπολογισμό» του, αναγκάστηκε εντός του 2022 να πάρει εσωτερικό δάνειο 20 φορές.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι κατά την περίοδο μεταξύ 25 Φεβρουαρίου-2 Δεκεμβρίου, το «υπουργείο δημοσιονομικών» ζήτησε εσωτερικό δάνειο 10 φορές σε δολάρια, 2 σε ευρώ και 8 σε ΤΛ.

    (ΑΚ)

    [07] Εγκρίθηκε από την «αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή» ο «προϋπολογισμός»

    Η K?br?s (13.12.22) γράφει ότι εγκρίθηκε χθες με πλειοψηφία από την λεγόμενη κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομίας, οικονομικών, προϋπολογισμού και προγραμματισμού το «νομοσχέδιο» για τον «προϋπολογισμό του κατοχικού καθεστώτος για το 2023. Σύμφωνα με δήλωση της «βουλής», χθες συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο «προϋπολογισμός» του λεγόμενου υπουργείου οικονομικών, ο οποίος μειώθηκε από 17,715,104,700 ΤΛ στα 17,712,144,700 ΤΛ.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στο «νοσοκομείο» o Ασίλ Ναδίρ μετά από έντονη αδιαθεσία

    Η Halk?n Sesi (13.12.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Ασίλ Ναδίρ νοσηλεύεται από χθες στο «πανεπιστημιακό νοσοκομείο» του «πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής» («YD?»), μετά από έντονη αδιαθεσία που ένιωσε.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ναδίρ διακομίστηκε χθες στο «νοσοκομείο» λόγω καρδιακής αρρυθμίας και ενώ αρχικά εισήχθη στη ΜΕΘ, ακολούθως νοσηλεύθηκε σε θάλαμο όπου θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Το καθεστώς παρατηρητή της ΤΔΒΚ θα ενισχύσει τις προσπάθειες λύσης δύο κρατών»

    Το Ankara Anatolia (13.12.22, aa.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως με μια ιστορική απόφαση, «η ΤΔΒΚ έγινε ‘μέλος-παρατηρητής’ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, με το συνταγματικό της όνομα» , γεγονός που όπως υποστηρίζει, αποτελεί επίτευγμα στην εθνική υπόθεση της Τουρκίας και θα ενισχύσει τις προσπάθειές για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

    Ο Τσαβούσογλου έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση αναφορικά με τον προϋπολογισμό του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία είναι μια δύναμη που προσθέτει σταθερότητα στο παγκόσμιο σύστημα στο περιβάλλον αβεβαιότητας που υπάρχει μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι εργάζονται για την επίλυση των κρίσεων σύμφωνα με τον στόχο «ειρήνη στο εσωτερικό, ειρήνη στον κόσμο» και το όραμα του Τουρκικού Αιώνα.

    Αναφέροντας ότι λειτούργησαν με διπλωματία και διάλογο πριν και μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι απέτρεψαν την κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα εφαρμόζοντας σχολαστικά τη Σύμβαση του Μοντρέ και υλοποίησαν τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μαζί με τον ΟΗΕ. Δήλωσε ότι στο πλαίσιο αυτό έχουν παραδοθεί στις παγκόσμιες αγορές περισσότεροι από 13,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών μέχρι στιγμής.

    Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι θα συνεχίσουν και φέτος να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ με το σύνθημα «Η Τουρκία είναι Ευρώπη».

    «Εάν η ΕΕ πρόκειται να γίνει στρατηγικός παράγοντας, θα πρέπει να σταματήσει να είναι το παιχνίδι του ελληνικού και ελληνοκυπριακού διδύμου και να κάνει τα απαραίτητα βήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία», ισχυρίστηκε.

    Απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Πρόκειται για εθνική πολιτική, ας μην προσπαθήσουμε να στριμώξουμε ο ένας τον άλλον με τρόπο που θα ωφελήσει την Ελλάδα».

    Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μπλοκάρισμα σε δύο κεφάλαια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για ένταξη στην ΕΕ και υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια ανοίγματος. Επισημαίνοντας ότι τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ έχουν ελλείψεις σε αυτή τη διαδικασία, ο Τσαβούσογλου ρώτησε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Γιατί δεν μπορείτε να κάνετε καμία έκκληση προς την ΕΕ για αυτά τα θέματα;».

    Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι αποφάσεις αποτελούν διπλά πρότυπα και ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δικαστικής διαδικασίας λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις.

    Απαντώντας σε ορισμένες δηλώσεις βουλευτών του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Τσαβούσογλου είπε:

    «Οι Κούρδοι είναι αδέρφια μας. Στην Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Αλλά το PKK-YPG είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των Κούρδων, των Γιαζίντι, των Αραμαίων, των Ασσυρίων, των Αράβων και της ανθρωπότητας».

    Υποστήριξε επίσης ότι θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου και ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά τη δεκαετία του 1960.

    «Για πρώτη φορά στην κυβέρνησή μας, αναφέραμε την παραβίαση αυτών των νησιών, των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, από την Ελλάδα στις επιστολές που στείλαμε στον ΟΗΕ, και για πρώτη φορά το συνδέσαμε με την κυριαρχία τους. Το κάναμε αυτό. Δεν έχει γίνει από το 1960 μέχρι σήμερα. Λέμε: ΄Στείλαμε 3 επιστολές στον ΟΗΕ’. Τώρα το συνδέουμε με την κυριαρχία και λέμε: ‘Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει αυτή την παραβίαση, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο’. [?] Οι απαντήσεις της Ελλάδας είναι δημαγωγία, οι δικές μας είναι νομικά επιχειρήματα. [?] Αν γνωρίζετε λίγο από το διεθνές δίκαιο, αν θέλετε να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της πατρίδας και του έθνους, σας λέω να μην αναγκάσετε την Ελλάδα να κάνει δηλώσεις που θα τύχουν εκμετάλλευσης. Μπορώ να βγω εδώ και να ταπεινώσω το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με έγγραφα μέχρι τέλους, αλλά αυτό δεν θα είναι προς το εθνικό μου συμφέρον. Αυτό προσπαθώ να σας πω», είπε.

    (ΚΣ)

    [02] Στο Τουρκμενιστάν μεταβαίνει ο Έρντογαν για τριμερή σύνοδο Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν - Τουρκμενιστάν

    Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (12.12.22, aa.com.tr), στο Τουρκμενιστάν μεταβαίνει σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν για να συμμετάσχει στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν

    Σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, αναφέρεται ότι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν θα πραγματοποιηθεί στην Αβάζα την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή του Προέδρου Ερντογάν και του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Τουρκμενιστάν, Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ.

    Σημειώνεται ότι στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των τριών φιλικών και αδελφών χωρών σε όλους τους τομείς, ιδίως στο εμπόριο, την ενέργεια και τις μεταφορές, και με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής θα υπογραφούν διάφορες συμφωνίες για την ενίσχυση της συμβατικής βάσης της συνεργασίας στους προαναφερθέντες τομείς, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

    (ΓΜ)

    [03] Aκάρ: Δεν θα δεχθούμε ποτέ κανένα τετελεσμένο γεγονός από την Ελλάδα

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (12.12.22, aa.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε ότι «δεν είναι ποτέ δυνατόν να επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός».

    Μιλώντας μετά από συνεδρίαση με τη συμμετοχή του επιτελείου διοίκησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των διοικητών των σωμάτων στρατού, ο Ακάρ αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε τα εξής: «Η Ελλάδα κάνει κάθε είδους προσπάθειες να αυξήσει την ένταση με απαιτήσεις και ισχυρισμούς που είναι πέρα από τη λογική και το δίκαιο, καθώς και με συνεχείς προκλητικές ενέργειες και επιθετική ρητορική».

    Ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι οι κάθε είδους άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας έλαβαν την απαραίτητη απάντηση στο διπλωματικό πεδίο και στο πεδίο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και υποστήριξε ότι:

    «Δεν είναι ποτέ δυνατόν να επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Η προσδοκία μας είναι ότι ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την αδιάλλακτη και προκλητική στάση τους για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου και να διδαχθούν από την ιστορία. Όσοι θέλουν ένα καλό αύριο πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα».

    (ΓΜ)

    [04] Ανακάλυψαν κοίτασμα πετρελαίου 12 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ο Ερντογάν

    Η Sabah (13.12.22, sabah.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ανακάλυψαν κοίτασμα με 150 εκατομμύρια (βαρέλια) καθαρά αποθέματα πετρελαίου στο βουνό Γκαμπάρ.

    «Πρόκειται για μία από τις 10 μεγαλύτερες ανακαλύψεις στη ξηρά που έγιναν στον κόσμο το 2022. Η αξία του αποθεματικού ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ημερήσια παραγωγή μας σε 100 χιλιάδες βαρέλια», ανέφερε.

    Έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Είπε επίσης πως έχουν επεκτείνει τους αγωγούς και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου που έχει φτάσει τα 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

    «(Στο ??rnak) Ανακαλύψαμε ένα νέο κοίτασμα με καθαρό απόθεμα πετρελαίου 150 εκατομμυρίων (βαρελιών) στην περιοχή που πήρε το όνομα του χωροφύλακά μας Esma ?evik, ο οποίος έπεσε μάρτυρας κατά τη διάρκεια εργασιών εκκαθάρισης ναρκών στο βουνό Γκαπάρ . Η αξία του αποθέματος του κοιτάσματος, το οποίο είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έγιναν σε ξηρά στον κόσμο το 2022, ισοδυναμεί με 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινές τιμές. Ενώ η ημερήσια παραγωγή των Τουρκικών Πετρελαίων ήταν 40 χιλιάδες βαρέλια πριν από 5 χρόνια, έχει αυξηθεί σε 65 χιλιάδες σήμερα. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ημερήσια παραγωγή μας σε 100 χιλιάδες βαρέλια. Έχουμε πραγματοποιήσει ένα πρόγραμμα γεωτρήσεων σε 150 πηγάδια φέτος. Ανακαλύψαμε ένα νέο απόθεμα 8 εκατομμυρίων βαρελιών στα Άδανα. Θα αυξήσουμε σταδιακά την παραγωγή μας εδώ με νέες γεωτρήσεις που θα γίνουν», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Αντιπαράθεση Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου για την σεξουαλική κακοποίηση 6χρονης

    Η Sabah (13.12.22, sabah.com.tr) γράφει ότι σκληρά αντέδρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κακοποίηση ενός 6χρονου κοριτσιού, που σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, εξαναγκάστηκε να παντρευτεί και υποβλήθηκε σε σεξουαλική κακοποίηση.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό, ο Έρντογαν δήλωσε: «Δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποδεχτούμε μια κατάσταση όπως ο αρραβώνας σε ηλικία 13 ετών και ο γάμος σε ηλικία 14 ετών. Οι ισχυρισμοί για κακοποίηση σε μικρότερη ηλικία είναι πλήρης καταστροφή»

    Είπε επίσης ότι οι σημαντικότερες νομικές μεταρρυθμίσεις για το θέμα αυτό στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου που κυβέρνησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και επέκρινε τις δηλώσεις του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για το θέμα και την επίθεση που εξαπέλυσε ενάντια στην κυβέρνηση.

    «Κύριε Κεμάλ, πόσες φορές έχετε επισκεφθεί τις Μητέρες του Ντιγιάρμπακιρ; Περιμένουμε επίσης την υποστήριξή τους ενάντια στον αγώνα στα περιβάλλοντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν μετατραπεί σε βιτρίνα για την προβολή των 12-13 ετών κοριτσιών μας», είπε ο Ερντογάν.

    Αντιδρά ο Κιλιτσντάρογλου

    Η Cumhuriyet (13.12.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,p3bboyjtNETrEsCB1VqcWmJRxlzXCti0cKm8t09kB0dJPXmn4YoHSYvOFT4y-E57eectjJzczksAt-ZGnLNwJPM0Q1sBJaFgUISdviVXpZoz1fvk&typo=1) γράφει ότι ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε σκληρά στις δηλώσεις του προέδρου του AKP σχετικά με το θέμα της 6χρονης. «Σας πιάσανε και σας πιάσανε άσχημα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Γιουσούφ Ζιγιά Γκουμουσέλ, ιδρυτής του Ιδρύματος Χιρανούρ που πρόσκειται στην αίρεση Ισμαϊλάγα, «πάντρεψε» την κόρη του με έναν ιμάμη όταν ήταν μόλις 6 ετών και την υπέβαλε σε σεξουαλική κακοποίηση για χρόνια.

    Ο πρόεδρος του CHP πραγματοποίησε πορεία προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο «προτίμησε να παραμείνει σιωπηλό», σύμφωνα με την εφημερίδα, απέναντι στο σκάνδαλο κακοποίησης. Κάνοντας μια δήλωση μπροστά από το υπουργείο, είπε: «Λένε ότι γνωρίζουν για το θέμα αυτό εδώ και δύο χρόνια. Υπάρχει ένας συστηματικός βιασμός και το γνωρίζετε εδώ και δύο χρόνια.[?] . Ευτυχώς, υπάρχουν δημοσιογράφοι σε αυτή τη χώρα».

    Εξάλλου, ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε στον Ερντογάν με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter για τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    «Ερντογάν, είπες ‘πρόωρος γάμος των παιδιών’; Ποιος γάμος, τι είναι αυτά που λες! Ένα 6χρονο παιδί βιάστηκε συστηματικά, και η συνομοταξία σας το συγκάλυψε για χρόνια. Σε έπιασαν και σε έπιασαν άσχημα...», έγραψε.

    (ΚΣ)

    [06] Μουράτ Γιετκίν: «Ο Έρντογαν δεν έχει διάθεση να εξοργίσει τα ισλαμικά τάγματα»

    Ο γνωστός αρθρογράφος Μουράτ Γιετκίν δημοσιεύει στην ιστοσελίδα Yetkin https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fReport.com&c=E,1,AM1dxrVU3TEPnJ6jFFaij5Lh1MYhYqv1cS9Iz0NZ5SxG6aJxTEIWTbGXwHPvgwxrQSzaiMBwlFMMCyDUc9C3dcXi-v5o0D-6vR1EZRBDC5TPSNZmzg&typo=1 (13.12.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fYekinreport.com&c=E,1,sBd5Kfq9kiHqr1hGJy7eON8vqHG8dtqdCK8Hcc1R53RIxb5xN3EIvikae1AujnxQYED01JYk9jVUynbgePhwTvVovT67oRzS-4r-MWHuZ9A,,&typo=1) σχόλιο για το πρόσφατο σκάνδαλο του γάμου 6χρονης κοπέλας με 29χρονο άντρα στο εσωτερικό ισλαμικού τάγματος και υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρνογαν δεν έχει πρόθεση να «εξοργίσει» τα ισλαμικά τάγματα «Ισμαίλαγα» και «Μενζίλ».

    Ο Γετκίν υποστηρίζει τα εξής: «Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 12 Δεκεμβρίου, ο Έρντογαν μίλησε για τον συστηματικό βιασμό για πρώτη φορά μετά την αποκάλυψη του περιστατικού. Στις δηλώσεις του όχι μόνο υστέρησε σε σχέση με εκείνες της Εμινέ Έρντογάν δύο ημέρες νωρίτερα, αλλά έκανε και σοβαρές γκάφες. Μία από τις γκάφες ήταν η περιγραφή του τραγικού περιστατικού και η άλλη ήταν η προσπάθειά του να πατρονάρει το τάγμα Ισαμίλαγα, περιγράφοντάς την ως ‘αντιπροσωπευτικό θεσμό της πίστης’ χωρίς να την κατονομάσει».

    «Τα παρακάτω λόγια του Έρντογαν», συνεχίζει ο Γιετκίν, «μόνο ως ‘διαχείριση’ μπορούν να χαρακτηριστούν για την περιγραφή αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας. Ο Έρντογάν δήλωσε σχετικά: Στις σημερινές συνθήκες, δεν είναι ποτέ δυνατόν να δεχτούμε μια κατάσταση όπως ο αρραβώνας σε ηλικία 13 ετών και ο γάμος σε ηλικία 14 ετών. Ειδικά οι ισχυρισμοί για κακοποίηση σε μικρότερες ηλικίες είναι εντελώς τραγικοί».

    Η σύζυγός του Εμινέ Ερντογάν είχε καταδικάσει αυτή την τραγωδία πολύ πιο ξεκάθαρα πριν από δύο ημέρες:

    «Η παιδική κακοποίηση είναι ένα απάνθρωπο έγκλημα, μια διαστροφή! Δεν εντάσσεται σε καμία θρησκεία, ηθική ή παράδοση και καμία δικαιολογία δεν είναι αποδεκτή. Όποιος διαπράττει αυτό το έγκλημα, το ανέχεται ή σιωπά πρέπει να λογοδοτήσει. Θα παρακολουθήσω τη διαδικασία και πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει».

    Ο Γιετκίν υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδιώκει να ισορροπήσει ακόμη και σε αυτό το απάνθρωπο έγκλημα.

    Είναι το τάγμα «εκπρόσωπος της πίστης»;

    Ο Γιεκτίν σημειώνει ότι ο Έρντογαν επιδιώκει να μην εξοργιστεί το τάγμα Ισμαίλαγα και να μην κατηγορηθεί. Ο αρθρογράφος αναφέρεται στις δηλώσεις του Έρντογαν, ο οποίος υποστήριξε ότι «η σύνδεση ενός τέτοιου περιστατικού με την πίστη του έθνους μας και τους θεσμούς που εκπροσωπούν αυτή την πίστη είναι, για να το θέσω ήπια, μια ανήθικη διαστρέβλωση».

    «Είναι δυνατόν να ερμηνευθεί ότι ο Ερντογάν ορίζει το τάγμα Ισμαίλαγα ως ‘θεσμό που εκπροσωπεί την πίστη’ με αυτές τις λέξεις», αναρωτιέται ο Γιετκίν.

    Λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις του Έρντογάν, ο Εσάτ Γκιόκντεμιρ, δικηγόρος του τάγματος Ισμαίλαγα, δήλωσε: «Δεν είναι σωστό να κατηγορούμε μια ολόκληρη κοινότητα για τα λάθη ενός ατόμου, δεν είναι ποτέ αποδεκτό να αγνοούμε μια τέτοια ανήθικη συμπεριφορά». Ο Γιεκτκίν σημειώνει την ομοιότητα στα λόγια του Έρντογαν και του δικηγόρου του τάγματος.

    Στη συνέχεια του άρθρου, ο Γιετκίν υποστηρίζει ότι Έρντογαν δεν έχει το περιθώριο να αγνοήσει τα ισλαμικά τάγματα στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές.

    «Επιπλέον», συνεχίζει ο Γιετκίν, «το τάγμα Ισμαίλαγα είναι το πιο οργανωμένο και με τη μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ των ανθρώπων της Μαύρης Θάλασσας. Το κόστος της οργής και της προσβολής προς το τάγμα αυτό μπορεί να είναι πολύ βαρύ».

    Καταληκτικά, ο Γιετκρίν σημειώνει επίσης ότι το τάγμα Ισμαίλαγα είχε ξεκινήσει την εκστρατεία που οδήγησε στην απόσυρση του Έρντογαν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας κατά των γυναικών.

    (ΓΜ)

    [07] Εντολή στον εισαγγελέα για δήλωση σχετικά με την υπόθεση κλεισίματος του HDP

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (12.12.22, aa.com.tr), το Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε τον Μπεκίρ Σαχίν, επικεφαλής εισαγγελέα του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, να προβεί σε προφορική δήλωση στις 10 Ιανουαρίου 2023 στην υπόθεση που κατατέθηκε για το κλείσιμο του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Bάσει πληροφοριών που ελήφθησαν, το Ανώτατο Δικαστήριο συμπεριέλαβε την υπόθεση που κατατέθηκε για το κλείσιμο του HDP στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασής του στις 10 Ιανουαρίου 2023. Ο επικεφαλής εισαγγελέας Σαχίν θα προσέλθει στο Συνταγματικό Δικαστήριο την καθορισμένη ημερομηνία και θα προβεί σε προφορική δήλωση.

    Το κλείσιμο του HDP θα αποφασιστεί από 15μελή επιτροπή του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το κλείσιμο του κόμματος λόγω των περιπτώσεων που απαριθμούνται στο άρθρο 69 του Συντάγματος ή η μερική ή ολική στέρηση της κρατικής ενίσχυσης ανάλογα με τη βαρύτητα των πράξεων που αποτελούν αντικείμενο της υπόθεσης, μπορεί να αποφασιστεί με πλειοψηφία των 2/3 των μελών που παρίστανται στη συνεδρίαση, δηλαδή με τις ψήφους των 10 από τα 15 μέλη.

    Σε περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει ότι οι δηλώσεις και οι πράξεις των μελών του κόμματος που έχουν απαγορευτεί οδήγησαν στη διάλυση του κόμματος, τα πρόσωπα αυτά δεν θα μπορούν να είναι ιδρυτές, μέλη, διαχειριστές ή ελεγκτές άλλου κόμματος για περίοδο 5 ετών από τη δημοσίευση της οριστικής απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 13 December 2022 - 13:59:01 UTC