Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-01-31

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 22/2023 31.01.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αντίδραση «προεδρίας» για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της UNFICYP
  • [02] Απαράδεκτα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ λέει το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών
  • [03] Αρθρογράφος για τουρκική αντιπολίτευση: Το πρόγραμμα δεν έχει πολιτική για το Κυπριακό
  • [04] Αντιπροσωπεία της «βουλής» συμμετείχε στη Διάσκεψη ISIPAB στην Αλγερία
  • [05] TDP: «Πρέπει να κάνουμε την φωνή μας να ακουστεί σε όλο τον κόσμο»
  • [06] Υπεγράφη «πρωτόκολλο» αναφορικά με εργασία και κοινωνικές ασφαλίσεις
  • [07] Συνάντηση Τατάρ με τον Τούρκο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  • [08] Αντιδράσεις για τη λειτουργία χώρου αναψυχής στο τέμενος Χαλά Σουλτάν
  • [09] Ξένοι το 40% των μαθητών στα «δημόσια» σχολεία του κατοχικού καθεστώτος
  • [10] Συμμετοχή Ατάογλου και Αρικί στους εορτασμούς του τουρκικού ΒΒΡ
  • [11] Αναστολή διαμαρτυρίας πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το τουρκικό ΥΠΕΞ για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της UNFICYP
  • [02] Με αναφορές στην Κύπρο το προεκλογικό κείμενο του «τραπεζιού των έξι»
  • [03] Συνάντηση Τσαβούσογλου με τον Πορτογάλο ομόλογό του
  • [04] Στην Ουγγαρία για επαφές σήμερα ο Τσαβούσογλου
  • [05] Με δικό του υποψήφιο θα κατέλθει στις εκλογές του Κόμμα της Χώρας
  • [06] Αύξηση στο έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αντίδραση «προεδρίας» για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της UNFICYP

    Ο παράνομος Bayrak (30.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,CfPmeMpZ8-Nuvib9sk1Hbt9FEbOIQWJbc23Ucb7MXG13aqj5KMVLczTpAugw8PKOI80-0x4SY1c7l8ouDnGJFFSd3DXWxciQSpQA7qO4w,,&typo=1) μεταδίδει ότι απαράδεχτο χαρακτήρισε η λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) για ακόμη έναν χρόνο.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι μόλις ανέλαβε καθήκοντα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έθεσε επί τάπητος ένα «νέο όραμα» με στόχο να καταλήξει σε μια συμφωνία το Κυπριακό, το οποίο είναι καταδικασμένο στη μη λύση εδώ και 50 χρόνια, κατά την έκφρασή της, η «προεδρία» υποστηρίζει το εξής:

    «Ούτως εχόντων των πραγμάτων, στην παράγραφο του σημερινού ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ που κάνει αναφορά στην βάση διαπραγμάτευσης συμπεριλήφθηκαν εκφράσεις προς την κατεύθυνση της διατήρησης του στάτους κβο παραγνωρίζοντας και πάλι την κατάσταση επί του εδάφους και το ΣΑ του ΟΗΕ έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την επίλυση αυτού του προβλήματος».

    Έκκληση για αποδοχή του «νέου οράματος»

    Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αποσύρει την συναίνεσή της από την βάση λύσης, η οποία καταδίκασε τον τουρκοκυπριακό «λαό» σε «άδικη και απάνθρωπη απομόνωση», κατά την έκφρασή της, έδωσε την ευκαιρία στην ελληνοκυπριακή πλευρά να εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί, έτυχε διαπραγμάτευσης πολλές φορές εκ μέρους ηγετών προερχόμενων από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος και αναλώθηκε καταλήγοντας συνεχώς σε αποτυχία. Προσθέτει και τα εξής:

    «Υπάρχει ένα καθιερωμένος κανόνας για να μπορέσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για λύση μιας διαφωνίας: Οι πλευρές που διαφωνούν υποχρεούνται να συμφωνήσουν πάνω στην βάση που θα διαπραγματευτούν. Στο σημείο που φτάσαμε, όπως αναφέρει ξεκάθαρα στην σχετική έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ την οποία ενέκρινε και το Συμβούλιο Ασφαλείας με την απόφαση που πήρε, δεν υπάρχει το απαραίτητο κοινό έδαφος για να αρχίσουν μια νέα και επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία οι δύο πλευρές. Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα παραδώσει το μέλλον του σε επιβαλλόμενες βάσεις και μοντέλα λύσης που υπαγορεύονται σε αντίθεση με τα κεκτημένα του δικαιώματα. Συμβουλεύουμε τους διεθνείς κύκλους που λένε ότι ενδιαφέρονται για λύση στην Κύπρο να παρέχουν στήριξη σε μια βάση πάνω στην οποία θα επιτύχουν συμφωνία οι δύο πλευρές, αποφεύγοντας εκφράσεις προς την κατεύθυνση της διατήρησης του στάτους κβο.

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει πολλές φορές αναφέρει τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς ότι θα μπορούσε να αρχίσει μια νέα και επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία με την επικύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων μας, δηλαδή της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Με αυτή την ευκαιρία διαβιβάζουμε και προς τον νέο Ελληνοκύπριο ηγέτη που θα εκλεγεί την έκκληση του προέδρου μας για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων προς την κατεύθυνση της κατάληξης του κυπριακού θέματος με μια δίκαιη και μόνιμη συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα στη βάση του νέου οράματος.

    Ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για διαπίστωση του κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος, η τουρκοκυπριακή πλευρά, έκανε πρόταση για συνεργασία σε συνολικά έξι θέματα με δύο επιστολές που διαβίβασε στην ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ την 1η Ιουλίου και την 8η Ιουλίου 2022 ως δείγμα της καλής της βούλησης και της εποικοδομητικής της προσέγγισης, χωρίς οποιονδήποτε όρο. Αυτές οι προτάσεις μας που θα συμβάλουν στην σταθερότητα και την ευημερία τόσο του τουρκοκυπριακού λαού όσο και του ελληνοκυπριακού λαού, της Κύπρου και της περιοχής μας και ετοιμάστηκαν με την αρχή του αμοιβαίου κέρδους, έτυχαν θετικής υποδοχής εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, δεν μπόρεσε να αγνοήσει την σημασία αυτών των προτάσεων και η ελληνοκυπριακή ηγεσία και μας ανάγκασαν να περιμένουμε την επίσημη απάντησή τους μέχρι σήμερα. Το γεγονός ότι δεν έγινε αναφορά σε αυτές τις έξι προτάσεις στο εν λόγω ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι μια έλλειψη. Οι προτάσεις μας δεν περιέχουν μόνο λεπτομέρειες σε σχέση με την ουσία, ταυτοχρόνως περιέχουν και την μέθοδο που αφορά το πώς θα συζητηθούν αυτά τα κεφάλαια. [?] Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητά μας να υλοποιήσουμε τα έργα που αγγίξουν την ζωή τόσο του τουρκοκυπριακού λαού όσο και του ελληνοκυπριακού λαού με συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν χάρη σε αυτές τις συνεργασίες.

    Με παρόμοιο τρόπο, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να στηρίζει τις ενέργειες των διμερών τεχνικών επιτροπών που συνεχίζονται προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της καθημερινής ζωής των δύο λαών και τα συγκεκριμένα έργα συνεργασίας.

    Το Βαρώσι

    Οι αναφορές για το κλειστό Βαρώσι είναι μια έκφραση της ρηχής πολιτικής της διεθνούς κοινότητας προς την κατεύθυνση της αλλαγής. Θεωρούμε χρήσιμο να επαναλάβουμε ότι η αλλαγή που αντικατοπτρίζει την κατάσταση επί του εδάφους στην Κύπρο έχει αρχίσει με το άνοιγμα του Βαρωσιού και αυτή η πολιτική μας θα συνεχίσει επεκτεινόμενη και σε άλλους τομείς. Το να εγκαταλειφθεί κλειστό το Βαρώσι στην τύχη του δεν σημαίνει μόνο περιφρούρηση του στάτους κβο, αλλά και παραγνώριση των δικαιωμάτων των παλιών κατοίκων του.

    Γιατί παρέμεινε κλειστό το Βαρώσι μέχρι το 2020; Ο κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό είναι η μεροληπτική στάση της διεθνούς κοινότητας και η ελληνοκυπριακή αδιαλλαξία. Όπως συμβαίνει με την θέση μας σε σχέση με την πολιτική διαδικασία, ο τουρκοκυπριακός λαός θα καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του και δεν θα παραδώσει στην ελληνοκυπριακή βούληση οποιοδήποτε κομμάτι του εδάφους της χώρας μας.

    Αποτελεί ένδειξη ότι είναι εύστοχα τα βήματα που γίνονται το γεγονός ότι οι παλιοί κάτοικοι του κλειστού Βαρωσιού αποτείνονται στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών που συστάθηκε κάτω από τον νόμο 67/2005 τον οποίο υιοθέτησε η βουλή μας και έχει διεθνή αναγνώριση και ότι η ΕΑΠ αξιολογεί αυτές τις αιτήσεις. Αντίθεση σε αυτό σημαίνει όχι μόνο αποστέρηση δικαιωμάτων, αλλά και παρεμπόδιση του δικαίου.

    Εμπόριο

    Άρχισε συμβολικά, παρά την ελληνοκυπριακή γραφειοκρατία, η πώληση μερικών προϊόντων μας που καθορίστηκαν για εμπόριο επεξεργασμένων τροφών που δεν είναι ζωικές και καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως επιτυχία στο εν λόγω ψήφισμα, όμως στην πραγματικότητα σκάλωναν στο ελληνοκυπριακό εμπόδιο για περίοδο πέραν των δέκα χρόνων. Η πραγματική επιτυχία είναι να μπορούν να διοχετεύσουν οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές κατά προτιμητέο τρόπο χωρίς να υπόκεινται σε οποιονδήποτε περιορισμό.

    Αναλογεί μεγάλο καθήκον στην διεθνή κοινότητα προς την κατεύθυνση της πλήρους άρσης αυτών των περιορισμών. Και οι δυσκολίες που παρεμβάλλονται εκ μέρους του ελληνοκυπριακού τμήματος μετανάστευσης στις διελεύσεις στα σύνορα κατά τους τελευταίους έξι μήνες συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο μπροστά στην δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας. Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες μας σε διαβούλευση με τις αρχές μας σε σχέση με την υπερπήδηση των δυσκολιών στις διελεύσεις στα σύνορα.

    Αξιολογούμε ως προσπάθεια να καλύψουν την ντροπή τους το γεγονός ότι στο ψήφισμα δεν γίνεται αναφορά στην απάνθρωπη απομόνωση στην οποία εκτίθεται για δεκαετίες ο τουρκοκυπριακός λαός, κρύβοντας την πραγματικότητα εκείνοι που το προκάλεσαν αυτό.

    Συζητείται η χωριστή συμφωνία με ΟΗΕ

    Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να εγκαταστήσουμε σε μια νόμιμη βάση της δραστηριότητες που διεξάγει στην χώρα μας η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, η οποία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της από το 1964 με την συναίνεση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, η οποία μετέτρεψε σε ελληνοκυπριακό κράτος με την βία των όπλων το 1963 την κοινή Δημοκρατία που ιδρύθηκε με την συναίνεση που πηγάζει από την κυριαρχική ισότητα των δύο λαών το 1960. Είχε διαβιβαστεί στους αξιωματούχους του ΟΗΕ το προσχέδιο της Συμφωνίας Καθεστώτος Δυνάμεων, που ετοίμασε το υπουργείο των εξωτερικών μας για τον σκοπό αυτό. Αυτή την στιγμή ακόμα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις πάνω σε μια συμφωνία που θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε τόσο εμείς όσο και τα Ηνωμένα Έθνη. Ενώ η πραγματικότητα είναι αυτή και τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν αντιπρόταση στην πρόταση του υπουργείου των εξωτερικών μας, δεν συνάδει με την καλή βούληση να αποκρύβεται αυτό και να αναφέρεται στο ψήφισμα ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν ακόμα ένα χρόνο με την συναίνεση της ελληνοκυπριακής διοίκηση της νότιας Κύπρου. Αυτή η στάση των Ηνωμένων Εθνών που μπορούν να διεξάγουν τις δραστηριότητές του εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ με την καλή μας θέληση αξιολογείται ως κατάχρηση της ανοχής που επιδεικνύουμε.

    Η προσδοκία του προέδρου μας είναι η γρήγορη επίτευξη μιας συμφωνίας αμοιβαία αποδεχτής σε αυτό το θέμα.

    Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο την πολιτική μας επικεντρωμένη στην διπλωματία, εντείνοντας τις προσπάθειές μας σε σχέση με την συνεργασία των δύο κυρίαρχων κρατών που θα είναι προς όφελος των δύο λαών και θα συμβάλλει στην σταθερότητα και την ευημερία τόσο των δύο πλευρών όσο και της Κύπρου και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης συμφωνίας στο κυπριακό θέμα, χωρίς υποχωρήσεις από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Απαράδεκτα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ λέει το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (30.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,GfFwiUNiisLoTAdsLCL-dn58sHXtZ01cITlZWTO7UDnIWumPpTBbUenNOEKSv8CC3GTlwbJc8lYhofS2F7Q-FXH0VEFT3K6RC8eD3O7dt3kP-ca3MaB&typo=1), το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών των κατεχομένων εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζονται απαράδεκτα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για ακόμα ένα έτος.

    Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

    «Πρώτα απ' όλα, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι απαράδεκτες για εμάς οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ένα από τα μέρη στο νησί ως ‘κράτος’ και το άλλο ως ‘κοινότητα’.

    Δεν αμφισβητεί μόνο την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα μας, αλλά βλάπτει και το κύρος και την αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών η παραγνώριση της ύπαρξης της χώρας μας και της θέλησης του λαού μας, και η συνέχιση της παράβλεψης από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη της αρχής της συναίνεσης όλων των μερών, η οποία είναι η κύρια βάση των επιχειρήσεων της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, και η συμπερίληψη μόνο της συναίνεση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά συμφωνεί ότι η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί και θα πρέπει να παραταθεί».

    «Μεγάλη ασέβεια προς τη βούληση των Τουρκοκυπρίων»

    Η δήλωση συνεχίζεται ως εξής:

    «Στο ψήφισμα υιοθετείται μια παραπλανητική για τον κόσμο προσέγγιση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που είναι αποσυνδεδεμένες από την υφιστάμενη πραγματικότητα στο νησί. Εκφράσεις όπως ‘συνέχιση της αναζήτησης κοινού εδάφους για την επιστροφή των μερών στο νησί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων’, ‘επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων στη βάση του μοντέλου της ‘διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας’ αποτελούν, με τους πιο διπλωματικούς όρους, μεγάλη ασέβεια προς τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού.

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη βάση του μοντέλου της ‘ομοσπονδίας’ κατέρρευσαν επίσημα το 2017, όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι απαράδεκτο για το Συμβούλιο Ασφαλείας να προσπαθεί να επιβάλει το παλιό μοντέλο, το οποίο έχει χάσει την ισχύ του για την τουρκοκυπριακή πλευρά και στο οποίο ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποφεύγει να αναφέρεται στις εκθέσεις του. Αυτή η στάση δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία στοχεύει ο τουρκοκυπριακός λαός να ζει απομονωμένος, αποκομμένος από τον κόσμο και σε μια αβέβαιη διαδικασία ανοικτού τέλους. Η απόφαση να παραταθεί η εντολή των Ηνωμένων Εθνών στο νησί για περίοδο ενός έτους αυτή τη φορά αντί για έξι μήνες σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιόδους, σημαίνει σαφώς ότι τίθεται ένα εμπόδιο μπροστά στην αλλαγή του στάτους κβο».

    «Συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας η μόνη λύση»

    «Η μόνη ρεαλιστική λύση στο νησί σήμερα είναι να καταλήξουν τα δύο κράτη σε συμφωνία ώστε να μπορούν να ζήσουν δίπλα-δίπλα στη βάση της κυριαρχικής τους ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος τους», υποστηρίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι:

    «Σε αυτό το στάδιο, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να σταματήσουν να αγνοούν την υφιστάμενη πραγματικότητα και να αποδεχθούν το γεγονός ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη στο νησί. Οι προσδοκίες μας από το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι να αναθεωρήσει τα ξεπερασμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που οδήγησαν στην αποκοπή του τουρκοκυπριακού λαού από τον κόσμο και να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση με βάση την υφιστάμενη πραγματικότητα, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών».

    «Απαράδεκτος ο αποκλεισμός της τουρκοκυπριακής πλευράς από την εξίσωση»

    Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι «η αναφορά στο διεθνές δίκαιο για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών ζητημάτων όπως η παράνομη μετανάστευση που απαιτούν διεθνή αλληλεγγύη είναι μια άλλη αντίφαση του ψηφίσματος».

    Διατυπώνεται επίσης και ο ισχυρισμός ότι «είναι απαράδεκτο η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει αποκλειστεί από τη διεθνή κοινότητα και το δίκαιο για χρόνια λόγω των εμποδίων της ελληνοκυπριακής πλευράς και της απροθυμίας της διεθνούς κοινότητας, να μένει εκτός της εξίσωσης σε ευαίσθητα θέματα που απαιτούν διεθνή αγώνα».

    «Για το λόγο αυτό», συνεχίζει το λεγόμενο υπουργείο, «αποτελεί πραγματική αντίφαση η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και από την άλλη η αποχή από τη συνεργασία με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Το γεγονός ότι το ψήφισμα δεν αναφέρει την απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού αποδεικνύει ότι έχουμε δίκιο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι αποκομμένο από την πραγματικότητα. Υπερβολικές και παραπλανητικές δηλώσεις, όπως η ικανοποίηση για την αύξηση του ‘εμπορίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων’, είναι δηλώσεις που δεν έχουν κανένα άλλο νόημα από το να χρησιμεύουν για να ενισχύσουν το εμπόδιο μπροστά στον τουρκοκυπριακό λαό να σμίξει με τον κόσμο μέσω του απευθείας εμπορίου».

    «Το Βαρώσι είναι δικό μας έδαφος»

    Αναφορικά με την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού η ανακοίνωση διατυπώνει τους πιο κάτω ισχυρισμούς:

    «Η ΤΔΒΚ έχει αναλάβει μια σοβαρή πρωτοβουλία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για το θέμα του Βαρωσιού, το οποίο έχει γίνει σύμβολο του στάτους κβο. Οι απειλητικές δηλώσεις στο ψήφισμα ότι τα βήματά μας σχετικά με το Βαρώσι θα προκαλέσουν την άμεση αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζονται με λύπη από τον τουρκοκυπριακό λαό. Ως ΤΔΒΚ, θα θέλαμε να τονίσουμε ξανά και ξανά ότι άλλοι δεν μπορούν να έχουν λόγο σε αυτά τα εδάφη που είναι δικά μας, και ότι οι ενέργειές μας σε αυτά τα εδάφη δεν μπορούν να εμποδιστούν από κανέναν, ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε την πολιτική μας για το Βαρώσι μέσα στο πλαίσιο που έχουμε ήδη ανακοινώσει και ότι οι πρωτοβουλίες μας προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα».

    Η ανακοίνωση υποστηρίζει επίσης και τα εξής: «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξυπηρετούν ξεκάθαρα την πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία προσπαθεί με αυτή τη στάση να εμποδίσει τους Ελληνοκύπριους που θέλουν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους. Το Βαρώσι είναι ένα κομμάτι γης υπό την κυριαρχία της ΤΔΒΚ και η ΤΔΒΚ δεν θα δεχτεί ποτέ ο έλεγχος του δικού της κομματιού γης να παραδοθεί στον έλεγχο ενός διεθνούς οργανισμού, όπως δεν θα το δεχόταν καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Η υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε αυτά τα βήματα της χώρας μας αντί του εκφοβισμού θα συμβάλει στην επίτευξη συμβιβασμού στο νησί».

    «Οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες των φυσικών πόρων στο νησί»

    Αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων η ανακοίνωση ισχυρίζεται τα εξής:

    «Αγνοεί τα κεκτημένα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού η σύνδεση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των οφελών που θα προκύψουν από τους πόρους υδρογονανθράκων με την περίοδο μετά τη διευθέτηση, αντί να επικρίνει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων της ελληνοκυπριακής πλευράς που κλιμακώνουν την αστάθεια και την ένταση στην περιοχή. Είναι απαράδεκτο για εμάς να υποβαθμίζουμε το θέμα σε μια ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να μην σημειώνουμε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι συνιδιοκτήτης των φυσικών πόρων στο νησί και γύρω από αυτό. Η ΤΔΒΚ έχει μια αποφασιστική στάση ότι η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και ημών δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί με τις παλιές μεθόδους. Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διατηρεί την παρουσία της και διεξάγει τις δραστηριότητές της στη χώρα μας στο πλαίσιο της καλής θέλησης και της φιλοξενίας του κράτους μας εδώ και χρόνια, πρέπει στο εξής να διεξάγει τις δραστηριότητές της σε νόμιμη βάση. Η αναζήτησή μας για μια κοινή συναίνεση σε αυτό το θέμα θα συνεχιστεί καλή τη πίστη».

    Και η ανακοίνωση το λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών καταλήγει ως εξής:

    «Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία οι παλιές φόρμουλες για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό έχουν εξαντληθεί και είναι καιρός να υιοθετήσουμε μια νέα προσέγγιση σύμφωνα με τις σημερινές πραγματικότητες στο νησί. Στην ομιλία του στην 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν απηύθυνε σαφή έκκληση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ. Υπό το φως αυτής της ιστορικής έκκλησης, η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο για να δει την πραγματικότητα στο νησί και να αρχίσει να εργάζεται για μια λύση που θα βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού.

    Η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει να φέρει αντίρρηση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσο αυτό συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ένα από τα μέρη στο νησί ως ‘κράτος’ και το άλλο ως ‘κοινότητα’ και δεν αναθεωρεί τα ψηφίσματά του».

    (ΓΜ)

    [03] Αρθρογράφος για τουρκική αντιπολίτευση: Το πρόγραμμα δεν έχει πολιτική για το Κυπριακό

    Η K?br?s Postas? (30.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,-c6Es7X-VsWpGvWCcp75Ac7mDJXQ0k7K2prKg7Y7bIK71g0f3g79FljZaX8OoeOwGyl8-VoSSn8izZwI6Xf9J0VnVfujRf5CzsGaUtLtGo5RluQg,,&typo=1) δημοσιεύει άρθρο του αρθρογράφου Ρασίχ Ρεσάτ, ο οποίος αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα της αντιπολιτευτικής συμμαχίας στην Τουρκία, γνωστής και ως «τραπέζι των έξι», λέει ότι οι αναφορές στην Κύπρο και το Κυπριακό είναι ελάχιστες.

    Ο Ρεσάτ λέει ότι θα περίμενε κανείς ότι το «τράπεζι των 6» θα εξέδιδε ένα σχέδιο έξι βημάτων για την Κύπρο ή θα ανέθετε σε 6μελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων να θέσει υπό το μικροσκόπιό της το τι συμβαίνει στην Κύπρο, θα καθόριζε παραμέτρους έξι σημείων σε σχέση με το Κυπριακό και θα ενεργοποιούσε αμέσως αυτά τα έξι σημεία σε περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές.

    Ο Ρεσάτ υποστηρίζει ότι αυτό δεν ισχύει και προσθέτει ότι κατέχει το Κείμενο Συμφωνίας Κοινών Πολιτικών του Τραπεζιού των 6, που ανακοινώθηκε χθες, δηλαδή στις 30 Ιανουαρίου 2023.

    σημειώνει ο αρθρογράφος προσθέτοντας.

    «Η ανάγνωσή του είναι ατελείωτη», σημειώνει ο Ρεσάτ επισημαίνοντας ότι το κείμενο αυτό αποτελείται από 244 σελίδες και συνολικά 48.400 λέξεις στις οποίες η λέξη «Κύπρος» χρησιμοποιείται μόνο έξι φορές.

    Αναφέρει και τα εξής ο Ρεσάτ:

    «Οι δύο πρώτες αναφορές εμφανίζονται στην ενότητα ‘εξωτερική πολιτική’ υπό τον κύριο τίτλο ‘Εξωτερική πολιτική, άμυνα, ασφάλεια και μετανάστευση’. Η πρόταση έχει ακριβώς ως εξής: ‘Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, που είναι η εθνική μας υπόθεση, θα επιδιώξουμε τους στόχους της προστασίας των κεκτημένων δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων και της εξασφάλισης της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων’.

    Η τρίτη αναφορά στην Κύπρο δεν μας ενδιαφέρει και πολύ, αλλά το γράφω επειδή αναφέρεται η Κύπρος. Η πρόταση έχει ως εξής: ‘Θα εξαλείψουμε τις διαφορετικές πρακτικές στην τιμητική σύνταξη που χορηγείται στους βετεράνους μάχης που συμμετείχαν στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, στον Πόλεμο της Κορέας και στην Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου και θα αυξήσουμε την τιμητική σύνταξη για όλους τους βετεράνους μάχης’.

    Οι άλλες τρεις αναφορές στην Κύπρο είναι οι εξής: ‘Η Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση. Θα επιδιώξουμε τους στόχους της προστασίας των κεκτημένων δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων και της εξασφάλισης της κυριαρχικής πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

    Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Ρεσάτ αναφέρει τα εξής:

    «Όπως αντιλαμβάνεστε, το ‘τράπεζι των έξι’ θα βρει υποψήφιο και θα συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας τον Μάιο. Ωστόσο, νομίζω επίσης ότι θα πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο κάποιοι εδώ, οι οποίοι κρατούν την αναπνοή τους και περιμένουν ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα φύγει και όλα θα αλλάξουν. Έξι άνθρωποι ή έξι πολιτικά κόμματα συναντήθηκαν και αφού δεν μπόρεσαν να επιλέξουν μεταξύ της πολιτικής ισότητας και της κυριαρχικής ισότητας ως μοντέλο λύσης του κυπριακού προβλήματος, δημιούργησαν μια έννοια που ονομάζεται πολιτική κυριαρχική ισότητα. Με άλλα λόγια, είπαν ‘Δεν έχουμε κυπριακή πολιτική, θα δούμε αν έρθουμε’».

    Ο Ρεσάτ υποστηρίζει επίσης ότι η αντιπολίτευση στην Τουρκία δεν έχει πολιτική για το Κυπριακό και συνεχίζει λέγοντας ότι:

    «Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι το ΑΚΡ έχει μια νέα πολιτική που δεν αρέσει στους περισσότερους από εμάς και που πιστεύουμε ότι μας κρατάει εκτός της διεθνούς κοινότητας: Κυριαρχική ισότητα και αναγνώριση. Είναι κάτι στο οποίο κανείς δεν λέει όχι αν υλοποιηθεί, αλλά είναι μια πολιτική που κανείς δεν ασπάζεται, επειδή μοιάζει πολύ μακρινός στόχος. Το ‘τράπεζι των 6’ φαίνεται να δημιούργησε μια νέα και πιο περίεργη πολιτική, λέγοντας πολιτική και κυριαρχική ισότητα για την Κύπρο στην οποία γίνεται αναφορά έξι φορές σε τρεις προτάσεις».

    (ΓΜ)

    [04] Αντιπροσωπεία της «βουλής» συμμετείχε στη Διάσκεψη ISIPAB στην Αλγερία

    H K?br?s (31.01.23) γράφει ότι ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής», Ζορλού Τορέ μετέβηκε επικεφαλής «κοινοβουλευτικής» αντιπροσωπείας στην Αλγερία για την 17η Διάσκεψη της Ένωσης των Κοινοβουλίων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OICOP). Η «ΤΔΒΚ» συμμετέχει με το στάτους του παρατηρητή και η εφημερίδα αναφέρει πως ο Τορέ έλαβε επίσημη πρόσκληση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «βουλής», η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τον «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Εμράχ Γεσίλμακ, τον «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φικρί Τορός, τον «βουλευτή» του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Σερντάρ Άκπιναρ και τον «βουλευτή» του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP), Ταλίπ Αταλάι.

    «Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, ο Τορέ πήρε τη θέση του στο πρωτόκολλο μαζί με τα κοινοβούλια των άλλων χωρών μελών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Ο Μουσταφά Σεντόπ, πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας (TBMM), ο οποίος ήταν ο εν ενεργεία πρόεδρος του 2022, παρέδωσε την προεδρία του 2023 στον Ιμπραχίμ Μπουγκαλί, πρόεδρο του Εθνικού Κοινοβουλίου της Αλγερίας.

    Την πρώτη ημέρα της διάσκεψης, ο Τορέ και η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία πραγματοποίησαν διαβούλευση με τον Σεντόπ και την ομάδα του.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σεντόπ δήλωσε ότι δίνουν σημασία στο να προσκαλείται ο «πρόεδρος της βουλής και βουλευτές της ΤΔΒΚ» στις διεθνείς συναντήσεις που φιλοξενεί η Τουρκία και τόνισε ότι «οι συναντήσεις αυτές είναι σημαντικές από την άποψη του ότι δίνουν την ευκαιρία να εξηγηθεί η κυπριακή υπόθεση»

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τορέ υποστήριξε: «Η ΤΔΒΚ είναι το εθνικό μας κράτος. Δεν τίθεται θέμα να το εγκαταλείψουμε. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη πηγή δύναμης για τον λαό της ΤΔΒΚ. Γνωρίζουμε επίσης τις διακρίσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ. Αυτά δεν είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν αποδεκτά, αλλά οι προσπάθειές μας στην Ευρώπη και στον κόσμο θα συνεχιστούν».

    (ΚΣ)

    [05] TDP: «Πρέπει να κάνουμε την φωνή μας να ακουστεί σε όλο τον κόσμο»

    Η Yeni Bak?? (31.01.23) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Μεβζάτ Όζκουντ δήλωσε ότι υπήρχε μια αναφορά ότι παραμονές των εκλογών η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία θα προσαρτούσε την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου και επεσήμανε το γεγονός ότι υπάρχει μια διαδικασία που τεκμηριώνεται από το πρωτόκολλο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας από το 2018 προς την de facto προσάρτηση.

    Μιλώντας στην τηλεόραση May?s, ο Όζκουντ υπογράμμισε επίσης ότι συνεχίζονται με συστηματικό τρόπο οι προσπάθειες να οδηγηθεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα προς εξαφάνιση και ότι ακολουθείται μια καταπιεστική διακυβέρνηση που συνέστησε η Τουρκία με «διορισμένους υποτακτικούς διοικούντες» και ότι δεν μπορεί να προβλέψει κανείς πού θα οδηγήσει αυτό.

    Ανέφερε ακόμη ότι στις 14 Μαΐου θα γίνουν εκλογές στην Τουρκία και είπε: «Ας ελπίσουμε ότι θα επιστρέψει το δημοκρατικό, κοινωνικό κράτος δικαίου. Θα τελειώσει και η καταπίεση εδώ. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας χωρίς να τους περιμένουμε».

    Ο Όζκουντ είπε ότι η φωνή του τουρκοκυπριακού «λαού» θα πρέπει να ακουστεί στον κόσμο και τόνισε ότι θα πρέπει να εμποδιστεί το συντομότερο δυνατό η προσπάθεια της διοίκησης της Τουρκίας να καταλάβει αυτό τον τόπο και να τον μετατρέψει σε έδαφος της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία νομιμότητα.

    «Δεν μας απέμεινε τίποτα να χάσουμε και να φοβηθούμε. Πρέπει να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί με πολύ πιο πολυπληθείς διαμαρτυρίες. Δυστυχώς, ο κοσμικός και σύγχρονος τρόπος ζωής μας και το κράτος δικαίου μας δεν μπόρεσαν να γίνουν αποδεχτά από την διοίκηση της Τουρκίας. Πρέπει να προστατεύσουμε την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [06] Υπεγράφη «πρωτόκολλο» αναφορικά με εργασία και κοινωνικές ασφαλίσεις

    Η Vatan (31.01.23) γράφει ότι υπεγράφη χτες «πρωτόκολλο» στο πλαίσιο της ούτω καλούμενης «1ης συνόδου της κοινής μόνιμης επιτροπής εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Τουρκίας-ΤΔΒΚ». Η τελετή έλαβε χώρα στο ξενοδοχεία Concorde, της κατεχόμενης Λευκωσίας και το «πρωτόκολλο» υπογράφτηκε από τον Τούρκο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Βεντάτ Μπιλγκίν, και τον λεγόμενο υπουργό εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Χασάν Τάτσοϊ.

    Ο Τάτσοϊ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης για την βοήθεια προς την «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το αποσχιστικό καθεστώς στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, και δήλωσε:

    «Σήμερα, σχεδιάσαμε έναν οδικό χάρτη για το τι μπορούν να κάνουν τα δύο αδελφικά κράτη. Αυτός ο οδικός χάρτης, ο οποίος θα φωτίσει τις μελλοντικές μας προσπάθειες, θα χρειαστεί οπωσδήποτε κάποιες επικαιροποιήσεις ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της εποχής. Το σημαντικό ήταν να βγούμε στο δρόμο και αυτό κάναμε».

    «Θα πορευτούμε έχοντας στην ατζέντα μας όχι μόνο τα εργασιακά, αλλά και πρακτικές που θα δημιουργήσουν ανακούφιση στον εργασιακό βίο», συνέχισε ο ούτω καλούμενος υπουργός και υπογράμμισε ότι κύριος στόχος τους είναι να διασφαλίσουν ότι ο εργασιακός βίος των ανθρώπων των «δύο χωρών», που έχουν «ειδικές σχέσεις», θα συνεχιστεί σε ένα σύγχρονο πλαίσιο και ότι θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με άνεση και ευημερία μετά το τέλος του εργασιακού τους βίου.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Μπιλγκίν τόνισε τη σημασία που δίνουν στον «τουρκικό λαό της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι ως Τουρκία δίνουν σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων με την «ΤΔΒΚ» σε κάθε τομέα, καθώς και στην ευημερία της «ΤΔΒΚ», στην ευτυχία των εργαζομένων και στον ειρηνικό εργασιακό τους βίο.

    Ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν κάθε δυνατή υποστήριξη στην «ΤΔΒΚ», για να πάρει τη θέση της στο διεθνές σύστημα κατά τη νέα περίοδο.

    (ΙΣ)

    [07] Συνάντηση Τατάρ με τον Τούρκο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

    Σύμφωνα με τη K?br?s (31.01.23), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος τους στόχος είναι ο τουρκοκυπριακός «λαός» να μπορεί να ατενίζει το μέλλον με ασφάλεια.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια συνάντησης που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Βεντάτ Μπιλγκίν, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες τους μαζί με την Τουρκία, για να «αρθούν τα εμπόδια και η απομόνωση που βιώνει ακόμη ο λαός», όπως ισχυρίστηκε.

    Εκφράζοντας στήριξη στις εργασίες που γίνονται και στα «πρωτόκολλα που υπεγράφησαν μαζί με την Τουρκία», τόσο στον τομέα της «εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» όσο και στον «οικονομικό και δημοσιονομικό τομέα» προκειμένου να μπορέσουν να επωφεληθούν από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Τουρκία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι έχουν φθάσει σε ένα πολύ σημαντικό σημείο στο θέμα της «εταιρικής ωρίμανσης».

    Αναφερόμενος στην «άδικη απομόνωση που εφαρμόζεται εις βάρος του τουρκοκυπριακού λαού», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μόνο με την ενοποίηση τους με την Τουρκία σε διάφορα θέματα θα μπορέσουν να απαλλαγούν από τις δυσκολίες που δημιουργούν όλα αυτά τα εμπόδια.

    «Θα ήταν παράλειψη η μη συμμετοχή της ΤΔΒΚ στην ΟΤΚ»

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Μπιλγκίν υποστήριξε ότι νιώθουν την «ΤΔΒΚ» σαν το σπίτι τους και ισχυρίστηκε ότι «οι λαοί των δύο τουρκικών κρατών είναι αδελφικοί».

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η «ΤΔΒΚ» έχει καταστεί μέλος- παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), ο Μπιλγκίν υποστήριξε ότι θα αποτελούσε παράλειψη αν δεν περιλαμβανόταν η «ΤΔΒΚ» στον ΟΤΚ και πρόσθεσε ότι «από αυτή την άποψη αυτά αποτελούν ένδειξη ότι μπορούμε να πορευόμαστε στο μέλλον πιο δυνατοί και να προχωρούμε με αλληλεγγύη».

    (ΑΚ)

    [08] Αντιδράσεις για τη λειτουργία χώρου αναψυχής στο τέμενος Χαλά Σουλτάν

    Η Halk?n Sesi (31.1.2023) γράφει ότι η διεύθυνση των βακουφιών (EVKAF) εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, αναφορικά με είδηση ότι δόθηκε «άδεια για λειτουργία ταβέρνας» στον κήπο του τεμένους Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα. Στην ανακοίνωση λέχθηκε ότι δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε παρέμβαση σε ένα χώρο που θεωρείται από τους πιο ιερούς των μουσουλμάνων και των Τούρκων, χωρίς να τύχει διαβούλευσης στην Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έγκρισης από το EVKAF.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι αν γίνει μια τέτοια ασέβεια, θα αποτελέσει αιτία για αντιδράσεις όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο και απευθύνεται έκκληση για ανάκληση της απόφασης το συντομότερο δυνατόν.

    Για το ίδιο θέμα έκανε δηλώσεις και ο ιμάμης του τεμένους, Σιακίρ Αλεμντάρ, που είπε ότι δεν επιθυμούν ένα χώρο διασκέδασης που δεν αρμόζει στο Ισλάμ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιδειχθεί ευαισθησία για το συγκεκριμένο θέμα.

    Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε και από το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος λόγων των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τα δημοσιεύματα για λειτουργία ταβέρνας, ήρθε σε επικοινωνία με την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έλαβε ενημέρωση ότι δόθηκε άδεια αναψυκτήριου, για το υπό κατασκευή κτήριο, το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες στους επισκέπτες του τεμένους και της Αλυκής μέχρι τις 19:00.

    (ΙΣ)

    [09] Ξένοι το 40% των μαθητών στα «δημόσια» σχολεία του κατοχικού καθεστώτος

    Υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πληθυσμιακή έκρηξη ξένων στην εκπαίδευση», η Halk?n Sesi (31.01.23) γράφει ότι μαζί με την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού στις κατεχόμενες περιοχές αυξήθηκε σε μεγάλο ποσοστό και ο αριθμός των ξένων μαθητών στα σχολεία.

    Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η συντεχνία Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KT?S) σε 45 «δημόσια» σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης, το 40% των μαθητών δεν έχουν «υπηκοότητα της ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα των ξένων μαθητών προέρχεται από την Τουρκία, ενώ συνολικά καταγράφονται μαθητές από 33 διαφορετικές χώρες.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων μαθητών καταγράφεται στο κατεχόμενο Τρίκωμο, όπου 40% των μαθητών δεν έχουν την τουρκική ως μητρική τους γλώσσα.

    Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 8% για το σύνολο των σχολείων, ενώ σε 11 σχολεία το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 10%.

    (ΙΣ)

    [10] Συμμετοχή Ατάογλου και Αρικί στους εορτασμούς του τουρκικού ΒΒΡ

    Η Vatan (31.01.23) γράφει ότι ο Φικρί Ατάογλου, λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός» τουρισμού και πολιτισμού και ο Ερχάν Αρικλί, λεγόμενος υπουργός μεταφορών, συμμετείχαν σε εορτασμούς στην Τουρκία για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το λεγόμενο υπουργείο μεταφορών, κατά την τελετή, ο πρόεδρος του ΒΒΡ, Μουσταφά Ντεστιτζί, εξέφρασε ικανοποίηση για τον τερματισμό των συνομιλιών για ομοσπονδία και δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να υπηρετεί την «Τουρκικότητα της Κύπρου».

    (ΙΣ)

    [11] Αναστολή διαμαρτυρίας πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων

    Η Vatan (31.01.23) γράφει ότι ο Τουντς Αντανίρ, πρόεδρος της «ένωσης επιμελητηρίων Τουρκοκυπρίων μηχανικών και αρχιτεκτόνων» (KTMMOB), δήλωσε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα διαμαρτυρία της ένωσης έχει ανασταλεί έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες με τον λεγόμενο πρωθυπουργό του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Αντανίρ εξήγησε ότι ως αποτέλεσμα της συνάντησης, συμφωνήθηκε ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα «κρατικά» έργα δεν οφείλονται στο «νόμο» περί «KTMMOB» και ότι δεν υπάρχει ανάγκη τροποποίησης και συνέχισε ως εξής:

    «Συμφωνήθηκε ότι οι έλεγχοι συμβάλλουν στην υγιεινή, ασφαλή και μακροχρόνια λειτουργία των κτιρίων και ότι θεσμοί όπως το KTMMOB και το τμήμα πολεοδομίας πρέπει να προστατευθούν για την προστασία των τοπικών αξιών και του εργατικού δυναμικού».

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το τουρκικό ΥΠΕΞ για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της UNFICYP

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του (30.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fmfa.gov.tr&c=E,1,XBHMGrjyoS1bR8UrpVFDz02IyUIuH6oazgbmLuEBGFj2runSy1ayqrlvdWlntjIse6QNnIBGxzMizzwNFmk1zoP8RU0eTsCkydG-k-UsN6shWZcRrs0Z0xdYqp8&typo=1) σχετικά με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την παράταση της εντολής της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο συντάσσεται με την ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών των κατεχομένων, έχει ως εξής:

    «Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του υπουργείου εξωτερικών της ΤΔΒΚ σχετικά με το ψήφισμα αυτό. Αν και δεν περιλαμβάνεται στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται ότι το Συμβούλιο, αποκομμένο από την πραγματικότητα επί του εδάφους, αγνοεί τη βούληση της ΤΔΒΚ για λύση δύο κρατών και επιμένει σε μοντέλα λύσης που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει πολλές φορές. Η κατάσταση αυτή είναι ασυμβίβαστη με την κοινή λογική και την καλή θέληση και δείχνει ότι το Συμβούλιο αδυνατεί να ξεφύγει από την καθοδήγηση της ελληνοκυπριακής πλευράς αντί να προωθήσει μια πραγματική λύση στο νησί.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αγνόησε για άλλη μια φορά το απάνθρωπο και παράνομο εμπάργκο που επιβλήθηκε στον τουρκοκυπριακό λαό. Αποτελεί άλλη μια αντίφαση το γεγονός ότι το ψήφισμα ζητά συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, αγνοώντας τις ρεαλιστικές, εποικοδομητικές και ειλικρινείς προτάσεις για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες υποβλήθηκαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ από τον πρόεδρο της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ στις επιστολές του με ημερομηνία 1 και 8 Ιουλίου 2022 και μπορούν να ανταποκριθούν σε πολλές ανάγκες του νησιού».

    «Απορρίπτουμε τα σημεία που αναφέρονται στο Βαρώσι»

    Αναφορικά με την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Απορρίπτουμε τα σημεία που αναφέρονται στο ψήφισμα σχετικά με το Βαρώσι, επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στα έργα που εκτελούνται και πρόκειται να εκτελεστούν από τις αρχές της ΤΔΒΚ στην περιοχή με σεβασμό των δικαιωμάτων των νόμιμων ιδιοκτητών και προς όφελος των δύο λαών στο νησί και καλούμε το Συμβούλιο να σταματήσει να υποστηρίζει την ανειλικρινή στάση της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου, η οποία προσπαθεί να εμποδίσει τους Ελληνοκύπριους που θέλουν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους. Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος της ΤΔΒΚ».

    Δεν ελήφθη υπόψη η συγκατάθεση του κατοχικού καθεστώτος για την ανανέωση παραμονής της UNFICYP

    Σε ό,τι αφορά την UNFICYP, η ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Και πάλι δεν ελήφθη η συγκατάθεση της ΤΔΒΚ όταν παρατάθηκε η εντολή της UNFICYP. Έχει επανειλημμένα επισημανθεί ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις καθιερωμένες πρακτικές των Ηνωμένων Εθνών και ότι η UNFICYRP μπόρεσε να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο της καλής θέλησης των αρχών της ΤΔΒΚ. Είναι σημαντικό η UNFICYP να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο έδαφος της ΤΔΒΚ σε νόμιμη βάση. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι θα υποστηρίξουμε πλήρως τα μέτρα που θα λάβουν οι αρχές της ΤΔΒΚ στο πλαίσιο αυτό».

    Kαι η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας ότι:

    «Το κοινό έδαφος που θα ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται στις πραγματικές συνθήκες επί του εδάφους. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσουν την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία αποτελούν κεκτημένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, και να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ, με βάση το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί της Κύπρου».

    (ΓΜ)

    [02] Με αναφορές στην Κύπρο το προεκλογικό κείμενο του «τραπεζιού των έξι»

    Η τουρκική υπηρεσία του BBC (30.01.23, bbc.com/turkce/) μεταδίδει ότι τα πολιτικά κόμματα του «τραπεζιού των έξι» που απαρτίζουν την «συμμαχία του έθνους» (Millet ?ttifak?), η οποία αποτελείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσαν το προεκλογικό μανιφέστο του κοινού υποψηφίου προέδρου και το Μνημόνιο Συν-αντίληψης Κοινών Πολιτικών, που θα αποτελέσουν τον βασικό άξονα του κυβερνητικού τους προγράμματος.

    Το κείμενο, το οποίο οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συνιστούν την συμμαχία χαρακτηρίζουν ως «συνταγή σωτηρίας από την κρίση», αποτελείται από 9 βασικούς τίτλους, 75 υπότιτλους και περισσότερες από 2.300 υποσχέσεις.

    Όπως αναφέρει η τουρκική υπηρεσία του BBC, η «συμμαχία του έθνους» στοχεύει να καθορίσει τον κοινό υποψήφιο για την προεδρία στη συνεδρίαση της 13ης Φεβρουαρίου.

    Οι 9 κύριες επικεφαλίδες του μανιφέστου αφορούν στα ακόλουθα θέματα:

    1. Δίκαιο, δικαιοσύνη, κρίση

    2. Δημόσια διοίκηση

    3. Καταπολέμηση της διαφθοράς, διαφάνεια και εποπτεία

    4. Οικονομία, χρηματοοικονομικά και απασχόληση

    5. Επιστήμη, καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ψηφιακός μετασχηματισμός

    6. Τομεακές πολιτικές

    7. Εκπαίδευση και κατάρτιση

    8. Κοινωνικές πολιτικές

    9. Εξωτερική πολιτική, άμυνα, ασφάλεια και μετανάστευση.

    Το δημοσιογραφικό δίκτυο https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbianet.org&c=E,1,1OROdpVvkDpaIWh-1HjO0YEsgbXhsAI5065MfENiT66uMCqfHpUA4wbTJC07VkDGfRJcDi6RNnK-cRfHGtJMaicTIaJ6A6HChvxbTvSEV6bSHk7kjqvTqU5&typo=1 (31.01.23) δημοσιεύει αυτούσιο το προεκλογικό κείμενο στο οποίο κατέληξε η «τράπεζα των έξι» το οποίο στον τίτλο που αφορά στην εξωτερική πολιτική, κάνει και αναφορά στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο: «Εξωτερική πολιτική, άμυνα, ασφάλεια και μετανάστευση» αναφέρονται τα ακόλουθα:

    * «Θα αποτρέψουμε την απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δώσουμε προτεραιότητα στην επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω πολλαπλών διαδικασιών διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων.

    * Η Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση. Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, θα επιδιώξουμε τους στόχους της προστασίας των κεκτημένων δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων και της εξασφάλισης της κυριαρχικής πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων.

    * Το Αιγαίο Πέλαγος θα πρέπει να θεωρηθεί χώρος ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας. Θα εργαστούμε για την υλοποίηση αυτού του στόχου και δεν θα επιτρέψουμε καμία ανάπτυξη που μπορεί να βλάψει την κυριαρχία μας στο Αιγαίο Πέλαγος.

    * Θα επιλύσουμε τα άλυτα ζητήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και των προσανατολισμένων σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεων, με βάση το διεθνές δίκαιο και την ισότητα, σύμφωνα με τις εθνικές αρχές της Τουρκίας χωρίς να διακυβεύονται τα συμφέροντά μας».

    (ΚΣ)

    [03] Συνάντηση Τσαβούσογλου με τον Πορτογάλο ομόλογό του

    Σύμφωνα με την Ak?am (30.01.23, aksam.com.tr) και την Sabah (31.01.23, sabah.com.tr), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν τάσσεται εναντίον της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της, όπως είπε.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Joao Gomes Cravinho, o Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν ότι «η Τουρκία ενδέχεται να στείλει ξεχωριστό μήνυμα στη Φινλανδία όσον αφορά στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ», σημειώνοντας ότι «κατά την άποψη μου, θα ήταν μια δίκαιη προσέγγιση να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε μια προβληματική χώρα από την λιγότερη προβληματική».

    Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι μετά τη δήλωση του Προέδρου Έρντογαν, ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας, Pekka Haavisto με τον οποίο προέβησαν σε μια αξιολόγηση της κατάστασης.

    Δεν είμαστε εναντίον

    Αναφερόμενος στο τριμερές μνημόνιο που υπεγράφη στη Μαδρίτη, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι από εκείνη τη μέρα, η Φινλανδία προέβη σε θετικές δηλώσεις, ενώ σημειώθηκαν και σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στην παραχώρηση άδειας για εξαγωγές προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας αλλά και στο θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

    «Επίσης δεν προέβη σε προκλήσεις όπως τη Σουηδία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    Πορτογάλος ΥΠΕΞ: «Στηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας»

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Cravinho δήλωσε ότι Τουρκία και Πορτογαλία είναι δύο φιλικές χώρες που επιθυμούν να συνεχίσουν την φιλία τους και να την αναπτύξουν ακόμη περισσότερο.

    Ο Cravinho υπογράμμισε επίσης ότι η Πορτογαλία πάντοτε στήριζε την ενταξιακή πορεία της Τουρκία.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Πορτογάλος Υπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Τουρκία στο θέμα του ανοίγματος διαδρόμου για τη μεταφορά σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα, ο Πορτογάλος Υπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως πολύ σημαντικό εταίρο.

    (ΑΚ)

    [04] Στην Ουγγαρία για επαφές σήμερα ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (30.01.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fmfa.gov.tr&c=E,1,UJQ3QqoHhKBIttnD4MlDapeq6beSWJsrAm5ehyjG5LMc7X3wmcOmv1YRmc9rReM6B5qGM3zuhvd7E0BwMsyQHxb4FfNWyJMbD5PFsT2hujlNmGCf2ztJQ7&typo=1), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί την Ουγγαρία σήμερα, 31 Ιανουαρίου 2023, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Mr. Peter Szijjarto.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τις επαφές του, αναμένεται να συζητήσει θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και θα γίνει επίσης ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και για άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Viktor Orban.

    Ταυτόχρονα, θα εκφωνήσει ομιλία στο κοινό πάνελ που διοργανώνεται από το Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας και το Ινστιτούτο Εξωτερικών Θεμάτων και Εμπορίου.

    (ΑΚ)

    [05] Με δικό του υποψήφιο θα κατέλθει στις εκλογές του Κόμμα της Χώρας

    Σύμφωνα με τη S?zc? (30.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsozcu.com.tr&c=E,1,3i9mJ7SToEwm719tLUOkClQvvwvxQBzArIXQdeN9OVBEpMwQaZnnNGSNHKR6Mjc8HugTznxABkQaooNabGq5Xept1wmD7AILAVcUPTSP7sxypMRZA10&typo=1), ο Πρόεδρος του Κόμματος της Χώρας (Memleket Partisi), Μουχαρέμ Ιντζέ επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν για την δήλωση του ότι «μηδένισε το χρονόμετρο» και απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ανέφερε: «Αυτή δεν είναι σωστή προσέγγιση. Έχεις ιδρύσει νέο κράτος και μηδένισες το χρονόμετρο; Έχει μήπως επανιδρύσει την Τουρκική Δημοκρατία; Υπάρχουν όμως πολλά που έχεις μηδενίσει. Μηδένισες την αξία, δεν υπάρχει καμιά αξία πλέον στην Τουρκία».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ιντζέ ερωτήθηκε κατά πόσο θα στηρίξει την συμμαχία των 6 κομμάτων ή αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος στις εκλογές και απάντησε ότι το κόμμα του θα κατέλθει στις εκλογές με δικό του υποψήφιο τον οποίο θα καθορίσουν τα μέλη του.

    (ΑΚ)

    [06] Αύξηση στο έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου

    Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα T24 (31.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,W9DKdStCzRBaLXUva0hGXos2U2QeVh85nZbpjb6d9T6ditKAkwzyrqLqFZevcKht8cVsq7iZ5gvF1KmPBWITY4OesV5wGBFIck9REe1pxmdmWShO&typo=1), η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TURKSTAT) ανακοίνωσε έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου ύψους 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022.

    Η TURKSTAT ανακοίνωσε τα στατιστικά στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο για τον Δεκέμβριο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Δεκέμβριο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και ανήλθαν σε 22 δισεκατομμύρια 910 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,2% σε 32 δισεκατομμύρια 612 εκατομμύρια δολάρια.

    Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12 τοις εκατό, οι εισαγωγές κατά 34 τοις εκατό

    Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,9% το 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και ανήλθαν σε 254 δισεκατομμύρια 172 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 34% σε 363 δισεκατομμύρια 711 εκατομμύρια δολάρια.

    Από 46 δισεκατομμύρια δολάρια σε 109 δισεκατομμύρια δολάρια

    Την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 137%, από 46 δισεκατομμύρια 211 εκατομμύρια δολάρια σε 109 δισεκατομμύρια 539 εκατομμύρια δολάρια. Ενώ ο λόγος των εξαγωγών προς τις εισαγωγές ήταν 83% την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021, μειώθηκε στο 69,9% την ίδια περίοδο του 2022.

    Η Γερμανία κατέλαβε την πρώτη θέση στις εξαγωγές

    Την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, η Γερμανία κατέλαβε την πρώτη θέση στις εξαγωγές. Οι εξαγωγές προς τη Γερμανία ήταν 21 δισεκατομμύρια 145 εκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ με 16 δισεκατομμύρια 882 εκατομμύρια δολάρια, το Ιράκ με 13 δισεκατομμύρια 751 εκατομμύρια δολάρια, το Ηνωμένο Βασίλειο με 13 δισεκατομμύρια 11 εκατομμύρια δολάρια και την Ιταλία με 12 δισεκατομμύρια 354 εκατομμύρια δολάρια. Οι εξαγωγές προς τις 5 πρώτες χώρες αντιπροσώπευαν το 30,4% των συνολικών εξαγωγών.

    Η Ρωσία κατέλαβε την πρώτη θέση στις εισαγωγές

    Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, η Ρωσική Ομοσπονδία κατέλαβε την πρώτη θέση στις εισαγωγές. Οι εισαγωγές από τη Ρωσική Ομοσπονδία ήταν 58 δισεκατομμύρια 853 εκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενες από την Κίνα με 41 δισεκατομμύρια 354 εκατομμύρια δολάρια, τη Γερμανία με 24 δισεκατομμύρια 33 εκατομμύρια δολάρια, την Ελβετία με 15 δισεκατομμύρια 335 εκατομμύρια δολάρια και τις ΗΠΑ με 15 δισεκατομμύρια 229 εκατομμύρια δολάρια. Οι εισαγωγές από τις 5 πρώτες χώρες αντιπροσώπευαν το 42,6% των συνολικών εισαγωγών.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 31 January 2023 - 15:59:32 UTC