Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-02-01

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 23/2023 01.02.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: To ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι απαράδεκτο
  • [02] Αντίδραση Έρχουρμαν και Ακάνσοϊ για την παράταση της θητείας της UNFICYP
  • [03] Το TDP για το πρόγραμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την Κύπρο
  • [04] Προσπαθούν να φέρνουν στα κατεχόμενα τουρίστες που πάνε στην Τουρκία, λέει Τούρκος Υφυπουργός
  • [05] Μπέροβα «Η κυβέρνηση δεν αποσύρει το νομοσχέδιο της ΚΤΜΜΟΒ»
  • [06] Τάτσοϊ για το «πρωτόκολλο» σε θέματα εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων
  • [07] Αρθρογράφος αναλύει ενέργειες ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»
  • [02] Υπό τον φόβο τρομοκρατικού κτυπήματος κλείνουν προξενεία χωρών στην Τουρκία
  • [03] Καλίν: «Δεν θα αποδεχθούμε ως όρο για τα F-16 την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»
  • [04] Τούρκος δικηγόρος προσφεύγει στο YSK κατά της υποψηφιότητας Έρντογαν
  • [05] Με δικό της υποψήφιο στις εκλογές η «Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: To ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι απαράδεκτο

    Σύμφωνα με τον παράνομo Bayrak (31.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,8dpefujMMBBpXWWl4bkSRmZes57aw5Nprq5xMfV2OCLuHrHza8YH0m0xV9VtneBjBP3Pi2VDAx8zzKcaBsaxKFBxRhFW94k7qbxBYhqCRRGZBtCh&typo=1), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε απαράδεκτο το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου σε σχέση με την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP).

    Σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεχτές εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος οι «αντίθετες με τις πραγματικότητες της Κύπρου και παραπλανητικές», όπως τις χαρακτήρισε, αναφορές του ψηφίσματος, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «το εν λόγω ψήφισμα είναι μια άδικη και πολιτική απόφαση και υπενθυμίζει το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 4ης Μαρτίου 1964».

    Η γραπτή δήλωση Τατάρ αναφέρει τα εξής:

    «Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος με το ψήφισμα 186, αναγνωρίστηκε ως η ‘μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου’, ο Νέλσον Λέντσκι, ένας από τους ειδικούς απεσταλμένους των ΗΠΑ για την Κύπρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: ‘Έχω αναλύσει τους φακέλους και το ψήφισμα αυτό του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι ψήφισμα που βασίζεται σε νομικούς κανόνες. Πρόκειται για μια απόφαση που βασίζεται σε πολιτικές εκτιμήσεις’».

    Η ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη συνεχίζει ως εξής:

    «Η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέδειξε για άλλη μια φορά τη στάση του υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία συνεχίζεται από το 1964. [?] Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν θα είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Μια μόνιμη, δίκαιη και βιώσιμη λύση που πρέπει να βρεθεί στην Κύπρο βασίζεται στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων, ισότιμων και χωριστών κρατών, όπως προτείνουμε εμείς, και αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική λύση που θα ωφελήσει την Κύπρο και την περιοχή. Επειδή υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη και δύο χωριστές δημοκρατίες στην Κύπρο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα και να αλλάξει την στάση του».

    Υποστηρίζει και τα εξής ο Τατάρ:

    «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απασχολήσει τον τουρκοκυπριακό λαό στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων για άλλα 50 χρόνια για χάρη μιας λύσης που δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε ομοσπονδιακή βάση. Η αντίληψη και ο στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς για την ομοσπονδία είναι να αφαιρεθούν οι εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, να απομακρυνθεί ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο, που είναι η εγγύησή μας, και να καταστεί μειονότητα ο λαός μας. Ούτε αυτά μπορούμε ποτέ να τα δεχτούμε. Ιδιαίτερα τα όσα συνέβησαν στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και τα όσα συνέβησαν στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα αποκάλυψαν για άλλη μια φορά ότι μια λύση στην Κύπρο με βάση την ομοσπονδία δεν είναι δυνατή. Όπως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις, δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να γίνει αποδεχτή η ισότιμη κυριαρχία μας και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας. Παρά το γεγονός ότι το γνωρίζει αυτό και το ΣΑ του ΟΗΕ, επιβάλλει την ομοσπονδία κατά τρόπον που υποστηρίξει την ελληνοκυπριακή πλευρά».

    «Οι απειλητικές δηλώσεις για το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι απαράδεκτες»

    Επισημαίνοντας τις αναφορές του ψηφίσματος του ΟΗΕ στο θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Τατάρ ισχυρίζεται τα εξής:

    «Οι απειλητικές δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στο εν λόγω ψήφισμα σχετικά με το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι επίσης απαράδεκτες. Επίσης, στα αρχεία του ΟΗΕ αναφέρεται ότι απορρίφθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά όλες οι θετικές προτάσεις που έγιναν από την τουρκοκυπριακή πλευρά για το Βαρώσι από το 1977 και εντεύθεν. Ήταν επίσης η ελληνοκυπριακή πλευρά που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν, το οποίο περιλάμβανε το θέμα του Βαρωσιού. Το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού, το οποίο υλοποιήσαμε, βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί μεγάλη υπηρεσία για την ανθρωπότητα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκυπρίων, έχουν λάβει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας και οι αιτήσεις των Ελληνοκυπρίων συνεχίζονται. Από την άλλη, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου προσπαθεί να αποτρέψει τις αιτήσεις των Ελληνοκυπρίων με απειλές θανάτου κατά παράβαση του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Βαρώσι αποτελεί έδαφος της ΤΔΒΚ και τελεί υπό την κυριαρχία της ΤΔΒΚ. Σε κανέναν δεν μπορεί να δοθεί το δικαίωμα ελέγχου αυτής της περιοχής. Παρά τις πιέσεις και τις απειλές, το άνοιγμα του Βαρωσιού θα συνεχιστεί».

    «Η ντροπή του ΟΗΕ και της ΕΕ»

    O Tατάρ υποστήριξε επίσης ότι είναι σημαντικό να τερματιστεί η ούτω καλούμενη απομόνωση και τα «εμπάργκο» που έχουν κατ’ ισχυρισμό επιβληθεί στον τουρκοκυπριακό «λαό» και ισχυρίστηκε ότι είναι η ντροπή για τον ΟΗΕ και την ΕΕ ότι δεν ήρθη η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων μετά τη θετική ψήφο στο σχέδιο Ανάν.

    «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει καταγράψει τη έλλειψη πίστης του στο μοντέλο στο οποίο δίδει έμφαση»

    Σχετικά με την παράταση της θητείας της UNFICYP, o Τατάρ υποστήριξε:

    «Η παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για ένα έτος αντί για έξι μήνες δείχνει ότι ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα συμφιλίωσης υπό τον νέο Ελληνοκύπριο ηγέτη που θα εκλεγεί. Δηλώνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα λάβει την επόμενη απόφασή του μετά από ένα έτος, κατέγραψε ουσιαστικά την έλλειψη πίστης του στο μοντέλο στο οποίο το ίδιο δίδει έμφαση».

    «Οι ειλικρινείς και καλόπιστες προσεγγίσεις μας συνεχίζονται»

    Η ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη συνεχίζει λέγοντας τα εξής:

    «Είμαστε υπέρ μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο και οι ειλικρινείς και καλοπροαίρετες προσεγγίσεις μας προς την κατεύθυνση της λύσης συνεχίζονται. Παρά ταύτα, η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει την αρνητική της στάση και ενεργεί με τη νοοτροπία του ‘μοναδικού ιδιοκτήτη της Κύπρου’. Είναι επίσης γνωστό ότι οι εποικοδομητικές προτάσεις που καταθέσαμε μέσω του ΟΗΕ την 1η Ιουλίου και την 8η Ιουλίου 2022 απορρίφθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

    «Η ΤΔΒΚ είναι κυρίαρχη»

    Η ανακοίνωση Τατάρ καταλήγει λέγοντας: «Η ΤΔΒΚ, η οποία ιδρύθηκε με τον αγώνα και την ελεύθερη βούληση του λαού μας, είναι κυρίαρχη. Ο λαός μας θα καθορίσει μόνος του το μέλλον του. Θα αποτύχουν για άλλη μια φορά όσοι θέλουν να υποτάξουν το μέλλον του κράτους μας και του λαού μας στην πρωτοβουλία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Θα συνεχίσουμε τον έντιμο και δίκαιο αγώνα μας. Μια νέα εποχή ξεκίνησε στο Κυπριακό όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Τ. Έρντογαν κάλεσε όλα τα κράτη να ‘αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ’ στην ιστορική ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. [?] Ο λαός μας μπορεί να είναι ήσυχος. Στη νέα περίοδο, θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο νέο μονοπάτι με αποφασιστικότητα».

    (ΓΜ)

    [02] Αντίδραση Έρχουρμαν και Ακάνσοϊ για την παράταση της θητείας της UNFICYP

    Η Yeni Bak?? (01.02.23) γράφει ότι τη σημασία του γεγονότος ότι η έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) αναφέρεται στην ομοσπονδιακή λύση στο νησί τόνισε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν.

    Σε ομιλία του στην λεγόμενη βουλή, ο Έρχουρμαν, δήλωσε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με τις εκθέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς να αποκοπεί από τον κόσμο και την πραγματικότητα και αντιμετωπίζοντας τα γεγονότα.

    Επέκρινε επίσης την «κυβέρνηση» λέγοντας ότι έπρεπε να επιβάλει διαπραγματεύσεις με προσανατολισμό στο αποτέλεσμα και λέγοντας στον κόσμο για τις ενέργειες του Ελληνοκύπριου ηγέτη ο οποίος έφυγε από το τραπέζι, επικαλούμενος την «πολιτική ισότητα», όπως ισχυρίζεται ο Έρχουρμαν.

    Επικρίνοντας επίσης τη νέα πολιτική του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και επισημαίνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του στον ξένο Τύπο, ο Έρχουρμαν ζήτησε σοβαρότητα από την «κυβέρνηση».

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας του CTP, Ασίμ Ακάνσοϊ ζήτησε να εισακουστεί η έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις για μια λύση που βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο Ακάνσοϊ σημείωσε ότι το ΣΑ του ΟΗΕ κάλεσε ομόφωνα σε επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μια λύση «βασισμένη σε μια διακοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα» κατά τη συνεδρίασή του στις 30 Ιανουαρίου 2023.

    «Σε μια περίοδο που το κοινό έδαφος έχει επιδεινωθεί και τα μέρη προσπαθούν να διαταράξουν το διαπραγματευτικό πνεύμα και την ευαισθησία με συγκρουσιακούς και μαξιμαλιστικούς λόγους, είναι πολύ σημαντικό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να χρησιμοποιήσει τη βούλησή του υπέρ των κοινοτήτων που ζουν στο νησί και να ακούσει τις κοινότητες και αυτό αποτελεί ιστορική έμφαση», είπε και πρόσθεσε ότι η λύση στο νησί είναι δυνατή στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    «Όλες οι άλλες πιθανές προτάσεις εξυπηρετούν τη συνέχιση του στάτους κβο στο νησί και οι Τουρκοκύπριοι θα είναι αυτοί που θα τιμωρηθούν εδώ. Ο δρόμος για μια δίκαιη λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα, όπου τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων θα προστατεύονται, είναι η καθιέρωση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. [?] Το θέμα στο νησί της Κύπρου είναι ο τουρκοκυπριακός και ο ελληνοκυπριακός λαός. Ως CTP, θα ήθελα να δηλώσω ότι θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας για μια συνολική λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα, όπως κάναμε μέχρι τώρα, και θα ήθελα να μοιραστώ με τον λαό μας ότι θα αυξήσουμε τις πολυμερείς επαφές μας σε όλα τα επίπεδα προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [03] Το TDP για το πρόγραμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την Κύπρο

    Η Yeni Bak?? (01.02.23) γράφει ότι το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) αξιολόγησε το κείμενο κοινής πολιτικής συναίνεσης της «συμμαχίας του έθνους» (Millet ?ttifak?), που απαρτίζουν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ειδικότερα όσον αφορά στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής που κάνει αναφορά στην Κύπρο.

    Το TDP σημείωσε ότι αναμένει από την «συμμαχία του έθνους» στην Τουρκία διπλωματικές κινήσεις για το Κυπριακό, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος ειρήνης και ηρεμίας.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το λεκτικό ότι το Κυπριακό αποτελεί «εθνική υπόθεση», συμπίπτει με τον σημερινό λόγο περί Κύπρου του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σημειώνεται επίσης ότι το Κόμμα αναμένει από την 6μερή συμμαχία να προβεί σε διπλωματικές κινήσεις που μπορούν να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης ειρήνης και ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΚΣ)

    [04] Προσπαθούν να φέρνουν στα κατεχόμενα τουρίστες που πάνε στην Τουρκία, λέει Τούρκος Υφυπουργός

    Σύμφωνα με την Haber K?br?s (31.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fhaberkibris.com&c=E,1,Gv7zVZxQnQRkRG1FINzacmb74jwCGfbniVsS5hyO8AZmfq5jMm-rkHoq5mpXDDrrMF0YtguRAbl3BNRGrFmglG-KlpWOwiG-BlC1BGCMmAu8lO3IqrKPxniTC&typo=1), o Τούρκος αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Σερντάρ Τσαμ δήλωσε ότι υποστηρίζουν το κατοχικό καθεστώς στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού και σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι ορισμένοι από τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία θα έρχονται και στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο Τσαμ, ο οποίος βρισκόταν στα κατεχόμενα για παράνομη επίσκεψη, πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στα έργα που εκτελούνται και υποστηρίζονται από την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) σε διάφορες πόλεις.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Τσαμ ανέφερε ότι η αντανάκλαση κάθε επιτυχημένης ανάπτυξης στην Τουρκία παρατηρείται και στα κατεχόμενα και ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες και οι ενέργειές τους για την προώθηση των πολιτιστικών αξιών των κατεχομένων παράλληλα με τον τουρισμό.

    Αναφέροντας ότι ο αριθμός των τουριστών που έρχονται στα κατεχόμενα θα αυξηθεί με την ολοκλήρωση του νέου τερματικού κτιρίου και του διαδρόμου προσγείωσης παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ο Τσαμ είπε:

    «Καταβάλλονται προσπάθειες για να εξασφαλιστεί να μεταφέρονται στην ΤΔΒΚ ορισμένοι από τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία. Υπό αυτή την έννοια, η Τουρκική Υπηρεσία Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης (TGA) εργάζεται για να εξασφαλίσει ότι ορισμένοι από τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία από 200 χώρες θα δουν και την ΤΔΒΚ. Το έργο μας δεν είναι μόνο στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Όλες οι μονάδες του Υπουργείου μας εργάζονται για την προώθηση των πολιτιστικών αξιών της ΤΔΒΚ από το παρελθόν και για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων για την προβολή της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού που υπάρχει εδώ για περισσότερα από 500 χρόνια».

    Ο Τσαμ υποστήριξε ότι το Υπουργείο Τουρισμού αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι διεξάγουν υποστηρικτικές δραστηριότητες για τους Τουρκοκύπριους που ζουν σε τρίτες χώρες.

    Ο πρόεδρος της TIKA Σερκάν Καγιαλάρ δήλωσε ότι τα έργα και η υποστήριξη της TIKA προς τα κατεχόμενα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

    (ΓΜ)

    [05] Μπέροβα «Η κυβέρνηση δεν αποσύρει το νομοσχέδιο της ΚΤΜΜΟΒ»

    Η διαδικτυακή εφημερίδα ?zg?r Gazete (31.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fozgurgazetekibris.com&c=E,1,l0taYAi3QilgLg1-ipo1nDSBzIcPrnP4TsaSUqmMQVhSv01sPhpCIDZ6QGUyqPgmFgZWsaN3ys17eKFDCt8elIqEihktMprE4AaOZ2vbzipMtNNhsLEMOKOZh8,&typo=1) δημοσιεύει συνέντευξη του λεγόμενου βουλευτή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Όζντεμιρ Μπέροβα, ο οποίος δήλωσε ότι η λεγόμενη κυβέρνηση δεν αποσύρει το νομοσχέδιο που αίρει τον υποχρεωτικό έλεγχο των δημοσίων έργων από μηχανικούς και αρχιτέκτονες και έχει προκαλέσει την αντίδραση της «ένωσης επιμελητηρίων Τουρκοκυπρίων μηχανικών και αρχιτεκτόνων» (KTMMOB).

    O Μπέροβα ανέφερε ότι ο όρος για τη δημιουργία πινάκων ελέγχου συμπεριλήφθηκε στον περί «νόμο» ΚΤΜΜΟΒ του 2005 και ότι ήταν μια κατάλληλη πρακτική για τα έργα που θα εκτελούνταν εκείνη την ημέρα, αλλά υποστήριξε ότι αυτή η πρακτική δεν εφαρμόζεται στον σύγχρονο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται»

    Σύμφωνα με τον Μπέροβα, ο λεγόμενος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το «νομοσχέδιο» δεν αποσύρεται. Σε συνάντηση που είχε με στελέχη του KTMMOB, ο λεγόμενος πρωθυπουργός ανάφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων, χωρίς να χρειάζεται «νομοθετική» αλλαγή αυτή τη στιγμή.

    Αρικλί: «Το σύστημα επιθεώρησης δεν ισχύει πουθενά αλλού στον κόσμο»

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Yeni Bak?? (31.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenibakisgazetesi.com&c=E,1,nqggpy7G7npYyKHFx7oaIbAXvV9URmD0u5VAT7oAeQ4rh80bwG3P8vMEoiBZekM1lvczAT-esCaVaB4Q3S9bryLvnz0W0kNgzaqA4iaB&typo=1) o «υπουργός» δημοσίων έργων και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί, σε συζήτηση στη λεγόμενη βουλή, ο υποστήριξε ότι η εξουσιοδότηση ελέγχου που χορηγήθηκε στο ΚΤΜΜΟΒ την περίοδο της «κυβέρνησης» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

    Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να εισαχθεί ένα σύγχρονο σύστημα επιθεώρησης κτηρίων διορθώνοντας παράλληλα το παρόν σύστημα. Ο Αρικλί, επίσης, ισχυρίστηκε ότι αυτή η ρύθμιση εξετάζεται για να ανοίξει ο δρόμος για «κρατικές» και διεθνείς επενδύσεις.

    (ΓΜ)

    [06] Τάτσοϊ για το «πρωτόκολλο» σε θέματα εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων

    Η K?br?s (01.02.23) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Χασάν Τατσόι, έκανε δηλώσεις στην εκπομπή "17η ώρα" του παράνομου τηλεοπτικού σταθμού Bayrak σχετικά με το περιεχόμενο του «πρωτοκόλλου για την 1η σύνοδο της κοινής μόνιμης επιτροπής εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Τουρκίας-ΤΔΒΚ», που υπεγράφη χθες με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

    Αναφέροντας ότι το «πρωτόκολλο» περιλαμβάνει τέσσερα θέματα, ο Τατσόι είπε:

    «Το πρώτο θέμα είναι η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Υπάρχει συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας σχετικά με το είδος των μέτρων που μπορούν να ληφθούν για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Επιπλέον, περιλαμβάνει τη ρύθμιση των προϊόντων που πρέπει να χρησιμοποιούνται στην επαγγελματική υγεία και ασφάλεια ανάλογα με τη νομοθεσία για την ασφάλεια των προϊόντων».

    Αναφέροντας ότι το δεύτερο θέμα του πρωτοκόλλου είναι η Υπηρεσία Απασχόλησης της Τουρκίας (??KUR) και η αντίστοιχη του κατοχικού καθεστώτος (??BUL), ο Τατσόι δήλωσε:

    «Η ??KUR είναι ο οργανισμός απασχόλησης στην Τουρκία. Εάν υπάρχει μια κενή θέση εργασίας, πρόκειται για ένα κέντρο, ένα σύστημα λογισμικού που επιτρέπει να τη δουν και να υποβάλουν αίτηση από εκεί. Κατά τον ίδιο τρόπο, και σε εμάς όταν ανοίγει μια κενή θέση στον ιδιωτικό τομέα ή στο κράτος, θα πρέπει να δημοσιεύεται σε αυτό το σύστημα και εάν δεν υπάρχει κάποιος που να έχει τα απαραίτητα προσόντα, το σύστημα αυτό θα μπορεί να το προβάλλει στην Τουρκία και να μπορεί να ακολουθηθεί από την ??KUR. Περιλαμβάνει τη μετατροπή αυτού του συστήματος σε μια υποδομή που θα μπορεί να επικοινωνεί μεταξύ [των πληροφοριακών συστημάτων], προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι που θα εισαχθούν στην εργασιακή ζωή είναι ικανοί άνθρωποι. Επιμένουμε σε αυτή τη δομή»

    Αναφέροντας ότι η προσπάθεια για την καταγραφή των μη εγγεγραμμένων εργαζομένων αποτελεί το τρίτο θέμα, ο Τατσόι δήλωσε:

    «Έχουμε φτάσει κάπου, συζητώντας την ανάπτυξη λογισμικού που γίνεται στην Τουρκία είτε σε εμάς. Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει ένα λογισμικό αυτή τη στιγμή. Είμαστε σε θέση να συζητήσουμε όλα τα μέτρα σχετικά με το πώς μπορούν να καταγραφούν οι μη εγγεγραμμένοι εργαζόμενοι και πώς θα τους ενθαρρύνουμε, και πώς θα λάβουμε μέτρα για την εποπτεία τους, τόσο ηλεκτρονικά όσο και γραπτά».

    Αναφορικά με το τέταρτο θέμα, ο Τατσόι είπε ότι καλύπτει την γενική ασφάλιση υγείας που αφορά περισσότερο τους πολίτες. Αναλύοντας περαιτέρω, δήλωσε:

    «Τι περιλαμβάνει η Γενική Ασφάλιση Υγείας; Πρώτον, περιλαμβάνει το σύστημα e-Pharmacy. Προβλέπει ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνετε πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κάνουμε ήδη αυτό. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Επιθυμούμε να το εξελίξουμε αυτό, θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο το Ηλεκτρονικό Σύστημα Οπτικών (OPS). Από εδώ και στο εξής, όταν κάποιος πηγαίνει να αγοράσει τα γυαλιά που δικαιούται από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, τα τιμολόγια που θα εκδίδονται από τους οπτικούς θα διαβιβάζονται απευθείας στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ηλεκτρονικά χωρίς καμία σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία και η πληρωμή του τιμολογίου θα είναι υπό αμφισβήτηση. Το άτομο δεν θα παρέμβει ποτέ σε αυτό. Μεταξύ των διαδικτυακών πυλών που θα δημιουργήσουμε, υπάρχει και το σύστημα των γιατρών. Πρέπει να καθιερώσουμε το σύστημα, αλλά είμαστε πολύ αδύναμοι από αυτή την άποψη. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να το κάνουμε εσωτερικά. Υπάρχουν επίσης νοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας. Αυτά δεν έχουν γίνει ακόμη. Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι ο νόμος και η ενσωμάτωση του συστήματος υγείας με την Τουρκία ξεκινά από εδώ».

    Ο Τατσόι έδωσε σαφή απάντηση σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για την ενσωμάτωση του συστήματος υγείας με την Τουρκία και δήλωσε ότι στο «πρωτόκολλο» περιλαμβάνεται άρθρο για την εκτέλεση των εν λόγω εργασιών εντός 1 έτους. Ανέφερε σχετικά:

    «Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τη μελέτη του νόμου. Θεού θέλοντος, θα τον παρουσιάσουμε στο κοινοβούλιο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι η κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών που σχετίζονται με το νόμο. Οι μελέτες κανονισμών συνεχίζονται παράλληλα με το νόμο. Το τρίτο είναι να ανοίξει μια ξεχωριστή μονάδα στο πλαίσιο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και να παρέχει υπηρεσίες Γενικής Ασφάλισης Υγείας. Σκεφτήκαμε μια οργανωτική δομή, όπως να θέσουμε σε λειτουργία τη Γενική Ασφάλιση Υγείας ως ξεχωριστή μονάδα κάτω από τη Διεύθυνση Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιήσουμε την εισπρακτική αρμοδιότητα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η προετοιμασία του νόμου είναι στην ημερήσια διάταξη".

    Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι το σύστημα τιμολόγησης που εφαρμόζεται στον τομέα της υγείας στην Τουρκία, που ονομάζεται Medula, θα μπορεί να συνομιλεί με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των κατεχομένων που θα εφαρμοστεί και αντίστροφα, έτσι ώστε άνθρωποι που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και είναι ενταγμένοι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να μπορούν να μεταβούν σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του συστήματος Medula στην Τουρκία και η πληρωμή να μπορεί να γίνει μέσω των κοινωνικών ασφαλίσεων.

    «Αντίστοιχα, όταν ένα άτομο από την Τουρκία επισκέπτεται την ΤΔΒΚ, εάν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, εάν απευθυνθεί σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό νοσοκομείο με το οποίο έχουμε συμφωνία, θα ελέγχεται εάν το άτομο έχει ασφάλιση υγείας, με την υποβολή ερωτημάτων στο σύστημα Medula της Τουρκίας. Εάν το άτομο έχει ασφάλιση υγείας, θα του παρασχεθεί η απαραίτητη υπηρεσία», είπε ο Τατσόι.

    (ΙΣ)

    [07] Αρθρογράφος αναλύει ενέργειες ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία

    Η Avrupa (01.02.23) δημοσιεύει άρθρο του Χασάν Καχβετζίογλου με τίτλο «Δεν υπάρχει κανείς να πει σταματήστε σε αυτούς τους ‘ανθρώπους’;», όπου ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι προχωρούν οι ενέργειες για ενσωμάτωση των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου στην Τουρκία. Αναφέρει τα εξής χαρακτηριστικά ο Καχβετζίογλου:

    «Εργάζονται ακατάπαυστα οι άντρες, οι περισσότεροι των οποίων έχουν γενειάδες? Όπου και να είσαι ολοκληρώνονται οι ντε φάκτο υποδομές της προσάρτησης? Είμαστε ένα στάδιο πριν από αυτό τον ‘θεϊκό στόχο’? Και το όνομα αυτού ‘ενσωμάτωση’?

    Ο Ερσίν Τατάρ διασπείρει φόβο στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στον κόσμο? Λέει ‘Αν δεν γίνουν δύο κράτη, επιταχύνεται η ενσωμάτωση’? Αν είναι έτσι, πόσο περισσότερο μπορεί να επιταχυνθεί? Προχωρούν γοργά? Εργάζονται μέρα νύχτα? Η ασχολία του Τατάρ αυτές τις μέρες είναι να οργανώσει ένα πιθανό ‘δημοψήφισμα’?

    Ίδρυσε Λαϊκό Συμβούλιο? Για δείτε ποιες οργανώσεις καλεί στο μέγαρο: Πολιτιστικός Σύλλογος Πόντου, Εστίες Τουρκικού Κόσμου της ΤΔΒΚ, Σύλλογος Ενσωμάτωσης και Βοήθειας Μαλάτιας, Σύλλογος Βαν, Σύλλογος Ελαζίγ, Σύλλογος Εκπαίδευσης και Βοήθειας Γυναικών Κύπρου, Σύλλογος Αντίγιαμαν?. Δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ένας τουρκοκυπριακός σύλλογος?

    Νομίζει ότι αν βγάλει αυτούς τους ανθρώπους στο δρόμο, και πουν ‘Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να ενωθούν με την Αλεξανδρέττα’, θα το πιστέψει αυτό το παγκόσμιο?»

    Στην συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρει ότι λέγονται συνεχώς ψέματα από τους πολιτικούς, ότι γίνεται αποδεκτή παγκοσμίως η πολιτική των «δύο κρατών», ότι αναπτύσσεται η οικονομία και ότι εργάζονται για να σταθούν στα πόδια τους οι Τουρκοκύπριοι με τις δικές τους δυνάμεις. Σημειώνει ότι ουδέποτε είχαν τέτοιο όραμα αυτοί που νομίζουν ότι διοικούν στο κατοχικό καθεστώς.

    «Εντελώς αντίθετα, κατά τη διαδικασία ενσωμάτωσης που προηγείται της προσάρτησης, όλοι μας οι θεσμοί δείχνουν την ‘εξάρτηση’ τους από την Τουρκική Δημοκρατία, και αυτό αποκαλείται ‘βοήθεια’?», επισημαίνει.

    Ο Καχβετζίογλου αναφέρει επίσης ότι ακόμη και ο Ζορλού Τορέ, ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» που ήθελε να ανεγείρει τις τρεις προτομές μπροστά στο κτήριο του «σώματος» και να κάνει τελετή εγκαινίων, ζητιανεύει από την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ).

    Ακόμη και o λεγόμενος πρωθυπουργός, Ουνάλ Ουστέλ, προσθέτει ο αρθρογράφος, δεν νοιάζεται καθόλου ακόμα και για τις τελετές θεμελίωσης έργων που θα έπρεπε να κάνει η «κυβέρνηση», αλλά τα πραγματοποιεί η ΤΙΚΑ.

    Για το θέμα της εκπαίδευσης, ο Καχβετζίογλου αναφέρει ότι o λεγόμενος υπουργός παιδείας δεν διστάζει καθόλου να παραδώσει την εκπαίδευση υπό τις εντολές του πολιτικού ισλάμ και ότι έχει μεταβιβάσει την εξουσία στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας (ΑΚΡ). Γράφει χαρακτηριστικά ότι:

    «Η Τουρκία θα βάλει χέρι και στην επαγγελματική εκπαίδευση, λέει? Θα κάνει εργαστήρια? Θα διοργανώσει σεμινάρια? Θα συνδέσει τους δασκάλους μας στο ‘δίκτυο πληροφόρησης’ της Τουρκικής Δημοκρατίας? Θα δωρίσει 750 έξυπνους πίνακες στα σχολεία? Θα αποστείλει 50 ειδικούς επαγγελματικού προσανατολισμού».

    Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι είναι κρίμα που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα γενιά «πολιτικών», οι οποίοι δεν καταφέρνουν τίποτα, δεν διστάζουν να μεταβιβάζουν ακόμη και τις κύριες εργασίες τους στην Τουρκική Δημοκρατία, δεν ντρέπονται ούτε στεναχωριούνται, και με τα ίδια τους τα χέρια σφίγγουν το βρόγχο της ενσωμάτωσης.

    Αναφέρεται επίσης στο ρόλο του «πρέσβη» της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές, και τις προσπάθειες να οικοδομήσει εκ νέου το μοντέλο του 1970 με τις «κοινότητες» και σχολιάζει ότι επιχειρηματίες και επαγγελματικές οργανώσεις παρατήρησαν από νωρίς που βρίσκεται το χρήμα και η δύναμη για λήψη αποφάσεων και άρχισαν να συρρέουν στο τραπέζι της τουρκικής «πρεσβείας».

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

    Σύμφωνα με την Ak?am (31.01.23, aksam.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από την Ουγγαρία, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συναινέσει αυτή τη στιγμή στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ αντιθέτως μπορεί να δει πιο θετικά την υπόθεση της Φινλανδίας.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του Peter Szijarto, o Τσαβούσογλου ανέφερε ότι:

    «Εάν η Σουηδία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα καθίσουμε να μιλήσουμε. Αλλά δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή. Ακυρώσαμε την τρίτη συνάντηση, η οποία επρόκειτο να γίνει στις Βρυξέλλες. Το είδατε στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία πρέπει να είναι διαφανής. Καταγράφουμε επίσης το θέμα αυτό στο υψηλότερο επίπεδο».

    «Το μέλημά μας δεν είναι να εμποδίσουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ»

    Εξάλλου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (31.01.23 aa.com.tr), o Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τουρκία έλεγε από την αρχή ότι έχει μια πιο θετική άποψη για τη Φινλανδία και είπε ότι σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, «εάν ληφθεί απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης, μπορούμε να δούμε πιο θετικά τη Φινλανδία όσον αφορά την αξιολόγησή της ξεχωριστά».

    «Το μέλημά μας δεν είναι να εμποδίσουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ, οι ανησυχίες μας για την ασφάλειά μας πρέπει να ικανοποιούνται και η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί», υπεστήριξε.

    «Το διμερές εμπόριο Τουρκίας Ουγγαρίας έφτασε τα 3,5 δισ. δολάρια»

    Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας ? Ουγγαρίας, ο Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής: «Σήμερα αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας από το επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης στο επίπεδο της ενισχυμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης. [?] Εκτός από την ενέργεια, την οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία σε άλλους τομείς, συμφωνήσαμε επίσης ότι η ασφάλεια, η άμυνα και ο πολιτισμός θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτό το κείμενο ως θέματα προτεραιότητας».

    Ο Τσαβούσογλου, τέλος, ευχαρίστησε την Ουγγαρία για τη συμβολή της στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ).

    (ΓΜ)

    [02] Υπό τον φόβο τρομοκρατικού κτυπήματος κλείνουν προξενεία χωρών στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (01.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,p6UfWhYjcuG0o7zLjUGUJbtygffu3Pz0aLojoKIyLxKZkZESpJyKNkOnKJWz30gTkxqckprptwWp4Ya8KyAHXMpT9tHUux5Xg4ee404UDhV7Ec0,&typo=1) μετά από το προσωρινό κλείσιμο των προξενείων της Ολλανδίας και της Αγγλίας στην περιοχή Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης για λόγους ασφάλειας, έκλεισε προσωρινά και το προξενείο της Γερμανίας, επίσης για λόγους ασφάλειας.

    Σε ανάρτηση του στο Instagram, το Προξενείο της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστό σήμερα 1η Φεβρουαρίου, επικαλούμενο λόγους ασφάλειας.

    Επίσης, το Προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει προσωρινά κλειστό, εξαιτίας του ενδεχόμενου πραγματοποίησης εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, αλλά και της αυξημένης απειλής που στρέφεται εναντίον Δυτικών στόχων.

    Επιπλέον, το Υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση, καλώντας τους Βρεττανούς πολίτες, και τους πολίτες που διαμένουν στην Τουρκία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν χώρους που παρατηρείται συνωστισμός εξαιτίας του κινδύνου για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση.

    Σε σύσταση προς τους πολίτες της που βρίσκονται στην Τουρκία προέβη επίσης και η Αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καλώντας τους να αποφεύγουν χώρους που παρατηρείται συνωστισμός από δυτικούς τουρίστες και ειδικότερα τις περιοχές Μπέγιογλου και Γαλατά, λόγω ενδεχόμενου τρομοκρατικού κτυπήματος.

    (ΑΚ)

    [03] Καλίν: «Δεν θα αποδεχθούμε ως όρο για τα F-16 την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»

    Η Ak?am (31.01.23, aksam.com.tr) γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν ποτέ όρους όσον αφορά στην παραχώρηση των F16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Καλίν υποστήριξε ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ καθορίσουν συγκεκριμένους «όρους» όσον αφορά στο θέμα της διάθεσης των F-16, αυτό θα ήταν απαράδεκτο, αφού θα σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα απωλέσει την αμεροληψία του.

    Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς ότι σε μια ενδεχόμενη κρίση, οι ΗΠΑ ενδέχεται να θέσουν στο τραπέζι ως όρο το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για την διάθεση των F-16, ο Καλίν απάντησε ως εξής:

    «Εάν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Δεν τίθεται θέμα για μας να κάνουμε πίσω σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτά αποτελούν δύο ξεχωριστές διαδικασίες. Εμείς θεωρούμε το πρόγραμμα των F-16 ως μια πολύτιμη εναλλακτική λύση, τόσο για τις εναέριες δυνάμεις μας, όσο και για την ενδυνάμωση των εναέριων δυνάμεων εντός της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Όμως, αν η διακυβέρνηση των ΗΠΑ ή το Κογκρέσο το θέσουν αυτό ως προϋπόθεση, και πουν ‘αν δεν το κάνετε έτσι αυτό δεν γίνεται’ και ακολουθήσουν αυτή την προσέγγιση, τότε και εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας. Δηλαδή, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν αναζητώντας άλλες εναλλακτικές για να εκσυγχρονίσουν τις δυνάμεις τους, αναπτύσσοντας τις δικές μας δυνατότητες».

    Την ίδια στιγμή, ο Καλίν υποστήριξε ότι αν οι ΗΠΑ απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ.

    Ο Καλίν δήλωσε επίσης ότι δεν επιθυμούν τον τερματισμό του προγράμματος για τα F-16. «Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν», πρόσθεσε.

    (ΑΚ)

    [04] Τούρκος δικηγόρος προσφεύγει στο YSK κατά της υποψηφιότητας Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Cumhuriyet (01.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,BmMVBnlhV20FGwklhsVHp1Ru2XxSWITQd9BjXvppAHg18GknH7U2l9WlFkWVYsT9T0-HCe-LyM0UkYI5BpnExrdTueGYbSrbzZLZ7BCTohru5U,&typo=1), ενώ συνεχίζονται οι διαφωνίες μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για το κατά πόσον ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν μπορεί να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας για τρίτη φορά, ο δικηγόρος Ισμαήλ Σαμί Τσιακμάκ προσέφυγε στον Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) ζητώντας να μην γίνει αποδεκτή η υποψηφιότητα του Προέδρου Έρντογαν.

    Επικαλούμενος πρόνοιες και κανονισμούς του Συντάγματος, ο δικηγόρος Τσιακμάκ κάλεσε τον Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να μην αποδεχθεί την υποψηφιότητα του Τούρκου Προέδρου, σημειώνοντας ότι αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 309 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα.

    (ΑΚ)

    [05] Με δικό της υποψήφιο στις εκλογές η «Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας»

    Σύμφωνα με την Birg?n (01.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,41aL8mTn1ZVQkNijAH55tekx-bn7lpjiVHwR1sCey2MTDu1oyfo57w6AhgUOkTVUpJZhyzvIlPltuuUmiyAX9KDD9TUsRZsLu33KkU5TBZ6Uw,&typo=1) και την Cumhuriyet (01.02.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,81scv7PQ80dEMxhpSbPyuLQonEW7qBoYXf7rBKhnrTgceZc-VwpEt49IedvX7OwidT0Wy6JuMIInPWogKJm7G3kp1sfVtBqZwLKOhw1iig,&typo=1), η Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας (Emek ve ?zg?rl?k ?ttifak?) στην Τουρκία, που συστάθηκε με τη συμμετοχή και του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αναμένεται να ανακοινώσει το δικό της υποψήφιο για τις Προεδρικές Εκλογές πριν τις 13 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Gazete Duvar, η συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Περβίν Μπουλτάν, απαντώντας σε ερώτηση ομάδας δημοσιογράφων σχετικά με το πότε θα ανακοινώσει η συμμαχία τον υποψήφιό της, δήλωσε ότι συνεχίζουν τις εργασίες τους και ότι δεν υπάρχει σκέψη να περιμένουν μέχρι την συνάντηση της Συμμαχίας τους Έθνους που θα γίνει στις 13 Φεβρουαρίου.

    «Θα τον ανακοινώσουμε πριν τις 13 Φεβρουαρίου. Πιθανότατα θα είναι την πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη», δήλωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον υποψήφιος της συμμαχίας θα είναι γυναίκα, η Μπουλτάν δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετά ονόματα και ότι δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένο όνομα.

    Επικρατέστερο όνομα, η Γκιουλτάν Κισανάκ

    Υπενθυμίζοντας δηλώσεις της Μπουλντάν στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά τις συζητήσεις για τον Προϋπολογισμό του 2023, όπου είχε στείλει το μήνυμα ότι η υποψήφια τους για την προεδρία θα είναι γυναίκα, η εφημερίδα σημειώνει ότι το επικρατέστερο όνομα για την υποψηφιότητα που θα ανακοινώσει η Συμμαχία, είναι αυτό της Γκιουλτάν Κισανάκ, η οποία διετέλεσε Δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 1 February 2023 - 14:15:59 UTC