Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-02-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 26/2023 04-06.02.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αναγνώριση του «Τουρκικού Κράτους της Κύπρου» ζήτησε ο Οκτάι
  • [02] Αντιδράσεις για την δήλωση Οκτάι περί αλλαγής ονόματος του καθεστώτος
  • [03] Ουδέν νεότερο για τους Τουρκοκύπριους που βρίσκονται στην σεισμόπληκτη περιοχή στην Τουρκία
  • [04] Ισίκσαλ: «Τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν τη συνέχιση τους στάτους κβο»
  • [05] Σήμερα συζητά ο Ερτουγρούλογλου με τον Στιούαρτ για το γήπεδο «Ταξίμ»
  • [06] Η Τουρκία προσπαθεί να αφανίσει τους Τουρκοκύπριους, λέει εφημερίδα
  • [07] Συμφωνία για φωτοβολταϊκό πάρκο στην νεκρή ζώνη ανακοίνωσε ο Τατάρ
  • [08] Φεϊζίογλου: «Η μόνιμη παρουσία της Τουρκίας είναι εγγύηση της ειρήνης»
  • [09] Νέα απαγόρευση σε Τουρκοκύπριο να εισέλθει στην Τουρκία
  • [10] Δεν ξέρει τον αριθμό των εργαζομένων στα κατεχόμενα, παραδέχεται ο Τάτσοϊ
  • [11] Απέστειλαν εκπαιδευτικό υλικό από την Τουρκία
  • [12] «Πρωτόκολλο» συνεργασίας του ΚΤΤΟ με επιχειρηματίες της Τουρκίας
  • [13] Ξεπέρασε το 89% ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα το 2022
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Εκατοντάδες τα θύματα του ψεσινού σεισμού στην Τουρκία
  • [02] Αναφορά και από Ακάρ σε «Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου»
  • [03] Τσαβούσογλου: «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις ναρκοθετούν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»
  • [04] Ερντογάν: «Η 14η Μαΐου είναι η ημέρα που θα πούμε αντίο στον κύριο Κεμάλ»
  • [05] Συμμετοχή του λεγόμενου υπουργού παιδείας σε σύνοδο στην Τουρκία
  • [06] Ντονμέζ: Η Τουρκία η καταλληλότερη διαδρομή για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ
  • [07] Έκθεση: Παραβιάστηκε το δικαίωμα στη ζωή πέραν των 2 χιλιάδων ανθρώπων στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αναγνώριση του «Τουρκικού Κράτους της Κύπρου» ζήτησε ο Οκτάι

    Η K?br?s (04.02.23) γράφει ότι έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την διεθνή κοινότητα να κατοχυρώσει την «κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τούρκων της Κύπρου και να αναγνωρίσει το «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου» απηύθυνε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, μιλώντας κατά την διάρκεια του προγράμματος «Τουρκία-ΤΔΒΚ Χέρι με Χέρι πιο Μπροστά στην Εκπαίδευση» που διοργανώθηκε στην Τουρκία την περασμένη Παρασκευή.

    Αντιδρώντας στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε την θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) λαμβάνοντας μονομερώς την συναίνεση μόνο της ελληνοκυπριακής πλευράς, κατά την έκφρασή του, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι «η εγγύηση της ειρήνης στο νησί δεν είναι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την συνθήκη εγγυήσεων και ο τουρκικός στρατός που βρίσκεται στο νησί».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Έρνοτγαν, η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους Τούρκους της Κύπρου σε όλους τους τομείς, ο Οκτάι είπε ότι συνεχίζουν την αμοιβαία συνεργασία τους στο πλαίσιο της οικονομίας και της ανάπτυξης στον τομέα της εκπαίδευσης και ότι διεξάγουν εργασίες σε πολλούς τομείς, από την βελτίωση της υποδομής στην εκπαίδευση μέχρι την ενίσχυση των εκπαιδευτικών στελεχών και από την εφαρμογή νέων μεθόδων μέχρι την ανάπτυξη των ικανοτήτων των μαθητών.

    Αλλάζουν το όνομα του καθεστώτος

    Σημειώνοντας ότι αντιλαμβάνονται την σημασία της εκπαίδευσης στον αγώνα για ανάπτυξη του «Τουρκικού Κράτους της Κύπρου», ο Οκτάι πρόσθεσε:

    «Το μέλλον της βόρειας Κύπρου, πλέον δεν θέλουμε να λέμε ‘βόρεια’, το μέλλον του Τουρκικού Κράτους της Κύπρου είναι τα παιδιά μας, οι νέοι μας που σήμερα είναι στην περίοδο της εκπαίδευσής τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι ποιοτικοί οι νέοι μας Τούρκοι της Κύπρου, να λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση, να αναπτύσσονται στην επιστήμη, στην τέχνη, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό».

    Υποστηρίζοντας ότι προβάλλουν ελλείψεις και στρεβλώσεις όταν κοιτάζει κανείς την υφιστάμενη δομή της εκπαίδευσης στα κατεχόμενα, ο Οκτάι εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται δομική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση στα κατεχόμενα, όπως και σε άλλους πολλούς τομείς, όμως δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί κάποια απόσταση σε αυτό το θέμα.

    Καθορίζουν την ύλη και στέλνουν εκπαιδευτικό υλικό

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να υπάρξουν γενιές εφοδιασμένες με γνώση και τεχνολογία στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Οκτάι είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουν τους Τουρκοκύπριους για να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση αρχίζοντας από την προδημοτική και προχωρώντας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και της παιδείας. Ανέφερε και τα εξής:

    «Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας μας και όλα τα στελέχη του υπουργείου με το υπουργείο εθνικής παιδείας του τουρκικού κράτους της Κύπρου στηρίζουν τα σχολεία. Ήμουν προσωπικά μάρτυρας του γεγονότος ότι έκαναν το καλύτερο που περνούσε από το χέρι τους. Συνεχίζεται ο στενός συντονισμός και η ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα σε διάφορες μονάδες του υπουργείου εθνικής παιδείας του τουρκικού κράτους της Κύπρου και του υπουργείου εθνικής μας παιδείας από την επαγγελματική εκπαίδευση στην διά βίου εκπαίδευση. Η προεδρία του Συμβουλίου μας Εκπαίδευσης και Μάθησης επιδεικνύει και για τα περιεχόμενα της εκπαίδευσης στο τουρκικό κράτος της Κύπρου την προσπάθεια που επιδεικνύει για το εκπαιδευτικό υλικό στην χώρα μας. [?]

    Και το καλύτερο παράδειγμα της συνεργασίας Τουρκίας-τουρκικού κράτους της Κύπρου είναι το εκπαιδευτικό υλικό που στέλνουμε σήμερα. Στα 14 εμπορευματοκιβώτια που στέλνουμε σήμερα υπάρχουν χιλιάδες έργα και εκπαιδευτικό υλικό, από εκπαιδευτικά σετ προσχολικής εκπαίδευσης μέχρι έξυπνοι πίνακες και από συστήματα εξοπλισμού επαγγελματικής εκπαίδευσης μέχρι βοηθητικά βιβλία, όμως το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα εμπορευματοκιβώτια μεταφέρουν την ενότητα καρδιάς του έθνους μας με τους Τούρκους της Κύπρου και την τουρκική γλώσσα που είναι η φωνητική μας σημαία.

    Ταυτοχρόνως, όπως τα νοσοκομεία που ανεγείρονται με την στήριξη της χώρας μας στην βόρεια Κύπρο, οι δρόμοι, οι γεωργικές εγκαταστάσεις συμβολίζουν την πίστη της Τουρκίας στην εθνική υπόθεση. Εμείς δεν πρόκειται να στριμώξουμε τους Τούρκους της Κύπρου σε μια ακτή όπως κάνουν εκείνοι του τραπεζιού των έξι και να του κοιτάζουμε με τα μάτια της διπρόσωπης διεθνούς κοινότητας. Είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς να στέκονται όρθιοι οι Τούρκοι της Κύπρου και να ενισχυθεί το τουρκικό κράτος της Κύπρου. [?]»

    «Ο τουρκικός στρατός η εγγύηση της ειρήνης, όχι η UNFICYP»

    Αναφερόμενος στην παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρου με το ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 30 Ιανουαρίου, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι με το ψήφισμα αυτό προστέθηκε ακόμα ένα λάθος σε αυτά που γίνονται τόσα χρόνια.

    Υποστηρίζοντας ότι ούτε ανθρωπιστικό, ούτε διπλωματικό, ούτε νομικό αντίκρισμα έχει το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε μόνο την συναίνεση της ελληνοκυπριακής πλευράς, κατά την έκφρασή του, για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτική Δύναμης, ο Οκτάι ανέφερε ότι με αυτό το ψήφισμα το Συμβούλιο έδειξε ότι δεν έπαψε να επιμένει στα δοκιμασμένα μοντέλα λύσης που έχει αποδειχτεί η αποτυχία τους και συνεχίζει την πειρατεία στην Ανατολική Μεσόγειο υπό τον μανδύα της διεθνούς κοινότητας.

    Ισχυριζόμενος ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έβγαλε τις παρωπίδες του στο θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Οκτάι εξέφρασε την άποψη ότι οι απειλητικές εκφράσεις, κατά την έκφρασή του, για τα βήματα που θα γίνουν στο Βαρώσι, το οποίο είναι δήθεν έδαφος του «τουρκικού κράτους της Κύπρου», δείχνουν πώς η «στρεβλή ελληνοκυπριακή νοοτροπία αιχμαλώτισε το Συμβούλιο Ασφαλείας».

    Σημειώνοντας ότι αυτές οι απειλές ούτε το «τουρκικό κράτος της Κύπρου», ούτε την Τουρκία μπορούν να φοβίσουν, ο Οκτάι ισχυρίστηκε:

    «Όλοι να το γνωρίζουν αυτό. Η εγγύηση της ειρήνης στο νησί δεν είναι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την συνθήκη εγγυήσεων και ο τουρκικός στρατός που βρίσκεται στο νησί. Αν τα ΗΕ είναι ειλικρινή στο θέμα της λύσης, αν είναι ειλικρινή στο θέμα της συνέχισης της Ειρηνευτικής Δύναμης, θα καθίσουν στο τραπέζι και θα μιλήσουν με το υφιστάμενο τουρκικό κράτος της Κύπρου και μετά συζητούνται, αξιολογούνται τα θέματα της Ειρηνευτικής Δύναμης ή οποιαδήποτε άλλη λύση, όμως δεν μπορεί να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις. Και αν λαμβάνει δεν τις αναγνωρίζουμε.

    Καλούμε ξανά το ΣΑ του ΟΗΕ και την διεθνή κοινότητα να κατοχυρώσουν την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τούρκων της Κύπρου και να αναγνωρίσουν το τουρκικό κράτος της Κύπρου. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μια λύση στο κυπριακό ζήτημα που θα συμβάλει στην σταθερότητα και την ασφάλεια όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε και την στήριξή μας σε κάθε τομέα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρκικού κράτους της Κύπρου. Είναι εξαιρετικά σημαντική η σταθερότητα για να συνεχίσουν αυτά τα κέρδη. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντιδράσεις για την δήλωση Οκτάι περί αλλαγής ονόματος του καθεστώτος

    Η Halk?n Sesi (06.02.23) αναφέρεται στην δήλωση του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι για την αλλαγή του ονόματος του κατοχικού καθεστώτος Κάτω από τον τίτλο «Μήπως είναι το τέλος του δρόμου για την ΤΔΒΚ;»

    «Αφότου ήρθε στην ημερήσια διάταξη το ‘Τουρκικό Κράτος της Κύπρου’, η κοινωνία άρχισε να διερωτάται ποια θα είναι η τύχη της ΤΔΒΚ και προς ποια κατεύθυνση θα μετεξελιχθεί η χώρα», αναφέρει η εφημερίδα διερωτώμενη κατά πόσον το «τουρκικό κράτος της Κύπρου» είναι το πρώτο βήμα του σχεδίου που θα καταστήσει μόνιμη την διχοτόμηση στο νησί, καταργώντας το κυπριακό πρόβλημα.

    «Μήπως μαζί με το τουρκικό κράτος της Κύπρου θα υπάρξει μετάβαση στο προεδρικό σύστημα, με το να έρθει στην ημερήσια διάταξη αλλαγή καθεστώτος», ερωτά η εφημερίδα σημειώνοντας ότι προκάλεσε έκπληξη και πυροδότησε μια νέα συζήτηση στα κατεχόμενα η δήλωση Οκτάι, ο οποίος χρησιμοποίησε την ονομασία «τουρκικό κράτος της Κύπρου» για το κατοχικό καθεστώς.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, βάσει του «συντάγματος» της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ», για να επισημοποιηθεί το όνομα «τουρκικό κράτος της Κύπρου» πρέπει να διαλυθεί η «ΤΔΒΚ» και μετά να ιδρυθεί το νέο «κράτος» με ένα «σύνταγμα», το οποίο θα ετοιμαστεί από την «ιδρυτική βουλή». Για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων εντός της «βουλής», δηλαδή 30 «βουλευτές» ή η διεξαγωγή «δημοψηφίσματος».

    Ερσίν Τατάρ: «Στηρίζω αυτή την έννοια»

    Σχολιάζοντας το θέμα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε το εξής:

    «Στηρίζω αυτή την έννοια. Ο βασικός σκοπός εδώ είναι να βαδίσουμε σε μια γερή βάση για να τύχει αποδοχής στον κόσμο η ΤΔΒΚ. Αυτό μπορεί να είναι και η τουρκική δημοκρατία της Κύπρου και το τουρκικό κράτος της Κύπρου».

    Ταχσίν Ερτουγρούλογλου: «Ζήτω η ισχυρή Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου»

    Μετά την δήλωση Οκτάι, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου εναρμονίστηκε γρήγορα με το μήνυμα του Τούρκου Αντιπροέδρου, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφού σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «Οι εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας μας Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού είναι αδιαπραγμάτευτες. Ζήτω η ισχυρή Τουρκική Δημοκρατία, η ισχυρή Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου».

    Αρικλί: «Πρέπει να αλλάξει το όνομα ΤΔΒΚ»

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι από την ημέρα της ίδρυσής του, το κόμμα του συζητά την αλλαγή του ονόματος της «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αλλάξει το όνομα της ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας πως δεν είναι τυχαία η αναφορά του Φουάτ Οκτάι και πως έγινε κατόπιν σκέψης, ο Αρικλί υποστήριξε ότι το όνομα της «ΤΔΒΚ» πρέπει να αλλάξει διότι:

    1) Το όνομα «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου» τους δόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στο Σχέδιο Ανάν και με αυτό έγιναν μέλη της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας. Με αυτό το όνομα, θα μπορούσαν να πετύχουν την αναγνώριση του «τουρκικού κράτους της Κύπρου» στον κόσμο θυμίζοντας και τις υποσχέσεις που τους δόθηκαν κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν.

    2) Όταν χρησιμοποιείται η λέξη «βόρεια» για τις χώρες, θυμίζει διαίρεση και θεωρείται ότι είναι μια χώρα στην οποία ζει ένα έθνος που έχει μοιραστεί στα δυο για πολιτικούς λόγους και μετατράπηκε σε δύο χωριστές χώρες.

    3) Θα έρθει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της αλλαγής του ονόματος της «ΤΔΒΚ», διότι αυτό είναι μια ευκαιρία και αν αποφασίσουν να αλλάξουν το «σύνταγμα», θα μπορούσαν εύκολα να περάσουν στο προεδρικό σύστημα που προβλέπει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 και να έχουν σταθερές «κυβερνήσεις» όπως στην «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    4) Με την αλλαγή του ονόματος θα εμποδίσουν κάποιους να βρίζουν και να κοροϊδεύουν την «ΤΔΒΚ» γράφοντάς την ως «Κα-Κα-Τε-Τζε».

    Έρχουρμαν: Αυτό ήταν το όνομα στο Σχέδιο Ανάν

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Φουάτ Οκτάι προτιμά να τους αποκαλεί «τουρκικό κράτος της Κύπρου» και πρόσθεσε:

    «Το ‘τουρκικό κράτος της Κύπρου’ είναι το όνομα του ενός από τα δύο ίσα ιδρυτικά κράτη που ασκούσαν κυρίαρχα τις εξουσίες της ομοσπονδίας στο Σχέδιο Ανάν. Φαίνεται ότι αυτή η προτίμηση θα συζητηθεί από εδώ και εμπρός».

    Μετά από αυτή την δήλωση Έρχουρμαν υπήρξαν αντιδράσεις, οι οποίες ανάγκασαν τον πρόεδρο του CTP να επανέλθει για να δηλώσει:

    «Δεν υπάρχει θέση για πανικό! Αντί να λέτε λόγια σε εμένα, μήπως δεν θα ήταν πιο χρήσιμο να δηλώσετε στον λαό ότι θέλετε να αλλάξετε για οποιονδήποτε λόγο το όνομα που υπάρχει στο σύνταγμα της ΤΔΒΚ, την οποία λέτε ότι θα την κάνετε να ζήσει για πάντα;»

    Ακάνσοϊ: «Μόνο τον εαυτό σας κοροϊδεύετε με την αλλαγή ονόματος»

    Ο γενικός γραμματέας του CTP, Ασίμ Ακάνσοϊ ανέφερε τα εξής για το θέμα: «Αντί να ασχολείστε με ονόματα, αλλάξετε την νοοτροπία σας για να ανοίξετε τον δρόμο του λαού. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα και τα κράτη του κόσμου απορρίπτουν την αποσχιστική σας νοοτροπία. Μόνο τον εαυτό σας κοροϊδεύετε με την αλλαγή ονόματος».

    Χασίπογλου: «Μην οδηγείτε αλλού τα μηνύματα Οκτάι»

    Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε τα εξής για το θέμα: «Πρέπει να γίνουν σωστά αντιληπτά τα μηνύματα του κ. Οκτάι και δεν πρέπει να οδηγούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η Δημοκρατία της Τουρκίας παρέχει πλήρη στήριξη κατά τρόπο που δεν χωράει αμφιβολία στην νέα θέση την οποία θέσαμε επί τάπητος και στηρίζει πλήρως το κόμμα μας».

    Άλλα πράγματα είναι πιο σημαντικά από το όνομα, λέει ο Όζερσαϊ

    Η Diyalog (06.02.23) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι πιο σημαντικό από το όνομα ενός «κράτους» είναι η ανεξαρτησία του, να μπορεί να παίρνει μόνο του τις αποφάσεις του, να έχει μια «νόμιμη κυβέρνηση», να βασίζεται στην «βούληση του λαού» και να μην παρακάμπτονται οι «θεσμοί» του, δηλαδή το κύρος του.

    Κορκμαζχάν: «Και εμείς δεν θέλουμε να λέμε ‘βορράς’ και ‘νότος’ πλέον»

    Η Avrupa (05.02.23) γράφει ότι ο γεγονός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν δήλωσε ότι και οι ίδιοι δεν θέλουν να λένε «βορράς» και «νότος» και να ζουν σε αυτό το «αποικιακό καθεστώς» που ονομάζεται «ΤΔΒΚ». Ανέφερε και τα εξής ο Κορκμαζχάν σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απευθυνόμενος στον Τούρκο Αντιπρόεδρο:

    «Θέλουμε δημοκρατία, λύση και ειρήνη. Η Κύπρος μέσα στο μυαλό μας και μέσα στην καρδιά μας είναι μία και ενιαία από την Πάφο μέχρι την Καρπασία Φουάτ Οκτάι. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλη μας την δύναμη για την Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρο».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ουδέν νεότερο για τους Τουρκοκύπριους που βρίσκονται στην σεισμόπληκτη περιοχή στην Τουρκία

    Η K?br?s Postas? (06.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,GdjW8z2uFbEIIHj3S0s6XChIh4oEL-1WosWF4h7McB24ezl3dPgwADoQxeHMO1-4fMN6vfPv70aiQu4qZB2FFUp-hhtJY-BiYxOQoOcE&typo=1) γράφει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα συνήλθε εκτάκτως μετά τον σεισμό που συνέβη σήμερα το πρωί στην Τουρκία και ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι δεν έχουν λάβει ακόμα κανένα νέο από την 15μελή ομάδα Τουρκοκύπριων κοριτσιών και της συνοδείας τους που βρίσκεται στην περιοχή Αντιγιαμάν, η οποία είναι μια από τις περιοχές που πλήγηκαν από τον χθεσινό σεισμό στην Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση του «υπουργικού», ο Ουστέλ εξέφρασε θλίψη για τον σεισμό στην Τουρκία και στην Κύπρο.

    Αναφερόμενος σε δύο τουρκοκυπριακές ομάδες που είχαν μεταβεί στο Αντιγιαμάν και στο Ντουζτζέ, δήλωσε: «Δεν έχουμε λάβει ακόμη κανένα νέο από την ομάδα στο Αντιγιαμάν. Μας ενημέρωσαν ότι η ομάδα στο Ντουζτζέ είναι σε καλή κατάσταση».

    Αναφέροντας ότι ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές καταστροφές σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας, ο Ουστέλ δήλωσε:

    «Ως ΤΔΒΚ, έχουμε ξεκινήσει και κινητοποιήσει τις προσπάθειές μας για να παράσχουμε κάθε είδους βοήθεια που χρειάζεται η Τουρκία και ο λαός μας μαζί με όλους τους θεσμούς μας. [?] Με την απόφαση που έχουμε λάβει ως κυβέρνηση, η ομάδα πολιτικής άμυνας με 8 οχήματα θα φτάσει σύντομα στη σεισμική ζώνη για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις διάσωσης έκτακτης ανάγκης. Μια ομάδα διάσωσης 10 ατόμων έχει επίσης ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της για να μεταβεί στη ζώνη του σεισμού. Εκτός από αυτά, οι ειδικές ομάδες υγείας έχουν επίσης ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους για την αποστολή».

    Είπε επίσης πως εργάζονται προκειμένου να αποκτήσουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας των Τουρκοκυπρίων πολιτών στη σεισμόπληκτη ζώνη.

    Όπως ανέφερε, τα 14 μέλη της ομάδας βόλεϊ κοριτσιών του Κολλεγίου Αμμοχώστου Turk Marif College και τα 14 μέλη της ομάδας βόλεϊ αγοριών του Γυμνασίου Ναμίκ Κεμάλ (NKL), που βρίσκονταν στο Μαράς κατά τη διάρκεια του σεισμού, επικοινώνησαν και αναφέρθηκε ότι είναι καλά στην υγεία τους.

    Σύμφωνα με τον Ουστέλ, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην ομάδα 16 ατόμων της ομάδας Χάντμπολ Κορασίδων LTL στο Ντούζτζε και στην ομάδα 16 ατόμων της ομάδας νέων χάντμπολ του Κολλεγίου Νέων Ανατολής.

    Ανέφερε ότι υπήρξε επαφή με την ομάδα των αγοριών του γυμνασίου Τζάνμπουλατ Οζγκιουρλούκ στο Αντίγιαμαν και ενημερώθηκαν ότι είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού της 15μελούς ομάδας βόλεϊ TMK κορασίδων και της συνοδείας τους στο Αντιγιαμάν.

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (06.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,kAvf3sPRkkGhfkqEd6jrD2nYPXDEZGQmE0RYRl-0xjTLULDiiN78oqc0QwLlz1sWAW76qyoU4lmVA9nxWCmdIZfdgjEkHHuAwmsHABR7H2w,&typo=1) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι γίνονται τα πάντα για να σωθούν οι μαθητές που βρίσκονταν κάτω από τα ερείπια στο Αντιγιαμάν.

    Αναφέρθηκε ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια οι μαθητές του TMK της Αμμοχώστου στο Αντιγιαμάν, είπε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι σε συντονισμό με την Τουρκία «γίνονται τα πάντα για να σωθούν τα παιδιά μας».

    Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι έχουν έρθει σε επαφή με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Φουάτ Οκτάι, τον Κυβερνήτη της περιοχής και τους αξιωματούχους της Προεδρείου Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD), και σημείωσε ότι «οι πρωτοβουλίες μας συνεχίζονται από το πρωί».

    (ΚΣ)

    [04] Ισίκσαλ: «Τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν τη συνέχιση τους στάτους κβο»

    Η Yeni Bak?? (06.02.23) δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του Δρ. Χουσεΐν Ισίκσαλ, ειδικού συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας και προέδρου της λεγόμενης επιτροπής εξωτερικών σχέσεων. Ο Ισίκσαλ υποστηρίζει ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν τη συνέχιση του στάτους κβο» και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει αντιμετωπίσουν το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού με λογική ως ανθρωπιστικό θέμα και όχι ως πολιτικό.

    Ο Ισίκσαλ ισχυρίστηκε ότι «παρά τις πιέσεις της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης», κατά την έκφρασή του, βλέπουν περισσότερους Ελληνοκύπριους που επιθυμούν να γίνει ένα βήμα στο θέμα του Βαρωσιού και πρόσθεσε ότι ο αποχαρακτηρισμός [από στρατιωτική ζώνη] του ελάχιστου 3,4% του Βαρωσιού ανοίγει τον δρόμο και για αποφάσεις επιστροφής από την λεγόμενη Επιτροπή Αποζημίωσης Περιουσιών, επιπρόσθετα με την ανταλλαγή και την αποζημίωση.

    Ανέφερε ότι έχουν στα χέρια τους περισσότερες από 500 αιτήσεις αναφορικά με την περιοχή του Βαρωσιού, και τόνισε ότι η απόφαση για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, που είχε γίνει πόλη φάντασμα και αποτελούσε ντροπή για την ανθρωπότητα, δεν είναι μόνο για τους Τουρκοκύπριους αλλά θα είναι μια πρωτοβουλία που θα ωφελήσει όλους τους ιδιοκτήτες περιουσιών.

    Αναφερόμενος στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για επιστροφή του Βαρωσιού στους νόμιμους ιδιοκτήτες, ο Ισίκσαλ είπε ότι το 1984, όταν λήφθηκε η απόφαση, δεν υπήρχε αρχή για να κάνουν αίτηση οι Ελληνοκύπριοι, ενώ τώρα υπάρχει και υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι προτιμούν να κάνουν χρήση της επιλογής για επιστροφή περιουσίας στην περιοχή του Βαρωσιού.

    Λέγοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί θετικά αυτή η ιστορική κίνηση που έκανε η τουρκοκυπριακή πλευρά αναφορικά με το Βαρώσι, ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να παίζουν με το χρόνο, συντηρώντας την εμμονή ότι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού.

    Σχολιάζοντας τη στάση των τριών υποψηφίων για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι όλοι βρίσκονται στην ίδια γραμμή εκτός από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος διαφοροποιείται λίγο από το πλαίσιο Γκουτέρες και τηρεί μια πιο «ριζοσπαστική στάση», κατά την έκφρασή του, λέγοντας ότι δεν αποδέχεται το δικαίωμα χρήσης περιουσιών που δόθηκαν σε Τούρκους στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Υποστήριξε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται σε μια ιστορική καμπή, λέγοντας τα ακόλουθα: «Από την εκλογή του προέδρου Τατάρ, το μοντέλο της λύσης βασίζεται στην ίση κυριαρχία που έθεσε. Αυτό το ανακοινώσαμε στον κόσμο, μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να δυσκολεύεται ακόμη να το αποδεχτεί αυτό, αλλά αυτές οι φανατικές δηλώσεις των τριών υποψηφίων δεν αφήνουν καμιά ελπίδα σε αυτό το θέμα».

    Αναφερόμενος στην πιθανότητα έναρξης συνομιλιών, δήλωσε ότι η εμμονή των Ελληνοκυπρίων ότι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού και το μοντέλο λύσης δύο κρατών που έχει καταστεί κρατική πολιτική της Τουρκικής Δημοκρατίας δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα και είπε:

    «Αν σκεφτεί έξυπνα η ελληνοκυπριακή πλευρά και αποδεχθεί τουλάχιστον ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα με τους ίδιους, οι επίσημες συνομιλίες θα ξεκινήσουν άμεσα».

    (ΙΣ)

    [05] Σήμερα συζητά ο Ερτουγρούλογλου με τον Στιούαρτ για το γήπεδο «Ταξίμ»

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Θα σηκωθεί εκείνο το οδόφραγμα», η K?br?s (06.02.23) γράφει ότι σήμερα συναντάται με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου για να συζητήσουν το θέμα του γηπέδου «Ταξίμ» στην νεκρή ζώνη και άλλα θέματα της επικαιρότητας.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη τοποθέτησαν συρματόπλεγμα με το οποίο εμποδίζεται η είσοδος στο γήπεδο «Ταξίμ» από το οίκημα του σωματείου της Τσετίνκαγια, γεγονός που προκάλεσε πολιτική κρίση, κατά την έκφρασή της.

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα και ζητήθηκε η απομάκρυνση του συρματοπλέγματος σε μια περίοδο που ο Κόλιν Στιούαρτ απουσίαζε στο εξωτερικό.

    Η σημερινή συνάντηση Ερτουγρούλογλου-Στιούαρτ αφορά αυτό το θέμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Η Τουρκία προσπαθεί να αφανίσει τους Τουρκοκύπριους, λέει εφημερίδα

    Η Yeni Bak?? (06.02.23) γράφει ότι γίνονται προσπάθειες για αφανισμό των Τουρκοκυπρίων, όπως έγινε και με τους Τούρκους της Βουλγαρίας το 1984, όπου με διώξεις και καταπίεση τους ανάγκασαν να αλλάξουν τα ονόματά τους, για τη δημιουργία ενός «ομογενούς εθνικού κράτους».

    Υποστηρίζει και τα εξής η εφημερίδα:

    «Ισχυρίζονται ότι έσωσαν τους Τουρκοκύπριους, κάνοντας απόβαση στην Κύπρο το 1974. Προσπαθούν να τους θάψουν στην ιστορία, αναιρώντας την ταυτότητά τους, λες και έχουν ξεχάσει τους αγώνες που έδωσαν για χρόνια οι Τουρκοκύπριοι ενάντια στην Ένωση. Η καταπίεση που εφαρμόστηκε στη Βουλγαρία μεταξύ των ετών 1984-1989 με στόχο τους Τουρκοβούλγαρους, γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί σήμερα στους Τουρκοκύπριους.

    Μια παρόμοια κατάσταση, όπως αυτή που βίωσαν στη Βουλγαρία, όπου προσπάθησαν να σβήσουν από την ιστορία τους Τουρκοβούλγαρους αλλάζοντας τις ταυτότητές τους, προσπαθούν να υλοποιηθεί στην ΤΔΒΚ. Η Τουρκική Δημοκρατία σηκώνει τα μανίκια για να σβήσει από την ιστορία τους Τουρκοκύπριους, και υποστηρίζει ορισμένους πολιτικούς στην ΤΔΒΚ που έχουν προδώσει τους Τουρκοκύπριους».

    (ΙΣ)

    [07] Συμφωνία για φωτοβολταϊκό πάρκο στην νεκρή ζώνη ανακοίνωσε ο Τατάρ

    Η K?br?s (04.02.23) γράφει ότι την επίτευξη συμφωνίας κατόπιν διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή πλευρά, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνοκυπριακή πλευρά για έναρξη μελέτης βιωσιμότητας με στόχο την δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 30/50 μεγαβάτ στην νεκρή ζώνη για εξυπηρέτηση των αναγκών και των δύο κοινοτήτων ανακοίνωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Στην δήλωσή του, ο Τατάρ σημείωσε ότι στόχος είναι η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρισμό και η αποθήκευση της ενέργειας αυτής με μπαταρίες για να μπορεί να χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται.

    Ανέφερε ότι την Παρασκευή πραγματοποίησαν με την συμμετοχή του λεγόμενου υπουργού οικονομίας και ενέργειας, Ολγκούν Αμτζιάογλου την πρώτη συνάντηση της επιτροπής των τριών εμπειρογνωμόνων που θα συμβάλουν στην μελέτη βιωσιμότητας.

    Υποστήριξε ότι στόχος τους είναι να περάσουν το ταχύτερο δυνατόν στην πράσινη ενέργεια χρησιμοποιώντας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την ηλιακή ενέργεια και γι’ αυτό η μεγαλύτερη επιθυμία τους είναι να μπορέσουν να ενωθούν με την ΕΕ μέσω Τουρκίας με ένα διασυνδεδεμένο σύστημα.

    Πρόσθεσε ότι έτσι στόχο έχουν να επωφεληθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο από την ηλιακή ενέργεια τόσο στην «χώρα» τους όσο και σε συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά και υπενθύμισε την σχετική πρόταση που υπέβαλε την 1η Ιουλίου 2022.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Φεϊζίογλου: «Η μόνιμη παρουσία της Τουρκίας είναι εγγύηση της ειρήνης»

    Σύμφωνα με την K?br?s (06.02.23), αποβατικό σκάφος στον κατεχόμενο Άγιο Γεώργιο Κερύνειας που συμμετείχε στην τουρκική εισβολή το 1974 επισκέφθηκε o λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα Μετίν Φεϊζίογλου, ο οποίος μιλώντας κατά την επίσκεψη ισχυρίστηκε ότι «η μόνιμη παρουσία της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού είναι εγγύηση της ειρήνης» στην Κύπρο.

    Στις δηλώσεις του ο Φεϊζίογλου υποστήριξε και τα εξής:

    «Οι στρατιώτες αυτοί, [?] χέρι με χέρι στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ θα κρατήσουν για πάντα τα δύο τουρκικά κράτη ανεξάρτητα, ελεύθερα, κυρίαρχα και ίσα. [?] Ας το μάθει όλος ο κόσμος. Η πρόθεση των Ελληνοκυπρίων είναι να αγνοήσουν και να καταστρέψουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Δεν εγκατέλειψαν ποτέ αυτόν τον στόχο. Η εγγύηση της ειρήνης σε αυτό το παραδεισένιο νησί είναι η μόνιμη παρουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η μόνη διέξοδος είναι η αποδοχή της ύπαρξης δύο ανεξάρτητων, κυρίαρχων και ισότιμων κρατών με ισότιμο διεθνές καθεστώς».

    (ΓΜ)

    [09] Νέα απαγόρευση σε Τουρκοκύπριο να εισέλθει στην Τουρκία

    Η Avrupa (06.02.23) γράφει ότι ο Χασάν Κουτενλέρ, ο οποίος εργάζεται ως καθηγητής φυσικής αγωγής στο λύκειο Ναμίκ Κεμάλ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ανέφερε ότι δεν του επετράπη η είσοδος στην τουρκική πόλη Γκαζίαντεπ για να συνοδεύσει την πρωταθλήτρια ομάδα βόλεϊ του σχολείου του σε τελικούς που θα διεξάγονταν στην εν λόγω τουρκική πόλη.

    Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κουτενλέρ σημειώνει ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία για το άτομό του. Στην ανάρτηση εκφράζει τις ευχαριστίες του στους «ανίκανους διοικούντες» το κατοχικό καθεστώς.

    Σε ανακοίνωση στήριξης προς τον Κουτελέν, η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων καθηγητών (KTOE?S) αναφέρει ότι τέτοιες επιθέσεις δεν πρόκειται να τρομάξουν ή να φιμώσουν τους Τουρκοκύπριους διανοούμενους, ότι θα συνεχίσουν απτόητοι τον αγώνα τους και ότι θα κάνουν κάθε είδους «νόμιμη ενέργεια» που είναι δυνατόν για τον Χασάν Κουτενλέρ ενώπιον των «αρμόδιων αρχών».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Δεν ξέρει τον αριθμό των εργαζομένων στα κατεχόμενα, παραδέχεται ο Τάτσοϊ

    Κάτω από τον τίτλο «Η πιο θλιβερή παραδοχή», η Yeni D?zen (04.02.23) γράφει ότι ερωτηθείς από την εφημερίδα για τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται στα κατεχόμενα, ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Χασάν Τάτσοϊ είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Τάτσοϊ ανέφερε: «Τι θα κάνω; Μπορώ να απαντήσω σύμφωνα με τον αριθμό των ενεργώς εργαζομένων από το γραφείο κοινωνικών ασφαλίσεων. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ενεργώς εργαζομένων στο γραφείο κοινωνικών ασφαλίσεων ξεπέρασε τις 130 χιλιάδες. Φέτος στόχος μας είναι να φτάσει τις 140 χιλιάδες».

    (Ι/Τσ.)

    [11] Απέστειλαν εκπαιδευτικό υλικό από την Τουρκία

    Η K?br?s (04.02.23) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Παραγωγής Διδακτικών Οργάνων στο Ελμαντάγ της Άγκυρας η τελετή αναχώρησης των φορτηγών που μετέφεραν εκπαιδευτικό υλικό στις κατεχόμενες περιοχές στο πλαίσιο του προγράμματος «Τουρκία-ΤΔΒΚ Χέρι Χέρι, Πιο Μπροστά στην Εκπαίδευση».

    Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα των συναντήσεων που έγιναν για συνεργασία Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος στον τομέα της εκπαίδευσης, και στην τελετή παρευρεθήκαν ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας Μαχμούτ Οζέρ, καθώς και ο λεγόμενος υπουργός παιδείας του κατοχικού καθεστώτος, Ναζίμ Τσαβούσογλου.

    Κατά την επίσκεψή του στις κατεχόμενες περιοχές την περασμένη εβδομάδα, ο Οζέρ είχε δηλώσει το εξής: «Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τη σημασία της ΤΔΒΚ για την Τουρκική Δημοκρατία. Ως Υπουργείο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε βήμα για να διασφαλίσουμε ότι τα πολύτιμα παιδιά μας στην ΤΔΒΚ θα λάβουν μια πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση».

    Κατά την προχθεσινή τελετή επανέλαβε ότι υποσχέθηκαν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των σχολείων του κατοχικού καθεστώτος, και για το σκοπό αυτό στέλνουν αρχικά 14 φορτηγά με όλα όσα υποσχέθηκαν, ενώ ευχαρίστησε των Φουάτ Οκτάι που τους βοήθησε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της «ΤΔΒΚ».

    Μιλώντας επίσης στην τελετή, ο λεγόμενος υπουργός παιδείας Ναζίμ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είναι υπερήφανος που συμμετέχει σε αυτό το έργο, το οποίο αποτελεί συνέχεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων.

    «Είναι καθήκον όλων μας να αναπτύξουμε την ΤΔΒΚ. Η Τουρκία και σήμερα δίνει ό,τι έχει στην ΤΔΒΚ, όπως έκανε μέχρι τώρα», είπε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ως υπουργείο παιδείας» προσπαθούν για να ανατρέφουν υγιείς και ισχυρές γενιές που έχουν εγκαρδιότητα με την Τουρκία, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους εργάζονται για το πρόγραμμα και πρωτίστως τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό Παιδείας της Τουρκίας.

    (ΙΣ)

    [12] «Πρωτόκολλο» συνεργασίας του ΚΤΤΟ με επιχειρηματίες της Τουρκίας

    Η Vatan (04.02.23) γράφει για το πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου μεταξύ του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO) και της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (TOBB), με αντικείμενο τη δημιουργία «γραφείου ανάπτυξης εξαγωγών» υπό την αιγίδα του KTTO.

    Σύμφωνα με το «πρωτόκολλο», πληροφορίες για την αγορά θα δίδονται από το TOBB στο γραφείο ανάπτυξης εξαγωγών που θα δημιουργηθεί υπό τη στέγη του KTTO και θα παρέχεται υποστήριξη στις επιχειρήσεις για τη δημιουργία επιχειρηματικών ενώσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του KTTO, το «πρωτόκολλο» υπογράφηκε από τον Πρόεδρο του TOBB Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου και τον πρόεδρο του KTTO Τουργκάι Ντενίζ με στόχο την ανάπτυξη των εξαγωγών.

    Το KTTO θα διαθέσει φυσικό χώρο και προσωπικό για τις εργασίες του γραφείου, ενώ θα παρέχει πληροφορίες για εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις και θα εργαστεί για τη συνεργασία των επιχειρήσεων. Το TOBB, από την άλλη, θα παρέχει τις πληροφορίες που απαιτούνται για τις εργασίες του γραφείου, πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές και θα υποστηρίζει τη δημιουργία επιχειρηματικών ενώσεων στη βάση των επιχειρήσεων.

    Μιλώντας σχετικά με το «πρωτόκολλο», ο Ντενίζ υποστήριξε ότι «τα εμπάργκο» στην τουρκοκυπριακή οικονομία μπορούν να αμβλυνθούν χάρη στο «Γραφείο Ανάπτυξης Εξαγωγών» και δήλωσε ότι το γραφείο θα παρέχει πληροφορίες και επαφές στους εξαγωγείς».

    Από την πλευρά του ο Χισατζικλίογλου υποστήριξε ότι εμπόριο είναι ο τρόπος πλουτισμού του «λαού της ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμοι να δώσουν τη στήριξη που μπορούν.

    (ΓΜ)

    [13] Ξεπέρασε το 89% ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα το 2022

    Σύμφωνα με τη Halk?n Sesi (04.02.23), ο ετήσιος πληθωρισμός στα κατεχόμενα ξεπέρασε το 89%.

    Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η λεγόμενη στατιστική υπηρεσία των κατεχομένων για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός Ιανουαρίου κυμάνθηκε στο 2,62%, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 89,23%.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Εκατοντάδες τα θύματα του ψεσινού σεισμού στην Τουρκία

    Το CNN T?rk (06.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcnnturk.com&c=E,1,0UcltmqLEZoECIrWgjuu09oPkipJR07Jsw5imkVwO8zBfVB4V-oozSy5psMbGqIaLokpQuVaKIEQx2wOOiuKiyNb4U1QQnz34RFBpS&typo=1) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τους 900 ο αριθμός των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες βράδυ στην Τουρκία.

    Μιλώντας σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι 2.818 κτίρια καταστράφηκαν στον σεισμό και τραυματίστηκαν 5.385 πολίτες, ενώ διασώθηκαν άλλοι 2.470.

    «Δεν γνωρίζουμε πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες απομάκρυνσης συντριμμιών σε πολλά κτίρια στη σεισμογενή ζώνη», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Ερντογάν.

    Σύμφωνα με το CNN T?rk (06.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcnnturk.com&c=E,1,rxCn8y5OHXhN0baOPz9XjoqYmbVMd5LqFVAxHiRI3BwfBD3q3r3xXpr6ZMkKNbrdsrvDLBeSswpPoqtAb2twWI3P6Zeyiam1zFJHBPYVzFUWRp3JogkQ4,&typo=1) o σεισμός, του οποίου το επίκεντρο προσδιορίστηκε στην περιοχή Παζαρτζίκ (Pazarc?k) του Καχράνμαρας και είχε μέγεθος ήταν 7,7 Ρίχτερ σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση, έγινε αισθητός σε μια εκτενή περιοχή. Ο σεισμός, που είχε εστιακό βάθος τα 7 χιλιόμετρα, προκάλεσε καταστροφές στην περιοχή Παζαρτζίκ (Pazarc?k) του Καχράνμαρας, καθώς και στις επαρχίες Χατάι, Γκαζίαντεπ, Κιλίς, Οσμανιγιέ, Μαλάτια, Αντιγαμάν, Ντιγιάρμπακιρ, Σανλιούρφα και Άδανα.

    Ο Ερντογάν ανέφερε πως ιδρύματα όπως η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) και η Ερυθρά Ημισέληνος (K?z?lay), στέλνουν τις ομάδες τους στην περιοχή και ότι 9 χιλιάδες προσωπικό εκτελεί εργασίες έρευνας και διάσωσης, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς με όσους φτάνουν στην περιοχή του σεισμού. Είπε επίσης ότι άρχισαν να έρχονται σε επαφή με την Τουρκία χώρες και οργανισμοί για παροχή διεθνούς βοήθειας και πρόσθεσε ότι μαζί με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έφτασαν κοντά τους προσφορές βοήθειας από 45 χώρες

    Κι άλλος σεισμός σήμερα το πρωί

    Εξάλλου, η BirG?n (06.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,wjThREYx7oyd1KycwWwCmlkctL8z2htlyZw9T7nFk7ECrmrW1-OWIeE9SYtAdGr1VEsie8i0sRnYmWtgYAD1zETJwqzkb1YahnK7jTNE49sx-Wz4QmS3xjUhg,,&typo=1) γράφει ότι άλλος ένας σεισμός μεγέθους 7,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:24 σήμερα το μεσημέρι. Στον δεύτερο σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών που φέρεται να έχει επίκεντρο το Καχραμανμαράς Ελμπιστάν, πολλά κτίρια κατέρρευσαν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην ιστοσελίδα του AFAD, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 4.17 τα ξημερώματα στην περιοχή Πάζαρτζικ του Καχραμάνμαρας και είχε μέγεθος 7,7 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός και στις γύρω επαρχίες, πολίτες βγήκαν από τα σπίτια τους. Υπάρχουν αναφορές ότι κατεδαφίστηκαν κτίρια στο Γκαζιαντέπ και σε πολλές γύρω πόλεις και ότι υπάρχουν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το AFAD, πολλοί μετασεισμοί σημειώθηκαν μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ.

    Στο Αντιγιαμάν, που είναι μεταξύ των επαρχιών που επλήγησαν από τον σεισμό, κατεδαφίστηκε και το κτίριο του Δημάρχου.

    Συλλυπητήρια μηνύματα και συμπαράσταση από όλο τον κόσμο στην Τουρκία

    Το Ankara Anatolia (06.02.23, aa.com.tr) γράφει ότι ηγέτες από όλο τον κόσμο εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, στην Τουρκία.

    Μηνύματα και προσφορές για βοήθεια, στάλθηκαν ανάμεσα σε άλλες χώρες από την Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Βρετανία, την Γερμανία, την Ισπανία, την Γαλλία και την κατεχόμενη Κύπρο.

    (ΚΣ)

    [02] Αναφορά και από Ακάρ σε «Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου»

    Η Milliyet (05.02.23, milliyet.com.tr) δημοσιεύει άρθρο του του Αμπντουλάχ Καρακούς με τίτλο «Η Τουρκία είναι το θέμα, κάντε τους υπολογισμούς σας αναλόγως», στο οποίο μεταφέρει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ από το Καρς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση στην Κύπρο, υποστηρίζοντας τα εξής:

    «Την αποκαλούμε τώρα ‘Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου’. Ο πρόεδρός μας το δήλωσε αυτό. Μιλάμε για δύο ισότιμα κυρίαρχα ανεξάρτητα κράτη. Αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό. Ζητάμε διάλογο και δίκαιη λύση. Οι εκκλήσεις για διάλογο δεν αποτελούν αδυναμία, και η δήλωσή μας ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα δεν αποτελεί απειλή. Από την άλλη, στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα δίκαιά μας , καθώς και αυτά των Κυπρίων αδελφών μας. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος».

    Μιλώντας για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα, ο Ακάρ ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Η Ελλάδα βρίσκεται στη σφαίρα των ονείρων, λαμβάνοντας μέτρα που θα βλάψουν την ευημερία του ίδιου της του λαού. Ξοδεύουν χρήματα, αναλαμβάνουν δεσμεύσεις. Επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη κακή ευημερία του λαού. Μιλάμε για μια χώρα με χρέη περίπου 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εξακολουθεί να επιδιώκει τους εξοπλισμούς και τις συμμαχίες. Είστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Γιατί επιδιώκετε άλλες συμμαχίες;»

    Σε σχέση με τις αμερικανικές βάσεις, ο Ακάρ υποστήριξε: «Οι ΗΠΑ αυξάνουν τον αριθμό των βάσεων στην Ελλάδα. Η άμυνα και η ασφάλεια είναι θέμα παρακολούθησης και προφύλαξης. Σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, δηλώνουν ότι αυτά σίγουρα δεν είναι εναντίον μας. Παρακολουθούμε στενά το θέμα αυτό. Λαμβάνουμε τα μέτρα μας».

    «Αν έρθει Έλληνας υπουργός, θα τον καλωσορίσω»

    Ο Ακάρ, επιπλέον, ισχυρίστηκε τα εξής: «Η Ελλάδα μας κατηγορεί ανήθικα για νέο-οθωμανισμό, αναθεωρητισμό και επεκτατικές πολιτικές. Τι προσπαθεί να καλύψει η Ελλάδα με αυτό; Τη Μεγάλη Ιδέα. Εμείς, από την άλλη, καταβάλλουμε προσπάθειες για διάλογο με συνετή κρατική κατανόηση, είμαι έτοιμος να υποδεχθώ τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας αν έρθει αύριο, και είμαι έτοιμος να πάω αν με καλέσει αύριο. Πλησιάζουν εκλογές στην Ελλάδα. Βλέπουν τη μόνη λύση στην τουρκοφοβία».

    (ΓΜ)

    [03] Τσαβούσογλου: «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις ναρκοθετούν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (04.02.23, aa.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι «τρομοκρατικές» οργανώσεις ναρκοθετούν την ενταξιακή πορείας της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ότι η Τουρκία διαχωρίζει τη Φινλανδία από την Σουηδία.

    Μιλώντας σε εκδήλωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Αλάνια σχετικά με το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε τα εξής:

    «Αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτοί οι ριζοσπάστες τοποθετούν νάρκες στο δρόμο αυτών των χωρών, ιδίως της Σουηδίας ως μέλους του ΝΑΤΟ. Διαχωρίζουμε τη Φινλανδία, αλλά η Σουηδία πατάει σκόπιμα σε αυτές τις νάρκες. Αν θέλει, μπορεί να τις καθαρίσει. Εξαρτάται από εσάς, μπορείτε να τις καθαρίσετε, μπορείτε να τις πατήσετε. Αν τις πατήσετε, εκρήγνυνται. Με όλο το σεβασμό, δεν μπορούμε να επιβραβεύσουμε κάποιον που δεν τηρεί το λόγο του με αυτόν τον τρόπο. Καθόμαστε και συζητάμε με εκείνους που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις της συμφωνίας».

    «Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα στην Ανατολικό Μεσόγειο και το Αιγαίο»

    «Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα εναντίον εκείνων που εποφθαλμιούν τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Μιλάμε σε αυτούς που καταλαβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

    «Σκόπιμο το κλείσιμο των προξενείων»

    Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των προξενείων ορισμένων χωρών ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι είναι σκόπιμο. Απευθυνόμενος στις χώρες που έκλεισαν τα προξενεία τους στην Τουρκία ο Τσαβούσογλου είπε τα εξής: «Ξέρουμε ότι αυτό είναι σκόπιμο, ξέρουμε τι θέλετε να κάνετε. Προσπαθείτε να κάνετε την Τουρκία να φαίνεται ασταθής. Το γνωρίζουμε αυτό, αν δεν εγκαταλείψετε τέτοια βήματα, θα λάβουμε πρόσθετα αναγκαία μέτρα».

    «Δεν είμαστε πλέον ένας περιφερειακός παράγοντας, είμαστε μια παγκόσμια δύναμη»

    Σε σχέση με τη διεθνή θέση της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι μια ηγετική χώρα στα μάτια όλων στον κόσμο.

    «Δεν είμαστε πλέον ένας περιφερειακός παράγοντας, είμαστε ένας παγκόσμιος παράγοντας, μια παγκόσμια δύναμη. Αυτά δεν συμβαίνουν με λόγια, συμβαίνουν με πράξεις. Αυτό οφείλεται στη στάση που επιδεικνύουμε και στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε», είπε χαρακτηριστικά.

    (ΓΜ)

    [04] Ερντογάν: «Η 14η Μαΐου είναι η ημέρα που θα πούμε αντίο στον κύριο Κεμάλ»

    Το Ankara Anatolia (04.02.23, aa.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η 14η Μάϊου θα είναι η ημερομηνία που θα αποχαιρετήσουν τον Κεμάλ, Κιλιτσντάρογλου, τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που ενδέχεται να είναι ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις σε προεκλογική συγκέντρωση στο Αϊδίνιο.

    Αναφέροντας ότι το Αϊδίνιο είναι ο τόπος «όπου ο αείμνηστος πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές ύψωσε τη σημαία της δημοκρατίας» και για αυτό έχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές του λαού, ο Ερντογάν διάβασε την επιστολή που έγραψε ο Μεντερές απευθυνόμενος σε όσους τον δίκασαν.

    Επισημαίνοντας ότι ο Μεντερές και 592 άτομα δικάστηκαν για μήνες με μια ντροπή που θα μείνει στην ιστορία της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης της χώρας, ο Ερντογάν είπε ότι μετέτρεψαν το Γιασιάντα (το νησί όπου έλαβε χώρα η ποινή απαγχονισμού του Μεντερέζ) σε «Νησί της Δημοκρατίας και των Ελευθεριών».

    «Αυτό είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Αυτή είναι η διαφορά μας από το CHP και τους υποστηρικτές του. Μετατρέψαμε επίσης την αίθουσα όπου διεξήχθη η δίκη σε μουσείο. Ένας από αυτούς που δικάστηκαν σε αυτή την αίθουσα ήταν ο συμπατριώτης μου Αχμέτ Τεβφίκ Ιλερί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Τούρκων Φοιτητών όταν ήταν φοιτητής, υπουργός Εθνικής Παιδείας και Δημοσίων Έργων στις κυβερνήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, [?] ο οποίος εισήγαγε το μάθημα των θρησκευτικών στο πρόγραμμα σπουδών κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εθνικής Παιδείας, ο οποίος πρωτοστάτησε στο άνοιγμα των σχολείων ιμάμ χατίπ και του Ανώτατου Ισλαμικού Ινστιτούτου της Κωνσταντινούπολης και ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας και του έθνους του», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Συμμετοχή του λεγόμενου υπουργού παιδείας σε σύνοδο στην Τουρκία

    Το Ankara Anatolia (04.02.23, aa.com.tr) μετέδωσε ότι Τούρκος υπουργός Παιδείας Μαχμούτ Οζέρ απέστειλε επιστολή πρόσκλησης στους Υπουργούς Παιδείας 16 χωρών και στον λεγόμενο υπουργό παιδείας Ναζίμ Τσαβούσογλου για συμμετοχή σε σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας στην Κωνσταντινούπολη στις 9-10 Φεβρουαρίου, με τίτλο: «Διεθνής Εκπαίδευση στην Προσχολική Ηλικία: Building Early Childhood Education from Tradition to Future Summit».

    Στη σύνοδο κορυφής, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τη UNICEF, θα συμμετάσχουν Υπουργοί Παιδείας από πολλές χώρες, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, καθώς και εμπειρογνώμονες σε θέματα εκπαίδευσης που ασχολούνται με την πρόσβαση, την ποιότητα και την ένταξη στην εκπαίδευση στην πρώιμη παιδική ηλικία.

    «Ο Υπουργός Οζέρ απέστειλε επιστολές πρόσκλησης στους Υπουργούς Παιδείας του Αζερμπαϊτζάν, της Τσεχίας, της Δανίας, της Γεωργίας, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, του Κοσσυφοπεδίου, της ΤΔΒΚ, της Ουγγαρίας, του Ουζμπεκιστάν, του Πακιστάν, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Ταϊλάνδης και του Καζακστάν», σημειώνει το ΑΑ.

    (ΚΣ)

    [06] Ντονμέζ: Η Τουρκία η καταλληλότερη διαδρομή για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (03.02.23, aa.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι η καταλληλότερη διαδρομή και το πιο αξιόπιστο λιμάνι για την αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μιλώντας στην 9η συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού υπό την προεδρία του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο Ντονμέζ ανέφερε ότι η Τουρκία έχει κάνει σημαντικές τομές για την αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού σε φυσικό αέριο με τα έργα υποδομής που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και είπε:

    «Έχουμε καταστήσει δύο FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου) έτοιμες προς χρήση και διπλασιάσαμε τη χωρητικότητα των υφιστάμενων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η τρίτη FSRU θα τεθεί σε λειτουργία πολύ σύντομα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυξήσαμε σημαντικά την ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου και την ικανότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου σε 5,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, η οποία σχεδιάζεται να φτάσει τα 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

    «Σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε ο Ντονμέζ, «συνεχίζουμε εντατικά τις ερευνητικές μας δραστηριότητες στην ξηρά και στη θάλασσα με 4 γεωτρύπανα και 2 σκάφη σεισμικών ερευνών που έχουμε αποκτήσει. Οι εργασίες μας στη Μαύρη Θάλασσα οδήγησαν στην ανακάλυψη συνολικά 710 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Σχεδιάζουμε να παραδώσουμε την πρώτη ροή φυσικού αερίου στο δίκτυό μας σε λίγους μήνες, γεγονός που θα συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας και της περιοχής μας. Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι η Τουρκία διαθέτει την απαραίτητη και επαρκή φυσική υποδομή, το ρυθμιστικό πλαίσιο και την ωριμότητα της αγοράς για να καταστεί διεθνές κέντρο εμπορίας φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη αρχίσει να εργαζόμαστε και πιστεύουμε ότι οι εταίροι αυτού του διαδρόμου θα είναι σημαντικοί εταίροι και παράγοντες αυτού του εμπορικού κέντρου».

    (ΓΜ)

    [07] Έκθεση: Παραβιάστηκε το δικαίωμα στη ζωή πέραν των 2 χιλιάδων ανθρώπων στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (05.02.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,46ss0HDvQiFEcPaDgZijXyhXTS713scTDVFwITCDDQf0Tgqwmnsru3dkAfVHtp6SqFXyxgZ8SHmVf-JgOb4-0awTJHMSixnZ-gakBRT8JQ,,&typo=1) μετέδωσε ότι σύμφωνα με την έκθεση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το 2022 στην Τουρκία που συνέταξε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κωνσταντινούπολης, Σεζγκίν Τανρίκουλου, τα ανθρώπινα δικαιώματα 2,397 ανθρώπων παραβιάστηκαν πέρυσι, ενώ υπέστηκαν βασανιστήρια 5,381 άτομα συμπεριλαμβανομένων 80 παιδιών.

    Σύμφωνα με την έκθεση, 2 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, 2 άνθρωποι πέθαναν σε «περιστατικά που προκλήθηκαν από αστυνομικά και στρατιωτικά οχήματα», 4 άνθρωποι πέθαναν λόγω «επίσημης αμέλειας», 14 άνθρωποι πέθαναν σε εγκλήματα μίσους, 20 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 4 παιδιών, πέθαναν σε «εξωδικαστικές εκτελέσεις, [?] και τυχαία περιστατικά πυροβολισμών» και 72 άνθρωποι πέθαναν στη φυλακή.

    Πέρυσι, 2 δημοσιογράφοι και 1,843 εργάτες σκοτώθηκαν σε δολοφονίες κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, ενώ 9 παιδιά και 327 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες. Το 2022 παραβιάστηκε συνολικά το δικαίωμα στη ζωή 2,397 ανθρώπων.

    Σύμφωνα με την έκθεση, πέρυσι καταγράφηκαν 5,381 περιπτώσεις βασανιστηρίων. Αναφέρθηκε ότι 80 από τους βασανισθέντες ήταν παιδιά.

    Παραβιάσεις σε δημοσιογράφους

    Η έκθεση περιλάμβανε επίσης παραβιάσεις του δικαιώματος στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και ανέφερε ότι 52 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν, 37 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, 94 δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση, 46 δημοσιογράφοι διώχθηκαν ποινικά, 65 δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε 2,283 ειδήσεις στο διαδίκτυο, 311 άτομα συνελήφθησαν για την έκφραση των απόψεών τους, 69 άτομα καταδικάστηκαν σε δίκες που υποβλήθηκαν για την έκφραση των απόψεών τους, 148 άτομα ερευνήθηκαν για την έκφραση των απόψεών τους.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το 2022 έγιναν 544 διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις, ενώ 128 συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν σε 28 επαρχίες, στις οποίες 5,789 άτομα συνελήφθησαν, 117 άτομα που συμμετείχαν σε αυτές τις διαδηλώσεις και εκδηλώσεις καταδικάστηκαν σε δικαστικές υποθέσεις και 270 άτομα υποβλήθηκαν σε έρευνα.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 6 February 2023 - 14:58:39 UTC