Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-04-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 78/2023 22-24.04.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Tατάρ: «ΕΕ και ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις προς τους Τουρκοκυπρίους»
  • [02] Έφτασαν το 1.000.000 οι επισκέπτες στο Βαρώσι
  • [03] Θα επανέλθει στο τραπέζι η ομοσπονδία, λέει ο Έρχουρμαν
  • [04] Ουστέλ: «Δεν θα υποχωρήσουμε στο θέμα της διασύνδεσης του ηλεκτρισμού»
  • [05] Το νέο «αεροδρόμιο» θα εγκαινιαστεί στις αρχές Μαΐου, λέει ο Αρικλί
  • [06] Ερτουγρούλογλου: «Το Κυπριακό είναι πρόβλημα καθεστώτος»
  • [07] Σχεδιάζεται τελεφερίκ σε Μπελαπάις και Άγιο Ιλαρίωνα
  • [08] TDP: Κάτω από το όριο της πείνας ο κατώτατος μισθός
  • [09] Στα 104 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες ανήλθαν οι τραπεζικές καταθέσεις
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τετραμερής συνάντηση για την Συρία στην Μόσχα
  • [02] Ερντογάν: «Η θρησκεία μας έχει μόνο ένα όνομα: Ισλάμ»
  • [03] Ανάθεση καθηκόντων από Κιλιτσντάρογλου στους μελλοντικούς αντιπροέδρους
  • [04] Όσοι δεν ψηφίσουν την Πράσινη Αριστερά θα ωφελήσουν το ΑΚΡ, δηλώνει το HDP
  • [05] Προηγείται ο Έρντογαν σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Tατάρ: «ΕΕ και ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις προς τους Τουρκοκυπρίους»

    Ο παράνομος Bayrak (23.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,zNsA4rmlMIGj6QOQYPwCzIOqt2OF8EhjFOlUiztGKAq-jzpDKPfTHfGDh65aVwfDs5q7N6SNO1yVrWlF2Ga73gjd0a4DXZCtModKWRiLLzuvBJpSssYCl&typo=1) μεταδίδει ότι έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στον τουρκοκυπριακό «λαό» κατά το δημοψήφισμα για το Σχεδίου Ανάν απηύθυνε o Τουκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Μιλώντας στη 19η επέτειο από τα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν στις 24 Απριλίου 2004, ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής:

    «Ενώ οι υποσχέσεις αυτές δεν έχουν εκπληρωθεί παρά τα 19 χρόνια που έχουν περάσει, θα συνεχίσουμε να φέρνουμε τις υποσχέσεις που δόθηκαν στο δημοψήφισμα στην ημερήσια διάταξη σε κάθε επέτειο και να δείχνουμε το πραγματικό τους πρόσωπο. Η έκκλησή μου προς τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι να σταματήσουν να υποστηρίζουν το δίδυμο Ελλάδας ? Ελληνοκυπρίων, το οποίο παίζει για την μη λύσης στην Κύπρο και δυναμιτίζει όλες τις διαπραγματευτικές διαδικασίες, και να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στον τουρκοκυπριακό λαό κατά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004 [?].

    Έχουν περάσει 19 χρόνια από τότε που το Σχέδιο Ανάν που εκπονήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη τέθηκε σε δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου 2004. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, ενώ είχε δοθεί η υποσχεση ότι ‘η πλευρά που θα έλεγε ‘όχι’ θα τιμωρούνταν και η πλευρά που θα έλεγε ‘ναι’ θα ανταμείβονταν, η ελληνοκυπριακή πλευρά που είπε ‘όχι’ ανταμείφθηκε με μονομερή ένταξη στην ΕΕ και η τουρκική πλευρά που είπε ‘ναι’ τιμωρήθηκε. Ενώ δεν έχει εκπληρωθεί ούτε μία από τις υποσχέσεις που δόθηκαν, το άδικο και απάνθρωπο εμπάργκο, το οποίο έχει χαρακτήρα καταπίεσης που επιβλήθηκε στον τουρκοκυπριακό λαό, συνεχίζεται.

    Ωστόσο, παρ' όλες τις αδικίες, τις πιέσεις και τα εμπάργκο, η ΤΔΒΚ έχει γίνει όλο και πιο ισχυρή στα 19 χρόνια που πέρασαν και ο λαός μας είδε τα πραγματικά πρόσωπα των εισηγητών του Σχεδίου Ανάν και εκείνων που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις και τις υποσχέσεις τους».

    Ο Τατάρ επιλέον ισχυρίστηκε ότι:

    «Ενώ στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και στις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι δεν είναι εφικτή μια λύση βασισμένη σε ομοσπονδιακή βάση, η οποία στοχεύει στην άρση των εγγύήσεων της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, στην απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και στη μετατροπή του λαού μας σε μειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, εμείς προτείναμε και θέσαμε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διπραγματεύσεων στις συνομιλίες της Γενεύης τη λύση που βασίζεται στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ισότιμων ξεχωριστών κρατών, η οποία θα ωφελήσει την Κύπρο και την περιοχή. Η νέα και εθνική μας πολιτική για την Κύπρο ενισχύθηκε περαιτέρω με την ιστορική ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου κάλεσε όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ, και η αποδοχή της ΤΔΒΚ ως μέλος παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών με το συνταγματικό της όνομα προσέδωσε μεγάλη δύναμη στον αγώνα μας σε αυτή την πορεία».

    «Στα σκονισμένα ράφια της ιστορίας το Σχέδιο Ανάν»

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι «ενώ το σχέδιο Ανάν θα παραμείνει στο παρελθόν και στα σκονισμένα ράφια της ιστορίας, εμείς δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τη νέα και εθνική πολιτική που αποφασίστηκε μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία και υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε αυτόν τον δρόμο με αποφασιστικότητα και αποφασιστικότητα».

    Ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας:

    «Σε αυτή την επέτειο, όπως και σε κάθε επέτειο του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν, είναι πολύ χρήσιμο να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά τις υποσχέσεις που δόθηκαν στον τουρκοκυπριακό λαό από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν εκπληρώθηκαν. Παρ’ όλο που αυτές οι υποσχέσεις δεν έχουν εκπληρωθεί παρά τα 19 χρόνια που έχουν περάσει, εμείς θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε τις υποσχέσεις του δημοψηφίσματος σε κάθε επέτειο και να δείχνουμε το πραγματικό τους πρόσωπο. Είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι ο λαός μας είναι προσεκτικός και σε εγρήγορση απέναντι σε νέα παιχνίδια, κενές υποσχέσεις και υποσχέσεις και θα συνεχίσω να εκπληρώνω αυτό το καθήκον».

    (ΓΜ)

    [02] Έφτασαν το 1.000.000 οι επισκέπτες στο Βαρώσι

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (21.04.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,ZJj-XWLBQYAfdZ49STBd-DhphnynTevnv6iULt6mb5aRMnzI2AJ6BK6tZMJinHBuxMhaqufMqrIuikb7yTLPkoMXuWlad9VzhciCb1nt1dRYbiyPSA,,&typo=1), το 1.000.000 έφτασε ο αριθμός των επισκεπτών στην κλειστή πόλη των Βαρωσιού που το κατοχικό καθεστώς άνοιξε για επισκέψεις στις 8 Οκτωβρίου 2020.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, που βρέθηκε στο Βαρώσι για να χαιρετήσει τον εκατομμυριοστό επισκέπτη, δήλωσε ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον από τότε που ένα κομμάτι της πόλης άνοιξε για επισκέψεις και κάθε μέρα επισκέπτονται την περιοχή πάνω από 2.000 άτομα, κάτι που συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία τόσο των κατεχομένων όσο και της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    «Από δω και πέρα η επιθυμία μας είναι να ανοίξουμε και άλλους δημόσιους χώρους στο Βαρώσι», ανέφερε ο Τατάρ.

    Στην ομιλία του ο Τατάρ υποστήριξε ότι η απόφαση του ανοίγματος του Βαρωσιού έχει πολλές θετικές όψεις και ότι είναι ευτυχής που υπέγραψε αυτή την απόφαση, ενώ ευχαρίστησε και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν για την υποστήριξη που του παρείχε.

    Ισχυρίστηκε, επίσης ότι η κλειστή πόλη του Βαρωσιού προσδίδει μεγάλη αξία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και ότι με την κατασκευή μονάδων κοινωνικής στέγασης το ενδιαφέρον για την περιοχή θα αυξηθεί και θα καταστεί «λαμπρό αστέρι» για τα κατεχόμενα.

    (ΓΜ)

    [03] Θα επανέλθει στο τραπέζι η ομοσπονδία, λέει ο Έρχουρμαν

    Η K?br?s (23.04.23) γράφει ότι την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να προβαίνουν σε σχόλια σε σχέση με τις εκλογές στην Τουρκία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουρφαν Έρχουρμαν, ο οποίος σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα, ανέφερε ότι η θέση του κόμματός του είναι πως όποιος και αν εκλεγεί στην εξουσία στην Τουρκία, οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να κτίσουν μαζί της σχέσεις «στην σωστή βάση» και να μην έχουν τις σχέσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή και δεν είναι σε ορθή βάση.

    Ερωτηθείς ποια είναι η σωστή βάση, ο Έρχουρμαν απάντησε ότι αυτή είναι «η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού», «να στέκεται στα δικά του πόδια ο τουρκοκυπριακός λαός» και «να διοικεί τον εαυτό του». Πρόσθεσε και το εξής:

    «Δηλαδή, όσο και αν τα δύο ίσα κυρίαρχα κράτη είναι ένα σημείο που δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί από την άποψη των διεθνών σχέσεων και μειώνει τις προσδοκίες της κοινωνίας για λύση, αυτός ο ισχυρισμός φέρει εντός του αυτό που στην ουσία λέμε εμείς. Ας δούμε πρώτα σε αυτό το σημείο την σχέση δύο κρατών. Και αυτό είναι το σημείο που λέω ορθή βάση για την υπόθεση».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό, ο Έρχουρμαν εξέφρασε την άποψη ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας θα έρθει ξανά στο τραπέζι και πρόσθεσε ότι «εμείς ξέρουμε πώς θα επιλυθεί αυτό το πρόβλημα».

    Επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει αν θα αλλάξει η κυβέρνηση στην Τουρκία ή η συγκυρία, ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι κατά την δεκαετία του 1990 είχαν δηλώσει ότι υποστηρίζουν την λύση συνομοσπονδίας, όμως αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω στην λύση ομοσπονδίας στο Ελσίνκι το 1999 και η Τουρκία παρείχε «ισχυρή στήριξη» στο Σχέδιο Ανάν. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Εμείς λέμε πολύ ξεκάθαρα το εξής: Κάποιοι πρέπει να μας εξηγήσουν το εξής: Στο ΣΑ του ΟΗΕ υπάρχουν πέντε μόνιμα μέλη. Είναι πολύ ξεκάθαρη η μορφή σχέσης αυτών των πέντε χωρών τώρα. Φαίνεται πολύ ξεκάθαρα ότι οι Πέντε δεν θα λάβουν μια εντελώς νέα απόφαση σε σχέση με το Κυπριακό. Κοιτάζουν την Ρωσία, όμως υπήρχε εκείνη η γνωστή έκθεση του Κόφι Ανάν, η Ρωσία ήταν αυτή που είχε θέσει βέτο στην έκθεση που έλεγε ότι πρέπει να αρθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Δηλαδή, δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στην Ρωσία. Είναι εκεί τα ψηφίσματα 541 και 550 των ΗΕ. Ενώ υπάρχουν δεκάδες ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που λένε ότι η ομοσπονδία είναι η φόρμουλα σε σχέση με την λύση του Κυπριακού, πώς θα γίνει για να καταργηθούν όλα αυτά και δεν θα είναι αρκετό αυτό, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πουν ‘αναγνωρίζουμε την ΤΔΒΚ’. Ο Χριστοδουλίδης και ο εδώ ηγέτης θα καθίσουν στο τραπέζι κάτω από την ομπρέλα των ΗΕ και ο Χριστοδουλίδης θα αναγνωρίσει τα δύο ίσα κυρίαρχα κράτη κάτω από την ομπρέλα των ΗΕ. Πρέπει να γίνουν όλα αυτά για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική. Οι Τουρκοκύπριοι γνωρίζουν τόσο το Κυπριακό ώστε να γνωρίζουν πως δεν θα υλοποιηθούν όλα αυτά».

    «Απαράδεχτη η θέση του Ελληνοκύπριου ηγέτη για εμπλοκή της ΕΕ»

    Ερωτηθείς για την επιθυμία του Προέδρου Χριστοδουλίδη να θέσει το Κυπριακό κάτω από την στέγη της ΕΕ, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του τέως Προέδρου Αναστασιάδη και τους συμμέτοχους στην αποχώρηση από το τραπέζι προβάλλοντας ως δικαιολογία την πολιτική ισότητα.

    «Επομένως, η στάση του δεν μας δίνει ελπίδα με την έννοια της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε:

    «Η πρώτη του πρωτοβουλία μετά την ανάληψη της προεδρίας για να ‘καταστεί πιο ενεργή η ΕΕ στην διαδικασία’ δείχνει ότι βρίσκεται σε εντελώς λανθασμένη θέση. Διότι σε αυτή την χώρα όλοι οι ηγέτες, από τον μακαριστό Ντενκτάς μέχρι τον κ. Ταλάτ και από τον κ. Έρογλου μέχρι τον κ. Ακιντζί που ήθελαν ειλικρινώς λύση στην Κύπρο, αντιτάχθηκαν στο να είναι η ΕΕ εντός της υπόθεσης μετά την ένταξη της εντός εισαγωγικών ‘Κυπριακής Δημοκρατίας’. Γιατί; Υπάρχει ξεκάθαρη δικαιολογία. Έστω και αν ονομάζεται εντός εισαγωγικών ‘Κυπριακή Δημοκρατία’, είναι ουσιαστικά η ελληνοκυπριακή πλευρά που βρίσκεται εντός της ΕΕ. Όταν ένας διεθνής οργανισμός στον οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ίσος εταίρους έρθει και καταστεί μέρος του τραπεζιού, αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι είναι στοιχείο που χαλάει την ισότητα των δύο ίσων θέσεων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ. Αυτό δεν θεωρήθηκε αποδεχτό από κανέναν Τουρκοκύπριο ηγέτη μέχρι σήμερα και δεν είναι αποδεχτό και από εμένα».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ουστέλ: «Δεν θα υποχωρήσουμε στο θέμα της διασύνδεσης του ηλεκτρισμού»

    Η K?br?s (22.04.23), υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Θα επιλύσουμε το πρόβλημα στον ηλεκτρισμό χωρίς καθυστέρηση», στεγάζει αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις της εφημερίδας για διάφορα ζητήματα που αφορούν στην «οικονομία», στα προβλήματα που υπάρχουν στον ηλεκτρισμό, στις εξελίξεις που αφορούν στο θέμα των «αναπληρωματικών και πρόωρων εκλογών», αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    «Δεν δημιουργείται βάση για συμφωνία με τις θέσεις Χριστοδουλίδη»

    Κληθείς να σχολιάσει την πορεία του Κυπριακού και την θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Ουστέλ ισχυρίστηκε ότι με τις θέσεις που εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να δημιουργηθεί βάση για επίτευξη συμφωνίας. Υποστήριξε και τα εξής ο Ουστέλ:

    «H κυβέρνησή μας, το υπουργείο των εξωτερικών μας, η μητέρα πατρίδα και ο πρόεδρός μας εφαρμόζουν με σχολαστικότητα την θέση για λύση στη βάση δυο κρατών, όπως καθορίστηκε με συναντίληψη. Οι θέσεις που έθεσε επί τάπητος ο νέος ελληνοκύπριος ηγέτης, Νίκος Χριστουδουλίδης ο οποίος και ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο, δεν είναι θέσεις με βάση τις οποίες θα μπορούσε να ετοιμαστεί το έδαφος για επίτευξη συμφωνίας. Ο τουρκοκυπριακός λαός, δεν πρόκειται ποτέ να πει ‘ναι’ σε μια λύση που θα καταργεί ή θα διαβρώνει τις αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας, όπως εκφράστηκαν στις θέσεις που έθεσε ο Χριστοδουλίδης».

    Υποστηρίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από το θέμα της «κυριαρχίας» του, ο Ουστέλ επανέλαβε ότι ενόσω η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται το ίσο διεθνές καθεστώς εκπροσώπησής τους, δεν πρόκειται ποτέ να παρακαθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

    «Οι ελληνοκύπριοι γείτονές μας, είτε θα επικαιροποιήσουν την πολιτική τους και να αποδεχτούν τις πραγματικότητες, είτε εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας με βάση το κάλεσμα του προέδρου της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν προς τα ΗΕ και ολόκληρο τον κόσμο, για την διεθνή αναγνώριση της ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Ουστέλ, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ ξανά να εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους, χωρίς να είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα.

    «Ο κόσμος, αργά η γρήγορα θα αντιληφθεί την πραγματικότητα»

    Υποστηρίζοντας ότι μια εφαρμόσιμη και βιώσιμη λύση, είναι αυτή που θα προκύψει με βάση τις καθημερινές «πραγματικότητες» που υπάρχουν, ο Ουστέλ ισχυρίστηκε ότι οι «πραγματικότητες είναι εκεί», και αργά η γρήγορα, κατά την έκφρασή του, ο κόσμος θα αντιληφθεί αυτές τις «πραγματικότητες».

    Αναφερόμενος στην ένταξη της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών υπό το καθεστώς παρατηρητή με το «συνταγματικό» της όνομα, ο Ουστέλ χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη πολύ σημαντική, όπως επίσης και τη συμμετοχή τους στη σύνοδο που έγινε στην Άγκυρα, ισχυριζόμενος ότι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα.

    Θα επιλύσουν το πρόβλημα στον ηλεκτρισμό

    Αναφερόμενος στα έργα της «κυβέρνησης» τα τελευταία τρία χρόνια, ο Ουστέλ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν στον ηλεκτρισμό στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι θα επιλύσουν το πρόβλημα χωρίς καθυστέρηση.

    Σχετικά με το θέμα της διασύνδεσης τους στον ηλεκτρισμό με την Τουρκία με υποθαλάσσια καλώδια, ο Ουστέλ δήλωσε ότι γίνονται όλα τα αναγκαία βήματα και θα αρχίσει η διαδικασία σύντομα.

    Υπενθυμίζοντας ότι η «συμφωνία» που έχουν με την ιδιωτική τουρκική ηλεκτροπαραγωγό εταιρεία AKSA λήγει σε δύο μήνες, ο Ουστέλ δήλωσε ότι θα συζητήσουν μαζί με την εταιρεία για την επιλογή ανανέωσης του συμβολαίου για ακόμη τρία χρόνια, αλλά την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στο θέμα της διασύνδεσης με την Τουρκία με καλώδια.

    «Στόχος μας είναι οι διαδικασίες να τρέχουν ταυτόχρονα. Σε αυτή τη χώρα δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος», πρόσθεσε.

    Στις 25 Ιουνίου «αναπληρωματικές εκλογές»

    Αναφερόμενος στις «αναπληρωματικές εκλογές» της 25 Ιουνίου, ο Ουστέλ δήλωσε ότι σε κάθε «εκλογική αναμέτρηση», το κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) συμμετέχει με το δικό του όνομα και το δικό του λογότυπο. Πρόσθεσε ότι το κόμμα θα συμμετάσχει και σε αυτές τις «εκλογές» και σύντομα θα ανακοινώσει τον υποψήφιό του.

    Σχολιάζοντας το αίτημα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) για διενέργεια «πρόωρων εκλογών», ο Ουστέλ υποστήριξε ότι «η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά σταθερότητα και σταθερές κυβερνήσεις».

    (ΑΚ)

    [05] Το νέο «αεροδρόμιο» θα εγκαινιαστεί στις αρχές Μαΐου, λέει ο Αρικλί

    Σύμφωνα με την K?br?s (23.04.23), ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί κατά 99% τα έργα στον νέο τερματικό σταθμό και αεροδιάδρομο του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου και τα εγκαίνιά του πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαΐου.

    Ο Αρικλί ανέφερε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην καθυστερημένη παράδοση ηλεκτρολογικής υποδομής λόγω της παύσης λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής στην Τουρκία εξαιτίας των σεισμών. Για αυτό τον λόγο υπάρχει καθυστέρηση αν και, όπως υποστήριξε, το αεροδρόμιο θα μπορούσε να λειτουργήσει με ηλεκτρογεννήτριες.

    Ωστόσο δεν ήθελαν να αναλάβουν ένα τέτοιο ρίσκο και να γίνουν τα εγκαίνια πριν τη γιορτή του ραμαζανιού, σύμφωνα με τον Αρικλί, ο οποίος ανέφερε ότι τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη και σοβαρότερη επένδυση που έγινε ποτέ στα κατεχόμενα.

    Το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου θα παραδοθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

    Ερωτηθείς για το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου, ο Αρικλί είπε ότι δε θα χρησιμοποιηθεί για επιβατικές πτήσεις λόγω των όρων ιδιωτικοποίησης του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, σύμφωνα με τους οποίους δεν επιτρέπεται η χρήση άλλου αεροδρομίου. Για αυτό τον λόγο το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για ιδιωτικές πτήσεις, είτε για αμυντικούς σκοπούς, όπως συμβαίνει σήμερα. «Θα παραδώσουμε το αεροδρόμιο στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και θα υπογραφεί σχετικό πρωτόκολλο», είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Αρικλί υποστήριξε ότι η λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού (KΙB-TEK) εμφανίζει ζημιές της τάξεως των 10 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία καλύπτει τις πληρωμές της ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας (AKSA). Πρόσθεσε ότι επείγει ο χωρισμός της KΙB-TEK σε τρείς εταιρίες παραγωγής, διανομής και τιμολόγησης.

    Σε ό,τι αφορά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία με υποθαλάσσιο καλώδιο, ο Αρικλί υποστήριξε ότι πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η ασφάλεια παροχής, καθώς χρησιμοποιούνται καλώδια διαφορετικού διαμετρήματος. Αφού λυθεί αυτό το πρόβλημα θα είναι εφικτή η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, κάτι που δεν είναι εφικτό σήμερα.

    «Εξετάζουμε το διασυνδεδεμένο σύστημα ενέργειας ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης»

    Αναφερόμενος στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος ενέργειας, ο Αρικλί υποστήριξε ότι εξετάζεται ήδη ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Αρικλι ανέφερε τα εξής:

    «Ο Ερσίν Τατάρ το είχε μεταφέρει αυτό στην άλλη πλευρά. Με άλλα λόγια, η νότια Κύπρος μπορεί κάλλιστα να λαμβάνει ενέργεια μέσω του καλωδίου που θα περάσουμε από την Τουρκία. Όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, δεν θα υπάρχει ανάγκη για το έργο Euro Asia. Διότι το έργο Euro Asia είναι ένα πολύ δύσκολο και ακριβό έργο. Με άλλα λόγια, η απόσταση από το Ισραήλ, μέσω Κύπρου, Κρήτης μέχρι την Ελλάδα είναι περίπου χίλια τετρακόσια χιλιόμετρα και σε βάθος τριών χιλιάδων μέτρων. Ωστόσο, η απόσταση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου είναι εβδομήντα χιλιόμετρα και βάθος χίλια μέτρα και είναι ένα πολύ φθηνότερο έργο.

    Υπάρχει ήδη ένα διασυνδεδεμένο σύστημα μεταξύ μας. Η δική μας παροχή ενέργειας στη νότια Κύπρο δεν σημαίνει ότι η νότια Κύπρος θα μας αναγνωρίσει. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ήδη δύο ρολόγια που λειτουργούν μέσω ιδιωτών. [?] Αυτό δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Αρκεί να μπορούμε να το εξηγήσουμε σωστά. Πιστέψτε με, η νότια Κύπρος θα είναι ευχαριστημένη με αυτό. Το διασυνδεδεμένο σύστημα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών».

    (ΓΜ)

    [06] Ερτουγρούλογλου: «Το Κυπριακό είναι πρόβλημα καθεστώτος»

    Σύμφωνα με τη Diyalog (23.04.24), ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Baku TV, αναφέρθηκε στους διωγμούς, όπως τους χαρακτήρισε, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, υποστηρίζοντας ότι και οι Τουρκοκύπριοι πριν χρόνια βίωσαν παρόμοιους «διωγμούς», χωρίς όμως να παραδοθούν και να υποκύψουν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου του, στην συνέντευξη στο Baku TV, ο Ερτουγρούλογλου προέβη σε μια περιεκτική αξιολόγηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν και την ένταξη της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών υπό το καθεστώς παρατηρητή.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι αποτελεί «πρόβλημα καθεστώτος» και σημείωσε ότι «συνεχίζουν τον τίμιο αγώνα τους μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία».

    (ΑΚ)

    [07] Σχεδιάζεται τελεφερίκ σε Μπελαπάις και Άγιο Ιλαρίωνα

    Η K?br?s (23.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,UCuK-jmIYlBvqzlPVFIXuSegFMF3fAkvoQ2ejKJAOFQXJtEVs9lRJaIvM5vwzLWRER0nsEZr5Y9Uer8O6-UPD6sB7YPntUnJwhqKazijbh0YwE&typo=1) δημοσιεύει συνέντευξη του λεγόμενου υπουργού τουρισμού, περιβάλλοντος και πολιτισμού και προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Φικρί Ατάογλου, ο οποίος δήλωσε ότι στο πλαίσιο ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, δύο από τα πιο σημαντικά έργα είναι τα τελεφερίκ στο Μπελαπάις και στον Άγιο Ιλαρίωνα, τα οποία βρίσκονται στα τελικά στάδια μελέτης.

    Αναφερόμενος στις εργασίες που γίνονται στα λιμάνια της κατεχόμενης Κερύνειας και Αμμοχώστου, ο Ατάογλου δήλωσε ότι το έργο του λιμανιού της Αμμοχώστου βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ενώ για το παλιό λιμάνι της Κερύνειας, είπε χαρακτηριστικά: «Θα είναι το καμάρι για τη χώρα μας, κέντρο ενδιαφέροντος και κυριολεκτικά το μαργαριτάρι του νησιού».

    Σχολιάζοντας την κατάσταση στον τουρισμό στις κατεχόμενες περιοχές, ανέφερε ότι το 2022 ο αριθμός των τουριστών έφτασε στο 85% του αριθμού πριν από την πανδημία και ότι η οργάνωση του χειμερινού τουρισμού, που ξεκίνησε το «υπουργείο» του, συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του αριθμού των τουριστών. Ανέφερε ακόμη ότι τους πρώτους 3 μήνες του 2023, επιτεύχθηκε ο αριθμός τουριστών που είχαν επισκεφτεί τα κατεχόμενα κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019 πριν από την πανδημία.

    Διασύνδεση στον ηλεκτρισμό με την Τουρκία

    Απαντώντας ερώτηση σχετικά με το θέμα της ηλεκτροδότησης στις κατεχόμενες περιοχές, θέμα που ενδιαφέρει άμεσα όσους ενασχολούνται με τον τουρισμό, είπε ότι κύριο αντικείμενο της τροποποίησης του «νόμου» για τους διαγωνισμούς είναι η εξεύρεση τρόπων για την απόκτηση βιώσιμης, φιλικής προς το περιβάλλον, ποιοτικής και φθηνής ενέργειας.

    «Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η υλοποίηση του διασυνδεδεμένου ενεργειακού συστήματος. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι δυνατόν η KIB-TEK να παρέχει μόνη της την ενέργεια που χρειάζεται η χώρα», υποστήριξε ο Ατάογλου και δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτη η επέκταση της σύμβασης με την AKSA όσον αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κατοχικού καθεστώτος.

    (ΙΣ)

    [08] TDP: Κάτω από το όριο της πείνας ο κατώτατος μισθός

    Η Vatan (24.04.23) γράφει ότι ο Νεβζάτ Όζκουντ αντιπρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), υπενθύμισε ότι το όριο πείνας, που είναι 13,247 Τουρκικές Λίρες (ΤΛ), είναι υψηλότερο από τον κατώτατο μισθό και απαρίθμησε τα πράγματα που πρέπει να γίνουν για να ελεγχθούν οι αυξήσεις των τιμών τουλάχιστον στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

    Σε γραπτή δήλωση με τίτλο: «Η καταπολέμηση της εξαθλίωσης είναι απαραίτητη», υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η συντεχνία Τουρκοκυπρίων «δημοσίων» υπαλλήλων («KTAMS»), το όριο πείνας είναι 13,247 ΤΛ και ότι αυτό αυξήθηκε κατά 67% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με αποτέλεσμα το όριο πείνας να είναι υψηλότερο από τον κατώτατο μισθό.

    Αναφέροντας ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ των ίδιων περιόδων ήταν 33%, είπε: «Με άλλα λόγια, η αύξηση των βασικών τροφίμων είναι διπλάσια από την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Δεν αρκεί να εξηγήσουμε την κοστολόγηση μόνο με την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Στην αγορά έχει δημιουργηθεί ένα ανεξέλεγκτο και αφύλακτο σύστημα κερδοσκοπίας. Η αυθαιρεσία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

    Πρόσθεσε πως λύσεις για αυτά τα ζητήματα θα ήταν, ανάμεσα σε άλλα, οι μισθοί να αναπροσαρμοστούν σε ξένο νόμισμα αφενός και αφετέρου να υιοθετηθεί ένα λογιστικό σύστημα με σταθερό νόμισμα, και να προετοιμαστεί η υποδομή για την απομάκρυνση από την Τουρκική Λίρα.

    (ΚΣ)

    [09] Στα 104 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες ανήλθαν οι τραπεζικές καταθέσεις

    Η K?br?s (24.04.23) γράφει ότι σύμφωνα με την έκθεση της «κεντρικής τράπεζας» του κατοχικού καθεστώτος για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις τραπεζικές καταθέσεις. Ενώ το Δεκέμβριο του 2021 το υπήρχαν 66 δισεκατομμύρια 179,1 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, στο τέλος του 2022 παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 57,64%, ήτοι ανήλθαν στα 104 δισεκατομμύρια 324,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

    Ειδικότερα, παρατηρήθηκε αύξηση 52,73% σε αποταμιευτικές καταθέσεις, 89,31% σε εμπορικές και 15,02% σε «κυβερνητικές» καταθέσεις. Τα 20.751,9 δισεκατομμύρια είναι σε ΤΛ, ενώ φαίνεται ότι προτιμώνται ξένα νομίσματα καθώς 83.572,6 δισεκατομμύρια από το σύνολο των καταθέσεων είναι σε ξένα νομίσματα.

    Οι προθεσμιακές καταθέσεις κατανέμονται ως ακολούθως:

    Διάρκεια           Ποσοστό επί το συνόλου καταθέσεων
    Χωρίς προθεσμία           27,66%
    Προθεσμία 1 μηνός         43,13%
    Προθεσμία 3 μηνών         17,16%
    Προθεσμία 6 μηνών          2,7%
    Προθεσμία 12 μηνών         9,35%
    
    Το σύνολο των καταθέσεων κατανέμεται με βάση το ύψος της κατάθεσης, ως ακολούθως:
    Ύψος κατάθεσης             3ο τρίμηνο 2022          4ο τρίμηνο 2022
                                (εκατομμύρια ΤΛ)         (εκατομμύρια ΤΛ)
    0-5 χιλιάδες ΤΛ                  333                      1.383
    5-10 χιλιάδες ΤΛ                 452,3                    1.682
    10-50 χιλιάδες ΤΛ              3.321                      5.000,7
    50-100 χιλιάδες ΤΛ             3.517,6                    3.848,1
    100 χιλιάδες και άνω ΤΛ       82.952                     92.410
    

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τετραμερής συνάντηση για την Συρία στην Μόσχα

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (24.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,G1ZHqL3wyzqHINz5AfekDXFeaQOpn1zeW1VgaRbdPhMT3Qhm7tQ8MVCaN0OGqYJ5duBCGoRL0ounUdT5LRkSyjLTl5p7J6qdFTzOYxW6vnp4,&typo=1) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Τουρκίας-Ρωσίας-Συρίας και Ιράν και των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των εν λόγω χωρών προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στη Μόσχα.

    Υπενθυμίζοντας ότι στις 28 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στη Μόσχα με τη συμμετοχή των Υπουργών Άμυνας και των αρχηγών των υπηρεσιών πληροφοριών Τουρκίας-Ρωσίας και Συρίας, ο Ακάρ δήλωσε ότι στην εν λόγω συνάντηση είχα ανταλλαχθεί απόψεις και επιτεύχθηκε συμφωνία για τη συνέχιση αυτών των σχέσεων.

    «Στις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν αργότερα, ανταλλάχθηκαν αμοιβαίες απόψεις σχετικά με τη συμμετοχή του Ιράν σε αυτές τις συναντήσεις. Αυτό κρίθηκε σκόπιμο από τις αρμόδιες αρχές. Συνεχίζονται οι προετοιμασίες μας για μια συνάντηση ως συνέχεια αυτής της συνάντησης, αυτή τη φορά ως κουαρτέτο, με τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας και των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Στις 25 Απριλίου, η συνάντηση αυτή προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα. Στόχος μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα εδώ μέσω διαπραγματεύσεων και να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή το συντομότερο δυνατό», δήλωσε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, δεν επιθυμεί πρόσθετη μετανάστευση και στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι Σύριοι στην Τουρκία θα επιστρέψουν στα εδάφη και τα σπίτια τους εθελοντικά, με ασφάλεια και σεβασμό, αφού εκπληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

    (ΚΣ)

    [02] Ερντογάν: «Η θρησκεία μας έχει μόνο ένα όνομα: Ισλάμ»

    Η Ak?am (24.04.23, aksam.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το εξής, αναφερόμενος στο πρόσφατο προεκλογικό μήνυμα του υποψήφιου για την Προεδρία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είχε αναφέρει ότι είναι Αλεβίτης:

    «Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να εποφθαλμιά την εθνική μας ενότητα, την ακεραιότητά μας, εκμεταλλευόμενος αυτά τα αληθινά μας αδέλφια. Δεν έχουμε μια θρησκεία που ονομάζεται σουνισμός, αλεβισμός ή σιιτισμός. Η θρησκεία μας έχει μόνο ένα όνομα και αυτό είναι Ισλάμ. Γνωρίζουμε ότι πρόθεση της Δύσης είναι να επαναλάβει το παιχνίδι που έπαιξε χθες με τους Μπεκτασήδες σήμερα στους Αλεβίτες αδελφούς και αδελφές μας και απορρίπτουμε αυτό το ύπουλο σχέδιο. Δεν θέλουμε κανείς να γίνει εργαλείο στα βρώμικα παιχνίδια των εμπόρων της διχόνοιας. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι πολίτες μας με εθνική ευαισθησία μέσα στο CHP και τη συμμαχία του θα σταθούν στο πλευρό μας».

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις, κατά την εκδήλωση της παρουσίασης του νέου τανκ Altay. Αναφερόμενος στη μαζική παραγωγή του τανκ, ο Ερντογάν είπε ότι η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών από το στρατό και σχολίασε φήμες για την πώληση του εργοστασίου παραγωγής ως εξής:

    «Ξέρετε τι λένε για το εργοστάσιο της Arifiye: ‘Το πούλησαν στο Κατάρ’. Εδώ, το 51% ανήκει σε εμάς, το 49% ανήκει στο Κατάρ. Προσπάθησαν να το εμποδίσουν με το ένα ψέμα μετά το άλλο. Ξεκινήσαμε εργασίες για παραγωγή των πρώτων εγχώριων και εθνικούς κινητήρων 400 ίππων. Θεού θέλοντος, θα παραλάβουμε το Altay με έναν εγχώριο κινητήρα».

    (ΙΣ)

    [03] Ανάθεση καθηκόντων από Κιλιτσντάρογλου στους μελλοντικούς αντιπροέδρους

    Ο τηλεοπτικός σταθμός NTV (24.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fntv.com.tr&c=E,1,luVKWEJZ5qKrFox9nBlTNchdk3qD3ZIvgaYc5RNC-OXTZt0pBIEsbNXz8vDc9WQZ7Ch2wzzewM63bO1S7bxYvWMI0oDmPXAjsm5aE81BkuUc8y714,&typo=1) μεταδίδει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δημοσίευσε ένα νέο βίντεο με τίτλο "Yi?itlerim" [Σημ. Μτφ.: οι γενναίοι/ανδρειωμένοι μου, τα παλικάρια μου] στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο ανακοίνωσε τα καθήκοντα που θα αναθέσει στους Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς, τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, οι οποίοι θα γίνουν αντιπρόεδροι, αν ο ίδιος κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

    Στο βίντεο ο Κιλιτσντάρογλου, πλαισιωμένος από τους Ιμάμογλου και Γιαβάς, δήλωσε ότι θα αναθέσει στον Ιμάμογλου να προετοιμάσει τη χώρα για φυσικές καταστροφές, να αυξήσει την αντοχή των πόλεων και να θέσει τέλος κακή αστικοποίηση. Ενώ για θέματα που άπτονται κοινωνικής πολιτικής, από την υποστήριξη της οικογένειας μέχρι την εργοδότηση γυναικών και την αντιμετώπιση της φτώχειας, θα αναθέσει στον Γιαβάς, λόγω της εμπειρίας που διαθέτει σε έργα ανάπτυξης και ανάπλασης, να ενδυναμώσει την Τουρκία μέσω γεωργικής και τεχνολογικής ανάπτυξης.

    (ΙΣ)

    [04] Όσοι δεν ψηφίσουν την Πράσινη Αριστερά θα ωφελήσουν το ΑΚΡ, δηλώνει το HDP

    H Birg?n (23.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,sY1CNduk8STbHNE4Q8P4ydLnzN0humuN2oHDVQbkHlctD93HIInKwHocMujJyQKTp00F2z0ObrlbLMlNDfrpMayybJ318c8aF49SxQHPigUPbkMKQD5&typo=1) γράφει ότι η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Περβίν Μπουλντάν, δήλωσε ότι κάθε ψήφος που δίνεται εκτός του Κόμματος των Πρασίνων και της Αριστεράς θα ωφελήσει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    «Οι ψήφοι που δίνονται για άλλα κόμματα εντός της συμμαχίας δεν καταγράφονται στη συμμαχία. Γράφεται στο νοικοκυριό του κάθε κόμματος. Η μόνη σας διεύθυνση είναι η Πράσινη Αριστερά», είπε.

    Έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στο Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ που διοργάνωσε το Κόμμα της Αριστεράς των Πρασίνων στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης,

    Αναφερόμενη στην διακυβέρνηση του ΑΚΡ, είπε και τα εξής: «Επί 21 χρόνια δεν έφεραν τίποτα άλλο παρά καταπίεση, φασισμό και ανομία. [?] Θα απλώσουμε το χρώμα της Πράσινης Αριστεράς σε όλη την Τουρκία. [?] Στόχος μας είναι να πάρουμε πάνω από 100 βουλευτές. Αν τα καταφέρουμε, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από εδώ και πέρα κανένας νόμος δεν θα περάσει από το κοινοβούλιο χωρίς την έγκρισή μας», ανέφερε.

    (ΚΣ)

    [05] Προηγείται ο Έρντογαν σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

    Η διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (22.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,Vi8q2L94K5CYuzG7G-GWM2uBJrPzYZqfoOZkLRuA89UbijkaoA47DYKLgcRtDdWJLnhzBsArOVQ6Qk38ck4YptSkICAWpHZnxpgvhEvfeF7GsOs&typo=1) γράφει ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν προηγείται με 48,3% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για τις προεδρικές εκλογές έναντι 44,4% του υποψηφίου της αντιπολίτευσης και προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Sonar.

    H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10-16 Απριλίου σε 25 επαρχίες με δείγμα 4.541 συμμετεχόντων με κατ’ ιδίαν συνέντευξη.

    Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου», το 38,2% απάντησε το Kόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το 24,2% το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το 13,4% το Καλό Κόμμα (?Y? Parti), το 10.1% το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς (Ye?il Sol Partisi), το 7,1% το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το 4,1% το Κόμμα της Πατρίδας (Μemleket Partisi) και άλλα κόμματα το 2,9%.

    Στην ερώτηση «ποιον υποψήφιο θα ψηφίσετε στις προεδρικές εκλογές» το 42,8% απάντησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, το 40,9% τον Κεμαλ Κιλιτσντάρογλου, το 7,1% τον Μουχαρέμ Ιντζέ και το 2,0% τον Σινάν Ογάν. Το 3,2% δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα, το 2,9% ότι δεν θα ψηφίσει και 1,1% απέφυγε να απαντήσει.

    Στην ερώτηση «ποιον υποψήφιο προτίθεστε να ψηφίσετε σε περίπτωση που οι εκλογές οδηγηθούν στον δεύτερο γύρο», το 52,1% απάντησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και το 47,9% τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 24 April 2023 - 13:52:25 UTC