Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 1 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-04-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 79/2023 25.04.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ξεπέρασαν τις 7,000 οι αιτήσεις στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών»
  • [02] Δεν θα παραδώσει το μέλλον του «λαού» στους Ελληνοκύπριους, λέει ο Τατάρ
  • [03] Ανακοινώσεις για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων και το δημοψήφισμα
  • [04] Επιστολή στα ΗΕ από την «ολυμπιακή επιτροπή» για το «αθλητικό εμπάργκο»
  • [05] Αποφάσισαν «αναπληρωματικές εκλογές» στις 25 Ιουνίου
  • [06] Σερχάν Ακτούντς ο υποψήφιος του DP
  • [07] Δηλώσεις Αρικλί για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
  • [08] Ανήλθαν στις 948,210 οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα
  • [09] Δύο νέα πλοία αρχίζουν δρομολόγια από τα κατεχόμενα προς την Τουρκία
  • [10] Ατζαρέρ: Κίνδυνος πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 14 Μαΐου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αντίδραση Τσαβούσογλου στις δηλώσεις Biden για την Αρμενική Γενοκτονία
  • [02] Σεντόπ: «Η Τουρκία επενέβη ασκώντας το δικαίωμα της εγγυήτριας δύναμης»
  • [03] Προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου βάσει του μέσου όρου 10 δημοσκοπήσεων

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ξεπέρασαν τις 7,000 οι αιτήσεις στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών»

    Στις 7,248 ανήλθαν οι αιτήσεις στην λεγόμενη «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Yeni D?zen (25.04.23) Τζενκ Μουτλούγιακαλι, ο οποίος κάτω από τον τίτλο «Τα εδάφη μας», γράφει ότι παρά το γεγονός ότι οι εθνικιστές στα κατεχόμενα προσπαθούν να δημιουργήσουν μια «υπερρεαλιστική εντύπωση» αποκαλώντας «δικά μας εδάφη» την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, ακόμα και το ίδιο το «κράτος» τους δεν πιστεύει αυτό το «ψέμα».

    «Γι’ αυτό υπάρχει η ‘Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών’», σημειώνει ο Μουτλούγιακαλί προσθέτοντας και το εξής:

    «Από τον Απρίλιο του 2023 υπάρχουν συνολικά 7,248 αιτήσεις προς την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών για περιουσίες που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Υπάρχουν και αποζημιώσεις που πληρώθηκαν και που περιμένουν να πληρωθούν!

    Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι με την επιτροπή οι ‘τουρκοκυπριακές αρχές’ έρχονται αντιμέτωπες με τον εαυτό τους. Η πλειοψηφία αυτών των εδαφών δεν είναι δικά μας! Ελάτε να συμφωνήσουμε! Επιπλέον ελκύει την προσοχή μου και το γεγονός ότι δεν αναφέρεται η λέξη ‘ΤΔΒΚ’ πουθενά στην ‘Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών’!

    Με τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία έγιναν 7,248 αιτήσεις στην επιτροπή. Οι 1,449 από αυτές κατέληξαν με συμβιβασμό και οι 34 με δίκη. Μέχρι σήμερα αποφασίστηκε αποζημίωση 382,541,826 στερλινών σε 1,233 αιτήσεις. Υπήρξε επιστροφή έναντι 4 αιτήσεων και αποφασίστηκε ανταλλαγή και αποζημίωση για 2 αιτήσεις και επιστροφή και αποζημίωση για 8 αιτήσεις.

    Μπορείτε να πείτε ‘πάει καλά’. Αν πάει έτσι το πράγμα, το ‘εδαφικό’ πρόβλημα σίγουρα μπορεί να επιλυθεί μέσα σε 3 χιλιάδες χρόνια(!) Διότι στο βόρειο τμήμα της Κύπρου υπάρχουν 1 εκατομμύριο 453 χιλιάδες στρέμματα ελληνοκυπριακών περιουσιών και δεν αποτελούν καν το 5% του συνόλου αυτές για τις οποίες έλαβε απόφαση η επιτροπή. (Σύμφωνα με στοιχεία του 2018 από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι τουρκοκυπριακές περιουσίες στον νότο είναι 455 χιλιάδες στρέμματα?)

    Μερικές υπενθυμίσεις?

    - Τα 133 από τα 166 ξενοδοχεία στον βορρά βρίσκονται πάνω σε ελληνοκυπριακή γη.

    - Ο αριθμός των ξενοδοχείων μας που βρίσκονται σε τουρκοκυπριακή γη είναι 33.

    - Δεν είναι διαφορετική η εικόνα και από την άποψη των σχολείων.

    - Λέγεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια στερλίνες για επίλυση όλου του ‘περιουσιακού προβλήματος’, εκτός του Βαρωσιού.

    Ας θυμη8θούμε την επίσημη περιγραφή καθηκόντων της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών?

    ‘Η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών μελετά απαιτήσεις που γίνονται αναφορικά με επιστροφή, αποζημίωση και ανταλλαγή σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου 67/2005. Στις αξιολογήσεις που γίνονται προστατεύονται οι αρχές της διζωνικότητας και της δικοινοτικότητας που αποτελούν βασικό στοιχείο των συμφωνικών Υψηλού Επιπέδου 1977-79 και όλων των σχεδίων που ετοίμασαν μέχρι σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη για επίλυση του Κυπριακού. Η Επιτροπή εργάζεται για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών των περιουσιών κατά τρόπο που δεν θα πλήττονται τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας’.

    Όπως βλέπετε, εμφανίζεται και εδώ μπροστά μας ο όρος ‘δικοινοτικότητα’. Και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών! Δεν συνάδει με το Σύνταγμα το οποίο ‘εγγυήθηκε’ η Τουρκία η πολιτική δύο χωριστών κρατών που περιγράφεται ως ‘κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς. Και καθόλου με τις διεθνείς πρακτικές! Ακόμα μάλιστα ούτε και με την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών!»

    Βετζχί: «Χρειάζονται πόροι για να είναι βιώσιμη η Επιτροπή»

    Στο μεταξύ, σε δηλώσεις προς τον Μουτλούγιακαλι, η πρόεδρος της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών», Νοβμπέρ Φερίτ Βατζχί ανέφερε ότι εργάζονται εντατικά για κατάληξη των φακέλων που έχουν ενώπιον τους.

    «Είναι εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη της Επιτροπής και χρειάζονται πόροι για να είναι βιώσιμη», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική διάσταση του θέματος βρίσκεται εκτός της ευθύνης της «Επιτροπής».

    «Η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών συνεχίζει τις δραστηριότητές της για να μπορέσει να βρει μια δίκαιη, γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία για τις περιουσιακές απαιτήσεις», ισχυρίστηκε και κατέληξε λέγοντας ότι στόχος της Επιτροπής είναι με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στην συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    «Ο φάκελος Jasmine: Νέα ακύρωση συμφωνίας»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, ο Μουτλούγιακαλι αναφέρεται στην αίτηση της National Westminster Bank (Royal Bank of Scotland) και της Pharos Estate Ltd για να τους επιστραφεί η περιουσία τους στην Κερύνεια, εντός της οποίας βρίσκεται και το ξενοδοχείο Jasmine Court.

    Σύμφωνα με τον Μουτλούγιακαλι, στις 28 Νοεμβρίου 2017, η «Επιτροπή» επιδίκασε ομόφωνα αποζημίωση 22 εκατομμυρίων 773 χιλιάδων και 940 στερλινών για την εν λόγω περιουσία, όμως η απόφαση αυτή δεν εφαρμόζεται εδώ και έξι χρόνια με την δικαιολογία της «ανεπάρκειας πόρων».

    Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι στις 2 Φεβρουαρίου 1996 είχε υπογραφεί για την διαχείριση του Jasmine Court μια «συμφωνία» ενοικίασης 49 χρόνων με ετήσιο ενοίκιο 100 χιλιάδων δολαρίων ανάμεσα στο λεγόμενο υπουργείο οικονομικών του καθεστώτος και την εταιρεία Ξενοδοχεία Ember Ltd που ανήκε στον Ομέρ Λουτφί Τοπάλ και στην οικογένειά του.

    Το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό για μακρό χρονικό διάστημα, δεν προσφέρει υπηρεσίες και εξυπηρετεί μόνο «ειδικούς πελάτες», αναφέρει ο αρθρογράφος, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι η νέα εξέλιξη στο θέμα αυτό είναι ότι ακυρώνεται η «συμφωνία διαχείρισης» του ξενοδοχείου και αναζητείται «νέος πελάτης», ο οποίος θα πληρώσει την αποζημίωση των 22 εκατομμυρίων 773 χιλιάδων 940 στερλινών, «αλλιώς το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι η ‘επιστροφή’».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν θα παραδώσει το μέλλον του «λαού» στους Ελληνοκύπριους, λέει ο Τατάρ

    Η Vatan (25.04.23) γράφει ότι τον ισχυρισμό πως ο συμβιβασμός στην Κύπρο περνάει μέσα από την συνεργασία δύο κρατών στην βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε δήλωση με την ευκαιρία της 19ης επετείου από «τα χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα» για το Σχέδιο Ανάν.

    Σημειώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, με την στήριξη της «μητέρας πατρίδας Τουρκίας, δεν θα εισέλθει σε οποιανδήποτε διαδικασία στην «βάση που εξαντλήθηκε», κατά την έκφρασή του, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Δεν θα παραδώσω στους Ελληνοκύπριους το μέλλον του αξιοπρεπούς λαού μου, ο οποίος συνεχίζει ηρωικά τον αγώνα του να επιβιώσει. Στην επέτειο αυτής της σημαντικής ημερομηνίας θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στην ελληνοκυπριακή πλευρά να βιώνει την ζώνη άνεσής της που συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται άδικα και παράνομα».

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσουν να προσπαθούν για να αποκτήσει ο τουρκοκυπριακός «λαός» και το «κράτος» του το καθεστώς που τους αξίζει.

    «Άλλαξε το παιχνίδι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων»

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις 23 Απριλίου 2003, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας ήταν μια κίνηση από την τουρκοκυπριακή πλευρά που «άλλαξε το παιχνίδι» και ισχυρίστηκε:

    «Η ελληνοκυπριακή ηγεσία κατέβαλε προσπάθεια για να μην υλοποιηθεί αυτό, όμως δεν μπόρεσε να νικήσει την πίεση από τον δικό της λαό. Γιατί είχε αντισταθεί στις διελεύσεις η ελληνοκυπριακή ηγεσία; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Θέλησε να εμποδίσει τον ‘λαό’ της να δει την ζωή στον ‘βορρά’ που έστησαν ως μέσο προπαγάνδας για χρόνια. Η πραγματικότητα των δύο κρατών στο νησί ειδώθηκε τόσο εκ μέρους του τουρκοκυπριακού όσο και εκ μέρους του ελληνοκυπριακού λαού με το άνοιγμα των πυλών. Και δεν ειδώθηκε μόνο, όλοι όσοι περνούσαν από τις συνοριακές πύλες υπάγονταν στους νόμους του κράτους στο οποίο περνούσαν, στην καθεστηκυία τάξη, συμπεριλαμβανομένης και της νομισματικής μονάδας. Το γεγονός που εμφανίστηκε μετά το 1974 πήρε σάρκα και οστά με το άνοιγμα των πυλών και έγινε πράξη. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί αυτή την πραγματικότητα. [?]»

    «Κατέδειξαν την πραγματικότητα των δύο κρατών τα δημοψηφίσματα για το Ανάν»

    Σημειώνοντας ότι πριν 19 χρόνια έγιναν «ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα» για το Σχέδιο Ανάν, ο Τατάρ υπογράμμισε την σημασία του γεγονότος αυτού λέγοντας ότι η «βουλή» τους ενέκρινε με «νόμο» την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» δημοσίευσε τους εκλογικούς καταλόγους όπως κάνει σε όλες τις «εκλογές» και ψήφισαν σε αυτό το δημοψήφισμα όλοι όσοι είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν στις «εκλογές» που διεξάγονταν στα κατεχόμενα.

    «Τα δύο χωριστά κράτη έκαναν αυτές τις εκλογές χωριστά με τους δικούς τους εκλογικούς νόμους, κανονισμούς, εργαζόμενους στις κάλπες και ψηφοφόρους», είπε υποστηρίζοντας ότι «ακόμα και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό από την άποψη της κατάδειξης της πραγματικότητας των δύο κρατών».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ανακοινώσεις για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων και το δημοψήφισμα

    Η Yeni Bak?? (25.04.23) γράφει ότι η ηγέτης του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Μινέ Ατλί υπενθύμισε ότι το πρώτο οδόφραγμα άνοιξε στις 23 Απριλίου 2003, πριν από 20 χρόνια, με το όνειρο μιας ενωμένης και πλήρως ανεξάρτητης Κύπρου, και πρόσθεσε ότι σήμερα είναι γνωστό σε όλους ότι αυτό πρέπει να γίνει πραγματικότητα και όχι όνειρο και ότι «χρειάζονται περισσότερες πύλες διέλευσης μέχρι να καταργηθούν όλα τα σύνορα».

    Σημειώνοντας ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας ήταν ένα σημείο καμπής, η Ατλί δήλωσε πως είναι ένα σύμβολο της επανασύνδεσης της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής κοινότητας, οι οποίες ήταν χωρισμένες η μία από την άλλη. «Σήμερα πριν από 20 χρόνια έγινε μόνο το πρώτο βήμα μιας αρχής», είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια στο Λήδρα Παλάς οι δύο κοινότητες όχι μόνο αγκαλιάστηκαν σωματικά, αλλά και γκρεμίστηκαν όλα τα αόρατα τείχη και καλύφθηκε το πνευματικό κενό, η Ατλί δήλωσε ότι αυτά τα βήματα έγιναν εκείνη την ημέρα με το αίσθημα της επίτευξης της ειρήνης, μιας ενωμένης και πλήρως ανεξάρτητης Κύπρου.

    «Μοιραζόμαστε τα ίδια συναισθήματα σήμερα. Ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, αλλά γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια ενωμένη Κύπρο που έχει επιτύχει την ειρήνη. Εξακολουθούμε να κάνουμε πολιτική με το όνειρο μιας Κύπρου όπου θα κτιστεί μια κουλτούρα ειρήνης. [?]», κατέληξε.

    Ιζτζιάν: Χαιρετίζουμε την 20ή επέτειο από το άνοιγμα των πυλών διέλευσης

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP), Ιζζέτ Ιζτζιάν δήλωσε ότι έχει φτάσει η ώρα να λυθεί το Κυπριακό και να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση και υποστήριξε ότι με το άνοιγμα του πρώτου οδοφράγματος «αυξήθηκαν οι επαφές μεταξύ των Κυπρίων, ενισχύθηκαν οι διμερείς σχέσεις και συνέβαλε στη διαμόρφωση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων».

    Είπε πως είναι απαραίτητο να ανοίξουν νέα σημεία διέλευσης στη Λευκωσία, στη Λουρουτζίνα, στα Κόκκινα και σε άλλα σημεία που κρίνονται κατάλληλα, ο Ιζτζιάν υποστήριξε ότι: «Πρέπει να διευκολύνουμε και να ομαλοποιήσουμε τη ζωή στη χώρα».

    Δηλώνοντας ότι η Κύπρος είναι η κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων, ανέφερε: «Κάθε πύλη που θα ανοίξει στην Πράσινη Γραμμή, η οποία ονομάζεται σύνορο σύμφωνα με τους καθεστωτικούς, θα συμβάλει στην ενοποίηση της χώρας μας».

    Κατέληξε λέγοντας ότι το κόμμα του χαιρετίζει την διάνοιξη του πρώτου οδοφράγματος και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα την ακεραιότητα της χώρας, την αδελφοσύνη των κοινοτήτων και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

    CTP: Χαιρετίζουμε τα ιστορικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) δήλωσε ότι χαιρετίζει για άλλη μια φορά τα «ιστορικά» αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για τη δέκατη ένατη επέτειο της βούλησης του «ναι» του τουρκοκυπριακού «λαού» στις 24 Απριλίου 2004.

    Σε γραπτή δήλωση του κόμματος, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η επιθυμία του τουρκοκυπριακού «λαού» για λύση και ειρήνη, που αυξήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οδήγησε στο άνοιγμα των σημείων διέλευσης στην Πράσινη Γραμμή, η οποία παρέμενε κλειστή μέχρι τις 23 Απριλίου 2003, και ότι η διαδικασία λύσης, που υπερασπίστηκε η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκοκυπριακού «λαού» και ειδικά οι νέοι, οδήγησε την Κύπρο σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου 2004.

    Αναφέροντας ότι «σήμερα είναι η εικοστή επέτειος από το άνοιγμα των διαβάσεων μέσω της Πράσινης Γραμμής και η δέκατη ένατη επέτειος από τα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα», το κόμμα υποστήριξε ότι ο Ερσίν Τατάρ προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα ιστορικά γεγονότα στο θέμα αυτό, όπως και σε άλλα θέματα, και να αποκρύψει τα γεγονότα «κάνοντας προσπάθεια να κατασκευάσει μια δική του ιστορία».

    Το CTP υποστήριξε ότι συνεχίζει την προσπάθεια να διχάσει την κοινωνία ο Τατάρ, ο οποίος επιχειρεί να χαρακτηρίσει ως «νέα και εθνική» μια διφορούμενη πολιτική, η οποία με κανέναν τρόπο δεν γίνεται αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα.

    Το CTP κατέληξε λέγοντάς ότι το σημαντικότερο κέρδος που θα μπορούσε να αποκομίσει ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι να εγκαταλείψει ο Τατάρ την πολιτική που δεν έχει καμία ισχύ ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και παράλληλα να εγκαταλείψει και ο ίδιος το «προεδρικό μέγαρο».

    (ΚΣ)

    [04] Επιστολή στα ΗΕ από την «ολυμπιακή επιτροπή» για το «αθλητικό εμπάργκο»

    Η Yeni Bak?? (25.04.23) γράφει επιστολή σε αξιωματούχο του ΟΗΕ για να την διαβιβάσει στα όργανα και τα μόνιμα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, ως αντίδραση στο ούτω καλούμενο αθλητικό εμπάργκο που κατ’ ισχυρισμό εξακολουθεί να επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους παρά τα 19 χρόνια που πέρασαν μετά το δημοψήφισμα παρέδωσε χθες η λεγόμενη εθνική ολυμπιακή επιτροπή του κατοχικού καθεστώτος, με αφορμή την επέτειο του δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν.

    Εκτός από το «διοικητικό συμβούλιο» της εν λόγω «επιτροπής», παρόντες στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ήταν επίσης και ορισμένοι «αξιωματούχοι» αθλητικών «ομοσπονδιών», προπονητές και μαθητές που συγκεντρώθηκαν για να παραδώσουν την επιστολή.

    Ο πρόεδρος της «επιτροπής», Ντουρσούν Κοτς, παρέδωσε την επιστολή στην Αρζού Κάγκιν, στέλεχος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για θέματα πολιτικών υποθέσεων.

    Μιλώντας κατά την παράδοση, ο Κοτς δήλωσε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν πρέπει να τηρηθούν και ότι απαίτησαν οι Τουρκοκύπριοι αθλητές που πέρασαν το κατώτατο όριο συμμετοχής σε αγώνες (μπαράζ) να λάβουν μέρος σε διεθνείς αγώνες και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.

    (ΚΣ)

    [05] Αποφάσισαν «αναπληρωματικές εκλογές» στις 25 Ιουνίου

    Η K?br?s (25.04.23) γράφει ότι λεγόμενη επιτροπή νομικών, πολιτικών θεμάτων και εξωτερικών σχέσεων της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος έκανε δεκτή ομόφωνα την πρόταση για διεξαγωγή των αναπληρωματικών «εκλογών» στις 25 Ιουνίου.

    Η «επιτροπή» έκανε δεκτή, επίσης, την πρόταση για «εκλογικές» απαγορεύσεις 30 ημέρες πριν τις «εκλογές», οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή στις 27 Μαΐου, εφόσον ψηφιστούν οι προτάσεις από την «ολομέλεια».

    Η πρόεδρος της «επιτροπής» και λεγόμενη βουλευτής με το Κόμμα της Εθνικής Ενότητας, Γιασεμίν Οζτούρκ, ανέφερε ότι θα δαπανηθούν περίπου 10 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ) για να πληρωθεί η «έδρα» που κενώθηκε με την αποχώρηση του Κουντρέτ Οζερσάι. Κατηγόρησε δε τον Οζερσάι ότι δε σεβάστηκε τη «βούληση του λαού», καθώς ο «λαός» δίνει την εξουσία και αυτός ο ίδιος την παίρνει πίσω και δεν μπορεί ο καθένας να παραιτείται όποτε θέλει.

    Δεν θα λάβει μέρος ο Όζερσαϊ

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουντρέτ Οζερσάι, επανέλαβε τη θέση του ότι δεν είναι αναπληρωματικές «εκλογές» που χρειάζονται αλλά πρόωρες «γενικές εκλογές» και δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχουν στις εν λόγω «εκλογές».

    Αναρωτήθηκε «πώς η πλήρωση της έδρας ενός βουλευτή θα λύσει τα προβλήματα της χώρας», εφόσον δεν λαμβάνεται υπόψη η βούληση του «λαού» και έκανε έκκληση «να μην στηθεί ένα θέατρο στο οποίο αυτή η παράνομη κυβέρνηση θα διοικεί στη βουλή λες και είναι κανονική κυβέρνηση, να μην γίνουν συμμέτοχοι στη δημιουργία ενός έργου στο οποίο φιγούρες θα παίζουν τους ρόλους τους».

    (ΙΣ)

    [06] Σερχάν Ακτούντς ο υποψήφιος του DP

    Η K?br?s (25.04.23) γράφει ότι o γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), με ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι ο υποψήφιος «βουλευτής» του DP στις «αναπληρωματικές εκλογές» θα είναι ο Σερχάν Ακτούντς, που εκτελεί χρέη «υφυπουργού» τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος.

    (ΙΣ)

    [07] Δηλώσεις Αρικλί για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία

    Η K?br?s (25.04.23) γράφει ότι o λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΚΚΤΟ).

    Ο Αρικλί ενημερώθηκε τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τη μελέτη που ετοίμασε το ΚΚΤΟ με τίτλο «Τρέχουσα κατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΤΔΒΚ και η επιλογές διασύνδεσης» και άκουσε τις απόψεις του επιμελητηρίου για την ενέργεια.

    Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του, ο Αρικλί είπε ότι θα αξιοποιήσουν τις πληροφορίες της μελέτης για τη μελλοντική ενεργειακή τους πολιτική και δήλωσε ότι για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της «ΤΔΒΚ», πρέπει να υλοποιηθεί η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα [Σημ. Μτφ.: την Τουρκία].

    Υποστήριξε περαιτέρω ότι όχι μόνο η «ΤΔΒΚ» αλλά και η «νότια Κύπρος», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, μπορεί να συνδεθεί με τον κόσμο με πολύ χαμηλότερο κόστος με το διασυνδεδεμένο σύστημα μέσω της Τουρκίας αντί να δαπανώνται δισεκατομμύρια δολάρια, και ισχυρίστηκε ότι εάν οι δύο πλευρές ενεργήσουν από κοινού όσον αφορά το διασυνδεδεμένο σύστημα, αυτό θα αποτελέσει μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ των «δύο κρατών» και όλα τα μέρη θα επωφεληθούν από αυτό.

    (ΙΣ)

    [08] Ανήλθαν στις 948,210 οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα

    Η Yeni D?zen (25.04.23) γράφει ότι στις 948,210 ανήλθαν οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το λεγόμενο ίδρυμα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΒΤΗΚ) τον Μάρτιο του 2023.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ενεργοί συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας ανέρχονται στις 775,524 και ότι η TURKCELL έχει 595,699 συνδρομητές και η Telsim 362,511.

    Τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία αυξάνονται συνεχώς από το 2015, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναφέρει ότι το 2022 τα έσοδα αυτά αυξήθηκαν κατά 46% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

    Οι χώρες με τις οποίες υπήρξαν οι περισσότερες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις το τελευταίο τρίμηνο του 2022 ήταν η Τουρκία, η Αγγλία, η Νιγηρία και το Τουρκμενιστάν, ενώ συχνές συνδιαλέξεις γίνονταν και ανάμεσα σε κατεχόμενες και ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου.

    Τα στοιχεία αναφέρουν ότι το 2013 υπήρχαν 115 χιλιάδες χρήστες κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών και ότι εντός των εννέα χρόνων που μεσολάβησαν μέχρι το 2022, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 259% ανερχόμενος στις 413 χιλιάδες.

    Οι σταθμοί των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα βρίσκονται στις εξής περιοχές: Λευκωσία 246 σταθμοί, Αμμόχωστος 136 σταθμοί, Κερύνεια 251 σταθμοί, Μόρφου 60 σταθμοί και Τρίκωμο 83 σταθμοί.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Δύο νέα πλοία αρχίζουν δρομολόγια από τα κατεχόμενα προς την Τουρκία

    Η Halk?n Sesi (25.04.23) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ερχάν Αρικλί ανακοίνωσε ότι οι πρωτοβουλίες που έλαβαν για να ορθοποδήσει η «τουρκοκυπριακή ναυτιλιακή εταιρεία» απέδωσαν καρπούς και το πλοίο με την ονομασία «Ada 74», το οποίο αγόρασαν μαζί με την Τουρκική Διοίκηση Αποκρατικοποιήσεων, έφτασε στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Σε δήλωση που έκανε στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αρικλί ανέφερε ότι το πλοίο έχει χωρητικότητα 400 επιβατών, 15 φορτηγών και 25 μικρών οχημάτων. Ο Αρικλί σημείωσε ότι το πλοίο θα πηγαίνει στη Μερσίνα τις καθημερινές και θα εκσυγχρονιστεί και στόχος είναι να ξεκινήσει τα τακτικά δρομολόγιά του με τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου.

    Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει επίσης ότι το πρόσφατα ενσωματωμένο στην εταιρεία Akg?nler Shipping πλοίο με την ονομασία Flying Anka θα μπορεί πλέον να κάνει την διαδρομή από τα κατεχόμενα μέχρι την Τουρκία μέσα σε 2,5 ώρες και θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει και αυτοκίνητα.

    Σε ανακοίνωση της εταιρείας, σημειώνεται ότι σύντομα θα ξεκινήσουν τα ταξίδια Κερύνεια / Τασουτζού ?Τασουτζού / Κερύνεια. Το πλοίο έχει αίθουσα 13 αυτοκινήτων και ένα σαλόνι VIP για 6 άτομα.

    (ΚΣ)

    [10] Ατζαρέρ: Κίνδυνος πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 14 Μαΐου

    Η Avrupa (25.04.23) αναδημοσιεύει δηλώσεις του δημοσιογράφου Ερκ Ατζαρέρ (Erk Acarer), ο οποίος ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου και θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί στην εξουσία, μέχρι και πραξικόπημα μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ατζαρέρ, έχουν δοθεί οδηγίες σε στρατιωτικούς να επιστρέψουν στους στρατώνες και όχι στα σπίτια τους τη νύχτα των εκλογών της 14ης Μαΐου, είτε έχουν υπηρεσία είτε όχι και να παραμείνουν σε ετοιμότητα μέχρι νεότερης διαταγής.

    Σημείωσε επίσης ότι η ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες σπρέι πιπεριού τους τελευταίους δύο μήνες και καπνογόνα, τα οποία στάλθηκαν στις αποθήκες των αστυνομικών τμημάτων και της χωροφυλακής.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αντίδραση Τσαβούσογλου στις δηλώσεις Biden για την Αρμενική Γενοκτονία

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (24.04.23 aa.com.tr), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε στον χαρακτηρισμό "γενοκτονία" που χρησιμοποίησε σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Προέδρος των ΗΠΑ, Joe Biden για την αρμενική γενοκτονία που έγινε το 1915 από το Οθωμανικό Κράτος.

    Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τσαβούσογλου αντέδρασε στις δηλώσεις Biden λέγοντας: «Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία βρίσκονται και πάλι στη σκηνή! Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με πολιτικές δηλώσεις. Οι οπορτουνιστές που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη μας για τα υστερόβουλα κίνητρα και την υποκρισία τους. Δεν είναι η θέση κανενός να παραδίδει μαθήματα ιστορίας στο μεγάλο τουρκικό έθνος».

    Καταδίκη από το Υπουργείο Εξωτερικών

    Me γραπτή του δήλωση, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε κατά ορισμένων κυβερνήσεων και αξιωματούχων που έφεραν στην ημερήσια διάταξη τους «αρμενικούς ισχυρισμούς», κατά την έκφρασή του.

    Περιγράφοντας τις εν λόγω αναφορές ως «ατυχείς δηλώσεις», «ασύμβατες με τα γεγονότα και το διεθνές δίκαιο» και «μάταιες προσπάθειες να ξαναγραφτεί η ιστορία με πολιτικά κίνητρα», το τουρκικό υπουργείο υποστηρίζει εξής:

    «Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να οριστούν σύμφωνα με τις ατζέντες των πολιτικών και τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει μόνο στην παραχάραξη της ιστορίας. Όσοι επιμένουν να διατηρούν αυτή τη μεροληπτική στάση θα μείνουν στην ιστορία ως φτηνοί πολιτικοί καιροσκόποι. Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες είναι άκυρες από τη δική μας άποψη, και καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος».

    Στην ανακοίνωση διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι κανένας και καμία οργάνωση δεν μπορεί να κάνει κήρυγμα στην Τουρκία για την ιστορία της και αναφέρεται:

    «Καλούμε αυτούς τους κύκλους, οι οποίοι εξυπηρετούν στενόμυαλους πολιτικούς υπολογισμούς και προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία, να διορθώσουν τα σοβαρά λάθη τους, να υποστηρίξουν την κοινή ιστορική επιτροπή που προτείνουμε και να συμβάλουν στις προσπάθειες περιφερειακής ειρήνης και συνεργασίας υπό την ηγεσία της χώρας μας».

    (ΓΜ)

    [02] Σεντόπ: «Η Τουρκία επενέβη ασκώντας το δικαίωμα της εγγυήτριας δύναμης»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (24.04.23, aa.com.tr), ο Πρόεδρος της Toυρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ αντέδρασε στις δηλώσεις της Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου και υποστήριξε ότι η Τουρκία επενέβη στην Κύπρο κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων της ως εγγυήτρια δύναμη.

    Μιλώντας στη Σύνοδο των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη στην Πράγα, ο Σεντόπ ισχυρίστηκε ότι η Πρόεδρος της Βουλής προέβη σε αδικαιολόγητες και παράνομες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας και υποστήριξε ότι η Τουρκία πήγε στην Κύπρο για να προστατεύσει τους συμπατριώτες της από μια σφαγή, ασκώντας τα δικαιώματα της εγγυήτριας χώρας που της αναγνωρίζονται στις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, με τις οποίες ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία το 1959.

    Ο Σεντόπ ισχυρίστηκε ακόμη ότι «η Τουρκία εγκαθίδρυσε την ειρήνη και την ασφάλεια στο νησί και πρόσθεσε ότι «η σύγκριση της επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια πολύ φτηνή διαστρέβλωση των γεγονότων».

    Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή του 1974 για την οποία χρησιμοποίησε τον όρο «ειρηνευτική επιχείρηση», ο Σεντόπ ισχυρίστηκε ότι «ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και αποτελούσε απαίτηση της εγγυητικής εξουσίας που παραχωρήθηκε στην Τουρκία από τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου του 1959».

    «Η ΕΕ δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της έναντι των Τουρκοκυπρίων»

    Σχετικά με το θέμα αυτό ο Σεντόπ υποστήριξε τα εξής:

    «Σήμερα, πολλοί Ελληνοκύπριοι εκφράζουν επίσης την άποψη ότι η σφαγή και η γενοκτονία που υπέστησαν οι Τούρκοι πριν από το 1974 ήταν λάθος. Στην συνέχεια, τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι μετέφεραν στους συνομιλητές τους ότι ήταν έτοιμοι για μια δίκαιη λύση. Μάλιστα, όπως φάνηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το 2004, η τουρκοκυπριακή πλευρά ενέκρινε τη λύση, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε τη θέληση για ειρήνη και συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Εν τω μεταξύ, θα ήθελα να δηλώσω ότι η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι των Τουρκοκυπρίων. Το γεγονός ότι αυτοί οι ισχυρισμοί εξακολουθούν να συζητούνται εδώ είναι απόδειξη των λεγομένων μου ότι οι συναντήσεις της ΕΕ αιχμαλωτίζονται από τέτοιες μη ρεαλιστικές προσεγγίσεις και εμποδίζουν την ΕΕ να αναπτύξει τη στρατηγική της προοπτική».

    Με αφορμή τη δήλωση της Προέδρου Βουλής ότι «Η κατοχή είναι κατοχή», ο Σεντόπ πήρε και πάλι το λόγο, υπενθύμισε ότι «στις 15 Ιουλίου 1974 έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι «οι πραξικοπηματίες είχαν ως στόχο την προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να παρέμβει βάσει διεθνών συμφωνιών και νόμων, αφού χιλιάδες Τουρκοκύπριοι σκοτώθηκαν, ο Σέντοπ ισχυρίστηκε ότι «από τότε, δεν έχει υπάρξει αιματοχυσία στο νησί και η ειρήνη έχει διατηρηθεί».

    Ο Σεντόπ ανέφερε ότι η ηλικία της Προέδρου της Βουλής μπορεί να μην είναι κατάλληλη και ότι η αναφορά της κυρίας Δημητρίου ότι «δεν υπάρχουν κανόνες σε κανένα διεθνές δίκαιο» δεν είναι αληθινή.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε το 1960, ο Σεντόπ ισχυρίστηκε η αρμοδιότητα για την προστασία των δικαιωμάτων της τουρκικής κοινότητας δόθηκε στην Τουρκία και είπε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία παρενέβη για να αποτρέψει τη σφαγή κατά των Τούρκων στο νησί χρησιμοποιώντας την εγγυητική της εξουσία με βάση τη συμφωνία του 1959, η οποία εξακολουθεί να ισχύει».

    Αφού η Πρόεδρος της Βουλής τον κατηγόρησε ότι για σεξιστική ομιλία, ο Σεντόπ πήρε και πάλι το λόγο και υποστήριξε ότι δεν είχε σεξιστική προσέγγιση και ότι οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων στη συνεδρίαση το πιστοποίησαν αυτό.

    Κατέληξε λέγοντας το εξής: «Αναφέρθηκε σε μια παλιά συμφωνία. Δεν υπάρχει η παραμικρή έκφραση που θα προκαλούσε μια σεξιστική προσέγγιση. Εάν υπάρχει μια τέτοια παρεξήγηση, είναι ενδιαφέρον ότι το θέμα ήρθε στην Κύπρο σε μια συνεδρίαση όπου συζητήθηκε ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, γεγονός που δείχνει τη δυναμική αυτής της παρεξήγησης».

    (ΓΜ)

    [03] Προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου βάσει του μέσου όρου 10 δημοσκοπήσεων

    Σύμφωνα με την Birg?n (24.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,B-6GYT5gVKug9WfPtL42wb4XfBpQt2Ls3a2LV554X4XHYRdA7c9ihFFG3Hj96MkLMpgMwRIPipjtvVXLbO1rJMshD40pl1rcQmnJ3qxelARnDcD837QfTiDTA,,&typo=1), o υποψήφιος της «συμμαχίας για το έθνος» και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται στην κούρσα των προεδρικών εκλογών με 47,5% έναντι 44,4% του νυν Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, το οποίο σύγκρινε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων 10 εταιρειών που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2023 με αντικείμενο την πρόθεση ψήφου στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

    Πρόκειται για τις εταιρείες Metropoll, Gezici, ORC, ALF, Optimar, Sonar, MAK, Aksoy, AR-G και Y?neylem.

    Σύμφωνα με αυτή την έρευνα ο Κεμάλ Κιλιτσντάργολου συγκεντρώνει το 47,5% έναντι 44,4% του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Στην τρίτη θέση έρχεται ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 6% και στην τέταρτη θέση ο Σινάν Ογάν με 2,2%.

    Οι 9 από τις 10 δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

    Μόνο δύο από τις δέκα δημοσκοπήσεις φέρουν τον νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στην πρώτη θέση.

    Στο 7% η διαφορά υπέρ του Κιλιστντάρογλου σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

    Εξάλλου, η S?zc? (24.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsozcu.com.tr&c=E,1,2G2fTWwnAIM6tJytqvclJjOp4-x4UnSKGYOCMrUhmpSOGSRRh8wJlpMV6u3MfOBPjc5Bhba-Tol9Z3fpj8QQdxlC1UPfC5AQTRWR4gBBYQ9flM4g,,&typo=1) γράφει ότι ο υποψήφιος της «συμμαχίας για το έθνος» Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται με επτά ποσοστιαίες μονάδες του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ORC Ara?t?rma.

    Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 19 και 22 Απριλίου σε δείγμα 3920 συμμετεχόντων σε 29 επαρχίες.

    Στην ερώτηση «ποιον υποψήφιο θα ψηφίζατε αν γίνονταν προεδρικές εκλογές αυτή την Κυριακή», το 49,3% απάντησε τον Κεμάλ Κιλιτστνάρογλου, το 42,4% τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, το 6,1% τον υποψήφιο του Κόμματος της Πατρίδας, Μουχαρέμ Ιντζέ και το 2,2% τον υποψήφιο της «συμμαχίας για τους προγόνους», Σινάν Ογάν.

    Στην ερώτηση «ποιο κόμμα ψηφίζατε αν είχαμε βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή», το 32,8% απάντησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το 28,6% το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το 15,1% το Καλό Κόμμα (?Y? Parti), το 9,3% το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς (Ye?il Sol Partisi), το 6,3% το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το 2,7% το Κόμμα της Πατρίδας (Memleket Partisi), το 1,4% το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (T?P), το 1,2% το Κόμμα Νέας Ευημερίας (Yeniden Refah Partisi) και το 0,9% το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi). Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν το 1,7%.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 25 April 2023 - 14:36:19 UTC