Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ. Κασουλίδης: Δεν υπάρχει ασυνήθης κίνηση των Τούρκων
  • [02] Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία Πρόθεση να βοηθήσουν στη λύση του Κυπριακού
  • [03] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ. Οι δηλώσεις Ντενκτάς δεν είναι η αντίστοιχες της δήλωσης Κληρίδη
  • [04] Μόνον οι Τούρκοι είδαν το νεκρό και τον τραυματία
  • [05] Ο Εκπρόσωπος δε σχολιάζει δηλώσεις Χαν
  • [06] Η κυβέρνηση δε σχολιάζει δηλώσεις Αρχιεπισκόπου
  • [07] Λόρδος Μπέθελ: Τα βρετανικά συμφέροντα στην Τουρκία δεν αφήνουν περιθώρια άσκησης βίας για το Κυπριακό
  • [08] Κυπριανού
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] Φεϊσέλ: Οι πλευρές να δώσουν και να πάρουν
  • [11] ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ. Μήνυμα Κλίντον προς Τουρκία σχετικά με την Κύπρο
  • [12] Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητεί την Τετάρτη τα τραγικά γεγονότα της Δερύνειας

  • [01] ΕΝΩ ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ. Κασουλίδης: Δεν υπάρχει ασυνήθης κίνηση των Τούρκων

    Λευκωσία, 16/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει ασυνήθης κίνηση από μέρους των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί μία πληροφορία που της δόθηκε αναφορικά με την πρόκληση θερμού επεισοδίου από μέρους των Τούρκων. Τόνισε ότι αξιολογείται η σοβαρότητα της πληροφορίας καθώς και οι λόγοι για τους οποίους δόθηκαν στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Κασουλίδης κοινοποίησε στους δημοσιογράφους ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας που αναφέρεται στις ύποπτες κινήσεις χθες βράδυ στην περιοχή της Πύλας. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση "στις 11 χθες βράδυ σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) στην ευρύτερη περιοχή της Πύλας παρατηρήθηκαν ύποπτες κινήσεις ατόμων εντός των ελεύθερων περιοχών, τα οποία προσέγγιζαν την περιοχή του φυλακίου".

    "Εκ του γεγονότος αυτού", προσθέτει η ανακοίνωση, "έγινε τοπικός συναγερμός, ρίφθηκαν προειδοποιητικοί πυροβολισμοί και συγχρόνως ενημερώθηκαν οι προϊστάμενες διοικήσεις οι οποίες ανέλαβαν τον έλεγχο της κατάστασης. Στην περιοχή, μετά το γεγονός, επικράτησε ηρεμία και ενημερώθηκαν τα Ηνωμένα Εθνη για το συμβάν".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες και ότι τα άγνωστα άτομα απομακρύνθηκαν προς την κατεύθυνση από όπου ήρθαν, που πρέπει να είναι προς την περιοχή των κατεχομένων.

    Σε ερώτηση εάν το επεισόδιο μπορεί να ενταχθεί στις φήμες και πληροφορίες ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν να προκαλέσουν μεμονωμένο επεισόδιο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι πρέπει να διαχωριστούν οι φήμες από τις πληροφορίες. "Οι φήμες κυκλοφόρησαν ευρέως και αποδείχθησαν αβάσιμες", είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι "η πληροφορία που είχε η κυβέρνηση από έγκυρη πηγή ήταν μία πληροφορία για την οποία έλαβε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα".

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η πληροφορία, η οποία αξιολογείται με την εξέταση όλων των ενδεχομένων, "δεν είχε τίποτα να κάνει με το περιστατικό". Ξεκαθάρισε επίσης ότι η δήλωση του Προέδρου Κληρίδη δεν είχε σχέση με την εν λόγω πληροφορία της κυβέρνησης.

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες ότι γίνονται προσπάθειες διαφοροποίησης της παραλαβής των ρωσικών αρμάτων μάχης καθώς και για επεισόδια στις ευαίσθητες περιοχές στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη ότι οι πληροφορίες αποδείχθηκαν αβάσιμες, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "βάσιμες ή αβάσιμες (οι πληροφορίες) αξιολογούνται".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν του έχουν κοινοποιηθεί πληροφορίες για ασυνήθιστη κίνηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων χθες βράδυ ή την Κυριακή στην περιοχή της Δερύνειας. "Εγώ δεν έχω πληροφόρηση για κινήσεις οι οποίες να υποδηλούν επιθετική πρόθεση και δεν πρέπει να έχουν γίνει", είπε.

    Σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι δε γνωρίζει να έγινε οποιαδήποτε παρέμβαση άλλης κυβέρνησης προς την Αγκυρα.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο κίνδυνος ακόμη υφίσταται, ο κ. Κασουλίδης περιορίστηκε να επαναλάβει ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα λόγω της πληροφορίας της κυβέρνησης, όμως απέφυγε να τα αποκαλύψει.

    "Η κατάσταση είναι ήρεμη, δεν υπάρχει καμία ασυνήθης κίνηση που να υποδηλεί οποιουσδήποτε κινδύνους", ανέφερε.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "η ΕΦ δεν τέθηκε σε επιφυλακή" και είπε ότι η ΕΦ θα πάρει μέτρα εάν και εφόσον πάρουν μέτρα και οι κατοχικές δυνάμεις.

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι κινήσεις των Τούρκων στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στο να διακοπεί η διεθνής εκστρατεία της κυβέρνησης για το θέμα των δολοφονιών των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού και τα επεισόδια στη Δερύνεια.

    Σε ερώτηση εάν υπήρξε σύσταση από ξένους προς την κυβέρνηση για υποβάθμιση του θέματος των επεισοδίων στη Δερύνεια, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά. "Δεν έχει γίνει καμία σύσταση επί του θέματος αυτού", είπε συγκεκριμένα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Πρόθεση να βοηθήσουν στη λύση του Κυπριακού

    Λευκωσία, 16/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης ξεκαθάρισε σήμερα ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία δεν έχουν εκφράσει πρόθεση να αναπτύξουν πρωτοβουλία στο Κυπριακό, αλλά εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη λύση του προβλήματος και την πρόθεσή τους να βοηθήσουν.

    Κληθείς να σχολιάσει σχετικές πληροφορίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δε θα την αποκαλούσε πρωτοβουλία. "Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν πρόθεση ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στην Κύπρο και για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, για την οποία εξεδήλωσαν πρόθεση να βοηθήσουν", είπε συγκεκριμένα. Πρόσθεσε ότι το πώς θα εξελιχθεί η προσπάθειά τους "αυτό παραμένει να το διερευνήσουμε".

    "Τουλάχιστον δε διαφαίνεται αυτή τη στιγμή ξεκάθαρα ποιες είναι οι προθέσεις", σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Επανέλαβε ότι "ήταν μία εκδήλωση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο και εκδήλωση προθέσεων να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού" και είπε ότι αυτό το μήνυμα μετέφεραν οι πρέσβεις των ξένων χωρών κατά τη συνάντησή τους με τον Προεδρο της Δημοκρατίας.

    "Οι πρέσβεις είχαν εντολή να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στον Πρόεδρο, δεν είχαν εντολή να μεταφέρουν οτιδήποτε περισσότερο", πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε, τέλος, ότι δεν είναι γνωστό εάν αυτό το ενδιαφέρον θα εξελιχθεί σε πρωτοβουλία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ. Οι δηλώσεις Ντενκτάς δεν είναι αντίστοιχες της δήλωσης Κληρίδη

    Λευκωσία, 16/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι προφορικές δηλώσεις και τα σχόλια του Ραούφ Ντενκτάς για εκτόνωση της κατάστασης στην Κύπρο δεν είναι αντίστοιχες της δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Σχετική δήλωση έκανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο κατοχικός ηγέτης "δεν είχε καμία υποχρέωση να κάνει δήλωση" αφού δε ζητήθηκε και ούτε συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο.

    "Είναι θέμα του ιδίου και επομένως είναι και θέμα των Ηνωμένων Εθνών να κρίνουν ποια είναι η εποικοδομητική δήλωση προς όφελος της ειρήνης και ποια είναι τα σχόλια τα οποία συντηρούν την αντιδικία", συμπλήρωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο των σχολίων του κ. Ντενκτάς, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι αναφέρθηκε σε μερικά θέματα στα οποία η θέση της πλευράς μας είναι γνωστή και παραμένει.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι δεν έχει παρατηρήσει περισσότερη θρασύτητα στις τελευταίες δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, απ' ότι στο παρελθόν.

    Τέλος, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη λάβει επιστολή του Ντενκτάς, σε απάντηση στην πρόσφατη επιστολή του Προέδρου Κληρίδη, με την οποία πρότεινε συνάντηση με το Ραούφ Ντενκτάς για συζήτηση της πρότασής του για αποστρατικοποίηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Μόνον οι Τούρκοι είδαν το νεκρό και τον τραυματία

    Λευκωσία, 16/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Κανένα άλλο άτομο εκτός από τους Τούρκους δεν έχει δει το πτώμα του Τούρκου στρατιώτη, κουρδικής καταγωγής, που δολοφονήθηκε στην Αχερίτου κι ούτε το άλλο άτομο που τραυματίστηκε.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι από το πόρισμα των Βρετανών, που αποτελεί ένα από τα σημαντικά στοιχεία, "προκύπτουν και διάφορα ερωτήματα τα οποία έχουμε ζητήσει να απαντηθούν".

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε επίσης ότι η πλευρά μας εξακολουθεί να διεξάγει έρευνες σχετικά με τη δολοφονία και επανέλαβε με έμφαση ότι δεν έχουμε καμία ευθύνη για το επεισόδιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Ο Εκπρόσωπος δε σχολιάζει δηλώσεις Χαν

    Λευκωσία, 16/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης απέφυγε σήμερα να σχολιάσει λεπτομερώς τις δηλώσεις που έκανε χθες κατά την αναχώρησή του ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Χαν Σουνγκ Τζου και να δώσει σ' αυτές ερμηνείες.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Χαν ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει απαντήσεις στο κυπριακό πρόβλημα οι οποίες θα είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι προφανώς ο κ. Χαν να εννοεί απαντήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην εξάσκηση των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ.

    Σχολιάζοντας την εκτίμηση του κ. Χαν ότι και στις δύο πλευρές υπάρχει βούληση να προχωρήσει η διαδικασία λύσης του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στη συνέχεια των προσπαθειών του Αντιπροσώπου του Γ.Γ. "θα φανεί εάν μπορεί να προχωρήσει πάρα κάτω".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Η κυβέρνηση δε σχολιάζει δηλώσεις Αρχιεπισκόπου

    Λευκωσία, 16/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του επί του εθνικού θέματος και δεν εναπόκειται στην κυβέρνηση να τις σχολιάζει.

    Αυτή τη δήλωση έκανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Μακαριοτάτου με την οποία καταφέρθηκε κατά της λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Λόρδος Μπέθελ: Τα βρετανικά συμφέροντα στην Τουρκία δεν αφήνουν περιθώρια άσκησης βίας για το Κυπριακό

    Λευκωσία, 16/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Κύπρος δε θα πρέπει να τρέφει φιλοδοξίες ότι θα χρησιμοποιηθεί βία σε βάρος της Τουρκίας, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, αφού το ενδεχόμενο αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα πολλά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων.

    Αυτό άφησε να νοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ο Πρόεδρος της ομάδας "Φίλοι της Κύπρου" στο βρετανικό Κοινοβούλιο, αντιπροσωπεία της οποίας πραγματοποιεί ενημερωτική επίσκεψη στο νησί.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο Λόρδος Μπέθελ είπε ότι το μόνο φως στον ορίζοντα είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Βρετανός Λόρδος τόνισε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα εάν το Κυπριακό λυθεί πριν την ένταξη, γιατί διαφορετικά, είπε θα υπάρξουν ατέλειωτα προβλήματα τόσο για τις δύο κοινότητες, όσο και για την Τουρκία.

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη λύση του προβλήματας, σημείωσε ο Λορδος Μπέθελ.

    "Δεν εννοώ ότι η Κύπρος δε θα μπορούσε να ενταχθεί πριν την λύση, ίσως και να μπορεί, δεν μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας στο αίτημα της Κύπρου, ωστόσο, η κατάσταση θα γίνει πιο περίπλοκη εάν ενταχθεί πριν από τη λύση", σημείωσε.

    Ερωτηθείς με ποιούς τρόπους θα μπορούσε να βοηθήσει η ομάδα, ο Βρετανός Λόρδος είπε ότι συνήθως οι βουλευτές έχουν επαφές με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Ντέιβις, ενώ πρόσφατα είχαν συνάντηση και με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιν και ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για επίλυση του "τρομερού αυτού προβλήματος".

    Κληθείς να εκτιμήσει την κατάσταση, ο κ. Μπέθελ δήλωσε ότι το μόνο φως που βλέπει στην όλη κατάσταση είναι η ΕΕ, όμως τα τελευταία τραγικά γεγονότα είναι επιζήμια για τα αισθήματα μεταξύ των ανθρώπων των δύο κοινοτήτων.

    Αναφορικά με την ένταξη, δήλωσε ότι από οικονομικής πλευράς η Κύπρος είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα κριτήρια της ΕΕ, όμως υπάρχουν πολιτικές δυσκολίες, οι οποίες δεν είναι αξεπέραστες.

    Αναφορικά με το αν η ομάδα και η κυβέρνηση της Βρετανίας θα μπορούσαν να υποχρεώσουν την Αγκυρα προκειμένου να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό, ο Λορδος Μπέθελ υποστήριξε ότι ούτε η Βρετανία αλλά ούτε και οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να υποχρεώσουν την Τουρκία.

    Η Τουρκία, είπε, "είναι μια μεγάλη, δυνατή και σημαντική χώρα, δεν μπορούμε να την εξαναγκάσουμε, μπορούμε να συζητήσουμε μαζί της και να προσπαθήσουμε να την πείσουμε, και μέχρι ένα ορισμένο βαθμό να πιέσουμε, αλλά αυτός ο οποίος πιστεύει ότι η Βρετανία μπορεί να εξαναγκάσει την Τουρκία, κάνει λάθος".

    Απαντώντας σε σχόλιο του ΚΥΠΕ ότι έχει ασκηθεί βία σε χώρες της περιοχής με σκοπό την εφαρμογή ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ο Λόρδος Μπέθελ δήλωσε ότι αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση της Τουρκίας.

    "Δεν έχουμε τα μέσα για να πιέσουμε την Τουρκία να αποχωρήσει από τα εδάφη τα οποία έχει στη βόρεια Κύπρο", σημείωσε ο Λόρδος Μπέθελ.

    Εξήγησε ότι, εάν κανείς εννοεί "βία", τότε διακυβεύονται πολλά συμφέροντα για τη Βρετανία, για να υποχρεώσει την Τουρκία να φύγει από την Κύπρο. Η λέξη "βία" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επανέλαβε.

    [08] Κυπριανού

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι προσπάθεια της βρετανικής αντιπροσωπείας είναι η εξεύρεση τρόπων με στόχο τη συνεργασία με τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ προκειμένου να ασκηθεί κάποια πίεση επί της Τουρκίας.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού τόνισε το γεγονός ότι η απόφαση για λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα, η οποία και πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια της εναντίον της Κύπρου.

    Οι ξένοι επίσημοι, πρόσθεσε, διαπίστωσαν και μόνοι τους ότι η Τουρκία επιθυμεί να νομιμοποιήσει τη σημερινή κατάσταση.

    Ερωτηθείς τί μπορεί η Ε/κ πλευρά να αναμένει από τη διεθνή κοινότητα, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστηρίζοντας ότι όσα προβλήματα και αν υπάρξουν στο θέμα αυτό, δε θα αναγνωρίσει κανείς δικαίωμα αρνησικυρίας στην Τουρκία.

    "Επομένως χρειάζεται σταθερότητα στις θέσεις μας, διεκδίκηση, συνεχείς επαφές με την Ευρώπη και από μέρους Αθηνών και από μέρους Λευκωσίας", υπογράμμισε ο Σπύρος Κυπριανού.

    Σίγουρα θα χρειαστεί να σκεφτούμε ξανά νέες προσπάθειες και νέους τρόπους προώθησης των στόχων μας μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής στην Ελλάδα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Κληθείς να σχολιάσει τη φημολογούμενη πρωτοβουλία στο Κυπριακό από μέρους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι έχει υπόψη του το θέμα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος χωρίς όμως να γνωρίζει και το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας αυτής.

    Αναφορικά με τις πληροφορίες για πρόκληση θερμού επεισοδίου από τους Τούρκους και παρέμβαση της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι υπήρξαν διάφορες πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες αλλά τελικά δεν έγινε μέχρι στιγμής τίποτε.

    "Εχω και εγώ την ίδια πληροφορία ότι υπήρξε κάποια παρέμβαση των ΗΠΑ στην Αγκυρα", κατέληξε ο κ. Κυπριανού και εξέφρασε την ελπίδα, η παρέμβαση αυτή να ήταν επιτυχής.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 16/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών 84.63 (-0.14)

    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο

    Τραπεζικοί Οργανισμοί 91.74 (+0.22)

    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί 76.38 (-0.38) Ασφαλιστικοί Οργανισμοί 62.64 (+1.66)

    Βιομηχανικές Εταιρείες 83.76 (-1.40) Τουριστικές Επιχειρήσεις 77.09 (-1.17)

    Εμπορικές Εταιρείες 67.00 (-1.18) Αλλες Εταιρείες 84.21 (-1.10)

    Ογκος Συναλλαγών ΛΚ 415022.711

    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [10] Φεϊσέλ: Οι πλευρές να δώσουν και να πάρουν

    Λευκωσία, 16/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- O Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό είναι οι δύο πλευρές να δείξουν ότι είναι έτοιμες να συμβιβαστούν, να δώσουν και να πάρουν.

    Στις δηλώσεις του, που έγιναν πριν από την αναχώρησή του το πρωί στην Αθήνα - όπου μετέβη για να συναντήσει τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σουγκ Τζου, ο κ. Φεϊσέλ κάλεσε τις δύο πλευρές να αποδεχθούν μια λύση.

    Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουν πως τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι μπορούν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο, βοηθώντας τις δύο πλευρές, δίδοντάς τους ιδέες, προβαίνοντας σε εισηγήσεις και συζητώντας μαζί τους διάφορες επιλογές.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για επικείμενη πρωτοβουλία της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα εκδηλωθεί λόγω των γεγονότων που διαδραματίστηκαν τον τελευταίο μήνα και επειδή πρέπει να υπάρξει κινητικότητα, γιατί, πρόσθεσε, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η ανάγκη για πρόοδο, συνέχισε, κατέστη ακόμη πιο σημαντική και επείγουσα.

    Επιπλέον, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη πάντοτε θεωρούσαν σημαντικό όπως οι δύο πλευρές επιβεβαιώσουν την ανάγκη για μια ομοσπονδιακή, δικοινοτική, διζωνική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Οπως ανέφερε, τα ΗΕ θεωρούν επίσης σημαντικό ότι οι δύο πλευρές πρέπει να επαναβεβαιώσουν πως τα τραγικά γεγονότα δεν αντικατοπτρίζουν τα αισθήματα των δύο πλευρών και να αναγνωρίσουν ότι πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για λύση.

    Τέλος, ο κ. Φεϊσέλ χαρακτήρισε τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη για εκτόνωση της έντασης, βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

    Είπε επίσης ότι δεν επιθυμεί να χαρακτηρίσει την αντίδραση του Ραούφ Ντενκτάς και επανέλαβε τη θέση του για τα μηνύματα που ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης πρέπει να δώσουν στις δύο κοινότητες. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [11] ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ. Μήνυμα Κλίντον προς Τουρκία σχετικά με την Κύπρο

    Λευκωσία, 16/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον προς την τουρκική κυβέρνηση με το οποίο συστείνει αυτοσυγκράτηση και εκφράζει ανησυχία για τις απειλές στην Κύπρο, μετέφερε στην Αγκυρα ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας, Ουϊλλιαμ Πέρι, μεταδίδει το ΡΙΚ, επικαλούμενο διπλωματικούς κύκλους στην Ουάσιγκτον.

    Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης όπως το μήνυμα μεταφέρει προσωπικά ο κ. Πέρι, αποτελεί ένδειξη της ανησυχίας των Αμερικανών για την κατάσταση στην Κύπρο.

    Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν, κατά το ΡΙΚ, ότι η αναβολή της επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ στην Ιορδανία, σχετίζεται με την κατάσταση στην Κύπρο.

    Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους διπλωματικούς κύκλους, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι το μήνυμά τους θα ληφθεί σοβαρά υπόψη και δεν θα γίνουν οποιεσδήποτε προκλήσεις, ενώ αναμένουν την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στις ΗΠΑ για να συζητήσουν μαζί του αναλυτικότερα την κατάσταση.

    Ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στην Ουάσιγκτον είχε επικοινωνία με το Πεντάγωνο, το οποίο δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο κ. Πέρι μετέφερε μήνυμα του Πρόεδρου Κλίντον προς την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με την Κύπρο.

    Το Πεντάγωνο περιορίστηκε να πει ότι η αποστολή του κ. Πέρι στην Τουρκία έχει σχέση με την κατάσταση στο Ιράκ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [12] Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητεί την Τετάρτη τα τραγικά γεγονότα της Δερύνειας

    Βρυξέλλες, 16/9/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα το απόγευμα τη διεξαγωγή συζήτησης στην ολομέλεια για τα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου στην Κύπρο.

    Η συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη το απόγευμα παρουσία της ιρλανδικής προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεδομένου ότι εντάχθηκε στη γενικότερη συζήτηση που θα γίνει για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία (δήλωση προεδρίας) και την τελωνειακή ένωση μεταξύ της Ενωσης και της Αγκυρας (δήλωση Επιτροπής).

    Η σημερινή απόφαση, που είναι ιδιαίτερα θετική, δεδομένου ότι προσφέρεται η δυνατότητα να συζητηθεί ενώπιον της ολομέλειας η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, αποκορύφωμα της οποίας ήταν και οι δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων.

    Ενεργό ρόλο στη σημερινή απόφαση είχε, παράλληλα με τους Ελληνες ευρωβουλευτές, η διακομματική αντιπροσωπεία της Κύπρου που βρίσκεται στο Στρασβούργο.

    Οι Κύπριοι βουλευτές είχαν επαφές με τις ηγεσίες των πολιτικών ομάδων, με τις οποίες τα κόμματά τους είναι συνδεδεμένα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 16 September 1996 - 17:35:44