Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ: Οποιαδήποτε συμβολή είναι ευπρόσδεκτη
  • [02] Η Βουλή ψήφισε την τροποποίηση
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Αφέθηκαν ελεύθεροι οι τέσσερις Γερμανοί
  • [05] Η Βουλή ψήφισε την τροπολογία του Συντάγματος
  • [06] Οι Τούρκοι άφησαν ελεύθερους τους τέσσερις Γερμανούς
  • [07] Συνελήφθη Λιβάνιος μέλος της Ansar Al Haq

  • [01] ΥΠΕΞ: Οποιαδήποτε συμβολή είναι ευπρόσδεκτη

    Λευκωσία, 30/12/1996 -- Στην κρίσιμη ώρα των ουσιαστικών προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού, οποιαδήποτε συμβολή είναι ευπρόσδεκτη, δήλωσε σήμερα ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας πριν από τη πρωινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έγινε αποδέκτης οποιονδήποτε αντιδράσεων από τις ΗΠΑ, εν σχέσει με την πρόσφατη ρωσική παρέμβαση στο Κυπριακό.

    "Αν υπάρχει", τόνισε, "αυτό εμείς δεν το γνωρίζουμε", σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι "όσον αφορά τις οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες και προσπάθειες, εμείς δεν μπορούμε να πούμε επιλεκτικά ότι κάποιος μπορεί και άλλος δεν μπορεί να συμβάλει". Αλλά είναι γεγονός, επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης, ότι κάποια από τα μέλη μπορούν πιο αποτελεσματικά από τους άλλους, δεν χωρεί αμφιβολία.

    Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ λόγω των πραγματικοτήτων, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο από άλλες χώρες δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, το ότι η Βρετανία λόγω των ειδικών σχέσεων και πάλιν έχει ρόλο.

    Αυτές όμως οι παρατηρήσεις δεν πρέπει να οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι κατά συνέπειαν η Γαλλία π.χ. δεν πρέπει να έχει ρόλο.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η κυβέρνηση αναμένει οποιεσδήποτε αντιδράσεις στη ρωσική παρέμβαση, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η πρόταση για την ύπαρξη ομάδας για το Κυπριακό, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχει τεθεί και προηγουμένως.

    Αν αυτό το ζήτημα θα τεθεί και πάλιν και κατά πόσον θα ξεκινήσει ή όχι, πρόσθεσε, δεν είναι θέμα για το οποίο θα ζητήσουν την έγκριση της Ε/κ πλευράς.

    Αλλά θέλουμε, συμπλήρωσε, το διεθνές ενδιαφέρον να είναι συντονισμένο και όσον πιο έντονο μπορεί, για να είναι αποτελεσματικό. Τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. έχουν ρόλο, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, γιατί ήταν πρωτεργάτες των περί Κύπρου ψηφισμάτων και έχουν ευθύνη να δουν τα ψηφίσματα τους να υλοποιούνται.

    Ο απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΞ είπε ότι το Υπουργείο του έχει κάνει προεργασία πάνω σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού, περιλαμβανομένης, της εδαφικής.

    "Ειναι φυσικό", ανέφερε, "ευρισκόμενοι στα πρόθυρα κάποιων διεργασιών και ουσιαστικών διαβουλεύσεων, ότι θα πρέπει να έχουμε διάφορα θέματα όπως είναι το εδαφικό για το οποίο έχει γίνει μια προεργασία".

    Διευκρίνισε, ωστόσο ότι ακόμα είναι πολύ ενωρίς για να συζητηθεί το όλο θέμα και η προεργασία που έχει γίνει, ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Η Βουλή ψήφισε την τροποποίηση

    Λευκωσία, 30/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρία της νόμο με βάση τον οποίο τροποποιείται το Σύνταγμα και κενούμενη έδρα θα καταλαμβάνεται από τον πρώτο επιλαχόντα υποψήφιο του ιδίου ψηφοδελτίου ή κομματικού συνδυασμού που έχασε την έδρα.

    Με την απόφαση, η έδρα του ΑΚΕΛ που κατείχε ο Δημήτρης Κοντίδης, ο οποίος εκλέγηκε Δήμαρχος Λεμεσού και αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η του χρόνου, καταλαμβάνεται από το Χριστόδουλο Βενιαμίν.

    Εναντίον της ψήφισης του νόμου τάχθηκαν ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Αλέξης Γαλανός, του ΔΗΚΟ, και αποχή τήρησαν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Τάκης Χατζηδημητρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 30/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          82.06 (-0.29)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.63 (-0.07)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    74.05 (+0.38)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                58.02 (+0.68)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 82.62 (-0.77)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               70.17 (+0.63)
         Εμπορικές Εταιρείες                    62.02 (-1.87)
         Αλλες Εταιρείες                        66.81 (-2.98)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 1251393.680
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Αφέθηκαν ελεύθεροι οι τέσσερις Γερμανοί

    Λευκωσία, 30/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από λίγο τέσσερις Γερμανοί τουρίστες που απήγαγε το κατοχικό καθεστώς σήμερα το πρωϊ κοντά στον κυκλοφοριακό κόμβο Αχνας.

    Πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, συνοδευόμενοι από το Σύμβουλο της γερμανικής πρεσβείας, Αντρέας Σρόιντερ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [05] Η Βουλή ψήφισε την τροπολογία του Συντάγματος

    Λευκωσία, 30/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- H ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σήμερα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας νόμο με βάση τον οποίο κενούμενη έδρα θα καταλαμβάνεται από τον πρώτο επιλαχόντα υποψήφιο του ιδίου κόμματος ή κομματικού συνδυασμού που έχασε την έδρα.

    Ετσι την έδρα του Δημήτρη Κοντίδη, βουλευτή του ΑΚΕΛ, ο οποίος αναλαμβάνει μεθαύριο τα καθήκοντά του ως Δημάρχου Λεμεσού, θα καταλάβει ο Χριστόδουλος Βενιαμίν, που είχε διεκδικήσει τις εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Εναντίον της ψήφισης σήμερα της πρότασης Νόμου, που κατέθεσε ουσιαστικά το ΑΚΕΛ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος και Αλέξης Γαλανός, ενώ αποχή από την ψηφοφορία τήρησαν ο επίσης βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Το σημαντικότερο στοιχείο, το οποίο υπεισέρχεται με τη σημερινή τροποποίηση του εκλογικού νόμου - γεγονός το οποίο προκάλεσε και τις αντιδράσεις κυρίως μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ - είναι ότι ο πρώτος επιλαχών θα πρέπει αποδεδειγμένα να ανήκει κατά το χρόνο κενώσεως της έδρας στο ίδιο κόμμα ή το συνασπισμό κομμάτων.

    Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε ειδικά για το σημείο αυτό την έντονη διαφωνία, επισημαίνοντας ότι ο νόμος που προτείνεται δε λαμβάνει υπόψη ότι ένα μικρό ποσοστό του εκλογικού σώματος είναι ταγμένο σε κόμματα και αποδέχεται την κομματική πειθαρχία.

    Ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε μάλιστα και τροπολογία, όπως επίσης και ο Νίκος Μουσιούττας, για απάλειψη της συγκεκριμένης φράσης περί απόδειξης της κομματικής νομιμοφροσύνης. Και οι δύο τροπολογίες, Παπαδόπουλου και Μουσιούττα, καταψηφίσθηκαν όμως από τη συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος.

    Μιλώντας εκ μέρους όλων των κομμάτων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Παναγιώτης Δημητρίου επεσήμανε ότι ο άξονας του αναλογικού συστήματος είναι η κομματική συνολική μονάδα. Εφόσον, πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου, ένας επέλεξε να κατέλθει με το συνδυασμό ενός κόμματος, τότε επιλέγει να διορίζεται και έμμεσα. Πριν από τη συζήτηση διαβάστηκε η έκθεση των επιτροπών Νομικών και Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία με το νέο νόμο υλοποιούνται οι βασικοί στόχοι και επιδιώξεις του ισχύοντος εκλογικού συστήματος και ενισχύουν την οργανωμένη πολιτική ζωή του τόπου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΓΠ)

    [06] Οι Τούρκοι άφησαν ελεύθερους τους τέσσερις Γερμανούς

    Λευκωσία, 30/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των τεσσάρων Γερμανών τουριστών, οι οποίοι απήχθησαν το πρωί στην περιοχή της Αχνας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

    Γύρω στις 4.00 μ.μ. και ύστερα από αρκετές ώρες κράτησης στα χέρια του Αττίλα, οι Αλεξάντερ Πράβιντα, φοιτητής, 26 ετών, Μάριο Ρόλαντ Πράβιντα, υαλουργός, 25 ετών, Σύλβια Φέρστερ, κομμώτρια, 23 ετών και Φρανκ Βίτκι, μηχανικός, 25 ετών, πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Με ενοικιασμένο όχημα οι τέσσερις Γερμανοί, κατευθύνονταν από τη Δεκέλεια προς την Αμμόχωστο και στον αυτοκινητόδρομο που βρίσκεται εντός της βρετανικής βάσης σταμάτησαν στο χωματόδρομο, που οδηγεί στην κατεχόμενη εκκλησία της Αχνας.

    Προχώρησαν περίπου 500 μέτρα πεζή, όταν γύρω στις 10.30 π.μ. εμφανίστηκαν μπροστά τους Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι τους ζήτησαν να σταματήσουν με την απειλή των όπλων.

    Στη συνέχεια οδήγησαν τους Γερμανούς σε τρία στρατόπεδα πριν τους παραδώσουν στην ψευδοαστυνομία, η οποία τους ανέκρινε και όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε τίποτε το επιλήψιμο αποφάσισαν να τους ελευθερώσουν.

    Τους παρέδωσαν σε αξιωματούχους της γερμανικής πρεσβείας, οι οποίοι χειρίστηκαν το θέμα σε συνεργασία με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Συνελήφθη Λιβάνιος μέλος της Ansar Al Haq

    Λευκωσία, 30/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Ansar Al Haq, που διενήργησε την πρόσφατη φονική επίθεση στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Παρισιού, φέρεται να είναι ο Λιβάνιος Νασρ Χουσεϊν Μοχάμμεντ, 23 ετών, ο οποίος συνελήφθη από την κυπριακή αστυνομία.

    Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Γλαύκος Ξένος, ο Μοχάμμεντ συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή σε τηλεφωνικό θάλαμο στη Λεμεσό, την ώρα που έκανε απειλητικό τηλεφώνημα στη γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία.

    Με το τηλεφώνημα, ο ύποπτος ζητούσε ποσό 2 εκ. δολαρίων μέχρι αύριο, Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, απειλώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση η οργάνωσή του θα έπληττε γαλλικά συμφέροντα σε οποιαδήποτε χώρα.

    Ο κ. Ξένος δήλωσε, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει η αστυνομία, ο Μοχάμμεντ εκπαιδεύτηκε σε τρομοκρατική δράση σε διάφορες αραβικές χώρες και λάμβανε οδηγίες από το φερόμενο ως αρχηγό της προαναφερθείσας οργάνωσης Σέικ Αλί.

    Ο κρατούμενος διέμενε σε διαμέρισμα στη Λεμεσό, όπου τον τελευταίο καιρό εργαζόταν ως σερβιτόρος. Προηγουμένως διέμενε σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

    Για τη σύλληψη του Μοχάμμεντ ενημερώθηκε η γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για τον εντοπισμό συνεργατών του οι οποίοι φαίνεται ότι κινούνταν συνωμοτικά στην Κύπρο από το 1994.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Monday, 30 December 1996 - 21:15:30 UTC