Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Συνέντευξη Γκριν - ΕΕ - Κύπρος
  • [03] Βαν ντεν Μπρουκ - Μίλερ - ΕΕ
  • [04] Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος - Κύπρος

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.35  (-0.05)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.21 (-0.27)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.66 (-0.25)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.48 (+0.68)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77.58 (+0.44)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                66.07 (-0.24)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.12 (-0.70)
        Αλλες Εταιρείες                         60.85 (+1.11)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 586317.054
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΑ)

    [02] Συνέντευξη Γκριν - ΕΕ - Κύπρος

    Λονδίνο,Βρετανία,19/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τις απαράδεκτες απειλές του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για πόλεμο και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλες απόψεις στην Τ/κ κοινότητα, εκτός από εκείνην του κατοχικού ηγέτη, σύμφωνα με την Αρχηγό της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Πολίν Γκριν.

    Σε συνέντευξή της στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), η κ. Γκριν χαιρέτισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που καταδικάζει τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου.

    Η κ. Γκριν είπε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το ψήφισμα και ανέφερε ότι κατατέθηκε μετά από δική της εισήγηση προς τους Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Κοινή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, η οποία συνήλθε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, ξεκάθαρο το ψήφισμα, διότι επαναβεβαιώνει ότι "οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν με την Κύπρο έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης". Σημείωσε ότι η Διάσκεψη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 2 Οκτωβρίου, οπότε θα υπογραφεί και η Συνθήκη του Αμστερνταμ.

    "Γι' αυτό", συνέχισε, "αναμένουμε οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο να αρχίσουν γύρω στον Μάρτιο ή Απρίλιο" του 1998.

    Πρόσθεσε ότι αυτό "έχει επιβεβαιωθεί από όλους και το ψήφισμα το καθιστά ξεκάθαρο".

    Η κ. Γκριν τόνισε, ακολούθως, ότι το ψήφισμα "καθιστά ξεκάθαρο ότι η πολεμοκαπηλία, που προέρχεται από τον Ντενκτάς ειδικότερα, είναι εντελώς απαράδεκτη", προσθέτοντας ότι την "απορρίπτουμε και το καθιστούμε ξεκάθαρο ότι μας προκάλεσαν φρίκη οι δηλώσεις του και ζητούμε να τις αποσύρει".

    "Το ψήφισμα", πρόσθεσε, "αναγνωρίζει ότι υπάρχουν Τ/κ φωνές που αντιτίθενται στον Ντενκτάς" και ότι αυτό "υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι οι σχέσεις της με την ΕΕ εξαρτώνται εν μέρει από την τουρκική πολιτική για την Κύπρο".

    Επεσήμανε, μάλιστα, ότι "αυτή τη στιγμή δεν την βλέπουμε πολύ εποικοδομητική".

    Σε σχετική ερώτηση, η κ. Γκριν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ασκήσει βέτο εναντίον της Κύπρου ούτε και μπορεί η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη να συνδεθεί με εκείνην της Κύπρου, τονίζοντας ότι "τα δύο πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά".

    "Θέλουμε", είπε, "καλές σχέσεις με την Τουρκία, θέλουμε καλές σχέσεις με τον τουρκικό λαό, καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, δεδομένου ότι πληροί όλα τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν όλες οι χώρες μέλη".

    Σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη Τ/Κ πολιτικών στις Βρυξέλλες, η κ. Γκριν είπε ότι "αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως ο Ντενκτάς δεν αντιπροσωπεύει όλους τους Τ/Κ, ότι υπάρχουν άλλοι πολιτικοί αρχηγοί στην Τ/κ κοινότητα", οι οποίοι, όπως είπε, παρόλο ότι έχουν διαφορετικές απόψεις από την ίδια ή τους Ε/Κ, "είναι τουλάχιστον πρόθυμοι να συζητήσουν εκλεπτισμένα και ώριμα για το πώς θα λυθεί το Κυπριακό".

    Οσον αφορά στην επικείμενη επίσκεψή της στην Κύπρο, όπου θα συμμετάσχει στην αντικατοχική πορεία των Μορφιτών στον Αστρομερίτη, η κ. Γκριν είπε ότι άνκαι χαίρεται να έρχεται στο νησί είναι κρίμα να χρειάζεται ακόμα να γίνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

    Η κ. Γκριν είπε ότι θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 11 και 12 Οκτωβρίου και στο πλαίσιο της επίσκεψής της θα συναντηθεί με συναδέλφους της, μέλη της Κυβέρνησης, τα Ηνωμένα Εθνη και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σε παρατήρηση ότι η επίσκεψή της γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο, η Ευρωβουλευτής είπε ότι "οι επόμενοι μερικοί μήνες, μέχρι την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι βασικά πολύ σημαντικοί για την Κύπρο".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα να πραγματοποιηθούν συνομιλίες και να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, χωρίς απειλές εναντίον της ΕΕ και άλλα εμπόδια.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Βαν ντεν Μπρουκ - Μίλερ - ΕΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,19/09/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα της Κομισιόν οι Αμερικανοί, οι οποίοι αρχικά υποστήριζαν ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και την Τουρκία, φαίνεται ότι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η επιθυμία τους αυτή δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.

    Κατά συνέπεια, θεωρούν ως δεδομένη την απόφαση των κοινοτικών για την Κύπρο.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Ολλανδό Επίτροπο, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων που είχε με τον Αμερικανό Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, του επεσήμανε την απόφαση της Επιτροπής να προτείνει στους "15" την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με την Κύπρο, στις αρχές του 1998.

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις θα βοηθήσουν στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

    Οι ίδιες κοινοτικές πηγές υπογράμμισαν ότι ο κ. Μίλερ σε καμία περίπτωση δεν αντέκρουσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,19/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος έφθασε το απόγευμα στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις των Μαραθοβουνιωτών συγχωριανών του την ερχόμενη Κυριακή, στην Παλλουριώτισσα.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του, ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος εξέφρασε συγκίνηση γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να βρίσκεται και πάλι στην ιδιαίτερη του πατρίδα και να προστεί του μνημοσύνου των συγχωριανών του στην εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι οι αγώνες του κυπριακού και απόδημου ελληνισμού για μιαν Κύπρο ελεύθερη κι ενωμένη θα δικαιωθούν σύντομα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 19 September 1997 - 17:46:42 UTC