Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρούμπιν - Συνομιλίες
  • [02] ΗΠΑ - Γιλμάζ
  • [03] Δασκάλοι - κατεχόμενα
  • [04] Ρωσία - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [05] Οδόφραγμα - Διαφώτιση
  • [06] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Αμερικανοί βουλευτές
  • [07] Σύσκεψη - Μέτρα - S-300

  • [01] Ρούμπιν - Συνομιλίες

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,20/09/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Τζέϊμς Ρούμπιν, κατέστησε χθες σαφές ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και συγκεκριμένη ατζέντα όσον αφορά στις συνομιλίες για θέματα ασφάλειας και ότι εναπόκειται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να αποφασίσουν τι θα συζητήσουν.

    Ο κ. Ρούμπιν προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις για το τί εννούσε με τις δηλώσεις του της Τετάρτης σχετικά με τις επικείμενες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς για τα θέματα της ασφάλειας.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, είπε συγκεκριμένα ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντενκτάς συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα να συζητήσουν θέματα ασφάλειας, και αυτή είναι η λέξη που προσπάθησα κατ' επανάληψη να χρησιμοποιήσω όταν μου υποβλήθηκε αυτή η ερώτηση".

    Πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχουν προϋποθέσεις γι' αυτή τη συνάντηση και δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη. Εναπόκειται στους ίδιους τους δύο ηγέτες (να αποφασίσουν) ποιά θέματα θα συζητήσουν".

    Σύμφωνα με τον κ. Ρούμπιν "το γεγονός ότι συζητούν αυτά τα θέματα - κλειδιά είναι καθεαυτό θετικό. Εάν υπάρξει πρόοδος αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία θετικού κλίματος για συζήτηση των υπολοίπων ουσιαστικών θεμάτων για επίλυση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] ΗΠΑ - Γιλμάζ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,20/09/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκίμασαν χθες τις νέες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ εναντίον της Κύπρου, σχετικά με το θέμα των αμυντικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300.

    Με επίσημη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους στην προμήθεια των πυραύλων, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιούν την Αγκυρα ότι είναι "έντονα αντίθετες με τις απειλές για αντιμετώπιση του ζητήματος των πυραύλων (με) στρατιωτικά (μέσα)".

    "Οπότε," προσθέτει η δήλωση, "σημειώνουμε με ανησυχία τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Γιλμάζ, νωρίτερα σήμερα, σχετικά με τους πυραύλους".

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει καλώντας όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές "να αποφεύγουν δηλώσεις οι οποίες επιδεινώνουν τις εντάσεις γύρω από αυτό το θέμα".

    Χθες, ο Γιλμάζ δήλωσε ότι ανέθεσε στο Γενικό Επιτελείο να σχεδιάσει και να προτείνει συμπληρωματικά στρατιωτικά μέσα για αντιμετώπιση του θέματος της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] Δασκάλοι - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,20/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μετέβησαν σήμερα στα κατεχόμενα οι δύο δάσκαλοι οι οποίοι θα αρχίσουν από Δευτέρας να διδάσκουν στο σχολείο του Ριζοκαρπάσου. Πρόκειται για τον Γρηγόρη Κοκότση και τη σύζυγό του Αλεξάνδρα Κουλία.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, ο ίδιος ειδοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη σήμερα το πρωί ότι η αναχώρηση των δύο δασκάλων έγινε κανονικά. Στο σχολείο του Ριζοκαρπάσου, όπου μέχρι τώρα δίδασκε από της ενάρξεως της νέας σχολικής χρονιάς μια δασκάλα, φοιτούν 33 μαθητές, ανάμεσα στους οποίους και οι 3 μαθητές της Ελένης Φωκά Το κατοχικό καθεστώς δεν "επιτρέπει" στην Ελένη Φωκά να μεταβεί στην Αγία Τριάδα εκτός εάν αποσύρει την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και εάν σταματήσει να διδάσκει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [04] Ρωσία - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,20/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει στις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γιεβγκένι Πριμακόφ, με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και την ομόλογό του Μάντλιν Ολμπραϊτ.

    Το "Ράδιο Μόσχα" μετέδωσε ότι ο κ. Πριμακόφ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κλίντον και την κ. Ολμπραϊτ, όταν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [05] Οδόφραγμα - Διαφώτιση

    Λευκωσία,Κύπρος,20/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεκάδες τουρίστες αποτράπηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια της διαφωτιστικής εκστρατείας που πραγματοποιείται και αυτό το Σαββατοκυρίακο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, από το να επισκεφτούν τις κατεχόμενες περιοχές.

    Αυτό το Σαββατοκυρίακο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη των εκδηλώσεων διαφώτισης των τουριστών στο οδόφραγμα.

    Παρόντες στο οδόφραγμα σήμερα ήταν και μαθητές του γυμνασίου "Pascal English School", στο πλευρό των μελών του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος (ΠΑΚ) και των συγγενών των αγνοουμένων, για διαφώτιση των τουριστών, οι περισσότεροι από τους οποίους έφθαναν στο οδόφραγμα με τουριστικά λεωφορεία.

    Οι μαθητές ανέφεραν ότι στόχος της παρουσίας τους είναι να επηρεάσουν τους τουρίστες ώστε να μην περάσουν στα κατεχόμενα, να δείξουν την αγανάκτηση τους για την τουρκική κατοχή και να διεκδικήσουν την επιστοφή στις πατρογονικές εστίες.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΚ, Αρης Χατζηπαναγιώτου, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για την εκστρατεία.

    Παράλληλα, ωστόσο, επανέλαβε την απογοήτευσή του γιατί όπως ανέφερε "δυστυχώς πηγαίνουν κάποιοι δικοί μας στα κατεχόμενα υπό το πρόσχημα της λεγόμενης επαναπροσέγγισης".

    Ο κ. Χατζηπαναγιώτου σημείωσε το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που υπέστη το κατοχικό καθεστώς από την εκστρατεία και επανέλαβε ότι το πλήγμα αυτό υπολογίζεται να είναι πέραν των δύο εκατομμυρίων λιρών. Οπως ανέφερε, πέραν των 100.000 τουριστών οι οποίοι θα μετέβαιναν στα κατεχόμενα τελικά δεν πήγαν.

    Κληθείς να πει κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από την προσέλευση του κοινού στο οδόφραγμα, ο κ. Χατζηπαναγιώτου τόνισε ότι "ο αγώνας είναι για όλους τους Κύπριους και για αυτό θα περιμέναμε πολύ περισσότερα".

    "Πρέπει οπωσδήποτε ο λαός μας να αντιληφθεί ότι πρέπει να συμμετέχει σε αυτές τις αντικατοχικές εκδηλώσεις γιατί μόνον έτσι μπορούμε να πετύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας", σημείωσε.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι το ΠΑΚ σκοπεύει να συνεχίσει αυτές τις εκδηλώσεις, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό, μέχρι την απελευθέρωση.

    Σήμερα το βράδυ το ΠΑΚ διοργανώνει αντικατοχική συναυλία στο οδόφραγμα με το νεοσυσταθέν "Μουσικό Συγκρότημα Νέων ΠΑΚ".

    Στις 11μμ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη των ηρώων του απελευθερωτικού μας αγώνα 55 - 59, Στέλιου Μαυρομμάτη, Ανδρέα Παναγίδη και Μιχαήλ Κουτσόφτα, με αφορμή την επέτειο του απαγχονισμού τους από τους Αγγλους αποκιοκράτες, πριν από 41 χρόνια. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί όλη τη νύκτα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Αμερικανοί βουλευτές

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,20/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αμερικανοί βουλευτές διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για δικαίωση του αγώνα της Κύπρου και υποσχέθηκαν ότι θα κινητοποιήσουν συναδέλφους τους προς το σκοπό αυτό.

    Τα μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρόμπερτ Μενέντες, Κάρολαϊν Μαλόνι, Νίτα Λόουι και Ελιοτ Ενγκελ έδωσαν τις διαβεβαιώσεις σε δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Νίκος Αγαθοκλέους, προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Χρυστοστόμου, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

    Εκτός από τους Αμερικανούς βουλευτές, στο δείπνο παρευρέθηκαν και παράγοντες της ομογένειας των ΗΠΑ.

    Σε αντιφώνησή τους προς τις σύντομες ομιλίες του Κύπριου Πρέσβη και του Μακαριώτατου, στις οποίες αναφέρθηκαν στην ανάγκη για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, οι τέσσερις βουλευτές τόνισαν ότι υποστηρίζουν και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον αγώνα τους λαού της Κύπρου για δικαίωση.

    Στις χωριστές σύντομες ομιλίες τους, οι Αμερικανοί βουλευτές διαβεβαίωσαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να τονιστεί στην Αγκυρα ότι πρέπει να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική.

    Ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές, τόνισε ότι η Κύπρος δεν ζητεί τίποτε άλλο, τίποτε περισσότερο αλλά και τίποτε λιγότερο από την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    Τέλος, οι τέσσερις Αμερικανοί βουλευτές υποσχέθηκαν να κινητοποιήσουν όσους περισσότερους συναδέλφους τους μπορούν για λύση του Κυπριακού με αυτόν τον τρόπο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [07] Σύσκεψη - Μέτρα - S-300

    Λευκωσία,Κύπρος,20/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αύξηση του αριθμού των Τούρκων στρατιωτών στην κατεχόμενη Κύπρο, ίδρυση ναυτικής και αεροπορικής βάσης στα κατεχόμενα, και εγκατάσταση σύχρονων ραντάρ, είναι μερικά από τα μέτρα που πρότειναν χθες στην τουρκική κυβέρνηση οι Τούρκοι στρατιωτικοί.

    Τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι στρατιωτικοί της Τουρκίας κατά τη σύσκεψη στην Αγκυρα, με θέμα την αποτροπή της εγκατάστασης των S-300 που αγόρασε η κυβέρνηση της Κύπρου, αποκαλύπτουν σήμερα οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

    Σύμφωνα με τον Τύπο, οι Τούρκοι στρατιωτικοί πρότειναν επίσης όπως οι S- 300 πληγούν από βομβαρδιστικά σε περίπτωση που όλα τα άλλα μέτρα που θα ληφθούν "δεν συνετίσουν τους Ε/κ και τους Ελλαδίτες", όπως αναφέρουν.

    Συγκεκριμένα τα μέτρα που εισηγήθηκαν είναι: - Η δύναμη των Τούρκων στρατιωτών στον νησί από Σώμα Στρατού

    να αυξηθεί σε Στρατιά - Να ιδρυθούν ναυτική και αεροπορική βάση

    - Να εγκατασταθεί στα κατεχόμενα μονάδα εξοπλισμένη με σύγχρονα ραντάρ για συνεχή παρακολούθηση

    - Να ιδρυθεί στη Νότια Τουρκία Στρατιά της Μεσογείου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 20 September 1997 - 12:02:45 UTC