Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-08-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήμος Αμμοχώστου - Εκδήλωση
  • [02] Καύσωνας - Μετερεωλογική Υπηρεσία - νοσοκομεία
  • [03] Κύπριοι πυροσβέστες - Ελλάδα
  • [04] Υπουργός Αμυνας - Δήμου
  • [05] Υπουργός Γεωργίας - Λειψυδρία
  • [06] Κόκκινα - Τ/Κ
  • [07] Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [08] Κύπρος - τρομοκρατία - Κένυα - Τανζανία
  • [09] Υπουργικό - πρόβλημα του έτους 2000
  • [10] Υπουργικό - Σύμβαση για Πυρηνική Ασφάλεια

  • [01] Δήμος Αμμοχώστου - Εκδήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο και σκοπό να σταλεί σε όλα τα πέρατα της οικουμένης το μήνυμα ότι ο λαός της Κύπρου δεν ξεχνά την Αμμόχωστο και τα κατεχόμενα μέρη του, το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης πραγματοποιεί απόψε, στις 7.30, αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα της ακριτικής Δερύνειας.

    Την εκδήλωση με τίτλο "Η Αμμόχωστος Ζει και Μας Καρτερεί - Αγώνας - Επιστροφή", που θα μεταδοθεί μέσω δορυφόρου διεθνώς, θα χαιρετίσουν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Αντρέας Πούγιουρος.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του Κύπριου συνθέτη και τραγουδιστή Κούλη Θεοδώρου και τη χορωδία του Δήμου.

    Επίσης, θα επιδοθεί ψήφισμα σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο οδόφραγμα Δερύνειας.

    Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και προσωπικότητες από το εξωτερικό, όπως οι Βρετανοί βουλευτές - Φίλοι της Κύπρου, Τομ Κοξ, Εντι Ο'Χάρα και Σάιμον Χιούς, ο Βρετανός πρώην βουλευτής Ιαν Τουίν και η Πρόεδρος Φιλίας Πορτογαλίας - Κύπρου στο Κοινοβούλιο της χώρας της, Ρόζα Μαρία Αλπερνάζ.

    Με ανακοινώσεις τους, κόμματα και οργανώσεις χαιρετίζουν την εκδήλωση και καλούν το λαό να συμμετάσχει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [02] Καύσωνας - Μετερεωλογική Υπηρεσία - νοσοκομεία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πανδαιμόνιο σημειώνεται στις Πρώτες Βοήθειες των πλείστων νοσοκομείων στις ελεύθερες περιοχές, από τον πρωτοφανή καύσωνα, ενώ, όπως προβλέπει η Μετερεωλογική Υπηρεσία, οι αυξημένες θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και αυτό το Σαββατοκυρίακο και θα αρχίσουν να υποχωρούν από την Τετάρτη.

    Τα θύματα είναι κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών στη Λεμεσό ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το τμήμα εργάζεται εντατικά για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα περιστατικά, που αφορούν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, τα οποία καταφεύγουν στις Πρώτες Βοήθειες με αφυδάτωση.

    Ηδη από το πρωϊ, τα ασθενοφόρα βρίσκονται έξω μετά από κλήσεις που σχετίζονται με τον καύσωνα.

    Εκπρόσωπος του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου Λάρνακας, είπε ότι επικρατεί "πανδαιμόνιο" με τα ασθενοφόρα "να πηγαινοέρχονται". Και στην πόλη του Ζήνωνος τα πλείστα περιστατικά αφορούν ηλικιωμένα άτομα που έχουν συμπτώματα αφυδάτωσης και ψηλού πυρετού.

    Οπως ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος, μερικά άτομα μεταφέρθηκαν σε κωματώδη κατάσταση λόγω θερμοπληξίας, ενώ στην εντατική μονάδα ηλικιωμένος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω θερμοπληξίας.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο διευθυντής του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Κώστας Αντωνιάδης, το Τμήμα ανταποκρίνεται σε 450 περιστατικά το 24ωρο λόγω του συνεχιζόμενου καύσωνα.

    Υπάρχει μαζική προσέλευση ατόμων που επηρεάζονται από τις ψηλές θερμοκρασίες, είπε. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό θερμοπληξίας, όμως τόνισε πως οι αυξημένες θερμοκρασίες επιταχύνουν άλλες καταστάσεις.

    Ανέφερε, επίσης, ότι τα άτομα που επηρεάζονται είναι κυρίως ηλικιωμένοι και παιδιά μέχρι την ηλικία των τεσσάρων χρόνων, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

    Ο κ. Αντωνιάδης κάλεσε το κοινό να περιορίζει τη σωματική ή χειρονακτική άσκηση, να περιορίζεται στη σκιά και σε καλά αερισμένους χώρους, να πίνει άφθονα υγρά, να τρώγει ελαφρά γεύματα και ιδιαίτερα πολλά φρούτα και να κάνει συχνά κρύα μπάνια.

    Επίσης, καλείται το κοινό να φέρει ελαφρά ενδύματα, και όποιοι βρίσκεται έξω να φοράνε καπέλα.

    Τονίζεται ταυτόχρονα ότι οι παραλίες πρέπει να αποφεύγονται από τις 10 το πρωϊ μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα.

    Μετερεωλογική Υπηρεσία

    Στο μεταξύ, από την Τετάρτη αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί ο καύσωνας.

    Εξηγώντας την κατάσταση που επικρατεί, ο επί καθήκοντι Μετερεωλογικός Λειτουργός, Κρατίνος Χαραλαμπίδης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι "το ίδιο σύστημα ατμοσφαιρικών πιέσεων που επηρεάζει την Κύπρο όλο τον Ιούλιο και μέχρι σήμερα τον Αύγουστο, και το οποίο κάθε χρόνο επηρεάζει την Κύπρο, φέτος ιδιαίτερα μας τροφοδοτεί με θερμότερες αέριες μάζες".

    Οι αέριες αυτές μάζες, είπε, ξεκινούν από την Κεντρική και Βόρεια Ινδία, περνούν πάνω από το Πακιστάν, τα νότια της Κασπίας Θάλασσας, την Τουρκία και καταλήγουν στην Κύπρου.

    "Η κατεύθυνση από την οποία καταλήγουν στην Κύπρο αυτές οι θερμές αέριες μάζες είναι τέτοια που δεν επιτρέπει να δημιουργηθεί η θαλάσσια αύρα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που καταλήγει στις πολύ ψηλές θερμοκρασίες που είχαμε όλον τον Ιούλιο και ιδιαίτερα τις πρόσφατες μέρες", ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης.

    Τόνισε ότι η ίδια κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη βδομάδα, με μόνο ενθαρρυντικό σημείο ότι από την Τετάρτη φαίνεται ότι θα αλλάξει κάπως η κατεύθυνση από την οποία καταλήγουν αυτές οι μάζες πάνω από την Κύπρο έτσι που να επιτρέπει τη δημιουργία της θαλάσσιας αύρας, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και να κρατά τις θερμοκρασίες τρεις ή τέσσερις βαθμούς πιο χαμηλές από τους 43 βαθμούς που σημειώθηκε στο εσωτερικό χθες και πιθανότατα σήμερα.

    Σημείωσε ότι οι ψηλές θερμοκρασίες είναι φαινόμενο για την Κύπρο, ενώ ιδιαίτερο φαινόμενο είναι η παρατεταμένη διάρκειά τους για φέτος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [03] Κύπριοι πυροσβέστες - Ελλάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κύπριοι πυροσβέστες θα μεταβούν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας στην κατάσβεση των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη μετά από χθεσινή σχετική εισήγηση του Υπουργού, Νίκου Κόση, προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Αποφασίστηκε όπως καταβληθούν προσπάθειες να αναχωρήσει σήμερα ομάδα αποτελούμενη από 13 μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, της οποίας θα ηγείται ο Βοηθός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιώργος Παπαγεωργίου, η οποία θα τεθεί στη διάθεση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας.

    Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Ελλάδας, Γιώργος Ρωμαίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον κ. Κόση για το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυπριακής κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [04] Υπουργός Αμυνας - Δήμου

    Λάρνακα,Κύπρος,08/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ως την "κατ' εξοχήν δύναμη αποτροπής" χαρακτήρισε ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, τονίζοντας ότι το έργο τους δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας στο λαό.

    Ταυτόχρονα, τόνισε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο δεν πρόκειται να λειτουργήσουν κάτω από οποιαδήποτε πίεση ή εκβιασμό στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S300.

    "Με την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων της 98Β ΕΣΣΟ οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας εμπλουτίζονται ποιοτικά και αριθμητικά, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο και την αποστολή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας μας", είπε ο κ. Ομήρου σε δηλώσεις του μετά την ορκωμοσία στο κέντρο κατάταξης νεοσυλλέκτων στη Λάρνακα.

    Πρόσθεσε ότι "σε τέτοιες κρίσιμες και δύσκολες ώρες, η Εθνική Φρουρά, με συνεχή αναβάθμιση της εκπαίδευσης και συνεπώς και της μαχητικής ικανότητας και με εφοδιασμό σύγχρονων οπλικών συστημάτων, καθίσταται η κατ' εξοχήν δύναμη αποτροπής της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Τελετές ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα στα κέντρα κατάταξης νεοσυλλέκτων Λεμεσού, Πάφου, Αθαλάσσας και Σταυροβουνίου.

    Ο κ. Ομήρου εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια προς τις Ενοπλες Δυνάμεις και τον Αρχηγό τους "για το άριστο έργο που επιτελούν" και τόνισε την εμπιστούνση που τους έχει η πολιτεία.

    Οπως είπε, το έργο τους "δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό, αλλά και το θώρακα για την αντιμετώπιση των όποιων πιέσεων, εκβιασμών και απειλών εις βάρος της πατρίδας μας".

    Ο κ. Ομήρου απέφυγε για άλλη μια φορά να απαντήσει σε ερωτήσεις που άπτονται θέματα εθνικής ασφάλειας, τονίζοντας ότι "αυτός είναι ένας χρυσός κανόνας σιωπής που ισχύει στις ένοπλες δυνάμεις".

    Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, ο Υπουργός Αμυνας έστειλε το μήνυμα προς τον κυπριακό λαό ότι "πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, με τις ένοπλες δυνάμεις μας να επαγρυπνούν, σε πλήρη συμπόρευση με το έθνος των Ελλήνων, μέσα στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου".

    "Εμείς είμαστε δύναμη ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή και εάν οι όποιοι τρίτοι θέλουν να δημιουργούν την αίσθηση ότι εμείς εντασσόμαστε σ' ένα παιχνίδι έντασης νομίζω ότι θα διαψευσθούν", τόνισε.

    Ο κ. Ομήρου είπε πως "εμείς είμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε την ειρήνη", όμως τόνισε ότι "ασφαλώς, αν προκληθούμε, θα υπερασπίσουμε μέχρις εσχάτων τα δικαιώματα του Κυπριακού Ελληνισμού".

    Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι "αυτή είναι μια υπόσχεση την οποία δίνουμε ενώπιον του λαού και του έθνους".

    Σε ερώτηση πώς απαντούμε στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές, ο κ. Ομήρου είπε με "επαγρύπνηση", αλλά και με "ψυχραιμία και νηφαλιότητα".

    "Δεν μπαίνουμε στο παιχνίδι της έντασης και ταυτόχρονα καλούμε όλους εκείνους που παρουσιάζονται να ανησυχούν για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή να στραφούν προς την πηγή της ανωμαλίας που είναι η Τουρκία και ο αποσταθεροποιητικός της ρόλος", συμπλήρωσε.

    Οσον αφορά το αντιπυραυλικό σύστημα S300, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι "οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου είναι δεδομένες, ότι εμείς δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε υπό το κράτος οποιουδήποτε εκβιασμού και οποιασδήποτε πίεσης".

    Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας στο ΚΕΝ Λάρνακας, απηύθυνε έκκληση "να μην έχουμε σ' αυτή την ΕΣΣΟ ούτε ένα ατύχημα, να μην χάσουμε ούτε ένα στρατιώτη".

    Σημείωσε ότι για να μην διακινδυνεύσουν στους δρόμους οι εθνοφρουροί, η Εθνική Φρουρά αποφάσισε να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους την Τρίτη στις οκτώ το πρωϊ.

    Ο κ. Δήμου χαρακτήρισε τη σημερινή ορκωμοσία "μια πράξη σπουδαία και τέλεια, διότι πέραν όλων των άλλων σημαίνει και την πάνδημο συμμετοχή όλων των Κυπρίων, τα παιδιά τους στείλανε, στην άμυνα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [05] Υπουργός Γεωργίας - Λειψυδρία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την καταρχήν προκήρυξη προσφορών για τη δημιουργία δύο κινητών μονάδων αφαλάτωσης αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ θα διερευνηθεί και το ενδεχόμενο εισαγωγής νερού ως εναλλακτική λύση.

    Μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας για το 1999, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους, είπε ότι "η επόμενη χρονιά θα είναι από τις πιο δύσκολες στον τομέα του νερού γιατί τα υδατικά μας αποθέματα εξαντλούνται πλήρως στο τέλος του χρόνου".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η δεύτερη σταθερή μονάδα αφαλάτωσης, παρά μόνο μέχρι τα μέσα του 2000.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η προκήρυξη προσφορών για τις δύο μονάδες αφαλάτωσης θα γίνει το Σεπτέμβριο και θα είναι δυναμικότητας 30 χιλιάδων κυβικών μέτρων την ημέρα.

    Η μία θα λειτουργήσει στην περιοχή του νέου λιμανιού Λεμεσού και η δεύτερη στον Αγιο Θεόδωρο Λάρνακας, σημείωσε.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι τα έξοδα σύνδεσης των κινητών μονάδων με τους πλησιέστερους αγωγούς είναι, για τη μονάδα Λεμεσού περίπου 300,000 λίρες, και για τη μονάδα Αγίου Θεοδώρου περίπου 30,000 λίρες.

    Επεσήμανε ωστόσο ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα διερευνηθεί παράλληλα και το ενδεχόμενο εισαγωγής νερού ως εναλλακτική λύση.

    "Θα δούμε τις τιμές σ' ότι αφορά την εισαγωγή σε σχέση με τις τιμές των κινητών μονάδων και θα πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις", σημείωσε.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, αποφάσισε επίσης την εκπόνηση μελέτης από Τεχνική Επιτροπή και την υποβολή προτάσεων για εισαγωγή ενιαίων τελών πώλησης νερού.

    Παράλληλα, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα ετοιμάσει και θα υποβάλει σχέδιο επιδότησης αγοράς και εγκατάστασης εξαρτημάτων εξοικονόμησης νερού στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και υποστατικών, καθώς επίσης αγοράς και εγκατάστασης συστημάτων επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης ημιακάθαρτων νερών, για σκοπούς λειτουργίας αποχωρητηρίων και άδρευσης κήπων.

    Αποφασίστηκε επίσης η σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για ετοιμασία και υποβολή μελέτης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1998, για ενδεχόμενη επίταξη ιδιωτικών γεωτρήσεων.

    Επίσης, θα παραχωρηθεί ποσό ύψους 20,000 λιρών από το κονδύλι της ανομβρίας στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για έλεγχο των δικτύων των δήμων και κοινοτήτων που δεν διαθέτουν τον ανάλογο εξοπλισμό και τεχνικές υπηρεσίες. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για εντοπισμό τυχόν απωλειών και για επιδιόρθωση και αναβάθμιση του δικτύου τους.

    Τέλος αποφασίσθηκε η άμεση εκπόνηση μελετών επίπτωσης στο περιβάλλον από την εγκατάσταση των δύο κινητών μονάδων αφαλάτωσης.

    Ο Υπουργός Γεωργίας απολογήθηκε στους πολίτες γιατί η λήψη των περιοριστικών μέτρων στην παροχή νερού δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στη διαβίωσή τους και στην επαγγελματική τους απασχόληση.

    "Το κράτος πρέπει να απολογηθεί στους πολίτες του γιατί στο τέλος του 20ου αιώνα εξακολουθεί να εμφανίζει αδυναμίες και ελλείψεις σε ένα βασικό αγαθό", είπε.

    Ωστόσο ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι αναφέρθηκε σε ευθύνες του κράτους και όχι μιας κυβέρνησης επειδή "αυτό το κράτος έκανε κάποιους σχεδιασμούς οι οποίοι δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για τη λύση του υδατικού προβλήματος".

    "Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια στρατηγική που να λύσει τα προβλήματα ριζικά", τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [06] Κόκκινα - Τ/Κ

    Πάφος,Κύπρος,08/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εφτακόσιοι έως οκτακόσιοι Τουρκοκύπριοι πέρασαν σήμερα το πρωί, μέσω των ελεύθερων περιοχών, στα Κόκκινα για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της 34η επετείου της λεγόμενης "Αντίστασης των Κοκκίνων".

    Στις 8.30 το πρωί, 36 λεωφορεία και ένα ασθενοφόρο πέρασαν από το οδόφραγμα του Λιμνίτη και μπήκαν στα Κόκκινα, από το φυλάκιο Μασούρας.

    Στις ελεύθερες περιοχές συνοδεύονταν από τα Ηνωμένα Εθνη και την Αστυνομία.

    Σημειώνεται ότι οι Τουρκοκύπριοι μπήκαν στα Κόκκινα χωρίς να πραγματοποιήσουν κανένα σταθμό, όπως συνηθίζετο τα προηγούμενα χρόνια.

    Στα Κόκκινα κατέπλευσαν επίσης μια φρεγάτα, ένα κρουαζιερόπλοιο και δύο μικρά πλοιάρια, ενώ πέταξαν και δύο ελικόπτερα.

    Οπως δημοσιεύτηκε χθες στον Τ/κ Τύπο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επρόκειτο να παραστεί στις εκδηλώσεις και θα μετέβαινε στα Κόκκινα με ελικόπτερο.

    Δια της θαλάσσιας οδού επρόκειτο να φθάσουν εκεί οι λεγόμενοι υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων και η στρατιωτική ηγεσία του ψευδοκράτους

    Να σημειώσουμε ότι αναμένεται οι Τ/Κ να αναχωρήσουν από τα Κόκκινα, πάλι μέσω των ελεύθερων περιοχών, γύρω στις 2.00 μ.μ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΑΑ/ΜΑ)

    [07] Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Λάρνακα,Κύπρος,08/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο το Εθνικό Συμβούλιο να μεταβεί στην Αθήνα για συντονισμό με την ελληνική ηγεσία, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων στο ΚΕΝ Λάρνακας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το Εθνικό Συμβούλιο να σταθμεύσει στην Αθήνα πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση.

    Σ' έρωτηση ποιά θέματα καταστούν αναγκαία τη συζήτησή τους στην Αθήνα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι περισσότερο είναι ο συντονισμός, ενόψει των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και η ανασκόπηση των μέχρι τότε εξελίξεων.

    Ερωτηθείς εάν οι πιέσεις που δέχεται η πλευρά μας για το θέμα των πυραύλων θα είναι το αντικείμενο της επίσκεψης στην Αθήνα, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι "αυτό το αντιμετωπίζουν υπεύθυνα οι δύο κυβερνήσεις με τη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας".

    Τόνισε, όμως, ότι δεν είναι απολύτα βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στην Αθήνα, αλλά υπάρχει ένα ενδεχόμενο.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντησή του αυτή τη βδομάδα με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ανέφερε στον Βρετανό διπλωμάτη "με καθαρότητα, με ευθύτητα, με σταθερότητα ότι δεν είμεθα αποφασισμένοι να δεχθούμε τα όσα προτείνονται."

    Σημείωσε ότι υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί "προκειμένου να αναβληθεί και όχι να ανασταλεί, με την έννοια της ακύρωσης του συμβολαίου, και συνεπώς προς εκείνη την κατεύθυνση οφείλουν να εργαστούν τόσο οι Αγγλοι, όσο και οι Αμερικάνοι αλλά και οι υπόλοιποι που δείχνουν ευαισθησία για τους S300 αλλά αδιαφορούν για τη συμπεριφορά της Αγκυρας και του κ. Ντενκτάς."

    Σ' ερώτηση αν βλέπει να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε:

    "Είμαι βέβαιος πως αν επιμείνουμε και επιμένουμε με την ίδια σταθερότητα μέχρι τέλους, οι κινήσεις που τώρα είναι αφανείς, θα αποδώσουν αποτελέσματα".

    Μητροπολίτης Λεμεσού

    Σε ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη των ιερέων Λεμεσού ότι τα ΜΜΕ έχουν διογκώσει το όλο θέμα αναφορικά με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο, ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση να είναι προσεκτικότεροι στις ενέργειές τους.

    "Εχουν δικαίωμα να συμπαρασταθούν στον ιεράρχη τους πλην όμως ας μην αποδίδουν ευθύνες σε όσους δεν τις φέρουν", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Σημείωσε ότι ο διασυρμός της Εκκλησίας είναι αποτέλεσμα "συγκεκριμένων ενεργειών και καταγγελειών για πράξεις οι οποίες, κατ'εμένα, δεν συνάδουν με την ιδιότητα του ιεράρχη".

    Ωστόσο, τόνισε ότι δεν πρέπει να προδικάζουμε ενοχές και ανέφερε ότι η ad hoc επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με θέματα εγκληματικότητας θα περιοριστεί στην ενημέρωση γύρω από το θέμα γιατί στο παρόν διεξάγονται ανακρίσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [08] Κύπρος - τρομοκρατία - Κένυα - Τανζανία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απέστειλε συλληπητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, με το οποίο καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία και εκφράζει συμπάθεια στις οικογένειες των θυμάτων.

    Παρόμοια τηλεγραφήματα στάληκαν και προς τους Προέδρους της Κένυας και της Τανζανίας.

    Με ανακοίνωσή της, η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει το αποτρόπαιο έγκλημα το οποίο διεπράχθη "με βίαιες τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την τραγική απώλεια τόσων ζωών και την πρόκληση ακόμα περισσότερων τραυματιών".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [09] Υπουργικό - πρόβλημα του έτους 2000

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την προώθηση ενεργειών για διαφώτιση του κοινού για το πρόβλημα του έτους 2000, όπως είναι γνωστό, κατά το οποίο θα παρουσιαστεί στα συστήματα πληροφορικής και άλλες συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούν σαν ένδειξη χρονολογίας έξι χαρακτήρες αντί οκτώ, αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν η εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης με κυριότερη έμφαση στον τομέα των ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων, η διοχέτευση ανακοινώσεων στον Τύπο και διαφημιστικών μηνυμάτων.

    Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής άμεσης ανταπόκρισης την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν όσοι χρειάζονται επείγουσα βοήθεια και η ετομασία καταλόγου με προϊόντα τα οποία είναι συμβατά με το έτος 2000, ο οποίος θα δημοσιευθεί για ενημέρωση του κοινού.

    Επίσης αποφασίστηκαν η έκδοση διαφωτιστικού φυλλαδίου και διανομή στο κοινό μέσω της ΑΗΚ, ΑΤΗΚ και των συντεχνιών και συνδέσμων εργοδοτών, η οργάνωση διαλέξεων, η δημιουργία γραφείου παροχής υποστήριξης και η δημιουργία ιστοσελίδας με βασικό πληροφοριακό υλικό και παραπομπές σε άλλες ιστοσελίδες την οποία θα μπορούν να συμβουλευθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

    Τέλος αποφασίσθηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας που θα αναλάβει την παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδίου δράσης πάνω σε καθημερινή βάση καθώς και η μίσθωση υπηρεσιών διαφημιστικού γραφείου για ανάληψη και οργάνωση της διαφωτιστικής εκστρατείας.

    Η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στις 100,000 λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [10] Υπουργικό - Σύμβαση για Πυρηνική Ασφάλεια

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη "Σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια" ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και εξουσιοδότησε τον Γενικό Εισαγγελέα να καταθέσει στη Βουλή Νομοσχέδιο για κύρωσή της.

    Η Σύμβαση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο γιατί περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες δεσμεύονται τα συνορεύοντα κράτη, που ήδη διαθέτουν ή πρόκεται να λειτουργήσουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, να διαβουλεύονται με την Κύπρο και να παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να μπορέσει η Κύπρος να προβεί στις δικές της εκτιμήσεις και αξιολογήσεις όσον αφορά την ασφάλεια της από την πυρηνική εγκατάσταση συνορεύουσας χώρας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αυτό ενέχει ιδιαίτερη σημασία λόγω των προθέσεων της Τουρκίας να αναγείρει πυρηνική εγκατάσταση στη σεισμογενή περιοχή Akkuyu στα νότια παράλιά της.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, κύρωση της Πράξης Τροποποίησης του Καταστατικού της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που υιοθετήθηκε κατά την 85η Σύνοδο της Γενικής Συνδιάσκεψης Εργασίας τον Ιούνιο του 1997.

    Με την τροποποίηση αυτή παρέχεται στη Γενική Συνδιάσκεψη Εργασίας το κατάλληλο μέσο για να διασφαλίσει ότι ο Κώδικας Εργατικών Επιπέδων θα είναι εκσυγχρονισμένος.

    Εξάλλου, το Υπουργικό αποφάσισε όπως η Κύπρος εφαρμόσει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1171 για τη Σιέρα Λεόνε, με το οποίο τερματίζονται οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα αυτή με προηγούμενο ψήφισμα.

    Βασικές πρόνοιες του ψηφίσματος είναι η παρεμπόδιση της διέλευσης μέσω των εδαφών τους ηγετικών στελεχών της πρώην στρατιωτικης χούντας της Σιέρα Λεόνε και η μη πώληση όπλων, στρατιωτικών οχημάτων, ανταλλακτικών και παραστρατιωτικού εξοπλισμού, εκτός αν αυτός προορίζεται για τη νόμιμη κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 8 August 1998 - 12:02:11 UTC