Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-05-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θάνατος Στέλιου Ιωάννου
  • [02] Ανόρθωση - ΑΠΟΕΛ - Τελικός Κυπέλλου Κύπρου
  • [03] Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου - Κύπριοι αθλητές
  • [04] Τουρκική λίρα - Κατεχόμενα
  • [05] ΚΕΕ - Συνέδριο - Κατεχόμενα
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Ημερίδα - Οικονομία
  • [07] Υπουργός Οικονομικών - Ημερίδα - Οικονομία
  • [08] Κασουλίδης - Δηλώσεις - Κυπριακό
  • [09] Ημερίδα - Ελλάδα - Κύπρος
  • [10] Κασουλίδης - Ομιλία - Ημερίδα - Κύπρος - Ελλάδα
  • [11] Κηδεία - Ιωάννου - Βιογραφικό

  • [01] Θάνατος Στέλιου Ιωάννου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πέθανε νωρίς σήμερα το πρωί ο γνωστός επιχειρηματίας, Στέλιος Ιωάννου. Εκπρόσωπος του Χειρουργικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ την είδηση του θανάτου του Στέλιου Ιωάννου, ο οποίος νοσηλευόταν από χθες στο νοσοκομείο.

    Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο Στέλιος Ιωάννου ξεψύχησε στο χειρουργείο του νσοκομείου όπου εισήχθη γύρω στις 6 το πρωί για αντιμετώπιση επιπλοκών που παρουσιάστηκαν ύστερα από χθεσινή επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί για αποκατάσταση αορτής λόγω ανευρύσματος.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [02] Ανόρθωση - ΑΠΟΕΛ - Τελικός Κυπέλλου Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ανόρθωση και το ΑΠΟΕΛ συναντώνται απόψε στο Τσίρειο Στάδιο για τον τελικό του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Ο αγώνας θα αρχίσει στις 7.30 το βράδυ. Η Ανόρθωση ήδη κατέκτησε το Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [03] Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου - Κύπριοι αθλητές

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τρία χρυσά, δύο αργυρά κι ένα χάλκινο μετάλλιο εξασφάλισαν Κύπριοι μαθητές στους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου, που άρχισαν χθες στην Χαλκίδα.

    Τα χρυσά μετάλλια πήραν ο Κλεάνθης Γιάννακας στα 80 μέτρα, ο Παναγιώτης Ιωάννου στα 100 μέτρα με εμπόδια και ο Μάριος Ιακώβου στο ύψος, με ένα μέτρο και 97 εκατοστά.

    Τα αργυρά μετάλλια πήραν η Θεσσαλία Οθωνος στα 80 μέτρα και η Ελενα Καραμάνου στα 80 μέτρα με εμπόδια.

    Το χάλκινο μετάλλιο εξασφάλισε ο Ιωάννης Στυλιανού στον ακοντισμό. Οι Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου θα συνεχιστούν σήμερα και θα λήξουν αύριο.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [04] Τουρκική λίρα - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του ψευδοκράτους έχει η υιοθέτηση της τουρκικής λίρας ως επίσημου, δήθεν, νομίσματος του ψευδοκράτους, είπε ο λεγόμενος "υπουργός οικονομικών", Μεχμέτ Μπαϊράμ.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Μπαϊράμ μιλούσε σε συμπόσιο για την Τ/κ οικονομία, που διοργάνωσε το λεγόμενο "πανεπιστήμιο ανατολικής Μεσογείου".

    Εξάλλου, για πρώτη φορά η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι της λίρας Κύπρου ξεπέρασε τις 700.000. Χθες μια λίρα Κύπρου πωλείτο στα κατεχόμενα προς 704.000 λίρες Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] ΚΕΕ - Συνέδριο - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιείται αύριο στα κατεχόμενα το 12ο τακτικό συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας με μοναδικό υποψήφιο για τη θέση του αρχηγού το νυν ψευδοπρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος, Ντερβίς Ερογλου.

    Ο επιχειρηματίας Τανέρ Σαμί Σελτσούκ δήλωσε στον Τ/κ Τύπο ότι και αυτός είχε θέσει υποψηφιότητα αλλά του ασκήθηκαν πιέσεις για να την αποσύρει.

    Το συνέδριο του κόμματος θα παρακολουθήσουν Τούρκοι πολιτικοί που βρίσκονται παράνομα στα κατεχόμενα για το σκοπό αυτό.

    Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης θα αντιπροσωπεύσει ο αντιπρόεδρός του, Αμπτελχαμίτ Τσάι, εκ μέρους του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας ο αντιπρόεδρος, Γιασάν Οκιγιάν, κι εκ μέρους του Κόμματος της Αρετής ο αρχηγός του Ρετσάι Κιτάν.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Ημερίδα - Οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην τεράστια σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη στενότατων σχέσεων με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο χαιρετισμό του σήμερα κατά τη διάρκεια της Ημερίδας "Κύπρος - Ελλάδα: Μπροστά στο νέο οικονομικό κόσμο της Ευρώπης και του 21ου αιώνα".

    Στην ημερίδα που διοργανώσε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και ο "Οικονομικός Ταχυδρόμος", ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "η οικονομία είναι ένας τομεάς ύψιστης προτεραιότητας για την Κύπρο, αφού μια εύρωστη οικονομία αυξάνει τις αντιστάσεις μας έναντι της τουρκικής κατοχής και μας επιτρέπει να διεξάγουμε με μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίας τον εθνικό μας αγώνα".

    Παράλληλα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "μια ισχυρή οικονομία μας υποβοηθεί στις προσπάθειες μας για επιτυχή κατάληξη της πορείας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα, προσδοκούμε ότι ο μεγαλεπίβολος αυτός στόχος θα επιτευχθεί προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ".

    Σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι προχωρούν κανονικά και η ΕΕ δηλώνει ικανοποιημένη από την πρόοδο που επιτελούμε στον τομέα της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

    "Η κυβέρνηση", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες της για έγκαιρη και σωστή εναρμόνιση των δεδομένων της οικονομίας, ώστε η μέρα της ένταξης να βρει τη χώρα μας πλήρως έτοιμη στο μεγάλο ευρωπαϊκό της ταξίδι".

    Σημειώνοντας ότι η εναρμόνιση με τα δεδομένα της Ευρώπης δεν επιβάλλεται μόνο από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας, αλλά αντίθετα η οικονομία μας έχει ανάγκη από εκσυγχρονιστικές αλλαγές για αντιμετώπιση των διεθνών οικονομικών προκλήσεων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η κυβέρνηση "άρχισε διάλογο με τα κόμματα για τα θέματα της εναρμόνισης και γενικότερα της οικονομίας".

    "Εχουμε", είπε, "την πεποίθηση ότι οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας πρέπει να εξευρεθούν με συναντίληψη και συναίνεση" και πρόσθεσε ότι "με την ολοκλήρωση των επαφών με τα κόμματα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την προώθηση κάποιων μέτρων στην οικονομία που θα στοχεύουν αφ'ενός στην ενίσχυση του δημοσιονομικού τομέα και αφ'ετέρου στην αναμόρφωση του οικονομικού μας πλαισίου".

    Τέλος, ανέφερε ότι "σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα, θα επιδιώξουμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο πλαίσιο για τον επιχειρηματικό κόσμο, ώστε συνεργαζόμενες οι κυπριακές και οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να συνάψουν κοινοπραξίες που θα ενισχύσουν τη θέση μας στο νέο οικονομικό γίγνεσθαι".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [07] Υπουργός Οικονομικών - Ημερίδα - Οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή του για την πολύ θετική πορεία των εμπορικών σχέσεων της Κύπρου με την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης μιλώντας στην Ημερίδα με θέμα "Κύπρος - Ελλάδα: Μπροστά στο νέο οικονομικό κόσμο της Ευρώπης και του 21ου αιώνα".

    Οπως είπε ο κ. Κληρίδης, οι οικονομικές σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα άρχισαν να αναπτύσσονται ραγδαία μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αργότερα με τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης και τη συμφωνία της GATT, οπόταν περιορίστηκαν τα δασμολογικά και άλλα εμπόδια στο εμπόριο.

    Ο κ. Κληρίδης είπε ότι το 1998 οι εξαγωγές της Κύπρου στην Ελλάδα ανήλθαν σε 54 εκ. λίρες από τα οποία τα 16 εκ. ήσαν εγχώριες εξαγωγές και 38 εκ. επανεξαγωγές. Οι δε εισαγωγές της Κύπρου από την Ελλάδα ανήλθαν σε 116 εκ. και αντιστοιχούσαν με το οκτώ τοις εκατόν των εισαγωγών μας ενώ η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη θέση στις χώρες προέλευσης των κυπριακών εισαγωγών.

    Επιπρόσθετα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ακόμη πιο ικανοποιητική είναι η ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων. Η "Ελλάδα αποτελεί το πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Κυπρίους" και συγκεκριμένα το 1998 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 188 χιλιάδες Κύπριοι, αριθμός που αντιστοιχεί με το 40% των Κυπρίων που ταξίδεψαν ως τουρίστες.

    Εκτός από τις πολλές "μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επεκτάθηκαν στην Ελλάδα με δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού και του εμπορίου, εντυπωσιακή και ιδιαίτερα πετυχημένη είναι η επέκταση στην Ελλάδα των τριών μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών".

    Σημείωσε επίσης ότι οι άμεσες επενδύσεις μεταξύ Κύπρου κι Ελλάδας ακολουθούν αμφίδρομη πορεία και ότι οι ελλαδικές επενδύσεις στην Κύπρο είναι αυξημένες.

    Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε επίσης στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), και είπε ότι η Ελλάδα είναι "αρωγός και ο κύριος συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια για ένταξη στην ΕΕ".

    Χαρακτήρισε δε πολύτιμη την πολιτική συμπαράστασή της καθώς και τη τεχνική βοήθεια που παρέχει η Ελλαδα στην Κύπρο στο θέμα της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Επιπλέον είπε ότι οι "ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις επιβάλλουν την από κοινού συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου σε πολλούς τομείς, όπως η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες και η δορυφορική επικοινωνία".

    Τέλος, ο κ. Κληρίδης είπε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την προώθηση των επενδύσεων στις δύο χώρες και τις κοινοπραξίες για διείσδυση στις άλλες οικονομίες του γεωγραφικού μας περίγυρου και επεσήμανε ότι απαιτείται η συνένωση όλων των δυνάμεωην του ελληνισμού στη μεγάλη προσπάθεια για ενδυνάμωση της παρουσίας του ελληνικού επιχειρηματικού ταλέντου στις ξένες αγορές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΜ)

    [08] Κασουλίδης - Δηλώσεις - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι "είναι σοβαρή η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να συγκληθούν συνομιλίες το φθινόπωρο" για το Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Παράλληλα είπε ότι θα υπάρξει ένας συνδυασμός εκ του σύνεγγυς και στη συνέχεια απευθείας συνομιλιών.

    Μιλώντας στο περιθώριο της ημερίδας για τις οικονομικές σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι "το σκηνικό θα είναι το ίδιο, όσον αφορά την ανάμειξη των υπολοίπων στο περιβάλλον της διάσκεψης".

    Σημείωσε ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών θα διαφέρει κάπως όσον αφορά τα διαδικαστικά, "με το συνδυασμό των απ'ευθείας και των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών".

    Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι αυτή τη φορά πιθανόν να αποφευχθούν λάθη των "προηγουμένων συναντήσεων που άφηναν τη συζήτηση να αναλωθεί σε θεωρίες και φιλοσοφίες".

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν έτοιμα κείμενα ή σενάρια, ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος μίλησε για "πιθανότητα ύπαρξης σεναρίου".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η θέση της κυβέρνησης, ότι δηλαδή αν δεν λυθεί το Κυπριακό, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έχει την υποχρέωση να επεκτείνει στο σύνολο της επικράτειας της, το κοινοτικό κεκτημένο, βρίσκεται ενώπιον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Πρόσθεσε ακόμα ότι "εμείς δεν δηλώνουμε, ούτε αναλαμβάνουμε ευθύνη για την περιοχή εκείνη της Κύπρου, που υπεράνω της δικής μας θέλησης, δεν μπορούμε να ασκήσουμε τη νόμιμη κυριαρχία μας".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αναπληρωτή ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Σερ Κιέραν Πρέντεργκάστ, σύμφωνα με τις οποίες το Κυπριακό δεν έχει λυθεί, όπως πιστεύουν ορισμένοι, ο ΥΠΕΞ είπε ότι "ασφαλώς και δεν έχει λυθεί" και πρόσθεσε πως "το Κυπριακό προσφέρεται για τον ΟΗΕ να αποδείξει την ανωτερότητά του και τη σημασία του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι".

    Σημείωσε ταυτόχρονα ότι ο ΟΗΕ "έχει υποστεί κάποιο κλονισμό τελευταία" κι εξέφρασε την ελπίδα ότι με την απόφαση των G8 για τη Γιουγκοσλαβία, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα Ηνωμένα Εθνη θα επανέλθουν στη σωστή τους θέση "ως το ανώτατο όργανο που χειρίζεται τα θέματα της ασφάλειας στον κόσμο".

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως η νέα τάξη πραγμάτων διέπεται από το διεθνές δίκαιο, ο ΥΠΕΞ απάντησε ότι "υπήρξαν κάποια κρούσματα παραγνώρισης του διεθνούς δικαίου" προσθέτοντας ότι φαίνεται πως από την απόφαση των G8 και την προσπάθεια συνεργασίας της Ρωσίας με τους υπολοίπους, το διεθνές δίκαιο "επιστρέφει πίσω στη σωστή του θέση".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [09] Ημερίδα - Ελλάδα - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ κυπριακών και ελλαδικών επιχειρήσεων εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας στη Λευκωσία με τίτλο "Κύπρος - Ελλάδα: Μπροστά στο νέο οικονομικό κόσμο της Ευρώπης και του 21ου αιώνα".

    Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), το ΕΒΕ Αθηνών και το αθηναϊκό περιοδικό "Οικονομικός Ταχυδρόμος".

    Μιλώντας στην ημερίδα, η Υφυπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, Αννα Διαμαντοπούλου είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος καλούνται να συνεργαστούν στο διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση της παραγωγής, την απελευθέρωση των αγορών κεφαλαίου και τη διεύρυνση των περιφερειακών συνεργασιών.

    Οι δύο χώρες, είπε, θα πρέπει να αξιοποιήσουν "τη γεωγραφική τους θέση και τις σημερινές προκλήσεις προς όφελος των εθνικών τους συμφερόντων και του Ελληνισμού γενικότερα".

    "Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι δύο βασικοί πόλοι ενός νέου κόσμου με αγορά από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Μαρόκο", είπε η κ. Διαμαντοπούλου, και πρόσθεσε ότι μπορούν να συνεργαστούν προσφέροντας η καθεμιά χώρα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

    Σημείωσε επίσης ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, "θα συμβάλλει στην επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, θα ενισχύσει την ανεξαρτησία και υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αισιοδοξούμε να συμβάλει στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα, σε όφελος ολόκληρου του πληθυσμού της".

    Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης είπε ότι η "Κύπρος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο της ενταξιακής της πορείας και η Ελλάδα στις παραμονές της συμμετοχής της στην καρδιά των οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ, ΟΝΕ."

    Σημείωσε ότι πρόκειται για στάδιο γόνιμης συνεργασίας και ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και είπε ότι η πορεία προς την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ "μπορεί να δράσει πρωταρχικά ως καταλύτης για τη λύση του πολιτικού θέματος".

    Οι άλλες διμερείς σχέσεις, όπως οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές και αμυντικές, συνέχισε, βρίσκονται στο απόγειό τους.

    Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Βασίλης Ρολόγης, είπε ότι η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου στόχο είχε να "συνενώσει τις δυνάμεις" των δύο χωρών ενόψει των νέων προκλήσεων της διεθνούς οικονομίας.

    Η Ελλάδα, είπε, προσπαθεί να κερδίσει τη μάχη της ΟΝΕ ενώ η Κύπρος αγωνίζεται να πετύχει την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ.

    "Οι μεγαλεπίβολοι αυτοί στόχοι δεν έχουν μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό περιεχόμενο", είπε, και πρόσθεσε ότι είναι "οι πυλώνες που πρέπει να υπερπηδήσουμε για να εισέλθουμε στον 21ο αιώνα".

    "Κύπρος και Ελλάδα έχουμε τη δυνατότητα να καταστούμε η πύλη της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή και αντίστροφα", ενώ "μπορούν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να γίνουν πρωταγωνιστές στο νέο κόσμο της Ευρώπης και του 21ου αιώνα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΜ)

    [10] Κασουλίδης - Ομιλία - Ημερίδα - Κύπρος - Ελλάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η επιλογή της Κύπρου για μια ευρωπαϊκή πορεία δεν επιλέγηκε μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος, αλλά κρίθηκε επιβεβλημένη και για λόγους οικονομικούς, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Μιλώντας στη διάρκεια της Ημερίδας με θέμα, "Κύπρος - Ελλάδα: Μπροστά στο νέο οικονομικό κόσμο της Ευρώπης και του 21ου αιώνα", που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ, το ΕΒΕ, σε συνεργασία με τον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "η πορεία μας προς την Ευρώπη συνεπάγεται και κάποιο οικονομικό κόστος".

    Επεσήμανε ωστόσο, ότι "αυτό το κόστος θα πρέπει να μην το δούμε σαν μια 'θυσία', αλλά να το αναλύσουμε μέσα στα πλαίσια του ερμηνευτικού σχήματος της παγκοσμιοποίησης".

    Ανέφερε εξάλλου, ότι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, "υποχρεώνει την Κύπρο να προβεί σε σειρά μεταρρυθμίσεων στις οποίες το κοινό καλείται να συμβάλει" και είπε ότι "η ενταξιακή μας πορεία προσφέρει ακριβώς το όχημα, το μέσο, το δίαυλο για τις πιο πάνω αλλαγές".

    Αναφερόμενος στο κόστος εναρμόνισης, ο ΥΠΕΞ είπε ότι "είναι ένα κόστος που επιβάλλεται να επωμισθούμε" και ανέφερε ότι "η διαδικασία εναρμόνισης μπορεί να είναι τώρα επίπονη αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιφέρει μεγάλα πολιτικά, αλλά και οικονομικά οφέλη στο εγγύς μέλλον".

    Είπε ακόμη, ότι "κατά τη διάρκεια της εναρμόνισης, γνώμονας μας είναι η προστασία των συμφερόντων της κυπριακής οικονομίας.

    Θα κάνουμε", πρόσθεσε, "σώφρονα χρήση όλων των δικαιωμάτων που μας δίνονται, όπως έπραξαν εξάλλου και άλλες χώρες, για διαπραγμάτευση των όρων ένταξης".

    Επεσήμανε ωστόσο, ότι τα πρώτα χρόνια "θα αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα στην προσαρμογή μας, όχι όμως ανυπέρβλητα όπως τονίζει και η ίδια η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ιουνίου του 1993 για την Κύπρο. Θα πρέπει όμως", πρόσθεσε, "να είμαστε πάντοτε προσεκτικοί και να προχωρούμε με γνώμονα την εξυπηρέτηση της κυπριακής οικονομίας, αποβάλλοντας ταυτόχρονα τη νοοτροπία του ομφαλού της γης".

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ο ΥΠΕΞ είπε ότι "ελπίζουμε ότι η νέα διεθνής τάξη πραγμάτων θα διέπεται από το διεθνες δίκαιο, το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικες αρχές. Θέση της κυβέρνησης μας", είπε ο κ. Κασουλίδης, "είναι ότι η πολιτική του εθνικού ξεκαθαρίσματος, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, μας γεμίζει με αποτροπιασμό".

    Είπε ακόμη, ότι "η χώρα μας αποτελεί ένα από τα πρώτα παραδείγματα εθνικής εκκαθάρισης με τον εκδιωγμό των Ε/Κ από τον Τούρκο εισβολέα".

    Σημείωσε, ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία θα πρέπει να σταματήσουν για να βρεθεί μια λύση στο διπλωματικό πεδίο αλλά ούτε καν έπρεπε να είχαν αρχίσει.

    Ωστόσο είπε η συμπάθεια μας για το φίλο λαό της Σερβίας δεν μπορεί να μας κάνει να παραβλέψουμε τις καταδικαστέες ενέργειες μερίδας της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Σερβίας.

    Τέλος, είπε ότι τις θυσίες που προβαίνει η Κύπρος για την εναρμόνιση της με την ΕΕ δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε με "απερίσκεπτες ενέργειες μας για τη Γιουγκοσλαβία, μόνο και μόνο γιατί αποφύγαμε να δούμε την ισορροπημένη αλήθεια προς όλες τις κατευθύνσεις".

    "Στην Κύπρο έχουμε το δικό μας μεγάλο εθνικό πρόβλημα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αγνοούμε ενεργώντας για ξένα προς τούτο θέματα παρορμώμενοι από το συναίσθημα", κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [11] Κηδεία - Ιωάννου - Βιογραφικό

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κηδεία του γνωστού επιχειρηματία, Στέλιου Χρίστου Ιωάννου, που πέθανε σήμερα το πρωί, θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλλουριώτισσα.

    Ο Στέλιος Ιωάννου, ο οποίος νοσηλευόταν από χθες στο νοσοκομείο ξεψύχησε στο χειρουργείο όπου εισήχθη γύρω στις 6 το πρωί για αντιμετώπιση επιπλοκών που παρουσιάστηκαν ύστερα από χθεσινή επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί για αποκατάσταση αορτής λόγω ανευρύσματος.

    Ο Στέλιος Ιωάννου γεννήθηκε στα Λεύκαρα το 1915. Μετά από την αποφοίτησή του ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις επιχειρήσεις.

    Το 1938 νυμφεύφθηκε με την Ελλη Μούσουλου από τον Καραβά και απέκτησαν τρία παιδιά.

    Το 1940 ίδρυσε συνεταιρισμό με τον επιχειρηματία Γεώργιο Παρασκευαίδη και αναλάμβαναν την εκτέλεση αμυντικών έργων. Αργότερα, ίδρυσαν την εργοληπτική εταιρεία Ιωάννου & Παρασκευαίδης Λτδ.

    Εκτός από το συγκρότημα της J&P, ο Στέλιος Ιωάννου μετείχε στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών και άλλων οργανισμών.

    Γνωστός για την προσφορά του προς την πατρίδα και στην φιλανθρωπία, ο Στέλιος Ιωάννου μαζί με τη σύζυγό του ίδρυσαν και χρηματοδότησαν το 1983 στη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού τους Χρίστου, το Ιδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου για βοήθεια και αποκατάσταση των παιδιών με ειδικές ανάγκες και χρηματοδότησαν την ίδρυση Στέγης για ηλικιωμένους.

    Υπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση της Θεραπευτικής Κοινότητας "Αγία Σκέπη" για απεξάρτηση της νεολαίας από τα ναρκωτικά, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μονής Μαχαιρά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΜ)
    (Α.Π.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 8 May 1999 - 13:02:12 UTC