Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-12-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απονομή Βραβείων Εξαγωγών - Τελετή
  • [02] Υπουργείο Εμπορίου - Τουριστική κίνηση
  • [03] ΝΕΟ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή (1)
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή (2)
  • [06] ΕΔΕΚ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα
  • [07] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κύπρος - Τουρκία - Διεύρυνση
  • [08] Ρολάνδης - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • [09] Θεμιστοκλέους - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • [10] Κύπρος - Νέος πρέσβης στη Ρωσία - Κυπριακό
  • [11] Κύπρος - Λευκορωσία - Συμφωνία για ΜΜΕ
  • [12] Βουλή - Εισφορά για την άμυνα

  • [01] Απονομή Βραβείων Εξαγωγών - Τελετή

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αισιοδοξία ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα και με τη συνεργασία και αλληλοκατανόηση των κοινωνικών εταίρων θα επιτευχθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών προϊόντων, ώστε να υπερπηδηθούν τα προβλήματα των εξαγωγών, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε χαιρετισμό του Προέδρου Κληρίδη που διάβασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών για το 1998 που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τον επιχειρηματικό κόσμο ότι θα συνεχίσει να παρέχει "κάθε δυνατή ενθάρρυνση και βοήθεια στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στα πλαίσια πάντοτε των δημοσιονομικών δυνατοτήτων" για προώθηση των εξαγωγών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] Υπουργείο Εμπορίου - Τουριστική κίνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ιδιαίτερη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 1999, εξέφρασε το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι σύμφωνα με τα τελικά στατιστικά στοιχεία, οι αφίξεις τον Οκτώβριο ήταν 270.732 σημειώνοντας αύξηση 18,3% σε σύγκριση με τον περσινό μήνα ενώ για τον Νοέμβριο οι αφίξεις ήταν 120.542 και η αύξηση ανέρχεται στο 14,0%.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [03] ΝΕΟ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η κραυγαλέα απουσία από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας τόσο της αναφοράς στο σεβασμό της κυριαρχίας, αναξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνει αυτό που οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) από νωρίς εκτίμησαν, ότι δηλαδή η επόμενη μέρα του Ελσίνκι και της Νέας Υόρκης θα ήταν εντελώς διαφορετική για τον Κυπριακό Ελληνισμό."

    Αυτό ανφέρουν σε σημερινή ανακοίνωσή τους οι ΝΕΟ, οι οποίοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι "στην ουσία αποδέχονται τη συνομοσπονδιακή κατεύθυνση του Κυπριακού όσοι χαρακτηρίζουν θετικές αυτές τις εξελίξεις."

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή (1)

    Λάρνακα,Κύπρος,16/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κατάσταση στο Κυπριακό διαφοροποιείται αρκετά μετά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Νέα Υόρκη και τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να επεκταθεί περισσότερο αφού όπως είπε πρέπει πρώτα να ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει αποφασίσει όπως ο επόμενος γύρος των συνομιλιών διεξαχθεί στις αρχές του νέου έτους και σε αυτόν θα γίνει σε βάθος εξέταση των θέσεων που ήδη έχουν τεθεί ενώπιόν του από τις δύο πλευρές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΑ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή (2)

    Λάρνακα,Κύπρος,16/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Διαφοροποιούνται αρκετά" οι προοπτικές για το Κυπριακό μετά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απαντώντας σε ερώτηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι το ψήφισμα των ΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επαναβεβαιώνει όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα, ότι κατά το δεύτερο γύρο συνομιλιών που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2000 θα ζητηθούν από τα ΗΕ διευκρινήσεις πάνω στις θέσεις των δύο πλευρών και ότι δεν του έχει τεθεί θέμα συνομοσπονδίας κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΑ)

    [06] ΕΔΕΚ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ πιστεύει ότι η επαναβεβαίωση του ψηφίσματος 1251 στο χθεσινό ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί αναφορά στη μία κυριαρχία κ.τ.λ, όμως τονίζει ότι "θα πρέπει να εργαστούμε για σαφείς συχνές αναφορές στα κεκτημένα", πράγμα στο οποίο θα συμβάλει και μια προσφυγή στη Γενική Συνέλευση.

    Σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε την ίδια τακτική για να αξιοποιήσουμε και τα θετικά στοιχεία των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [07] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κύπρος - Τουρκία - Διεύρυνση

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες της Νέας Υόρκης θα συμβάλουν στην προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πάαβο Λιπόνεν σε συζήτηση που έγινε σήμερα στο Στρασβούργο πριν από τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τις οποίες εγκρίθηκε ψήφισμα αναφορικά με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Λιπόνεν χαρακτήρισε την αναβάθμισή της σε υποψήφια χώρα ως "ιστορικό βήμα" της ΕΕ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πριν από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι ανέφερε ότι η Κομισιόν εργάζεται για την παροχή της αναγκαίας οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, ώστε να προχωρήσει στην εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] Ρολάνδης - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι μόνες πηγές ενέργειας που διαθέτει η Κύπρος, ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουριμού Νίκος Ρολάνδης προσφωνώντας σεμινάριο - εργαστήριο με θέμα την παραγωγή βιοαερίου, ηλεκτρισμού και οργανικών λιπασμάτων από αγροτο-κτηνοτροφικά, βιομηχανικά και αστικά απόβλητα.

    Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "προωθείται η ανάπτυξη τεχνολογιών για εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω της συμμετοχής κυπριακών οργανισμών στα διάφορα ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα όπως το Πέμπτο Πρόγραμμα - Πλαίσιο για Δραστηριότητες έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Επίδειξης της Ευρωπαίκής Ενωσης καθώς και στο σημερινό σεμινάριο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [09] Θεμιστοκλέους - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η χρησιμοποίηση τεχνικών που παράγουν λιγότερα απόβλητα και χρησιμοποιούν λιγότερο προβληματικές για το περιβάλλον ουσίες.

    Σε προσφώνησή του σε σεμινάριο - εργαστήριο με θέμα την παραγωγή βιοαερίου, ηλεκτρισμού και οργανικών λιπασμάτων από αγροτο - κτηνοτροφικά, βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το Υπουργείο του προωθεί σχέδιο επεξεργασίας και χρήσης των αποβλήτων των χοιροστασίων και παρέχει τεχνική και οικονομική βοήθεια στους χοιροτρόφους με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την παραγωγή οργανικής ουσίας και βιολιπασμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [10] Κύπρος - Νέος πρέσβης στη Ρωσία - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την εποικοδομητική συμβολή της στην αναζήτηση δίκαιης διευθέτησης του Κυπριακού έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας Μπόρις Γέλτσιν δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Κύπρου στη Ρωσία Χαράλαμπου Ιωαννίδη.

    Ο Πρόεδρος Γέλτσιν, σε ομιλία του προς 11 συνολικά πρέσβεις που επέδωσαν σήμερα τα διαπιστευτήρια τους προς αυτόν, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο τονίζοντας ότι οι σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία κατέχουν σημαντική θέση στην εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ότι είναι πολύ ικανοποιητικό το ότι εμφανίζονται νέες κατευθύνσεις διμερούς συνεργασιας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [11] Κύπρος - Λευκορωσία - Συμφωνία για ΜΜΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διμερή Συμφωνία στον Τομέα του Τύπου και των Πληροφοριών μονογράφησαν χθες στο Μινσκ ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου Γιώργος Χατζησάββας και ο Πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Τύπου της Λευκορωσίας Mikhail Podgainy.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που ακολούθησε ο κ. Χατζησάββας χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως "την αφετηρία μιας καρποφόρας συνεργασίας που θα φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους των μέσων μαζικής ενημέωσης των δύο χωρών."

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [12] Βουλή - Εισφορά για την άμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ανανέωση της εισφοράς για την άμυνα στο 3% για τρεις ακόμη μήνες ψήφισε αργά σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής με 24 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον.

    Υπέρ της τροπολογίας που εισηγήθηκε η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Ανδρούλα Βασιλείου ψήφισαν οι 24 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, της ΕΔΕΚ και των ΕΔΗ και εναντίον οι 23 παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 16 December 1999 - 19:46:30 UTC