Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [02] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [03] (Κ) Κύπρος - Καταγγελία - Τουρκικές παραβιάσεις
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Πρόεδρος Κληρίδης - Ευχές
  • [05] (Κ) Ρομάνο Πρόντι - ΕΕ - Κύπρος - Διεύρυνση - Ευρωστρατός
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πασχαλινό μήνυμα
  • [08] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Πασχαλινό μήνυμα
  • [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συμβούλιο Ασφαλείας - Δήλωση

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Επίσκεψη στη Λευκωσία με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής προσπάθειας του ειδικού του αντιπροσώπου Αλβαρο Ντε Σότο και την επίτευξη "αποφασιστικής προόδου", πραγματοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αν και δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι ακριβείς ημερομηνίες, ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο στις 15 Μαϊου, καθ οδόν προς το Ανατολικό Τιμόρ και θα παραμείνει 2-3 ημέρες.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του εκπροσώπου του, ο Γενικός Γραμματέας "σχεδιάζει να επισκεφτεί τους δύο ηγέτες χωριστά και να τους συναντήσει μαζί. Οι ημερομηνίες της επίσκεψης θα ανακοινωθούν σύντομα".

    Η ανακοίνωση της επίσκεψης της πρώτης μετά από περισσότερα από 20 χρόνια - έγινε από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, Αλβαρο Ντε Σότο, στη διάρκεια της χθεσινής κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, ο κ. Ντε Σότο ενημέρωσε τα μέλη "για την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να ταξιδέψει στην Κύπρο και να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες, σε διεύρυνση της αποστολής των καλών του υπηρεσιών".

    [02] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Πολιτικό μήνυμα προς τους δύο ηγέτες για επίσπευση της διαδικασίας στο Κυπριακό επιθυμεί να στείλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με την απόφασή του να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλβάρο Ντε Σότο, υπογραμμίζοντας ότι ο Ανάν "ανησυχεί από τον αργό ρυθμό της προόδου στις διαπραγματεύσεις και ο σκοπός της επίσκεψης στη νήσο και της συνάντησης με τους δύο ηγέτες είναι να τους προτρέψει να εντείνουν το ρυθμό και να συζητήσει μαζί τους τι μπορούν επιπλέον να κάνουν για να προχωρήσουν."

    Ασφαλώς, συνέχισε, "δεν επιθυμεί η επιτάχυνση της διαδικασίας να καθυστερήσει μέχρις ότου μεταβεί στη νήσο. Θα υπάρξει συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης (7 Μαϊου) και ελπίζει να σημειωθεί μία σημαντική αύξηση του ρυθμού μέχρις ότου μεταβεί στην Κύπρο".

    [03] (Κ) Κύπρος - Καταγγελία - Τουρκικές παραβιάσεις

    Ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Γιώργος Κασουλίδης κατήγγειλε προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, νέες μαζικές παραβιάσεις του FIR (Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων) Λευκωσίας και του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από την τουρκική στρατιωτική αεροπορία, μεταξύ 3-31 Ιανουαρίου και 6-28 Φεβρουαρίου 2002.

    Ο κ. Κασουλίδης στην επιστολή του, που κυκλοφόρησε στις 2 Μαϊου ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, διαμαρτύρεται έντονα για τις τουρκικές υπερπτήσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας και καλεί για τον τερματισμό τους.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Πρόεδρος Κληρίδης - Ευχές

    Ευημερία και πρόοδο στον "αδελφό κυπριακό λαό" και δικαίωση των αγώνων του αντεύχεται ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, σε ευχετήριο τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα.

    [05] (Κ) Ρομάνο Πρόντι - ΕΕ - Κύπρος - Διεύρυνση - Ευρωστρατός

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα είναι ανάμεσα στις δέκα υποψήφιες για ένταξη χώρες που θα προσκληθούν να καταστούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν ληφθεί η απόφαση επί του θέματος τον προσεχή Δεκέμβριο.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο, μετά τη συνάντηση κορυφής της προεδρίας της ΕΕ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν συζητήθηκε το θέμα του Ευρωστρατού και η διαφωνία της Ελλάδας με το "Κείμενο της Αγκυρας", ο κ. Πρόντι συνέδεσε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το θέμα του Ευρωστρατού.

    Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απάντησε, "Οχι δεν συζητήσαμε αυτό το θέμα σήμερα. Αλλά, οπωσδήποτε, αυτό το θέμα μας ανησυχεί σε σχέση με τη μελλοντική στρατηγική διότι επιθυμούμε την επίτευξη προόδου σε αυτού του είδους τη συνεργασία, η οποία αποτελεί πρόοδο για όλους."

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ψεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για κάθοδο στην Κύπρο εντός Μαϊου του ΓΓ των ΗΕ, η μετάβαση του Ραούφ Ντενκτάς στις 10 Μαϊου στην Αγκυρα, η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για διορισμό του Υπουργού Εσωτερικών στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο διορισμός του Παύλου Σαββίδη στη θέση του Προέδρου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας στον Τ/Κ ποδοσφαιριστή Σαμπρί Σελτέν είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ερχεται στην Κύπρο ο Κόφι Ανάν" γράφει ότι βαρυσήμαντη εξέλιξη στο Κυπριακό αποτελεί η ψεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κάθοδο του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο σε μια προσπάθεια να δώσει ουσιαστική προώθηση στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης του προβλήματος, προκειμένου το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου, το οποίο θεωρείται κλειδί για τη ρύθμιση ενός ευρύτερου πακέτου διαφορών της περιοχής, να τηρηθεί. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ποδοσφαιριστής Σαμπρί Σελντέν, ο οποίος άρχισε ήδη προπονήσεις με την ΑΕΚ Λάρνακας, είναι από χθες και επισήμως Κύπριος μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αντιδράσεις χωρίς όρια" αναφέρεται στην πρόταση της ομάδας των Βρυξελλών για μεταφορά γάλακτος και ζωϊκών προϊόντων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και γράφει ότι δεν μπορεί με μια "άστοχη κίνηση να κατεδαφίσουμε" όσα με έξοδα και κόπο κτίστηκαν στον κτηνοτροφικό τομέα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διόρισε χθες τον Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με κριτήριο την τιμιότητα και τις καλές γνώσεις των οικονομικών πραγμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο "Πολίτης" με τίτλο στο κύριο θέμα "Ο Κόφι Ανάν στη Λευκωσία" γράφει ότι με ταχείς ρυθμούς φαίνεται ότι θα κινηθεί στο εξής το Κυπριακό, καθώς ο ΓΓ των ΗΕ αποφάσισε να επισκεφθεί τη Λευκωσία και να αναλάβει προσωπικά τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Η απόφαση λήφθηκε μετά τη συνάντηση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε νέο Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου τον πρώην Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Παύλο Σαββίδη, ο οποίος σε γραπτή δήλωση ανέφερε πως πρώτο μέλημά του είναι η προστασία των επενδυτών.

    "Η Σημερινή" στο βασικό θέμα με τίτλο "Στην Κύπρο ο Ανάν" γράφει ότι ο ΓΓ των ΗΕ παρεμβαίνει προσωπικά στο Κυπριακό, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο πρώτος στόχος του κ. Ανάν, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 15 έως τις 17 Μαϊου, είναι να δώσει ώθηση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και να κωδικοποιήσει εγγράφως με τρόπο δεσμευτικό τις κοινές θέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις απευθείας συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι κλειστά τα χαρτιά του κρατεί ο Πρόεδρος Κληρίδης σχετικά με την κάλυψη της κενωθείσας θέσης του Υπουργού Εσωτερικών, δηλώνοντας ότι ούτε σε ευρύ ανασχηματισμό θα προβεί αλλά ούτε και θα κάνει εσωτερικές μετακινήσεις.

    "Ο Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Τούρκοι στρατηγοί καλούν Ντενκτάς" γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ύστερα από πρωτοβουλία των Τούρκων Στρατηγών, θα μεταβεί στις 10 Μαϊου στην Αγκυρα για επαφές με το στρατιωτικό κατεστημένο και κυβερνητικούς αξιωματούχους με στόχο να συζητηθεί η τακτική που θα ακολουθηθεί μέχρι τον Ιούνιο, ενόψει της έναρξης την ερχόμενη Τρίτη του νέου γύρου των απευθείας συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι σταθερή και υπό έλεγχο κρίνεται η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου από τους θεράποντες γιατρούς του, ενώ ταυτόχρονα έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις για μεταφορά του στην Ελλάδα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κόλαφος στο ΔΗΣΥ" γράφει ότι ο διορισμός του Υπουργού Εσωτερικών στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έστειλε χθες το μήνυμα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης εξακολουθεί να θέτει σε ύψιστη προτεραιότητα τις διαπροσωπικές του σχέσεις με παλαιούς συνεργάτες. Αλλού γράφει ότι ανοικτό άφησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ενδεχόμενο συνέχισης των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού μέχρι το Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, εφόσον υπάρξει κάποια εξέλιξη που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" στο βασικό θέμα με τίτλο "Λύση και ματαίωση προεδρικών εκλογών" γράφει ότι η Ουάσιγκτον προσβλέπει σε ένα συνολικό πακέτο λύσης του Κυπριακού και ταυτόχρονα ματαίωση των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου 2003 στην Κύπρο, αφού το "αγκάθι" που λέγεται Ραούφ Ντενκτάς βρίσκεται υπό πίεση για παραχωρήσεις στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ανοικτή πληγή είναι για την Κύπρο οι εκκρεμότητες που αφορούν τα παράνομα κεφάλαια του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς οι γιουγκοσλαβικές αρχές αναζητούν ακόμα τα χαμένα κεφάλαια στην Κύπρο, ενώ πολύ σύντομα το Δικαστήριο της Χάγης θα ανοίξει το δεύτερο φάκελο Μιλόσεβιτς, που αφορά τη διερεύνηση του οικονομικού εγκλήματος που ενδεχομένως διαπράχθηκε.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα προβάλλει δηλώσεις του Γιάσερ Αραφάτ μετά τη λήξη της πολιορκίας του Αρχηγείου του. Αλλού γράφει ότι η αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων ανακοίνωσε χθες την έναρξη της ανοιξιάτικης καμπάνιας της για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας μέσα και γύρω από τις Βάσεις στη Δεκέλεια. Προβάλλει δήλωση του Τάκη Χατζηδημητρίου στην εφημερίδα ότι μελετά το ενδεχόμενο υποβολής υποψηφιότητας στις προεδρικές εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" στο βασικό θέμα με τίτλο "Ο Αραφάτ κυκλοφορεί ελεύθερα" γράφει ότι ένας πανευτυχής αλλά χλωμός Γιάσερ Αραφάτ ξεπρόβαλε χθες από το Αρχηγείο του στη Δυτική Οχθη με τραγούδια νίκης, ύστερα από την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, τα οποία τερμάτισαν τον, εδώ και μήνες, αποκλεισμό του Παλαιστίνιου ηγέτη. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Ενωση Δήμων να επανεξετάσει την πρότασή τους για λύση

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πασχαλινό μήνυμα

    Να μην μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ. του Σαββάτου 4/5/2002

    Πιστεύουμε και πάντοτε θα ελπίζουμε στην Ανάσταση της Κύπρου και του λαού της, που θα μας οδηγήσει σε μια ειρηνική λύση, αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, τις οποίες θα ωφελήσει εξίσου, τονίζει σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με το κοινοτικό κεκτημένο, όπως αυτό ισχύει και εφαρμόζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία επιδιώκουμε να ενταχθούμε.

    Οπως σημειώνει "ο Κυπριακός Ελληνισμός πάντοτε παραλλήλιζε την ιστορική πορεία του με την άνοδο του Κυρίου στο Γολγοθά, ενώ τα τελευταία 28 χρόνια ο παραλληλισμός αυτός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σαν αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής".

    [08] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Πασχαλινό μήνυμα

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ Σημείωση: οι εφημερίδες μπορούν να δημοσιεύσουν το μήνυμα στην έκδοση τους του Μεγάλου Σαββάτου, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να το μεταδώσουν την Κυριακή του Πάσχα.

    Η λαμπροφόρα εορτή της Ανάστασης βρίσκει και πάλι για εικοστό όγδοο στη συνέχεια χρόνο, το λαό και την πατρίδα μας να σηκώνουν ακόμη το σταυρό του μαρτυρίου, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα το ελπιδοφόρο φως της λύτρωσης, αναφέρει σε μήνυμά του για το Πάσχα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συμβούλιο Ασφαλείας - Δήλωση

    Η κυβέρνηση διά του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη εκφράζει την ικανοποίησή της για τη χθεσινή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορά τις απευθείας συνομιλίες και σημειώνει πως η επικείμενη επίσκεψη του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο "έχει ως στόχο να προωθήσει τη διαδικασία" για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας και τόνισε πως η ε/κ πλευρά είναι προσηλωμένη στην αναζήτηση συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Ανάν θα έχει ως στόχο τρία στοιχεία, όταν έρθει στην Κύπρο, τα οποία αφορούν την επείγουσα ανάγκη για πρόοδο, συμβιβασμό και ειρήνη.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης είπε πως "η δική μας πλευρά εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δήλωση του ΣΑ εξαιτίας του γεγονότος ότι το Σώμα επιμένει στη συνολική λύση, επιμένει ότι αυτή η συνολική λύση πρέπει να λαμβάνει πλήρως υπόψη τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συνθήκες και καλεί τις πλευρές αλλά ιδιαίτερα την τουρκική πλευρά να συνεργαστεί πλήρως με το ΓΓ των ΗΕ Κόφιν Ανάν".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 3 May 2002 - 17:49:09 UTC