Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κακλαμάνης - Κυπριακό - Ομογένεια
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Μπιλιράκης - Μαλόνεϊ - Επίσκεψη Ανάν
  • [04] (Κ) Δικοινοτική χορωδία - Εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ Σρι Λάνκα - Κυπριακό
  • [06] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Ακης Τσοχατζόπουλος
  • [07] (Κ) ΕUROPOL - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [08] (Κ) Κληρίδης - Αθήνα
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Δηλώσεις - Αναχώρηση (1)
  • [12] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αναχώρηση
  • [13] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αναχώρηση - Εναρκτήρια δήλωση
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [17] (Κ) ΔΗΚΟ - Ακης Τσοχατζόπουλος - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Γιλμάζ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [19] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Διάσκεψη Τύπου - Ερωτήσεις - Απαντήσεις
  • [20] (Κ) Αναστασιάδης - Μπαλκενέντε - Τηλεγράφημα
  • [21] (Κ) ΚΕΑ - Επίσκεψη Αναν - Κυπριακό
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ Αιγύπτου - Κύπρος - Πρόγραμμα
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τσοχατζόπουλος
  • [24] (Κ) Σημίτης - Ενταξη Κύπρου - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [26] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη
  • [29] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [30] (Κ) Τουρκία - Ε/Κ - Τ/Κ - Συναυλία
  • [31] (Κ) Βασιλείου - ΕΕ - Λονδίνο
  • [32] (Κ) ΗΕ - Κύπρος - Ευθύνες
  • [33] (Κ) ΔΣ Κεντρικής Τράπεζας - Νομισματική Πολιτική
  • [34] (Κ) Ολομέλεια της Βουλής - Νομοσχέδια - Εναρμόνιση
  • [35] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Επίσκεψη Ανάν - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Κακλαμάνης - Κυπριακό - Ομογένεια

    Εκτενή αναφορά στο Κυπριακό έκανε ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς την ομογένεια χθες το βράδυ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Ο κ. Κακλαμάνης, ολοκληρώνοντας με αυτή την ομιλία την επισκεψή του στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν, επαναλαμβάνοντας ότι η Αμερικανός αξιωματούχος τού εξέφρασε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινές επαφές του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Λευκωσία και οι εκδηλώσεις που έγιναν με αφορμή την επίσκεψή του τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα, όπου αυτός μετέβη για την απογευματινή συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς απασχολούν σε έκταση το σημερινό κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στο θέμα των 13 Παλαιστινίων που συνεχίζουν να φιλοξενούνται στην Κύπρο, στη χθεσινή δίωρη απεργία των δασκάλων και στις καταστροφές από την κακοκαιρία που έπληξε προχθές το απόγευμα την περιοχή της Λευκωσίας.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Επισπεύδεται η διαδικασία" γράφει ότι διάφορες προτάσεις που αφορούν την αλλαγή του ρυθμού διεξαγωγής των συνομιλιών και κυρίως στο να ανοίξει ο δρόμος για τον Αλβαρο ντε Σότο να υποβάλει τις δικές του προτάσεις και εισηγήσεις για το Κυπριακό, έθεσε χθες κατά τις πολύωρες επαφές του στην Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αλλού γράφει ότι ο Ισπανός Πρεσβευτής στην Κύπρο Ιγκνάθιο Γκαρθία Βαλντεκάσας είχε χθες συνάντηση με τους 13 Παλαιστινίους που διαμένουν σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα, οι οποίοι είναι καλά και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς την ΕΕ και την Κύπρο.

    Η "Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Απειλούν με αίμα" γράφει ότι με κάθε τρόπο και μέσο ο Ραούφ Ντενκτάς φρόντισε και χθες να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί λύση που θα επανενώνει την Κύπρο. Προσθέτει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς φρόντισε να συγκεντρώσει αριθμό "Γκρίζων Λύκων" έξω από το γραφείο του ενώ συναντούσε τον Κόφι Ανάν, κρατώντας τουρκικές σημαίες και πανό που έγραφαν "Η κατεύθυνση που ακολουθούμε είναι αυτή της Τουρκίας". Αλλού αναφέρεται στη συνεχή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος νοσηλεύεται για πέμπτη ημέρα στην κλινική εντατικής θεραπείας του πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η φόρμουλα Ανάν για επιτάχυνση" αναφέρεται στα δύο στοιχεία που συνθέτουν τη φόρμουλα την οποία εισηγήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του "Π", ο Κόφι Ανάν προς τις δύο πλευρές για επιτάχυνση της διαδικασίας. Αφενός η υποβολή άτυπων εγγράφων και αφετέρου η εξαντλητική συζήτηση για σύγκλιση και επί των τεσσάρων βασικών πτυχών του Κυπριακού, στο πλαίσιο ενός πάρε-δώσε. Αλλού γράφει για τις σκηνοθετημένες διαδηλώσεις έξω από το σπίτι του Ντενκτάς και για την προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου των Ε/Κ δημοσιογράφων από το κατοχικό καθεστώς.

    Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τι δέχεται ο Κληρίδης" γράφει ότι σε "τολμηρά βήματα" προέβη ο Πρόεδρος Κληρίδης, όπως ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να εξευρεθεί το περίγραμμα λύσης μέχρι τον Ιούνιο. Ο Πρόεδρος Κληρίδης σε συνέντευξη στο CNN Turk σκιαγράφησε τη λύση του Κυπριακού χωρίς να αναφερθεί σε ομοσπονδιακές ή συνομοσπονδιακές ονομασίες και εξήγησε τι είναι έτοιμος να δώσει στην τ/κ πλευρά. Αλλού γράφει ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων ξέσπασαν σε λυγμούς και κλάματα, μόλις αντίκρισαν χθες το πρωί το αυτοκίνητο που μετέφερε το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αρχίστε αμέσως με το πάρε - δώσε" αναφέρει πως ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις δύο πλευρές να αρχίσουν ένα ουσιαστικό πάρε - δώσε για να προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών προς την κατεύθυνση της συμφωνίας επί των βασικών πτυχών μέχρι τον Ιούνιο. Αλλού σημειώνει πως απειλές κατά της ζωής του μέχρι πρότινος διευθυντή των φυλακών Χάρη Θεμιστοκλέους είχαν εκφρασθεί από διάφορες κατευθύνσεις εντός και εκτός φυλακών, για αυτό και λαμβάνονται μέτρα προστασίας του.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ενεργότερη παρέμβαση" πως σε μια ολοήμερη προσπάθεια ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν επιχείρησε χθες να εξασφαλίσει τη συναίνεση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ώστε να επέλθουν τέτοιες αλλαγές στη διαδικασία των συνομιλιών που θα επιτρέπουν στον Αλβαρο ντε Σότο να καταθέτει ιδέες, προτάσεις και έγγραφα. Αλλού αναφέρει πως σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η προχθεσινή απρόσμενη κακοκαιρία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι αργά προχθές το βράδυ δέχθηκε πάνω από 200 κλήσεις για βοήθεια.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κύριοι, είναι ώρα να λύσουμε το πρόβλημα" γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ολοκλήρωσε χθες βράδυ μια ημέρα έντονης διπλωματικής κινητικότητας φέρνοντας μαζί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε ένα δείπνο εργασίας, στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη νεκρή ζώνη. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή δίωρη απεργία των δασκάλων δημοτικής εκπαίδευσης με αίτημα την ίση μεταχείρισή τους με τους καθηγητές, σε ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Μπιλιράκης - Μαλόνεϊ - Επίσκεψη Ανάν

    Οι συμπρόεδροι της ομάδας για ελληνικά θέματα στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων Μάικ Μπιλιράκης και Κάρολιν Μαλόνεϊ, με κοινή δήλωση, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο θα συμβάλει σε μια αποφασιστική πρόοδο στις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες για το Κυπριακό.

    [04] (Κ) Δικοινοτική χορωδία - Εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ Σρι Λάνκα - Κυπριακό

    Η Σρι Λάνκα υποστηρίζει σταθερά την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και την επανένωση της νήσου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ταϊρόν Φερνάντο.

    Ο κ. Φερνάντο τόνισε ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με πολιτικούς τρόπους, μέσω διαπραγματεύσεων, καλώντας τα μέρη να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με καλή θέληση.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φερνάντο ανέφερε ότι είχε το προνόμιο να επισκεφθεί την Κύπρο ως βουλευτής της αντιπολίτευσης το 1996, ύστερα από σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης στην Τουρκία και χαρακτήρισε τη νήσο ως "ιστορικό τόπο".

    [06] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Ακης Τσοχατζόπουλος

    Ανεξάρτητα της διαδικασίας εξέλιξης και ολοκλήρωσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, μια ανάλογη διαδικασία πολύ κρίσιμη και σημαντική που εξελίσσεται στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς για την ολοκλήρωση όλων των προϋποθέσεων για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [07] (Κ) ΕUROPOL - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας, γνωστής ως EUROPOL, με επικεφαλής το Διευθυντή της μονάδας συνεργασίας της EUROPOL με τις τρίτες χώρες Manfred Steitner, θα επισκεφθεί την Κύπρο μεταξύ 25-27 Ιουνίου, για αξιολόγηση της κυπριακής Αστυνομίας.

    [08] (Κ) Κληρίδης - Αθήνα

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μεταβαίνει στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη, όπου την ίδια ημέρα στις 7 το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/05/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7230          1,7333
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5682          1,5776
    Λίρα Αγγλίας                     1,0765          1,0829
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,9932        201,5931
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8569          2,8797
    Δολάριο Καναδά                     2,4414          2,4609
    Κορώνα Δανίας                     12,7975         12,8998
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9663         13,0700
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8780         16,0050
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5063          2,5263
    

    [11] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Δηλώσεις - Αναχώρηση (1)

    Ικανοποιημένος αναχωρεί από την Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όπως ο ίδιος δήλωσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την ολοκλήρωση των εδώ επαφών του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Ανάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο ηγέτες μπορούν μέχρι το τέλος Ιουνίου να επιτύχουν ουσιαστική πρόοδο στα κύρια υπό συζήτηση θέματα, εάν υπάρχει αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση.

    Ανέφερε πως εξασφάλισε δέσμευση από τους δύο ηγέτες ότι θα καταβάλουν προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση σε μια διαδικασία πάρε-δώσε.

    Είπε επίσης ότι η δική του εκτίμηση είναι πως ο κυπριακός λαός επιθυμεί την ειρήνη στο νησί και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και τα ΗΕ θα εργαστούν για αυτό το στόχο.

    [12] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αναχώρηση

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναχώρησε στις 2 το απόγευμα από την Κύπρο με ειδικό αεροπλάνο που παραχώρησαν οι Αερογραμμές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ολοκληρώνοντας έτσι τη 48ωρη επίσκεψη εργασίας στο νησί.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον κ. Ανάν και τη σύζυγό του αποχαιρέτησαν ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τον αποχαιρέτησε η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών Ρέα Γιορδαμλή.

    Ο κ. Ανάν μεταβαίνει στην Ινδονησία και το Ανατολικό Τιμόρ.

    [13] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αναχώρηση - Εναρκτήρια δήλωση

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα κύρια θέματα της διακυβέρνησης, της ασφάλειας, του εδαφικού και της περιουσίας, κατά τις απευθείας τους συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει από την Κύπρο, ο κ. Ανάν είπε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν επαναβεβαιώσει την ετοιμότητά τους να εντείνουν την προσπάθειά τους, σημειώνοντας ότι αναχωρεί από το νησί με τη δέσμευσή τους να προωθήσουν την προσπάθειά τους για λύση του Κυπριακού με γνήσιο πνεύμα πάρε δώσε.

    Ο κ. Ανάν, στην εναρκτήρια του δήλωση, είπε ότι χθες συναντήθηκε με "την ΑΕ Γλαύκο Κληρίδη, τον Ε/Κ ηγέτη, και την ΑΕ Ραούφ Ντενκτάς, τον Τ/Κ ηγέτη" και ότι "οι τρεις μας συναντηθήκαμε χθες το βράδυ και είχα την ευχαρίστηση να τους παραθέσω δείπνο".

    "Συνολικά, είχα συζητήσεις αρκετών ωρών για την ουσία και τη διαδικασία" των συνομιλιών.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι είναι "ακόμα πιο βαθειά πεπεισμένος ότι αυτή είναι η στιγμή να προχωρήσουμε και να αρθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε" και πρόσθεσε ότι "υπάρχει τώρα μια ιστορική ευκαιρία να φθάσουμε σε συνολική διευθέτηση".

    Σημείωσε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι αυτό θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και της περιοχής, και αυτή η ευκαιρία πρέπει να αρπαχθεί".

    "Εχω υπενθυμίσει τους δύο ηγέτες για την ευθύνη που φέρουν στους ώμους τους και για την προθυμία μου να τους βοηθήσω να φθάσουν στο στόχο που έχουν θέσει για να επιτύχουν, στο τέλος του περασμένου χρόνου", πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς "μου έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να εντείνουν την προσπάθειά τους" και σημείωσε ότι "φεύγω από την Κύπρο με τη δέσμευση των δύο ηγετών να συνεχίσουν την προσπάθειά τους με γνήσιο πνεύμα πάρε δώσε".

    "Παρά τις διαφορές τους στην ουσία και το χρονοδιάγραμμα, είμαι ακόμα πεπεισμένος ότι από τώρα και μέχρι το τέλος Ιουνίου μπορούν να επιλύσουν τις κύριες πτυχές, δεδομένου ότι θα προχωρήσουν με αποφασιστικότητα στην εργασία τους και με την απαραίτητη πολιτική βούληση".

    Ο κ. Ανάν σημείωσε ότι "οι κύριες πτυχές στις οποίες τους έχω ζητήσει να εστιάσουν την προσοχή τους είναι η εξουσία, η ασφάλεια, το εδαφικό και η περιουσία".

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της πολιτικής της ε/κ πλευράς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας παράλληλα πως μετά και την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ "δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να κάνει την πλευρά μας πιο αισιόδοξη ή που να υπογραμμίζει οποιαδήποτε αλλαγή, έστω και φραστική στον τρόπο που η τουρκική πλευρά αντικρίζει τα ζητήματα".

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο τρόπος με τον οποίον ο κ. Ντενκτάς κινείται στις διαδικασίες για το Κυπριακό είναι πανομοιότυπος με τον τρόπο που διατύπωσε τις απόψεις του στη συνέντευξή του προς το Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, στο CNN Turk.

    Ανακοινώνοντας τη μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη και των συμβούλων του για το Κυπριακό στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη για διαβουλεύσεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους συμβούλους του, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως "θεωρήθηκε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει μια πιο σε βάθος και εμπεριστατωμένη ανάλυση από κοινού και ανταλλαγή απόψεων διότι θεωρείται ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο ενόψει και του γεγονότος ότι παρήλθε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα από την έναρξή τους χωρίς να σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος".

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στην Αθήνα συνοδευόμενος από το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο.

    Στις 7 το βράδυ την ίδια ημέρα θα έχει συνάντηση εργασίας με τον κ. Σημίτη και τους συμβούλους του. Θα ακολουθήσει στις 10 μμ δείπνο εργασίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο την Πέμπτη το μεσημέρι.

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            99,26 (-2,07)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.200.374
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   525.400    418,96 (-2,32)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    267.641    116,85 (-1,96)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     43.429     87,20 (-2,38)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.761     31,97 (-0,53)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     62.899     55,66 (-0,48)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     30.352     76,55 (-1,03)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     40.311     22,31 (-2,36)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     14.604     52,83 (-0,62)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.849      4,60 (-3,56)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    136.388     16,68 (-5,98)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     17,78 ( 0,62)
    Ξενοδοχεία                    £    115.451     58,87 (-1,87)
    Αλλες Εταιρείες               £    357.815    102,24 (-1,75)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Συνέχεια στις διακυμάνσεις του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου πέριξ των 100 μονάδων έδωσε η σημερινή συνάντηση, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις μετοχικών αξιών. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 2,1%, υποχωρώντας στις 99,26 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,2 εκατομμύριο λίρες.

    [17] (Κ) ΔΗΚΟ - Ακης Τσοχατζόπουλος - Κυπριακό

    Τη διαβεβαίωση ότι ο η Ελλάδα υποστηρίζει την πολιτική λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [18] (Κ) Γιλμάζ - Κυπριακό - ΕΕ

    "Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για να δείξουμε ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά είναι που προσπαθούν για την επίλυση του Κυπριακού", είπε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ.

    [19] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Διάσκεψη Τύπου - Ερωτήσεις - Απαντήσεις

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και ο Ειδικός του Σύμβουλος για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα συνεχίσουν να εργάζονται τους επόμενους μήνες με την ε/κ και την τ/κ πλευρά με στόχο την επίτευξη ουσιαστικής προόδου μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε από τις 14 μέχρι τις 16 τρέχοντος.

    Ο κ. Ανάν αναφέρθηκε επανειλημμένως στην πεποίθησή του ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί πρόοδος στις κύριες πτυχές του προβλήματος όπως τις καθόρισε, δηλαδή τη διακυβέρνηση, το θέμα της ασφάλειας, το εδαφικό και τις περιουσίες.

    Ο ΓΓ είπε ακόμα πως ενεθάρρυνε την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεχίζουν να βοηθούν την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσουμε τα μέρη να καταλήξουν σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα," δήλωσε ο κ. Ανάν όταν κλήθηκε να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο τα ΗΕ προτίθενται να υποβοηθήσουν τις δύο πλευρές, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν το δικό τους ρυθμό, τον οποίο πρέπει να ακολουθεί κάποιος.

    Υπάρχουν φορές, πρόσθεσε, που γίνονται πολλά περισσότερα ενώ άλλες φορές γίνονται λιγότερα.

    Σε ερώτηση εάν τα ΗΕ προτίθενται να καταθέσουν συγκεκριμένες ιδέες, ο κ. Ανάν σημείωσε ότι είπε στους δύο ηγέτες πως είναι έτοιμος να τους βοηθήσει και πρόσθεσε "ο εδώ εκπρόσωπός μου κ. ντε Σότο θα τους βοηθά τους επόμενους μήνες και εγώ παρακολουθώ στενά τη διαδικασία από τη Νέα Υόρκη."

    Κληθείς να ξεκαθαρίσει κατά πόσο ο ρόλος του κ. ντε Σότο θα καταστεί πιο ενεργός, είπε ότι ο Ειδικός του Σύμβουλος θα παραμείνει στο νησί όσο καιρό χρειάζεται.

    "Πιστεύω ότι θα μείνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, που είναι η ημερομηνία προθεσμία κατά την οποία θα προβούμε σε μιαν αξιολόγηση της κατάστασης για να δούμε κατά πόσο έχει επιτευχθεί πρόοδος στα ουσιώδη θέματα και μετά θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι," είπε.

    Ο ΓΓ τόνισε πως δεν είναι μόνο ο κ. ντε Σότο που θα βοηθά τη διαδικασία των συνομιλιών αλλά ο ίδιος, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του. "Ετσι και οι δύο θα βοηθούμε τα μέρη να προχωρήσουν μπροστά," εξήγησε.

    Σε ερώτηση εάν αναχωρεί με άδεια χέρια, ο κ. Ανάν είπε πως οι δημοσιογράφοι φαίνεται να γνωρίζουν περισσότερα από τον ίδιο.

    "Πιστεύω ότι φεύγω ικανοποιημένος και είμαι ικανοποιημένος," είπε, υπενθυμίζοντας πως σκοπός της επίσκεψής του ήταν να ενθαρρύνει τους δύο ηγέτες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για επίτευξη προόδου την επερχόμενη περίοδο.

    Σε ερώτηση γιατί αυτή τη φορά εκτιμά ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα ανταποκριθούν στη δέσμευσή τους για ουσιαστική πρόοδο μέχρι το τέλος Ιουνίου, σημείωσε πως υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα ουσίας και χρόνου.

    "Εχοντας συνομιλήσει με τις δύο πλευρές και έχοντας αναλύσει την κατάσταση, εκτιμώ ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί πρόοδος εάν υπάρχει η θέληση και έμπνευση," είπε.

    Ανέφερε ακόμα ότι ο ίδιος απεκόμισε την εντύπωση πως οι Κληρίδης και Ντενκτάς μπορούν να το πράξουν και πρόσθεσε: "Το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου, κατά τη δική μου εκτίμηση, μπορεί να ικανοποιηθεί εάν επικεντρωθούν στα κύρια θέματα τώρα σε ένα πνεύμα πάρε δώσε."

    "Αυτό που έχει σημασία είναι ίσως το μήνυμα που αφήνω στους δύο ηγέτες και, έχοντας συνομιλήσει μαζί τους, συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορούν να επιτύχουν ουσιαστική πρόοδο μέχρι το τέλος Ιουνίου παρ' όλες τις αμφιβολίες που εξέφρασε ο κ. Ντενκτάς, τον οποίο καλώ όπως και τους άλλους ενδιαφερόμενους να επικεντρώσουν πραγματικά την προσοχή τους στα κύρια θέματα για να προχωρήσουμε," είπε.

    Τόνισε ακόμα ότι πιστεύει με ειλικρίνεια πως εάν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν πρώτα κατά νου το συμφέρον του κόσμου και είναι αποφασισμένοι για ειρήνη, μπορούν να το επιτύχουν φέτος.

    "Κατανοώ τα αισθήματα των ανθρώπων, αντιλαμβάνομαι την επιθυμία τους για ειρήνη και διαβεβαιώνω τον κόσμο ότι εγώ και ο ΟΗΕ θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους δύο ηγέτες για την επίτευξη της ειρήνης όσο πιο γρήγορα μπορούμε," είπε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι τώρα προσφέρεται μια "ιστορική ευκαιρία" για ειρήνη, είπε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να μετακινηθούν από τις πάγιες θέσεις τους, μετά να προχωρήσουν σε μιαν ειλικρινή και αποφασιστική βάση και σε διαδικασία πάρε δώσε, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος.

    "Ηρθα εδώ να ενθαρρύνω τον κόσμο για ειρήνη, αλλά όπου πήγα με ενθάρρυνε ο κόσμος για να πείσω τους ηγέτες να εργαστούν για την ειρήνη," ανέφερε.

    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πραγματοποίησης συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, είπε πως αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν εντατικές διαπραγματεύσεις, είτε εδώ είτε αλλού, και πρόσθεσε χαμογελώντας: "Εάν υπάρχουν αποτελέσματα εδώ στο νησί, εάν επιτύχουν, τους είπα πως θα έρθω εδώ για να πιούμε ένα ποτήρι σαμπάνια και να γιορτάσουμε."

    Σε ερώτηση για τον "καταλυτικό ρόλο" της ένταξης της Κύπρου στην ειρηνευτική προσπάθεια, είπε πως εάν μια επανενωμένη Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ, αυτό θα είναι προς το συμφέρον των Ε/Κ και των Τ/Κ, της Κύπρου και της περιοχής.

    "Κάλεσα τις γειτονικές χώρες να υποβοηθήσουν και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια," είπε.

    Σε ερώτηση εάν αναχωρεί πιο πεπεισμένος ότι η λύση είναι εφικτή, ο κ. Ανάν απάντησε "εάν επιλυθούν τα κύρια θέματα μέχρι τον Ιούνιο και αρχίσει η καταγραφή τους, τότε θα αρχίσετε να βλέπετε το τέλος της σήραγγας", και διευκρίνισε ότι δεν εννοεί ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να υπάρχει μια υπογραμμένη και επικυρωμένη συμφωνία, αλλά τουλάχιστον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να έχουν επιλύσει τα κύρια θέματα.

    [20] (Κ) Αναστασιάδης - Μπαλκενέντε - Τηλεγράφημα

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον ηγέτη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Ολλανδίας κ. Μπαλκενέντε για τη μεγάλη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της χώρας, απέστειλε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης.

    [21] (Κ) ΚΕΑ - Επίσκεψη Αναν - Κυπριακό

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) χαιρετίζει την εμπλοκή του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και εκφράζει την ελπίδα όπως αυτή αποδώσει.

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ Αιγύπτου - Κύπρος - Πρόγραμμα

    Οκτάωρη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμετ Μάχερ Ελ Σαγιέντ, ο οποίος θα έχει επίσημες συνομιλίες και γεύμα εργασίας με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τσοχατζόπουλος

    Την "ανάγκη έστω και την υστάτη" η ε/κ πλευρά και η ελληνική κυβέρνηση να καταρτίσουν "εναλλακτικά σενάρια, στρατηγικές κινήσεις και κινήσεις τακτικής" για αντιμετώπιση των εξελίξεων στο Κυπριακό, επεσήμαναν ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στη διάρκεια σημερινής τους συνάντησης στη Λευκωσία, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις υπό το βάρος της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Κύπρο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι "ο ελληνισμός έχει ευθύνη να καθορίσει εθνική στρατηγική στη Κύπρο και την Ελλάδα και να σκεφθεί για πρωτοπορίες, στάσεις, συμπεριφορές τις οποίες θα πρέπει να ολοκληρώσει".

    [24] (Κ) Σημίτης - Ενταξη Κύπρου - Κυπριακό

    Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα θεσμικά μέσα τα οποία της δίνει η Συνθήκη της ΕΕ για να ενταχθεί η Κύπρος, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ύστερα από πεντάωρη συνεδρία της Κυβερνητικής Επιτροπής στην Αθήνα για την πορεία του κυβερνητικού έργου.

    [25] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Την πεποίθηση ότι "επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις πως δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες" από την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά την αναχώρησή του από το νησί.

    [26] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Η επίσκεψη του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο θα κριθεί από το αποτέλεσμά της τις προσεχείς μέρες κατά τις επόμενες συναντήσεις στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση της επίσκεψης του κ. Ανάν "εισάγει τις συνομιλίες στο πιο κρίσιμο τους στάδιο".

    Σε δηλώσεις του το απόγευμα, ο κ. Παπαπέτρου αναφέρθηκε σε σημεία των δηλώσεων του κ. Ανάν κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο, και είπε ότι η κυβέρνηση θα ήταν πιο ευτυχής αν ο ΓΓ των ΗΕ τοποθετείτο πιο αποφασιστικά και ξεκάθαρα όταν απάντησε σε ερώτηση κατά πόσο τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους ή δύο κυριαρχιών.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Ανάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "εισάγει τις συνομιλίες στο πιο κρίσιμο τους στάδιο" και ότι "με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα για να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος".

    [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Για να υπάρξει "σωστή κινητικότητα και να σπάσει το διαφαινόμενο αδιέξοδο" στο Κυπριακό "θα πρέπει τα ΗΕ, πέρα από προσπάθειες, οι οποίες εξαντλούνται σε ικεσίες και συμβουλές, αλλά και ο διεθνής παράγοντας ευρύτερα πρέπει να πάρουν μιαν πιο αποφασιστική στάση απέναντι στην Αγκυρα και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις πριν από τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι είναι "ανάγκη να σπάσει το αδιέξοδο", καθώς "οι εξελίξεις τρέχουν, τα χρονοδιαγράμματα εξαντλούνται και είναι επείγον να εξευρεθεί ειρηνική και βιώσιμη λύση, στηριγμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου" και η οποία "θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Τ/Κ και των Ε/Κ".

    [28] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη

    Στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας "πρέπει να υπάρχει φειδώ", είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει τη δημοσιοποίηση απόψεων του Προέδρου Κληρίδη προς τον Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, προσθέτοντας ότι "αν προκύπτει οποιοδήποτε ζήτημα πρέπει να συζητηθεί πρώτα στο Εθνικό Συμβούλιο".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι κατανοεί ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ήθελε να στείλει μηνύματα προς τους Τ/Κ και προς τον τουρκικό λαό, αλλά πιστεύει ότι χρειάζεται από όλους προσοχή σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες, τις οποίες θα περιλαμβάνει η λύση στο Κυπριακό.

    [29] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η προετοιμασία της Κύπρου για υιοθέτηση του ευρώ απαιτεί ακόμη αρκετή δουλειά, ανέφεραν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αξιωματούχοι της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Οικονομικές και Χρηματοδοτικές Υποθέσεις.

    [30] (Κ) Τουρκία - Ε/Κ - Τ/Κ - Συναυλία

    Χορωδία που αποτελείται από 50 Ε/Κ και Τ/Κ μουσικούς έδωσε συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Καντίργκα στην Κωνσταντινούπολη.

    [31] (Κ) Βασιλείου - ΕΕ - Λονδίνο

    Ο προσεχής Οκτώβριος θα είναι κρίσιμη περίοδος για το τι θα πράξει η Τουρκία σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, αν στο μεταξύ η τουρκική πλευρά δεν διαφοροποιήσει τη στάση της προς το καλύτερο, και αυτό διότι τότε η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ θα ετοιμάζει την έκθεσή της προς τη συνάντηση κορυφής στην Κοπεγχάγη, δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λονδίνο ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας της Κύπρου με την ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    [32] (Κ) ΗΕ - Κύπρος - Ευθύνες

    Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν δώσει διαβεβαιώσεις στις δύο πλευρές στην Κύπρο ότι στην περίπτωση που η κατάσταση στο Κυπριακό συνεχίσει ως έχει, θα αποδώσουν ευθύνες με αποφασιστικότητα, σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές.

    [33] (Κ) ΔΣ Κεντρικής Τράπεζας - Νομισματική Πολιτική

    Αμετάβλητα στο 5,5% και στο 2,5% παραμένουν τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, αντίστοιχα, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Κεντρικής Τράπεζας που συνήλθε σήμερα.

    [34] (Κ) Ολομέλεια της Βουλής - Νομοσχέδια - Εναρμόνιση

    [35] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Επίσκεψη Ανάν - Κυπριακό

    "Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένει από τις δύο πλευρές να αφήσουν παράμερα ορισμένα στερεότυπα και ερμηνείες και να ασχοληθούν με τις κύριες πτυχές του Κυπριακού", δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 16 May 2002 - 17:49:31 UTC