Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σχέδιο Ανάν
  • [02] (Κ) ΟΗΕ - Εκχαρτ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Παπανδρέου - Ράις - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Ντενκτάς - Παράνομη πώληση κατεχόμενης γης
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Κύπρου - Γερμανίας
  • [07] (Κ) Ιακώβου - Κηδεία Ανα Λιντ
  • [08] (K) Εκπρόσωπος - Δήλωση Εκχαρτ
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [11] (Κ) Ομήρου - Ντουρτουράν - Κυπριακό - Ευρωεκλογές
  • [12] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Κύπρος
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ιράν
  • [14] (Κ) Παπανδρέου - Πάουελ - Συνάντηση - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σχέδιο Ανάν

    [02] (Κ) ΟΗΕ - Εκχαρτ - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα ήθελε να εμπλακεί ξανά ενεργώς στο Κυπριακό, όμως δεν έχει ακόμη λάβει σοβαρή και πειστική ένδειξη από όλες τις πλευρές, για τη βούλησή τους να διαπραγματευθούν συμφωνία στη βάση που τους προτάθηκε.

    [03] (Κ) Παπανδρέου - Ράις - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε αργά χθες το απόγευμα στο Λευκό Οίκο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Κοντολίζα Ράις.

    [04] (Κ) Ντενκτάς - Παράνομη πώληση κατεχόμενης γης

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σχέδιο Ανάν --------------------------------------- Το σχέδιο Ανάν είναι αποδεκτό ως βάση για διαπραγματεύσεις και οι εισηγήσεις που έχει η ε/κ πλευρά για τροποποίηση του σχεδίου θα το καταστήσουν πιο λειτουργικό και άρα πιο βιώσιμο, δήλωσε χθες βράδυ μετά την επιστροφή του από την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ που περιέχεται στην ετήσιά του έκθεση για το έργο του ΟΗΕ κατά το χρόνο που πέρασε, ότι δηλαδή θα επαναρχίσει τις προσπάθειές του για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού αν επιδειχθεί από τα δυο μέρη στην Κύπρο δέσμευση για λύση του προβλήματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως αυτή ''είναι η ίδια δήλωση που περιέχεται στην έκθεση του (ΓΓ) στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό. Αυτή ήταν η σταθερή θέση του μετά τη Χάγη και στην έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η ίδια φρασεολογία'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν ο ΓΓ του ΟΗΕ μάς έχει υποδείξει πώς μπορεί να αποδείξουν οι δύο πλευρές ότι πράγματι έχουν πολιτική βούληση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως ''έχει πει να δεχθούμε το σχέδιο Ανάν όπως έχει και να ορίσουμε ημέρα για δημοψήφισμα''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''εμάς η θέση μας είναι σαφής'', ότι δηλαδή ''το σχέδιο Ανάν είναι αποδεκτό ως βάση για διαπραγματεύσεις και νομίζουμε ότι οι εισηγήσεις που έχουμε για τροποποίηση του Σχεδίου θα το καταστήσουν πιο λειτουργικό και άρα πιο βιώσιμο''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τις επαφές που είχε στην Αθήνα και όπως είπε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση διέγραψαν τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν οι δύο χώρες αυτή την περίοδο από τώρα μέχρι τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε συγκεκριμένα ότι επιστρέφει ''από την Αθήνα πάρα πολύ ικανοποιημένος'' από τις συναντήσεις που είχε ''και το περιεχόμενο των συζητήσεων, πρώτα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους συνεργάτες του, όπως και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. (Κωστή) Στεφανόπουλο, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να με προσκαλέσει για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα σε κατάλληλη ημερομηνία που θα καθοριστεί, μέσα στο Νοέμβριο, όπως επίσης και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''στα πλαίσια των συναντήσεων συζητήσαμε όλες τις πτυχές του κυπριακού και έγινε η συνηθισμένη αξιολόγηση των μέχρι σήμερα εξελίξεων. Ειδικότερα, συζητήσαμε για τις κοινές θέσεις που θα προβληθούν από πλευράς μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και στο ΓΓ του ΟΗΕ, όπως και με τον κ. Παπανδρέου που βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ''.

    ''Εχουμε διαγράψει τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβουμε σε αυτή την περίοδο από τώρα μέχρι την 'ψηφοφορία' στις κατεχόμενες περιοχές το Δεκέμβρη, όπως και μεταγενέστερα για την πιο αποτελεσματική και συντονισμένη συμμετοχή της κυπριακής δημοκρατίας στην ΕΕ'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Συζήτησαν επίσης, είπε, μια ''άλλη σειρά θεμάτων συντονισμού όσον αφορά το σύνταγμα της Ευρώπης, τις θέσεις της ΕΕ σε διάφορα τεχνικά, ας τα ονομάσουμε προβλήματα, και τη συμπαράσταση που η Ελλάδα μπορεί να μας δώσει όσον αφορά τεχνογνωσία αλλά και άλλες εισηγήσεις για την καλύτερη λειτουργία μας μέσα στην ΕΕ''.

    Πρωθυπουργός Ελλάδας - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δηλώσεις ------------------------------------------------------- Το σχήμα που θα προκύψει από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις αλλά δεν επενδύουμε σε αυτό και εργαζόμαστε με βάση την αρνητική στάση η οποία υπάρχει από την τουρκική και τ/κ πλευρά και αυτή τη στάση προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να προχωρήσουμε στη λύση του Κυπριακού δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης μετά τις συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις δηλώσεις του έκανε λόγο για θετική ανταπόκριση από παράγοντες στο εξωτερικό που σχετίζονται με τη λύση του Κυπριακού, στην προσπάθεια Αθηνών και Λευκωσίας για προώθηση λύσης του Κυπριακού, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παρουσίας ξένων παρατηρητών στα κατεχόμενα για τις λεγόμενες ''εκλογές'' σημείωσε πως ''εκείνο που έχει ουσία είναι ότι δεν πρέπει με την παρουσία παρατηρητών να προσδοθεί εγκυρότητα στο αποτέλεσμα των εκλογών'' θέση με την οποία συμφώνησε απόλυτα ο Πρωθυπουργός Σημίτης.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη στις δηλώσεις του πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να πετύχει να της δοθεί ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο του 2004, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώξει λύση του Κυπριακού την τελευταία στιγμή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε πως κατά τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο κυβερνήσεων εξετάστηκε ''το κεντρικό θέμα, η διαπραγματευτική διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού και πάντα η επιδίωξή μας και οι δυνατότητες για επανέναρξη αυτής της διαπραγματευτικής διαδικασίας''.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Γ.Σ του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη θα αποτελέσει ευκαιρία για την προβολή των θέσεών μας αφού ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και θα συναντήσει το ΓΓ των ΗΕ.

    ''Επαναβεβαιώσαμε με τον κ. Παπαδόπουλο την προσήλωση της Ελλάδας και της Κύπρου στη διαδικασία των ΗΕ. Είμαστε αρνητικοί στην όποια προσπάθεια να επιδιωχθεί λύση του Κυπριακού εκτός αυτής της διαδικασίας εκτός του πλαισίου των ΗΕ'', υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.

    Πρόσθεσε πως ''κοινός μας στόχος παραμένει πάντα η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, δίκαιης και λειτουργικής με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου μια που η Κύπρος πια είναι μέλος της ΕΕ'' για να σημειώσει πως ''συμφωνήσαμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ετοιμότητα της κυπριακής και της ελληνικής πλευράς για να υπάρχει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όταν δοθεί η ευκαιρία με βάση το υφιστάμενο σχέδιο, το σχέδιο Ανάν''.

    ''Η αδιαλλαξία του κ. Ντενκτάς συνεχίζεται, η Αγκυρα εξακολουθεί να τον υποστηρίζει πλήρως. Η προσεχής ψηφοφορία στα κατεχόμενα που θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου θα διευκρινίσει το τοπίο σε σχέση με τις περαιτέρω εξελίξεις'', ανέφερε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Είπε επίσης πως ''με τον Πρόεδρο συζητήσαμε επίσης την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο που προχωρεί και την οργάνωση των αρμοδίων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας'' και πως ''όλα εξελίσσονται ομαλά και η Κύπρος θα μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα ως κράτος μέλος της ΕΕ την 1η Μαϊου του 2004''.

    ''Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν κοινές απόψεις για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ'', υπογράμμισε ο κ. Σημίτης και σημείωσε πως ''κοινή είναι επίσης η απόφαση για τη συνεχή βελτίωση του συντονισμού μεταξύ μας, για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει''.

    Εξέφρασε επίσης τη χαρά του γιατί μετά από πρόσκληση του Προέδρου Στεφανόπουλο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί και επίσημα την Ελλάδα στη διάρκεια του φθινοπώρου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η επίσκεψή του εντάσσεται στα πλαίσια τακτικών επαφών της ελληνικής κυβέρνησης και της κυπριακής και του Πρωθυπουργού και του ιδίου για το συντονισμό των ενεργειών, τη σωστή αποτίμηση των εξελίξεων και τον καθορισμό των περαιτέρω ενεργειών.

    ''Αισθάνομαι τιμημένος κάθε φορά που ο κ. Πρωθυπουργός διαθέτει χρόνο και κόπο για να εξετάσουμε όλες τις πτυχές του Κυπριακού με τη δέουσα φροντίδα και προσοχή. Χαίρομαι γιατί σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να έχουμε θετική ανταπόκριση και από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη λύση του Κυπριακού στο εξωτερικό'', είπε.

    Ερωτηθείς αν η πλευρά μας επενδύει περισσότερες ευθύνες από ότι θα έπρεπε στην ενδεχόμενη αλλαγή της τ/κ ηγεσίας μετά τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, ο Πρωθυπουργός Σημίτης είπε πως ''θα γίνει η ψηφοφορία, οι εκλογές οι οποίες συνταγματικά είναι παράνομες στην τ/κ κοινότητα στις 10 του Δεκέμβρη. Εκεί μπορεί να προκύψει ένα σχήμα το οποίο θα «κυβερνά» τα κατεχόμενα όπως είναι το σημερινό ή κάποιο άλλο σχήμα. Αυτό θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις. Δεν επενδύουμε. Εμείς εργαζόμαστε με βάση αυτό το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή υπόψη, τη στάση την αρνητική, η οποία υπάρχει από την τουρκική και τ/κ πλευρά και αυτή τη στάση προσπαθούμε και πιέζουμε συνεχώς να αντιμετωπίσουμε και να την αντιμετωπίσουμε με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να προχωρήσουμε και στη λύση του πολιτικού προβλήματος'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν θα είναι δυσκολότερα τα πράγματα κυρίως για την Ελλάδα αν το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού υπάρχει ως εκκρεμότητα το Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2004 όταν η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει το θέμα των εκκρεμοτήτων στα ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός Σημίτης είπε πως πιστεύει ότι τα πράγματα θα είναι το ίδιο δύσκολα, ή το ίδιο εύκολα όπως ήτανε μέχρι τώρα.

    ''Δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η κατάσταση ριζικά ή θα δημιουργηθεί κάτι καινούργιο. Πρέπει να ξέρουμε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να πετύχει αυτό το οποίο θέλει, την ημερομηνία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και εμείς είμαστε έτοιμοι ανάλογα να χειριστούμε τα θέματα ώστε να πετύχουμε τις βέλτιστες λύσεις για τα ελληνικά προβλήματα, είτε προκύψει νωρίτερα η δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού είτε η Τουρκία επιδιώξει την επίλυση του Κυπριακού την τελευταία στιγμή'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παρουσίας διεθνών παρατηρητών στις ψευδοεκλογές του Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''το θέμα των παρατηρητών δεν είναι από μόνο του η ουσία'', για να προσθέσει πως κατά τη γνώμη του πιο σημαντικό είναι ποιοι θα είναι οι όροι εντολής αυτών των παρατηρητών.

    ''Αν πρόκειται να παρατηρήσουν τη διαδικασία την ημέρα των 'εκλογών', ή τις ημέρες που θα είναι λίγο πριν τις 'εκλογές' μπορεί εγώ να διαβεβαιώσω ότι θα είναι απόλυτα ήρεμες και θα διεξαχθούν εν απολύτω τάξει'' είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και διερωτήθηκε:. ''Μπορούν οι παρατηρητές να ελέγξουν τους εκλογικούς καταλόγους; Μπορούν να ελέγξουν ποιοι είναι γραμμένοι στους 'εκλογικούς' καταλόγους; Εχουν τις δυνατότητες;''

    Σημείωσε επίσης πως δοθέντος ότι οι ''εκλογικοί'' κατάλογοι στα κατεχόμενα δημοσιεύονται μόνο 35 μέρες πριν τις ''εκλογές'' και παρέχονται τέσσερις ημέρες μόνο για τυχόν υποβολή ενστάσεων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ''εκείνο που έχει ουσία είναι ότι δεν πρέπει με την παρουσία παρατηρητών να προσδοθεί εγκυρότητα για το αποτέλεσμα των 'εκλογών', ότι το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας οδηγεί στην ανάδειξη νόμιμου και δημοκρατικά (εκλεγμένου) εκπρόσωπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας'', πρόσθεσε.

    Αθήνα - Λευκωσία - Συνομιλίες - Σχέδιο Ανάν ---------------------------------------------- Αθήνα και Λευκωσία καθόρισαν χθες τα επόμενα βήματα, βάσει των οποίων θα επιδιωχθούν οι αλλαγές επί του Σχεδίου Ανάν, έτσι ώστε αυτό να γίνει πιο ευρωπαϊκό και πιο λειτουργικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές αυτές θα επιδιωχθούν με την προβολή συγκεκριμένων θεμάτων, καθώς και διαζευκτικών εισηγήσεων από την πλευρά μας.

    Το όλο θέμα απασχόλησε τις χθεσινές συνομιλίες του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστας Σημίτη και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό το φως και της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και της συνάντησης που θα έχει εκεί με το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η πλευρά μας εκτιμά πάντως πως οι Αμερικάνοι αντιλαμβάνονται πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα σενάρια σε σχέση με τις θέσεις που ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προβάλει στη συνάντηση αυτή, καθώς και το τί η δική μας πλευρά θα του αναφέρει.

    Στο μεταξύ, σημαντική κρίνεται από την πλευρά μας η εξέλιξη που αφορά την απόφαση για ανακατανομή των εδρών στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, καθώς και η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών στη χώρα, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα μπει σε προεκλογική περίοδο.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Στεφανόπουλος ------------------------------------------------ Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην Αθήνα.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει υποδέχθηκε στα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Στεφανόπουλος.

    Εντός του Προεδρικού και στην παρουσία δημοσιογράφων, ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι ''βρισκόμαστε στο μεταίχμιο ορισμένων αποφάσεων'', ενώ απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα.

    ''Θέλω να σας παρακαλέσω να μας κάνετε την ευχαρίστηση να έρθετε και σε μια επίσημη επίσκεψη, όχι μόνο σε μία ανεπίσημη, η οποία μας δίνει πολύ μεγάλη χαρά βεβαίως, αλλά θέλουμε να έρθετε και σε μια επίσημη επίσκεψη το συντομότερο και αφού βρεθεί μια ημερομηνία κοινής αποδοχής, ώστε να σας υποδεχθούμε και με επισημότερο τρόπο'', είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν θα παραλείψει να αναζητήσει μια ημερομηνία.

    Απαντώντας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ''ξέρω ότι εσείς έχετε βεβαρημένο πρόγραμμα'', για να λάβει την απάντηση από τον κ. Στεφανόπουλο ότι ''θα τα βρούμε''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων - Δηλώσεις -------------------------------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή των Ελλήνων θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και ολόκληρου του λαού της στον αγώνα για επανένωση του νησιού, έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι ''ο αγώνας αυτός θα έχει αίσιο τέλος''.

    Ο κ. Κακλαμάνης προέβη στη δήλωση αυτή μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη χαρά του γιατί όπως είπε ''ξανά έχουμε την επιβεβαίωση, που άλλωστε είναι αναμενόμενη, ότι η Βουλή των Ελλήνων μέχρι το τέλος θα συμπαρασταθεί στο λαό της Κύπρου για την επανένωση του νησιού μας και τη χωρίς εμπόδια ομαλή ένταξη και λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ''.

    Ανέφερε επίσης πως κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή εκτιμήσεων για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό και τις προοπτικές που υπάρχουν.

    Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε χαρά και μεγάλη ικανοποίηση για τη νέα επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Βουλή των Ελλήνων, ''σε μια περίοδο που η Κύπρος ενταγμένη στην ΕΕ και συνεχίζει την προσπάθεια και τον αγώνα της, στον οποίο ο κ. Πρόεδρος έχει τον πρώτο λόγο, για την αποκατάσταση της ενότητας, την απαλλαγή της από τα τουρκικά στρατεύματα και τη συμβίωση ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ, σε συνθήκες συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και προόδου''.

    ''Αυτή είναι η προοπτική της Κύπρου στην ΕΕ, στην Ευρώπη. Θα συμβάλει γενικότερα στη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη γαλήνη στην ανατολική Μεσόγειο, της οποίας αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας στρατηγικό και οικονομικό παράγοντα'', είπε ο κ. Κακλαμάνης.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συνέχισε διαβεβαιώνοντας πως ''η Βουλή των Ελλήνων είναι όπως πάντα και θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό σας, στο πλευρό της Κύπρου, του κυπριακού λαού ολόκληρου για τον αγώνα αυτό που πιστεύω ότι θα έχει αίσιο τέλος, αρκεί να μείνουμε όλοι σταθεροί στις θέσεις μας και τη γραμμή μας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη μεγάλη του ευχαρίστηση και τιμή που επισκέφθηκε ξανά τη Βουλή των Ελλήνων και τον ''αγαπητό Πρόεδρο της Βουλής κ. Κακλαμάνη''.

    Οπως είπε, ''είναι γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων πάντοτε συμπαραστάθηκε στον αγώνα της Κύπρου και η συμβολή της για την ένταξη της Κύπρου είναι αποφασιστικής σημασίας''.

    ''Ολοι γνωρίζουμε τη διακηρυγμένη θέση της Βουλής των Ελλήνων εδώ και αρκετό καιρό ότι η διεύρυνση αναπόφευκτα πρέπει να περιλαμβάνει και την Κυπριακή Δημοκρατία'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση διάρκειας περίπου μισής ώρας είπε πως ''έχουμε ανταλλάξει εκτιμήσεις για τη σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές και χαίρομαι που έχουμε ξανά την επιβεβαίωση που άλλωστε είναι αναμενόμενη ότι η Βουλή των Ελλήνων μέχρι το τέλος θα συμπαρασταθεί στο λαό της Κύπρου για την επανένωση του νησιού μας και τη χωρίς εμπόδια ομαλή ένταξη και λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κώστας Καραμανλής ------------------------------------------ Την υποστήριξη του σε όλες τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ''για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αρχών'', εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

    Μετά από συνάντηση του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ο κ. Καραμανλής είπε ότι ''σήμερα η Κύπρος βρίσκεται στο φυσικό της χώρο στην ΕΕ κι αυτό σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας και μια νέα σελίδα'', σημειώνοντας ότι ''το σχέδιο Ανάν προσαρμοσμένο σε αυτές τις νέες πραγματικότητες μπορεί να οδηγήσει σε αυτή τη νέα εποχή μια νέα εποχή που ευχόμαστε να είναι μια εποχή που να αφορά όλους''.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ''κάθε πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να καταδίνει και αυτό αφορά κυρίως την ΕΕ που έχει και τον αποφασιστικό ρόλο''.

    ''Η Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν μπορεί να ανέχεται έδαφός της να είναι υπό ξένη κατοχή και βεβαίως οι πολίτες της Κύπρου πρέπει να αισθάνονται την ίδια ασφάλεια όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες'', κατέληξε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

    ΟΗΕ - Εκχαρτ - Κυπριακό --------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα ήθελε να εμπλακεί ξανά ενεργώς στο Κυπριακό, όμως δεν έχει ακόμη λάβει σοβαρή και πειστική ένδειξη από όλες τις πλευρές, για τη βούλησή τους να διαπραγματευθούν συμφωνία στη βάση που τους προτάθηκε.

    Αυτό δήλωσε χθες στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν, Φρεντ Εκχαρτ, απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου ανταποκριτή.

    ''Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει τίποτε νεώτερο για το Κυπριακό. Ο Γενικός Γραμματέας έχει δώσει ένδειξη ότι θα ενεπλέκετο ξανά ενεργώς αν λάμβανε από όλα τα μέρη κάποια σοβαρή και πειστική έκφραση της επιθυμίας τους να διαπραγματευθούν ξανά στις γραμμές του σχεδίου του, όμως αυτή η δέσμευση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή από όλα τα μέρη''.

    Αρχικώς ο κ. Εκχαρτ είχε δηλώσει στον επίλογο της δήλωσής του ότι ''σύμφωνα με όσα γνωρίζει, ο Γενικός Γραμματέας δεν άκουσε κάτι από καμία πλευρά''. Η δήλωση διορθώθηκε και καταχωρήθηκε διορθωμένη στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ.

    Παπανδρέου - Ράις - Κυπριακό ------------------------------ Το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε αργά χθες το απόγευμα στο Λευκό Οίκο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Κοντολίζα Ράις.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ''αναλύσαμε το πώς οι εξελίξεις των επόμενων μηνών του επόμενου έτους - θα είναι σημαντικές σε ό,τι αφορά την Κύπρο, διότι όχι μόνο εντάσσεται και τυπικά πια η Κύπρος στην ΕΕ, αλλά ανοίγεται ο δρόμος για νέες πρωτοβουλίες εφόσον πράγματι αναδειχθεί μια βούληση από πλευράς των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας''.

    Οπως είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, ''είναι μια δεδομένη θέση του Κόφι Ανάν και του ΟΗΕ και ότι βεβαίως η Τουρκία αναζητά μια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων στο τέλος του 2004, οπόταν θα αξιολογηθεί η δική της στάση και στο Κυπριακό''.

    ''Τόνισα'', είπε ο κ. Παπανδρέου, ''ότι η συνεχής συμπαράσταση των ΗΠΑ στις προσπάθειες του ΟΗΕ, η συνεχής δική τους επιμονή στο να υπάρξει δίκαιη λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ είναι κάτι το οποίο θα εκτιμήσουμε και θα βοηθήσει ουσιαστικά στην πορεία για την επίλυση του Κυπριακού''.

    Ντενκτάς - Παράνομη πώληση κατεχόμενης γης -------------------------------------------- Η τουρκική εφημερίδα ''Γενί Σαφάκ'' μετέδωσε στη διαδικτυακή της έκδοση ότι ο Ραούφ Ντενκτάς πώλησε συνολικά 3,5 σκάλες γης στα κατεχόμενα στον τουρκικό Ομιλο Ουζάν. Τα μέλη της οικογένειας αυτής βρίσκονται στον κατάλογο των πιο περιζήτητων προσώπων της τουρκικής Αστυνομίας.

    Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η γη αυτή που πωλήθηκε σε μια εταιρεία που συστήθηκε μυστικά από τον Ομιλο Ουζάν στα κατεχόμενα στην τιμή των 120 δις τουρκικών λιρών, αποκτήθηκε από τον κ. Ντενκτάς σε ανταλλαγή της ακίνητης περιουσίας του στις ελεύθερες περιοχές στην τιμή των 878 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας το 1995.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εταιρεία της οικογένειας Ουζάν ονομάζεται ''Yagiz Insaat'' και είναι μια από τις διάφορες εταιρείες που συστήνονται από τον Ομιλο Ουζάν στα κατεχόμενα.

    Δήμος Μόρφου - Ντενκτάς - Περιουσίες Ε/Κ ------------------------------------------- Την έντονη διαμαρτυρία και καταδίκη τους για την προκλητική συμπεριφορά του κατοχικού ηγέτη και της Αγκυρας για εγκατάσταση εποίκων και παράνομη διανομή σε αυτούς των περιουσιών των Ε/Κ, εκφράζει ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι του κατεχόμενου δήμου.

    Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Μόρφου καλεί το ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να τερματιστεί ο εποικισμός και η παράνομη τιτλοποίηση των περιουσιών σε εποίκους.

    Καλούνται επίσης οι διεθνείς μεσολαβητές ''Αγγλοι και Αμερικανοί να αντιληφθούν ότι ενόσω θωπεύουν τον Ντενκτάς και διαπραγματεύονται μαζί του αρχές δικαίου και παραχωρήσεις απαράδεκτες, ο Ντενκτάς αποθρασύνεται και γίνεται πιο αδιάλλακτος''.

    ''Οι ενέργειες (του κ. Ντενκτάς και της Αγκυρας) είναι πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα και της ΕΕ'', υπογραμμίζει ο Δήμος Μόρφου.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Τ/Κ - Μέτρα ------------------------------------ Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε ότι ο διεθνής παράγοντας, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ και σχεδόν όλες οι (ξένες) χώρες δεν δέχονται ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της μερικής άρσης των περιορισμών στην διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, αποτελεί λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη όπου παρουσίασε τη δέσμη μέτρων των διαφόρων Υπουργείων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πολιτική της κυβέρνησης έναντι των Τ/Κ, η οποία έχει ήδη παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Θεοδώρου είπε πως η κυβέρνηση έδειξε την καλή της θέληση να βοηθήσει τους Τ/Κ με μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη των σχέσεων των απλών ανθρώπων, στην βελτίωση της κατάστασης των Τ/Κ, πάντοτε όμως, με τη βασική αρχή του σεβασμού των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και των νόμων και των οδηγιών της ΕΕ.

    ''Τα επιχειρήματα και η λογική του Ντενκτάς για το αδύνατο της ειρηνικής συμβίωσης διαλύθηκαν και νέες συνθήκες έχουν δημιουργηθεί που δεν μπορεί να μην συνυπολογιστούν στη λύση. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι ούτε οι Τ/Κ ούτε οι έποικοι αισθάνονται ότι ρίζωσαν στα κατεχόμενα. Αυτή είναι η γενική διαπίστωση όλων των Ε/Κ που έχουν επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Αισθάνονται ότι βρίσκονται εκεί προσωρινά. Οι Ε/Κ αποδείχθηκε ότι έχουν πολύ έντονο το αίσθημα της ρίζας μετά την άρση αυτών των περιορισμών'', πρόσθεσε.

    Ο Υπουργός ανέφερε, ωστόσο, πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε με την μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα σε ότι αφορά τον έλεγχο εισόδου - εξόδου ανθρώπων και εμπορευμάτων δεν είναι και η καλύτερη.

    Το πρόβλημα αυτό, είπε, αντιμετωπίζεται με τον εξονυχιστικό έλεγχο, ο οποίος σε περιπτώσεις όπου κάποια άτομα είναι γνωστά στην αστυνομία γίνονται πολύ πιο μεγάλος.

    Επεσήμανε επίσης ότι η ροή του χρήματος ένθεν και έθνεν της διαχωριστικής γραμμής παρουσιάζεται ισορροπημένη.

    ''Κάποιες απόψεις που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν ότι με αυτό το τρόπο θα στηρίζουμε το κατοχικό καθεστώς αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν ευσταθούν. Τα χρήματα τα οποία διακινούνται είναι περισσότερα αυτά που διακινούνται από ε/κ πλευράς προς τα κατεχόμενα, όμως δεν είναι λίγα και αυτά που διακινούνται από την άλλη πλευρά προς τα ελεύθερα εδάφη'', είπε.

    Πρόσθεσε πως ''είναι μια σχέση λογική και φυσιολογική που έχει και ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα, διότι φαίνεται πως καθιερώνει την κυπριακή λίρα ως το νόμισμα ολόκληρης της επικράτειας της Κύπρου και αύριο το Ευρώ''.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε πως ''η κυβέρνηση παρακολουθεί και ελέγχει την πορεία εφαρμογής των μέτρων. Γινόμαστε δέκτες παρατηρήσεων και παραπόνων, προερχόμενα τόσο από πλευράς Τ/Κ όσο και σε μερικές περιπτώσεις από πλευράς Ε/Κ, καθώς και από πρεσβείες, όπως της ΕΕ''.

    Οπως ανέφερε, ''προσπαθούμε στα πλαίσια του νόμου και της νομιμότητας να βελτιώνουμε διαρκώς την κατάσταση και πιστεύω ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικές τέτοιες βελτιώσεις στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών με την ολοκλήρωση νέων εγκαταστάσεων μέσα από τις οποίες θα προσφέρονται εκτεταμένες υπηρεσίες προς τους Τ/Κ''.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι ο κατοχικός ηγέτης με την κίνηση ''ανάγκης'' όπως χαρακτήρισε την μερική άρση των περιορισμών στην διακίνηση, προσπάθησε να επιτύχει την αναγνώριση της οντότητας του και τη δημιουργία ενός αισθήματος ''βολέματος'' ανάμεσα στους Τ/Κ.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε πως έχει σταθεροποιηθεί η διακίνηση με τάση αύξησης του ποσοστού των διακινουμένων Τ/Κ, ενώ η απόκτηση εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάζει μια σταθερή υψηλή ζήτηση.

    Η ζήτηση εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε, ''δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά παρά ως άμεση αναγνώριση από τους Τ/Κ ότι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ζητούν διαβατήρια, ταυτότητες, πιστοποιητικά γεννήσεως και οποιαδήποτε άλλα πιστοποιητικά».

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Γερμανοκυπριακή Ομάδα Φιλίας ------------------------------------------------------- Την πρόθεση της Γερμανίας να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει την κυπριακή κυβέρνηση στις προσπάθειες που καταβάλλει για επανένωση του νησιού, διαβίβασε χθες ο Πρόεδρος της Γερμανοκυπριακής Ομάδας Φιλίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου Siegfried Helias, ο οποίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία.

    Ο κ. Helias σημείωσε παράλληλα, ότι η Ευρώπη μεγαλώνει και συνενώνεται πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η μοναδική λογική εξέλιξη είναι η συμμετοχή μιας ενιαίας Κύπρου στην ΕΕ.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση ο κ. Καζαμίας, είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη βοήθεια αλλά και τις εμπειρίες της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα της ανοικοδόμησης των κατεχόμενων περιοχών σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού είναι η κυβέρνηση της Κύπρου.

    Εξέφρασε επίσης την πολιτική βούληση της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση γρήγορης λύσης του κυπριακού προβλήματος, ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα της ανάπτυξης της Κύπρου αντιμετωπίζεται κατά τρόπο ενιαίο.

    Σε καμία περίπτωση, είπε, δεν επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στις περιοχές που, βάσει του σχεδίου Ανάν θα τεθούν κάτω από ε/κ διοίκηση καθώς μας ενδιαφέρουν και τα εδάφη που θα βρίσκονται κάτω από τ/κ διοίκηση.

    Βουλή - Επιτροπή Εξωτερικών - Αναστασιάδης - Γερμανία - Ομάδα Φιλίας

    Τη βοήθεια του γερμανικού κοινοβουλίου στην επιδίωξη της ε/κ πλευράς για επίλυση του κυπριακού προβλήματος ζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης από την Ομάδα Φιλίας Κύπρου-Γερμανίας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Οπως είπε στην αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας τονίσθηκε ότι επιθυμία και επιδίωξη της ε/κ πλευράς ''ήταν και παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας, έτσι που προ της πλήρους ενσωμάτωσης με την ΕΕ, η Κύπρος να ενσωματωθεί ως ενιαίο κράτος''.

    Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι σκοπός της σύστασης της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας - Κύπρου όπως και των άλλων 40 ομάδων φιλίας με τα ανάλογα κοινοβούλια των κυρίως ευρωπαϊκών κρατών είναι να εξασφαλισθεί η βοήθεια που χρειάζεται η Κύπρος στην προσπάθεια επίλυση του πολιτικού της προβλήματος.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ευρωεκλογές - Ψηφοδέλτιο -------------------------------------------- Ο ΔΗΣΥ ενέκρινε χθες κανονισμούς οι οποίοι θα θέτουν τα χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων θα πρέπει να υποβληθούν υποψηφιότητες για το ψηφοδέλτιο με το οποίο το κόμμα θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Πρόσθεσε ότι το όργανο που θα αποφασίσει τη σύνθεση του ψηφοδελτίου είναι το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος και ανέφερε ότι ''η προτεινόμενη προ των εκλογών επιλογή πρέπει να είναι δίμηνος''.

    Ερωτηθείς εάν ο ΔΗΣΥ θα καταβάλει προσπάθεια όπως τα πρόσωπα που θα περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο δεν είναι μόνο κομματικά στελέχη αλλά και πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το κόμμα είναι ''υπέρ του διαλόγου και των συνεργασιών''.

    ''Οσοι τουλάχιστον ασπάζονται τις ευρωπαϊκές ιδέες και αξίες στον ίδιο βαθμό με το ΔΗΣΥ, δημιουργούν τις συνθήκες για συνεργασίες και αυτό θα ένας από τους στόχους του κόμματος'', κατέληξε.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Χρυσοχοϊδης - Επίσκεψη ------------------------------------ Φθάνει αύριο στην Κύπρο ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, επικεφαλής πενταμελούς αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από πρόσκληση του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος, κατά την παραμονή της στην Κύπρο η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα έχει συναντήσεις με το ΚΣ ΕΔΕΚ για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο αδελφών σοσιαλιστικών κινημάτων, για συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων του Κυπριακού, καθώς και τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές.

    Η αντιπροσωπεία θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους.

    Βασιλείου - ΕΔΗ - Διάσκεψη Τύπου - Ευρωεκλογές ------------------------------------------------- Οι ευρωεκλογές του 2004 με την παροχή του δικαιώματος εκλογής στους Τ/Κ αλλά και στους πολίτες της Δημοκρατίας που ζουν σε χώρες της ΕΕ είναι μια σημαντική πρόκληση για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του εκλογικού μας συστήματος και των διαδικασιών ψηφοφορίας, δήλωσε χθες η βουλευτής των ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, η κ. Βασιλείου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις εισηγήσεις που κάνει το κόμμα της, όπως την κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου και συμμετοχή στην ψηφοφορία με δελτίο ταυτότητας, την καθιέρωση οριζόντιας και προαιρετικής ψηφοφορίας και την καθιέρωση της ψήφου δια ταχυδρομείου όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

    Η κ. Βασιλείου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με βάση την Συνθήκη Προσχώρησης πρέπει να προετοιμαστεί νομοθετικά και οργανωτικά για τις ευρωεκλογές του 2004. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει μέσα από αυτή την διαδικασία να υποβαθμιστεί ή να δοθεί η εντύπωση ότι υποβαθμίζεται η πολιτική βούληση για λύση του κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.

    ''Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ιδιαίτερα με ενδεχόμενη επικράτηση των δυνάμεων της τ/κ αντιπολίτευσης τον προσεχή Δεκέμβριο, για μια νέα εντατική και καθοριστική προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού, που αν πετύχει θα έχει τις ανάλογες συνέπειες για τις ευρωεκλογές του 2004'', είπε.

    Είναι δεδομένο, πρόσθεσε, ότι συνεχιζόμενης της κατοχής οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με βάση μια εκλογική περιφέρεια και ένα ενιαίο εκλογικό κατάλογο. ''Πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι προσωρινές και υπόκεινται σε οριστική προσαρμογή με την επίλυση του κυπριακού'', είπε η κ. Βασιλείου.

    Είπε πως για να έχει αντίκρισμα η συμπερίληψη των Τ/Κ πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα όπως είναι η λειτουργία ειδικών εκλογικών κέντρων, η καθιέρωση της ψηφοφορίας δια ταχυδρομείου και η έγκαιρη ενημέρωση των εκλογέων.

    Αναφερόμενη στη εισήγηση των ΕΔΗ για το δικαίωμα των Τ/Κ να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτό τον τρόπο ψηφοφορίας με τρόπους ώστε να διασφαλίζεται η μυστικότητα.

    Δικοινοτικές Ομάδες - Σειρά Εκδηλώσεων ---------------------------------------- Με την ελπίδα όπως καθοριστεί μια ημερομηνία στην οποία όλοι οι πολίτες της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ να γιορτάζουν μια κοινή εορτή, δικοινοτικές ομάδες οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων που αρχίζουν από την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ και κορυφώνονται την 30η Σεπτεμβρίου, όπου θα εορτασθεί η ''Ημέρα της Ειρήνης της Κύπρο''.

    Οπως δήλωσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Συντονιστής Δικοινοτικών Ομάδων Νίκος Αναστασίου, οι δικοινοτικές ομάδες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει ακόμη μια πολιτική λύση στο Κυπριακό, γι' αυτό και επανειλημμένα τονίζουν πως το έργο των πολιτών είναι σημαντικό πριν, κατά και μετά τη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης του προβλήματος.

    Η σειρά εκδηλώσεων περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που κυμαίνονται από επίδειξη των παλαιότερων παραδόσεων Ε/Κ και Τ/Κ, όπως το ψήσιμο του καφέ, μέχρι και τη συμβολική διακίνηση γαϊδουριών με διαβατήρια από και προς τα κατεχόμενα, εις απάντηση παλαιότερης δήλωσης του Ραούφ Ντενκτάς ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν Κύπριοι αλλά μόνο κυπριακά γαϊδούρια.

    Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την 21η Σεπτεμβρίου όπου οι Ε/Κ που κατάγονται από το κατεχόμενο χωριό Ελιά θα καλέσουν τους Τ/Κ που ζουν στο χωριό Πέτρα που συνορεύει με την Ελιά, για να συναντηθούν σε εστιατόριο στις ελεύθερες περιοχές του χωριού Ορκόντας, απ' όπου οι Ε/Κ μπορούν να αγναντεύουν στο κατεχόμενο χωριό τους.

    Την επομένη, 22 Σεπτεμβρίου και στις 3μμ δύο κυπριακά γαϊδούρια θα οδηγηθούν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, προκειμένου ''να περάσουν προς την άλλη πλευρά''. Οπως δήλωσε η Τ/Κ Νεσέ Γιασίν, στην περίπτωση που τους ζητηθούν διαβατήρια, οι δικοινοτικές ομάδες τους ετοίμασαν προκειμένου να τα επιδείξουν.

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται μια εκδήλωση πρεσβύτερων Κυπρίων, όπου Ε/Κ και Τ/Κ κυρίως ηλικίας άνω των 65 θα μεταφέρουν στους νεότερους τις εμπειρίες τους από την κυπριακή κουλτούρα, όπως το παραδοσιακό ψήσιμο του καφέ. Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αυτή θα μεταδίδεται από το διαδίκτυο.

    Το Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου, οι Ε/Κ που κατάγονται από το κατεχόμενο χωριό Λάπηθος θα μεταβούν στα κατεχόμενα, προκειμένου να συναντηθούν με τους Τ/Κ συγχωριανούς τους με τους οποίους κρατούσαν επαφή. Την ίδια μέρα διοργανώνεται στο οίκημα Fulbright στη Λευκωσία εκδήλωση για την καταπολέμηση της δουλείας παιδιών παγκόσμια ηλικίας που κυμαίνεται από 5 μέχρι 14 ετών.

    Τη Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται στην ελεύθερη Λευκωσία σε μέρος που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, μια εκδήλωση κλασσικής μουσικής και σύγχρονης κυπριακής ποίησης στην οποία συμμετέχουν οργανώσεις όπως ''Ρυθμός της Ειρήνης'', ''Συναντήσεις νέων για την ειρήνη 14'', ''Τ/Κ ποιητές'' και η δικοινοτική ομάδα ''Καλλιτέχνες και Καλλιτέχνες''.

    Την επόμενη ημέρα, 30 Σεπτεμβρίου η δικοινοτική ομάδα ''Οι νέοι προωθούν την ειρήνη'' διοργανώνει αγώνα φούτσαλ και καλαθόσφαιρας στα γήπεδα της Αμερικανικής Ακαδημίας την ελεύθερη Λευκωσία.

    Τέλος, η κορύφωση των εκδηλώσεων θεωρείται ο ''εορτασμός της Κυπριακής Ημέρας Ειρήνης'' που διοργανώνεται στο Λήδρα Πάλας, όπου θα καταλήξει μια δικοινοτική πορεία, ενώ σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα θα γίνει αιμοδοσία και δειγματοληψία για μεταμοσχεύσεις του μυελού των οστών.

    Διοικητής ΚΤ - Φραγκφούρτη - Ντουπάι --------------------------------------- Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχωρεί σήμερα για τη Φραγκφούρτη, όπου θα μετάσχει στη συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Χριστοδούλου θα αναχωρήσει μετά το πέρας της συνεδρίας του Γενικού Συμβουλίου για το Ντουπάι, όπου θα παραστεί στις εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθούν εκεί από τις 20 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

    Διεθνές Συμπόσιο - ''Ο κόσμος του Ηρόδοτου'' ---------------------------------------------- Διεθνές Συμπόσιο με θέμα ''Ο κόσμος του Ηρόδοτου'' πραγματοποιείται στην Κύπρο μεταξύ 18 και 21 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Εχουν κληθεί να συμμετάσχουν 24 ειδικοί για τον κορυφαίο ιστορικό από Πανεπιστήμια της Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Κρήτης και Κύπρου.

    Το Συμπόσιο οργανώνεται από τους καθηγητές Βάσο Καραγιώργη του Ιδρύματος Λεβέντη και Ιωάννη Ταϊφάκο, Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Κυπριακές Αερογραμμές - Κολόμπο - Νέος προορισμός ----------------------------------------------------- Νέο προορισμό, το Κολόμπο της Σρι Λάνκα εγκαινιάζουν στις 18 Νοεμβρίου οι Κυπριακές Αερογραμμές σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν καινούργιες αγορές και να επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους σε χώρες της Ασίας.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΚΑ, η πτήση με κωδικό CY396 θα εκτελείται μέσω Ντουμπάι κάθε Τρίτη και Σάββατο με αεροσκάφος τύπου Airbus A320 ενώ θα έχει διάρκεια 8 ώρες και 45 λεπτά συμπεριλαμβανομένου και του σταθμού στο Ντουμπάι.

    Η πτήση προς Κολόμπο θα αναχωρεί από το Αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 7 το βράδυ με ώρα άφιξης στο Ντουμπάι στις 12.25 μετά τα μεσάνυχτα.

    Από το Ντουμπάι θα αναχωρεί στις 01.15 και θα φθάνει στο Κολόμπο στις 07.45 το πρωί τοπική ώρα ενώ η επιστροφή θα γίνεται την ίδια ημέρα με κωδικό πτήσης CY397.

    ΑΕΠ - Eurostat - 2002 - Βιομηχανική παραγωγή - Κύπρος ------------------------------------------------------- Στο 2,2% κυμάνθηκε η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στην Κύπρο (ΑΕΠ) το 2002, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) της Κοινότητας.

    Eκτός από την εξέλιξη του ΑΕΠ, η Eurostat έδωσε στοιχεία και για την εξέλιξη ορισμένων άλλων οικονομικών δεικτών, όπως το εμπορικό ισοζύγιο, όπου σημειώθηκε ένα έλλειμμα της τάξης των 696,2 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στη σημαντική μείωση των εξαγωγών (5%), οι οποίες ανήλθαν σε αξία στα 5,8 δις ευρώ. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,4% και ήταν συνολικής αξίας 6,4 δις ευρώ. Η εσωτερική ζήτηση αυξήθηκε το 2002 κατά 4,1% σε σχέση με το 2001.

    Η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας κοινοποίησε επίσης και τα στοιχεία για τη εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής στην Κοινότητα, από τα οποία προκύπτει για την Κύπρο μια μείωση της τάξης του 0,8% τον Ιούνιο του 2003 σε σχέση με το Μάιο. Σε ετήσια βάση (Ιούνιος 2003 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2002), διαπιστώνεται επίσης μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,5%.

    Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής - Λήξη --------------------------------------- Με το αγώνισμα του διπλού τραπ έπεσε χθες η αυλαία των Παγκόσμιων Αγώνων Σκοποβολής 2003 τους οποίους διοργάνωσε με επιτυχία η Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου υπό την αιγίδα της Διεθνούς Σκοπευτικής Ομοσπονδίας ISSF.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ISSF, εκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην εθνική μας ομάδα του σκητ η οποία αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια 2003, απέστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, κόμματα, οργανώσεις, αξιωματούχοι του αθλητισμού και άλλοι.

    Εξάλλου, στο διπλό τραπ ανδρών παγκόσμιος πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Αμερικανός Γουάλτον Ελλερ με 144/150 και 48/50 δίσκους στον τελικό.

    Από κυπριακής πλευράς ο πρωταθλητής μας Ανδρέας Μάστρου πέτυχε 125/150 δίσκους, ο Δημήτρης Δημητρίου 114/150 δίσκους και ο Γιάννος Τοππουζής 109 στους 150 δίσκους.

    Το συνολικό αποτέλεσμα των τριών σκοπευτών μας έφερε την εθνική μας ομάδα στη 14η θέση.

    Πρώτη ομάδα αναδείχθηκε αυτή των ΗΠΑ, δεύτερη της Αυστραλίας και τρίτη της Ιταλίας.

    Στο διπλό τραπ εφήβων πρώτευσε ο Βρετανός Στίβεν Σκοτ με 137 στους 150 δίσκους ενώ οι Κύπριοι διεθνείς Μάριος Μάστρου, Ανδρέας Ιωάννου και Στέφανος Θεοδότου πέτυχαν 116, 111 και 110 δίσκους αντίστοιχα.

    Στην ομαδική κατάταξη εφήβων η ομάδα της Κύπρου κατέλαβε την πέμπτη θέση με 380/450 επιτυχίες.

    Τέλος στο διπλό τραπ γυναικών τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας εξασφάλισε η Μαρία Κουϊντάλ από την Ισπανία με 107/120, 32/40 δίσκους στον τελικό ενώ η πρωταθλήτριά μας Ευαγγελία Κακογιάννη πέτυχε 80 στους 120 δίσκους.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση -------------------------------- Οριακά πτωτικά διαπραγματεύτηκε σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ο Γενικός Δείκτης Τιμών, ο οποίος δέχθηκε πιέσεις από τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου και κυρίως από τα Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών της τράπεζας, τα οποία κατέγραψαν ζημιές σε ποσοστό 21,54%. Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,28%, κλείνοντας στις 86,88 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 490 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 20,3% του τζίρου και τα Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών να συγκεντρώνει το 14,4% του όγκου.

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Κύπρου - Γερμανίας

    Το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη ενδεδειγμένη βάση για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Γερμανίας Ζίγκφριντ Ελίας.

    [07] (Κ) Ιακώβου - Κηδεία Ανα Λιντ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην κηδεία της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ που θα γίνει την Παρασκευή.

    [08] (K) Εκπρόσωπος - Δήλωση Εκχαρτ

    Με τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ, επιβεβαιώνεται ότι η μια από τις δυο πλευρές στην Κύπρο δεν έχει καθορίσει αλλαγή της πολιτικής της σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως ''η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει διαφοροποιηθεί από τον καιρό της Χάγης και την έκθεσή του που ακολούθησε τη συνάντηση της Χάγης''.

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,30  ( 0,48)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    945.598
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    219.998    348,72  ( 0,59)
    FTSE Med 100 **                             5.476,73  (-0,47)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    134.550    100,17  ( 0,95)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    103.576     75,11  (-0,01)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     27.661     15,35  ( 1,05)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     52.960     57,48  (-0,95)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     10.012     82,91  ( 1,28)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     50.606     20,70  ( 0,68)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    354.787     74,45  (-0,24)
    Ετ. Πληροφορικής              £     11.796      3,36  ( 1,20)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     22.106     13,24  ( 1,46)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        189     12,08  ( 3,34)
    Ξενοδοχεία                    £      7.604     42,89  ( 0,42)
    Αλλες Εταιρείες               £     87.021     81,65  (-0,10)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Η μικρή ανάκαμψη που παρουσίασαν σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι βοήθησαν τη χρηματιστηριακή αγορά να θέσει τέρμα στο σερί των τριών πτωτικών συναντήσεων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρά κέρδη της τάξης του 0,5%, κλείνοντας στις 87,3 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 945 χιλιάδες λίρες λόγω προσυμφωνημένων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στην εταιρεία Aristo Developers, η οποία συγκέντρωσε το 1/3 της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας.

    [11] (Κ) Ομήρου - Ντουρτουράν - Κυπριακό - Ευρωεκλογές

    [12] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Κύπρος

    Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχίζεται στην Κύπρο, όπου τον Αύγουστο το ετήσιο ποσοστό που καταγράφηκε ήταν 2,4%, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ιράν

    Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της με την Κύπρο, η οποία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση διεθνών προβλημάτων, καθώς και στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ πολιτισμών.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος του Ιράν Sejed Mohammad Khatami κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και τα μέλη της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν οι Βουλευτές Αντρος Κυπριανού, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, Ανδρέας Αγγελίδης και Γιώργος Βαρνάβα.

    [14] (Κ) Παπανδρέου - Πάουελ - Συνάντηση - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι πιθανές πρωτοβουλίες και οι δυνατότητες επίλυσής του, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    [15] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Σίντνεϊ - Κύπριοι - Πολυκάρπου ----------------- Οι Κύπριοι του Σίντνεϊ εκφράζουν, σε ψήφισμα τους, την αντίθεση τους στην ενέργεια του Χριστάκη Πολυκάρπου πρόσφυγα από την Μόρφου, να προσφύγει για αποζημιώσεις στο κατοχικό καθεστώς.

    Εκφράζουν, επίσης, την αμέριστη συμπαράσταση τους στις προσπάθειες τόσο της κυπριακής κυβέρνησης όσο και των πολιτικών κομμάτων, κυπριακών κοινοτήτων, ΣΕΚΑ, ΠΑΣΕΚΑ, του Δημάρχου Μόρφου Χαράλαμπου Πίττα «για την εξεύρεση της πολυπόθητης λύσης και επιστροφής στα πατρογονικά μας».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φιλανθρωπικού Οργανισμού Κατοίκων Περιοχής Μόρφου και Περιχώρων, οι Κύπριοι του Σίντνεϊ στο ψήφισμα τους αναφέρουν πως ''σπασμωδικές κινήσεις όπως αυτές του κ. Πολυκάρπου και των ευτυχώς ελαχίστων ομοϊδεατών του ενδυναμώνουν την τ/κ προπαγάνδα και με το χρόνο αποδυναμώνουν τις ε/κ θέσεις''.

    ''Για μια ακόμα φορά και με την δύναμη του 'καρτερώ' για 29 ολόκληρα χρόνια, ας καταδικάσουμε την κίνηση αυτή και ας συσπειρωθούμε να συμβάλουμε ούτως ώστε η εκάστοτε κυπριακή κυβέρνηση να νιώθει δυνατή την υποστήριξη μας στην προσπάθεια της για την εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    Μουσείο Μπενάκη - Εκθεση - Κύπρος - Χαρτογραφία ------------

    Η ιστορία της Κύπρου όπως την αποτύπωσε η ευρωπαϊκή χαρτογραφία από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, παρουσιάζεται στην ενδιαφέρουσα έκθεση που εγκαινίασε χθες στο Μουσείο Μπενάκη, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Πρόκειται για περίπου εκατό χάρτες που προέρχονται από τους 250 που περιλαμβάνει η ιδιαίτερα σημαντική συλλογή της Κύπριας Σύλβιας Ιωάννου, η οποία χρόνια συγκεντρώνει ιστορικό υλικό της ιδιαίτερης πατρίδας της.

    Στόχος των διοργανωτών της έκθεσης με τίτλο ''Γλυκεία Χώρα, Κύπρος'', δεν είναι η ιστορία της χαρτογραφίας του νησιού, κάτι που είναι γνωστό από τις μέχρι τώρα έρευνες, αλλά η ανάδειξη των οικονομικών, διοικητικών και πολιτιστικών δεσμών της Κύπρου με την Ευρώπη και μάλιστα τώρα με την ευκαιρία της ένταξης της στην ΕΕ.

    Ο κύριος κορμός της έκθεσης χωρίζεται σε πέντε ενότητες αποδίδοντας, σε σχέση με την εξέλιξη της χαρτογραφίας κατά τους τέσσερις αιώνες, την ιστορία της Κύπρου και τις μεταπτώσεις του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για το νησί της Αφροδίτης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 17 September 2003 - 17:49:16 UTC