Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - 13η συνάντηση
  • [02] (Κ) Λευκός Οίκος - Καραμανλής - Κυπριακό
  • [03] (Κ) ΑΕΛ - Πετόσφαιρα - Νίκη
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Αρχηγοί κομμάτων
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (1)
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (2)
  • [09] (Κ) Κώστας Καραμανλή - Βιογραφικό
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (2) Ορθή επανάληψη
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ραούφ Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης (1)
  • [12] (Κ) Βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης - Μόσχα - Εκλογές
  • [13] (K) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τελετή Παράδοσης-Παραλαβής - Κυπριακό
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρεσβευτής ΗΠΑ
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΕ - Συνομιλίες
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [18] (Κ) Ελλάδα - ΕΕ - Νέος Επίτροπος
  • [19] (Κ) Ζακ Πόος - Κυπριακό - Ευρωκοινοβούλιο
  • [20] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Ευρωκοινοβούλιο - Κυπριακό
  • [21] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [22] (Κ) Κύπρος - Αρχαιότητες - Μόναχο - Αγωγή
  • [23] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Διαρθρωτικά Ταμεία
  • [24] (Κ) Ε/Κ - Τ/Κ γυναίκες - Δικοινοτική πορεία - Ψήφισμα - ΓΓ ΟΗΕ
  • [25] (Κ) Ταλάτ - Σερντάρ Ντενκτάς - Κωνσταντινούπολη

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - 13η συνάντηση

    [02] (Κ) Λευκός Οίκος - Καραμανλής - Κυπριακό

    Τα συγχαρητήρια της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον εκλελεγμένο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία για την νίκη τους, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    [03] (Κ) ΑΕΛ - Πετόσφαιρα - Νίκη

    Η ομάδα πετόσφαιρας γυναικών της ΑΕΛ νίκησε χθες την Ανόρθωση με 3 - 0 σετ στο πλαίσιο της τελικής φάσης του πρωταθλήματος πετόσφαιρας γυναικών.

    Με τη χθεσινή της νίκη, η ΑΕΛ ισοφάρισε σε 2 - 2 τις νίκες της εναντίον της ομάδας της Ανόρθωσης.

    Ο επόμενος αγώνας θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στην έδρα της Ανόρθωσης.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Αρχηγοί κομμάτων

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στην Αθήνα το Σάββατο, προκειμένου να έχει την Κυριακή διαβουλεύσεις για το Κυπριακό με το νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Το πρόγραμμα με όλες τις επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου στην ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της σημερινής ημέρας.

    Χθες το απόγευμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τις τελευταίες συναντήσεις του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Παπαδόπουλος - Καραμανλής ------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στην Αθήνα το Σάββατο, προκειμένου να έχει την Κυριακή διαβουλεύσεις για το Κυπριακό με το νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Το πρόγραμμα με όλες τις επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου στην ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της σημερινής ημέρας.

    Χθες το απόγευμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τις τελευταίες συναντήσεις του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν, στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τους περαιτέρω χειρισμούς της ε/κ πλευράς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

    Παπαδόπουλος - Ντενκτάς ----------------------- Την 13η συνάντησή τους θα έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες ------------------------------------ Αναβαθμίζεται η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιστρέφοντας χθες στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αφού είπε ότι η τουρκική πλευρά προβαίνει σε πολλές απαιτήσεις για να επανέλθει στη συνέχεια λέγοντας ότι κάνει υποχωρήσεις, υπογράμμισε ότι τα θέματα που εγείρει η ε/κ πλευρά αφορούν τη διασφάλιση της εφαρμογής της συμφωνίας και τη λειτουργικότητά της, βρίσκονται εντός πλαισίου και δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως συζητήθηκαν θέματα περιουσιών με τον κ. Ντενκτάς να εγείρει και πάλι θέμα διζωνικότητας για να υποστηρίξει ότι ''πρέπει να μειωθούν οι αριθμοί των ανθρώπων που θα επιστρέψουν και το ποσοστό των περιουσιών που θα πάρουν''.

    Οσον αφορά τις εισηγήσεις της ε/κ πλευράς για ασφάλεια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η τ/κ πλευρά έδωσε ''αρνητική απάντηση'', ενώ θα συνεχιστεί και αύριο η συζήτηση για το θέμα καθώς ''και μερικά άλλα θέματα που παρέμειναν ως εκκρεμούντα από προηγούμενες συζητήσεις που είχαμε''.

    ''Γενικά πιστεύω ότι αναβαθμίζεται αντί οτιδήποτε άλλο η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θεωρεί πως ''μέσα στο πλαίσιο του σχεδιασμού τους ζητούν πολλά για να έχουν αρκετά να πουν ότι εγκαταλείπουν για να δικαιολογήσουν απαιτήσεις για να πράξουμε και εμείς το ίδιο''.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, η ε/κ πλευρά έχει περιοριστεί να θέσει θέματα ''μέσα στο σχέδιο, τα ελάχιστα που είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε πρώτα από όλα την εφαρμογή της συμφωνίας στην πράξη και δεύτερον για τη λειτουργικότητά της δεν νομίζω ότι έχουμε περισσότερα εμείς να εγκαταλείψουμε οτιδήποτε από αυτά που έχουμε προτείνει''.

    Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Εθνη δεν βλέπουν τον εκφυλισμό της διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε δεν εκφυλίζεται η διαδικασία, συνεχίζεται όπως ήταν προγραμματισμένη, κάθε πλευρά να πει τις απόψεις της πάνω στα σημεία που θέλει να εγείρει και ο κ. Ντενκτάς επιλέγει να εγείρει πιο αναβαθμισμένες απαιτήσεις.

    Ερωτηθείς πόση αισιοδοξία αφήνουν οι αναβαθμισμένες αυτές απαιτήσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν θέλει να αναφέρεται σε αισιοδοξία ή απαισιοδοξία. ''Μου αρέσει ο ρεαλισμός, λέω τα πράγματα όπως είναι'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει η δυνατότητα μέσα από την επιδιαιτησία του ΓΓ του ΟΗΕ να ικανοποιηθούν όροι που βρίσκονται εκτός του πλαισίου, είπε: ''το 'εκτός πλαισίου' είναι ένας όρος γενικός. Εκτός του πλαισίου είναι όλα τα θέματα που είναι έξω από το έγγραφό του, όμως προσθέτει που να μην εγείρουν βασικά θέματα (core issues), να μην αλλάζουν την ισορροπία των θεμάτων και να μην επανανοίγουν θέματα που έχουν συζητηθεί και ήταν αποτέλεσμα πάρε δώσε στον προηγούμενο γύρο των συνομιλιών. Επομένως αυτή η φράση εκτός του πλαισίου είναι υποκειμενική. Ολα είναι μέσα στο πλαίσιο, το ζήτημα είναι αν τα άλλα τρία συνθετικά που έχω πει εξακολουθούν να ισχύουν ή όχι''.

    Ερωτηθείς πώς καθορίζεται η θέση της ε/κ πλευράς στο θέμα της επικύρωσης της θεμελιακής συμφωνίας από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να βρεθεί μια νομική λύση.

    ''Τα ΗΕ εργάζονται πάνω σε αυτή την επινόηση μιας τέτοιας διευθέτησης. Μας αρκεί να λέμε ότι αποτελεί βασική μας απαίτηση ότι πρέπει να επικυρωθεί πριν από τα δημοψηφίσματα ή πριν από την αρχή της εφαρμογής της συμφωνίας από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, διαφορετικά δημιουργείται ένα νομικό κενό ανυπαρξίας κράτους χωρίς να έχει εφαρμοστεί η νέα κατάσταση πραγμάτων'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς αν αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα αλλά να μην τεθεί σε εφαρμογή η λύση πριν την επικύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ''μιλώ για μέρες'', διευκρινίζοντας πως είναι θέμα νομικής επινόησης και δεν γνωρίζει ακόμη τι θα προτείνουν τα ΗΕ.

    Ραούφ Ντενκτάς - Συνομιλίες ---------------------------- Το θέμα του προσωρινού ανωτάτου δικαστηρίου συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, όπως δήλωσε χθες ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά θα δώσει την άποψή της για το θέμα αυτό.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ντενκτάς συζητήθηκε το θέμα της περιόδου εργασίας των ξένων δικαστών για 15 ή 36 μήνες.

    Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά είναι πολύ ευαίσθητη στο ζήτημα αυτό.

    Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να μειώσει τις μεταβατικές περιόδους, κάτι που δεν επιθυμεί η τ/κ πλευρά, όπως είπε.

    Ανέφερε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει να εμμένει, κατά την έκφρασή του, στην άποψη όπως δοθεί ο έλεγχος των περιοχών που θα επιστραφούν στην ε/κ πλευρά, στα Ηνωμένα Εθνη από την πρώτη κιόλας μέρα.

    Πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρόκειται να μετακινηθεί από το χώρο διαμονής του εάν δεν έχει καθοριστεί εκ των προτέρων ο χώρος όπου θα μεταφερθεί και εάν δεν έχουν εξευρεθεί οι οικονομικοί πόροι για αποκατάστασή του.

    Αύριο, όπως είπε, ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση για συζήτηση, σε επίπεδο επιτροπής, σχετικά με το χώρο που θα στεγαστεί το κτίριο της κεντρικής κυβέρνησης καθώς και τις ανάγκες του προσωπικού.

    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε επίσης ότι η τ/κ πλευρά υπέβαλε σήμερα ένα έγγραφο σχετικά με το ζήτημα των περιουσιών και της διζωνικότητας, λέγοντας ότι αυτά τα δύο δεν μπορούν να διαχωριστούν.

    Οπως ανέφερε η σημερινή συνάντηση θα γίνει στις 10.15 και κατά τη διάρκειά της η τ/κ πλευρά θα δώσει κάποια έγγραφα. Πρόσθεσε πως πιθανόν να γίνει ένα διάλειμμα μιας μέρας και μετά να αρχίσει η διαδικασία του πάρε - δώσε.

    Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά χρειάζεται μια μεταβατική περίοδο για την οικονομία της, ούτως ώστε αυτή να φθάσει τους ρυθμούς της ε/κ οικονομίας.

    Οπως είπε, ζήτησε από την ε/κ πλευρά την άρση των λεγόμενων εμπάργκο κατά των Τ/Κ, για να λάβει, όπως ανέφερε, την απάντηση ότι δεν επιβάλαμε εμείς τα εμπάργκο, αλλά υπάρχουν λόγω της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου''

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει ''εμπάργκο'' αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό το ζήτημα.

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τα πλείστα θέματα θα συζητηθούν κατά την τετραμερή διαβούλευση, των δυο πλευρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία ούτε εκεί, τότε ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλάβει.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε πως η τετραμερής θα πραγματοποιηθεί κάπου στην Ευρώπη και σημείωσε ότι δεν γνωρίζουν ακόμη τον ακριβή χώρο διεξαγωγής της.

    Απαντώντας σε ερώτηση, σύμφωνα με την οποία ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν επέκρινε τον κ. Ντενκτάς ότι μπερδεύει τον κόσμο με τις δηλώσεις του, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι είναι ο ίδιος ο κ. Φερχόιγκεν που μπερδεύει τα μυαλά του κόσμου.

    ''Λέω την αλήθεια για να μην μπερδέψω περισσότερο τα μπερδεμένα μυαλά'', είπε ο κ. Ντενκτάς.

    Εκχαρντ - Κυπριακό - Δημοψηφίσματα ------------------------------------- Η 20η Απριλίου έχει καθοριστεί ως ημερομηνία διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Φρεντ Εκχαρντ, Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    ''Η αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο ανακοίνωσε χθες το βράδυ πως για να διευκολυνθούν οι προετοιμασίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε κάθε πλευρά, ο Ειδικός Σύμβουλος για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο πληροφόρησε χθες τους δύο ηγέτες ότι ημερομηνία για το δημοψήφισμα έχει καθοριστεί η 20η Απριλίου, ότι ταυτόχρονα δημοψηφίσματα θα πραγματοποιηθούν στις 20 Απριλίου'', δήλωσε ο κ. Εκχαρντ.

    Υπουργός Εξωτερικών - Πρεσβευτές ΕΕ - Εκστρατεία ενημέρωσης -------------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε ''κόκκινη γραμμή'' τις προσπάθειες της Τουρκίας να μην επικυρώσει η τουρκική Εθνοσυνέλευση τη συμφωνία λύσης στο Κυπριακό πριν από τα δημοψηφίσματα, καθώς και τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να πετύχουν επανα-επικύρωση της συνθήκης προσχώρησης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από ενημέρωση αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό που έκανε στο Υπουργείο Εξωτερικών σε Πρεσβευτές χωρών-μελών της ΕΕ και των υπό ένταξη χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο, ο κ. Ιακώβου είπε ότι υπάρχει μια μικρή μειοψηφία χωρών που υποστηρίζουν την εξεύρεση νομικών τρόπων για να μην χαλάσει οποιαδήποτε συμφωνία για τον «τυπικό αυτό λόγο».

    Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε μια πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό και απεσταλμένοι του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες ενημερώνοντας για τις θέσεις της ε/κ πλευράς.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ενημέρωσε τους Πρεσβευτές της ΕΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενημέρωση, όπως είπε, η οποία εντάσσεται μέσα σε ευρύτερα πλαίσια.

    «Γίνεται μία ενημέρωση σε πάρα πολλά επίπεδα», είπε, σημειώνοντας ότι η διπλωματική υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη σε όλες τις χώρες τις οποίες διατηρεί η Κύπρος διπλωματικές αποστολές, ενώ έχουν αποσταλεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ειδικοί απεσταλμένοι σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Επιπροσθέτως θα μεταβούν Υπουργοί σε διάφορες πρωτεύουσες αυτήν και την ερχόμενη εβδομάδα, «μεταφέροντας μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας».

    Προχθές, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, κλήθηκαν οι ηγέτες της ομογένειας από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ «γιατί θέλουμε να συμμετάσχουν και αυτοί σε αυτήν τη διαφωτιστική ενημερωτική εκστρατεία».

    Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδραση των Πρεσβευτών της ΕΕ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «άκουσαν με πολύ μεγάλη προσοχή και υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις». Σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι η μόνη πηγή ενημέρωσης αφού βλέπουν και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και έχουν ενημέρωση και από την τ/κ πλευρά.

    «Ομως εμείς σε μια τέτοια πλατιά ενημέρωση, θέσαμε τις θέσεις μας και τις αναλύσαμε, όπως επίσης κάναμε και μια ανάλυση των τ/κ θέσεων και γιατί αυτές είναι απαράδεκτες», είπε.

    Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος της ενημέρωσης, ο ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι «απέναντί μας έχουμε και την Τουρκία, η οποία έχει μια πολύ μεγάλη διπλωματική υπηρεσία». Πρόσφατα, είπε, επισκέφθηκαν την Αγκυρα πάρα πολλοί ηγέτες, αναφέροντας ότι οι «Τούρκοι προσπαθούν να περάσουν τις δικές τους θέσεις και σε ουσιαστικά θέματα, όπως είναι η επανα-επικύρωση της συνθήκης προσχώρησης».

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι «δεν βρίσκουν εκεί καμιά ανταπόκριση, αλλά υπάρχει το θέμα της επικύρωσης από την τουρκική Εθνοσυνέλευση των συμφωνιών» όπου προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί δεν μπορούν να κυρώσουν τις συνθήκες πριν από τα δημοψηφίσματα, πράγμα που είναι προαπαιτούμενο του ΓΓ και δική μας θέση».

    Συνεπώς, είπε, πρέπει και εμείς να κινηθούμε διεθνώς γιατί δεν είναι αδρανής η Τουρκία.

    Μητροπολίτης Πάφου - Αμερικανός Πρεσβευτής ----------------------------------------- Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρεσβευτής Μάικλ Κλόσον του ζήτησε κατά τη διάρκεια χθεσινής τους συνάντησης ότι «αυτή είναι η ώρα της Εκκλησίας να καθοδηγήσει το λαό να πει ναι στο δημοψήφισμα».

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναγνωρίζοντας την επιρροή που ασκεί η Εκκλησία στο λαό της Κύπρου ζήτησε από τον προεδρεύοντα της Ιεράς Συνόδου να ενθαρρύνει τους Ε/Κ να μην χάσουν αυτήν την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού και να ψηφίσουν θετικά στο δημοψήφισμα.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου έθεσε ενώπιον του κ. Κλόνσον συγκεκριμένα θέματα, όπως είναι η στάση που τηρεί ο Τ/Κ ηγέτης στις συνομιλίες και πτυχές του σχεδίου Ανάν που εάν εφαρμοσθούν θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τον κυπριακό ελληνισμό.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου, ο κ. Κλόνσον ήταν προετοιμασμένος καλά στις απαντήσεις που θα έδιδε ενώ στο μόνο σημείο το οποίο δεν μπόρεσε να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις ήταν το θέμα των εποίκων.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου τόνισε στον κ. Κλόνσον ότι οι έποικοι ουδέποτε θα μπορέσουν να αφομοιωθούν, εάν παραμείνουν, με την υπόλοιπη κοινότητα Ε/Κ και Τ/Κ, ενώ σε μερικά χρόνια με το ρυθμό της δημογραφικής τους ανάπτυξης θα εκτοπίσουν τους αυτόχθονες Ε/Κ και Τ/Κ από το νησί των πατέρων τους.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου ξεκαθάρισε στον κ. Κλόνσον ότι δεν μπορεί ο κυπριακός λαός και η Εκκλησία να εμπιστευθούν τον Ραούφ Ντεκτάς από τις εμπειρίες του παρελθόντος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προτείνει στο λαό να ψηφίσει ένα σχέδιο το οποίο δεν θα εξασφαλίζει τα δικαιώματά του εκτός και εάν σε αυτό το σχέδιο επέλθουν οι αλλαγές εκείνες που θα το καταστούν λειτουργικό και βιώσιμο και εντός του πνεύματος και της φιλοσοφίας της ευρωπαϊκής οικογένειας της οποίας η Κύπρος σε λίγο καιρό θα είναι πλήρες μέλος.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ελμαρ Μπροκ - Εκθεση - Τουρκία - Κυπριακό --------------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ σε έκθεσή του η οποία θα συζητηθεί σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Τουρκία να αξιοποιήσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται για επίλυση του Κυπριακού και να ταχθεί πλήρως υπέρ της επίτευξης συμφωνίας πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαίου 2004.

    Στην έκθεσή του σχετικά με το συνολικό έγγραφο προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά το βαθμό προετοιμασίας για την ένταξη των 10 υπό ένταξη - χωρών στην ΕΕ, ο κ. Μπροκ εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του με την πολιτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η απουσία συμφωνίας σχετικά με την Κύπρο θα μπορούσε να αποτελέσει μείζον εμπόδιο στις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας και τονίζει ότι χωρίς να αποτελεί όρο για την ένταξη της Τουρκίας, το κυπριακό ζήτημα εμφανίζεται ως ένα σοβαρό εμπόδιο στο δρόμο της Τουρκίας και αποτελεί το πολιτικό τεστ για την ευρωπαϊκή της βούληση.

    Ο κ. Μπροκ εκφράζει την ελπίδα ότι οι τουρκικές πολιτικές αρχές κατανοούν πλήρως τη σημασία του θέματος, τονίζοντας πως είναι όντως δύσκολο να φαντασθούμε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ένωση μη αναγνωρίζοντας ένα από τα κράτη μέλη της, κατέχοντας στρατιωτικά ένα μέρος της επικράτειάς του, ασκώντας μποϋκοτάζ στα πλοία του και απαγορεύοντάς του τον εναέριο χώρο της.

    Στην έκθεσή του ο κ. Μπροκ τονίζει ότι ''τη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν τη συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία του αρχικού τουρκοκυπριακού πληθυσμού, που έχει εκφρασθεί υπέρ της ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ''.

    Αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι κατά τις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου 2003 στα κατεχόμενα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ετάχθη υπέρ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ''έστω κι αν η νίκη αυτών των τελευταίων δεν τους απέφερε την πλειοψηφία των εδρών εξ αιτίας του εκλογικού συστήματος και της ταχείας απονομής της ιθαγένειας σε εποίκους από την Τουρκία''.

    Στην έκθεση του ο κ. Μπροκ υπογραμμίζει ότι στόχος της ΕΕ είναι να διασφαλίσει την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου και σημειώνει με ικανοποίηση ότι ''οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου στις 10 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών'' και ότι ''ο τελευταίος έχει ορίσει και για τις δύο πλευρές αυστηρό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να καταλήξουν σε οριστική λύση πριν την 1η Μαΐου 2004''.

    Καλεί εξάλλου τους Ελληνοκύπριους, των οποίων, όπως αναφέρει, επίκειται η προσχώρηση στην ΕΕ, να επιδείξουν καλή θέληση και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποδεχθεί το σχέδιο του ΟΗΕ που υπεβλήθη από τον Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν ως διαπραγματευτική βάση με σκοπό την επίτευξη οριστικής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Μπροκ εκφράζει την ετοιμότητα της ΕΕ, σε περίπτωση επίλυσης του προβλήματος της διαίρεσης της νήσου, να προωθήσει διεθνή διάσκεψη δωρητών,να προσφέρει η ίδια πρόσθετη ενίσχυση ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ και να δεχτεί την τουρκική ως επίσημη γλώσσα.

    Παράλληλα εκφράζει την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί λύση εγκαίρως ''ώστε να διεξαχθούν ευρωεκλογές στο βόρειο τμήμα της νήσου στις 10-13 Ιουνίου 2004''.

    Ο κ. Μπροκ καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τα προγράμματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία διαρκή ειρήνη και για την πλήρη συμφιλίωση των δύο πλευρών.

    Επί του σημείου αυτού και μετά από ενέργειες του Κύπριου παρατηρητή στο Ευρωκοινοβούλιο, Βουλευτή Παναγιώτη Δημητρίου ο Ολλανδός βουλευτής Ari Oostalander έχει καταθέσει τροπολογία για αλλαγή της παραγράφου αυτής ως ακολούθως:

    ''Καλείται η Επιτροπή να παρακολουθήσει στενά τη διαπραγματευτική διαδικασία και να υποστηρίξει ενεργά τις έντονες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κου Κόφι Ανάν για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού''

    Πέτερινγκ - Κύπρος - ΕΕ - Δηλώσεις ---------------------------------------- Την ελπίδα ότι τελικά οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την 1η Μαΐου 2004 εξέφρασε χθες ο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

    Σε ερώτηση εάν διατηρεί αισιοδοξία ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ, είπε πως ελπίζει ότι τελικά θα βρεθεί μια συμφωνία, προσθέτοντας πως αυτό ''δεν είναι στα χέρια μας''.

    ''Θέλω να δω μιαν επανενωμένη Κύπρο να εντάσσεται στην ΕΕ, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον οι δύο πλευρές θα το καταφέρουν αυτό και φυσικά αυτό είναι που θέλουμε να δούμε'', σημείωσε.

    Κληθείς να πει τι θα πράξει η ΕΕ στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, είπε ότι ''εάν μόνο το ελληνικό μέρος της Κύπρου ενταχθεί στην ΕΕ τότε θα συνεργαστούμε μόνο με αυτό''.

    Σε ερώτηση σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι το ερώτημα για την ημερομηνία της Τουρκίας εναπόκειται στην εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, τονίζοντας πως σε αυτό το στάδιο η τουρκική κυβέρνηση δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Πρόσθεσε πως παρά το ότι υπάρχουν στην πολιτική του ομάδα διαφορετικές απόψεις για το κατά πόσον η Τουρκία θα καταστεί μέλος της ΕΕ, εντούτοις ''είμαστε ενωμένοι στο γεγονός ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης προτού αρχίσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις''.

    Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Κυπριακό - Τεχνικές επιτροπές ------------------------------------------------------- Η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου και η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας ρεαλιστικός στόχος και θα πραγματοποιηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    Μιλώντας στο πλαίσιο της πρώτης δικοινοτικής Φιλοτελικής Εκθεσης υπό τον τίτλο ''UNITED CYPRUS 2004'', η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του, ο κ. βαν ντε Μιρ είπε ότι εμπειρογνώμονες της ΕΕ βρίσκονται στην Κύπρο και εξακολουθούν να παρέχουν βοήθεια στις τεχνικές επιτροπές, που συνέρχονται στο περιθώριο των συνομιλιών.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην άφιξη προχθές νέων εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ναυτιλίας, ενώ εξήρε το ρόλο βοήθειας που προσφέρουν ειδικοί της ΕΕ σε θέματα φορολογίας και δικαιοσύνης.

    ''Η εργασία είναι τεχνικής φύσεως, χωρίς δημοσιότητα κι έτσι πρέπει να είναι'', σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει την πορεία των απευθείας συνομιλιών, ο κ. βαν ντε Μιρ είπε πως ''η διαδικασία συνεχίζεται'' αποφεύγοντας να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

    ''Αυτό είναι δουλειά των Ηνωμένων Εθνών'', κατέληξε.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Μάρκος Κυπριανού ---------------------------------------------- Η προετοιμασία της εαρινής Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (25 - 26 Μαρτίου) και η επιβολή μειωμένου ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    Οι Υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν τα τελικά κείμενα που θα υποβληθούν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου θα κυριαρχήσουν τα θέματα της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας. Τα κείμενα που υιοθέτησαν χθες οι Υπουργοί αναφέρονται στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη, επιτάχυνσης των επενδύσεων κυρίως στα διευρωπαϊκά δίκτυα, και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

    Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε στο μεταξύ προχθές βράδυ με το Βρετανό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νιλ Κίνοκ. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του κ. Κίνοκ, ήταν ιδιαίτερα φιλική.

    Ο κ. Κίνοκ ενημέρωσε τον κ. Κυπριανού ως Επίτροπο της Κύπρου στην ΕΕ για τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση του ECOFIN αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στην ανάγκη διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, η Κύπρος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο θέμα αυτό, διότι η προσαρμογή της στο κοινοτικό κεκτημένο έχει οδηγήσει στην εισαγωγή πολλών κανονισμών που επιβαρύνουν τη διοικητική διαδικασία.

    Κατά συνέπεια, υποστηρίζει, όπως είπε, την απλούστευση της διαδικασίας και της νομοθεσίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

    Στο θέμα του ΦΠΑ επανήλθε στο Συμβούλιο Υπουργών το αίτημα της Γαλλίας για επιβολή μειωμένου συντελεστή στις υπηρεσίες εστιατορίων.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση δεν λήφθηκε απόφαση, διότι χρειάζεται ομοφωνία στο Συμβούλιο, η οποία δεν έχει εξασφαλισθεί μέχρι τώρα λόγω των διαφωνιών ορισμένων χωρών.

    Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε το γαλλικό αίτημα, διότι η Κύπρος επιβάλλει ήδη χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στα εστιατόρια, αλλά, όπως είπε, το μέτρο αυτό θα ισχύει μέχρι το 2007. Κατά συνέπεια αν υιοθετηθεί το αίτημα της Γαλλίας, τότε και τα άλλα κράτη θα μπορούν με τη σειρά τους να λάβουν παρόμοιο μέτρο και η μεταβατική περίοδος που ισχύει για την Κύπρο να παγιωθεί.

    ΕΕ - Συμβούλια Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών - Κίκης Καζαμίας

    Η κατάσταση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην ΕΕ και η πρόταση οδηγίας για τα τέλη στα βαρέα φορτηγά, ήταν τα βασικά θέματα συνεδριάσεων των Συμβουλίων Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    Οπως τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Καζαμίας, η πρώτη επένδυση στην τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών πρέπει να αφορά τον άνθρωπο, ώστε να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, οι ευρυζωνικές εφαρμογές, οι πλατφόρμες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικού εμπορίου δεν έχουν μεγάλη σημασία, αν ο πολίτης δεν αισθάνεται άνετος να τις χρησιμοποιεί.

    Ο κ. Καζαμίας υπογράμμισε ότι η ευρυζωνική συνείδηση θα δημιουργηθεί εάν θέσουμε ως στόχο την ευρυζωνική διασύνδεση όλων των σχολείων με το διαδίκτυο.

    Το μάθημα και η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία πρέπει να ενισχυθούν, ώστε να δοθεί περισσότερη έμφαση σε επιμορφωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα των παραγωγικών μονάδων της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, πρόσθεσε.

    Μέσα στα πλαίσια υλοποίησης της στρατηγικής μας για ανάπτυξη και προώθηση της κοινωνίας της πληροφορίας, οι κυβερνήσεις μπορούν να ενεργήσουν ως καταλύτης, να σπάσουν τον πάγο, στην εισαγωγή και διαθεσιμότητα νέων ευρυζωνικών υπηρεσιών, αλλά και να εξυπηρετήσουν γενικότερα το κοινωνικό σύνολο παρέχοντας, όσο πιο σύντομα είναι εφικτό, υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ηλεκτρονικής υγείας και ηλεκτρονικής μάθησης, είπε.

    Εξάλλου στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, εξετάσθηκε η πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της κοινοτικής οδηγίας περί επιβολής τελών στα βαρέα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούν ορισμένα έργα υποδομής, αλλά δεν λήφθηκε απόφαση.

    Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μεταφορών Λογιόλα ντε Παλάθιο σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις ΕΕ - ΗΠΑ όσον αφορά το δορυφορικό σύστημα Galileo, καθώς επίσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων ΕΕ - ΗΠΑ σε ότι αφορά τη σύναψη συμφωνίας για τις αεροπορικές μεταφορές.

    Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο κ. Καζαμίας συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογο του Ζιλ ντε Ρομπιέν, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Πρώτη δικοινοτική Φιλοτελική Εκθεση - ''UNITED CYPRUS 2004'' --------------------------------------------------------------- Τα εγκαίνια της πρώτης δικοινοτικής Φιλοτελικής Εκθεσης υπό την ονομασία ''UNITED CYPRUS 2004'', η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβη Αντριάν βαν ντερ Μιρ, τελέστηκαν προχθές βράδυ στη Λευκωσία.

    Στόχος της Εκθεσης, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο ''Holiday Inn'' και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, ''είναι η γεύση των καρπών που παράγουν οι αξίες του φιλοτελισμού και που δεν είναι άλλες από την επικοινωνία, την αλληλογνωριμία, την κατανόηση, τις καλές ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των ατόμων, των ομάδων, των κοινοτήτων και των λαών και την πνευματική και αισθητική καλλιέργεια όσων ασχολούνται με αυτόν''.

    Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκος Ράνγκος και ο Αντιπρόεδρος Χασάν Μαντί τόνισαν πως η πρακτική εφαρμογή των αξιών αυτών του φιλοτελισμού προάγει την επικράτηση της ειρήνης και της μη χρήσης οποιασδήποτε μορφής βίας, αξίες που ταυτίζονται με εκείνες της ΕΕ και συμβάλλουν στην πραγμάτωση του οράματός της για τη δημιουργία μιας Ευρώπης ανθρώπινης στην οποία θα επικρατήσουν όλες αυτές οι αρχές.

    Ο Πρέσβης Αντριάν βαν ντερ Μιρ είπε πως με την πραγματοποίηση αυτής της Εκθεσης ένα όνειρο που είχε γίνεται πραγματικότητα.

    ''Υστερα από τη συνεργασία γιατρών, καλλιτεχνών από τις δύο πλευρές τώρα έχουμε τους συλλέκτες γραμματοσήμων που έρχονται κοντά με αυτή την Εκθεση'', είπε.

    ''Αυτό είναι σημάδι ειρήνης και επαναπροσέγγισης και είμαι πολύ ευτυχής'', σημείωσε ο κ. βαν ντερ Μιρ.

    Ο συντονιστής της εκδήλωσης Μαρίνος Ιωαννίδης είπε πως είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοια εκδήλωση στην Κύπρο και μάλιστα με δικοινοτικό χαρακτήρα.

    Οπως ανέφερε, στην Εκθεση εκτίθενται γραμματόσημα από το 1350 μέχρι το 1963 από 35 εκθέτες και από τις δύο κοινότητες με εκτόπισμα γύρω στα 90 θέματα.

    Κυπριακές Αερογραμμές - Βρετανική Παραολυμπιακή Επιτροπή - Συμφωνία

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) ανακοίνωσαν χθες ότι θα είναι ο επίσημος αερομεταφορέας της βρετανικής Παραολυμπιακής Επιτροπής για τους Παραολυμπιακούς της Αθήνας.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας, η συμφωνία, η οποία υπεγράφη χθες με τη βρετανική Παραολυμπιακή Επιτροπή, προνοεί τη διακίνηση 200 αθλητών και 100 συνοδών τους από τη Βρετανία στην Κύπρο, όπου θα γίνει η προετοιμασία, και στη συνέχεια στην Αθήνα και από εκεί πίσω στη Βρετανία.

    Η νέα διεθνής αναγνώριση, προστίθεται στην ανακοίνωση, ακολουθεί την επιλογή των ΚΑ για τη μεταφορά των Βρετανών αθλητών που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς 2004, με συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο με τη βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Τη νέα συμφωνία υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής των ΚΑ Χρίστος Κυριακίδης και ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της βρετανικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Φίλιπ Λέιν.

    Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Γενική Συνέλευση --------------------------------------- Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2004, την 15η Ετήσια Γενική Συνέλευση του στο ξενοδοχείο Hawaii στη Λεμεσό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου, κύριοι ομιλητές στη Συνέλευση θα είναι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Κίκης Καζαμίας, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, Ναύαρχος Ευθύμιος Μητρόπουλος, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτροπής Μεταφορών Loyola de Palacio, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Πλοιοκτητών Rolf Westfal-Larsen, ο Πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Νίκος Ευθυμίου, και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου Ανδρέας Δρουσιώτης.

    Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο, είναι ο επαγγελματικός οργανισμός της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας με 130 εταιρείες μέλη, που συμπεριλαμβάνουν όλες τις μεγάλες πλοιοκτήτριες και πλοιοδιαχειρίστριες εταιρείες και άλλες ναυτιλιακά συναφείς εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο.

    Τα μέλη του Συμβουλίου ελέγχουν συνολικά ένα στόλο, ο όποιος ξεπερνά τα 1700 ποντοπόρα πλοία με ολική χωρητικότητα πέραν των 32 εκατομμυρίων κόρων, κάτι το όποιο καθιστά το Συμβούλιο ένα από τους μεγαλύτερους εθνικούς ναυτιλιακούς οργανισμούς στον κόσμο.

    Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, θα γίνει εκτενής αναφορά στη συνεχή βελτίωση του κύρους της Κυπριακής Σημαίας και στην ενίσχυση της ασφάλειας και του ελέγχου των πλοίων υπό Κυπριακή Σημαία, καθώς επίσης και στα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την Κυπριακή Ναυτιλιακή Βιομηχανία, ιδιαίτερα με την προσεχή ένταξη της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στην Συνέλευση θα παρευρεθούν αξιωματούχοι της Κυβέρνησης, Βουλευτές, ξένοι διπλωμάτες, παράγοντες της ναυτιλιακής βιομηχανίας και τα μέλη του Συμβουλίου.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ----------------------------- Πτωτικά κινήθηκε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, υποχωρώντας στο επίπεδο των 86 μονάδων ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε από τις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,97%, κλείνοντας στις 86,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 841 χιλιάδες λίρες, λόγω κυρίως του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα κυβερνητικά Χρεόγραφα Αναπτύξεως και για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (1)

    Το θέμα των περιουσιών θα συζητηθεί σήμερα στις συνομιλίες μεταξύ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο για το αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου στις 1015 ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει σήμερα η συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέκρινε σήμερα τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι όχι μόνο απορρίπτει την ιδέα της εποπτείας από τον ΟΗΕ των περιοχών που θα επιστραφούν, αλλά θέτει και άλλους σημαντικούς όρους για μη επιστροφή εδαφών στην ε/κ πλευρά αν δεν διευθετηθούν εκ των προτέρων τα προβλήματα των Τ/Κ που θα μετακινηθούν από τις περιοχές αυτές.

    Παράλληλα, σε δηλώσεις προτού μεταβεί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας για την 13η συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα κάνει τις σωστές επιλογές στο Κυπριακό.

    Ερωτηθείς αν σήμερα θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως σήμερα θα μιλήσουμε για τις περιουσίες και πρόσθεσε ότι ''θα ξαναεγερθεί το θέμα της Αρχής των Ηνωμένων Εθνών που θα ενδιαφέρεται για τις περιοχές που θα επιστραφούν''.

    ''Θέλω να τονίσω ότι ο κ. Ντενκτάς όχι μόνο απορρίπτει αυτή την ιδέα, αλλά προσθέτει και ένα σημαντικό όρο: Οτι δεν θα επιστραφούν τα εδάφη, προτού δεν γίνει πλήρης διευθέτηση των προβλημάτων που εγείρονται για επανεγκατάσταση των Τ/Κ που κατοικούν (στις περιοχές που θα επιστραφούν) και εξασφάλιση της αποδοτικής εργοδότησης''.

    ''Αντιλαμβάνεστε'', εξήγησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''ότι αυτό μπορεί να συμβεί είτε σε τρία χρόνια, είτε σε έξι, είτε σε περισσότερα και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει κάποιος που να δέχεται ότι οι μεν Τ/Κ θα πάρουν από την πρώτη μέρα αυτά που διεκδικούν μέσω του σχεδίου Ανάν, ενώ εμείς θα περιμένουμε σε μεταγενέστερο χρόνο και βασιζόμενοι στην καλή θέληση αν αυτή επιδειχθεί''.

    Ερωτηθείς αν θεωρεί ικανοποιητική τη νέα ομάδα για το Κυπριακό που συστάθηκε στο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, καθώς και τον ίδιο τον Υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τον κ. Καραμανλή και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Πρωθυπουργός θα κάνει τις καλύτερες επιλογές.

    [09] (Κ) Κώστας Καραμανλή - Βιογραφικό

    Ο Κώστας Καραμανλής γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1956. Είναι παντρεμένος με την Νατάσα Παζαΐτη από το 1998 και πατέρας δύο παιδιών.

    Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979. Σπούδασε επίσης Οικονομικά στο Κολέγιο Deree. Απέκτησε πτυχίο Master στις Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες, καθώς και Διδακτορικό στη Διπλωματική Ιστορία, από τη Σχολή Νομικής και Διπλωματικής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης (1980-84).

    Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό (1977-79).

    Ασκησε τη δικηγορία στην περίοδο 1984-89. Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες, Διπλωματική Ιστορία και Νομικά στο Κολέγιο Deree και στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Φοιτητών Study in Greece (1983-89).

    Ανεψιός του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, έγινε μέλος της ΟΝΝΕΔ (Οργάνωση Νεολαίας Νέας Δημοκρατίας) και της Νέας Δημοκρατίας από την ίδρυσή της το 1974.

    Εξελέγη Βουλευτής Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 1989, το Νοέμβριο του 1989, τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993 και το Σεπτέμβριο του 1996.

    Στις 21 Μαρτίου 1997 εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ηγήθηκε του κόμματος στις εθνικές εκλογές το έτος 2000 και στις 7 Μαρτίου 2004.

    Διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Γραμματέας της Προεδρίας της Βουλής, μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

    Υπήρξε Γραμματέας της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού, Προγράμματος και Ενημέρωσης της ΝΔ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ (1993-95), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ (1993-97), Πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Εργου για την Εξωτερική Πολιτική της ΝΔ (1996-97).

    Είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (εκλέγηκε το Φεβρουάριο του 1999) και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης (εκλέγηκε τον Απρίλιο του 1998).

    Εγραψε το βιβλίο ''Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι ελληνικές εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδος 1928-32''. Επιμελήθηκε και προλόγισε τις εκδόσεις ''Το πνεύμα και η εποχή του Γκορμπατσώφ'' (1987) και ''Ιμπεριαλισμός: Η υπόθεση της Αγκόλα'' (1988), ενώ συμμετείχε στη συγγραφή του συλλογικού τόμου ''Ευρωπαϊκή ενοποίηση και βαλκανική πολυδιάσπαση, ο ρόλος της Ελλάδας'' με τη μελέτη ''Η μετακομμουνιστική αναστάτωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη''. Συνεργάστηκε με το περιοδικό ''Οικονομικός Ταχυδρόμος'' (1987-1989).

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (2) Ορθή επανάληψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέκρινε σήμερα τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι όχι μόνο απορρίπτει την ιδέα της εποπτείας από τον ΟΗΕ των περιοχών που θα επιστραφούν, αλλά θέτει και άλλους σημαντικούς όρους για μη επιστροφή εδαφών στην ε/κ πλευρά αν δεν διευθετηθούν εκ των προτέρων τα προβλήματα των Τ/Κ που θα μετακινηθούν από τις περιοχές αυτές.

    Παράλληλα, σε δηλώσεις προτού μεταβεί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας για την 13η συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα κάνει τις σωστές επιλογές στο Κυπριακό.

    Ερωτηθείς αν σήμερα θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως σήμερα θα μιλήσουμε για τις περιουσίες και πρόσθεσε ότι ''θα ξαναεγερθεί το θέμα της Αρχής των Ηνωμένων Εθνών που θα ενδιαφέρεται για τις περιοχές που θα επιστραφούν''.

    ''Θέλω να τονίσω ότι ο κ. Ντενκτάς όχι μόνο απορρίπτει αυτή την ιδέα, αλλά προσθέτει και ένα σημαντικό όρο: Οτι δεν θα επιστραφούν τα εδάφη, προτού γίνει πλήρης διευθέτηση των προβλημάτων που εγείρονται για επανεγκατάσταση των Τ/Κ που κατοικούν (στις περιοχές που θα επιστραφούν) και εξασφάλιση της αποδοτικής εργοδότησης''.

    ''Αντιλαμβάνεστε'', εξήγησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''ότι αυτό μπορεί να συμβεί είτε σε τρία χρόνια, είτε σε έξι, είτε σε περισσότερα και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει κάποιος που να δέχεται ότι οι μεν Τ/Κ θα πάρουν από την πρώτη μέρα αυτά που διεκδικούν μέσω του σχεδίου Ανάν, ενώ εμείς θα περιμένουμε σε μεταγενέστερο χρόνο και βασιζόμενοι στην καλή θέληση αν αυτή επιδειχθεί''.

    Ερωτηθείς αν θεωρεί ικανοποιητική τη νέα ομάδα για το Κυπριακό που συστάθηκε στο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, καθώς και τον ίδιο τον Υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τον κ. Καραμανλή και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Πρωθυπουργός θα κάνει τις καλύτερες επιλογές.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ραούφ Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης (1)

    Το θέμα των περιουσιών συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση έληξε ενωρίς, όπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, γιατί ο Τ/Κ ηγέτης δεν ήταν έτοιμος να σχολιάσει τις θέσεις της ε/κ πλευράς για το περιουσιακό. Ο κ. Ντενκτάς ζήτησε να απαντήσει την Παρσεκυή επί του θέματος.

    [12] (Κ) Βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης - Μόσχα - Εκλογές

    [13] (K) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τελετή Παράδοσης-Παραλαβής - Κυπριακό

    Η συμφωνία της Νέας Υόρκης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό είναι δεσμευτική για όλους και είναι αδύνατο να ανατραπεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    Είπε ακόμα πως πως μέσα σε αυτά τα πλαίσια η ελληνική κυβέρνηση θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν, που να εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ερωπαϊκού κεκτημένου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών μιλούσε κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου του που έγινε σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΞ.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,23  ( 0,58)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    931.908
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    447.212    375,71  ( 0,76)
    FTSE Med 100 **                             6.428,79  (-0,88)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    399.548    109,11  ( 1,24)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     20.616     75,28  ( 0,47)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        577     17,23  ( 0,53)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     36.851     56,61  (-0,19)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      6.740     57,58  (-2,90)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     26.506     24,04  ( 1,82)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     18.766     71,45  (-1,28)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.984      3,07  (-0,32)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     21.385     10,46  ( 0,77)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £     11.270     10,85  (-0,09)
    Ξενοδοχεία                    £      4.946     35,53  (-0,31)
    Αλλες Εταιρείες               £     74.176     71,05  ( 0,00)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρεσβευτής ΗΠΑ

    Οι Κύπριοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και να αναπτερώσουν τις ελπίδες τους, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, ερωτηθείς για τις ανησυχίες που εκφράζουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε σχέση με το σχέδιο Ανάν.

    Ο κ. Κλόσσον προέβη σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος επεσήμανε πως η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί σκληρή στάση στις συνομιλίες.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΕ - Συνομιλίες

    Δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Την απόφαση για μη πραγματοποίηση της αυριανής συνάντησης επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ και ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι.

    "Η αυριανή συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί, θα υπάρξει ένα σύνοτμο διάλειμμα για περίσκεψη και για προετοιμασία για την εντατικοποίηση των συνομιλιών," δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κέλι, προσθέτοντας πως η συνάντηση της Παρασκευής θα γίνει ως έχει προγραμματισθεί.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Αναστροφή της πτωτικής τάσης των δύο προηγούμενων συναντήσεων σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το Γενικό Δείκτη να επανακάμπτει στο επίπεδο των 87 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,6%, κλείνοντας στις 87,23 μονάδες. Μικρή αύξηση παρουσίασε σήμερα η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 931 χιλιάδες λίρες, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα Χρεόγραφα της Ελληνικής και της Λαϊκής Τράπεζας.

    [18] (Κ) Ελλάδα - ΕΕ - Νέος Επίτροπος

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής πρότεινε επίσημα στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή Κορινθίας Σταύρο Δήμα, για τη θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [19] (Κ) Ζακ Πόος - Κυπριακό - Ευρωκοινοβούλιο

    Πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όσον αφορά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν μοιραία οδηγούν τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών σε αποτυχία, δήλωσε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο εισηγητής για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ζακ Ποος.

    [20] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Ευρωκοινοβούλιο - Κυπριακό

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγεκν κάλεσε σήμερα τις δυο κοινότητες της Κύπρου να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται για λύση του Κυπριακού και να στείλουν μήνυμα προθυμίας για συμφιλίωση και ειρήνη.

    [21] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/3/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7018            1,7120
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0912            2,1037
    Λίρα Αγγλίας                     1,1491            1,1559
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     232,2986        234,1569
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7746          2,7967
    Δολάριο Καναδά                     2,7593          2,7813
    Κορώνα Δανίας                     12,6677         12,7690
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,7176         14,8353
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5973         15,7220
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6796          2,7010
    
    

    [22] (Κ) Κύπρος - Αρχαιότητες - Μόναχο - Αγωγή

    Καταχωρήθηκε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, της Εκκλησίας των Μαρωνιτών και της Εκκλησίας των Αρμενίων, κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αστική αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Μονάχου για την ανάκτηση των κλεμμένων κυπριακών αρχαιοτήτων που, από το 1997, βρίσκονται υπό τη φύλαξη των Βαυαρικών Αρχών.

    Οι αρχαιότητες αυτές βρέθηκαν από τη Βαυαρική Αστυνομία κρυμμένες ανάμεσα σε τοίχους και κάτω από τα πατώματα δύο διαμερισμάτων του Τούρκου Αϊντίν Ντικμέν στο Μόναχο.

    [23] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Διαρθρωτικά Ταμεία

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου ανακοίνωσε σήμερα ότι μέσω του Προγράμματος για το Στόχο ΙΙ των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος θα δικαιούται να αντλήσει κοινοτικούς πόρους οι οποίοι για το Στόχο ΙΙ θα είναι 58.69 εκ. ευρώ, από τα οποία 28.02 εκ. ευρώ αποτελούν συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι ''το πρόγραμμα για τις περιοχές του Στόχου 2 στοχεύει στην ανάπτυξη των αστικών και αγροτικών περιοχών''.

    [24] (Κ) Ε/Κ - Τ/Κ γυναίκες - Δικοινοτική πορεία - Ψήφισμα - ΓΓ ΟΗΕ

    Ψήφισμα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με το οποίο εκφράζουν τη θέληση τους να συνεχίσουν να εργάζονται για την επανένωση της Κύπρου και την επικράτηση διαρκούς ειρήνης, επέδωσαν σήμερα σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες, μέλη γυναικείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    [25] (Κ) Ταλάτ - Σερντάρ Ντενκτάς - Κωνσταντινούπολη


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 10 March 2004 - 18:49:24 UTC