Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - 12η συνάντηση
  • [02] (Κ) Εκχαρντ - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [03] (Κ) Μπους - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Καραμανλής - Κυπριακό
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για συνομιλίες
  • [07] (Κ) Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Κυπριακό - Τεχνικές επιτροπές
  • [08] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Δημοψήφισμα
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (2)
  • [10] (Κ) Πρώτη δικοινοτική Φιλοτελική Εκθεση - ''UNITED CYPRUS 2004''
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης (1)
  • [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρεσβευτές ΕΕ - Εκστρατεία ενημέρωσης
  • [13] (Κ) Αμερικανός Πρόεδρος - Αγκυρα - Επίσκεψη τον Ιούνιο
  • [14] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Βρετανική Παραολυμπιακή Επιτροπή - Συμφωνία
  • [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Ελλάδα - Νέος ΥΠΕΞ και νέοι ΥΦΕΞ
  • [19] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ελμαρ Μπροκ - Εκθεση - Τουρκία - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Ελλάδα - Σύνθεση νέας κυβέρνησης
  • [21] (Κ) Πέτερινγκ - Κύπρος - ΕΕ - Δηλώσεις
  • [22] (Κ) ΕΕ - Συμβούλια Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών - Κίκης Καζαμίας
  • [23] (Κ) Εκχαρντ - Κυπριακό - Δημοψηφίσματα
  • [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - 12η συνάντηση

    Την 12η συνάντησή τους θα έχουν σήμερα στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε χθες ότι στη σημερινή συνάντηση θα απαντήσει σε 40-σέλιδο έγγραφο της ε/κ πλευράς, που αφορά το θέμα της ασφάλειας, προσθέτοντας πως από πλευρά του έχει καταθέσει όλα τα έγγραφα που ήθελε επί των υπό συζήτηση θεμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/..)

    [02] (Κ) Εκχαρντ - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Τα Ηνωμένα Εθνη διατηρούν κάθε ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα ολοκληρωθούν με επιτυχία.

    [03] (Κ) Μπους - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Καραμανλής - Κυπριακό

    Επιστολή στην οποία θα βεβαιώνει για τη συνέχιση των άριστων σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας και θα αναφέρεται στο Κυπριακό προτίθεται να αποστείλει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προς το νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

    Σε σχέση με το Κυπριακό, στην επιστολή του Προέδρου Μπους που θα επιδοθεί διά της διπλωματικής οδού θα γίνεται επισήμανση για συνεργασία με στόχο την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έτσι ώστε να υπάρξει ένταξη μια ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαϊου.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα σε συνάρτηση με το Κυπριακό προβάλλεται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο, ο οποίος ασχολείται επίσης με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και με θέματα που αφορούν τις συνεχιζόμενες συνομιλίες, την παιδεία, τις επαφές ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων και την αναμενόμενη μετάβαση του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα για συνομιλίες με το νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Στο Υπουργείο Εξωτερικών η αγωνία μας'' γράφει ότι όλο το ενδιαφέρον και οι δραστηριότητες της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου επικεντρώθηκαν στο παρασκήνιο που εκτυλισσόταν στην Αθήνα για την επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς από αυτήν είναι δυνατό να εξαρτηθούν οι επόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οποίες, όμως, είναι προδιαγεγραμμένες και δεσμεύουν τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί στο Κυπριακό δεν θα υπόκειται σε αλλαγές. Ο κ. Γκιουλ, μιλούσε μετά από συνάντηση με την τρόικα της ΕΕ.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Ευρωπαϊκή λύση θέλει ο Καραμανλής'' γράφει ότι ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής στις πρώτες του δηλώσεις έδωσε έμφαση για εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και ευρωπαϊκής λύσης στο Κυπριακό. Προσθέτει ότι τη στιγμή που ο κ. Καραμανλής θέτει το Κυπριακό ψηλά στις προτεραιότητές του, ο πολιτικός κόσμος στην Κύπρο εμφανίζεται διχασμένος ως προς την ετοιμότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να μπει αμέσως στα βαθιά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η έλλειψη προσοντούχων οδηγών, αλλά και η παράνομη στάθμευση στους δρόμους της πρωτεύουσας αποτελούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αστικά λεωφορεία Λευκωσίας.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Καραμανλής καλεί Τάσσο'' γράφει ότι κατά πάσαν πιθανότητα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο μεταβαίνει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Προσθέτει ότι ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής ολοκληρώνει τις διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης και αμέσως μετά αναλαμβάνει τη διαχείριση του Κυπριακού σε μιαν ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο. Αναφέρει ότι αναμένεται σήμερα να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση και προσθέτει ότι ο Πέτρος Μολυβιάτης θεωρείται ''σίγουρος'' για το Υπουργείο Εξωτερικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά από αίτημα της δικής μας πλευράς τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν στις 20 Απριλίου καθώς η 21η Απριλίου παρέπεμψε σε σκοτεινές επετείους.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο ''Εγγραφο για την ασφάλεια'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε χθες, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, έγγραφο πενήντα σελίδων για την ασφάλεια και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απείλησε να σκληρύνει τη στάση του. Προσθέτει ότι το έγγραφο έχει στόχο να θωρακίσει τη βιωσιμότητα του νέου πολιτειακού συστήματος της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης πραγματοποιούν αύριο μονόωρη στάση εργασίας με αφορμή τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας που παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό στα σχολεία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η Αθήνα κέντρο κινητικότητας'' γράφει ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας για συντονισμό ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προγραμματίζει επίσκεψη στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ Χάρη Σοφοκλείδη και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκο Παπανικολάου για να συνδράμουν στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό στα πλαίσια που θέτουν τα ΗΕ και η ΕΕ.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Υπερέχει η ασφάλεια'' γράφει ότι χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατέθεσε έγγραφο για το θέμα της ασφάλειας με συγκεκριμένες εισηγήσεις για τροποποίηση άρθρων του σχεδίου Ανάν ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά θέλει να αλλάξει σχεδόν όλες τις πτυχές του σχεδίου. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος που συναντήθηκαν χθες στα γραφεία του ΑΚΕΛ ότι η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί από τις δύο πλευρές στην Κύπρο και όχι από τρίτους.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε γύρω στις 0950 από το Προεδρικό Μέγαρο για το αεροδρόμιο Λευκωσίας, για τη δωδέκατη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ, στο πλαίσιο των υπό την αιγίδα των ΗΕ συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [07] (Κ) Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Κυπριακό - Τεχνικές επιτροπές

    Η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου και η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας ρεαλιστικός στόχος και θα πραγματοποιηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    [08] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Δημοψήφισμα

    Τη θέση ότι οι υπογραφές στο σχέδιο Ανάν δεν εξυπακούουν και αποδοχή του, διατύπωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος σημείωσε πως η αποδοχή του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ θα διαπιστωθεί στο δημοψήφισμα.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θεωρεί ότι στις διαπραγματεύσεις η Τουρκία επαναλαμβάνει την πάγια τακτική της με αναβάθμιση των απαιτήσεών της, ώστε εγκαταλείποντας κάποιες από αυτές στην πορεία των συνομιλιών να εμφανίζεται ότι προβαίνει και σε παραχωρήσεις.

    [10] (Κ) Πρώτη δικοινοτική Φιλοτελική Εκθεση - ''UNITED CYPRUS 2004''

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης (1)

    Αναβαθμίζεται η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, εκτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως δήλωσε επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ολοκλήρωση της σημερινής δωδέκατης συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρεσβευτές ΕΕ - Εκστρατεία ενημέρωσης

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε "κόκκινη γραμμή" τις προσπάθειες της Τουρκίας να μην επικυρώσει η τουρκική Εθνοσυνέλευση τη συμφωνία λύσης στο Κυπριακό πριν από τα δημοψηφίσματα, καθώς και τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να πετύχουν επανα-επικύρωση της συνθήκης προσχώρησης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από ενημέρωση αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό που έκανε στο Υπουργείο Εξωτερικών σε Πρεσβευτές χωρών-μελών της ΕΕ και των υπό ένταξη χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο, ο κ. Ιακώβου είπε ότι υπάρχει μια μικρή μειοψηφία χωρών που υποστηρίζουν την εξεύρεση νομικών τρόπων για να μην χαλάσει οποιαδήποτε συμφωνία για τον «τυπικό αυτό λόγο».

    Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε μια πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό και απεσταλμένοι του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες ενημερώνοντας για τις θέσεις της ε/κ πλευράς.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ενημέρωσε τους Πρεσβευτές της ΕΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενημέρωση, όπως είπε, η οποία εντάσσεται μέσα σε ευρύτερα πλαίσια. Χθες, είπε, συνάντησε τους Πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας, ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και αύριο θα έχει συνάντηση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ.

    «Γίνεται μία ενημέρωση σε πάρα πολλά επίπεδα», είπε, σημειώνοντας ότι η διπλωματική υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη σε όλες τις χώρες τις οποίες διατηρεί η Κύπρος διπλωματικές αποστολές, ενώ έχουν αποσταλεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ειδικοί απεσταλμένοι σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Επιπροσθέτως θα μεταβούν Υπουργοί σε διάφορες πρωτεύουσες αυτήν και την ερχόμενη εβδομάδα, «μεταφέροντας μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας».

    [13] (Κ) Αμερικανός Πρόεδρος - Αγκυρα - Επίσκεψη τον Ιούνιο

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα επισκεφθεί την Αγκυρα στις 26 Ιουνίου.

    [14] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Βρετανική Παραολυμπιακή Επιτροπή - Συμφωνία

    [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/3/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7017            1,7119
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1067            2,1193
    Λίρα Αγγλίας                     1,1457            1,1525
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     234,4361        236,3115
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7610          2,7830
    Δολάριο Καναδά                     2,7863          2,8085
    Κορώνα Δανίας                     12,6662         12,7675
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,6908         14,8083
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5800         15,7046
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6914          2,7129
    
    

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Πτωτικά κινήθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, υποχωρώντας στο επίπεδο των 86 μονάδων ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε από τις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,97%, κλείνοντας στις 86,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 841 χιλιάδες λίρες, λόγω κυρίως του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα κυβερνητικά Χρεόγραφα Αναπτύξεως και για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,73  (-0,97)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    841.312
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    398.331    372,87  (-1,36)
    FTSE Med 100 **                             6.486,11  ( 0,55)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    313.849    107,77  (-1,60)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     18.839     74,93  (-0,27)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.733     17,14  (-1,49)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     39.073     56,72  (-0,72)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.165     59,30  (-0,55)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     27.295     23,61  (-0,51)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      7.591     72,38  ( 1,64)
    Ετ. Πληροφορικής              £     18.464      3,08  (-2,53)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     23.675     10,38  (-3,62)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     10,86  (-1,00)
    Ξενοδοχεία                    £     13.714     35,64  (-0,64)
    Αλλες Εταιρείες               £     29.698     71,05  ( 0,01)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Ελλάδα - Νέος ΥΠΕΞ και νέοι ΥΦΕΞ

    Οπως ανακοινώθηκε επίσημα στην Αθήνα, νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναλαμβάνει ο πρώην πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης.

    [19] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ελμαρ Μπροκ - Εκθεση - Τουρκία - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ σε έκθεσή του η οποία θα συζητηθεί αύριο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Τουρκία να αξιοποιήσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται για επίλυση του Κυπριακού και να ταχθεί πλήρως υπέρ της επίτευξης συμφωνίας πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαίου 2004.

    [20] (Κ) Ελλάδα - Σύνθεση νέας κυβέρνησης

    
    
    Τη σημασία που αποδίδει στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων
    θέλησε να τονίσει ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής,
    αναλαμβάνοντας προσωπικά το Υπουργείο Πολιτισμού.
    
    Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα ορκιστεί αύριο Τετάρτη, είναι
    19μελές.
    
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε σήμερα ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο
    οποίος θα αναλάβει χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου, η στελέχωση του νέου
    Υπουργικού Συμβουλίου στην Ελλάδα είναι η ακόλουθη:
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
    Υπουργός      Προκόπης Παυλόπουλος
    Υφυπουργοί    Απόστολος Ανδεουλάκος
    Αθανάσιος Νάκος
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
    Υπουργός      Πέτρος Μολυβιάτης
    Υφυπουργοί    Ευριπίδης Στυλιανίδης
    Τάκης Σκανδαλάκης
    Γιάννης Βαλυνάκης
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
    Υπουργός      Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος
    Υφυπουργοί    Βασίλης Μιχαλονάκος
    Ιωάννης Λαμπρόπουλος
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
    Υπουργός      Γιώργος Αλογοσκούφης
    Υφυπουργοί    Χρήστος Φώλιας
    Πέτρος Δούκας
    Αδάμ Ρεγκούζας
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
    Υπουργός      Μαριέττα Γιαννάκου
    Υφυπουργοί    Γιώργος Καλός
    Σπύρος Ταλιαδούρος
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    Υπουργός       Δημήτρης Σιούφας
    Υφυπουργοί     Γιώργος Σαλαγκούδης
    Γιάννης Παπαθανασίου
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
    Υπουργός       Αναστάσιος Παπαληγούρας
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ(μετονομάζεται σε  Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας):
    Υπουργός       Πάνος Παναγιωτόπουλος
    Υφυπουργοί     Γεράσιμος Γιακουμάτος
    Νίκος Αγγελόπουλος
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ (μετονομάζεται σε Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
    Υπουργός       Νικήτας Κακλαμάνης
    Υφυπουργοί     Θανάσης Γιαννόπουλος
    Γιώργος Κωνσταντόπουλος
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
    Υπουργός             Κώστας Καραμανλής
    Υφυπουργοί           Γιώργος Ορφανός
    Πέτρος Τατούλης
    Αναπληρωτής Yπουργός Φάνη Πάλλη Πετραλιά
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ(μετονομάζεται σε Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)
    Υπουργός       Σάββας Τσιτουρίδης
    Υφυπουργοί     Ευάγγελος Μπασιάκος
    Αλέξανδρος Κοντός
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
    Υπουργός        Γιώργος Σουφλιάς
    Υφυπουργοί      Σταύρος Καλογιάννης
    Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
    Υπουργός        Γιώργος Βουλγαράκης
    Υφυπουργοί      Χρήστος Μαρκογιαννάκης
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
    Υπουργός        Μανώλης Κεφαλογιάννης
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
    Υπουργός        Μιχάλης Λιάπης
    Υφυπουργοί      Αναστάσιος Νεράτζης
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
    Υπουργός        Νίκος Τσιαρτσώνης
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ(μετονομάζεται σε Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής)
    Υπουργός        Αριστοτέλης Παυλίδης
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ( καταργείται και στη θέση του ιδρύεται Υπουργείο Επικρατείας)
    Υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος      Θεόδωρος Ρουσόπουλος
    
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
    Υπουργός       Δημήτρης Αβραμόπουλος
    Υφυπουργός     Αναστάσιος Λάσκος
    
    Για τη θέση του Προέδρου της Βουλής προτείνεται η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη. 
    
    

    [21] (Κ) Πέτερινγκ - Κύπρος - ΕΕ - Δηλώσεις

    Την ελπίδα ότι τελικά οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την 1η Μαΐου 2004 εξέφρασε σήμερα ο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

    [22] (Κ) ΕΕ - Συμβούλια Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών - Κίκης Καζαμίας

    Η κατάσταση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην ΕΕ και η πρόταση οδηγίας για τα τέλη στα βαρέα φορτηγά, ήταν τα βασικά θέματα συνεδριάσεων των Συμβουλίων Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    Οπως τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Καζαμίας, η πρώτη επένδυση στην τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών πρέπει να αφορά τον άνθρωπο, ώστε να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, οι ευρυζωνικές εφαρμογές, οι πλατφόρμες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικού εμπορίου δεν έχουν μεγάλη σημασία, αν ο πολίτης δεν αισθάνεται άνετος να τις χρησιμοποιεί.

    [23] (Κ) Εκχαρντ - Κυπριακό - Δημοψηφίσματα

    Η 20η Απριλίου έχει καθοριστεί ως ημερομηνία διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Φρεντ Εκχαρντ, Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ύπατος Αρμοστής Κύπρου - Κένυα - Συμπόσιο ------------------------------------------- Ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Κένυα Κωνσταντίνος Ηλιάδης, με την ευκαιρία της Ημέρας της Κοινοπολιτείας μίλησε σε συμπόσιο που διοργανώθηκε από το United States International University στη Ναϊρόμπι.

    Στην ομιλία του με θέμα «Η Κοινοπολιτεία και η κατοχή» αναφέρθηκε στο ρόλο και τη σημασία της Κοινοπολιτείας καθώς και στη σταθερή και διαχρονική υποστήριξη της για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που η Κυβέρνηση της Κύπρου αποδίδει στην ενασχόληση της Κοινοπολιτείας με το κυπριακό πρόβλημα και τη σταθερή συμπερίληψη αναφοράς για το πρόβλημα στα Τελικά Ανακοινωθέντα των διαφόρων διασκέψεων της Κοινοπολιτείας.

    Ο Υπατος Αρμοστής αναφερόμενος στην παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή τόνισε ότι αποτελεί αναχρονισμό, στον 21ο αιώνα, να υπάρχουν ακόμη χώρες που είναι διαιρεμένες δια της βίας.

    Ύπατος Αρμοστής Κύπρου - Κένυα - Κατάθεση θεμέλιου λίθου -------------------------------------------------------- Ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Ναϊρόμπι Κωνσταντίνος Ηλιάδης και ο Αρχιεπίσκοπος Κένυας και Ειρηνούπολης Μακάριος, κατέθεσαν στις 6 Μαρτίου το θεμέλιο λίθο δημοτικού σχολείου που θα ανεγερθεί με δωρεά 8000 δολαρίων που πρόσφερε η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Το δημοτικό σχολείο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μικρής Ορθόδοξης κοινότητας Μασάι 10.000 κατοίκων στη μεγάλη Ρηξιγενή Κοιλάδα στην περιοχή Ewaso της Κένυας.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής κατάθεσης του θεμέλιου λίθου, ο κ. Ηλιάδης και ο Αρχιεπίσκοπος Κένυας εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, τη χαρά τους για την υλοποίηση του έργου και παράλληλα ο Σύμβουλος και ο Αρχηγός της κοινότητας ευχαρίστησαν την Κυβέρνηση της Κύπρου για την ευγενή δωρεά της.

    Βερολίνο - Πολιτική εκδήλωση για Κύπρο ------------------------------------- Πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Βερολίνο πολιτική εκδήλωση για την Κύπρο με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γερμανίας στη Γερμανική Βουλή Siegfried Helias. Η εκδήλωση, με θέμα «Η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση - ενωμένη ή διαιρεμένη;», εντάσσετο στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων του πολιτικού ιδρύματος Hanns Seidel Stiftung που πρόσκειται στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα CSU.

    Στην ομιλία του ο κ. Helias έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά στο Κυπριακό παραθέτοντας τα κύρια στάδια των εξελίξεων από το 1960 μέχρι σήμερα.

    Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις τελευταίες εξελίξεις μετά την υποβολή του σχεδίου Ανάν, στο ναυάγιο στη Χάγη το Μάρτιο του 2003 και στην επανέναρξη των συνομιλιών στις 19 Φεβρουαρίου μετά τη συμφωνία της Νέας Υόρκης.

    Ο κ. Helias τόνισε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών έγινε δυνατή παρά την αρνητική στάση του Ντενκτάς και ότι αυτό οφείλεται στη νέα πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση Ερντογάν στην Άγκυρα.

    Όσον αφορά στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Helias επεσήμανε ότι είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο σχέδιο και η εφαρμογή του ενδεχομένως θα είναι δύσκολη, εάν δεν επέλθουν αλλαγές για να καταστεί πιο λειτουργική.

    Ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Γερμανία Λεωνίδας Μαρκίδης σε παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια της συζήτησης με το ακροατήριο τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος μας παραμένει η επίτευξη συμφωνίας και η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, διαβεβαίωσε ο κ. Μαρκίδης, προσέρχεται στις συνομιλίες με καλή θέληση και θετικό πνεύμα, οι δε προτάσεις του για βελτίωση του σχεδίου βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο και τη φιλοσοφία του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, επεσήμανε, επιθυμεί λύση του προβλήματος το συντομότερο δυνατόν, η λύση όμως αυτή πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη.

    Κύπρος - Διεθνής έκθεση - Ιρλανδία ----------------------------------- Πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο Δουβλίνο, στους χώρους της εντυπωσιακής νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης της Ιρλανδίας, τα εγκαίνια της έκθεσης Καινούργια σύνορα: Έργα από τα νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

    H διοργάνωση αυτής της έκθεσης σηματοδοτεί και γιορτάζει την ιστορική διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δέκα χώρες της Ανατολικής, Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης και αποτελεί ένα καλωσόρισμα που επεφύλαξε προς τα νεοεντασσόμενα μέλη της Ένωσης η Ιρλανδία που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται 60 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής (ένα γλυπτό από τη Μάλτα) από τις νεοεντασσόμενες χώρες, δηλαδή τις Εσθονία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία που καλύπτουν μια χρονική περίοδο ενός αιώνα από τα μέσα του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.

    Η Κύπρος συμμετέχει με πέντε έργα των πρωτεργατών της Κυπριακής Τέχνης από την κρατική συλλογή έργων σύγχρονης κυπριακής τέχνης. Τα έργα η Επιστροφή στο χωριό του Ιωάννη Κισσονέργη, Οι Φυτεύτριες του Αδαμάντιου Διαμαντή, Η Μαντόνα του Λιοπέτρι του Γεώργιου Πολ. Γεωργίου, Οι Αγαθοί καρποί της γης της Λουκίας Νικολαΐδου-Βασιλείου και Το Καμπαναριό του Τηλέμαχου Κάνθου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η έκθεση καταδεικνύει πως στις παρυφές των παραδοσιακών μητροπολιτικών ευρωπαϊκών κέντρων, απ όπου εκπορεύονταν οι πρωτοπορίες στην τέχνη, εξελισσόταν μια παράλληλη και παρόμοια προβληματική, αντανακλώντας άμεσα τις ιδιάζουσες ιστορικές και πολιτικές συνθήκες στις υπό συζήτηση χώρες.

    Η ευρύτητα, επίσης, της έκθεσης πιστοποιεί πως ο ευρωπαϊκός χώρος υπήρξε ανέκαθεν δημιουργικό χωνευτήρι πολιτισμών, όπου οι επιμέρους διαφορές αναδεικνύονται όχι ως διαχωριστικά στοιχεία, αλλά ως επιβεβαίωση της κοινής αγωνίας, της μοίρας και της ιστορίας των ευρωπαϊκών λαών.

    Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή της Κύπρου γιατί παρέχει τη δυνατότητα στην κυπριακή τέχνη να ανιχνεύσει την ιστορία της και να οριοθετήσει την ειδοποιό διαφορά της, όχι για να περιχαρακωθεί, αλλά για να δηλώσει παρούσα στο διάλογο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

    THE CONSUL GENERAL OF RUSSIA VISITS THE PATRIARCH OF ALEXANDRIA -------------------------------------------------------------- On Monday 1 March 2004 the Consul General of Russia in Alexandria Alexander Chvykov, visited Petros VII, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, in order to congratulate him on his award bestowed by the INTERNATIONAL INSTITUTE FOR THE UNITY OF ORTHODOX CHRISTIAN NATIONS, which is under the auspices of the Russian Church.

    The Consul congratulated the Patriarch on the conferment of the award and passed on the esteem and respect, as well as the trust which the Russian Church, the President of the country Vladimir Putin, who met with the Patriarch on his visit there, and generally the entire Russian people have in the person of Petros VII.

    He also said that the Consulate General of Russia would be available for the Patriarch of Alexandria for anything he might need.

    The Patriarch thanked Chvykov for his visit and mentioned the good relations of the Churches of Alexandria and Russia.

    He also referred to his recent official visit to the Russian Church and to the love which Alexiy II, Patriarch of Moscow and All Russia showed the person of the Alexandrian Primate, accompanying him on all his visits.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 9 March 2004 - 18:49:20 UTC