Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Υποχρεώσεις
  • [02] Εκπρόσωπος - Εκθεση ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Θρησκευτικές ελευθερίες
  • [03] Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Σογιέρ - Ντε Πενσέκ
  • [04] ΗΠΑ - Μαυρογιάννης - Εκδήλωση - Ομιλία
  • [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΣΥ
  • [06] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Προέδρου Δημοκρατίας
  • [07] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [08] Ημέρα Ανάμνησης θυμάτων παγκοσμίων πολέμων - Τελετή
  • [09] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βασιλιάς Ιορδανίας - Συλλυπητήριο μήνυμα
  • [10] Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Οικολογικό Συμπόσιο
  • [11] ΥΠΕΞ Σλοβενίας - Επίσημη επίσκεψη
  • [12] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Παγκύπριο συνέδριο - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [13] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κισσόνεργα - Κυπριακό
  • [14] Μητροπολίτης Κιτίου - Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος - Επιστροφή
  • [15] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πατατοπαραγωγοί
  • [16] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πατατοπαραγωγοί
  • [17] Υπουργός Δικαιοσύνης - ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος Υπουργών
  • [18] Υπουργός Οικονομικών - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Ευρώ
  • [19] Υπουργός Παιδείας - Παγκόσμιοι Αγώνες Καράτε
  • [20] Χρηματιστήριο - Νέα μικρή αύξηση
  • [21] Τένις - Παγδατής - Τουρνουά Μπρατισλάβας
  • [22] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [23] Κύπρος - Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αστυνομίας
  • [24] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Νίκη Απόλλωνα
  • [25] Καλαθόσφαιρα - SUPER CUP γυναικών - Αγώνας

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 12/11/2005

    [01] Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Υποχρεώσεις

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι ''βρισκόμαστε ενώπιον εμφανούς φαινομένου κρίσης στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας''.

    Σημείωσε ότι είναι φανερό ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για την έκθεση της Επιτροπής για την Πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και την εταιρική σχέση, δεν ικανοποιούν την τουρκική κυβέρνηση και βρίσκονται σε κατευθείαν αντίθεση με το περιεχόμενο της εταιρικής σχέσης και το περιεχόμενο των δηλώσεων του Ολι Ρεν, Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, η ''έκθεση της Επιτροπής για την Πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και η εταιρική σχέση δεν ικανοποιούν την τουρκική κυβέρνηση'' και πρόσθεσε ότι ο κ. Γκιουλ ''θεωρεί ότι περιλαμβάνουν απαράδεκτες απόψεις γύρω από το Κυπριακό και ότι υπάρχουν παράλογες θέσεις στα κείμενα αυτά''.

    ''Εχει δοθεί ένας λογαριασμός εκ μέρους της ΕΕ προς την τουρκική κυβέρνηση, τον οποίο λογαριασμό οφείλουν να πληρώσουν'', είπε ο Εκπρόσωπος και σημείωσε ότι ''ανέλαβαν δεσμεύσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσουν, άλλως πως θα έχουν να κάνουν με την ΕΕ συλλογικά''.

    ''Είναι φανερό ότι οι δηλώσεις του κ. Γκιουλ βρίσκονται σε κατευθείαν αντίθεση με το περιεχόμενο της εταιρικής σχέσης και το περιεχόμενο των δηλώσεων του Ολι Ρεν, του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ'', πρόσθεσε.

    [02] Εκπρόσωπος - Εκθεση ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Θρησκευτικές ελευθερίες

    Η προσέγγιση της Εκθεσης του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Κύπρο είναι καθαρά επιφανειακή, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως το θέμα έχει ''πολύ ευρύτερες προεκτάσεις από εκείνες που θέλει να βλέπει η Εκθεση αυτή σε σχέση με την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου''.

    Σχολιάζοντας αναφορές στην Εκθεση, ο Εκπρόσωπος, αφού επεσήμανε πως η θρησκευτική ελευθερία είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό για μιαν κοινωνία, είπε: ''Για να μην εμπαίζουμε τους εαυτούς μας, στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία για τους Ελληνοκύπριους, γιατί οι Ελληνοκύπριοι υπέστησαν μιαν εθνοκάθαρση κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής, από το 1974 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δηλαδή όλων των 500 και περισσότερων εκκλησιών που βρίσκονται στα κατεχόμενα''.

    Αναφερόμενος στις εκκλησίες στα κατεχόμενα είπε πως ''αν δεν έχουν συληθεί, έχουν γίνει στάβλοι, αν δεν έχουν γίνει στάβλοι έχουν γίνει ξενοδοχεία ή κέντρα διασκέδασης ή κάποια, για σκοπούς εντυπώσεων, έχουν συντηρηθεί ως μουσεία''.

    Οσον αφορά τον κατεχόμενο Αγιο Μάμα, στον οποίο γίνεται αναφορά στην Εκθεση, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''είναι ένα από αυτά τα αντικείμενα θρησκευτικής σημασίας τα οποία συντήρησε ή δεν κατέστρεψε η κατοχική λαίλαπα για σκοπούς εμφάνισης προς τα έξω''.

    ''Φαίνεται ότι οι συντάκτες της Εκθεσης αυτής έχουν παρασυρθεί από αυτά τα φαινόμενα. Ας κοιτάξουν καλύτερα στη ρίζα του πράγματος'', είπε.

    [03] Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Σογιέρ - Ντε Πενσέκ

    Εκθεση του Γάλλου Γερουσιαστή Λουί ντε Πενσέκ σχετικά με την επίσκεψή του στην Κύπρο, καθώς και τα όσα του ανέφερε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αποδεικνύουν την πολιτική ανηθικότητα του Τ/Κ ηγέτη, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Είπε επίσης ότι η αναίδεια, το πολιτικό θράσος της τ/κ ηγεσίας καθώς και η μανία της για πολιτική αναβάθμιση και χωριστική πορεία είναι εμφανέστατα στις δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού του ψευδοκράτους Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ο οποίος επανέλαβε ότι η θέση της τ/κ ηγεσίας είναι ότι οι δύο κανονισμοί που εκκρεμούν ενώπιον της ΕΕ πρέπει να ψηφιστούν και να υιοθετηθούν ταυτόχρονα.

    ''Η αναίδεια, το πολιτικό θράσος της τ/κ ηγεσίας είναι εμφανέστατα, και εμφανής επίσης είναι η μονομανία της για πολιτική αναβάθμιση και χωριστική γενικά πορεία αντί της ενοποιητικής πορείας την οποία ακολουθεί η δική μας πλευρά'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    [04] ΗΠΑ - Μαυρογιάννης - Εκδήλωση - Ομιλία

    Στην ανάγκη να υπάρξει μια νέα προοπτική στο Κυπριακό, αναφέρθηκε σε ομιλία του την Πέμπτη το βράδυ στο Κυπριακό Σπίτι, στη Νέα Υόρκη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνοαμερικανικός Σύνδεσμος Τραπεζιτών (Hellenic American Bankers Association).

    Πρόκειται για εκδήλωση που διοργανώνει μία φορά τον χρόνο ο ομογενειακός αυτός οργανισμός και τα έσοδά της διατίθενται προς όφελος του Ταμείου Βοηθείας Κυπρίων Παιδιών (Cyprus Children Fund).

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, αφού ευχαρίστησε τον Ελληνοαμερικανικό Σύνδεσμο Τραπεζιτών για την πρωτοβουλία του και το Ταμείο για τη συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια στην ανακούφιση των παιδιών προσφυγικών οικογενειών και αργότερα των εγκλωβισμένων, είπε ότι με τον δικό του τρόπο το Ταμείο συνεισφέρει στο να διατηρείται το κυπριακό πρόβλημα ζωντανό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο κ. Μαυρογιάννης στην ομιλία του επεσήμανε ότι, παρά τις προσπάθειες όλων αυτών των χρόνων κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ για λύση του προβλήματος και τη βούληση της ε/κ πλευράς, δυστυχώς δεν μπόρεσε να επιτευχθεί καμμία πρόοδος.

    Σημείωσε ωστόσο ότι η αλλαγή των δεδομένων του Κυπριακού σήμερα δημιουργεί ένα νέο δυναμικό πλαίσιο πολύ πιο ελπιδοφόρο από το προηγούμενο. Μεταξύ των νέων δεδομένων, είπε, είναι η πλήρης ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, και το γεγονός ότι η κυπριακή κοινωνία είναι σήμερα μια εξελιγμένη κοινωνία, πολιτικά ώριμη, η οποία απολαμβάνει υψηλού βαθμού κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

    Ο κ. Μαυρογιάννης, αφού έκανε μια σύντομη ανασκόπηση στις εξελίξεις του έτους που πέρασε μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα, σημείωσε ότι με πολλούς αγώνες και προσπάθειες έγινε κατορθωτή κάποια αλλαγή στον αρνητικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε ο ξένος παράγοντας την ε/κ πλευρά λόγω της ψήφου της.

    Σχετικά με τις εξελίξεις του φετινού χρόνου, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του Προεδρικού Απεσταλμένου με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ τον περασμένο Μάιο, κατά τις οποίες η ε/κ πλευρά συζήτησε σε βάθος τις θέσεις της για το Σχέδιο Ανάν.

    [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΣΥ

    Η κυβέρνηση δεν υπέκλεψε την ψήφο του λαού, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι με τέτοιες δηλώσεις πλήττεται η νομιμότητα της κυβέρνησης και υπενθυμίζοντας πως ο λαός ψήφισε σε ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές.

    Κληθείς να σχολιάσει, μετά την τελετή για την Ημέρα Ανάμνησης των θυμάτων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, τη θέση της ΕΔΕΚ ότι υπάρχουν πόροι και μπορούν να εξευρεθούν τρόποι για να στηριχθούν οι πατατοπαραγωγοί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους της ΕΔΕΚ και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο κόμμα.

    «Δεν έχω σχόλιο. Επανειλημμένα τονίζω ότι δεν είμαι σχολιαστής των δηλώσεων άλλων, αυτή είναι δουλειά δική σας», είπε.

    Σε παρατήρηση ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επέκρινε έντονα την τοποθέτησή του για τη στάση της αντιπολίτευσης στο δημοψήφισμα, σε ομιλία του στη Γεροσκήπου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις.

    «Αυτή η στάση ο τάδε είπε έτσι, εσείς τι λέτε, αύριο θα έχει πρωτοσέλιδα διάσταση απόψεων, βγάζουν τα μαχαίρια'. Δεν πρόκειται να γίνω συνεργός», υπέδειξε.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως στην ομιλία του στην Πάφο ανέφερε ότι «η δήλωση που έγινε ότι αυτή η κυβέρνηση υπέκλεψε την ψήφο του λαού σημαίνει ότι πλήττεται η νονιμότητά της γιατί δεν υποκλέψαμε την ψήφο του λαού. Σε ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές έτσι ψήφισε ο λαός. Είναι επιτρεπτό, εμείς οι ίδιοι να πλήττουμε τη νομιμότητα της κυβέρνησης; Και είπα ότι αυτό φέρνει στο μυαλό την προηγούμενη καταγγελία».

    [06] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Προέδρου Δημοκρατίας

    Για νοοτροπίες της δεκαετίας του '60 έκανε σήμερα χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου για τη θέση του ΔΗΣΥ πως η κυβέρνηση υπέκλεψε την ψήφο του λαού καθώς και τη δήλωσή του πως η κυβέρνηση επανειλημμένα έχει εκφράσει παράπονα ότι το ΡΙΚ δεν υποστηρίζει τις θέσεις της.

    «Και στο παρελθόν και στο παρόν και στο μέλλον η εκάστοτε αντιπολίτευση, όταν διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις προεκλογικές της προτάσεις, έτσι χαρακτηρίζει, και εδώ και αλλού, ως υποκλοπή της ψήφου», είπε ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο σχόλιο Παπαδόπουλου για τη δήλωσή του περί υποκλοπής της ψήφου του λαού.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε αν είναι διχαστικό να λέγεται πως μέσα από ένα ωραιοποιημένο πρόγραμμα, το οποίο όμως δεν εφαρμόζει, η κυβέρνηση εξασφάλισε την εμπιστοσύνη του λαού, και πρόσθεσε πως «ξεπερνούμε τις νοοτροπίες του '60 που ήθελαν να θεωρούν ότι έχουν το αλάθητο».

    [07] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακές Αερογραμμές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να δώσει ούτε εγγύηση αλλά ούτε χρηματοδότηση στις Κυπριακές Αερογραμμές, ωστόσο αναφέρθηκε στην πιθανότητα να γίνει αποδεκτό, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σχέδιο που να είναι βιώσιμο και να υποβληθεί έγκαιρα.

    «Το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών είναι σαφές, δεν μπορεί η κυβέρνηση, δεν της επιτρέπεται, ούτε χρηματοδότηση να δώσει, ούτε εγγύηση», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «υπάρχει πιθανότητα να μας επιτραπεί, ακόμα δεν είναι βέβαιο, αν έγκαιρα υποβληθεί στην ΕΕ σχέδιο που να έχει τις δυνατότητες αποδοχής».

    ''Ενα δεν το δέχονται οι υπάλληλοι, η ΕΕ δεν ασχολείται με διακηρυκτικές διακηρύξεις ότι είναι καλό το σχέδιο αν εφαρμοζόταν, ή είναι κακό. Το αποτέλεσμα τι είναι; Δεν μπορεί η κυβέρνηση να δώσει χρηματοδότηση, δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις για να εξασφαλίσουν δάνειο, και όταν εκλείψει η ρευστότητα της εταιρείας, δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της», κατέληξε.

    [08] Ημέρα Ανάμνησης θυμάτων παγκοσμίων πολέμων - Τελετή

    Σε μια σεμνή και λιτή τελετή, πολιτεία, πρώην πολεμιστές, πολιτικοί, διπλωμάτες, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία τίμησαν χθες την Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων στο Μνημείο Πεσόντων, στο προαύλιο της ΠΑΣΥΔΥ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε «οφειλόμενη τιμή και αναγνώριση σε αυτούς τους ανθρώπους που εθελοντικά πολέμησαν το ναζισμό και το φασισμό και έδωσαν στην Κύπρο το δικαίωμα να συναριθμούμε μεταξύ των χωρών που έδωσαν τη δική τους συμβολή στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους».

    Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η 11η Νοεμβρίου έχει επίσημα καθιερωθεί από τις χώρες της Κοινοπολιτείας ως μέρα μνήμης και τιμής.

    «Μας υπενθυμίζει τη μεγάλη διαχρονική αξία των αρχών και των ιδανικών για την επικράτηση των οποίων πολλοί λαοί πολέμησαν ηρωικά και πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι και στους δύο παγκόσμιους πολέμους πλήρωσαν με το αίμα τους στα πεδία των μαχών και στα αποτρόπαια στρατόπεδα συγκεντρώσεως».

    Η Κύπρος, είπε, και στους δύο Πολέμους δεν επέλεξε ούτε την αδιαφορία ούτε την επιτήδεια ουδετερότητα. Αντίθετα, είχε τη δική της έμπρακτη και σημαντική συμβολή και πλήρωσε το δικό της μεγάλο τίμημα.

    Τριάντα τρεις χιλιάδες περίπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι υπηρέτησαν με αφοσίωση, ζήλο και αυταπάρνηση σε διάφορα μέτωπα, και οι τάφοι των 600 και πλέον νεκρών μας βρίσκονται σε 56 στρατιωτικά κοιμητήρια 15 διαφορετικών χωρών, ανέφερε.

    Απευθυνόμενος προς τους πολεμιστές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε «έχετε προσφέρει στην πατρίδα μας το δικαίωμα και το προνόμιο να συναριθμείτε ανάμεσα στους λαούς που πολέμησαν το φασισμό, το ναζισμό, την καταπίεση των λαών και με αυτοθυσία και αυταπάρνηση προάσπισαν τη δημοκρατία και την ελευθερία».

    [09] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βασιλιάς Ιορδανίας - Συλλυπητήριο μήνυμα

    Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προς τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah Bin Al Hussein για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αμμάν που στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς αθώους ανθρώπους.

    Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ''είναι με μεγάλη θλίψη που έχω λάβει την είδηση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αμμάν που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωών πολλών αθώων και τον τραυματισμό πολύ περισσότερων ανθρώπων''.

    ''Εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμού προσωπικά, μεταφέρω στην Εξοχότητά σας και στις οικογένειες των θυμάτων τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τη βαθύτατή μας συμπάθεια καθώς και τις καλύτερες μας ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών'', προσθέτει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι ''τέτοιες πράξεις βίας καταδικάζονται έντονα και ανεπιφύλακτα''.

    Η Κύπρος, συνεχίζει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, παραμένει δεσμευμένη, μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, στον αγώνα κατά κάθε μορφής τρομοκρατίας.

    [10] Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Οικολογικό Συμπόσιο

    Υπάρχει ανάγκη για πρότυπα και ένα δυνατό νομικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Κύπρο, το οποίο όχι μόνον πρέπει να εφαρμόζεται αλλά και να επιβλέπεται η εφαρμογή του, δήλωσε ψες ο Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία Πίτερ Μίλετ.

    Σε ομιλία του στο Οικο-Συμπόσιο που οργανώθηκε από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΕ στα θέματα περιβάλλοντος, ο κ. Μίλετ δήλωσε ότι ''αυτό το θέμα είναι από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες της Βρετανικής Προεδρίας, ειδικά λόγω της διπλής προεδρίας της εφέτος τόσο στους G8 όσο και στην ΕΕ''.

    Ο κ. Μίλετ έκανε λόγο για τρεις κύριες πτυχές του υπό συζήτηση θέματος, για τον γενικό ρόλο της ΕΕ, για τις προτεραιότητες της Βρετανικής Προεδρίας και για μερικά παραδείγματα σχετικά με το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο χειρίζεται αυτά τα θέματα

    [11] ΥΠΕΞ Σλοβενίας - Επίσημη επίσκεψη

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ντιμίτρι Ρούπελ.

    Κατά την παραμονή του στο νησί, ο κ. Ρούπελ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης του, ο κ. Ρούπελ φθάνει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας στις 18:00 αύριο και αρχίζει τις επαφές του τη Δευτέρα στις 09:00 με συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Στις 09:35 θα συναντηθεί με τον κ. Ιακώβου και θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες. Στις 10:35 θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Επίσης, αναμένεται να συναντηθεί στις 11:00 με την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Λία Τσεριώτου και να επισκεφθεί τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και την παλαιά πόλη της Λευκωσίας.

    Στις 12:30 θα συναντηθεί με τον κ. Χριστόφια και στις 13:30 θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο κ. Ιακώβου.

    Ο κ. Ρούπελ αναχωρεί από την Κύπρο στις 18:00 της Δευτέρας.

    [12] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Παγκύπριο συνέδριο - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Με το μήνυμα «Περνάμε μπροστά» ο ΔΗΣΥ εγκαινιάζει τον κύκλο των επαρχιακών του συνεδρίων, που θα οδηγήσουν στο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος στις 4 Δεκεμβρίου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως στη διάρκεια των επαρχιακών συνεδρίων θα γίνει παρουσίαση και συζήτηση των προγραμματικών θέσεων του ΔΗΣΥ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, και στο παγκύπριο συνέδριο, που θα προσλάβει πανηγυρικό χαρακτήρα, θα γίνει επίσημη παρουσίαση και υιοθέτηση της προγραμματικής πρότασης της παράταξης για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως το «Περνάμε μπροστά» είναι το μήνυμα που ο ΔΗΣΥ στέλνει στην κοινωνία των πολιτών και η πρότασή του για το αύριο της πατρίδας μας.

    «Γυρίζουμε σελίδα. Αφήνουμε πίσω το παρελθόν. Υπερβαίνουμε τις διαχωριστικές γραμμές που διχάζουν το λαό και καταθέτουμε μια εναλλακτική πρόταση ενότητας και προόδου για το μέλλον», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως τα επαρχιακά συνέδρια του ΔΗΣΥ αποτελούν το επιστέγασμα της πολιτικής και οργανωτικής δουλειάς που προηγήθηκε με τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με τις Επαρχιακές Εκτελεστικές Γραμματείες και τα μέλη του Επαρχιακού και Ανωτάτου Συμβουλίου κατά επαρχία.

    [13] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κισσόνεργα - Κυπριακό

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ δηλώνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διαμηνυθεί προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και προς όσους τρίτους παρουσιάζονται ως ενδιαφερόμενοι για λύση του Κυπριακού ότι θα πρέπει να διευκρινισθεί η βάση των συνομιλιών και να υπάρξει προς τούτο η κατάλληλη προετοιμασία, έτσι ώστε να διασφαλίζονται πιθανότητες επιτυχίας σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση.

    Σε ομιλία του στη συνεστίαση της ΕΔΕΚ Κισσόνεργας Πάφου, ο Πρόεδρος του κινήματος Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι ''το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί από τον κυπριακό Ελληνισμό'' και ''ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να επανέλθει ούτε ως έχει ούτε με περιθωριακές αλλαγές''.

    ''Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος'', είπε ο κ. Ομήρου, ''θα πρέπει να διαμηνύσουμε και να καταστήσουμε σαφές ότι τη βάση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποτελέσουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας περί Κύπρου, οι Συμφωνίες υψηλού επιπέδου των ετών 1977 και 1979, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις ατομικές και διακρατικές προσφυγές της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων''.

    [14] Μητροπολίτης Κιτίου - Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος - Επιστροφή

    Χαρούμενος και ικανοποιημένος επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος γιατί, όπως ανέφερε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, εκτέλεσε την εντολή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου να μεταφέρει ''το χαρμόσυνο άγγελμα της ομόφωνης απόφασης της Συνόδου'' και να επιδώσει και γραπτώς την επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    Πρόσθεσε ότι στην επιστολή που παρέδωσε ''παρακαλούσαμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη μετά το Πάσχα να καλέσει διευρυμένη Σύνοδο η οποία να εξετάσει εάν θα παραμείνει στον θρόνο του ο Αρχιεπίσκοπος, έχοντας υπόψη και τα πορίσματα των γιατρών ή εάν θα κηρυχθεί ο θρόνος κενός και θα δοθεί κάποια τιμητική προαγωγή στον Μακαριότατο''.

    Ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος ανέφερε πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε ''την αποφασιστικότητά του να βοηθήσει την Εκκλησία της Κύπρου να εξέλθει από αυτή την κρίση''.

    ''Μας είπε επίσης πως την οριστική απόφασή του το πότε και πού θα συνεδριάσει η διευρυμένη Σύνοδος θα το αποφασίσει με τη δική του Σύνοδο'', γεγονός που αποδεικνύει, όπως είπε ο Τριμυθούντος Βασίλειος, πως ''εμφανέστατα ότι ο Πατριάρχης εργάζεται συνοδικά και όχι μόνος του''.

    [15] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πατατοπαραγωγοί

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος χειρίζεται το θέμα των πατατοπαραγωγών, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς, μετά την τελετή για την Ημέρα Ανάμνησης των θυμάτων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων στη Λευκωσία, αν θα αποδεχθεί αίτημα των πατατοπαραγωγών για συνάντηση μαζί τους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι το «θέμα το χειρίζεται ο Υπουργός Γεωργίας με πλήρη εξουσιοδότηση από το Υπουργικό Συμβούλιο, που ομόφωνα έχει αποφασίσει για τη στάση μας».

    [16] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πατατοπαραγωγοί

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε χθες ότι υπάρχει αίτημα εκ μέρους των πατατοπαραγωγών για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως το θέμα το χειρίζεται αρμοδίως ο Υπουργός Γεωργίας, μετά από ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως ο Υπουργός Γεωργίας έχει ήδη καλέσει σε διάλογο τους πατατοπαραγωγούς, οι οποίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν.

    Πρόσθεσε ότι ο διάλογος ''στην ουσία έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, σχετικά με την αναμόρφωση της γεωργίας, θέμα δηλαδή το οποίο εμπίπτει στην στρατηγική για την ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας και εφαρμογή του προγράμματος αυτού''.

    [17] Υπουργός Δικαιοσύνης - ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος Υπουργών

    Τα θετικά μέτρα και τις δράσεις που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των γυναικείων επιχειρήσεων, ανέπτυξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου σε παρέμβαση του στη Διάσκεψη και Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών αρμόδιων για θέματα Ισότητας των Φύλων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Birmingham της Βρετανίας από 7 μέχρι 9 Νοεμβρίου 2005.

    Κύριος στόχος της διάσκεψης και της Υπουργικής συνάντησης ήταν η παρουσίαση επιτυχημένων πρακτικών σε σχέση με τα δικαιώματα της γυναίκας από τις διάφορες χώρες μέλη της ΕΕ.

    Ειδικότερα, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι το ποσοστό των γυναικείων επιχειρήσεων ανήλθε από 12% το 2001 στο 21% το 2005.

    Ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Συνεργατική Τράπεζα Γυναικών, η οποία στηρίζει ιδιαίτερα τις γυναίκες που επιθυμούν να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση, καθώς και στο Σχέδιο Ενίσχυσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Υπουργείου Εμπορίου, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτήσει με ποσό μέχρι 35.000 λίρες παρόμοιες πρωτοβουλίες.

    [18] Υπουργός Οικονομικών - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Ευρώ

    Το αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης της Κύπρου για την Υιοθέτηση του Ευρώ θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για τελικά σχόλια, όπως αποφασίσθηκε σε συνάντηση που είχαν χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

    Η συνάντηση, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων των δύο αξιωματούχων και είχε ως αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας για την προετοιμασία της Κύπρου, καθ' όσον αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Υιοθέτηση του Ευρώ.

    Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες από κοινού ενέργειες, που θα γίνουν από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, των επαγγελματικών φορέων και του κοινού.

    [19] Υπουργός Παιδείας - Παγκόσμιοι Αγώνες Καράτε

    Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει τις προσπάθειες της Παγκύπριας Ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Καράτε, όπως και τις άλλες κυπριακές αθλητικές οργανώσεις, με κάθε δυνατό τρόπο, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος Υπουργός Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Σε χαιρετισμό του στην κήρυξη των 4ων Παγκόσμιων Αγώνων Καράτε για Εφήβους και Νέους, που άρχισαν στο στάδιο ''Σπύρος Κυπριανού'' (Palais de Sports), στη Λεμεσό, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η παγκόσμια αυτή αθλητική διοργάνωση, στην οποία συμμετέχουν 1.200 αθλητές από 80 χώρες, είναι το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός αυτών των ημερών στον τόπο.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι πεποίθηση όλων και ιδιαίτερα της κυπριακής πολιτείας ότι η υγιής ενασχόληση των νέων με αθλητικές και άλλες ψυχωφελείς δραστηριότητες, είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας της νέας γενιάς από τους πολυποίκιλους κινδύνους που καθημερινά την απειλούν.

    [20] Χρηματιστήριο - Νέα μικρή αύξηση

    Νέα μικρή αύξηση κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), λόγω κυρίως της θετικής πορείας που παρουσίασε το σύνολο των τραπεζικών τίτλων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή αύξηση της τάξης του 0,41% και έκλεισε στις 1.650,66 μονάδες, παρουσιάζοντας παράλληλα μικρά εβδομαδιαία κέρδη σε ποσοστό 0,26%. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 106,43 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,26%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε άνοδο, σε εβδομαδιαία βάση, της τάξης του 0,17%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες.

    Μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,39% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 558,97 μονάδες.

    [21] Τένις - Παγδατής - Τουρνουά Μπρατισλάβας

    Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής νίκησε με 2-1 σετ τον Βάνεκ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του τουρνουά της Μπρατισλάβας.

    Στο πρώτο σετ, ο Παγδατής ηττήθηκε με 6-3 σετ, ενώ στο δεύτερο σετ νίκησε τον αντίπαλο του με 6-0. Στο τρίτο σετ οι δύο τενίστες έπαιρναν το παιχνίδι πόντο-πόντο με τον Κύπριο τενίστα να επικρατεί στο τέλος με 7-6 σετ.

    Στις 16:30 σήμερα (ώρα Κύπρου), ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει τον Ιταλό Πρατσιάλι, νούμερο 82 στην παγκόσμια κατάταξη και τέσσερα στο ταμπλό. Ο Κύπριος τενίστας βρίσκεται στο νούμερο 56 στην παγκόσμια κατάταξη.

    [22] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Το λευκωσιάτικο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - Ομόνοιας μονοπωλεί το ενδιαφέρον των σημερινών αγώνων για τη 10η αγωνιστική του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 19:00 στο ΓΣΠ.

    Στις 14:30 θα διεξαχθούν οι αγώνες ΑΠΕΠ Πιτσιλλιάς - Διγενής Μόρφου (Γήπεδο ΘΟΙ), Νέα Σαλαμίνα - Εθνικός Αχνας (Γήπεδο ''Αμμόχωστος'') και ΕΝΠ - ΘΟΙ Λακατάμειας (Γήπεδο ''Τάσου Μάρκου'').

    Στις 18:00 θα διεξαχθεί στο Παφιακό ο αγώνας ΑΠΟΠ Κινύρας - ΑΕΛ.

    Η 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος ολοκληρώνεται αύριο με τους αγώνες Απόλλων - ΑΕΚ στο Τσίρειο Στάδιο και Ολυμπιακός - Ανόρθωση στο ΓΣΠ. Ο αγώνας Απόλλων - ΑΕΚ αρχίζει στις 18:00, ενώ ο αγώνας Ολυμπιακός - Ανόρθωση στις 17:00.

    [23] Κύπρος - Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αστυνομίας

    Πραγματοποιείται από τις 21 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου στην Κύπρο το 5ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Αστυνομίας, υπό την αιγίδα της FIBA Europe.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, στη διοργάνωση, πέραν της Κύπρου, θα συμμετάσχουν άλλες εφτά χώρες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε δύο ομίλους από την FIBA Europe.

    Στον 1ο όμιλο βρίσκονται οι Κύπρος, Γαλλία, Λιθουανία και Ισλανδία, ενώ στον 2ο όμιλο θα αναμετρηθούν Ελλάδα, Ολλανδία, Ουκρανία και Βουλγαρία.

    Οι αγώνες θα διεξαχθούν στη Λεμεσό, στα γήπεδα LTV- Νίκος Σολομωνίδης, Απόλλωνα και Αθλητικό Κέντρο Ανόρθωσης.

    Τις ημέρες της διοργάνωσης θα διεξαχθεί και αγώνας της γυναικείας αστυνομικής ομάδας της Γαλλίας με την αντίστοιχη της Αγγλίας.

    [24] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Νίκη Απόλλωνα

    Ο Απόλλωνας νίκησε χθες στη Λεμεσό με 84-72 την ΑΕΚ, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Α' Κατηγορίας.

    Στο εφηβικό πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας, ο Απόλλων νίκησε την ΑΕΚ με 61-58.

    [25] Καλαθόσφαιρα - SUPER CUP γυναικών - Αγώνας

    Ανοίγει σήμερα η αυλαία της αγωνιστικής περιόδου για το SUPER CUP καλαθόσφαιρας γυναικών.

    Σήμερα διεξάγεται ο αγώνας Κεραυνού - Απόλλωνα. Ο αγώνας αρχίζει στις 15:00 στο γήπεδο του Κεραυνού Στροβόλου.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 12 November 2005 - 15:23:13 UTC