Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος
  • [02] Ταλάτ - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία
  • [03] Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος - Δημοσίευμα
  • [04] ΥΠΕΞ Σλοβενίας - Επίσημη επίσκεψη
  • [05] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αθήνα
  • [06] Κίνημα Οικολόγων - Διάσκεψη Τύπου
  • [07] Χρίστος Πουργουρίδης - Διάσκεψη Τύπου
  • [08] Πρόεδρος Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών - Δηλώσεις - Πολιτικό Γραφείο
  • [09] Πάφος - Μητροπολίτης Πάφου - Σύνοδος
  • [10] Πάφος - Μητροπολίτης Κιτίου - Αρχιεπισκοπικές
  • [11] Πρόεδρος Βουλής - 7η Σύνοδος Βουλής των Γερόντων
  • [12] Υπ. Δικαιοσύνης - Νέοι απόδημοι Μαραθάσας - Συνάντηση
  • [13] Υπ. Εργασίας - Συνέδριο Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού
  • [14] Πατατοπαραγωγοί - Πέμπτη ημέρα - Κινητοποιήσεις
  • [15] Ποδόσφαιρο - Αγώνες - Αποτελέσματα
  • [16] Καλαθόσφαιρα - Αποτελέσματα
  • [17] Τένις - Παγδατής - Αποκλεισμός - Τουρνουά Μπρατισλάβας

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 13/11/2005

    [01] Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της σύνδεσης στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη να εφαρμόσει τις πρόνοιες του, είπε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντάγκλας Αλεξάντερ, μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Κυπριακό, την περασμένη Τρίτη.

    Σε ερώτηση από τον σκιώδη Υφυπουργό Εξωτερικών Γκρέιαμ Μπρέιντι για το πότε νομίζει ότι η Τουρκία θα αρχίσει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, ο κ. Αλεξάντερ είπε ότι δεν μπορεί να δώσει ημερομηνία αλλά ανέφερε ότι, κατά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο για την άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, ο ίδιος του έθεσε το θέμα και είπε ότι αυτή η πρακτική θα συνεχισθεί.

    Η αναζήτηση μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό, είπε ο κ. Αλεξάντερ, παραμένει θέμα προτεραιότητας για τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία ενθαρρύνει όλα τα μέρη να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις.

    Αναφέρθηκε στο θέμα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, που αποτέλεσε βασικό ζήτημα της συζήτησης, για να πει ότι η κυβέρνηση του δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη γης παρά το ότι η βρετανική πλευρά συζητεί αυτό το πρόβλημα, ανάμεσα σε άλλα, με τους Τ/Κ.

    [02] Ταλάτ - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε δημοσιογραφική διάσκεψη είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα εξαναγκάσουν στην επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε την άποψη ότι κατά το 2006 θα αυξηθούν οι πιέσεις προς την Τουρκία για άνοιγμα των λιμανιών της στους Ε/Κ.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ταλάτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα ενδώσει στις πιέσεις αν δεν σημειωθεί κάποια βελτίωση στην ''απομόνωση'' των Τ/Κ.

    Ανέφερε ότι ''λόγω της κατάστασης αυτής θα δημιουργηθούν κρίσεις και αν η εκμετάλλευση των κρίσεων αυτών γίνει σωστά, τότε το Κυπριακό μπορεί να οδηγηθεί στη λύση του''.

    Ισχυρίστηκε πως αν ακόμη αποδώσουν οι πιέσεις προς την Τουρκία και αν ακόμη η Τουρκία αφήσει μόνους τους Τ/Κ, αυτοί δεν πρόκειται να ενδώσουν καθ' ότι έχουν συνηθίσει στην ''αυτοδιοίκηση''.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα κρατήσει τέτοια στάση

    Κατά τον κ. Ταλάτ, αν το Κυπριακό δεν επιλυθεί στα προσεχή πέντε χρόνια, θα δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την ΕΕ.

    [03] Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος - Δημοσίευμα

    Η Τουρκία ειδοποίησε την ΕΕ ότι δεν πρόκειται να κάνει κανένα άλλο βήμα σχετικά με την Κύπρο, ανέφερε χθες η εφημερίδα Χουριέτ σε ανταπόκριση του συνεργάτη της στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, Τούρκοι αξιωματούχοι ειδοποίησαν την ΕΕ κατά τη διάρκεια της επίσημης συνάντησης στην οποία έγινε αξιολόγηση της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του εγγράφου εταιρικής σχέσης για την Τουρκία, ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε σχετικά με την Κύπρο και ότι δεν πρόκειται να αναμένονται περαιτέρω υποχωρήσεις από την Αγκυρα.

    Τα τουρκικά λιμάνια μπορούν να ανοίξουν για τα ε/κ πλοία μετά την άρση όλων των ''περιορισμών'' εναντίον των κατεχομένων δήλωσαν Τούρκοι εκπρόσωποι στην ΕΕ σύμφωνα με τη σημερινή Χουριέτ.

    Επίσης, υπενθύμισαν στην ΕΕ, σχετικά με την απόφαση των Βρυξελλών, ότι οι ''περιορισμοί'' αυτοί επρόκειτο να αρθούν έως τις 24 Απριλίου του 2004.

    Η Χουριέτ γράφει ότι η στάση της ε/κ πλευράς να ''μπλοκάρει'' όλες τις πρωτοβουλίες της ΕΕ προς την κατεύθυνση της άρσης των ''περιορισμών'' αυτών έχουν εξαντλήσει την υπομονή της Αγκυρας.

    [04] ΥΠΕΞ Σλοβενίας - Επίσημη επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ντιμίτρι Ρούπελ.

    Κατά την παραμονή του στο νησί, ο κ. Ρούπελ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης του, ο κ. Ρούπελ αρχίζει τις επαφές του τη Δευτέρα στις 09:00 με συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Στις 09:35 θα συναντηθεί με τον κ. Ιακώβου και θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες. Στις 10:35 θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Επίσης, αναμένεται να συναντηθεί στις 11:00 με την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Λία Τσεριώτου και να επισκεφθεί τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και την παλαιά πόλη της Λευκωσίας.

    Στις 12:30 θα συναντηθεί με τον κ. Χριστόφια και στις 13:30 θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο κ. Ιακώβου.

    Ο κ. Ρούπελ αναχωρεί από την Κύπρο στις 18:00 της Δευτέρας.

    [05] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αθήνα

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί αύριο για την Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος και τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Τάσο Μητσόπουλο, αναχωρεί στις 07:00 της Δευτέρας.

    Στις 14 Νοεμβρίου, ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί στις 12:00 με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και στις 18:00 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί στις 10:00 με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου στη Βουλή, στις 11:15 με τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη στο Δημαρχείο Αθηνών, και στις 12:30 με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο στη Βουλή.

    Στις 17:30 θα συναντηθεί με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στα γραφεία του ΚΚΕ.

    Οι κ. Αναστασιάδης και Μητσόπουλος θα επιστρέψουν στην Κύπρο την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, στις 11:25.

    [06] Κίνημα Οικολόγων - Διάσκεψη Τύπου

    Επισήμως από σήμερα ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ενόψει των βουλευτικών εκλογών και, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το πρώτο ζήτημα που θα απασχολήσει το αυριανό προγραμματικό συνέδριο των Οικολόγων είναι η προστασία της πολιτικής ζωής από τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

    Σε διάσκεψη Τύπου το πρωί ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αθως Αγαπητός είπε ότι απαιτείται η λήψη μέτρων που θα εξασφαλίζουν κατά το δυνατόν ότι δεν θα υπάρξουν ''κρυφές'' χρηματοδοτήσεις και ''ύποπτες'' συναλλαγές στην προεκλογική περίοδο.

    Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το Κίνημα Οικολόγων προτείνει όπως οι οικονομικές εισφορές αλλά και τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας να κατατίθενται σε ανοικτό τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο η πρόσβαση να είναι ανοικτή για οικονομικό έλεγχο, ενώ εισφορές σε πολιτικές παρατάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 λιρών να δημοσιεύονται στον ημερήσιο Τύπο.

    Οπως είπε ο κ. Αγαπητός, το Κίνημα Οικολόγων εισηγείται επίσης όπως η κρατική χορηγία προς τα κόμματα για τις βουλευτικές εκλογές κατατεθεί σε ξεχωριστό κυβερνητικό λογαριασμό από τον οποίο θα πιστώνεται ο κάθε συνδυασμός, ενώ τα ποσά θα πρέπει να εκταμιεύονται κατόπιν υποβολής εγκεκριμένων τιμολογίων.

    [07] Χρίστος Πουργουρίδης - Διάσκεψη Τύπου

    Τις θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού για ζητήματα που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την τρίτη ηλικία και τις τιτλοποιήσεις προσφυγικών οικισμών ανέλυσε χθες δημοσιογραφική διάσκεψη ο βουλευτής του κόμματος Χρίστος Πουργουρίδης.

    Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Πουργουρίδης επεσήμανε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού από τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες, όπως είπε, ''δεν μπορούν να λειτουργούν υπεράνω των νόμων''.

    Για τις τιτλοποιήσεις προσφυγικών κατοικιών, ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι ''πρέπει να τερματιστεί χωρίς καμμία καθυστέρηση η δυσμενής διάκριση που έγινε σε βάρος των προσφύγων που εμποδίστηκαν να πάρουν τον τίτλο ιδιοκτησίας του σπιτιού στο οποίο κατοικούν''.

    Οσον αφορά τα άτομα τρίτης ηλικίας, ο κ. Πουργουρίδης έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την αύξηση του δημόσιου βοηθήματος που λαμβάνουν και το οποίο ανέρχεται στις 40 λίρες, καθώς και της κρατικής χορηγίας που προσφέρεται σε ιδρύματα και στέγες υπερηλίκων.

    [08] Πρόεδρος Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών - Δηλώσεις - Πολιτικό Γραφείο

    Την αισιοδοξία ότι το Κίνημα Ελευθερών Πολιτών θα εκπροσωπείται από τον ερχόμενο Μάιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Τίμης Ευθυμίου.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του 1ου Παγκυπρίου Συνεδρίου του Κινήματος, ο κ. Ευθυμίου είπε πως ''είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι στη Βουλή θα εκπροσωπηθούμε''.

    ''Τώρα, πόσες θα είναι οι έδρες θα κριθεί και από τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές αλλά και από την όρεξη που θα έχουν οι συνεργάτες μας και ο κόσμος που μας υποστηρίζει'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για το χθεσινό Συνέδριο του Κινήματος, το χαρακτήρισε ''εξαιρετικό σε οργάνωση, συμμετοχή και σε ό,τι αφορά την ουσία που ήταν οι προγραμματικές θέσεις''.

    [09] Πάφος - Μητροπολίτης Πάφου - Σύνοδος

    Δεν έχει καθορισθεί ακόμα ο χώρος όπου θα γίνει η Σύνοδος με τη συμμετοχή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, δήλωσε χθες από την Πάφο ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    ''Πιστεύω ότι μάλλον θα γίνει στην Κύπρο'', συνέχισε ο Μητροπολίτης Πάφου, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει στην Κύπρο και ''αν παρ' ελπίδα έχει άλλη επιθυμία ο Παναγιότατος καλά θα κάνουμε να τον καλέσουμε εκ των προτέρων, προτού πάρει οποιανδήποτε απόφαση, να του πούμε ότι διακαής πόθος μας και επιθυμία μας είναι να γίνει εδώ και να έρθουν οι υπόλοιποι να συμπληρώσουν τη Σύνοδο από το εξωτερικό που μπορούν να έρθουν μόνο τρεις''.

    Ανέφερε, επίσης, ότι είναι πιο εύκολο να έρθουν τρεις στην Κύπρο παρά να μεταβούν οι εννέα συν τον Μητροπολίτη τέως Λεμεσού, δηλαδή 10, αλλού.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι ''στην επιστολή τον αφήναμε, του δίναμε μπορώ να πω απεριόριστη την ευθύνη της συγκλήσεως και του τόπου, δεν ήμασταν αυστηροί, αλλά θα δούμε τι πρακτικά συμφέρει, τι βολεύει''.

    [10] Πάφος - Μητροπολίτης Κιτίου - Αρχιεπισκοπικές

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει εκφράσει τη χαρά του γιατί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου ομονοεί και είναι έτοιμος να καλέσει διευρυμένη Σύνοδο μετά το Πάσχα, δήλωσε χθες από την Πάφο ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

    Πρόσθεσε ότι η διευρυμένη Σύνοδος θα κληθεί να αποφασίσει για το εάν θα μείνει ο Αρχιεπίσκοπος στον θρόνο του, αφού ληφθούν υπόψη τα πορίσματα των γιατρών που τον εξετάζουν, ή αν θα απομακρυνθεί τιμητικά οπόταν θα προκηρυχθούν εκλογές, αφού πρώτα επιλυθούν τα τυχόν υπάρχοντα προβλήματα του καταστατικού.

    Ο Κιτίου Χρυσόστομος ανέφερε ότι εάν η απόφαση ''ομιλεί για κένωση του θρόνου, τότε την αμέσως επομένη ξεκινά η διαδικασία εκλογής Αρχιεπισκόπου και ο Μητροπολίτης Πάφου αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα ως τοποτηρητή του θρόνου''.

    Ερωτηθείς εάν ο τοποτηρητής του θρόνου μπορεί να είναι υποψήφιος, ο Μητροπολίτης Κιτίου είπε ότι όλοι είναι υποψήφιοι, προσθέτοντας ότι το καταστατικό της Εκκλησίας επιτρέπει ακόμα και υποψηφιότητες από άλλα Πατριαρχεία και άλλες Εκκλησίες.

    [11] Πρόεδρος Βουλής - 7η Σύνοδος Βουλής των Γερόντων

    Στον τομέα των κοινωνικών παροχών, η Κύπρος σήμερα μπορεί να συγκριθεί ευνοϊκά, όχι μόνο με τις αναπτυσσόμενες αλλά ακόμα και με κάποιες αναπτυγμένες χώρες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν εκλείψει τα προβλήματα ή ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για άλλες παροχές και ωφελήματα.

    Σε χαιρετισμό του στην 7η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων με θέμα φέτος την πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους Ηλικιωμένους, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''πολλά είναι εκείνα ακόμα που μπορεί και πρέπει να γίνουν''.

    Ανέφερε ότι κάθε Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων αναδεικνύει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την υποχρέωση που έχει η πολιτεία να προσφέρει στην τρίτη ηλικία το αντίδωρο για ό,τι έδωσαν με τη δουλειά και τον μόχθο τους στην κοινωνία.

    Αναδεικνύει επίσης, σημείωσε, το καθήκον που έχει να προσφέρει στους ηλικιωμένους μια ζωή με αξιοπρέπεια, μια ζωή με ποιότητα που συνεχώς να αναβαθμίζεται, στο μέτρο φυσικά των δυνατοτήτων της κοινωνίας, και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι απόμαχοι της δουλειάς να μην γίνονται και απόμαχοι της ζωής, αλλά να παραμένουν πολίτες με ενεργό συμμετοχή στην κοινωνική διαδικασία.

    [12] Υπ. Δικαιοσύνης - Νέοι απόδημοι Μαραθάσας - Συνάντηση

    Η επιστροφή ''στις ρίζες μας, είναι εκείνη που θα κρατήσει ζωντανές τις παραδόσεις και την πολιτιστική μας κληρονομιά, γιατί οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, την παράδοση και τον πολιτισμό τους, δεν έχουν γερά θεμέλια πάνω στα οποία θα κτίσουν το μέλλον τους'', δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    ''Ολα αυτά αποτελούν σημαντικά εφόδια για εσάς τους νέους, για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, που είναι πολλά και πολύπλοκα τόσο ως προς τη δομή τους όσο και ως προς την επίλυση τους. Και τούτο, διότι τα προβλήματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με την υλική φύση, αλλά περισσότερο με την ψυχολογική και κοινωνική υφή'', πρόσθεσε, σε χαιρετισμό του στη συνάντηση νέων αποδήμων κατοίκων και φίλων Μαραθάσας, στον Καλοπαναγιώτη.

    Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι το φαινόμενο της αντικοινωνικής συμπεριφοράς των νέων, που παρ' όλες τις προσπάθειες και ενέργειες που γίνονται από το κράτος και την πολιτεία, αντί να παρουσιάζει σημάδια ύφεσης, δυστυχώς τελευταία ακολουθεί μιαν ανησυχητικά αυξητική τάση.

    [13] Υπ. Εργασίας - Συνέδριο Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού

    Η λήψη μέτρων για προστασία των παιδιών αποτελεί προαπαιτούμενο, προκειμένου να προωθηθεί η ισότητα ανδρών και γυναικών στην απασχόληση που αποτελεί κεντρικό στόχο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση, αλλά και για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη πολιτικών για επίτευξη του εξίσου σημαντικού στόχου για συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    Σε χαιρετισμό του στο 12ο Παγκύπριο Συνέδριο Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού με θέμα ''Αγαπώ τη ζωή - Θέλω να τη ζήσω. Η ασφάλεια και η υγεία του παιδιού'', τον οποίο διάβασε η Πρώτη Λειτουργός Ευημερίας Αννίτα Κονή, είπε ότι το 2005 έχουν επιχορηγηθεί 53 προγράμματα προσχολικής ηλικίας με 793.000 λίρες και 75 κέντρα προστασίας παιδιών σχολικής ηλικία με το ποσό των 547.000 λιρών.

    Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Χορηγιών προσφέρεται τεχνική και οικονομική βοήθεια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για την ίδρυση και λειτουργία αναγκαίων κοινοτικών υπηρεσιών φροντίδας παιδιών.

    [14] Πατατοπαραγωγοί - Πέμπτη ημέρα - Κινητοποιήσεις

    Σε δυναμικές κινητοποιήσεις κατέρχονται από αύριο οι πατατοπαραγωγοί των επαρχιών Λευκωσίας και Πάφου, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν χωριστές εκδηλώσεις σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους τους των Κοκκινοχωριών που διεκδικούν από την κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση και εθελοντική έξοδο από το επάγγελμα.

    Στο μεταξύ, στην πέμπτη ημέρα εισήλθαν οι κινητοποιήσεις των πατατοπαραγωγών της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν στον χώρο όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι από την Αστυνομία στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας-Αραδίππου, λίγο πριν τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς.

    Μετά την εξασφάλιση της συμπαράστασης των συναδέλφων τους των επαρχιών Λευκωσίας και Πάφου, οι πατατοπαραγωγοί αναμένεται να ζητήσουν τη βοήθεια και των σιτοπαραγωγών.

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των πατατοπαραγωγών Νίκος Βάσιλας ανέφερε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο των Σιτοπαραγωγών, ''όμως ακόμα δεν του ζητήσαμε να μας συμπαρασταθούν''.

    ''Αν χρειαστεί θα το κάνουμε και αυτό'', πρόσθεσε.

    Την προσωπική του συμπαράσταση στον αγώνα που διεξάγουν οι πατατοπαραγωγοί εξέφρασε και ο Πρόεδρος των Οδηγών Ταξί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας Χριστάκης Νικολάου, ο οποίος μετέβη στον χώρο όπου παραμένουν οι διαμαρτυρόμενοι παρά τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς.

    [15] Ποδόσφαιρο - Αγώνες - Αποτελέσματα

    Ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε με 2-1 χθες της Ομόνοιας στο λευκωσιάτικο ντέρμπι της 10ης Αγωνιστικής του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας.

    Στους άλλους αγώνες η Ενωση Νέων Παραλιμνίου νίκησε το ΘΟΙ με 2-1, η Νέα Σαλαμίνα τον Εθνικό Αχνας με επίσης 2-1, ενώ με το ίδιο σκορ ο Διγενής Μόρφου νίκησε την ΑΠΕΠ.

    Για τη 10η Αγωνιστική του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Ανόρθωση στο ΓΣΠ η ώρα 17:00 και ο Απόλλωνας την ΑΕΚ στο Τσίρειο στις 18:00.

    [16] Καλαθόσφαιρα - Αποτελέσματα

    Για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Αντρών η ΑΕΛ νίκησε την Ομόνοια με 81-64.

    Εξάλλου, σε αγώνα για το Super Cup γυναικών ο Κεραυνός νίκησε τον Απόλλωνα με 118-29.

    [17] Τένις - Παγδατής - Αποκλεισμός - Τουρνουά Μπρατισλάβας

    Αποκλείστηκε στον ημιτελικό του τουρνουά τένις της Μπρατισλάβας ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής, ο οποίος στο χθεσινό του παιγνίδι ηττήθηκε με 2-1 σετ από τον Ιταλό Μπρατσιάλι, νούμερο 82 στην παγκόσμια κατάταξη.

    Ο Παγδατής ξεκίνησε πολύ καλά τον χθεσινό αγώνα αφού στο πρώτο σετ προηγήθηκε με 3-0.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 13 November 2005 - 15:23:07 UTC