Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - Επιτροπή - Κύπρος - ΟΝΕ - Προβλέψεις
  • [02] Βουλή - Ολομέλεια - Χριστόφιας - Ψευδοκράτος - Πολυτεχνείο - Μάτσης
  • [03] ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Μπράιζα - Κυπριακό
  • [04] Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Υπουργική Σύνοδος
  • [05] Υπ. Παιδείας - Επέτειος Πολυτεχνείου - Μήνυμα
  • [06] Μαθητές και φοιτητές - Πορεία προς Αμερικανική Πρεσβεία
  • [07] Λεμεσός - Κ.Σ.ΕΔΕΚ - Εκδήλωση - Πολυτεχνείο
  • [08] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Χριστόφια - Συνέντευξη Τζιωνή
  • [09] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Δηλώσεις Αναστασιάδη για Τζιωνή
  • [10] Πατατοπαραγωγοί - Κινητοποιήσεις - 10η ημέρα
  • [11] Βουλή - Πρόεδρος Επιτροπής Νομικών - Τροποποίηση Συντάγματος
  • [12] Πρόεδρος ΟΕΒ - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [13] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΟΕΒ
  • [14] Θεοδώρου - ''Ισότητα - Ευθύνη και των δυο Φύλων''
  • [15] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίτροπος Διοικήσεως - Ετήσια έκθεση
  • [16] Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 18/11/2005

    [01] ΕΕ - Επιτροπή - Κύπρος - ΟΝΕ - Προβλέψεις

    Από το τέλος του 2005 η Κύπρος θα πληροί όλα τα κριτήρια για την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, η οποία έχει προγραμματισθεί για την 1η Ιανουαρίου 2008.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις επιδόσεις των κρατών - μελών φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια, η Κύπρος θα είναι ουσιαστικά έτοιμη από το τέλος του έτους, αφού το μοναδικό πρόβλημα που ήταν το δημόσιο έλλειμμα θα βρεθεί κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

    Ειδικότερα, το δημόσιο έλλειμμα από το 4,1% του ΑΕΠ το 2004 θα πέσει στο τέλος του 2005 στο 2,8% του ΑΕΠ, ενώ στο τέλος του 2007 θα βρεθεί στο 2,6% του ΑΕΠ. Το κριτήριο του ελλείμματος προβλέπει ότι μια νέα χώρα μπορεί να ενταχθεί στην ΟΝΕ μόνο εφόσον το έλλειμμα βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί φέτος 3,9% και του χρόνου 4,0% έναντι αύξησης 3,8% το 2004.Πρόκειται για ρυθμούς ανάπτυξης αισθητά ψηλότερος από τη μέση αύξηση στην ΕΕ.

    [02] Βουλή - Ολομέλεια - Χριστόφιας - Ψευδοκράτος - Πολυτεχνείο - Μάτσης

    Τη θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των προσπαθειών αναζήτησης λύσης του Κυπριακού που θα επανενώνει το νησί, διακήρυξε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του κοινοβουλίου και με αφορμή τις επετείους της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και της θυσίας του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση.

    Ο κ. Χριστόφιας, εις ένδειξη σεβασμού και προς απόδοση τιμής στον Κυριάκο Μάτση και στα θύματα της Χούντας κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ζήτησε από τους Βουλευτές και τους υπόλοιπους παρευρεθέντες στη συνεδρία της Ολομέλειας να εγερθούν και να τηρήσουν μονόλεπτη σιγή.

    ''Με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη διχοτόμηση και επαναλαμβάνουμε τη θέλησή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για άρση της κατοχής, για επίλυση του Κυπριακού, για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    ''Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη γραμμή που χάραξε το Εθνικό Συμβούλιο'', είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ''συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, μια λύση που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας και θα τον καθιστά πραγματικό αφέντη στον τόπο του''.

    Αναφερόμενος στην παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους πριν από 22 χρόνια, ο κ. Χριστόφιας είπε πως η πράξη αυτή ''αποτελεί την κορύφωση των προσπαθειών της Τουρκίας να νομιμοποιήσει τα κατοχικά δεδομένα και να υλοποιήσει το στόχο της για δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί''.

    [03] ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Μπράιζα - Κυπριακό

    Ο αναπληρωτής βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ματ Μπράιζα τόνισε ότι υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό η οποία, όπως είπε, είναι καλύτερα να εξελίσσεται στο παρασκήνιο καθώς έτσι ασκείται πιο αποτελεσματικά η διπλωματία.

    Μιλώντας στην διάρκεια ενημερωτικού γεύματος που διοργανώθηκε στο Κογκρέσο, για τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρο Μαλλιά, ο κ. Μπράιζα εξήρε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

    [04] Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Υπουργική Σύνοδος

    Την προσήλωση της Κύπρου στις προσπάθειες ενδυνάμωσης της δημοκρατίας, με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, στην καταπολέμηση της βίας ενάντια των γυναικών, καθώς και το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κατά την 115η Υπουργική Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο.

    Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου κατά την επίσημη συνεδρία της Υπουργικής Συνόδου, προσφώνησε την Ολομέλεια της Επιτροπής Υπουργών. Στην ομιλία του επισήμανε τη σημασία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την επιτυχία του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη έγκαιρης εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου στην εργασία της Επιτροπής Σοφών που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη εξασφάλισης της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας του Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας παράλληλα την παραχώρηση όλων των αναγκαίων πόρων προς υποβοήθηση της εκτέλεσης της αποστολής του Δικαστηρίου.

    Χθες το πρωί, ο κ. Ιακώβου κατέθεσε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, το Οργανο Επικύρωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία του 14ου Πρωτοκόλλου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο στοχεύει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εγκαθίδρυσε η σύμβαση.

    [05] Υπ. Παιδείας - Επέτειος Πολυτεχνείου - Μήνυμα

    Τιμώντας την ηρωική θυσία των παιδιών του Πολυτεχνείου, ας δώσουμε όλοι μαζί την υπόσχεση πως θα προασπίσουμε με κάθε θυσία τη δημοκρατία για την οποία εκείνοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, ανέφερε σε μήνυμα του για τη χθεσινή Ημέρα Μνήμης του Πολυτεχνείου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    ''Ταυτόχρονα, καλούμαστε να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αντικατοχικό αγώνα της πατρίδας μας, ως την ημέρα της απελευθέρωσης και της επιστροφής στην κατεχόμενη γη μας. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες των παλικαριών του Πολυτεχνείου αλλά και όλων των ηρώων μας που θυσιάστηκαν για την προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας'', προσθέτει ο Υπουργός στο μήνυμά του.

    [06] Μαθητές και φοιτητές - Πορεία προς Αμερικανική Πρεσβεία

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής του Πολυτεχνείου, δεκάδες φοιτητές και μαθητές πραγματοποίησαν το πρωί πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας στην Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, με γενικό σύνθημα «Μπροστάρηδες των αγώνων ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων».

    [07] Λεμεσός - Κ.Σ.ΕΔΕΚ - Εκδήλωση - Πολυτεχνείο

    Το πολιτικό μνημόσυνο και οι αναφορές στο Πολυτεχνείο θα αποκτήσουν ουσία και αξία μόνο και όταν επανενώσουμε την πατρίδα μας, ανέφερε χθες βράδυ ο Β Αντιπρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους, μιλώντας σε εκδήλωση του Κινήματος στη Λεμεσό για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Ο κ. Σοφοκλέους επεσήμανε πως μετά το σχέδιο Ανάν, «το πάθημα πρέπει να μας γίνει μάθημα», και πως «θα πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος χωρίς συγκεκριμένα και εκβιαστικά χρονικά περιθώρια, ένας διάλογος που δεν θα μας οδηγεί σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα, αν δεν προηγηθεί συμφωνία των δυο μερών».

    [08] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Χριστόφια - Συνέντευξη Τζιωνή

    Ας μην προσπαθούν να μεταθέσουν (οι κυβερνώντες) τα όσα προβλήματα έχουν δημιουργήσει μέσα από την ασυνεννοησία ή την έλλειψη συγκεκριμένης από κοινού πολιτικής στο ΔΗΣΥ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι προσπαθεί να τον παρουσιάσει ''αναξιόπιστο, μη συνεπή'' και ότι δεν θέλει λύση και ότι ψάχνει να βρει δικαιολογίες για να μην αρχίσουν δικαιολογίες, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν νομίζει να έχει πει κάτι ανάλογο.

    ''Εκείνο το οποίο είπα είναι ότι η αδράνεια και η απραξία λόγω των ανησυχιών που εκφράζονται και της οποίας ασπάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από τη συνέντευξη του κ. Τζιωνή ότι δηλαδή τυχόν έναρξη του διαλόγου με βάση τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου θα εγκλωβίσει την ε/κ πλευρά, θεωρούνται συνταγές μη λύσης'', ανέφερε.

    [09] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Δηλώσεις Αναστασιάδη για Τζιωνή

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης «με πολύ ευκολία και χωρίς καμιά απολύτως απόδειξη ή ένδειξη σπεύδει σε συμπεράσματα ίσως γιατί το βολεύουν πολιτικά», δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του κ. Αναστασιάδη ότι η συνέντευξη του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Τζιωνή «δεν είναι τυχαία αλλά καθ' υποβολή».

    «Δεν είναι έτσι που πρέπει υπεύθυνα να συμπεριφερόμαστε», δήλωσε ο κ. Κλεάνθους, ύστερα από συνάντηση με τον Επαρχο Λευκωσίας Αργύρη Παπαναστασίου, που διερωτήθηκε πώς πραγματικά εξυπηρετείται ''αυτή η ενότητα, που είναι ταυτισμένη με την υπευθυνότητα με την οποία πρέπει να μιλούμε προτού καταλήγουμε σε συμπεράσματα».

    [10] Πατατοπαραγωγοί - Κινητοποιήσεις - 10η ημέρα

    Η Συντονιστική Επιτροπή των Πατατοπαραγωγών πραγματοποιούν απόψε σύσκεψη με τις Αγροτικές Οργανώσεις στο κόμβο Ριζοελιάς για να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν τις κινητοποιήσεις στις οποίες κατήλθαν από την περασμένη Τετάρτη διεκδικώντας από την κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση και εθελοντική έξοδο από το επάγγελμα.

    Εν τω μεταξύ το πρωί οι σύζυγοι των πατατοπαραγωγών θα μεταβούν και σήμερα στη Λευκωσία για να επιδώσουν υπομνήματα με τα αιτήματα των συζύγων τους στους Υπουργούς, Γεωργίας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εμπορίου.

    Χθες, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα εργαστεί για αναζήτηση λύσης στα θέματα που απασχολούν τους πατατοπαραγωγούς, μέσα από φιλικό διάλογο κυβέρνησης παραγωγών.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλούσε σε δεκαμελή αντιπροσωπεία συζύγων των πατατοπαραγωγών που πραγματοποίησε έξω από τη Βουλή διαδήλωση προς διεκδίκηση των αιτημάτων των πατατοπαραγωγών.

    Εξάλλου, συνάντηση με τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας Φωτεινή Παπαδοπούλου είχε στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία των συζύγων των πατατοπαραγωγών, που είχαν πραγματοποιήσει προηγουμένως διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

    Οι γυναίκες των πατατοπαραγωγών παρέδωσαν στην κ. Παπαδοπούλου υπόμνημα με τα αιτήματά τους και παρακάλεσαν όπως διαβιβαστεί στον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου. Παρέδωσαν, επίσης, επιστολή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με την οποία του ζητούν συνάντηση.

    Η κ. Παπαδοπούλου υποσχέθηκε, στην παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Χριστόδουλου Πασιαρδή, ότι θα διαβιβάσει τα αιτήματά τους τόσο στο σύζυγό της, όσο και στον αρμόδιο Υπουργό, όπως είπε, γι αυτά τα θέματα.

    [11] Βουλή - Πρόεδρος Επιτροπής Νομικών - Τροποποίηση Συντάγματος

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ενημέρωσε χθες την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ότι συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να προωθηθεί πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος ώστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο να υπερισχύει ακόμα και των προνοιών του Συντάγματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου.

    Ο κ. Νικολάου, που μιλούσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν δύο προτάσεις νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος, ανέφερε ότι στην Επιτροπή οι απόψεις γύρω από την τροποποίηση του Συντάγματος είναι διισταμένες. Πρόσθεσε ότι εκφράζεται προβληματισμός από τη μια και από την άλλη έντονες απόψεις ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος.

    Ανέφερε ακόμα ότι οι κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση νόμου για τροποποίηση των άρθρων 169 και 179 ώστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο να υπερισχύει του Συντάγματος.

    [12] Πρόεδρος ΟΕΒ - Κυπριακές Αερογραμμές

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές «κλείνουν σε δεκαπέντε μέρες αν δεν ληφθούν έγκαιρες αποφάσεις» δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Βύρων Κρανιδιώτης.

    «Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου ότι πολύ σύντομα οι ΚΑ θα κλείσουν», είπε ο κ. Κρανιδιώτης, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην παρουσία και των Υπουργών Οικονομικών, Εμπορίου και Εργασίας.

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι «δυστυχώς τα ταμειακά αποθέματα που διαθέτουν οι ΚΑ δεν είναι για αρκετό καιρό», προσθέτοντας ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγκαιρα να δώσει την άδεια για έγκριση δανείου προς τις ΚΑ.

    [13] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΟΕΒ

    Δεν υπάρχουν Κύπριοι εργάτες για να στελεχώσουν την ντόπια βιομηχανία με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων να αναγκάζεται να στρέφεται προς την εργοδότηση αλλοδαπών από τρίτες χώρες, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βύρων Κρανιδιώτης.

    Ο κ. Κρανιδιώτης, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών, Εμπορίου και Εργασίας, είπε ότι «το κυριότερο πρόβλημα που η ΟΕΒ αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου ήταν η έλλειψη εργατικού δυναμικού».

    Πρόσθεσε ότι «η βιομηχανία ταλαιπωρήθηκε λόγω του ότι δεν ανανεώνονταν οι άδειες για συνέχιση της απασχόλησης αλλοδαπών».

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι η ΟΕΒ «εφαρμόζει την πολιτική της και εφόσον υπάρχει Κύπριος εργάτης δεν επιτρέπει στα μέλη της να εργοδοτούν ξένους εργάτες».

    [14] Θεοδώρου - ''Ισότητα - Ευθύνη και των δυο Φύλων''

    Οι άνδρες μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην καταπολέμηση των ανισοτήτων με το να αποδεχθούν τις γυναίκες ως ίσες στην επαγγελματική ζωή και με το να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος των οικογενειακών ευθυνών διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και στην οικονομική, πολιτική και δημόσια ζωή, δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Σε ομιλία του κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ''Ισότητα -Ευθύνη και των δυο Φύλων'' ο κ. Θεοδώρου είπε ότι οι άντρες «ενεργώντας με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο στηρίζουν τις γυναίκες αλλά και εμπλουτίζουν τη δική τους προσωπική ζωή και συμβάλλουν στην επίτευξη μίας πιο δυνατής οικονομίας και μίας ευημερούσας και ισορροπημένης κοινωνίας».

    Στο χαιρετισμό της η Προϊσταμένη του Τμήματος Ισότητας Ανδρών και Γυναικών του Συμβουλίου της Ευρώπης Marta Requena, τόνισε ότι η ισότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο από μέσα από κοινή προσπάθεια γυναικών και ανδρών.

    Υπογραμμίζοντας την σημασία της παιδείας αλλά και των ανδρών στην αλλαγή του παραδοσιακού τρόπου αντιμετώπισης των ρόλων, η κ. Requena σημείωσε ότι οι άνδρες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν ιδιαίτερα στις κοινωνίες, όπου βρίσκονται σε θέσεις λήψης αποφάσεων.

    [15] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίτροπος Διοικήσεως - Ετήσια έκθεση

    Συνολικά 2.500 παράπονα, αριθμός - ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα, υποβλήθηκαν το έτος 2004 στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου, η οποία χθες παράδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο την ετήσια έκθεσή της.

    Σε δηλώσεις, η κ. Νικολάου ξεχώρισε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Επιτρόπου στο σωφρονιστικό σύστημα, αλλά και τις παρεμβάσεις που έκανε το γραφείο της στο θέμα της μεταχείρισης αλλοδαπών, για το οποίο, όπως είπε, ''είχαμε μια δύσκολη χρονιά''.

    Οπως ανέφερε, από τα 2.500 παράπονα που υποβλήθηκαν στο γραφείο της, ένας πολύ μικρότερος αριθμός παραπόνων έχουν κριθεί ως βάσιμα και έχουν υποβληθεί εκθέσεις, ενώ ένας μεγάλος αριθμός παραπόνων έχει διευθετηθεί συναινετικά με τις άλλες υπηρεσίες.

    Ειδικότερα, όπως είπε, από τον συνολικό αριθμό παραπόνων, ένα ποσοστό της τάξης του 16% έχει κριθεί ότι ήταν έξω από την αρμοδιότητα του γραφείου, ένα ποσοστό γύρω στο 1% δεν διευθετήθηκαν από την Επίτροπο στη βάση της διακριτικής ευχέρειάς της να μην τα κρίνει, ενώ γύρω στα 146 παράπονα έχουν καταλήξει σε μια εκ συμφώνου διευθέτηση.

    Πρόσθεσε ότι έχουν υποβληθεί γύρω στις 320 εκθέσεις και για περίπου 1.000 παράπονα έχει τερματιστεί η διαδικασία διευθέτησής τους ''με άλλους τρόπους'', είτε γιατί ο παραπονούμενος συνέχισε τη διαδικασία μέσω της δικαστικής οδού, είτε απέσυρε το παράπονό του γιατί η υπηρεσία του το διευθετούσε.

    [16] Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Αύξηση κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), λόγω κυρίως της θετικής πορείας που παρουσίασε το σύνολο των τραπεζικών τίτλων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 0,56% και έκλεισε στις 1.574,7 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 102,35 μονάδες, σημειώνοντας μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,29%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,8 εκατομμύριο λίρες, με την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, να συγκεντρώνει το 72,9% του ημερήσιου τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,57% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 533,02 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 November 2005 - 15:23:15 UTC