Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑΛΑΤ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Οι ιδιαιτερότητες των βουλευτικών εκλογών του 2006 είναι η συμμετοχή των Τ/Κ και ότι η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα γίνει στα εκλογικά κέντρα για πρώτη φορά, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας πολύωρης σύσκεψης, της δεύτερης στη σειρά στην πορεία προς τις εκλογές, ο κ. Χρίστου είπε ότι θα λειτουργήσουν περίπου 1.250 εκλογικά κέντρα, τουλάχιστον 60 περισσότερα από προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, λόγω αύξησης του πληθυσμού.

    Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν επίσης 270 Τ/Κ σε 30 περίπου εκλογικά κέντρα, ενώ τα πρώτα επίσημα κομματικά αποτελέσματα θα είναι γνωστά γύρω στις 21:00.

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την εκτύπωση δειγμάτων ψηφοδελτίων. ``Αυτή την φορά ενδεχομένως να έχουμε το πιο μεγάλο ψηφοδέλτιο που είχαμε ποτέ σε βουλευτικές εκλογές αν οι εκτιμήσεις περί καθόδου στις εκλογές και άλλων συνδυασμών και άλλων μεμονωμένων υποψηφίων επαληθευτούν``, είπε.

    Πρόσθεσε πως έχει υποβληθεί αριθμός ενστάσεων σε σχέση με τον συμπληρωματικό κατάλογο, οι οποίες ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν ευσταθούν, άρα να γίνουν δεκτές, ή, αν όχι, να απορριφθούν.

    Μετά το ξεκαθάρισμα των ενστάσεων, συνέχισε, ο συμπληρωματικός κατάλογος θα ενσωματωθεί με τον ενιαίο μόνιμο εκλογικό κατάλογο και, όπως προβλέπεται από τον νόμο, έγκαιρα, δεκαπέντε ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, θα δημοσιοποιηθεί και θα διανεμηθεί στα κόμματα. "Θα καταστεί πλέον ο κατάλογος με τον οποίο βαίνουμε στις βουλευτικές εκλογές του 2006", πρόσθεσε.

    Σε σχέση με τα βιβλιάρια, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι έχουν όλα σχεδόν εκτυπωθεί, με εξαίρεση αυτά για τα οποία έχουν υποβληθεί ενστάσεις. Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σημείωσε, θα κληθούν να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία των κοινοταρχών για να ζητήσουν και να πάρουν τα βιβλιάρια τους.

    Υπενθύμισε ότι μπορεί να ζητηθεί από εκλογείς να αντικατασταθούν τα βιβλιάρια τα οποία είτε έχουν καταστραφεί είτε απολεστεί στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, μέχρι το Σάββατο, 20 Μαϊου, στις 13:00.

    Πέραν εκείνης της ώρας, ανέφερε, δεν θα γίνεται αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων σε κανένα. Ανέφερε ακόμη ότι για όσους δεν έχουν επιπρόσθετες λευκές σελίδες στα βιβλιάρια τους, μπορεί να αποτείνονται για να γίνει η συμπλήρωση των σελίδων, ακόμη και την Κυριακή των εκλογών.

    Αναφέροντας ότι για πρώτη φορά θα γίνει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στα εκλογικά κέντρα, σημείωσε πως αυτό θα σημαίνει ότι ένας αριθμός εκλογέων δεν θα μπορέσει να ψηφίσει κατ` ανάγκη στον τόπο που κατοικεί.

    Για να προστατευθεί η εμπιστευτικότητα της ψήφου, συνέχισε, θα πρέπει η κάλπη να περιέχει απαραίτητα πέραν των 21 ψηφοδελτίων. Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε, εκτοπισθέντες που κατοικούν σε μιαν κοινότητα και είναι κάποτε πολύ λίγοι, είναι εξ ανάγκης υποχρεωτικό να μετακινηθούν σε μια γειτονική κοινότητα όπου θα εγκατασταθεί κάλπη για τους Κερυνειώτες, τους Αμμοχωστιανούς και άλλους.

    Είπε πως στη Λευκωσία είχε εφαρμοστεί το σύστημα και από τις εκλογές του 2001 τώρα αυτό επεκτείνεται για να διευκολυνθούν όλοι να ασκήσουν σωστά και έγκαιρα με τον καλύτερο τρόπο το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως έχουν εκδοθεί και ανάλογες οδηγίες από τον Εφορο Εκλογής για σχολαστικό έλεγχο όλων των νέων εκλογικών κέντρων για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις αυτών των εκλογών όπου αναμένεται να παρουσιαστούν περισσότεροι εκλογείς σε κάθε εκλογικό κέντρο παρά προηγουμένως.

    Οδηγίες δόθηκαν επίσης να υπάρχουν βοηθητικά έγγραφα στην τουρκική γλώσσα για να καθοδηγηθούν και οι Τ/Κ που δεν μιλούν Ελληνικά ώστε να ψηφίσουν με τον τρόπο που οι ίδιοι επιλέγουν.

    Διευκρίνισε πως δεν θα υπάρχουν ψηφοδέλτια στην τουρκική αλλά σε κάθε εκλογικό κέντρο, σε κάθε χώρο που θα κληθεί να ψηφίσει Τ/Κ, θα υπάρχει βοηθητικό φυλλάδιο με πλήρη μετάφραση του ψηφοδελτίου, το οποίο αφορά τον συγκεκριμένο Τ/Κ και την επαρχία καταγωγής του, ώστε να μπορεί, κοιτάζοντας το, να προσανατολίζεται σε ποιο κόμμα αναφέρεται.

    Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Χρίστου, από την ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών θα παρέχονται πάρα πολλές πληροφορίες για τα θέματα των εκλογών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Είναι οδηγίες για τους ψηφοφόρους πώς ψηφίζουν, σε ποια εκλογικά κέντρα θα ψηφίσουν.

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως παρόμοια σύσκεψη όπως τη σημερινή θα επαναληφθεί και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας για να προχωρήσει παρακάτω σε οτιδήποτε χρειάζεται να επιλυθεί.

    Το σύστημα ηλεκτρονικής παραγωγής και αναμετάδοσης των αποτελεσμάτων θα είναι περίπου αυτό των ευρωοεκλογών, είπε, προσθέτοντας πως ``ήδη ξεκινούμε κατά επαρχίες το πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης του προσωπικού που θα εργαστεί στο σύστημα μηχανογράφησης``.

    Η μηχανογράφηση θα γίνεται κατά επαρχία. Τα επαρχιακά αποτελέσματα θα πληκτρολογούνται στο σύστημα κατά επαρχία για να αποσυμφορηθεί και η παραγωγή των αποτελεσμάτων.

    Θα υπάρξουν δύο μορφές πληροφόρησης. Μόλις καταμετρηθούν οι κομματικοί ψήφοι θα καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα το αποτέλεσμα υπογεγραμμένο από τον Εφορο και τους εκπροσώπους των κομμάτων, των κομματικών ψήφων.

    Στη συνέχεια η ομάδα του εκλογικού κέντρου θα συνεχίσει με την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, που θα γίνει από τον Εφορο και τους βοηθούς του. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων δεν θα έχουν καμμία σχέση στην καταμέτρηση. Θα επιβλέπουν, θα είναι παρόντες, θα έχουν την παρέμβαση τους όταν χρειάζεται, αλλά δεν θα είναι αυτοί που θα μετρούν τους σταυρούς προτίμησης.

    Ο κ. Χρίστου είπε πως στις βουλευτικές εκλογές η ψήφος είναι υποχρεωτική και έκαμε έκκληση προς τους Κύπριους ψηφοφόρους να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα τους. Ανέφερε πως προβλέπονται κυρώσεις στον νόμο αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια.

    ``Για επίσημα αποτελέσματα των κομματικών συνδυασμών πρόβλεψη είναι για τις 9 το βράδυ. Και είναι η ακραία πρόβλεψη. Οι αισιόδοξοι της ομάδας μιλούν για 8 το βράδυ. Για αυτό εγώ λέω 9 το βράδυ για να προβλέψουμε και το αναπάντεχο, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει ένα κέντρο. Οι σταυροί προτίμησης θα μας πάρουν μέχρι και μετά τα μεσάνυκτα``, είπε.

    Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι Επαρχοι, ο Διευθυντής και οι λειτουργοί του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ο Υπεύθυνος του Μηχανογραφικού Κέντρου του Αρχείου Πληθυσμού, ο Υπεύθυνος του κυβερνητικού Μηχανογραφικού Κέντρου, ο Διευθυντής του κυβερνητικού Τυπογραφείου και η Κεντρική Ομάδα της Υπηρεσίας Εκλογών.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑΛΑΤ

    Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά την πρώτη σύνοδο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) υπό την Προεδρία του Τρίτου Μέλους Ελβετού Κριστόφ Ζιρόντ, δεν έχει ``καμία σχέση`` με το θέμα των τεχνικών επιτροπών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ θα ανοίξει το δρόμο για έναρξη των εργασιών των τεχνικών επιτροπών για το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι η συνάντηση αυτή ``δεν σχετίζεται το θέμα της συζήτησης του Κυπριακού, ή της σύστασης των τεχνικών επιτροπών``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 18 April 2006 - 13:29:15 UTC