Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Janez Drnovsek χαρακτήρισε τη διαίρεση της Κύπρου ως αποτέλεσμα μιας βίαιης πράξης, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα ήθελε να δει μια επανενωμένη Κύπρο το συντομότερο δυνατό.

    Είπε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια δίκαιη κατάσταση στην Κύπρο για να αναιρέσει όλες τις αδικίες που έχουν διαπραχθεί στο νησί. "Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια σταθερή λύση του Κυπριακού η οποία θα είναι αποδεκτή από το λαό της Κύπρου", συμπλήρωσε.

    Οι δηλώσεις του κ. Drnovsek έγιναν μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες στο κάστρο Brdo όπου πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μετά από κατ` ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.

    Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο της Αγκυρας. Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε το Σλοβένο ομόλογό του για τις θέσεις αρχής της Σλοβενίας στο Κυπριακό.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος έδωσε συγχαρητήρια στη Σλοβενία για τα επιτεύγματά της, αφού είναι η πρώτη χώρα της διεύρυνσης της ΕΕ το 2004 που υιοθέτησε το ευρώ και θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2008.

    Ο Σλοβένος Πρόεδρος είπε ότι "Κύπρος και Σλοβενία έχουν στενούς και φιλικούς δεσμούς, ιδιαίτερα μέσα από την πορεία τους για ένταξη στην ΕΕ".

    Σημείωσε ότι το Κυπριακό κυριάρχησε στις σημερινές συνομιλίες, «ένα θέμα", σημείωσε, "το οποίο εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, και αυτό αποτελεί πρόβλημα τόσο για την Κύπρο όσο και για την ΕΕ η οποία θα ήθελε να δει αυτό το θέμα να επιλύεται το συντομότερο δυνατό».

    Για το Κυπριακό, ο Σλοβένος Πρόεδρος είπε ότι συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση της Κύπρου και του Προέδρου ο οποίος προσπαθεί να πετύχει μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό μετά από πολλά χρόνια κατοχής μέρος του νησιού», όπως παρατήρησε.

    «Θα θέλαμε όλοι να δούμε την Κύπρο να επανενώνεται το συντομότερο δυνατό και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ωστόσο αυτό είναι δύσκολο. Η σημερινή κατάσταση, η διαίρεση, ήταν το αποτέλεσμα μιας βίαιης πράξης πριν από μερικές δεκαετίας και δεν θα πρέπει να το αποδεκτούμε αυτό ως ένα γεγονός. Θα πρέπει να εξευρεθεί μια δίκαιη κατάσταση η οποία θα αναιρεί τις αδικίες του παρελθόντος. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα φθάσουμε σε μια σωστή λύση η οποία θα είναι αποδεκτή από το λαό της Κύπρου», τόνισε ο Σλοβένος Πρόεδρος.

    Χαρακτήρισε το Κυπριακό «δύσκολο θέμα», υπογραμμίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα το παρακολουθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά «δυστυχώς ανεπιτυχώς».

    Σημείωσε ότι αν υπάρξει «παράθυρο ευκαιρίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Σλοβενίας θα εργαστούμε για να προχωρήσουν τα πράγματα. Για το λόγο αυτό υποστηρίζουμε μια δίκαιη λύση για αυτό το πρόβλημα», είπε.

    Ο Σλοβένος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το Ευρωσύνταγμα.

    Για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι η Σλοβενία «θα ήθελε να διευρύνει και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες» στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν η Σλοβενία μπορεί να παραθέσει τη δική της εμπειρία από την υιοθέτηση του ευρώ, κ. Drnovsek είπε ότι η Σλοβενία αποδέχθηκε το Ευρώ πολύ καλά, «απλώς αλλάξαμε νόμισμα». Είπε ότι οι φόβοι ότι το Ευρώ θα έφερνε και αύξηση στις τιμές ήταν αδικαιολόγητοι και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί και στην Κύπρο.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τις θέσεις αρχής πάνω στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη χώρα από τη διεύρυνση το 2004 η οποία αναλαμβάνει το πρώτο εξάμηνο του 2008 την προεδρία της ΕΕ και έχει ήδη υιοθετήσει το ευρώ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «έχουμε πολλά να μάθουμε από τη Σλοβενία» και ευελπιστεί ότι η επίσκεψή του θα αποτελέσει την απαρχή για μια νέα περίοδο στενότερης συνεργασίας στον επιχειρηματικό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα.

    Για την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η Κύπρος υποστηρίζει τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, με μία σημαντικό προϋπόθεση, ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και θα ευθυγραμμιστεί με τις προϋποθέσεις της ΕΕ όπως αυτές έχουν τεθεί για κάθε υποψήφια χώρα».

    Χαρακτήρισε «παράδοξο» το γεγονός ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την Κύπρο μόνο όταν χρειάζεται την ψήφο της και συνεχίζει να παραβιάζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε από τη συμφωνία πλαίσιο που υπέγραψε με την ΕΕ και τις προϋποθέσεις που έχουν καθοριστεί το Δεκέμβριο του 2004 όταν η Κύπρος συμφώνησε να αποδεχθεί όπως η Τουρκία αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ανέφερε ότι «μπορούμε να πάρουμε μαθήματα σε σχέση με την τελευταία πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, το δήθεν Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού. Η Τουρκία θα έπρεπε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που θα απέρρεαν από το σχέδιο αυτό σε 18-21 χρόνια».

    Ωστόσο, συνέχισε, η Τουρκία απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε το 2004 για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Επομένως, είπε, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι Ε/Κ απέρριψαν το σχέδιο Ανάν όπου η Τουρκία θα έπρεπε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που θα αναλάμβανε σε 18-21 χρόνια, αφού είδαν ότι η Τουρκία αρνείτο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε το 2004.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι προβλήματα που αφήνονται να συνεχίζονται δημιουργούν περισσότερες υποχρεώσεις και τετελεσμένες καταστάσεις. «Επιθυμούμε πολύ ένα νέο γύρο συνομιλιών και αυτό πετύχαμε στην τελεταία μας συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην παρουσία του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι. Το πλαίσιο για ένα νέο γύρο συνομιλιών θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό αλλά αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της τ/κ πλευράς.

    Ανέφερε ότι οι αντιπρόσωποι στην Κύπρο των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν την τ/κ πλευρά να προχωρήσει με τη διαδικασία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η Κύπρος έχει πάρει διαβεβαιώσεις από τη γερμανική Πρεσβεία στην Κύπρο ότι το μόνα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για υιοθέτηση του ευρώ είναι οικονομικά και τίποτε άλλο.

    «Ευελπιστώ ότι αυτό θα συμβεί και για την Κύπρο και δεν θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και να εισχωρήσουν και άλλες προϋποθέσεις για τις χώρες που επιθυμούν να υιοθετήσουν το ευρώ», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρακάθησε σε επίσημο γεύμα προς τιμή του από τον Σλοβένο Πρόεδρο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει την Κύπρο στον πολιτικό τομέα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι η Κύπρος προτίθεται να ανοίξει Πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Σλοβενία πριν από το τέλος του χρόνου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η αντιπροσωπεία μετέβησαν στη συνέχεια στο Εθνικό Κοινοβούλιο της χώρας όπου είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής France Cukati.

    [02] ΥΠΕΞ ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ - ΚΥΠΡΟΣ

    Εφθασε στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών και Πολιτικών Υποθέσεων του Αγίου Μαρίνου Fiorenzo Stolfi.

    Τον κ. Stolfi συνοδεύει στο ταξίδι του στην Κύπρο η Πρέσβειρα του Αγίου Μαρίνου στην Κύπρο που εδρεύει στον Αγιο Μαρίνο, Alessandra Albertini.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 26 April 2007 - 17:29:11 UTC