Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΖΕΡΙΧΟΥΝ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΤΑΣΗ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑΣ - ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΖΕΡΙΧΟΥΝ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συνέχισαν την Πέμπτη τη συζήτησή επί του θέμα της εκτελεστικής εξουσίας. Όπως δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν οι δυο ηγέτες είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση σε σχέση με τις προτάσεις του κάθε ενός που έχουν ανταλλάξει.

    Ο κ. Ζεριχούν είπε πως οι δυο ηγέτες είχαν την καθιερωμένη για μια ώρα πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους, στην παρουσία των δυο συμβούλων τους, και ανακοίνωσε τις ημερομηνίες των πέντε επόμενων συναντήσεων των δυο ηγετών.

    Είπε πως συμφώνησαν να συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου στις 3 το απόγευμα οπόταν θα συνεχίσουν τη συζήτηση επί του κεφαλαίου της διακυβέρνησης ενώ θα συζητήσουν ένα άλλο κεφάλαιο αυτό των εξωτερικών σχέσεων, το οποίο, όπως είπε ο κ. Ζεριχούν είχαν συζητήσει και πριν μια εβδομάδα.

    Ανέφερε εξάλλου πως οι δυο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στις 22 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί για να συζητήσουν το περιουσιακό. Επίσης έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις τους για τις 27 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί, στις 2 Νοεμβρίου στις 4 το απόγευμα και στις 67 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί.

    Ερωτηθείς εάν η τ/κ πλευρά έχει αποδεχθεί τις προτάσεις που κατέθεσε η ε/κ πλευρά για την εκτελεστική εξουσία, ο κ. Ζεριχούν επανέλαβε πως συζήτησαν τις προτάσεις του κάθε ενός και πως είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και πρόσθεσε: «νομίζω ότι τις λεπτομέρειες πρέπει να τις πάρετε από τα ίδια τα μέρη».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

    Με τη συμβολική φύτευση δύο δενδρυλλίων ελιάς, άρχισαν την Πέμπτη τις συνομιλίες τους στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην παρουσία και εκπροσώπων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και από τις δυο κοινότητες, οι οποίοι επέδωσαν στους δυο ηγέτες ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες των δυο ηγετών.

    Σε δηλώσεις τους οι δυο ηγέτες έδωσαν την υπόσχεση ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για την επίτευξη μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο.

    Χριστόφιας και Ταλάτ, σε σύντομο χαιρετισμό τους, εξήραν το ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με το ρόλο της διεθνούς κοινότητας στη διαδικασία των συνομιλιών.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΤΑΣΗ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑΣ - ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

    Η τ/κ πλευρά δεν απέρριψε αλλά ούτε αποδέχθηκε την αναθεωρημένη πρόταση της ε/κ πλευράς για την εκτελεστική εξουσία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ερωτηθείς αν η τ/κ πλευρά δέχθηκε την πρόταση της ε/κ πλευράς ο κ. Χριστόφιας είπε: «Δεν την απέρριψε. Η τ/κ πλευρά δεν απέρριψε την πρόταση μας, τη συζητά, αλλά δεν μπορώ να πω ότι την αποδέχτηκε».

    Απαντώντας στο εάν η πρόταση για την εκλογή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου είναι ετεροβαρής προς τη δική μας πλευρά, καθώς συμμετοχή των Ε/κ στην εκλογή του Τ/κ Αντιπροσώπου θα είναι σταθμισμένη, ενώ η συμμετοχή των Τ/κ τους θα είναι μια ψήφος ένας άνθρωπος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η πρόταση είναι στη βάση ότι το 20% του πληθυσμού είναι Τουρκοκύπριοι.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 October 2009 - 13:29:20 UTC