Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΚΑΝΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ - ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
  • [04] ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΚΗΤ - ΑΦΙΞΗ

  • [01] ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η συλλογική δράση και η ενότητα δυνάμεων είναι απαραίτητες για την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή, την επανένωση της πατρίδας μας και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κηδεία των λειψάνων του έφεδρου στρατιώτη Αδάμου Αδάμου, στην εκκλησία Αγίου Ραφαήλ στη Ξυλοτύμπου.

    «Τριάντα έξι χρόνια μετά τη μεγάλη τραγωδία του Ιούλη του 1974, ο κυπριακός λαός συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειές της», ανέφερε, ενώ, «το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων αποτελεί μια από τις πιο τραγικές πτυχές του κυπριακού δράματος».

    «Οι τουρκικές στοχεύσεις και μεθοδεύσεις είναι πέραν από προφανείς», είπε και πρόσθεσε ότι υπαγορεύουν «άμεση, αποφασιστική και αποτελεσματική αντίδραση», σημειώνοντας ότι η «συλλογικότητα και η ενότητα είναι τα πρώτα ζητούμενα» για «να πετύχουμε την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας».

    Το 1974, ο Αδάμος ήταν 29 χρονών, επιτυχημένος μηχανικός με ιδιόκτητο γκαράζ και ευτυχισμένος οικογενειάρχης με δύο κόρες και έγκυο σύζυγο. Κατά την εισβολή, ο Αδάμος υπηρετούσε ως έφεδρος στο 226 Τάγμα Πεζικού, που στις 14 Αυγούστου μετακινήθηκε στην περιοχή Τραχωνιού Κυθρέας.

    Μετά από «σκληρές και άνισες μάχες» διατάχθηκε οπισθοχώρηση κατά βούληση και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.

    Τα λείψανά του εντοπίσθηκαν σε ομαδικό τάφο σε περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Αγιά, το 2007.

    Ο κ. Πασχαλίδης απηύθυνε χαιρετισμό τιμής και εκτίμησης στους συγγενείς των αγνοουμένων και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες για τη διερεύνηση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων».

    «Συνεχίζουμε», είπε, «με πίστη στο δίκαιό μας, τον αγώνα μας για μια έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Τέλος, απευθυνόμενος στους συγγενείς του ήρωα, ο Υπουργός ευχήθηκε να βρουν «παρηγοριά από την επίγνωση ότι ο λαός μας και η Πολιτεία διατηρούν στην καρδιά και στο λογισμό τους άσβεστη τη μνήμη του».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΚΑΝΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Γκάνα υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία, η οποία αποσκοπεί στην ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας John Evans Atta Mills, αναφερόμενος στη δέσμη προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό. Ο κ. Mills μιλούσε στο πλαίσιο εθιμοτυπικής συνάντησης που είχε με το νέο Υπατο Αρμοστή της Κύπρου στην Γκάνα, με έδρα το Κάιρο, Κώστα Λεοντίου, ο οποίος επέδωσε στις 5 Αυγούστου τα διαπιστευτήριά του.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η τελετή των διαπιστευτηρίων πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Jubilee στην πρωτεύουσα της χώρας Ακκρα, όπου ο κ. Λεοντίου έγινε δεκτός σε ιδιαίτερη ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γκάνα John Evans Atta Mills. Κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής συνάντησης έγινε αναφορά στους φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή τους.

    Κατά την παραμονή του στην Ακκρα, ο κ. Λεοντίου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γκάνα Alhaji Muhammed Mumuni, το Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Γκάνας Δαμασκηνό.

    [03] ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ - ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

    Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου και θα βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε περιστατικό, σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα του ιού στην Κύπρο, είπε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης. Με αφορμή το θέμα της εμφάνισης κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου σε γειτονικές μας χώρες, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας, έχει δώσει τις ενδεικνυόμενες οδηγίες στα νοσηλευτήρια, ενώ οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έχουν αναλάβει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για καταπολέμηση των κουνουπιών, τα οποία ευθύνονται, κατά κύριο λόγο, για την μετάδοση του ιού στον άνθρωπο. Είναι προτιμότερο, τόνισε ο κ. Πατσαλίδης, να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, παρά να τρέχουμε την υστάτη για να αντιμετωπίσουμε τα όποια περιστατικά.

    Ο εν λόγω ιός, πρόσθεσε, είναι αντιμετωπίσιμος μεν, οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας δε οφείλουν να είναι πανέτοιμες για την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε περιστατικού, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο ιός έχει εμφανιστεί σε γειτονικές μας χώρες. Εξάλλου, ο Υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο των ελέγχων των Υγειονομικών Υπηρεσιών έχει εντοπιστεί προϊόν (πράσινο τσάι), το οποίο περιέχει απαγορευμένη ουσία. Ως εκ τούτου, είπε, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έχουν εκδώσει ανακοίνωση για απαγόρευση της κυκλοφορίας και πώλησης του εν λόγω προϊόντος.

    Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους τους σε συγκεκριμένα σκευάσματα και έχουν επικεντρωθεί σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Απηύθυνε, τέλος, έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων.

    [04] ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΚΗΤ - ΑΦΙΞΗ

    Με τα χρυσά μετάλλια που κέρδισαν στους Παγκόσμιους Αγώνες Σκοποβολής στο Μόναχο στο στήθος τους, και ικανοποιημένοι από την επίδοση τους, έφτασαν το απόγευμα της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Λάρνακας οι σκοπευτές της Εθνικής ομάδας της Κύπρου στο σκητ Γιώργος Αχιλλέως, Αντώνης Ανδρέου και Κυριάκος Χριστοφόρου. Με τη νίκη αυτή η Κύπρος έχει εξασφαλίσει δύο θέσεις στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο το 2012. Εκ μέρους και των τριών αθλητών, ο Γιώργος Αχιλλέως ανέφερε ότι «στόχος της ομάδας ήταν να προκριθούμε, να πάρουμε τις κάρτες για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο πιο γρήγορα γίνεται και να κάνουμε μια σωστή προετοιμασία. Ολη η ομάδα δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό και καταφέραμε να πάρουμε το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό σε ένα παγκόσμιο αγώνα», είπε και πρόσθεσε πως ο ίδιος προσωπικά προσπάθησε να βρίσκεται πολύ κοντά στην ατομική του επίδοση που θα τον οδηγούσε στον τελικό για να διεκδικήσει την κάρτα για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί την επίδοσή του στο Μόναχο ως την μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του, απάντησε πως έχει πει πολλές φορές ότι «δεν έχει σημασία εάν είναι η μεγαλύτερη ή ίσως η μεγαλύτερη, αλλά σημασία έχει να είμαστε πάντα έτοιμοι, να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό». Ερωτηθείς κατά πόσον οι απαιτήσεις μεγαλώνουν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, ο Γιώργος Αχιλλέως είπε ότι «έχουμε αρκετό καιρό μπροστά μας, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο και να είστε σίγουροι ότι δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό καθημερινά». Πρόσθεσε πως «στόχος είναι κάθε μέρα να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλη η ομάδα και στο τέλος θα δούμε τι θα γίνει».

    Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Λόρδος, Πρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας της Κύπρου, δήλωσε ότι η επιτυχία της Εθνικής ομάδας της Κύπρου στο σκητ «έγινε ο μεγαλύτερος άθλος στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού. Από χθες η αθλητική μας ομάδα ανδρών είναι πρωταθλήτρια κόσμου στο άθλημα του σκητ και οι Γιώργος Αχιλλέως και Αντώνης Ανδρέου έχουν κερδίσει τις δύο θέσεις που δικαιούται η Κύπρος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», αφού -όπως εξήγησε- στους παγκόσμιους αυτούς αγώνες δόθηκαν οι πέντε κάρτες για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι «το κράτος θα δει περισσότερο σοβαρά το άθλημα της σκοποβολής. Πιστεύω ότι ο ΚΟΑ πρέπει να δει σοβαρά πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το επίπεδο της κυπριακής σκοποβολής και να ανοίξει λίγο περισσότερο τις τσέπες του», είπε, χαριτολογώντας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 11 August 2010 - 17:29:16 UTC